Be vagy oltva Covid ellen? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Nem is olyan hatékonyak a védőoltások, mint eddig hittük? Se a Pfizer, se a Moderna?

https://promotions.hu/orszagos/tech-tudomany/2021/11/07/covid-koronaviru...

A koronavírus delta-variánsának rohamos terjedése miatt az Egyesült Államokban letesztelték mindhárom, Amerikában használt vakcinának hatékonyságát, és aggasztó eredményeket közöltek.

A közel 800 ezer veteránnal végzett, nagyszabású kutatás során bebizonyosodott, hogy március elején, mikor is a delta-variáns terjedni kezdett az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. Az utána következő hat hónapban viszont drasztikusan csökkent a hatékonyságuk.

  • A Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága 89 százalékról 58-ra csökkent ez alatt a hat hónap alatt;
  • a Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága 87-ről 45 százalékra zuhant;
  • a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága pedig 86-ról 13 százalékra esett vissza.

Hozzá kell tenni, hogy ennek a három vakcinának a Covid-19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, viszont júliusra, mikor a delta-variáns már javában tombolt, nagy különbségek mutatkoztak meg az oltóanyagok között.

A kutatásban résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel veterán katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti.

(via napidoktor)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.