Budapesten felavatták a világ első bitcoinszobrát

Csütörtök délután a budapesti Graphisoft Parkban felavatták a világ első bitcoinszobrát. Gergely Réka és Gilly Tamás alkotása a bitcoin kriptovaluta és a mögötte lévő blokklánc-technológia alapítójának, Nakamoto Szatosinak állít emléket.

https://telex.hu/tech/2021/09/16/budapesten-felavattak-a-vilag-elso-bitc...

A bronz mellszobor közösségi finanszírozásból készült el, a költségeket a hazai kriptoközösség tagjai és magánszemélyek fedezték. Az alkotás egy arc nélküli, kapucnis alakot ábrázol, ami egyszerre utal a titokzatos Nakamotóra és az internet népére. A szobor arcát az alkotók erősen felpolírozták, így aki ránéz, az saját magát láthatja benne.

A bitcoinszobor a budapesti Graphisoft Parkban 2021. szeptember 16-án – Fotó: Gulyás Artúr

A Nakamoto Szatosi egy álnév, az sem biztos, hogy csak egy embert takar, és több mint tíz éve szinte semmit sem lehet tudni róla. A szobor ötletgazdája, Györfi András szerint valójában nem is Nakamoto személye az igazán fontos. Úgy véli, a bitcoin új fejezetet nyitott az internet történetében, aminek nyomán új digitális pénzeszközök születtek, a bitcoin mögött álló blokklánc-technológia pedig jobb hellyé tette a világot.

Mint írta: „Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki, és számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. Ez pedig a jelek szerint olyan örökség, melynek érdemes emléket állítani.”

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.