2021, május 21 - 08:00 Sajtószemle

Megegyeztek az EU-s Covid-igazolványról

https://hu.euronews.com/2021/05/20/megegyeztek-az-eu-s-covid-igazolvanyrol

Felszállt a fehér füst. Sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról az EU-s digitális Covid-igazolványról. Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal - jelentette be Didier Reynders biztos a Twitteren.

Rekord idő alatt hoztuk létre ezt az eszközt, hogy megőrizhessük a szabad mozgást minden EU-s állampolgár számára - tette hozzá a biztos. A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

  1. ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével
  2. ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget
  3. ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

Reynders a megállapodás után azt mondta, hogy a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

A biztos az Euronews kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy minőségi többségre lesz szükség a Tanácsban, és többségre az EP-ben az elfogadáshoz. Azaz nem lesz lehetősége vétózni egyik tagállamnak sem.

Százmillió euró a megfizethető és elérhető tesztelésre

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni.

A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

(...)

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.