Durva szigor jön a benzinkutakon, nincs kibúvó

Megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely igyekszik megakadályozni, hogy a benzinkutak ki tudjanak bújni az ársapka alkalmazása alól.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/uzemanyag-benzin-gazolaj-tankolas-ko...

Minden kút üzemeltetője köteles 2021. november 18-ig, vagyis jövő csütörtökig céges adatait elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalnia, hogy üzemeltetni fogja a töltőállomást. Ha üzemszünetet rendel el, vagy a hatósági árnál magasabban értékesíti az üzemanyagot, akkor nem lehet nyilvántartott szolgáltató.

Kérésre, természetesen törölhetik a kutat a nyilvántartásból, ekkor bezárhat - olvasható a Magyar Közlönyben. Van ugyanakkor olyan kitétel is, hogy más veszi át az üzemeltetést.

Nincs olyan, hogy "Bocsánat, csak prémimum van"

Minden kútnak, amely legalább 3 hónapja - vagyis 2021. augusztus 15. óta - forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni. (Magyarul nem mondhatja azt, hogy "bocsánat, csak prémium van" - a szerk.)

Be kell zárnia annak a kútnak, amelyik nem tudja az érintett üzemanyagokat 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani.

Ha nincs üzemanyag, nincs shop sem

Az üzemszünet ideje alatt az üzemanyagtöltő állomáson egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható.

Nincs rövidített nyitva tartás

Az üzemanyagtöltő állomásoknak a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk. Ha ilyen "szokásos idő" nem állapítható meg, akkor az engedély szerinti nyitvatartási időt kell figyelembe venni.

Jön a NAV

A kutakat a NAV ellenőrzi, ha szabálysértést tapasztal

  1. első körben 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki
  2. ismételt esetben bezárathatja a kutat egy nap és fél év közötti időtartamra.

Átadhatják az üzemeltetés jogát

Ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor a szakminiszter kijelölhet más - a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő - üzemeltetőt, hogy vegye át a feladatot az adott kúton. Ha ilyen nincs, akkor bárkit kijelölhet, aki az üzemeltetésre alkalmas.

Ekkor az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül, ő használhatja és termelhet bevételt. Persze a költségek is őt terhelik.

A kormány a héten jelentette be, hogy hétfőtől 480 forint lehet a "sima" benzin és gázolaj maximális ára. Ez a benzin esetében átlagosan 26, a gázolajnál 32 forintos csökkenés. Az autópályákon természetesen ennél sokkal nagyobb lesz a zuhanás.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.