2020, március 31 - 08:19 Sajtószemle

Kövér László már alá is írta a felhatalmazási törvényt

Nem hezitált sokáig. A labda most Áder János köztársasági elnöknél pattog.

 

https://hvg.hu/itthon/20200330_Kover_Laszlo_alairas_felhatalmazasi_torveny

Ellenzék a felhatalmazási törvényről: „Európában ilyet kormány még nem kért”

A mai napon szavaz újra a parlament a felhatalmazási törvényről, melynek keretében a kormány és Orbán Viktor a tervezet visszavonásáig teljes körű jogot kapna arra, hogy a járványügyi vészhelyzet végéig rendeletekkel irányítsa az oszágot. A szavazás előtt az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartottak a Parlament előtt, hogy tiltakozzanak a törvény ellen – vagyis pontosabban az ellen, hogy annak nincs időkorlátja.

Az ellenzék ugyanis egységesen megegyezett abban, hogy hajlandóak a kormánynak a jelenleginél nagyobb felhatalmazást adni, illetve abban is partnerek, hogy ennek időtartamát meg lehessen hosszabbítani ám ahhoz ragaszkodnak, hogy első körben is kijelöljenek egy elévülési dátumot.

https://merce.hu/2020/03/30/ellenzek-a-felhatalmazasi-torvenyrol-europaban-ilyet-kormany-meg-nem-kert/

Átment a törvény, Orbán megkapta a felhatalmazást

Érvényben maradhatnak a veszélyhelyzetben hozott rendeletek, határidő nélkül. Szigorúbban bünteti a Btk. a rémhírterjesztést.

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn a felhatalmazási törvényként ismertté vált indítványt, amelynek lényege, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek hatálya a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodhat. A minősített többséget igénylő jogszabályrészeket 137 igen szavazattal, 53 ellenében fogadták el.

Az ellenzék azért utasította el a törvényt, mert az nem határozza meg a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli jogrend időtartamát. Az ellenzék azt követelte, hogy a parlament legkésőbb 90 nap múlva újra döntsön a veszélyhelyzeti rendeletek meghosszabbításáról, ami azonban inkább politikaelméleti vita, hiszen a miniszterelnök arra hivatkozott, a törvény lehetőséget ad arra, hogy az Országgyűlés (praktikusan annak kormánypárti többsége) bármikor visszavonja a mostani felhatalmazást. A kormány érvelése szerint így a jogszabályra leginkább azért van szükség, mert a járvány miatt a parlament működése is ellehetetlenülhet. Az ellenzéket ezt egyébként online szavazásokkal zárná ki, amit Gulyás Gergely miniszter alkotmányellenesnek tart – miközben persze az alaptörvény módosítása sem igényelne a kétharmadosnál nagyobb többséget, és hasonlóan gyorsan keresztülvihető lenne, mint a felhatalmazási törvény elfogadása.

jogszabály annyiban is felkészül az országgyűlési ülésezés szünetelésére, hogy kimondja: ha a parlament nem tud összeülni, akkor a kormány a rendkívüli állapot fennmaradásáig a házelnöknek és a frakcióvezetőknek számol be a megtett intézkedésekről.

https://24.hu/belfold/2020/03/30/felhatalmazasi-torveny-parlament-szavazas-veszelyhelyzet/

Új magyarázat a Fidesztől a korlátlan idejű felhatalmazásra

Ezt eddig még nem hallottuk arról, miért nem támogatja a kormány, hogy konkrét, de szükség szerint akárhányszor meghosszabbítható határidőre kapjon a kormány különleges felhatalmazást.

Többféle magyarázat volt már azzal kapcsolatban, hogy a kormány és a Fidesz miért nem hajlandó teljesíteni az ellenzéknek azt a kérését, hogy a vészhelyzet idejére szóló különleges felhatalmazást ne korlátlan időre, hanem 90 napra kapja meg a kormány. Most egy kormánypárti vezető előállt egy újabbal: pszichológiai okokból. Ha ugyanis mondjuk június 30-án lejárna formálisan, hiába hosszabbítanánk meg, a tömegek azt gondolnák, vége minden gondnak, járványnak, mostantól nem kell betartani a szükséges óvintézkedéseket – magyarázta a Népszavának.

https://nepszava.hu/3072770_uj-magyarazat-a-fidesztol-a-korlatlan-ideju-felhatalmazasra

Kőszeg Ferenc: Reichstagtűz Budapesten

Hatalomra kerülése előtt Hitler pártja a legjobb választási eredményt 1932. július 20-án érte el: ekkor a nácik a 37, 4 százalékos eredményükkel Németország legerősebb pártjaként foglalták el a helyüket a Reichstagban, azaz a Birodalmi Gyűlésben. Ugyanennek az évnek a decemberében ismét választás volt, de ekkorra a támogatottságuk 33,1 százalékra csökkent. Ennek ellenére 1933. január 30-án Hitler kapott kormányalakítási megbízást, első kormányában azonban csak két náci foglalt helyet: Frick beügyminiszter és Göring. Korántsem volt biztos, hogy a náci uralom tartós lesz. Kőszeg Ferenc publicisztikája.

A nácik rengeteg bűnt követtek el, a Reichstagot azonban nem ők gyújtották fel. De jól jött nekik.

A koronavírust nem Orbán Viktor tenyésztette ki, még csak azt sem állítanám, hogy a védelmi intézkedéseket, amelyeket meg lehetett volna tenni, hiszen a járvány Kínában már a múlt év decemberében felütötte a fejét, szántszándékkal mulasztotta el. De hogy a mostanra kialakult helyzet jól jön neki, azt látványosan bizonyítják a szereplései és az intézkedései. A gyökerek persze mélyebbre nyúlnak, és a mai járványhoz úgy kapcsolódnak, ahogy a fa ágán fészkelő madár élete is összekapcsolódik a maggal, amelyből az erdei fa húsz évvel korábban kisarjadt.

