Az üveghiány veszélyezteti az ünnepi időszak koccintásait

Az égetett szeszek és a borok készítői számára kihívást okoz, hogy már üvegből is hiány van világszerte: lehet, hogy kedvenc alkoholunkat nem találjuk majd ott a boltok polcain az ünnepek előtt.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/11/27/az-uveghiany-veszelyezteti-az-u...

Az üveghiány veszélyezteti az ünnepi időszak koccintásait

A szállítmányozás terén kialakult késedelmek mellett a munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit. Tequila, vodka vagy whisky: most egyre megy, az iparág összes szereplőjét érintheti a probléma.

Néhány nagy szeszfőző annak ellenére, hogy többéves szerződése van több millió palackra, bizonyos esetekben azt tapasztalja, hogy választania kell, melyik palackméretet kapja meg" – mondta David Ozgo, az amerikai Szeszesitalok Tanácsának vezető közgazdásza a CNBC-nek. Ez végső soron még szűkebb kínálathoz vezethet a kisebb térfogatú palackokból, mivel a hangsúly valószínűleg a népszerűbb méretekre, a 750 milliliteresre és az 1,75 literesre helyeződik.

Rövid távon egyes fogyasztóknak valószínűleg több erőfeszítést kell majd tenniük, hogy megtalálják kedvenc italukat.

A Castle & Key főzde vezetője, Jessica Patterson szerint már eleve jelentős hátrányban voltak amiatt, hogy az Egyesült Királyságban található beszállítójuk teljesen le kellett, hogy álljon a pandémia miatt. Ezt követően hiába indult újra a termelés, az ellátási lánc problémái miatt az addig használt vízi szállítási módról át kellett térniük légi szállításra. A pandémia alatt a vízi szállítás ára megháromszorozódott. Azóta ők inkább beszállítót váltottak és a mexikói Guadalajarából hozatnak üveget, onnan ugyanis vasúton is eljuthat hozzájuk az.

Mindezen túl most már nem hat hónapra, hanem két évre előre adnak le rendelést. Gyártási költségeik nőttek, de ezeket nem tudják és nem is akarják most a fogyasztókra hárítani. Az átállás óta ellátásuk folyamatosan.

A New York-i székhelyű Waterloo Containers is megemelte az importált üveg árait ügyfelei számára. Készletük 90 százaléka az országon belülről származik, ezek ára kisebb mértékben emelkedett, mint a behozott üvegé. Készletük kis mértékben csökkent az elmúlt fél évben, miközben a megrendelések száma megduplázódott. Ez kihívások elé állította a céget, amely azt mondja, vannak olyan országrészek Amerikában, ahova az elmúlt évben több üveget szállítottak, mint az azt megelőző két évtizedben

Az Egyesült Államokban a felhasznált üveg 60-70 százaléka kínai.

A behozott üveg mennyiségére ebből kifolyólag erősen hatott a pandémia, és a probléma velünk is marad még jó sokáig. Becslések szerint egy-két évbe is telhet, mire visszaáll a megszokott állapot.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.