Biden: A Facebook „megöli az embereket” a vírusos álhírekkel

Szokatlanul erős kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államok elnöke, amikor a Facebookot és a többi közösségi oldalt bírálta a rajtuk terjedő álhírek, illetve az azokból adódóan alacsony oltási kedv miatt.

https://hvg.hu/tudomany/20210719_joe_biden_facebook_alhir_koronavirus_ja...

 A Facebook „megöli az embereket” a vírusos álhírekkel

A Facebookot és társait a járvány első éve óta sokan támadják a felületükön megjelenő féligazságok és egyértelműen hamis hírek miatt. A közösségi oldalak ugyanis bár szívesen hangoztatják, mennyire gyorsan és hatékonyan reagálnak ezekre a tartalmakra, a helyzet közel sem ilyen jó.

A politikai szereplők között is sokan akadnak, akik látják a problémát és megoldást sürgetnek, de hogy egy amerikai elnök is felszólaljon ellene, az egész másfajta hangsúlyt ad a jelenségnek. Joe Biden pedig nem finomkodott, amikor a járvány és a Facebook (áttétes) kapcsolatáról kérdezték. Ahogy az alábbi videóban is látható, az amerikai elnök azt mondta, ezek a platformok

megölik az embereket.

Így fogalmazott Biden, aki válaszában azzal indokolta szavait, hogy jelenleg csak a be nem oltottak körében terjed világméretű járvány.

A Biden szavaira reagáló Facebook szerint jobb munkát végeznek az oltások népszerűsítésében, mint az amerikai állam. A vállalat által idézett kutatási eredmények szerint a facebookozók körében 85 százalékos az oltási hajlandóság, ami – írja az NBC – magasabb az amerikaiak 67 százalékánál.

Az előző elnök Donald Trump is támadta a Facebookot, ám ő elsősorban nem az oldal társadalmi hatása miatt, hanem azt nehezményezvén, hogy a Facebook elrejti a veszélyesnek ítélt – többek között éppen a koronavírus veszélyeit elmismásoló – posztjait. (Trump fiókját végül évekre felfüggesztették.)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.