2021. I., II. és III. negyedévében hogyan alakultak az ingatlanpiaci és albérletpiaci árak

2021-ben tovább emelkedtek az ingatlan- és albérletárak Budapesten

Talán nem is az a kérdés, hogy Budapesten a családi házak, téglalakások és panellakások átlagos négyzetméter ára meghaladja-e a félmillió forintos határt, hanem az, hogy mikor érik el az 1 millió forintot. Azt, hogy hol állnak most és mi várható a közeljövőben, az ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján összegezzük.

Továbbra is egy áron mozognak a fővárosban eladó házak és panelek

A 2021-es év nem változtatott azon, hogy az egyes lakóingatlan-típusok hol foglalnak helyet az árlétrán. Budapesten továbbra is a téglalakások a legdrágábbak, a másodikok pedig holtversenyben a családi házak, valamint a panellakások. Emellett az idei év az árak változási irányát tekintve sem okozott meglepetést, hiszen az árak kis mértékben emelkedtek, ahogyan azt vártuk.

 

Így Budapest szeptemberi átlagos négyzetméter árai típusokra lebontva a következő lett:

  • családi házak: 660 ezer Ft/m2
  • téglalakások: 880 ezer Ft/m2
  • panellakások: 630 ezer Ft/m2

 

 

Az év hátralevő részében további drágulásra számíthatunk, mely az első három negyedévhez hasonlóan nem lesz drasztikus. Valószínűleg a maradék két hónapban csak néhány százalékkal ugranak meg a négyzetméter árak. A következő év ingatlanpiaci árait illetően pedig a negyedik hullám szakíthatja meg az emelkedő tendenciát.

Mi a helyzet az albérletekkel?

Ahogy a lakóingatlanok, úgy az albérletek átlagára is növekvőben volt az idei évben, annyi különbséggel, hogy a kiadó lakások esetében felfelé ívelés nem volt töretlen. A tavaly kezdődő áresés még az idei év elején is megmutatkozott a bérleti díjakban, mely folyamat csak a nyár beköszöntével váltott át az ellenkező irányba.

 

A 2021 szeptemberi adatok alapján a fővárosban kiadásra kínált lakások átlagos négyzetméter ára 3300 forint volt. Ez az idei évben a legmagasabb pont. Az elmúlt éveket nézve viszont a bérlők szemszögéből igen kedvező, ugyanis két évvel ezelőtt a 4000 Ft/m2 átlagárat közelítették meg a budapesti albérletek.

 

 

Ahogy az első 9 hónap görbéjét elnézzük, várhatóan még az idén is sokkal mélyebben zsebbe kell nyúlniuk azoknak, akik lakás bérlését tervezik. A lakóingatlanokkal szemben az albérletek nagy meglepetést okozhatnak a meredeken felfelé ívelő áraikkal.

 

Összegezve a 2021-ben látottakat, 2022-ben sem számíthatunk alacsonyabb árakra. Vagy még ha csökkenésnek is lehetünk tanúi az valószínűleg se látványos, se tartós nem lesz. Mindez nemcsak a használt, hanem az új építésű ingatlanpiacra is igaz. Az pedig, hogy a drágulás mennyire lesz eszeveszett, azt nagyban befolyásolni fogja a járvány-időszak negyedik hulláma.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.