Hozzáértők szerint a francia igazságszolgáltatás nyelve, részben legalábbis, a 17. századi             abszolutizmus katonai nyelvezetéből alakult ki. Orbán Viktor abban is hasonlít a Napkirályhoz,         hogy szeret katonai eréllyel fellépni a helytelen természeti jelenségek ellen, legyen az hófúvás         vagy árvíz.

https://blog.atlatszo.hu/2020/03/koszeg-ferenc-reichstagtuz-budapesten

Soros György egymillió eurót adományoz Budapestnek

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleménye szerint Soros György 1 millió euróval támogatja Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben.

Soros azt írja, hogy mindenki veszélyben van a járványban, de sokakat különösen fenyeget, úgy mint az idősotthonokban élőket és a hajléktalanokat, akikből egyre több lehet, mert sokan veszítik el a munkájukat. Szerinte emiatt az önkormányzatok, amelyek amúgy is szűkös keretből gazdálkodnak, most hatalmas szociális problémákkal találják majd szembe magukat. 

„Budapesten születtem a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten. A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot. Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között” - írja indoklásában Soros György.

Most szülővárosa iránti szolidartás jegyében adományoz.  

https://444.hu/2020/03/30/soros-gyorgy-egy-millio-eurot-adomanyoz-budapestnek

ORIGO

Soros a járványt kihasználva nyíltan bevásárolta magát Budapest vezetésébe

A magyar kormány nem kapott a támogatásból - derül ki az amerikai üzletember hétfői közleményéből. A bevándorláspárti spekuláns ezzel bevásárolta magát a főváros vezetésébe: már csak az a kérdés, mikor fogja benyújtani a számlát.   

https://www.origo.hu/itthon/20200330-soros-gyorgy-egymillio-dollart-adott-budapestnek.html

Tisztifőorvos: nincs az a teszt, ami megállítaná a járványt

- többek között erről beszélt az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller arról beszélt, hogy Magyarországon kétféle tesztet alkalmaznak. Egyrészt vannak azok a tesztek, amiknek eredményeit a laboratóriumokban vizsgálják. Ennél a tesztnél arra van szükség, hogy a vírus megfelelő koncentrációban megjelenjen az orr-toroküregben. A tisztifőorvos szerint ez prognózis felállítására nem alkalmas, csak pillanatnyi képet ad.  A másik fajta teszt még bizonytalanabb eredményekkel szolgál, ez csak az ellenanyagot mutatja ki a vérből, ami egyfajta bizonyítéka annak, hogy a vírus jelen volt vagy van a szervezetben.

A tisztifőorvos szerint kijárási korlátozások meghozzák a hozzájuk fűzött reményt, vagyis a járvány lassítását. Az, hogy nagy fertőzöttségrobbanás még nem következett be, az a polgároknak köszönhető, akik betartják a korlátozásokat.

https://444.hu/2020/03/30/tisztifoorvos-nincs-az-a-teszt-ami-megallitana-a-jarvanyt

Szlovákia újraindítaná a gazdaságát, de szigorú higiéniai feltételek mellett

Több üzlet és szolgáltatás nyithat ki újra, szigorú higiéniai feltételek betartása mellett, jelentette be Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovič. Emellett bemutattak egy olyan hét pontból álló intézkedéscsomagot, ami segíti munkáltatókat és munkavállalókat a válság idején.

A kormány célja, hogy beindítsák a gazdaságot, ezért újra kinyithatnak a:

https://444.hu/2020/03/30/szlovakia-ujrainditana-a-gazdasagat-de-szigoru-higieniai-feltetelek-mellett

A Guardian szerkesztőségi állásfoglalásban bírálja a felhatalmazási törvényt

Orbán magához ragadja a hatalmat

- ez a címe a brit Guardian szerkesztőségi állásfoglalásának, ami a parlament előtt lévő felhatalmazási törvényről szól.

A cikk szerint sok más országban is rendkívüli hatalmat kapnak a kormányok, de azok időben korlátozottak, Angliában például alapesetben fél évre, Franciaországban két hónapra szólnak. Ehhez képest Magyarországon a cikk szerint nincs ilyen egyértelmű korlát. A Guardian itt megemlíti, hogy a 2015-ös menekültválságra miatt született "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" hivatalosan még mindig érvényben van Magyarországon.

A Guardian megemlíti a jogszabály rémhírterjesztéssel kapcsolatos rendelkezéseit, és a 444 angol nyelven is megjelent véleménycikkére hivatkozva azt is, hogy a fideszes sajtóban már a kormánnyal kritikus újságírók letartóztatását sürgetik.

https://444.hu/2020/03/30/a-guardian-szerkesztosegi-allasfoglalasban-biralja-a-felhatalmazasi-torvenyt

Több mint 2000 lélegeztetőgép és 10 millió maszk érkezik a héten

·         10 millió maszk,

·         2,5 millió gyorsteszt,

·         2000-nél is több lélegeztetőgép,

·         több százezer védőfelszerelés és kesztyű

érkezik a héten Magyarországra – mondta a parlamentben hétfői, napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy az elmúlt héten 7 repülőgép érkezett Magyarországra a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel, és ezen a héten 20 repülőgépet várnak több száz tonna szállítmánnyal.

A tárcavezető kijelentette: senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk. Szijjártó kihangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés sikere nagy mértékben múlik azon, hogy elegendő eszközzel rendelkezünk-e. „Ez nemcsak számunka kérdés”, hanem minden országnak, és „a világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl”.

