2020, március 4 - 08:27 Sajtószemle

Nem lennénk most Habony Árpád: a macedón hatóságok nyomoznak utána

Észak-Macedóniában gyanússá váltak a magyar kormánypárti média befektetései: az ország Pénzügyi Rendőrsége közel egymilliárd forintnyi gyanús pénzmozgásra talált magyar hátterű médiacégeknél.

szonyú lehet most fideszes médiagurunak lenni. A magyar hatóságok helyett macedón rendőrök és oknyomozó újságírók buktatták le a simlis pénzmozgások irányítóit.

Habony haverja a kulcsfigura

444-en megjelent írás szerint a macedón pénzügyminisztérium alá tartozó hatóság Schatz Péter szlovén és macedón cégei közötti nagyértékű átutalásokat vizsgált. Schatz a Ripost bulvárlap társalapítója, Habony Árpád volt üzlettársa és 2017 óta a kormánypárti média balkáni térhódításának egyik kulcsfigurája.

Hova és kihez vándorolhattak ezek a pénzek? 

https://ezalenyeg.hu/kozugy/nem-lennenk-most-habony-arpad-a-macedon-hatosagok-nyomoznak-utana-2065

"Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény"

Az új NAT ismeretében aligha kételkedhetett ebben bárki, de az alaptanterv kidolgozásában személyesen is résztvevő szélsőjobboldali irodalomtörténész, Takaró Mihály most a Magyar Nemzetnek nyilatkozatba is adta, hogyaz iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény.Mindezt arra a véletlenül provokatív kérdésre válaszolta, amelyben az újságíró azt firtatta, hogy vajon az előírt tananyagban szereplő olvasmányok meghozzák-e a gyerekek kedvét az olvasáshoz, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a diákok többet és szívesebben olvassanak. Mint megtudtuk, Takaró tojik erre, neki az a lényeg, hogy a gyerekek elolvassák az Egri csillagokat.

Ugyanő ugyanitt arról is beszél, hogy a szerzők megítélésének alapja csakis az életmű értéke lehet, ebbe pedig nem fér bele a világnézeti harc. Ezek szerint puszta véletlen lehet, hogy az új NAT jellemzően szélsőjobboldali, nyilasszimpatizáns írókkal bővült. (Via Magyar Nemzet)

https://444.hu/2020/03/03/az-iskola-nem-a-gyermekek-igenyeit-kielegito-intezmeny

Ezer pedagógus arconrúgásáról

Válaszonline

Ritkán írunk publicisztikát, de most úgy látjuk, a szótlanság is állásfoglalás lenne. Az egyházi iskolai pedagógusok kommunikációs arconrúgása új mérföldkő a fideszes erőpolitika dicstelen történetében. A minisztérium olyasmit üt, ami a legfontosabb kellene, hogy legyen. A pofon ezer (+n) pedagógus arca felé indult, de mindenkin csattan, aki ma polgárként gondol magára Magyarországon. Vélemény.

https://www.valaszonline.hu/2020/03/02/egyhazi-iskolai-pedagogusok-nat-vita-velemeny/

Manipulált listát közölt az Oktatási Hivatal a NAT készítőiről?

Egy fizika tanár azt állítja, bár neve szerepel az alaptanterv előkészítőinek listáján, megjelenéséig nem is látta a dokumentumot. Ugyanakkor több nevet is hiányol. Szél Bernadett újra a hivatalhoz fordul.

Lapunkhoz eljutott egy fizika tanár körlevele, amelyet kollégáinak írt annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került egy névsor, amely a Nemzeti alaptanterv (NAT) készítésében közreműködőket tartalmazza.

A névsorban szereplő tanár ezzel kapcsolatban a követlkezőket írta:

„Szeretném a kedves Kollégákkal tudatni, hogy a NAT előkészítésében nem vettem részt. A már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízott meg az Oktatási Hivatal, jobbító szándékkal fogadtam el a megbízást.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/02/manipulalt-listat-kozolt-az-oktatasi-hivatal-a-nat-keszitoirol/

Orbán Viktor volt gimnáziuma nyílt levélben tiltakozik a NAT ellen

Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos volt gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 55 tanára is tiltakozik a Nemzeti alaptanterv ellen.

tanárok nevével ellátott nyílt levélben azt írják, „felelősen gondolkodó pedagógusként jelenlegi formájában elutasítjuk a NAT 2020 szeptemberében történő bevezetését”, mert szerintük a többi közt

·         elmaradt az érdemi társadalmi vita, a szakmai egyeztetés a gyakorló pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel;

·         szellemisége és túlzsúfolt tartalma nem gyerekbarát;

·         minimális teret ad a tanári szabadságnak és a tanulók kezdeményezéseinek, a helyi sajátosságoknak;

·         tovább csökkenti a természettudományos tárgyak szerepét, amit eddig az intézményükben előnyben részesítettek;

·         tovább növeli a terheket;

·         korszerűtlen;

·         nem ad időt a kritikus gondolkodásra, elmélyülésre.

Hozzáteszik azt is, hogy elfogadhatatlannak tartják

 

https://index.hu/belfold/2020/03/02/nat_nemzeti_alaptanterv_tiltakozas_teleki_blanka_gimnazium_orban_viktor_simicska_lajos/

 

Horn Gábor: Tarlós brutális torzókat hagyott maga után

A budapesti metró fantomja betette a lábát az új főpolgármester ajtórésébe is, miután a közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a szerelvények klimatizálásáról, illetve annak – technikai okok miatt megörökölt – átmeneti elmaradásáról, amit Karácsony nyakába akarnak varrni, amint a színházak helyzetét és apránként bármi mást. Mindennek apropóján kérdeztük Horn Gábort, hogy a jelenlegi csapdahelyzet mennyiben emlékeztet a Demszky ellen irányult kormányzsarolásra és van-e esély kikerülni belőle.

 

https://hirklikk.hu/kozelet/horn-gabor-tarlos-brutalis-torzokat-hagyott-maga-utan/360679?

