Durva szigor jön a benzinkutakon, nincs kibúvó

Megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely igyekszik megakadályozni, hogy a benzinkutak ki tudjanak bújni az ársapka alkalmazása alól.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/uzemanyag-benzin-gazolaj-tankolas-ko...

Minden kút üzemeltetője köteles 2021. november 18-ig, vagyis jövő csütörtökig céges adatait elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalnia, hogy üzemeltetni fogja a töltőállomást. Ha üzemszünetet rendel el, vagy a hatósági árnál magasabban értékesíti az üzemanyagot, akkor nem lehet nyilvántartott szolgáltató.

Kérésre, természetesen törölhetik a kutat a nyilvántartásból, ekkor bezárhat - olvasható a Magyar Közlönyben. Van ugyanakkor olyan kitétel is, hogy más veszi át az üzemeltetést.

Nincs olyan, hogy "Bocsánat, csak prémimum van"

Minden kútnak, amely legalább 3 hónapja - vagyis 2021. augusztus 15. óta - forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni. (Magyarul nem mondhatja azt, hogy "bocsánat, csak prémium van" - a szerk.)

Be kell zárnia annak a kútnak, amelyik nem tudja az érintett üzemanyagokat 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani.

Ha nincs üzemanyag, nincs shop sem

Az üzemszünet ideje alatt az üzemanyagtöltő állomáson egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható.

Nincs rövidített nyitva tartás

Az üzemanyagtöltő állomásoknak a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk. Ha ilyen "szokásos idő" nem állapítható meg, akkor az engedély szerinti nyitvatartási időt kell figyelembe venni.

Jön a NAV

A kutakat a NAV ellenőrzi, ha szabálysértést tapasztal

  1. első körben 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki
  2. ismételt esetben bezárathatja a kutat egy nap és fél év közötti időtartamra.

Átadhatják az üzemeltetés jogát

Ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor a szakminiszter kijelölhet más - a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő - üzemeltetőt, hogy vegye át a feladatot az adott kúton. Ha ilyen nincs, akkor bárkit kijelölhet, aki az üzemeltetésre alkalmas.

Ekkor az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül, ő használhatja és termelhet bevételt. Persze a költségek is őt terhelik.

A kormány a héten jelentette be, hogy hétfőtől 480 forint lehet a "sima" benzin és gázolaj maximális ára. Ez a benzin esetében átlagosan 26, a gázolajnál 32 forintos csökkenés. Az autópályákon természetesen ennél sokkal nagyobb lesz a zuhanás.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.