Brutálisan leszakadtak a fizetésektől a nyugdíjak

2010-ben még az átlagbér 74,5 százalékát tette ki az átlagnyugdíj, az idén viszont már csupán az 54 százalékát – hívta fel a figyelmet a KSH adatai alapján Tóth Bertalan.

https://nepszava.hu/3130335_brutalisan-leszakadtak-a-fizetesektol-a-nyug...

Az MSZP társelnöke Facebook-posztjában ennek alátámasztására több grafikont is megosztott, amelyeken jól látszik, hogy a nyugdíjak jóval kisebb ütemben emelkedtek az utóbbi években, mint a keresetek, ezért egyre nagyobb a kettő között a különbség. Az elmúlt 20 évben 2009-ben közelítették meg a nyugdíjak a leginkább a fizetéseket: az átlagos öregségi nyugdíj ekkor 93 256, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete pedig 124 116 forint volt. Így akkor az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 75,1 százalékára rúgott. Azóta a nettó átlagbér a duplájára nőtt, ám a nyugdíjak nem növekedtek hasonló mértékben. A tavalyi évben az öregségi nyugdíj átlagos összege 142 114, a nettó átlagbér viszont 268 405 forintra emelkedett, így a nyugdíjak alig több, mint felét tették ki a béreknek.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár, ezért fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat. Álláspontjuk szerint ezt úgy lehet elérni, ha nem csak az infláció, hanem a fizetések növekedése is számít a nyugdíjemelésnél. A nyugdíjminimumot pedig legalább 70 ezer forintra kell növelni, és igazságosabban kell folytatni a 13. havi nyugdíj visszaépítését – írta Tóth Bertalan. Áder János köztársasági elnöknek eközben 4,4 millió forintos nyugdíj járna, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) igencsak nehezményez. A Blikk írta meg, hogy Áder János lesz az első köztársasági elnök, aki mandátuma jövő májusi lejárta után a nyugdíjkorhatár előtt, már 63 évesen élvezheti a pihenést a teljes körű államfői fizetés mellett. Távozása után valamennyi köztársasági elnököt élete végéig megilleti az államfői juttatás, amelynek összegét egy 2019-es törvénymódosítással az addigi duplájára emelték, így jövőre nagyjából 4 millió forint lesz. Ehhez jön még Áder korábbi EP-képviselősége okán további mintegy 430 ezer forint nyugdíj, ami az EP-szabályozás szerint éppen 63 éves kortól adható. Kordás László, a MASZSZ elnöke minderre úgy reagált: indokolatlan és igazságtalan Áder János személyre szabott nyugdíja és idő előtti nyugdíjazása. Különösen utóbbi, hiszen a korhatár előtti nyugdíjazási lehetőséget éppen ez a kormány vette el a nehéz, egészségre káros munkát végző emberek százezreitől. Az elnök úgy véli, ha a kormány biztosítja Ádernek a kiváltságot, akkor kötelessége minden érintett munkavállaló számára is visszaállítani a rugalmas nyugdíjazási rendszert.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.