Amerikai diplomaták ellen is bevetették a Pegasust

Az USA ugandai nagykövetségen dolgozó 11 alkalmazott kapott értesítést az Apple-től, hogy a telefonjaikat megfertőzte a több autoriter rezsim és a magyar kormány által is használt izraeli kémszoftver. A Pegasus nem csak arra képes, hogy lehallgasson beszélgetéseket és élőben kövesse a célpontok mozgását, de azok saját telefonjával tud kémkedni utánuk, beszélgetéseket rögzíthet, illetve gyakorlatilag minden tartalomhoz hozzáfér.

https://444.hu/2021/12/04/amerikai-diplomatak-ellen-is-bevetettek-a-pega...

Az ugandai elnök, aki 1986 óta csak győzni tud.  Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Az USA egy hónappal ezelőtt tiltólistára rakta a kiberfegyvert áruló NSO-t, de most először kerültek nyilvánosságra olyan esetek, hogy azt a külügynek dolgozó amerikai hivatalnokok ellen is bevetették. A Nemzetbiztonsági Tanács pénteki nyilatkozata szerint a Pegasus nemzetbizonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

Az NSO továbbra is hangsúlyozza, hogy a szoftverüket csak állami szereplőknek értékesítik a bűnözők és terroristák megfigyelése érdekében, de ennek ellentmond, hogy itthon és külföldön is használták politikusok, aktivisták és újságírók ellen. Az ugandai ellenzék szerint őket is megfigyelték Pegasusszal. Magyarország egyébként kiváló kapcsolatot ápol Ugandával, 5 milliárd forinttal segítik a magyar adófizetők az afrikai diktatúra gazdaságfejlesztési programját, amelynek keretében például magyar cégek építettek ott kiberbiztonsági központot.

 Szijjártó és ugandai kollégája (balra)  Fotó: KKM

Az Apple múlt héten jelentette be, hogy perbe fogja az izraeli NSO Groupot és anyacégét, mert a felhasználóikról is gyűjtöttek adatokat Pegasusszal. Az ugandai nagykövetség dolgozói, vagyis a külügyminisztérium emailjeihez tartozó iCloudokhoz is hozzáférhettek a támadók. (WaPo)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.