Vége: megszűnt a Jobbik Vas megyében

 

Tegnapi hír, hogy Bana Tibor Vas megyei országgyűlési képviselő is kilépett a Jobbikból, és a jövőben függetlenként folytatja a parlamentben.

Úgy látszik a Jobbik fogyása megállíthatatlanná kezd válni. A Nyugat.hu számolt be róla, hogy kedd reggel Rába Kálmán, a párt megyei elnöke a Facebookon jelentette be, hogy a Jobbik Vas megyei vezetői nem kívánnak a párt szétveréséhez asszisztálni, ezért párttagságuk megszüntetését jelezték az Országos Elnökség és a pártigazgató felé, ezzel párhuzamosan pedig megszűnnek a Jobbik Vas megyei alapszervezetei.

Rába azt is írja, hogy mára a Jobbik vezetésében a diktatórikus szemlélet vált uralkodóvá, ahol a személyi kultusz, a vezetőséghez való feltétlen hűség és a kritikai vélemények elnyomása vált a mindennapok részévé.

https://hirklikk.hu/kozelet/vege-vas-megyeben-megszunt-a-jobbik/360762

 

Szabad szemmel: Orbán végérvényesen a szélsőjobb része lett

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 3.

 

https://nepszava.hu/3069237_szabad-szemmel-orban-vegervenyesen-a-szelsojobb-resze-lett

 

Hiába a kilépések, a Jobbik célja ugyanaz: megszabadítani a népet az Orbán-rezsimtől

A Jobbik nem adja jelét annak, hogy az egyre-másra felszínre törő belső konfliktusok megrendítették volna a pártot.

Más konfliktusok is terhelik a Jobbikot. Aligha baráti a viszony például Jakab Péter és Sneider Tamás között. Sneider abban a tudatban köszönt le a pártelnöki posztról, hogy a tizenhat év után távozó Szabó Gábor utódaként a Jobbik pártigazgatója lesz. Kezdetben Jakab támogatta őt, kinevezése helyett az elnökség mégis pályázatot írt ki a pártigazgatói tisztségre – a győztes nem Sneider, hanem Lejer Zoltán, egy Bács-Kiskun megyei politikus lett. Jakabék a pártalapítvány teljes kuratóriumát is lecserélték. A kongresszus után elbocsátások kezdődtek, a Jobbik egyik volt alkalmazottja „statáriális kirúgásként” értékelte a vele történteket. Többen feljelentést tettek a rendőrségen, amiért rejtélyes módon kiszivárgott a belső levelezésük, és ezért komoly retorziók érték őket a pártban. A chatcsoportos beszélgetésben résztvevő jobbikosok Jakab Péter volt személyi asszisztenséről fogalmaztak meg negatív véleményeket. Valaki minderről képernyőfotókat készített, és azt elküldte Jakabnak. Volt, akinek retorzióként megszüntették a munkaviszonyát a pártban. Másokat pénzbüntetésre köteleztek: egy megyei közgyűlési képviselőt például arra, hogy 6 havi tiszteletdíját fizesse be. A lapunkhoz eljutott információ szerint az illető időközben szintén kilépett a Jobbikból.

https://nepszava.hu/3069221_hiaba-a-kilepesek-a-jobbik-celja-ugyanaz-megszabaditani-a-nepet-az-orban-rezsimtol

N. Kósa Judit Állóháború

Legszívesebben kézen fognám Szabó Lászlót, és körbevezetném a Városligetben. Kíváncsi lennék, a múzeumnegyed megépítéséért aláírásgyűjtést kezdeményező nagykanizsai nyugdíjas akkor is tudna-e tapsikolni, ha nem csak látványterveken szemlélhetné meg a nagyszabású kormányakció eredményét. Ha neki kéne végtelen kordonok és aranyáron kiépített rejtőfalak között bukdácsolnia, amikor levegőzni indul, és már most lépten-nyomon betonba ütközne, pedig még úgy istenigazából neki sem kezdtek a munkának.

https://nepszava.hu/3069236_allohaboru

Netanjahu pártja szerezhette a legtöbb mandátumot

Az exit poll alapján 37 parlamenti helye lesz a Likudnak. Beni Ganz centrista Kék-fehér nevű pártja 32 mandátumot szerzett.

https://nepszava.hu/3069229_netanjahu-partja-szerezhette-a-legtobb-mandatumot

Gyurcsány élő adásban robbantott: három komplett szocialista szervezet DK-hoz csatlakozása van folyamatban

Ha Dobrev Klára ezt ambicionálja, akkor Gyurcsány Ferenc támogatná, hogy legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje – ezt a DK elnöke mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este.

http://www.atv.hu/belfold/20200302-gyurcsany-elo-adasban-robbantott-harom-komplett-szocialista-szervezet-dk-hoz-csatlakozasa-van-folyamatban

Soros az SZDSZ-szel nyittatta ki a kapukat

TOVÁBBRA SEM KELL BEFOGADNUNK EU-N KÍVÜLI MIGRÁNST

Kárpáti András, Veres László Magyar Nemzet

A Soros-hálózat az SZDSZ-szel együttműködve már az 1990-es években megteremtette az illegális migráció feltételeit a liberális ihletésű menekültügyi törvény kilobbizásával. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint megvan az elvi lehetősége, hogy hazánk az Európa Tanács tagállamaként, illetve a genfi egyezmény részeseként csak Európából, illetve biztonságos harmadik országból érkező menekülteket fogadjon be.

https://magyarnemzet.hu/belfold/soros-az-szdsz-szel-nyittatta-ki-a-kapukat-7840598/

Karácsonyék befelé forduló Budapestet akarnak építeni

A KOMPAKT VÁROS IRÁNYZAT NEM SZÁMÍT AZ AGGLOMERÁCIÓBAN ÉLŐKRE

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Egy friss CEU-s tanulmány szerint a kormány városhatáron túlnyúló közösségi közlekedésfejlesztési projektjei szemben állnak a barna mezős területek beépítését hangsúlyozó balliberális városvezetés érdekeivel. A Karácsony Gergely vezette főváros úgy tűnik, hogy egy magába zárkózó, az agglomeráció visszafejlődésé­ben érdekelt Budapestet akar kialakítani.

