Aprócska fiókcézár, tesztoszterrorista: Demeter Szilárd nyilatkozata többeket reagálásra késztetett

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője egy, a Telexen megjelent interjúban fejtette ki véleményét a színházról és a magyar irodalmi alkotókról.

https://nepszava.hu/3137357_aprocska-fiokcezar-tesztoszterrorista-demete...

"Demeter a sértődött nímand, akit mindig kiröhögtek. Magát vérbő irodalmárnak, pirospozsgás utcai harcosnak álmodta, de a tükörből csak önnön sápkóros keskenysége és lapossága nézett vele szembe. Most kapott egy játszóteret, ahol úgy érzi, bosszút állhat, mint a homokozó ura, aki komoly lépéseket tesz a mászóka megszerzése felé is, és titkon a libikókára kacsingat" - írja Facebook-oldalán Konok Péter. A történész azt követően fejtette ki véleményét, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetője egy, a Telexen megjelent interjúban azt mondta, gyűlöli a színházat és a magyar irodalom nyolcvan százalékát kikukázná. Hogy mit mondott pontosan, azt lapunk beszámolójából is megtudhatja, melyet ide kattintva olvashat el bővebben. "A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett – Parti Nagy Lajos – szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom – részletezzem ezek után, mi a véleményem? - reagált Demeter szavaira Závada Pál. Hozzátette, jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk – bolond likból bolond szél fúj –, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is" - zárta mondanivalóját. Konok Péter úgy véli, 

"Demeter Szilárd az íróasztala mögül harcol, ingatlanok gründolásában és cenzori aktusokban éli ki tesztoszterrorista harci vágyait. És tehetségtelen, a frusztrált tehetségtelenség állatorvosi lova, egy minden betegségtől szenvedő Incitatus (...) eleve nem más, mint intézmény, a megfelelő gazember egy rusnya feladatra. Egy aprócska fiókcézár, aki római amfiteátrumnak képzeli a papírkosarat, amiből kiabál. Hogy hol lesz egy évtized múlva, ne firtassuk. Már most sincs sehol."

Hasonlóan kemény bírálatot fogalmazott meg a fideszes kultúrkomisszár megnyilvánulása kapcsán Péterfy Gergely író. Úgy véli, a NER alapja a trollkodás, amiben Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert "és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben." Majd ezt követően úgy folytatta, "a szabály itt is a trollkodás ökölszabálya, mondj olyan dolgokat, amelyeket egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról. Sértegesd és hülyézd le, nagyképűen - szép erdélyi szóval: nyikhajul - vegzáld és fikázd azokat, akikért elvileg felelős vagy, élj, nyilatkozz és cselekedj úgy, ahogy az a tisztségeddel tökéletesen összeegyeztethetetlen, egyszóval: viselkedj Orbán Viktor módra". Péterfy Gergely mindenkinek ajánlotta megtekinteni az interjút, mivel az kristálytisztán hozza "az állami ideológia szintjére emelt trollkodás minden elemét."

https://www.facebook.com/gergelypeterfy/posts/440960597385370

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.