2021, május 28 - 08:06 Sajtószemle

Épül Karácsony hátországa, ami a választások után is fontos szerepet fog kapni

https://nepszava.hu/3121127_epul-karacsony-hatorszaga-ami-a-valasztasok-...

A főpolgármester által életre hívott új mozgalom nemcsak a kampányban lesz aktív, a 2022-es választásokat követően is fontos szerepet szánnak neki.– Szakmai háttér, kiállás, támogatás, segítségnyújtás Karácsony Gergely mellett – így foglalta össze lapunknak Wittinghoff Tamás a 99 Mozgalom lényegét. Budaörs független, egykor SZDSZ-es polgármestere az egyik alapítója a főpolgármester friss formációjának. Wittinghoff szerint a mozgalom abban is segíthet, hogy egyértelművé tegye: mindenkinek oda kell állni az előválasztás győztesei mellé, mert különben „semmit sem ér az egész”. Budaörs polgármestere ezt azért tartotta fontosnak megemlíteni, mert úgy érzékeli, bár a versengő jelöltek és szervezetekkel nincs „baj”, a pártok rajongótáboraiból egyre több leszóló megnyilvánulást érzékel.  Balázs Péter volt külügyminiszter, egy másik alapító szerint a 99 Mozgalom társadalmi támogatást rajzol fel Karácsony mögé, így kiemeli őt a pártok köréből.  „Szélesebb politikai bázist képez, mint amit a mostoha sorsú, de hősiesen küzdő ellenzéki pártok képviselnek” – mondta a Népszavának. Karácsony két hete jelentette be szülőfalujában, Nyírtasson, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti ellenzéki előválasztáson, és egy új, pártoktól független formációt alakít, a „társadalom 99 százalékának képviseletére”. Azóta már több, mint 30 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz - állította csütörtök reggel a Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki naponta frissíti ezt az adatot. Az alapítók között a politikusok mellett többek között színészek, közgazdászok és üzletemberek képviseltetik magukat, de Karácsony tanárokat, tanulókat, eladókat és egy egykori bányászt is megkeresett. A május 15-i bejelentés után Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta lapunknak, "érdemes újragondolni a választások után az ellenzéki oldalon a jelenlegi pártstruktúrát, azt, hogy más formában nem működhetnénk-e hatékonyabban”. Egy ellenzéki prominens, parlamenti képviselő szerint „a 99 Mozgalom megalakítása azt is jelezheti, hogy Karácsony Gergely kalkulál az ellenzéki verességgel is 2022-ben", azaz egy mozgalom vezetőjeként könnyebben maradhat az élvonalban, mint egy párt kongresszusa által elmozdítható elnökként.  – Egy győztes választást követően egy hatpárti koalíció miniszterelnökeként, de a várhatóan a legkisebb frakcióval bíró párt elnökeként nem ugorhat neki a pártszerkezet átalakításának. Ha pedig veszítünk, mondhatja azt, hogy az ellenzék az ő vezetésével érte el messze a legjobb eredményét 2010 óta. Ezért feljogosítva érzi magát arra, hogy a többször sikertelennek bizonyult pártok helyett valami újba fogjon – indokolt neve elhallgatását kérő az ellenzéki politikus.

(...)

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.