Bajnai Gordon: A vereségnél csak egy rosszabb lehet az ellenzéknek, ha a győzelem után esnek szét

A magyar társadalom 2002 óta tartó megosztottsága a jövő tavaszi országgyűlési választást is élet-halál harccá teszi, a hatalomért semmi sem túl drága – mondta a Hvg.hu-nak adott interjúban Bajnai Gordon egykori MSZP-s támogatású miniszterelnök.

https://hang.hu/belfold/bajnai-gordon-2022-ben-eldol-hogy-ausztria-vagy-...

A jelenleg Londonban, egy pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozó Bajnai szerint ugyanakkor 2010 óta most van a legnagyobb lehetőség a kormányváltásra. Úgy véli, a választás tétje az, hogy az ország a kormány mellett sorsot is választ 2022-ben. – A következő négy évben eldől, hogy Ausztria vagy Fehéroroszország irányába fejlődünk-e tovább, a polgárosodás vagy a hűbériség útját választjuk – jelentette ki.

Az egykori kormányfő meggyőződése, hogy az előválasztás beváltotta a reményeket. – Létrejött a választási rendszer által régóta megkövetelt széles összefogás a NER ellenfelei között, ezzel megszűnt a centrális erőtér. Eltűnt néhány vállalhatatlan szereplő, és van egy világos felhatalmazással rendelkező, jól kommunikáló és erkölcsileg kikezdhetetlen vezetője az ellenzéknek – fogalmazott Márki-Zay Péterről, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének személyéről és arról, hogy Márki-Zay vajon képes-e összetartani a szövetséget. Szerinte minden résztvevő felelőssége, hogy a szövetség egyben maradjon, és eddig úgy tűnik, így is viselkednek. Egyébként úgy véli, hogy a 2022-es választások elveszítésénél csak egy rosszabb dolog történhetne: ha a koalíció a győztes választások után esne szét, és bosszúszomjasan térne vissza a Fidesz.

Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy vannak az Orbán-kormányoknak megőrzendő irányai, művei. Ilyennek tartja a munkát terhelő adók csökkentését, a lakossági devizahitelek kivezetését, a hadsereg modernizációját vagy a Trianon-emlékművet a Kossuth téren. Ugyanakkor azt is mondta, hogy kormány a helyes döntéseivel együtt is zsákutcába vezette az országot.

Úgy vélte, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere a legnagyobb pusztítást a fejekben végezte. A legsúlyosabbnak kudarcnak az oktatást tartja. Ezt azzal magyarázta, hogy az oktatás teljesítménye a korábbi közepesről is drámaian leromlott, minden második tanár 50 év feletti. A pedagógusok fizetése csak az átlagbér felét éri el, míg az előző kormányváltáskor még közelítette a 70 százalékot, és az is nagyon alacsony volt. Ezért a legfontosabb nemzetstratégiai feladatnak a közoktatás talpra állítását nevezte.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.