Budapesten felavatták a világ első bitcoinszobrát

Csütörtök délután a budapesti Graphisoft Parkban felavatták a világ első bitcoinszobrát. Gergely Réka és Gilly Tamás alkotása a bitcoin kriptovaluta és a mögötte lévő blokklánc-technológia alapítójának, Nakamoto Szatosinak állít emléket.

https://telex.hu/tech/2021/09/16/budapesten-felavattak-a-vilag-elso-bitc...

A bronz mellszobor közösségi finanszírozásból készült el, a költségeket a hazai kriptoközösség tagjai és magánszemélyek fedezték. Az alkotás egy arc nélküli, kapucnis alakot ábrázol, ami egyszerre utal a titokzatos Nakamotóra és az internet népére. A szobor arcát az alkotók erősen felpolírozták, így aki ránéz, az saját magát láthatja benne.

A bitcoinszobor a budapesti Graphisoft Parkban 2021. szeptember 16-án – Fotó: Gulyás Artúr

A Nakamoto Szatosi egy álnév, az sem biztos, hogy csak egy embert takar, és több mint tíz éve szinte semmit sem lehet tudni róla. A szobor ötletgazdája, Györfi András szerint valójában nem is Nakamoto személye az igazán fontos. Úgy véli, a bitcoin új fejezetet nyitott az internet történetében, aminek nyomán új digitális pénzeszközök születtek, a bitcoin mögött álló blokklánc-technológia pedig jobb hellyé tette a világot.

Mint írta: „Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki, és számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. Ez pedig a jelek szerint olyan örökség, melynek érdemes emléket állítani.”

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.