Arról is beszélt, hogy „a modern kor legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik”, a légi közlekedésben életbe léptetett rendkívül szigorú korlátozások miatt több ezer magyar rekedt külföldön. Eddig 5583 magyar állampolgárnak segítettek hazatérni a világ különböző pontjairól, és további 2026 magyar állampolgár hazahozatalán dolgoznak – közölte.

https://24.hu/belfold/2020/03/30/koronavirus-lelegeztetogep-szajmaszk-magyarorszag-szijjarto-peter/

MEGRÁZÓ HELYZETKÉP A VÉGEKRŐL – BÓDIS KRISZTA TUDÓSÍTÁSA

Helyzetjelentés: Először is, dolgozunk gőzerővel tovább, bár Ózdon, az iskolák bezárásával párhuzamosan bezártuk a Van Helyed Familia Stúdiót. Itt a kismamákkal, a 0-3 éves babákkal, az óvódás korú gyerekekkel és családtagjaikkal foglalkoztunk, mindenféle napi szintű és napirend szerinti állandó szolgáltatásokat nyújtva nekik, tanulást, sportot, alkotást, fejlesztést mindent  (étkezést, tisztálkodást és mosási lehetőséget is biztosítva), valamint személyre szabott patronálást a korszerűen felszerelt VHFS épületünkben. Másrészt az általános iskolás kortól a középiskolásainkkal foglalkozó Van Helyed Stúdió épületét is be kellett zárnunk, ahova minden nap és szünetben jöttek a gyerekeink suli után. A patrónusainkkal innentől kezdve a távpatronálásra kezdtünk átállni, aminek lényege, hogy mindenben segítjük a családjainkat továbbra is. Gyerekeket a távoktatásban, de egészségügyi felvilágosítással is a vírus miatt, élelemmel, szociális támogatással stb.

A legmegrázóbb az volt, hogy a Budapesten továbbtanuló és a Van Helyed Stúdió plusz kollégiumunkban élő gyerekeinknek is haza kellett mennie (ez főleg a szülők félelméből adódott, így nem is gondolkodtunk ügyeletben). Őket a VHS plusz-os patrónusaik természetesen távpatronálják az ózdi kollégákkal együtt. Azoknak a gyerekinknek volt a legnehezebb visszaköltözni, akik már 4-5 éve eljöttek otthonról, a nyomorból, a rengeteg hátráltató nehézségből. Ők most (sokan éppen az érettségi előtt) újra egy szobában nyomorognak a 8-10 fős családdal.

Na és itt kezdődnek a bajok. Az életkörülmények eddig is borzasztóak voltak, de most katasztrófálisak. Nem igaz, hogy a vírus egyenlően csapás mindannyiunknak, bár esetleges végkimenetelét illetően, persze. Viszont el tudjátok képzelni, hogyan tud egy hét, kilenc gyereklétszámú család otthon maradni 25-30 m2-en? Kezet mosni úgy, hogy a legtöbb házban nincs vezetékes víz, és egy -egy telepen négyszáz emberre jut két közkút? Internet a mesében. Van olyan család, ahol egy telefon van, laptop, számítógép nincs. A telefont az viszi el, akinek van még annyi szerencséje, hogy dolgozhat, de a legtöbb embert hazaküldtek az alkalmi munkákból. A közintézmények gyakorlatilag bezártak. A boltok ki vannak fosztva, de különben sincs nagyon miből vásárolni, maximum kamatos pénzből, tehát az eladósodás és függőség fokozódik.

http://ckpinfo.hu/2020/03/25/megrazo-helyzetkep-a-vegekrol-bodis-kriszta-tudositasa/

Róna Péter: Rákosi óta nem volt olyan vezetője az országnak, mint Orbán

Kardos Ernő | 

„A járvány után új korszak következhet a világban, amelyben nem lesz helye az önmagukat istenségnek gondoló, teljhatalomra törekvő politikusoknak, akik a barbárság korát hozták el az emberiségnek” – mondta a hétvégi „online” tüntetésen Róna Péter. Az ismert közgazdász portálunknak azt nyilatkozta, hogy Magyarország vezetői Rákosi óta nem viselkedtek az ország polgáraival olyan elképesztően kioktató, hetyke, és kevély módon, ahogy az Orbán Viktor vezette Fidesz. Róna Péter a Mátrai Erőmű elképesztő eladásáról azt mondta, hogy ha az emberek a mai, arcátlan hatalomgyakorlás ellen nem lázadnak, akkor saját pusztulásukat idézik elő.

https://hirklikk.hu/kozelet/rona-peter-rakosi-ota-nem-volt-olyan-vezetoje-az-orszagnak-mint-orban/361879?

Orbán Viktor: Tizenkilencedik nap. Egyeztetés a gazdaságpolitikai szereplőkkel - videó

ORIGO

Orbán Viktor is részt vesz a kormány és a gazdasági kamarák negyedik videókonferenciáján az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében. A miniszterelnök a konferencia kezdetéről egy videót is megosztott a közösségi oldalán.

"Összefoglalóan három dolgunk van: '20-as költségvetés eltérítése, '21-es költségvetés megtervezése az eltérített '20-as logikájára és egy nagy gazdaság újraindítási akciótervnek az összeillesztése" - így kezdte a konferenciát a miniszterelnök.

https://www.origo.hu/itthon/20200330-orban-viktor-egyeztetes-a-gazdasagpolitikai-szereplokkel.html

Matolcsy György: Aki most nyer, az nagyot nyerhet a versenytársaihoz képest

ORIGO

Drámaian indult a 2020-as évtized, a hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest - írta a Növekedés.hu-n megjelent legújabb cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Kiindulásként sorra veszi, amit a 20-as évtized alapvető vonásai közül már tudhatónak ítél:

https://www.origo.hu/gazdasag/20200330-matolcsy-gyorgy-cikke-novekedes-hu.html

Minél rosszabb, annál jobb – az ellenzéknek

Borbély Zsolt Attila Magyar Nemzet

Az ellenzék hisz a szómágiában. Nem alaptalanul.