https://magyarnemzet.hu/belfold/karacsonyek-befele-fordulo-budapestet-akarnak-epiteni-7840697/

A Jobbik utolsó kocsmája

JAKAB PÉTERRE DÁVID IBOLYA SORSA VÁR, MERT PÁRTJA NEM TANULT MÁSOK HIBÁJÁBÓL

Löffler Tibor Magyar Nemzet

A néppártosodás stratégiájának meghirdetésekor senki nem gondolta volna, hogy a Jobbik alapító nyilatkozatának egy kritikus mondata néhány év múlva a pártra is érvényes lesz: „Csalódottsággal figyeltük az 1990 után alakult pártok gyors elhasználódását, világnézeti vargabetűit, köpönyegforgatását, korrumpálódását, kiüresedését.” Bő másfél évvel a 2018-as választások után a Jobbik gyors elhasználódásának, világnézeti vargabetűinek, köpönyegforgatásának és kiüresedésének lehetünk tanúi.

A néppártosodás stratégiája önmagában nem volt rossz ötlet, de kimerült a fazonírozásban, a stílusváltásban, az önmérsékletben, a vadhajtások lenyesegetésében, és mindösszesen egy radikális vagy szélsőséges párt mérsékelt párttá válásában. A világnézeti, ideológiai és értékrendbeli alapok azonban képlékenyek maradtak. A párt nevében is megjelenített jobboldali identitást nyíltan nem adták fel, de azt azért senki nem merné állítani, hogy íme: a Jobbik már egy kifejezetten mérsékelt jobboldali vagy konzervatív pártként járja be a néppártosodás további útjait.

Radikális vagy szélsőjobboldali pártok ilyen plasztikai műtétre, mint a Jobbik, még nem vállalkoztak. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jobbik-utolso-kocsmaja-7835390/

 

Migrálnak a vírus idején

Szőcs László Magyar Nemzet

Mi rosszabb van egy migrációs válságnál?

A migrációs válság koronavírussal szervírozva. Biztonságpolitikai szakértő legyen a talpán, aki meg tudja mondani, milyen helyzet állhat elő középtávon Európában, ha újabb tömegek indulnak – és napokon, heteken belül érkeznek – meg délről északra, miközben okkal vagy ok nélkül, de tartunk a koronavírus terjedésétől, nem tudván, milyen elővigyázatossági intézkedésekre lesz még szükség, illetve hogyan hat vissza ránk az idegenforgalom, a gazdaság visszaesése. Mi lesz akkor, ha, ne adja Isten, a megcsappant forgalmú cégek – mint az Kínában már megesik – nem tudják kifizetni az alkalmazottaikat, akik pedig nem tudják ellátni a gyerekeiket? Egy bizonytalanságot és félelmet szító alaphelyzetet a lehető legveszélyesebb egy másikkal tetézni: egy akut migrációs válság és egy világjárvány szörnyű gyúelegy lehet a polgárháború laboratóriumában

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/migralnak-a-virus-idejen-7836386/

 

Már 120 ezer migráns van a görög-török határon, egyre több az összecsapás

origo

Este is folytatódtak az összecsapások az Európai Unió külső határánál, a görög-török határon. Görög katonák, az M1 tudósítása szerint könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel próbálják megakadályozni, hogy a migránsok áttörjenek. Egyes források szerint halálos áldozata is van az összecsapásoknak, a görögök szerint azonban ez álhír, mint ahogy az is, hogy több tízezren átjutottak. Azt viszont a görögök is megerősítik, hogy a tengeren százával szállítják a hajók a migránsokat. Angela Merkel német kancellár hétfőn azt közölte, 2015-tel ellentétben Németország most nem fogja befogadni a migránsokat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a migránsok nagy része koronavírussal fertőzött területekről érkezik.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200302-majdnem-118-ezer-migran-hagyta-el-torokorszagot.html

Elvakultan gyűlölködő pártelnökről, alkoholista, hetekig megszakítás nélkül részeg vezetőről ír egy kirúgott jobbikos

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

20 év után megalázó módon bocsátották el a Jobbik-frakciótól Szávay Lászlót, aki a történtek miatt jogi lépéseket tesz a Jakab Péter-féle pártvezetés ellen - ez derül ki az Origo birtokába jutott belső körlevélből, amelyet a frakció tagjai és munkatársai kaptak meg. Az indulatos és érzelmes írásban Szávay István testvére azt írja, hogy "a Jobbik elvesztette közösség jellegét", hiszen az új elnök szűk bizalmi köre a párt elnökségének és frakciójának feje felett hozza meg a döntéseket. Kitér arra is, hogy a szervezet egyik vezetője alkoholista, egyszer a belvárosi Olimpia Parkban találtak rá, miután eszméletlenre itta magát.

https://www.origo.hu/itthon/20200302-szavay-laszlot-kiraktak-a-jobbik-frakciotol.html

 

Novák Katalin és Orbán Ráhel a legbefolyásosabb magyar nők listájának élén

Ők vezetik a közéleti kategóriát. Az üzleti szekcióban előkelő helyen végzett Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya.

Forbes idén is elkészítette a Legbefolyásosabb magyar nők összesen 50 fős listáját. Üzlet, közélet, kultúra és média tematikákban készített listát a lap.

A húszfős üzleti szekciót második éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója. A második Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd Heiszler Gabriella, a Spar ügyvezető igazgatója következik. A listán érdekesség a hetedik helyet elért Mészáros Beatrix, új név, idén szerepel először. Ő Mészáros Lőrinc lánya, aki 2017-ben került az Opus Global Nyrt., a családi cégbirodalom legfontosabb vállalatának élére. Tizenkettedik Ungár Anna, Schmidt Mária lánya került fel, aki az apja által létrehozott Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. igazgatótanácsi elnöke és résztulajdonosa.

https://hvg.hu/elet/20200303_Novak_Katalin_es_Orban_Rahel_a_legbefolyasosabb_magyar_nok_listajanak_elen?

