2020, március 30 - 08:18 Sajtószemle

Halálos vírusok sora támadt rá az emberiségre a története során, mégis itt vagyunk

Távolról sem a koronavírus a legkomolyabb fenyegetés, amivel az emberiségnek eddig szembe kellett néznie.

https://24.hu/kultura/2020/03/28/koronavirus-spanyolnatha-himlo-fekete-pestis-ebola-laz-tortenelem/

Fiatal magyar fertőzöttek is vannak, újabb 800 halott Spanyolországban - percről percre

Az igazolt fertőzések száma most nőtt a legnagyobb mértékben a járvány kezdete óta, egy idősotthon több lakójának is pozitív lett a koronavírus-tesztje. Belgiumban 10 ezer, Németországban 60 ezer felett a fertőzöttek száma, Spanyolországban több mint nyolcszázzal nőtt a halottak száma egy nap alatt.

https://hvg.hu/itthon/20200329_koronavirus_magyarorszag_negyszaznyolc_fertozott_tizenharom_halott__percrol_percre

Újbudai polgármester: Koronavírusos lett két háziorvos

Online tartott sajtótájékoztatón jelentette be Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, hogy a XI. kerület két háziorvosa is megfertőződött koronavírussal.

Egyikük megbetegedése ráadásul nem várt, súlyos következménnyel járhat, a 10 ezer lakosú Őrmező ugyanis háziorvos nélkül maradhat így. A körzetben három háziorvos dolgozott, egyikük 65 év fölötti kora miatt veszélyeztetett a koronavírus miatt, ezért nem dolgozhat, másikuk pedig transzplantációs műtéten esett át, így most szintén veszélyeztetettnek számít.

László Imre azt is elmondta, hogy a másik érintett megbetegedett háziorvos Gazdagréten dolgozott. Jelenleg mindkét háziorvos házi karanténban tartózkodik, árulta el a videóban, amiben az információi szerint egészségügyi ellátásban tapasztalható eszközhiányra is felhívta a figyelmet a kerületi polgármester.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/28/ujbuda_polgarmester_laszlo_imre_haziorvosok_koronavirus/

 

Még a szemében is érezte a fájdalmat a koronavírusos újbudai háziorvos

Hidegrázás, majd magas láz – ezek voltak az első tünetei annak az újbudai háziorvosnak, akit koronavírus-fertőzéssel azonosítottak. Az ATV Híradójának neve elhallgatását kérve, telefonon mesélte el megbetegedése részleteit, így derült ki, hogy már a hidegrázást észlelve azonnal önkéntes karanténba vonult és jelezte a dolgot.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/29/korornavirusos_haziorvos_tunetek_panaszok/

 

86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe

Kórházparancsnokok kezdik meg működésüket a kijelölt kórházakban, jelentette be Lakatos Tibor vasárnap. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint orvosszakmai kérdésekben a katonák természetesen nem hoznak döntéseket, de a kórházak készletgazdálkodását ők felügyelik majd, az intézmények védelmének megszervezése lesz a feladatuk, valamint a dolgozók tehermentesítése és a gyógyító munka segítése is.

A rendőrezredes a kijárási korlátozásról azt mondta, hogy a szigorú szabályok mellett mindenkinek biztosítják a családok ellátásának lehetőségét, de nem jelentheti ez a helyzet a közterületeken való szabad mozgást, mindenkinek komolyan kell vennie a hatósági iránymutatásokat. Lakatos szerint a határhelyzet mindenhol rendezett.

Megnövekedett az igazolt fertőzöttek száma – jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta:

 

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy minden gyanú esetén megtörténnek a szükséges vizsgálatok, várhatóan a következő időben tömegessé válnak majd az igazolt esetek.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség. Müller ugyanakkor ismertette a korábban is többször egyértelművé tett veszélyeztetettségi faktorokat, valamint a betegség jellemző tüneteit is.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/29/operativ_torzs_tajekoztato_vasarnap_osszefoglalo/

 

Müller Cecília: fiatalok is megfertőződtek koronavírussal

https://24.hu/kozelet/2020/03/29/muller-cecilia-86-es-90-eves-betegek-hunytak-el/

A felgyógyult betegek vérplazmája lehet a csodafegyver?