Pokol Béla professzor negyed évszázada külön tanulmányt szentelt az úgynevezett nyelvpolitikának, ama politikai eljárásmódnak, kommunikációs taktikának, amikor az érvelés kikerülésével olyan szavakat alkalmazunk társadalmi jelenségekre, produktumokra vagy embercsoportokra, amelyek asszociatív síkon negatívan terheltek vagy épp ellenkezőleg, amelyekhez pozitív képzettársítások kapcsolódnak a befogadó közegben.

Idesorolandó az egyszerű megbélyegzés is, amikor a nemzeti érdekek demokrata védelmezőit „szélsőségesnek”, „nácinak”, „fasisztának” vagy némi visszafogottsággal „csak” „nacio­nalistának”, esetleg „populistának” nevezik. De vannak sokkal álnokabb, kevésbé evidens megnyilvánulásai a nyelvpolitikai manővereknek.

Az ellenzéknek vagy annak egy részének a jogtisztelő, állami kötvényeket letelepedési engedély céljával vásárló üzletember „gazdag migráns”.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/minel-rosszabb-annal-jobb-az-ellenzeknek-7945139/

A Soros-hálózat csapdájában

A JÁRVÁNY IDEJÉN A LIBERÁLIS JOGVÉDŐKNEK MEGINT CSAK AZ ALAPTALAN SIRÁNKOZÁSRA FUTJA

Gedeon Magdolna Magyar Nemzet

A Soros-féle „független” jogállamiságféltő hálózat „szabadságszakértője”, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a következőket hirdeti a honlapján: „Fontos leszögezni, hogy a TASZ értéknek tartja a sokszínűséget. Abban hiszünk, hogy a társadalmi sokszínűség alapvetően jó dolog: fejlődéshez vezet, ha minél többféle ember érintkezik és alakítják a közügyeket.” Ebből látható, hogy a TASZ szerint jó dolog lenne, ha Magyarországon megvalósulna a „társadalmi sokszínűség”, azaz a nyílt társadalom, ahol a bevándorlóknak joguk lenne a magyar közügyek alakítására.

Úgy fest, a TASZ szerint a magyar közügyek alakítására csak azoknak a választópolgároknak nincsen joguk, akik a Fidesz–KDNP-re szavaznak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-soros-halozat-csapdajaban-7944677/

Gulyás Gergely: A teljes kijárási tilalom államcsődhöz vezetne

kijárási korlátozás húsvét szombatig fog tartani, a kormány ekkor majd mérlegeli, szükséges-e meghosszabbítani azt, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer show vasárnapi adásában – írja az atv.hu.

Azzal kapcsolatban, hogy fennáll-e a kijárási tilalom „elvi eshetősége”, Gulyás közölte: természetesen semmit nem lehet kizárni, de „ha teljes kijárási tilalom lenne, az ország megállna, senki nem tudna dolgozni, jövedelemhez jutni”.

Teljes kijárási tilalom még Olaszországban nincsen, az az államcsődhöz vezető egyenes út

 

– fogalmazott.

Gulyás hangsúlyozta, hogy ugyan hazánkban még százas nagyságrendű az igazolt fertőzöttek száma, ezeknek a számoknak ma már másodlagos jelentősége van, hiszen hazánkban és külföldön egyaránt „tizenötszörös a látencia”.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/30/gulyas-gergely-kijarasi-korlatozas-tilalom-gazdasag/

Párbeszéd: Válságkezelő alapjövedelemmel kerülhetjük el az emberi tragédiákat és a negatív gazdasági spirált

Magyarországon az emberek többsége ma nem csak a maga és szerettei életéért, egészségéért aggódik, hanem amiatt is, hogy a koronavírus-járvány miatt elveszti megélhetését. A létbizonytalanság pusztító hatással van mind az egészségre, mind a gazdasági kilátásokra. A Párbeszéd a válságkezelő alapjövedelmet javasolja megoldásként.

https://merce.hu/2020/03/26/parbeszed-valsagkezelo-alapjovedelemmel-kerulhetjuk-el-az-emberi-tragediakat-es-a-negativ-gazdasagi-spiralt/

Virológus: ne várjuk a járvány végét a melegtől

Jakab Ferenc szerint a meleg idő a vírus terjedését kicsit lelassíthatja, de a járvány végét ne várjuk a jó időtől. De erre pontosan még nem tudják a választ.

Jakab Ferenc szerint biztos, hogy lesz még egy kitörési pontja a koronavírusnak. A Pécsi Egyetem virológusa szerint jó intézkedéseket hozott a kormány, és az emberek fegyelmezettebbek. A professzor az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában arról beszélt, hogy nem lehet megjósolni, hogy mikor fogunk átlépni a tömeges megbetegedések fázisába.
 
A virológus arról is szólt, hogy Olaszországban idős a társadalom, ezért követel ilyen sok áldozatot a vírus, a családszerkezet is más: sok generáció jár össze, ezért könnyebben tudták átadni a fertőzést egymásnak.
 
Gyógyszerek?
 
A kezdeti eredmények szerint a hidroxi-klorokin más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak mutatkozik a koronavírusos ellen, de ezek mind klinikai formában vannak.
 
Sok mindent tudnak a korábbi koronavírusokkal kapcsolatban, az újról kevesebbet, de általánosságban azt el lehet mondani a professzor szerint, hogy azok, akik átesnek a betegségen, rövid ideig védettséget kapnak a kórokozóval szemben.
 
Minden másodlagos betegség ronthat a helyzeten, az allergiáról nem gondolja, hogy súlyosbíthatja a fertőzést.
 
A gyógyult emberek vérplazmájának átadása egy régi módszer, Jakab Ferenc szerint számos tanulmány szólt már arról, hogy beteg emberektől levett és megfelelően levett vérminta, alkalmas volt terápiás célra, ezt egy lehetőségnek látja a súlyos állapotban lévő betegeknél, de hangsúlyozta, hogy ez egy kísérlet.
 
