Dobrev: az új parlament alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani a Fidesz alaptörvényét

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kijelentette, hogy ha csak az egyszerű többséget szerzik meg, akkor is le fogják bontani az Orbán-rendszert. Szerinte a Fudan Egyetem ügyére a legjobb megoldás a kormányváltás lesz.

http://www.atv.hu/belfold/20210830-dobrev-az-uj-parlament-alkotmanyellen...

Aki arra számít, hogy a tavaszi választások után béke lesz, és Orbán Viktor hátradől, az téved, el fog bukni. Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel az áprilisi választások után, azzal az Orbán-rendszer fog leszámolni – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint egyértelmű felhatalmazást kell kérniük a választóktól, ezért is fontos, hogy erős és egységes árnyékkormánnyal menjenek neki a választásnak.

Kijelentette, a választók számára egyértelművé kell tenni, hogy ha az ellenzéki összefogásra szavaznak, akkor azzal elfogadják azt is, hogy a következő parlament akár egyszerű többséggel is alkotmányellenesnek fogja kimondani a Fidesz által kétharmaddal elfogadott alaptörvényt.

Arról beszélt: az új kormány még csak költségvetést sem tud módosítani az alaptörvény alapján, hiszen a költségvetési tanács azt mondhatja, hogy nem, ezért ki kell mondani, hogy az alaptörvény alkotmányellenes. „Aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogyha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert” – mondta.

„Az Alkotmánybíróság, mint olyan, elveszítette alkotmánybíróság jellegét, ezért a parlament visszaveszi a jogköröket, innentől kezdve, minden olyan kétharmados jogszabály, ami kifejezetten azért hoztak létre, hogy a következő kormány ne kormányozhasson, azt alkotmányellenesnek tekintjük” – fogalmazott Dobrev. Hozzátette: a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a kitételt, hogy abban az esetben, ha valaki a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló tevékenységet végez, azzal mindenkinek kötelessége szembeszállni.

videó a cikkben!

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy ha egyszerű többséggel az alaptörvényt alkotmányellenesnek tekintik, káosz lesz, a Fidesz pedig utcára hívja az embereket, azt válaszolta: „sok mindenre felkészülünk, sokféle forgatókönyvet dolgozunk ki. Az, hogy lesz pár felbujtatott őrült, ezeket a 2002-es és 2006-os választások után is, mindig, mikor a Fidesz elveszíti a választásokat, bepróbálkozik”.

Az előválasztással kapcsolatban azt mondta, ennél átláthatóbb és tisztességesebb verseny régen volt.

Koalíciós árnyékkormányra készül, ez azt jelenti, hogy a koalíciós pártoknak kell jelölniük embereket. Arról is szólt, hogy a következő kormánynak erős, bátor politikusokból kell állnia, viszont a legfontosabb, hogy teljesen más stílusú kormányzás fog jönni áprilistól. El kell kezdeni tárgyalásokat folytatni az orvos kamarával, a pedagógusokkal, a civilekkel, a szakértőkkel – tette hozzá.

A Fudan Egyetem ügyére a legjobb megoldás a kormányváltás lesz – reagált arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedte Karácsony Gergely népszavazási kérdését. Szerinte nagyon sok víz le fog folyni a Dunán, mire népszavazás lesz a kérdésből.

atv.hu

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.