A New York-i Vérellátó Központ Amerikában először kezdi meg a felgyógyult betegek vérplazmájának gyűjtését, hogy a benne lévő ellenanyagok segítségével súlyos állapotban lévő betegeken próbáljanak segíteni. Az eljárás - a passzív immunizálás - elméletben jól ismert, és több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A legtöbb immunológus egyetért abban, hogy az eljárást a jelenlegi helyzetben ki kell próbálni, de abban is, hogy a működőképességét sok minden befolyásolhatja.

 

 https://index.hu/techtud/2020/03/29/immunizalhatjuk-e_a_koronavirusos_betegeket_felgyogyult_fertozottek_verevel/

 

 

 Volt, ahol vasalót kaptak az ápolók a maszkokhoz, hogy azzal fertőtlenítsék azokat

 

Bár már kaptak védőfelszerelést és kézfertőtlenítőt az ápolók, annak mennyisége a tömeges járvány idejére kevés lesz - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke. Tud olyan intézményről, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé kaptak egy vasalót, hogy a kollégák hővel fertőtlenítsék azokat. Elmondta azt is, országosan kétezernél kevesebb élvonalban alkalmazható intenzívterápiás szakápoló van.

 

https://hvg.hu/itthon/20200329_meszk_szakapolo_vedofelszereles_maszk_vasalo_koronavirus_jarvany_tomeges_megbetegedes

 

Vadul spórolnak a védőmaszkokkal az onkológiai intézetben

Ambuláns és fekvőbeteg osztályokon sem hordhatnak folyamatosan maszkot az orvosok – az viselhet védőeszközt, aki köhögő, köpködő beteget lát el.

Erről tanúskodik egy, a hírportálhoz is eljutott körlevél, amiben az intézet főigazgatója, Polgár Csaba főorvos tájékoztatja az intézet dolgozóit a védőmaszkok helyes használatáról. A portál szerint amúgy több, a járványkezelés frontvonalából kimaradó kórházban is hasonló a helyzet, de konkrétan csak az országos intézetet említik.

Az OOI vezetése a lap információi szerint szigorú szabályokhoz köti mind az FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok, mind a sebészi maszkok használatát.

Ambuláns ellátásban, vagy a fekvőbeteg osztályokon például alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg.

Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús - fogalmaz a körlevél. Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetes (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Koronavírus-fertőzés gyanús esetben szükséges számukra FFP2-3 maszk viselése.

 

https://nepszava.hu/3072126_vadul-sporolnak-a-vedomaszkokkal-az-onkologiai-intezetben

 

Maszkokat és fertőtlenítőt kínálnak eladásra nagy tételben Szabó Tünde államtitkár rokonságában

Először Orosvári Zsolt Facebook oldalán bukkantak fel képek arról, hogy valaki nagy tételben kínál maszkokat és fertőlenítőszert eladásra, miközben az egész országban hiánycikk mindkettő. Orosvári (aki 2019-ben az Év egészséghőse lett az “Ágyat az anyukáknak” elnevezésű akciójáért), feltette a logikus kérdést: vajon ki az eladó?

A szálakat követve hamar kiderült, hogy valóban az államtitkár családjában lehet a hirdető. Szabó Tündének van ugyanis egy ikertestvére, Trizner-Szabó Anita. A “két Lottiról” a Szabolcsihír.hu is írt egy cikket tavaly ősszel, amelyben részletesen bemutatták az államtitkár húgát és annak családját, így a lányát, Trizner Lolát is, aki a Facebook oldala tanúsága szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dolgozik.

Trizner Lola férje Vasvári Dániel, aki gyakran posztol az államitkárral kapcsolatos bejegyzéseket a Facebook oldalán, és nyilvános, azaz bárki számára látható közös képeket is tett már fel a Szabó családdal. Akárcsak Lola, aki például egy közös születésnapozásról is osztott meg képet az államtitkárral.

https://blog.atlatszo.hu/2020/03/maszkokat-es-fertotlenitot-kinalnak-eladasra-nagy-tetelben-szabo-tunde-allamtitkar-rokonsagaban

 

Karácsony: Magánlaborokban tesztelik majd a budapesti egészségügyi dolgozókat

Megállapodott a főváros vezetése szombaton egy magánlaboratóriummal arról, hogy jövő héttől szűrik a budapesti egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókat. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebook-oldalán.