Segíthet a meleg?
 
A Virológiai Kutatócsoport vezetője szerint nagyon nagy változást nem kell várnunk meleg hatására, a matematikai modellek azt mutatják, hogy a receptorkötést és a vírussejt-kapcsolatot nem fogja befolyásolni, a vírus terjedését kicsit lelassíthatja, de a járvány végét nem várná a meleg beköszöntétől. Pontosan még erre sem tudják a választ.
 

http://www.atv.hu/belfold/20200330-virologus-ne-varjuk-a-jarvany-veget-a-melegtol

Világméretűvé dagadt a botrány Ischglben

Az osztrák síparadicsom nemkívánt világhírnévre tett szert.

Az 1377 méterrel a tengerszint felett fekvő, 1600 lakosú tiroli falucska, Ischgl nem kívánt világhírre tett szert. A helyiek minden erőfeszítése ellenére sem jön le a világmédiáról, legutóbb a német Spiegel, az amerikai CNN valamint brit lapok, köztük a Daily Mail, a Telegraph „vették szájukra” a síparadicsomként ismert települést. A 10 ezer vendégággyal rendelkező, főleg a téli turizmusból virágzó faluban - ezt ma már az egész Föld tudja -, napok óta tisztában voltak vele, hogy a koronavírus elérte a települést, mégsem szóltak róla. A hallgatást a mohóság motiválta, azt akarták az ischgliek, hogy a vendégek a síszezon utolsó percéig maradjanak náluk, használják a sílifteken, élvezzék az éttermeket, látogassák a nekik működtetett drága üzleteket. A fertőzés központja a hatalmas forgalmat bonyolító vendéglő, a Kitzloch volt, ahol a felfokozott „mulatschág”-ban a vidám vendégek egymás sörös poharából ittak, megizzadva, összetapadva táncoltak. A gócpont a bárfiú volt, aki a hírek szerint már február végén belázasodott, s a felelőtlen nyitva tartás napjaiban vagy 15 embert fertőzött meg.

https://nepszava.hu/3072507_vilagmeretuve-dagadt-a-botrany-ischglben

Szabad szemmel: megint egy rossz hét kezdődik a magyar demokrácia számára

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 30.

https://nepszava.hu/3072712_szabad-szemmel-megint-egy-rossz-het-kezdodik-a-magyar-demokracia-szamara

A sok kicsi sokra megy: így köszönte meg Deutsch Tamás Soros György egymillió eurós támogatását

Az örökifjú fideszes szerint 357 millió forint nem sok, de azért Budapest nevében is köszöni a Soros-pénzt. Ennyi.

„Természetesen köszönjük! A sok kicsi sokra megy. Ennyi” - írta egy indexes cikket idézve

A komment több kérdést is felvet, már azon túl az üdítő meglepetésen túl, hogy egy kormánypárti politikus a korábban patás ördögnek, ellenségnek, az Európai Bizottságot dróton rángató manipulátornak beállított Soros Györgynek hálálkodik. 

Például azt, hogy egymillió euró – 357 millió forint - miért kicsi támogatás a fideszes képviselőnek.

Rögtön utána pedig azt is, hogy Deutsch Tamás fizetése vagy megtakarítása mekkora részét ajánlotta fel a járvány elleni védekezés céljaira, hány védőmaszkot, hány üveg kézfertőtlenítő szert vett vagy küldött az egészségügyben dolgozóknak. Saját felajánlásairól levélben kérdeztük meg Deutsch Tamást, kedvenc üzenőfelületén, a Facebookon. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket. A képviselő amúgy saját tanulmányi támogatása miatt is hálás lehet Soros Györgynek, hiszen a fél Fideszhez hasonlóan, ő is Soros-pénzből tanulhatott: mint az azóta bedarált Népszabadság korábbi cikke emlékeztet rá,  Deutsch egy Angliában és Magyarországon is működő menedzseriskola féléves képzésén vehetett részt a támogatásnak köszönhetően.

https://nepszava.hu/3072782_a-sok-kicsi-sokra-megy-igy-koszonte-meg-deutsch-tamas-soros-gyorgy-egymillio-euros-tamogatasat

Salvini nevetség tárgya lett, hülyét csinált magából a koronavírus segítségével

Rendszeresen mond ellent saját magának, ráadásul álhíreket terjeszt vírusügyben.

Február 21-én azt közölte, mindent be kell zárni. „Hallgassuk meg a tudósokat, zárjuk le a határokat. Jobb most ellenőrizni, mint később sírni”. Miután Conte kormánya jelentősen szigorította az országba való bejutás feltételeit, illetve egy sor korlátozást rendelt el, Salvini február 27-én ismét szólásra jelentkezett, de teljesen mást mondott, mint nem egészen egy héttel korábban. „Mindent újra meg kell nyitni, amit csak lehet. Megnyitni, újraindítani a gyárakat, üzleteket, múzeumokat, galériákat, diszkókat, bárokat, kereskedelmi központokat. Megnyitni, megnyitni, megnyitni! Újra lehessen futni, dolgozni” – követelte, mindezt akkor, amikor már körvonalazódott, hogy Olaszország lehet a járvány európai gócpontja. Salvini maga is érzékelte, hogy nem ez volt a legsikerültebb bejelentkezése, ezért később letörölte a videót Facebook oldaláról, balszerencséjére sokan lementették azt, így ma is gond nélkül megtekinthető például a YouTube-on. Március 10-én megint 180 fokos fordulat következett. Ekkor azt mondta, a kormánnyal történt megbeszélések során azonnali és drasztikus intézkedéseket követelt a kabinettől. „Bezárni mindent!” – követelte, hogy így gondoskodjanak 60 millió olasz egészségéről. „Bezárni, mielőtt késő lesz”.

https://nepszava.hu/3072764_salvini-nevetseg-targya-lett-hulyet-csinalt-magabol-a-koronavirus-segitsegevel

Dorosz Dávid / főpolgármester-helyettes/  Most kell all int mondani

Itt az ideje, hogy gazdaságilag elkezdjük tervezni a jövőt. Szembe kell néznünk a kemény valósággal: ha így megy tovább, akkor generációnk legnagyobb válsága lesz a nemrég útjára indult koronavírus. 