Budapesten is járt a két nő, akiket Prágában koronavírussal diagnosztizáltak

Egy amerikai és egy ecuadori egyetemista betegedett meg Prágában, miután Milánóból Bécsen és Budapesten át Csehországba utaztak.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust – jelentette be Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója. Az osztrák és a magyar felet már tájékoztatták az esetről – tette hozzá.

https://hvg.hu/itthon/20200303_Budapesten_is_jart_a_ket_no_akiket_Pragaban_koronavirussal_diagnosztizaltak

Iránban szabadjára engedték a koronavírust

A világon végigsöprő koronavírus-járvány legabszurdabb jelenetére Iránban került sor február 24-én. A betegséggel kapcsolatban egy kollégájával együtt sajtótájékoztatót tartó egészségügyi miniszterhelyettes a felvételek tanúsága szerint egészen látványosan betegnek tűnt. Egy nappal később pedig már be is jelentették, hogy Iradzs Harirsit is megfertőzte a vírus. A jelenet egyfelől megmutatta, milyen abszurd az élet egy diktatúrában, másrészt a globális közvélemény figyelmét is ráirányította az egészségügyi szakemberek által már kapiskált tényre: Kínát leszámítva eddig Iránban végezte a legsúlyosabb pusztítást a koronavírus.

De hogy ez a pusztítás pontosan mekkora, azt nem tudjuk, és éppen azért nem tudjuk, amiért ekkora a pusztítás: az iráni hatóságok totális inkompetenciája és hazudozása miatt. Az iráni állami tévé hétfői jelentése szerint az országban 1501-en fertőződtek meg koronavírussal, és a járvány eddig 66 halálos áldozatot követelt. Már ezek a számok is azt jelentenék, hogy Iránnál csak Kínában magasabb a halottak száma, a BBC perzsa kiadása viszont már a múlt héten 210 halottról tudott, állításuk szerint az iráni kórházak számait összesítve jutottak erre.

https://444.hu/2020/03/03/iranban-szabadjara-engedtek-a-koronavirust

Greta Thunberg megtiszteltetésnek tartja, hogy a magyar közmédia tiltólistáján szerepelhet

Az efféle listáknak nem lenne szabad létezniük. De mivel léteznek, így megtiszteltetés szerepelni rajtuk... Ez mutatja a demokrácia fontosságát. A sajtószabadság nem alku tárgya” - ezzel osztotta meg Greta Thunberg a Twitteren a Politico hétfői cikkét, amiben egy belső levélre hivatkozva írtak a magyar közmédia szerkesztési gyakorlatáról. A cikk szerint csak előzetes engedélykérés után foglalkozhatnak Greta Thungerggel, az EU politikájával, a migrációval vagy az egyházi ügyekkel, az MTVA legendás sajtóosztálya egy közleményben reagált.  

https://444.hu/2020/03/02/greta-thunberg-megtiszteltetesnek-tartja-hogy-a-magyar-kozmedia-tiltolistajan-szerepelhet

Egy független vizsgálat szerint háborús bűnöket követtek el az oroszok Szíriában

Válogatás nélkül bombáztak civileket Idlib térségében.

Háborús bűnök elkövetésével vádolja az orosz légierőt Szíriában a Független Nemzetközi Nyomozóbizottság (IICI) nevű szervezet, amely a 2019 júliusától mostanáig tartó időszak harci cselekményeit vizsgálta. Az IICI két konkrét esetre koncentrált a jelentésében:

https://444.hu/2020/03/03/egy-fuggetlen-vizsgalat-szerint-haborus-bunoket-kovettek-el-az-oroszok-sziriaban

Varga Judit megállítaná a Facebookot és a Google-t is egyszerre

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket - mondta a miniszter.
A munkacsoport feladata, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa - közölte Varga Judit.
Hozzátette: miután országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/varga-judit-megallitana-a-facebookot-es-a-google-t-is-egyszerre-127346

Valahogy szinte minden pénz Simonka aprócska falujában kötött ki

A Magyar Falu Program 2019-es pályázatán – a vádlottak padján ülő – Simonka György szülőfaluja mindent vitt. Amire pályázott, azt megnyerte. A mezőkovácsházi járás legkisebb települése nyerte a legtöbbet. Aligha szakmai alapon.

„Mindenki egyenlő, de egyesek egyenlőbbek a többieknél” – szól George Orwell híres mondata kultikussá vált regényében, az Állatfarmban. Ez jut eszünkbe, ha megnézzük azt a táblázatba rendezett összesítést, amelyet nemrégiben készített Galló Ferenc területfejlesztési szakember, aki egykor Simonka embere volt, ám a fideszes politikus meggyanúsítása után szakított és szembefordult vele.

Galló a Narancs.hu-nak azt mondta, arra volt kíváncsi, hogy az ötezer fő alatti településeknek kiírt Magyar Falu Program 2019-es pályázatain hogyan szerepeltek a mezőkovácsházi kistérség kisvárosai és községei. Szám szerint tizenöt. Ez a térség Simonka országgyűlési képviselő dél-békési választókerületének mintegy felét, egyben a gyengébben fejlett részét jelenti, ahol nagyon sok hátránnyal kell megküzdeni az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, gazdasági élet szereplőinek és az itt élő embereknek.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/mindenki-egyenlo-de-simonka-reven-pusztaottlaka-vitte-a-legtobbet-a-magyar-falu-programban-127308

Egymilliárd forintot nyertek a Somogyi-érdekeltségek

Székhelyszolgáltató címén működik az MSZP-s vezetésű kispesti önkormányzat legnagyobb udvari beszállítója, ám a közbeszerzések győztesének ügyvezetőjét még senki nem látta

Magyar Hírlap

Több mint egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el Kispesten azok az udvari beszállító cégek, amelyek egy MSZP-s képviselő egykori férjéhez köthetők, s amelyek egyikében maga a képviselő is tulajdonos volt korábban – tudtuk meg.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200303-egymilliard-forintot-nyertek-a-somogyi-erdekeltsegek

Európa bajban van

Mielőtt az Európai Unió leül tárgyalni a törökökkel, meg kell tudnia védeni a görög határt, erőpozíciót kell mutatnia. Szükség van egy vészforgatókönyvre, a migránsok megindulásakor már késő lesz kapkodni

Őry Mariann Magyar Hírlap

Nem tudható, hogy az EU–török megállapodás meddig tart ki, és mikor indul újabb bevándorlási nyomás Európa felé a Nyugat-Balkánon keresztül. Európának alapvető érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok legyenek abban az erőállapotban, hogy megvédjék határaikat egy újabb bevándorlási nyomás esetén.