 

https://hvg.hu/itthon/20200329_Karacsony_maganlaborok_teszt_koronavirus_egeszsegugyi_szocialis_ellatas_dolgozo

 

AZ INTENZÍV OSZTÁLYOKON DÖBBENNEK RÁ, HOGY HIBA VOLT ALÁBECSÜLNI EZT A JÁRVÁNYT

Gyakran hangoztatott és kétségtelenül igaz tény, hogy a koronavírus-fertőzést a többség lábon kihordja, különösebb kellemetlenségek nélkül, de a jelenlegi statisztikák szerint a fertőzöttek 5 százaléka súlyos beteg lesz, és intenzív terápiás kezelésre szorul. Ez lehet, hogy nem tűnik nagy számnak, de tízezres esetszámnál már 500 kritikus beteget jelent, és ennyi szabad ágy általában nem áll rendelkezésre egy Magyarország méretű ország intenzív osztályain – Magyarország összesen 1100 körüli intenzív ággyal rendelkezik.

A koronavírus-fertőzés által okozott betegség, a COVID-19 kétoldali tüdőgyulladással jár, amelynek következtében a szervezet nem képes oxigént felvenni, ami sejtpusztuláshoz vezet, és az összes szerv felmondja a szolgálatot. Ezt a kórházak intenzív osztályain lélegeztetőgépekkel lehet kezelni, vagyis a tüdő kiesett funkcióit pótolni, amíg a szervezet újra megerősödik. Bakteriális tüdőgyulladás esetén antibiotikumok segíthetik az immunrendszert, hogy elpusztítsák a kórokozót, de vírusfertőzésnél ez nem segít, a COVID-19 esetében pedig még nincs olyan készítmény, amely elpusztítaná a koronavírust, elősegítve a gyógyulást.

Ráadásul hiába van 2650 lélegeztetőgép Magyarországon, ha nincs elég orvos, ápoló és egészségügyi dolgozó az intenzív osztályokon, és ahogy Lovas András, a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológusa és intenzív terápiás szakorvosa nemrég elmagyarázta, egyetlen COVID–19-beteg felügyelete akár 30 fős stábot is igényelhet. Az intenzív osztályokon elérhető szabad ágyakat ráadásul a koronavíruson kívüli sürgős esetek (szívroham, autóbaleset) is befolyásolják.

https://qubit.hu/2020/03/28/az-intenziv-osztalyokon-dobbennek-ra-hogy-hiba-volt-alabecsulni-ezt-a-jarvanyt

 

Donáth Ferenc: hol van a sok százezer maszk, teszt és tabletta?

Donáth Ferenc, akit politikai tevékenysége okán, mint a Budapesti Nagy Imre Társaság egyik alapítóját ismer a közvélemény, ezúttal mint belgyógyász, kardiológus főorvos közösségi oldalán teszi fel nagyon is észszerű kérdéseit a kormánynak.

Hol van?

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Kínából a járvány elleni személyi védelem céljából millió szám érkezett maszk. Csakhogy ennek már több napja. Az én kórházamba nem érkezett! Sem maszk, sem szkafander, sem szemüveg nincs sem több, sem komolyabb, mint eddig volt. Csupán sebészi maszk lóg, ha log a nővérek álla alatt. Ezt a változatlan hiányt, máshonnan, más kórházakból is hallom, egyrészt mert érdekel, másrészt mert maguktól megírják a kollégák. Ha nincs a betegágynál dolgozóknál a FFP1-3 maszk, stb., akkor hol van?

Hol van a sok százezer teszt?

Állítólag százezrével érkezett tesz a COVID 19 vírus kimutatására. Csakhogy teszt végeztetése éppen úgy szűkös, mint eddig. Nem tartozik a gyógyító diagnosztikába, nem tartozik, a széleskörű szűrő-megelőző vizsgálatok körébe, kizárólag a hatósági eljárás keretében végezhető. Hol van a sok százezer teszt?

Hol van a Delagil?