1. Egyeztetett és egyértelmű kommunikáció, hogy mikor mi fog történni, és határozott elköteleződés bemutatása, hogy az állam és jegybank, értve az helyzetet, a következő időszakban aktívan és keményen fog közbelépni a gazdaság víz felett tartása érdekében. 

2. Ne becsüljük alá a kommunikáció és a bizalom erejét. Ha a jegybank és a kormány azt teszi, amit mond, és azt mondja, amit tesz, már sokkal könnyebb lesz, hiszen kiszámíthatóságot visz egy alapvetően kiszámíthatatlan, szorongásokkal és kételyekkel teli gazdasági hangulatba.

3. Azonnali forrásátcsoportosítás az egészségügybe, kifejezetten a járvány elleni harcban az első sorban álló orvosok és ápolók védelmének, a igazi frontvonalat jelentő kórházak felszereltségének növelése érdekében. 

4. Erős közvetlen, akár 80-90 százalékos jövedelem/fizetés átvállalás a válság miatt szorult helyzetbe kerülő dolgozóknak és családjaiknak – azaz közvetlen pénz a bajba jutottaknak, és munkahelyeik megvédése.

5. Ebből kiindulva, számolva a hosszan elhúzódó válsággal és a nagy valószínűséggel kialakuló tartós munkanélküliséggel, alapjövedelem bevezetésének előkészítése. 

6. Kisvállalkozók túlélését segítő program, akár teljes adóelengedéssel, a fizetések ideiglenes átvállalásával és célzott támogatásokkal.  

7. Egy hosszú távú gazdaságélénkítő, közvetlen állami költéseket, beruházásokat tartalmazó program elindítása (az egészségügy talán végre felkerülhetne a listára, van már elég stadion, és eddig is üresek voltak.)

8. Erre építve nemzetközi szinten fel kell lépni egy közös, uniós szintű gazdaságélénkítő csomag elindításáért – központilag is ki kell nyitni a pénzcsapokat. (Az Európai Központi Bank eszközvásárlási programja jó, de közel sem elégséges első lépés – Németország és Hollandia már be is húzta a kéziféket.)

Ezek mellett számtalan egyéb nemzetközi példa behozható – elég csak felmenni az internetre a Karmelita kolostorban.  Ez kell, nem a szavatossági idő nélküli felhatalmazási törvény. Lényeg, hogy lépni kell. Most és erősen. 

Ideje all-int mondani.

https://nepszava.hu/3072707_most-kell-all-int-mondani

Többször is előfordult a héten, hogy hazamentem és csak sírtam

Még két hete ugrottam be az egyik drogériába, fogkrém kellett, mert pont elfogyott. Az üzletben már csak hét vásárló lehetett bent egyszerre, a pénztárosok pedig már akkor maszkban, gumikesztyűben dolgoztak, és a kasszát a kisebb kosarakkal barikádozták el, hogy így bírják rá a vevőket, tartsák a megfelelő távolságot. Aztán az egyikőjük odaszólt a pénztárban álló kolléganőjének, hogy a főnök megint 12 órára osztotta be, és „nem tudja, hogy fogja bírni”. Hátrafordultam. Egy negyvenes nőt láttam könnybe lábadt, karikás szemekkel. 

Az egészségügyben robotoló dolgozók mellett most azokon is óriási a teher, akiknek köszönhetően az ország még működik. Futárok, boltosok, szemétszállítók, szociális munkások, akik a határaikat feszegetik, hogy ne bénuljon meg teljesen az élet. De a bizonytalanság , a robotolás és az az érzés, hogy soha nem lesz vége, az ő lelküket is kezdi felzabálni. A feszültség sokszor otthon robban ki: sírnak, mert lelkileg kezdenek teljesen kimerülni. Napokig nem alszanak, mert a megoldást keresik, hogyan szerezzék be az árut, vagy hogyan szervezzék át teljesen a működésüket. És a neheze még csak most jön.

 

https://index.hu/nagykep/2020/03/30/hetkoznapi_hosok_az_uj_koronavirus-jarvany_idejen/

 

Brüsszel üzent Orbánnak: A vírus elleni fellépést nem akadályozzuk, az európai normákra figyelünk

„Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket, de éberen vigyázunk arra, hogy a koronavírus elleni küzdelemben az európai normákat a politika minden területén betartsuk” – reagált az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer hétfőn egy újságírói kérdésre Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth rádióban adott interjújával kapcsolatban.

Legyen az Magyarország vagy bármelyik másik ország, senki sem tudja a koronavírus okozta válságot egymagában legyőzni

– tette hozzá.

A kormányfő pénteken azt mondta az EU-val kapcsolatban, hogy „ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben”. Majd azt is hozzátette, hogy „Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.”

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/30/eu_segitseg_magyarorszagnak_bizottsag_valasz/#

Netanjahu karanténba került

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu a legközelebbi tanácsadóival együtt karanténba került, írja a Háárec.

Netanjahu egyik tanácsadójának hétfőn lett pozitív a koronavírustesztje, ezt követően került karanténba az izraeli miniszterelnök. A miniszteri hivatal tájékoztatása szerint a karantén a kormányfő esetében óvintézkedés, amit a biztonság kedvéért már a járványügyi vizsgálatok befejezése előtt alkalmaznak.

