Az év végére kihozható nullásra Budapest költségvetése

Már tavaly arról beszélt Karácsony Gergely, hogy csak idő kérdése, hogy mikor megy csődbe Budapest. Ezt többször elmondta idén is, hogy az iparűzési adóbevétel kiesés miatt nehéz helyzetbe került a főváros. Most úgy néz ki, az iparűzési adóelőleg második részlete menti meg a csődtől Budapestet.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/10/az-ev-vegere-kihozhato-nullasra-...

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én.

2020 nyarán Karácsony Gergely azt mondta, hogy csődbe mehet Budapest, csak az a kérdés, hogy mikor. Erről a budapesti főpolgármester azután kezdett beszélni, hogy négyszeresére emelkedett az önkormányzatok által befizetett szolidaritási adó összege. Ezt követően év vége felé már a városvezető szerint az iparűzési adó is bekerült abba a körbe, ami miatt nehezebbé vált a gazdálkodás. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései között elengedte a kkv-k iparűzési adójának 50 százalékát.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a főpolgármester január végén arról beszélt, hogy a 2021-es önkormányzati gazdálkodást hogyan tudják megoldani,

"Az iparűzési adó csökkentésére vonatkozó kormányzati döntés előtt már tulajdonképpen a főváros összes mobilizálható, erre a célra felhasználható, a működési lyukak betömésére alkalmazható tartalékát mi beterveztük a város idei költségvetésébe. Ez közel 80 milliárd forint. Nem arról van szó, hogy válság idején össze kell húzni a nadrágszíjat, hanem arról van szó, hogy olyan szisztematikus kifosztása zajlik a városnak, amely gyakorlatilag azt eredményezi, hogy az a pénzügyi tartalék, amely az elmúlt időszakban rendelkezésre állt, azt nekünk teljes mértékben föl kell használnunk az idei évben. És akkor még nem beszéltem az iparűzési adó csökkentéséről, amely az eredeti költségvetési tervezetünkben nem szerepelt, hiszen akkor még nem volt ilyen döntés."

Az InfoRádió Arénáját követően egy hónappal egy internetes beszélgetésben idén február végén arról beszélt Karácsony Gergely, hogy nem biztos szerinte, hogy Budapest gazdaságilag túléli az idei évet.

Azt mondta, egy olyan kormányzati intézkedést, mint hogy megfelezik az iparűzési adót a kis- és közepes vállalkozásoknál, tipikusan nem egy járvány vagy egy válság idején kell meghozni, hiszen ezt az adót a bevétel arányában fizetik a cégek – szemben más olyan közterhekkel, amelyeket így is, úgy is meg kell fizetni.

"Ezzel a kormány nem segítette a vállalkozásokat, nekünk viszont ez tulajdonképpen olyan, hogy eddig csak ott volt a nyakunkon a kötél, de most már ki is rúgták a sámlit alólunk. Nem tudom, hogy túléli-e a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi szempontból az idei évet. Nagyjából a tartalékaik legvégén vagyunk" – mondta.

Később egy hozzávetőleges dátum is megjelent a fővárosi kommunikációban: a csődre az év végét jelölték meg.

Augusztus 25-én Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki Budapest pénzügyeiért felelős, azt nyilatkozta a Népszavának: Budapest eljutott oda, hogy hozzá kelljen nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez. Arról is beszélt, hogy minden működésre fordítható állampapír és készpénz elfogy szeptember 4-ére, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város.

Kiderült az interjúból az is, hogy ez a számításaik szerint két hétig tart, mivel szeptember közepén megérkezik az iparűzési adóelőleg második része, így év végére a végszámla kihozható nullára.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.