A fentieket Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondták 2015-ben és 2016-ban. Ezeket a tanácsokat az Európai Uniónak nem hogy akkor, de négy–öt évvel később sem sikerült megfogadnia.

A magyar kormány idejében figyelmeztette az uniós országokat, hogy felelőtlenség úgy tárgyalóasztalhoz ülni a török kormánnyal, hogy Európa gyenge pozícióból indul. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200303-europa-bajban-van

A FUTBALLOKOS ORBÁN VIKTOR NÉLKÜL LEHET, HOGY TÉNYLEG BEDŐLNE ITT MINDEN

Ha a Videoton focicsapatánál gondok voltak szakmailag, az edző elment egyet sonkázni Orbán Viktorhoz. Vajon a nemzeti oligarchaszcéna azért képes megmosni a kezét pisilés után?

Arról már tanulmányok és véleménycikkek ezrei születtek, hogy Magyarországnak mennyire fontos egy Kádár János-szerű apafigura, és ezt a szerepet mennyire jól tölti be Orbán Viktor, de arra gondolni sem mertem volna, hogy ez ennyire tetten érhető a hétköznapokban.

Történt ugyanis, hogy a Videoton (most éppen MOL Fehérvár) futballcsapatának egykori edzője, José Gomes interjút adott a portugál Tribuna Expressónak (ezt fedezte fel a 24.hu), ahol elmesélte, milyen viszonyok uralkodtak az állam három kiemelt futballcsapatának egyikénél, és mivel itt egy olyan országról van szó, ahol nem Mészáros Lőrinc birtokolja a sajtót, Gomes válaszolt is.

https://azonnali.hu/cikk/20200302_a-futballokos-orban-viktor-nelkul-lehet-hogy-tenyleg-bedolne-itt-minden

Lapszemlénk a világból – Bloomberg: Szlovákia nem lép arra a rebellis útra, mint Magyarország

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-politico-bloomberg-szlovakia-mtva-cenzura-parlamenti-valasztas-olano-182483

Somfai Péter: A dühös ember

Életemben először az általános iskolában találkoztam dühös emberrel. Hamvas tanár úrból csak úgy áradt felénk a harag, szinte látni lehetett a levegőben a lelkében háborgó orkán fekete fellegeit. 

Jó ideje figyelem a Tisztelt Ház elnökét, aki a szememben Hamvas tanár úr reinkarnációja. Ha tehetné, kiállítana minden pisszenő képviselőt az ellenzék soraiból, ha nem röstellne lerohanni a pulpitus legfelső polcáról, talán grabancon kapná valamelyik diplomás kommunistát, és keresne számára egy fogast a folyosón.

A minap megint anya jutott eszembe. Hallgattam a házelnök legutóbbi dühös kirohanását, néztem a tévében haragtól remegő bajuszát, és elképzeltem, most legszívesebben beírt volna egy jókora szekundát annak a szemtelen független képviselőnek, aki megint borsot törni merészelt az orra alá. Vagy belerúgott volna a pulpitus ajtajába. Anya most biztosan leülne mellém, megfogná a kezemet, és elkezdené elmagyarázni, miért fortyog olyan engesztelhetetlen harag ellenünk a házelnök lelkében.

És attól a naptól kezdve talán már más szemmel nézném őt is.

https://168ora.hu/velemeny/somfai-peter-a-duhos-ember-182488

Európai Bizottság: Magyarország kiszippantotta a pénzt az oktatásból és az egészségügyből

portfolio

Magyarországon a közkiadások hagyományosan erősen központosítottak, és az utóbbi években ez tovább nőtt azáltal, hogy az önkormányzatok még kevesebb forrás felett rendelkeznek. Eközben a kormányzat kivonta a pénzt az egészségügyből és az oktatásból - tűnik ki az Európai Bizottság országjelentéséből.

Magyarországon immár sokkal inkább a kormányzat dönt a helyi kérdésekben is, mintsem az önkormányzatok.

Az elemzők szerint nem biztos, hogy jó ötlet volt ez az átalakítás. A Bizottság megállapítja, hogy Magyarországon a jelentős mértékű és központosított kiadásokhoz alacsony kormányzati hatékonyság kapcsolódik, és a jelek szerint mindez hátrányosan hat a termelékenység növekedésére.

Kevesebb egészségügyre, több sportra

Noha a kiadások mértéke az elmúlt évtizedben stabil volt, a kiadási szerkezet jelentősen megváltozott. Az elmúlt évtizedben a szociális védelemre, az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások a GDP 3,4%-ának megfelelő mértékben csökkentek, míg a gazdaságra, a sportra, a kultúrára és egyházi célra fordított kiadások 3,1%-kal nőttek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200303/europai-bizottsag-magyarorszag-kiszippantotta-a-penzt-az-oktatasbol-es-az-egeszsegugybol-417827?

Kanadai Magyar Hírlap

Kövér László kiváló házelnök lehetne egy olyan parlamentben, amelyben egyetlen pártnak, a Fidesznek van frakciója

Kövér László megdicsérte az ellenzéki képviselőket. Szerinte többségük normális és józan gondolkodású, bár vannak közöttük olyanok, mint például Hadházy Ákos, akik rombolják a parlament tekintélyét, és mocskolják a magyar országgyűlést. Kövér úgy véli, a kormány és ellenzék között annyira éles az ellentét, hogy az országgyűlésnek a végrehajtó hatalmat ellenőrző szerepe gyakorlatilag jelentéktelenné vált. Mint mondta, ez nagyon nagy baj, mert így a minisztériumok munkájának ellenőrzése nem érdemi mondanivalók mentén zajlik, hanem a napi politikai csatározások része lett.

