Be vagy oltva Covid ellen? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Nem is olyan hatékonyak a védőoltások, mint eddig hittük? Se a Pfizer, se a Moderna?

https://promotions.hu/orszagos/tech-tudomany/2021/11/07/covid-koronaviru...

A koronavírus delta-variánsának rohamos terjedése miatt az Egyesült Államokban letesztelték mindhárom, Amerikában használt vakcinának hatékonyságát, és aggasztó eredményeket közöltek.

A közel 800 ezer veteránnal végzett, nagyszabású kutatás során bebizonyosodott, hogy március elején, mikor is a delta-variáns terjedni kezdett az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. Az utána következő hat hónapban viszont drasztikusan csökkent a hatékonyságuk.

  • A Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága 89 százalékról 58-ra csökkent ez alatt a hat hónap alatt;
  • a Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága 87-ről 45 százalékra zuhant;
  • a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága pedig 86-ról 13 százalékra esett vissza.

Hozzá kell tenni, hogy ennek a három vakcinának a Covid-19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, viszont júliusra, mikor a delta-variáns már javában tombolt, nagy különbségek mutatkoztak meg az oltóanyagok között.

A kutatásban résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel veterán katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti.

(via napidoktor)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.