2021, május 28 - 08:06 Sajtószemle

Épül Karácsony hátországa, ami a választások után is fontos szerepet fog kapni

https://nepszava.hu/3121127_epul-karacsony-hatorszaga-ami-a-valasztasok-...

A főpolgármester által életre hívott új mozgalom nemcsak a kampányban lesz aktív, a 2022-es választásokat követően is fontos szerepet szánnak neki.– Szakmai háttér, kiállás, támogatás, segítségnyújtás Karácsony Gergely mellett – így foglalta össze lapunknak Wittinghoff Tamás a 99 Mozgalom lényegét. Budaörs független, egykor SZDSZ-es polgármestere az egyik alapítója a főpolgármester friss formációjának. Wittinghoff szerint a mozgalom abban is segíthet, hogy egyértelművé tegye: mindenkinek oda kell állni az előválasztás győztesei mellé, mert különben „semmit sem ér az egész”. Budaörs polgármestere ezt azért tartotta fontosnak megemlíteni, mert úgy érzékeli, bár a versengő jelöltek és szervezetekkel nincs „baj”, a pártok rajongótáboraiból egyre több leszóló megnyilvánulást érzékel.  Balázs Péter volt külügyminiszter, egy másik alapító szerint a 99 Mozgalom társadalmi támogatást rajzol fel Karácsony mögé, így kiemeli őt a pártok köréből.  „Szélesebb politikai bázist képez, mint amit a mostoha sorsú, de hősiesen küzdő ellenzéki pártok képviselnek” – mondta a Népszavának. Karácsony két hete jelentette be szülőfalujában, Nyírtasson, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti ellenzéki előválasztáson, és egy új, pártoktól független formációt alakít, a „társadalom 99 százalékának képviseletére”. Azóta már több, mint 30 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz - állította csütörtök reggel a Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki naponta frissíti ezt az adatot. Az alapítók között a politikusok mellett többek között színészek, közgazdászok és üzletemberek képviseltetik magukat, de Karácsony tanárokat, tanulókat, eladókat és egy egykori bányászt is megkeresett. A május 15-i bejelentés után Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta lapunknak, "érdemes újragondolni a választások után az ellenzéki oldalon a jelenlegi pártstruktúrát, azt, hogy más formában nem működhetnénk-e hatékonyabban”. Egy ellenzéki prominens, parlamenti képviselő szerint „a 99 Mozgalom megalakítása azt is jelezheti, hogy Karácsony Gergely kalkulál az ellenzéki verességgel is 2022-ben", azaz egy mozgalom vezetőjeként könnyebben maradhat az élvonalban, mint egy párt kongresszusa által elmozdítható elnökként.  – Egy győztes választást követően egy hatpárti koalíció miniszterelnökeként, de a várhatóan a legkisebb frakcióval bíró párt elnökeként nem ugorhat neki a pártszerkezet átalakításának. Ha pedig veszítünk, mondhatja azt, hogy az ellenzék az ő vezetésével érte el messze a legjobb eredményét 2010 óta. Ezért feljogosítva érzi magát arra, hogy a többször sikertelennek bizonyult pártok helyett valami újba fogjon – indokolt neve elhallgatását kérő az ellenzéki politikus.

(...)

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.