Budapesten a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében – Budapest Főváros Moszkvával és Szentpétervárral ápolt szoros kulturális és turisztikai együttműködésének tiszteletére – a magyar fővárosban lép fel a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar.

A népszerű orosz együttes, a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere a híres dirigens, Vlagyimir Fedoszejev. Budapesti koncertjükön, március 8-án, a Zeneakadémián orosz műsor hallható: névadójuktól A hattyúk tava című balett szvit változata hangzik el, valamint Rimszkij-Korszakov csodálatos zenekari költeménye, a Seherezádé.

A koncert nagy sikernek ígérkezik, jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közönségszervezésén (1055 Budapest, Nagymező utca 68., telefon: +36 1 269 0470, e-mail: jegy@fesztivalvaros.hu), a Zeneakadémia Koncertközpont jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., telefon:+36 1 321 0690, e-mail: zeneakademia@interticket.hu), valamint elektronikusan a www.jegy.hu oldalon keresztül.

Fedoszejev 1974-ben foglalta el pozícióját, irányításával a zenekar nem csak méltán elismertté, hanem a magas zenei kultúra szimbólumává is vált szerte a világon. Több alkotó bízta rájuk művének bemutatását, például Prokofjev, Hacsaturján és Sosztakovics - utóbbi „kiváló muzsikusokból álló kiváló együttesként" jellemezte a zenekart.

A Csajkovszkij Szimfonikusok krónikájába olyan nagyhírű muzsikusok írták be a nevüket, mint Richter, David Ojsztrah, Pavarotti, Mirella Freni. A zenekar különböző nemzedékek legkiválóbb szólistáival játszik rendszeresen együtt, mint pl. a hegedűművész Gidon Kremer, a brácsás Jurij Basmet, a zongoraművész Elisabeth Leonskaja. A zenekar fedezte fel és ismertette meg a világgal Jevgenyij Kiszint, Maxim Vengerovot és Vadim Repint – ekkor mindhárman nagyon fiatalok voltak még.

Fedoszejev számos külföldi zenekarral is együttműködik, 1995 és 2004 között ő volt a vezető karmestere a Bécsi Szimfonikus Zenekarnak, amellyel mind a mai napig rendszeresen együtt dolgozik. Első vendégkarmestere a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak és már 10 éve vendégkarmester a Zürichi Operaházban és a Zürichi Tonhalléban, és mint ilyen zsűrizett a zürichi Anda Gézáról elnevezett rangos nemzetközi zongoraversenyen.

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.