A magyar kormány 2 napja visszatartja a ‘klorokvin’ exportját Magyarországról. Állítólag több tonna áll belőle rendelkezésre. Állítólag 2 millió ember gyógyításához elég. De ez a “Delagil ” nevű gyógyszer nincs a patikákban, nincs a kórházakban, nincs ott, amikor a beteg szájába kéne tenni a tablettát. Hol van?

Már legalább 10 magyar állampolgár halt meg e fertőzésben anélkül, hogy kapott volna Delagil ( klorokvin) tablettát. Lehet, hogy csak 5 maradt volna életben, de azok most is élnének. 261 beteg várja, hogy megkapja ezt a gyógyszert. Nem drága gyógyszerről van szó! 1 doboz ára kevesebb, mint 800 ft. Hol van?

Nem értem a magyar sajtót, nem értem a magyar ellenzéket, nem értem a magyar társadalmat; már rég zengeni kéne a kérdésnek újra, és újra: Hol vannak a tabletták!? Hol vannak a maszkok? Hol vannak a tesztek?

https://www.facebook.com/donath.ferenc/posts/3052220188162122

Kincses Gyula: Tudjuk, érezzük, hogy mi jön, de pánikhangulat nincs

A kormány, úgy tűnik, elfogadta a Magyar Orvosi Kamara szakmai javaslatait, és alkalmazza is ezeket a járvány elleni védekezésben – mondta a 444-nek Kincses Gyula a MOK novemberben megválasztott elnöke.

 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara novemberben megválasztott elnöke úgy látja, a kormány nagyon sok mindent elkezdett megvalósítani a március 15-én közzétett pontokból: „Nem akarom azt mondani, hogy minden rendelkezés azért történt, mert a kamara abban a bizonyos tizenegy pontjában leírta, de az tény, hogy egyre nagyobb számban egyeznek az intézkedések azokkal, amiket mi leírtunk. Tehát úgy tűnik, hogy mi jó intézkedéseket kértünk, jó irányba indultunk.”

Utalva Kovács Zoltán politikai akciózására: „Volt egy rossz mondat. Szerencsére nem iszapolódtunk ebbe bele. A kormány is rájött, hogy nem engem sért meg, hanem negyvenezer orvost, mert én őket képviselem, az ő véleményüket mondom. A kamara az elmúlt négy hónapos működésével semmilyen okot nem adott arra, hogy politikai kötődéssel vádolják, kizárólag szakmai megnyilvánulásaink vannak.”

Kincses Gyula szerint a javaslatcsomag legfontosabb eleme a mobilitás csökkentése volt. Hogy a járvány teredésének lassítása érdekében korlátozni kell az emberek mozgását, csökkenteni az emberek közötti fizikai érintkezések számát. 

 

https://444.hu/2020/03/28/kincses-gyula-tudjuk-erezzuk-hogy-mi-jon-de-panikhangulat-nincs

 

Müller Cecília kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny egészségügyi adatokat

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján többször is előkerült az egészségügyiben dolgozók adatszolgáltatása a nyilvánosság felé. Egy esztergomi lap például arról kérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy igaz-e, hogy maghalt egy esztergomi koronavírus-fertőzött. A kérdést azért tudták feltenni, mert korábban egy helyi háziorvos posztolt erről. Müller erre azzal kezdte a válaszát, hogy

„Én tisztelettel kérem az egészségügyi dolgozókat, hogy érzékeny egészségügyi adatokat ne tegyenek közzé”.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő erről a Facebookon meg is osztott egy videót, amiben azt írta, szerinte a területi adatok eltitkolásának nem lehet más oka, mint hogy a kormányzat összesített koronavírus-adatai hamisak.

https://444.hu/2020/03/28/muller-cecilia-keri-az-egeszsegugyi-dolgozokat-hogy-ne-tegyenek-kozze-erzekeny-egeszsegugyi-adatokat

 

Nyolc koronavírusos esetet jelentettek a szentesi kórházból

Rendkívüli közleményt adott ki Szentes város polgármestere a városban regisztrált koronavírusos esetekről. Tájékoztatása szerint vasárnap, március 29-én arról tájékoztatta őt a város kórházának főigazgatója, hogy újabb hét betegnél mutatták ki a tesztek a koronavírus jelenlétét, így összesen már nyolc fertőzöttet kezelnek.

