Alkotmányos aggályokat is felvet a kormány bérlakásprogramja

Színvonal alatti tákolmány az indítvány, amely még a piaci és a szociális bérlakások között sem tesz különbséget, mindent eladna – állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

https://nepszava.hu/3119649_alkotmanyos-aggalyokat-is-felvet-a-kormany-b...

 fotó: Népszava

A terv politikai okát értjük – mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a bérlakások áron aluli kötelező kiárusításáról szóló javaslattal kapcsolatban. Gémesi György színvonal alatti tákolmányként tekint az indítványra, amely még a piaci és a szociális bérlakások között sem tesz különbséget, mindent eladna. A valós ár töredékéért ingatlant szerzők szűk köre a törvény elfogadása után épp a választás előtt jól járhat, de a lakásvagyonnak a településeken élő valamennyi polgárt szolgálni kellene – tette hozzá. Ha mindenáron eladásban gondolkodunk, akkor a piaci áron elkelt ingatlanok bevételéből jutna például közútfejlesztésre, de az utolsó forgalomképes települési vagyon elkótyavetyélése minden további fejlesztést ellehetetlenít – festette le a sötét jövőt Gödöllő polgármestere. Gémesi György biztosra veszi, hogy a fideszes polgármesterek is próbálják megakadályozni a javaslat elfogadását, de ha azt mégis megszavazza a kormánytöbbség, akkor valószínűnek tartja, hogy az önkormányzati szövetségek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

- Amikor jogi alapelveket kérnek számon a bérlakások áron aluli kötelező kiárusításáról szóló javaslattal kapcsolatban, akkor az önkormányzatok, meg a szakmai és civil szervezetek sem számolnak azzal, hogy Magyarországon a törvényeket egy maffia hozza – zárta rövidre az indokokat firtató kérdésre adott válaszát Fleck Zoltán. Az ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszékét vezető jogász-szociológus szerint ennél a tervnél minden eddiginél jobban kilóg a lóláb, hogy az egyetemek, a kulturális terület autonómiájának megtöréséhez hasonlóan az önkormányzatok kivéreztetése és utána az állami befolyás növelése a cél. A választásra készülő Fidesz-kormány ezt még kiegészíti saját választói rétegének kiszolgálásával, a világválságban kissé kedvezőtlenebb helyzetbe jutott csoportok kompenzálásával, amihez viszont külső forrásokra is szüksége van, vagyis még nincs vége a hasonló ötletelésnek – véli a szakember.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.