Alkotmányellenes lehet az alapítványi vagyonkiszervezés

Közösen fordulnak az ellenzéki pártok a taláros testülethez a közvagyon alapítványokba szervezése miatt. Bárándy Péter szerint "szárnya szegett madár" lett az Ab.

https://nepszava.hu/3121759_alkotmanyellenes-lehet-az-alapitvanyi-vagyon...

– Valóban ellentétes lehet az Alaptörvénnyel, ahogyan a kormány alapítványokba szervezte ki a közvagyon jelentős részét – nyilatkozta a Népszavának Bárándy Péter. A jogászt, korábbi igazságügyi minisztert azért kerestük meg, mert az ellenzéki pártok szerdán bejelentették: az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt és "vessen gátat az ország kifosztásának". Mint arról lapunk is beszámolt, a parlament kormánypárti többsége április végén fogadta el azt a jogszabályt, amellyel ezermilliárd forintos nagyságrendben került át addig állami tulajdonban lévő vagyon – ingatlanok, részvények - kormányközeli vagy kormányzati szereplők által irányított alapítványokba. A legnagyobb visszhangot a felsőoktatás "alapítványosítása" kapta: áprilisban 11 újabb állami egyetem fenntartóváltásáról (és ingatlanjaik átadásáról) döntött az Országgyűlés, így már 21-re nőtt azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket sok esetben a kormányoz lojális tagokból is álló alapítványi kuratóriumok irányítanak. De ugyanígy alapítványokba szerveztek ki földbirtokokat, kastélyokat, részvényeket és részvénytársaságokat is. Bárándy Péter szerint vitathatatlan, hogy mindez a magyar társadalom kifosztását jelenti, hiszen a köztulajdon mindenféle ellentételezés nélkül vált magántulajdonná, az állami vagyont ingyen adták át az alapítványoknak. Úgy véli, ezen a helyzeten nem javít, hogy a törvénybe beleírták, a kiszervezett tulajdon később visszavásárolható, ugyanis így is csak a társadalom járna rosszul, hiszen amit ingyen elveszített, később csak pénzért vásárolhatná vissza. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében szintén arról írt: az Orbán-kormány meglopta a magyar embereket, a magyar nemzetet. "Meggyőződésünk szerint ez nem csak végtelenül aljas tett volt, de sérti az Alaptörvényt is" - fogalmaztak. Ezért is kérik az Ab-tól a vonatkozó törvény megsemmisítését. Bárándy Péter szerint a közvagyoni jelleg ilyen formában történt megszüntetése a tulajdonhoz való alkotmányos jogot sértheti. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az elmúlt tíz évben az Ab egy "szárnya szegett madár" lett a sorozatos alkotmánymódosítások és a személyi kiválasztások következtében, így véleménye szerint már csak mérsékelten alkalmas arra, hogy az alkotmányosság őre legyen. 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.