Kövér László nem tette hozzá, bár bizonyára ő is tudja, hogy ezzel valójában a saját munkájáról állított ki bizonyítványt. 

https://kanadaihirlap.com/2020/02/29/kover-laszlo-kivalo-hazelnok-lehetne-egy-olyan-parlamentben-amelyben-egyetlen-partnak-a-fidesznek-van-frakcioja/

Visszakézből kaphat pofont a magyar kormány a Google-től a reklámadó miatt

A magyar reklámadóhoz kapcsolódó szankciórendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal, a törvény hatálya alá tartozó külföldi illetőségű reklámszolgáltatók bejelentkezési kötelezettség viszont nem ellentétes e joggal - derül ki az Európai Bíróság kedden kiadott előzetes döntéshozatali eljárásában megfogalmazott ítéletét.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/google-europai-birosag-elozetes-donteshozatali-eljaras-reklamado-szankcio.701352.html

KSH: erősen olvad a külkereskedelmi többlet

Jelentősen lecsökkent a külkereskedelmi terméktöbblet tavaly decemberben a Központi Statisztikai Hivatal második becslése alapján: mindössze 114 millió eurót (38,528 milliárd forintot) tett ki. A behozatal gyorsabb ütemben nőtt, mint a kivitel.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ksh-kulker-folyo-kulkereskedelmi-merleg-2019-december.701339.html

Beleszólt a titkosszolgálat a fővárosi parkolási biznisz alakításába

A Belügyminisztérium ex-államtitkára betársult a fővárosi „parkoló pápa" mellé, pont akkor, amikor várhatóan egy egészen új fejezet nyílhat meg a parkolási bizniszben. Nyerő pozíciójukat erősítheti az Alkotmányvédelmi Hivatal titkosított vizsgálata is.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NH) tavaly októberben váratlanul visszavonta a Tekinvest Holding Zrt. telephely-biztonsági tanúsítványát. A Tekinvest ezzel kiesett abból az üzleti versenyből, ami azért kezdődött, mert a fővárosban és az ország többi nagyvárosában működő összes parkolóautomatát hamarosan minden bizonnyal be kell majd kötni a NAV online rendszerébe. Ehhez pedig  legalább 7 ezer parkolóórába kell beépíteni – az italautomatákhoz hasonló módszerrel – egy kis elektronikus kütyüt, az úgynevezett AFÉ-t (automata felügyeleti egység), amely begyűjti, és folyamatosan továbbítja az adóhatósághoz az információkat, például hogy mennyi pénzt dobálnak bele az emberek.

Kupper és a III/II-es titkosszolgálati múlttal rendelkező Tasnádi a napokban – minden rejtőzködési technikát félretéve – saját névvel alapított közös céget Centrum Technology Kft. néven, amelynek tevékenységi körei között a gép- és a berendezés-nagykereskedelem, valamint az információtechnológiai szolgáltatás is megtalálható.

Kupper András, a hasonló nevű volt fideszes országgyűlési képviselő nagybátyja, mindkét politikai oldallal kiváló kapcsolatokat ápol, annak ellenére, hogy neve összeforrt a parkolási botrányokkal. Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi emberétől azonban különösen erős húzás, hogy nyíltan beszáll egy olyan cégbe, amely ugyanarra a VII. kerületi címre van bejelentve, mint Kupper régi híres-hírhedt Centrum Parkoló Kft.-je, amelynek tevékenysége miatt jelenleg huszonnégy vádlott, köztük Fürst György, volt VI. kerületi alpolgármester áll bíróság előtt hűtlen kezelés vádjával.

Ahhoz, hogy érthetővé váljon, miért is jó a Posta-Sagemcom monopolhelyzetének fennmaradása Tasnádiéknak, érdemes felidézni, mi történt az automatás piacon az elmúlt években.

https://24.hu/belfold/2020/03/03/titkosszolgalat-adohatosag-parkolas-automata-fovaros-zuglo-pinter-tasnadi-kupper/

Putyin hadiösvényen – Erdogan őrült provokációi

A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. Az arab világ és a NATO is elfordult Ankarától – marad tehát Trump elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak. Káncz Csaba jegyzete

https://m.privatbankar.hu/makro/putyin-hadiosvenyen-erdogan-orult-provokacioi-331230

Durva antiszemita plakát jelent meg Budapesten

A plakát egy elektromos biztosítóberendezésen tűnt fel. Minden jel szerint nem hivatalos plakát, azaz nem valamelyik reklámcég terméke, nem egy számonkérhető ügynökség helyezte ki. Viszont nagyon jó minőségű, tehát valaki pénzt áldozott az elkészítésére. A közelben nem láttunk több ilyen plakátot, ám nem zárható ki, hogy nem ez az egyetlen.

A képen Harvey Weinstein volt hollywoodi producer, számos sikerfilm készítője látható. Weinstein ügyei voltak a metoo mozgalom elindítói, több tucat színésznő, filmes szakember vádolta meg az elmúlt években szexuális erőszakkal. Weinstein bíróság elé került, több per is folyik az ügyében az Egyesült Államokban, az első ítélet február végén meg is született, akár 25 évet is börtönben tölthet.

Erre lett kihegyezve a plakát is, amely viszont azt állítja, Weinstein azért szexuális ragadozó, mert zsidó származású.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/durva-antiszemita-plakat-jelent-meg-budapesten-127348

A bíróság kimondta, hogy az Origo hazudott Donáth Annával kapcsolatban

„Az Origónak címlapra kell tennie, hogy hazudott rólam. Az ügyben eljárt „újságírók” egyik lapnál sem a munkájukat végezték. Az eredeti szerző az ítélet szerint „története valóságtartalmának semmilyen módon nem járt utána”, írta Facebookon Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a vele kapcsolatos „abszurd zaklatási hazugságról“, amit az Origo közölt európai választási sikere után.

