Diaszpórában működő vasárnapi iskolákról egyeztettek

A diaszpórában működő vasárnapi iskolákkal kapcsolatban egyeztetettek kedden a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársai a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes képviselőivel. A megbeszélésen részt vett, többek között, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Potápi Árpád János felidézte, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács 2016. november 30-i ülésén elfogadta a Magyar Diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentumot. A dokumentumban közölt felmérés szerint a diaszpórában jelenleg 210 magyar iskola működik, amelyeknek fejlesztésére nagy szükség lenne, az oktatást ugyanis jelenleg szülők, valamint képzett vagy nem képzett pedagógusok végzik önkéntes munkaként.

Követve a stratégiai dokumentumban megfogalmazott célokat és javaslatokat, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár két lehetséges fejlesztési irányt jelölt meg a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vonatkozásában: egyrészt szükségesnek ítélte az iskolák magyarországi rendszerbe történő integrációját, másrészt, azoknak az adott állam keretein belül történő integrációját.

A felek megegyeztek abban, hogy a megjelölt célok és az azokhoz kapcsolódó feladatok megvalósítása érdekében a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőiből álló munkacsoportot hoznak létre. A munkacsoport fejlesztési koncepciót készít, amelyet a későbbiekben megvitatnak a diaszpórában élő magyarság képviselőivel.

OS

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.