Csak politikai érvek támasztják alá a tömegrendezvények megtartását a járvány negyedik hullámának elején

Az egészségügyi szakemberek óvatosságra intenek.

https://nepszava.hu/3130025_csak-politikai-ervek-tamasztjak-ala-a-tomegr...

Egyetlen érv sem szól amellett, hogy a kormány tömegrendezvények megtartását bátorítsa, minden szakmai érv amellett szól, hogy ne tegye – értékelte a hétvégi tíz-, sőt százezres tömeget megmozgató eseményeket és a közeljövő nagyszabású hazai rendezvényeit lapunknak Balkányi László. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi osztályvezetője a CNN beszámolója alapján kiemelte, a vírus gyors terjedését jelzi, hogy a foci EB döntőjén 67 ezren voltak a Wembley Stadionban, s annyian fertőződtek meg koronavírussal, hogy szuperfertőző eseménnyé nyilvánították a meccset. Hangsúlyozta, hogy nálunk remélhetően nem kell hasonló helyzetre készülni, mert sokan megkapták már a védőoltást, ráadásul akár milliós is lehet a szám, ahányan átestek a fertőzésen. Az ő számukra a vírussal való találkozás nagy valószínűséggel nem jelentene komolyabb megbetegedést egy átlagos influenzánál, de nem ismerjük a védettek számát – tette hozzá a járványügyi szakember. Azután kértük ki a véleményét, hogy a hétvégén az MTI az augusztus 20-diki ünnepségek megrendezéséért felelős operatív törzs és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár beszámolói alapján sorra közölte az adatokat arról, hogy a péntek esti tűzijátékot 700 ezren látták és a rakparton rendezett koncerteken, a Budai Várban tartott programokon, vagy épp az Aranyvonatnál is több tízezren fordultak meg. Balkányi László úgy látja, a kormány komoly rizikót vállal, amikor nemzetközi példák alapján azzal kalkulál, hogy a negyedik hullámban a sok beteg ellenére kevesebben lesznek súlyos betegek vagy halnak meg, mint a járvány előző periódusaiban. Nem ért egyet azzal a véleménnyel sem, hogy a maszkviselés felesleges, mert nem hatékony védekezési eszköz. A delta variáns fertőzőbb, mint a korábbi vírusmutációk, de bármi hasznos, ami csökkenti a vírus átjutási esélyét egyik emberről a másikra, így az is, ha mindkét fél maszkot visel – figyelmeztetett, megerősítve a Magyar Orvosi Kamara ajánlását. Rusvai Miklós virológus a hétvégén úgy nyilatkozott, a tömegrendezvények miatt lépcsőzetes emelkedésre számít a fertőzöttek számában. Őszre érik be a tűzijáték, a közelgő iskolakezdés, a pápalátogatás és a vadászati világkiállítás hatása – vetítette előre a következő hetek járványhelyzetének alakulását. Korábban Falus Ferenc azt emelte ki, hogy a nagyon kevés elvégzett teszt máris azt mutatja, egy hét alatt megnégyszereződött a pozitív esetek száma, elértük a járvány negyedik szakaszát. A volt országos tiszti főorvos is azokhoz a szakemberekhez csatlakozott, akik a tömegrendezvényeken megkövetelnék a maszkviselést és a távolságtartást.