A másodfokú ítélet szerint a cikkben valótlan tényállítás történt.

„Mindez pedig nem elsősorban azért probléma, mert rólam hazudtak. Azért probléma, mert a propagandának tökéletes ez a működés: hónapokon át hazudnak a címlapjaikon, majd fél év múlva csendben közzéteszik a helyreigazításokat. A közpénzből működő propagandalapok bárkiről leírnak bármilyen hazugságot, a perköltségeket és a bírságokat ugyanis végső soron szintén közpénzből fizetjük“, írta Donáth, aki szerint akkor beszélhetünk majd igazságos Magyarországról, amikor többé nem működtet gyűlöletpropagandát az állam a mi pénzünkből.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/a-birosag-kimondta-hogy-az-origo-hazudott-donath-annaval-kapcsolatban-127352

Péterfalvihoz fordultak az Origo listázása miatt

Az Origo listázta az embertelen börtönviszonyok miatt kártérítési eljárást indító fogvatartottakat képviselő ügyvédeket.

Az Origo egy január végi cikkében egy olyan táblázatot közölt, amin az embertelen börtönviszonyok miatt kártérítési eljárást indító fogvatartottakat képviselő ügyvédeket listázták. A táblázatban az ügyvédek és ügyvédi irodák neve mellett szerepel az általuk megnyert perek száma és az ügyfeleiknek megítélt kártérítés mértéke is.

Dr. Karsai Dániel szerint a lista publikálása jogellenesen történt, és az az Igazságügyi Minisztériumtól kerülhetett a kormányközeli portálhoz.

Az ügyvéd, akinek irodája szintén szerepelt a listán, a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, írja Facebook-oldalán.

Karsai beadványában azt írja, a „listán szereplő hatvan tétel nagy többsége, negyvennégy tétel természetes személyek – nagy valószínűséggel kivétel nélkül egyéni ügyvédek – neveit és adatait tartalmazza. Tehát az adatok ilyen formájú felbontásban való közlése kifejezetten az ügyvédi tevékenységre vonatkozóan tartalmaz adatokat, az ügyvédek személyes adatait, nevét feltüntetve.“

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/peterfalvihoz-fordultak-az-origo-listazasa-miatt-127350

Szili Katalin: Lehetőség a magyarságnak a 21. század

MTIMAGYAR NEMZET

A civil közösségek, valamint a nemzet mint közösség fontosságát hangsúlyozta a határon túli autonómiaügyek egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott kedden a kecskeméti megyeházán, a városi civil fórumon. Szili Katalin közölte, 21. századi együttműködésre kell törekedni az Európai Unión belül a nemzeti régiókban.

A miniszterelnöki megbízott a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódóan a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezésről beszélt, illetve a támogatására kérte a jelenlévőket.

Szili Katalin szerint a 21. század a magyaroknak lehetőséget ad a nemzeti szolidaritás, a közösséghez tartozás megélésére.

Úgy vélekedett: 21. századi együttműködésre kell törekedni a nemzeti régiókban, és olyan együttműködést kell teremteni, amely megmutatja, hogyan lehet a közösségeket megtartani és az identitásukat megőrizni Európában.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/szili-katalin-lehetoseg-a-magyarsagnak-a-21-szazad-7844009/

Brutális lépés a Fedtől, elképesztő mozgások a tőzsdéken 

Egész nap jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, ez pedig átragadt az amerikai tőzsdékre is, a befektetők azt árazták, hogy a világ jegybankjai összehangoltan lépnek, hogy segítsenek kivédeni a koronavírus negatív gazdasági hatásait. A Fed ma délután lépett is, rendkívüli kamatvágással 50 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, erre felrobbantak a tőzsdék, de aztán gyors visszarendeződés jött, elképesztő mozgásokat látunk a tőkepiacokon.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200303/brutalis-lepes-a-fedtol-elkepeszto-mozgasok-a-tozsdeken-417817

Gigantikus gyorssegélyt kapnak a görögök a menekültáradat megfékezésére

350 millió euró azonnali segítséget ígért migrációkezelésre a görög kormánynak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden. Von der Leyen az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökével a görög-török szárazföldi határra látogatott, hogy kifejezzék a szolidaritásukat a görög kormány felé, és a helyszínen mérjék fel, milyen segítségre van szüksége a görög hatóságoknak ahhoz, hogy a menekültáradattal megbirkózzanak.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/03/gorog_torok_hatar_menekultek_eu_elnokok/

Vendég: Németh S. Szilárd

Kultrovat podcast79. epizód

Tudja-e az ATV vezérigazgatója, hogy mi lesz az esti híradó nyitóhíre? Mennyire szól bele ő maga a csatorna tartalomgyártásába? És mennyire szólhat bele a tulajdonos Hit Gyülekezete vagy éppen annak vezetője, Németh Sándor? Mire készül a tavaly eddigi legsikeresebb évét záró ATV 2020-ban? Mindent megkérdeztünk Németh S. Szilárdtól.

https://index.hu/kultur/2020/03/03/nemeth_s_szilard_atv_podcast_kultrovatpodcast/

AZ USA BELÜGYMINISZTÉRIUMA SZERINT EGYENESEN HASZNOS, HOGY EGYRE TÖBB SZÉN-DIOXID KERÜL A LÉGKÖRBE

Félrevezető, áltudományos állításokkal, például azzal ásta alá a klímaváltozás megfékezésére szánt globális erőfeszítéseket az Egyesült Államok belügyminisztériuma, hogy hivatalos dokumentumokban és jelentésekben állította: a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése nemhogy nem káros, de egyenesen hasznos. 

Például a mezőgazdaságnak, mert a megnövekedett szén-dioxid-tartalom miatt a növények jobban tudják hasznosítani az öntözésükhöz használt vizet. Az amerikai belügyminisztérium „tudományos munkája”, amelyről oknyomozó riportjában a New York Times számolt be részletesen, például olyan döntésekhez szolgál alapul, amelyek lehetővé teszik, hogy a víztartalékokat a halgazdaságok kárára hozzáférhetővé tegyék a mezőgazdaságnak. 

