A budapesti panellakások hét év alatt megháromszorozták az árukat

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a tavalyi év utolsó negyedévében már stagnáltak a lakásárak, sőt Budapesten 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

https://index.hu/gazdasag/2020/06/11/ingatlan_lakaspiac_panellakas/

A Duna House ingatlanpiaci elemzésében a három legnépszerűbb fővárosi panellakás típusának konkrét árváltozását vizsgálta 2008-tól napjainkig. Az ingatlanos cég szerint a panellakások az enyhe korrekció ellenére is hosszútávon a legjobb befektetésnek számítanak az ingatlanpiacon,

AZ ELMÚLT 7 ÉVBEN MEGHÁROMSZOROZTÁK ÉRTÉKÜKET

és még mindig az egyik legnépszerűbb ingatlantípus az otthont keresők között.

A Duna House az elemzésben a 3 legnépszerűbb típus vizsgálta, az 1 vagy 1,5 szobás 35 négyzetméteres kis lakástól, a már nagyobb családoknak is alkalmas 53 négyeztméteres többszobás lakásig.

2008-tól egészen 2013-ig csökkent a panelek ára, majd 2014-től kezdődően indult drasztikus emelkedésnek. Az utolsó 6 évben minden évben kétszámjegyű áremelkedés volt 17-30% közötti sávban, ami ahhoz vezetett, hogy 2019-re mind a 3 méretű lakás közel megháromszorozta értékét.

Egy 35 négyzetméteres budapesti panel

  • 2013-ban 6,4 millióba,
  • 2020-ban 19,7 millió forintba

került átlagosan. Egy 53 négyzetméteres budapesti panellakás pedig

  • 2013-ban 8,5 millióba
  • 2020-ban 24,7 millió forintba

került átlagosan. 2020-ban egyelőre csak egy negyedévnyi adat áll rendelkezésre, ami alapján némi csökkenés érzékelhető a panellakások árában tavalyhoz képest.

A panellakások négyzetméterárának vizsgálatánál a fővárosban jellemzően 450- 650 ezer forint közötti árakkal számolhatunk jelenleg a piacon, amely nagymértékben függ a lakás elhelyezkedésétől és annak állapotáról.

A legtöbb panellakást a legnagyobb lakótelepi övezetekben és külvárosi részeken lehet találni, de elszórtan a belvároshoz jóval közelebbi területeken, így például a 13. kerület újlipótvárosi részében is találhatunk ilyen típusú lakást, amelyeknek az ára jelenleg a legmagasabb a panelek között.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.