Arról, hogy Netanjahu az Izraelben több ezer fertőzöttet hozó járvány árnyékában sem áll le, és a törvényhozás bezárásával, saját korrupciós perének elhalasztásával koalícióra kényszerítette legnagyobb ellenfelét, itt írtunk korábban.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/30/benjamin_netanjahu_izrael_miniszterelnok_koronavirus_karanten/

 

Elfogadták a felhatalmazási törvényt, újabb idősotthont zártak le – hírek a koronavírus-járványról percről percre

Most egy érdi idősotthon egyik lakójának szervezetében mutatták ki a kórokozót. Hírek a járványról percről percre.

 

https://hvg.hu/itthon/20200330_koronavirus_fertozes_jarvany_percrol_percre_marcius_30

 

A tisztifőorvos a Kínából érkezett eszközökről: "Valóban nagyon különböző minőségűek az áruk"

Érdeklődésünkre, hogy a holland és cseh panaszok alapján rendkívül nagy a selejt aránya a Kínából beszerzett tesztekben és védőfelszerelésekben, mi ezzel kapcsolatban a tapasztalatuk, Müller közölte, hogy "valóban nagyon különböző minőségűek az áruk", ezért átvizsgálják a beérkezett szállítmányokat, mert "nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassunk". Kérdésünkre, hogy hány egészségügyi dolgozó van az igazolt fertőzöttek között, és hányan vannak karanténban, Müller azt válaszolta, hogy "vannak egészségügyi dolgozók is, akik pozitív leletet produkáltak, természetesen az ő szoros kontaktjaik jelen pillanatban nem dolgoznak".

 

https://444.hu/2020/03/29/jol-vessuk-a-fejunkbe-hogy-az-elozo-napok-intezkedesei-szigoritasok?

 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is időbeli korlátot szeretne a felhatalmazási törvénybe

„Egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól, és érthető, hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség. Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek - akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki - a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia” - mondta Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük.   Az ODIHR igazgatója felajánlotta a nemzetközi szervezet támogatását és szakértelmét a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szabályozás megalkotása érdekében. 

https://444.hu/2020/03/30/europai-biztonsagi-es-egyuttmukodesi-szervezet-is-idobeli-korlatot-szeretne-a-felhatalmazasi-torvenybe

 

Rongyemberek

Háború van, hallgatnak a múzsák. Annál hangosabban rikácsolnak a boszorkányok, akik Magyarországon a parlamentben a balliberális ellenzéket jelentik

Dippold Pál Magyar Hírlap

Ebben a csoportban jellemzően a kaméleonféle figurák forognak. Az egykor karcosan kommunistaellenes jobbikos mára éppen olyan gátlástalan liberálissá vált, mint amennyire a valamikori szocialista a pofátlan milliárdosok kegyeit keresi. A nemi arányok sem okoznak náluk gondot, genderhívőkként bármikor kinevezhetik magukat kanboszorkányokká.

A gyűlölködő ellenzék egyre gátlástalanabb. Pillanatnyi érdekeik és percnyi politikai hasznuk eredményezte, hogy ellene szavaztak a koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbításának. Nem érdekelte a milliónyi magyar ember egészsége, jelene és jövője. Diktatúrát sikoltozva, hülyeségeket rikácsolva mondtak nemet létbiztonságunkra. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200330-rongyemberek

 

Tojással dobálták meg a karanténba zárt toldys diák nagymamájának házát

A diák sajnálja, hogy emberek így bánnak a fertőzöttek családtagjaival, és hálás az egészségügyi dolgozóknak, akik embertelen körülmények között is helytállnak. A fiút kiengedték a karanténból.

https://hvg.hu/itthon/20200330_toldys_diak_tojasdobalas_feljelentes_karanten

 

Emiatt jöhet zöldség- és gyümölcshiány Európában

Több száz ezer vendégmunkás hiánya blokkolhatja Nyugat-Európa zöldség és gyümölcstermelését. Pótlásukra a munka nélkül maradt fodrászokat, manikűrösöket és pincéreket próbálják bevetni. Eddig kevés eredménnyel.

A lezáruló országhatárok miatt kénytelenek otthon maradni a kelet-európai vendégmunkások, ezért felborulhat a kontinens zöldség és gyümölcstermelése - írja a The New York Times.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-elelmiszer-mezogazdasag-munkaero-allas.703271.html

Ez vár a német gazdaságra - friss jóslat érkezett

A német gazdaság idei visszaesésére számít a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nemet-gdp-visszaeses.703284.html

Hol a teljesítőképesség határa? – Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: Nincs akadálya, hogy növeljék a tesztek számát

A Magyar Orvosi Kamara kitart korábbi javaslatai mellett: a lakhely elhagyásának korlátozásával is radikálisan csökkenteni kell az emberek érintkezésének lehetőségét. Olyan ellátóhelyeket kell kijelölni, amelyek lehetővé teszik, hogy a légúti panaszokkal jelentkezők a többi betegtől elkülönítve kapjanak ellátást. A teszteket a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatban állók esetében mindig végezzék el. Az aktuális helyzetről a kamara elnökét, Kincses Gyulát kérdeztük, akit tavaly év végén az orvosi kamara majdnem ötvenezer fős tagságát képviselő küldöttgyűlése kétharmados többséggel választott meg.

https://168ora.hu/itthon/hol-a-teljesitokepesseg-hatara-kincses-gyula-a-magyar-orvosi-kamara-elnoke-nincs-akadalya-hogy-noveljek-a-tesztek-szamat-183499

„Ilyen intézkedéseket demokráciában csak átmenetileg szabad meghozni” – Egyetemi tananyaggá vált Angela Merkel beszéde

Angela Merkel március 18-án elhangzott beszéde már szinte másnap tananyaggá vált egyes tengerentúli egyetemek kommunikációs szakán. A kancellár, akinek a megítélése – a nevéhez fűződő menekültpolitika miatt – korántsem egyértelműen kedvező ma Németországban, a második világháború óta nem látott, rendkívüli helyzetben állt hazája polgárai elé, és mutatta be kendőzetlenül a valóságot, tudatosította a németekben az összetartozást, az egymásra utaltságot.

https://168ora.hu/kulfold/ilyen-intezkedeseket-demokraciaban-csak-atmenetileg-szabad-meghozni-egyetemi-tananyagga-valt-angela-merkel-beszede-183595

Szlovénia tovább szigorít: nincs több kirándulás a hegyekbe és a tergerpartra

"Nem lesz több kirándulás a tengerre és a hegyekbe" - mondta a tárcavezető. Azt kérte az állampolgároktól, vegyék komolyan a járványt, viselkedjen felelősségteljesen, érett nemzetként.

