Bizonytalan lehet a budapesti helyzet Karácsony Gergely lépése után

Az összeférhetetlenségi szabályok miatt új választás jöhet, ha a főpolgármester vagy Márki-Zay Péter bejut a parlamentbe.

https://infostart.hu/belfold/2021/05/19/bizonytalan-lehet-a-budapesti-he...

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is bejelentette, indul az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelölti címért. A Népszava annak járt utána, van-e összeférhetetlenség Karácsony Gergely új politikai szerepe és a főpolgármesterség között.

Az előválasztás politikai versengés, így erre az időszakra semmiféle összeférhetetlenségi szabályt nem kell alkalmazni. Ez nem változik az országgyűlési választásokat megelőző kampány idején sem – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Hozzátette: ez legalábbis közjogi értelemben van így, mert az más kérdés, hogy mennyire végezhető együtt a két, a miniszterelnök-jelölti és a városvezetői feladat.

A Political Capital elemzője szerint várhatóan az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vezeti majd országos listát. Az összeférhetetlenségi szabályokon 2014-ben szigorítottak, azóta nem lehet egyszerre parlamenti képviselői és önkormányzati képviselői vagy polgármesteri posztot betölteni. Vagyis ha Karácsony Gergely vagy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson szintén induló hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter bejut a parlamentbe, választania kell: országgyűlési képviselő lesz vagy városvezető. Ha nem szereznek képviselői mandátumot, de az előválasztás győzteseként valamelyiküket jelölik miniszterelnöknek és meg is kapják a szükséges számú szavazatot ehhez, akkor szintén dönteniük kell:

az új miniszterelnöknek le kell mondania önkormányzati tisztségeiről, így Karácsonynak Budapest főpolgármesteri címéről, Márki-Zaynak pedig Hódmezővásárhely vezetéséről

– magyarázta a szakértő.

Lemondás esetén időközi választásokat írnak ki a kinevezéstől számított 120 napon belül. László Róbert szerint az utód kiválasztása és felépítése már idén novemberben, az előválasztások végén megkezdődik. Ilyen esetben az új választásig a város korábban megválasztott képviselőiből álló közgyűlés dönt az ügyekben, a szerződéseket ügyvezetőként az egyik helyettese írhatja alá.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.