Aggódnak Balatonrendesen, hogy építési törmelékkel töltik fel a kőbányát

Naponta akár 120 tonna sittet hasznosíthatna a balatonrendesi vöröshomokkő-bánya üzemeltetője egy tavaly októberi határozat szerint. Építési törmelékkel, téglával, üveggel tölthetnék fel a Rendesi-hegyet a kitermelés után. A lakosság fellázadt a terv ellen, attól félnek, hogy azbeszt vagy más veszélyes hulladék kerülhet a földbe. Az üzemeltető szerint ez kizárt, de a lakossági felháborodást látva meghátráltak, és azt ígérik, hogy mindenben együttműködnek. A bányát mindenképp rekultiválni kell pár éven belül, az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a helyén.

https://telex.hu/belfold/2021/05/15/balatonrendes-voroshomokko-banya-nem...

Aggódnak Balatonrendesen, hogy építési törmelékkel töltik fel a kőbányát

Balatonrendest valami miatt lehagyták a világörökség-várományos Balatonfelvidéki kultúrtáj térképéről. Pedig a teljes Káli-medence és a Tihanyi-félsziget rajta van, csak ez az apró, vízparti falu maradt ki. Itt működik az ország egyik utolsó vöröshomokkő-bányája, amit pár éven belül el kell kezdeni rekultiválni, azaz újrahasznosítani. Ennek az előkészítése miatt került középpontba az utóbbi hónapokban.

A bányához hosszú, meredek utca vezet fel a 71-es útról, az aszfalt szokatlan vöröses színe valószínűleg sokakat meglephet, amikor először járnak itt. Az itt élők azonban már jó pár éve hozzászoktak, azt mesélik, esős napokon az utcán folyik le a vöröses lé. A por a bánya teherautóinak kerekéről jön le, amikor a köveket szállítják. Az egész Balaton-felvidékre innen viszik a vörös homokkövet, pár éve a nagy igény miatt jött ide az üzemeltető Mészkő-Polgár Kft.

A balatonrendesiek évek óta panaszkodnak a teherautók forgalma, az útszennyezés, a por és a zaj miatt.

„Olyan mintha az ég dörögne, amikor a köveket ráöntik a teherautókra”

– mesélte lapunknak a faluban élő Gelencsér Éva.

(...)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.