Horvátország bepirosodhat, Szlovéniában nyitnak a Covid-osztályok

A fertőzések száma olyan tempóban emelkedik a horvát tengerparton, hogy az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ akár már ma pirosra, vagyis súlyosan fertőzöttre változtathatja a térség besorolását. A kérdésre, hogy milyen következményei lesznek ennek, Balkányi László, a szervezet korábbi munkatársa azt hangsúlyozta, az uniós ajánlás nyomán minden ország maga dönti el, hogy milyen korlátozásokat léptet életbe, a magyar kormány a konzuli oldalon figyelmeztetheti saját állampolgárait, ha veszélyesnek ítéli meg az utazásukat. (Jelenleg nincs ilyen bejegyzés a külügyi tárca honlapján. a szerk.) Horvátországban és a többi államban, ahol az előző járványperiódusban alacsony volt a fertőzöttek száma, így kevesebben szereztek védettséget, a negyedik hullámban nálunk kicsit korábban és kicsit többen betegszenek meg – jellemezte a helyzetet Balkányi László.  Egyre nő a kórházban kezelt betegek száma, ezért újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában, írta az MTI. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint már berobbant a negyedik hullám és ugyanolyan erős lesz, mint a korábbiak. 

Ehhez képest a kormány az elmúlt napok ünnepi rendezvényein éppen eltörölt minden ilyen típusú járványügyi korlátozást, sőt a szombati kormányinfón Gulyás Gergely külön is hangsúlyozta, hogy nem térnek vissza a korábbi maszkviselési szabályok, és várhatóan nem lesz kijárási tilalom sem, mert a kormány szerint a járvány mostani szakaszában ez nem jelentene többletvédelmet. Az a cél – mondta a kancelláriaminiszter -, hogy az élet a normális mederben működjön, a negyedik hullám ellen gyökeresen eltérően terveznek védekezni, mint eddig. Felvetődött, hogy az oltási igazolvány megint többletjogokat biztosít majd, de egyelőre nem tudni hol és miként. Politikusok és egészségügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy emelni kell a beoltottak számát, mert teljesen ellaposodott az oltási görbe, a hétvégén átmenetileg be is zártak az oltópontok. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában megint a régi szlogent használta: mindenki hozzon még egy embert, vagyis beszéljen rá valakit a családjában vagy a munkahelyén a védőoltásra, mert az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy 8 millió vakcina hever a magyar raktárakban, oltóanyag tehát bőven van, továbbá, hogy szeptemberben új oltási kampányt hirdet a kabinet, mert látják az oltási hajlandóság visszaesését. Balkányi László jó, de megkésett lépésnek tartja a kampányt. A járványügyi szakértő úgy véli, a kormánynak egész nyáron megfeszített harcot kellett volna folytatni azért, hogy ne essen vissza a mostani szintre az oltások száma az országban, mert ami történt ez ügyben, az inkább látszatintézkedés volt, mint hatékony, jól szervezett akció. Nem a szándékkal volt baj – érvelt -, hanem azzal, hogy az orvostanhallgatókat felkészítés nélkül vonták be a munkába, a háziorvosokra akkor terhelték rá egy jelentős tömeg oltását, miközben épp most szervezik át az egész életüket a csoportpraxisok kötelező létrehozása miatt, vagy hogy például a nyaralási szezon közepén bízták meg az iskolaigazgatókat az oltatlan diákok összeírásával (ezt később visszavonták, a szerk.). Ezek a lépések nem voltak hatékonyak és már nem pótolhatók, a nyári hónapok a védekezés szempontjából elvesztek.

Az MTÜ-ben nagyon örültek a nagy tömegnek

47 ezren voltak a Mesterségek Ünnepén, 40 ezren a Magyar Ízek Utcájában, 47 ezren szórakoztak a Tabánban, tízezreket vonzott az Utcazene Fesztivál a fővárosi Szabadság térre, több mint 30 ezren szelfizhettek városuk zászlajával, ötvenezer ember vett részt a budai Vár programjain, több mint 30 ezren tekintették meg az Aranyvonatot, 20 ezer ember ünnepelte a magyar operettet a Vigadó téren, 20 ezer látogató volt a Filozófusok kertjében, pénteken csaknem 50 ezren vettek részt a budapesti Műegyetem rakparton, több mint 40 ezren látogattak el a budapesti Vajdahunyad várához - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség tegnap, az augusztus 20-i esemény látogatottságáról az MTI-ben közölt adatokból. MTI

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.