Amatőr és átgondolatlan az élesített védettségi igazolványos alkalmazás

Május 13-án este a Google-féle Play Áruházban és az Apple termékein elérhető App Store-ban is megjelent a védettségi igazolvány korábban beharangozott alkalmazása, ami a jövőben alkalmas lesz arra, hogy kiváltsa a sokak számára már kiküldött plasztikkártyát. Bár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében elindítható a regisztráció, a kormány hivatalosan még nem jelentette be, hogy elérhető az alkalmazás, és nincs is olyan rendelet, ami részletezné a szerepét, a többi között azt, hogy az app kiváltaná a kártyás védettségi igazolványt.

https://24.hu/tech/2021/05/14/vedettsegi-igazolvany-alkalmazas-app-appli...

Bár az élesítést követően a regisztrációt nagyjából gond nélkül el lehetett végezni, május 14-én reggel a meglehetősen körülményesre sikeredett folyamat végén a legtöbbeknek már nem működött az alkalmazás, illetve azok sem tudják rendeltetésszerűen használni, akiknek az előző este még gond nélkül működött. A korábban kiválasztott PIN-kódot megadva csak egy üzenet fogadja a felhasználókat, miszerint az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el –

magyarán az app nem működik.

Tekintve, hogy a kormány részéről még nem történt semmilyen bejelentés az alkalmazással kapcsolatban, a jelenlegi állapot valójában nem probléma, a rendszert jó eséllyel élesben kezdték el tesztelni, és az sem elképzelhetetlen, hogy az élesítés másnapján szánt szándékkal nem működik az app. Viszont már az eddig tapasztaltak alapján is látható, hogy a megoldásnak akadnak kifejezetten gyenge és érthetetlen részei. Ezeket szedtük össze egy listába:

  • A védettségi igazolvány alkalmazás jelen pillanatban csak azok számára érhető el, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval. A telefonunk regisztrálásához és az app használatához nélkülözhetetlen, hogy legyen hozzáférésünk az EESZT rendszeréhez, ami jelenleg csak az ügyfélkapus felhasználónévvel és regisztrációval lehetséges. Hazánkban összesen 4 648 468 személy rendelkezik a belépéshez szükséges regisztrációval, tehát a lakosság kevesebb, mint fele tud élni az applikáció adta lehetőségekkel (és bár az oltást is körülbelül ilyen számban kapták meg, az átfedés nyilvánvalóan nem teljes).
  • A regisztrációs folyamat kifejezetten körülményes, az elvégzéséhez nem elég egy okostelefon, muszáj használni közben egy asztali gépet vagy egy laptopot, hogy az ember sikeresen végigverekedhesse magát a minimum 12 lépéses folyamaton.
  • Az app használatához be kell regisztrálnunk a telefonunkat az EESZT rendszerébe, majd kitalálni egy 6 számjegyből álló PIN-kódot, amit minden alkalommal meg kell adni, amikor használni szeretnénk az alkalmazást. A belépéshez szükséges hitelesítést az app az EESZT oldalát megnyitva végzi el, ami azt jelenti, hogyha épp nem működik a webfelület (amire már volt példa néhányszor), akkor az alkalmazás is használhatatlan, nem látja el a funkcióját, nem tudjuk igazolni a védettségünket.
  • Ahhoz, hogy igazolni tudjuk magunkat az alkalmazással, mindenképpen szükséges internet, tehát kapcsolódnunk kell egy vezeték nélküli hálózathoz vagy mobilnethez.
  • korábban elhangzott információkkal ellentétben az alkalmazás jelenlegi verziója csak a regisztrált felhasználó nevét, tajszámát és az első oltás időpontját tartalmazza, továbbá azt, hogy védett a SARS CoV-2 vírussal szemben. A második oltás időpontja nincs feltüntetve, ahogy az sem, hogy az illetőt milyen vakcinával oltották be – ez probléma lehet, ha valaki külföldre utazáskor szeretné az alkalmazással bizonyítani a védettségét.
  • A fenti adatok mellett kapunk egy QR-kódot is, amit beolvasva – a plasztik kártyával ellentétben – nem egy EESZT-adatlapra jutunk, csak egy hosszú kódsort kapunk, amit valószínűleg csak az EESZT másik alkalmazása, a Covid Control képes feldolgozni.
  • Meglehetősen amatőr hiba, de a fenti adatokat akkor is magyarul jeleníti meg az alkalmazás, ha angolra van állítva a telefon nyelve, és az appon belül sem lehet ezen változtatni.
  • Már most rengeteg az olyan felhasználói visszajelzés, miszerint a sikeres regisztrációt követően nem működik az alkalmazás. A helyes PIN-kód megadását követően kifehéredik az app, és nem jelenít meg semmilyen információt. Tapasztalataink szerint ezt a hibát csak az újraregisztrálással lehet megoldani.

Az élesítést követően rengetegen kezdték el használni az alkalmazást és a felhasználók értékelik is az alkalmazást: a Play Áruházban például a cikkünk írásakor 653 visszajelzés alapján 1,1 ponton áll az app, és egyre csak szaporodnak a hibákat jelző kommentek.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.