Donald Trump elnök korábban már egyébként is „nagyon ártalmas és borzalmas szabályozásnak” nevezte az Obama-érában megerősített vízvédelmet, amelynek korlátozásában a farmerek, a golfpálya-üzemeltetők, valamint az építő-, gáz- és olajipar támogatására is számíthatott. A védettségtől megfosztott területekre ugyanis ezentúl gond nélkül nyújthatnak be építkezési kérelmet, és ipari tevékenységet is folytathatnak rajtuk. 

https://qubit.hu/2020/03/03/az-usa-belugyminiszteriuma-szerint-egyenesen-hasznos-hogy-egyre-tobb-szen-dioxid-kerul-a-legkorbe

Orbán vadnyugatosította, ahogy kiosztja Jakabot

A klímaválság elérte a Jobbikot is, olvad, mint a jéghegy

– mondta Orbán Viktor hétfőn az azonnali kérdések órájában Jakab Péter Jobbik-elnöknek a parlamentben.

A miniszterelnök egy Jakab-idézettel is készült, aki egyszer elmondta, nem egyszerű Dobrev Klárával egy színpadon állnia, nyelnie kell nagyokat, ki kell lépnie a komfortzónából.

Jó nyeldeklést kívánok, frakcióvezető úr. Amikor majd ön lesz az utolsó, aki elhagyja a Jobbik székházát, ne felejtse el lekapcsolni a villanyt

 

 

– fogalmazott.

Orbán Viktor Facebook-oldalán még hétfőn este közzétették a miniszterelnök beszédét, de úgy, hogy az a Vigyázat, vadnyugat! című, Terence Hill főszereplésével készült 1973-as olasz–francia–jugoszláv western-vígjátékot idézte.

https://24.hu/kozelet/2020/03/03/orban-viktor-jakab-peter-vigyazat-vadnyugat/

Megy az üzengetés az MSZP és a DK között

Gyurcsány Ferenc a szocialisták lelkiállapotáért aggódik. Tóth Bertalan szerint nincs miért.

https://nepszava.hu/3069265_megy-az-uzengetes-az-mszp-es-a-dk-kozott

Sokáig tartott a per, de kimondta az uniós bíróság, hogy a magyar ágazati különadók összeegyeztethetők az uniós joggal

A Tesco és a Vodafone indított pert a rájuk kivetett adók miatt.

https://nepszava.hu/3069259_sokaig-tartott-a-per-de-kimondta-az-unios-birosag-hogy-a-magyar-agazati-kulonadok-osszeegyeztethetok-az-unios-joggal

Fény derülhet XII. Piusz rejtélyére

Teljesen új megvilágításba kerülhet Eugenio Pacelli második világháborúban betöltött szerepe, miután mától lehetővé teszik a történészek számára a pápasága alatt született (1939-1958) dokumentumok kutatását.

A Vatikán Titkos Levéltárát megannyi legenda övezi. Különösen Dan Brown A Da Vinci-kód, illetve az Angyalok és démonok című műve sugallta azt, hogy a Szentszék archívuma valamilyen misztikus hely, ahol szupertitkos információkat őriznek. A vatikáni archívum rejtelmessége a „titkos” elnevezésre vezethető vissza. Ez a szó arra utal, hogy kezdetben nem nyilvános, hanem a pápák házi magánlevéltáraként működött. Miért nem vált hozzáférhetővé mind a mai napig a teljes anyag? A politikai érv az volt, hogy a katolikus egyházzal is megannyi rossz dolog történt a világban, s ha a levéltári anyagokat kutathatóvá teszik, akkor olyanok is betekintést nyerhetnek a dokumentumokba, akik ellenséges célra kívánják felhasználni.

https://nepszava.hu/3069142_feny-derulhet-xii-piusz-rejtelyere

Magyarellenes kirohanások után – mi várható a leendő szlovák miniszterelnöktől?

Alkotmányos többséggel rendelkező négypárti koalíciót szeretne tető alá hozni a hétvégi szlovákiai parlamenti választás győztese, Igor Matovič. A magát most az ország kulcsát tartó, Alízként a Csodaországban érző jobboldali populista pártvezért váratlanul érte a bődületes siker, de a korábban a magyarellenes kirohanásairól is ismert politikus pár nappal az eredmények ismertetése után már szokatlanul pragmatikusan nyilatkozik. Még az is elképzelhető róla, hogy a voksoláson leszerepelt kisebbségek felé is képes lesz gesztusokra, ahogy az is, hogy Orbán Viktor politikáját kevésbé fogja szapulni. Cikkünk szerzője a Paraméter.sk belpolitikai rovatvezetője.

https://hvg.hu/vilag/20200303_szlovakia_valasztas_kormanyalakitas_mkp_hid

Erős csúsztatással kéri a Fidesz Magyar György visszahívását

A Fidesz összemosta a kártérítést a sikerdíjjal, és joggal való visszaélésről beszél.

A Fidesz–KDNP arra kéri Őrsi Gergely polgármestert, hogy hívja vissza Magyar Györgyöt a II. Kerületi Közbiztonsági Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéből – írja a II. kerületi Fidesz a közleményében.

A közlemény szerint "az ügyvédről nemrég derült ki, hogy a börtönbiznisz egyik legnagyobb nyerészkedője, 419 kártérítési pert indított a bűnözők nevében a magyar állam ellen, és mintegy félmilliárd forint sikerdíjat tett zsebre ebből."

Magyar Nemzet cikke szerint azonban a fent említett összeg nem sikerdíj volt, hanem ennyit pereltek ki az államból kártérítésként az ügyfeleiknek mintegy 419 ügyben.

A Fidesz azt is hozzátette, hogy a börtönbiznisz a joggal való visszaélés, a bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár.

https://hvg.hu/itthon/20200303_Eros_csusztatassal_keri_a_Fidesz_Magyar_Gyorgy_visszahivasat

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.