A civilek elleni támadás Magyarország elleni támadás

A Fidesz évek óta próbálja hamis vádakkal, a Rákosi-rendszert idéző álhírekkel és hangulatkeltéssel befeketíteni a Fidesztől független civil társadalmat. Környezetvédők, kulturális szervezetek, a szegénység ellen küzdő civilek ugyanúgy áldozatául esnek a Fidesz gyűlölethadjáratának, mint a demokráciáért, átláthatóságért, alkotmányosságért fellépő civilek.

2014-ben az Orbán-kormány hanyag gazdálkodással, költségvetési csalással próbálta megvádolni a civileket, hogy aztán egyetlen esetben sem találjanak szabálytalanságot, a rendőrséget viszont elmarasztalják jogszerűtlen házkutatás miatt. 2017-ben a Fidesz újra akarja kezdeni az államtól függetlenül működő civilek elleni támadást.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a Civilbe Öltözött Fideszesekről sem, ismertebb nevén a CÖF-ről. A kormány szócsöveként ismert Magyar Idők hétfői cikkében azt állította, hogy maga a Fidesz szervezte a Békemenetnek csúfolt politikai propaganda-akciókat, cáfolat híján pedig a Fidesz elismerte, hogy a valódi "álcivilek" mégiscsak köztük vannak.

A civilek elleni kormányzati támadás, a "norvégozás" és "sorosozás" nevetséges lenne, ha nem lennének nagyon is valós következményei. A Fidesz támogatásokat szüntethet meg, irodákat zárathat be, hatóságilag zaklathatja a tevékenységét kritizáló szervezeteket. A demokráciák éppen abban különböznek az autoriter rendszerektől, hogy ezt csak az utóbbiak teszik.

Az MSZP a civilek napján felszólítja a kormányt, hogy álljon le a szánalmas és hazug gyűlöletkampánnyal, és hagyja a törvényesen, a kormánynál ezerszer átláthatóbban működő civileket tenni a dolgukat. Magyarország abból ugyanis csak nyer, ha a környezetét, alkotmányát, demokráciáját, átláthatóságát vagy oktatását elkötelezett civilek védik - akár a kormányzati rombolással szemben.

OS

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.