Egyelőre nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet az Európai Bizottság - a nap hírei

Kettős euróárfolyamot javasol az eurózónában az északi tagállamoknak és a délieknek a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A túlfogyasztás elkerülésére buzdít legújabb podcastjában a köztársasági elnök.

https://infostart.hu/belfold/2021/07/12/egyelore-nem-fogadta-el-a-magyar...

Egyelőre nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet az Európai Bizottság. A testület szóvivője azt mondta: még elemzik a múlt pénteken kapott magyar válaszokat, és akár hetekig is eltarthat a feldolgozásuk. Arianna Podesta hozzátette: ha az értékelés több időt igényel, akkor a bizottság javaslatot tesz Magyarországnak a két hónapos határidő meghosszabbítására. A kormány szerint ideológiailag vezérelt politikai támadások lassítják a magyar helyreállítási terv elfogadását. A miniszterelnökség közleményében azt írta: a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a pedofil-ellenes törvény elfogadása után a bizottság abszurd követelésekkel állt elő. Varga Mihály pénzügyminiszter közben úgy nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság teljesítménye akkor is 6 százalék felett nőhet az idén, ha az európai uniótól egyetlen fillér sem érkezik az év végéig.

Kettős euróárfolyamot javasol az eurózónában az északi tagállamoknak és a délieknek a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György e heti cikkében megjegyzi azt is, hogy az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére. A jegybankelnök a Magyar Nemzet internetes oldalán azt írta: az Európai Unió tovább veszít korábbi súlyából és a 2020-as években lemarad a pénzügyi, kereskedelmi és az új típusú hadviselés eszközeinek kifejlesztésében.

 

Az Európai Uniónak biztosítania kell, hogy a nagy technológiai cégek ne tudjanak beavatkozni a következő időszak európai választásaiba - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán antidemokratikusnak és veszélyesnek nevezte azt, ha a nagy technológiai cégek dönthetnek arról, hogy mely politikus használhat szélesebb csatornákat a választók eléréséhez. A tanácskozáson arra kérte kollégáit, hogy a családok védelme mellett a szólásszabadság megvédését is tűzzék ki célul. Fontosnak nevezte a kiberbűnözés elterjedésének megelőzését.

Néhány óra alatt kimerült a kerete az első olyan uniós pályázatnak, amelyet a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaira írtak ki. A 100 milliárd forintra a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázhattak. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár közleményében azt írta: a rendkívüli érdeklődés miatt azon dolgoznak, hogy az újabb szakaszokban az eddig tervezettnél korábban lehessen benyújtani az igényeket.

(...)

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.