A szlovén kormány továbbá elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a "rögtönzött" megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét - írták.

Szlovéniában egy nap alatt 26-tal, összesen 756-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenegyen haltak meg a járvány következtében.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/szlovenia-tovabb-szigorit-nincs-tobb-kirandulas-a-hegyekbe-es-a-tergerpartra-128282

MOST NEM SZABAD ELKEZDENI INDOKOLATLANUL KEMÉNYKEDNI

Kivételes helyzetben tűnik szembe igazán az, ami többé-kevésbé azért „békeidőben” is működik: az önkéntes jogkövetés. De mi kell ahhoz, hogy ez kijárási korlátozás idején is fennmaradjon?

Nemrég olvastam a Diétás Magyar Múzsán, hogy a járványügyi veszélyhelyzet jogszociológusok után kiált. Jelentem, a jogszociológusok a helyükön vannak, és már gondolkoznak azon, mit tanulhatunk abból, ami ma itthon történik.

Ésik Sándor A parancs művészete című remek és gondolatébresztő írásában a jog társadalmi működésének legalapvetőbb dilemmáját mutatja be nagyon találóan. Vannak a jogszabályok, amelyektől mindenféle, alapvetően az egyéni és ezen keresztül a társadalmi cselekvésben megtestesülő hatásokat várunk, és van a társadalom, ami meg valahogy, a leggyakrabban többé-kevésbé szabálykonform módon cselekszik.

https://azonnali.hu/cikk/20200330_most-nem-szabad-elkezdeni-indokolatlanul-kemenykedni

Bíbor Ragály: amerikai kutatók már tavaly ősszel modelleztek egy új koronavírus-járványt

Tudósok már régóta figyelmeztetnek egy ismeretlen betegség okozta járvány veszélyére, tavaly októberben pedig egy amerikai kutatóintézet nem mást modellezett: éppen egy új koronavírus okozta globális vészhelyzetet. Miért pont a koronavírust választották a szimulációhoz? Mi köze a hidegháborúnak a járvány-modellezéshez? A CSIS nevű amerikai agytröszt munkájáról számol be kollégánk, Ablonczy Bálint, aki 2016-ban az intézet ösztöndíjasaként két és fél hónapon keresztül járta Amerikát.

https://www.valaszonline.hu/2020/03/30/egyesult-allamok-koronavirus-szimulacio-csis/

Hétszázezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban

MH/MTI

Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200330-hetszazezer-fole-emelkedett-a-fertozottek-szama-a-vilagban

Egy falusi focicsapat visszaküldi az állami támogatást, hogy a kormány inkább az egészségügyre fordítsa a pénzt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu a megye III-as bajnokságban játszik, otthoni meccseiket a „penyigei döcögős” gúnynevű pályán. Tavaly 130 milliót nyertek korszerűsítésre, például talajcserére, labdavédő hálók felrakására. 

Csütörtökön azonban a polgármester és a klub elnöke közös levélben írták meg Orbán Viktornak, hogy visszaküldik a már átutalt pénzt. A polgármester az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy bár nem ők döntik el, mi lesz a visszakapott milliók sorsa, de remélik, hogy a kormány egészségügyi eszközbeszerzésekre fordítja az összeget.

A klub elnöke arról beszélt, hogy már öltözőjük sincs, és a pályára is ráférne a felújítás, de majd megoldják, „most nem ez a lényeg”.

Juhász Gyula polgármester azt reméli, hogy követik a példájukat, és együtt leküzdjük a „láthatatlan ellenséget”.

https://444.hu/2020/03/29/egy-falusi-focicsapat-visszakuldi-az-allami-tamogatast-hogy-a-kormany-inkabb-az-egeszsegugyre-forditsa-a-penzt

Egyre tisztábban látunk: ezért tarolta le Olaszországot olyan könnyen a koronavírus

Olaszországban a szigorú intézkedések ellenére nem lassul a koronavírus terjedése, de szerencsére nem is gyorsul. Az országban a megjelenés után nagyon gyors volt a felfutás, a halálozási ráta pedig magasabb a nemzetközi átlagnál. Egyre többet tudunk az olasz helyzetről, és már egyértelműnek tűnnek a gyors terjedés és a magas halálozás okai is. Ezeket gyűjtöttük össze.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200329/egyre-tisztabban-latunk-ezert-tarolta-le-olaszorszagot-olyan-konnyen-a-koronavirus-422724

Nem fél, hogy Orbán lenyúlja az ön bankkártyájának PIN kódját?

Kardos Ernő | 

„A felhatalmazási törvény kábé olyan, mint ha valakinek kezébe adnánk új bankkártyánkat, a hozzá tartozó PIN kóddal, de nem adja vissza” – nyilatkozta a Hírklikknek Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki szerint a kormány nem nyílt diktatúrára törekszik, hanem csak az ellenzéket akarja csapdába csalni, és ellehetetleníteni. A nemzetközi jogász azzal viszont egyetért, hogy a kormány teljes, korlátlan hatalomra tör, amelynek komoly ára lehet.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-fel-hogy-orban-lenyulja-az-on-bankkartyajanak-pin-kodjat/361854

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.