Müller Cecília újságírói kérdésre arról tájékoztatott az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján, hogy a nagymágocsi idősek otthonából szállítottak be más okból, egy esés okozta trauma miatt egy beteget, aki a kórházban belázasodott, ezért elvégezték rajta a tesztet, ami pozitívnak bizonyult.

A járványügyi vizsgálat során megvizsgálták az idősek otthona többi gondozottját - 286 ápolt van az intézményben - köztük még hét fertőzöttet találtak. Őket szállították a szentesi Bugyi István Kórházba. Müller szerint az idősek otthona dolgozói közül senki sem bizonyult fertőzöttnek.

https://444.hu/2020/03/29/het-koronavirusos-esetet-jelentettek-a-szentesi-korhazbol

 

Közveszéllyel fenyegetés miatt nyomoznak Mohács polgármestere ellen

A Pécsi Újság értesülései szerint Csorbai Ferencet, Mohács polgármesterét egy budapesti magánszemély jelentette fel azután, hogy Csorbai arról beszélt, városa járványgócponttá vált. Csorbai ezt arra alapozta, hogy a városban találtak egy igazolt fertőzöttet, aki "az elmúlt két hétben több mint száz emberrel találkozott, ezért a városban akár helyi karantént is elrendelhetnek". Csorbai a járványügyi tapasztalatok alapján arra következtetett, hogy ilyen esetben hirtelen nagy számú megbetegedés is várható.

Pénteken Müller Cecília országos tisztifőorvos szokásos napi tájékoztatóján tagadta, hogy Mohácson gócpont alakult ki, szerinte ugyanis az ország egész területén egyenletesen oszlanak el a koronavírusos betegek.

https://444.hu/2020/03/29/kozveszellye-fenyegetes-miatt-nyomoznak-mohacs-polgarmestere-ellen

 

„ENYHE LEFOLYÁSÚ, TELJESEN VESZÉLYTELEN BAJ A SPANYOL BETEGSÉG” – ÍGY ROBBANT BE A SPANYOLNÁTHA MAGYARORSZÁGRA

Az Est volt talán az első újság, amelyik az első világháború negyedik évében hírt adott egy influenzaszerű betegségről. A lap 1918. május 29-én Titokzatos bélgyulladás Spanyolországban címmel arról számolt be, hogy Madridban „a színházak nem tudnak előadásokat tartani, mert az egész társulatuk beteg. Egyébként is kétséges, vajon a színházlátogatók száma érdemessé tenné-e előadások tartását, mert a mulatóhelyek a fertőzéstől való félelem következtében egészen üresek.” A betegség terjedését, mint írták, a rosszul szellőztetett, poros helyiségekben való időzés szerfelett előmozdítja.

 

Mindeközben a világ túlfelén, a New York-i magyar nyelvű Előre éppen ugyanaznap azt közölte, hogy Spanyolországban az utóbbi 10 napon több mint 700 ember halt meg a járványban. Arról viszont már a Pesti Hírlap is hírt adott, hogy az ellenséges amerikai hadseregben a jelentések szerint az utóbbi hetekben feltűnően sokan, háromszor annyian haltak meg a betegségben, mint a harctereken, a halálesetek háromnegyede pedig influenza és tüdőgyulladás miatt következett be. De hát Amerikában mást jelentett a cenzúra, és egyébként is messze volt. 

 

https://qubit.hu/2020/03/29/enyhe-lefolyasu-teljesen-veszelytelen-baj-a-spanyol-betegseg-igy-robbant-be-a-spanyolnatha-magyarorszagra?

A vírus erősíti a Fideszt

 

Az utóbbi öt évben egyszer sem volt olyan alacsony a kormánnyal való elégedetlenség szintje, mint most. Publicus felmérés

 

Mindössze 38 százalék nem szereti, ahogy az országban mennek a dolgok. Persze a közvéleményt nem a kabinet tevékenysége fordította meg, hanem a vírus. Ahogy azt csütörtöki lapszámunkban írtuk, a vészhelyzetben az emberek zöme hinni akarja, hogy a kormány sikerrel oldja meg a problémát. Ennek a társadalmi pszichózisnak köszönhetően a magyarok háromnegyede hiszi, hogy a kormány jól kezeli a vírushelyzetet – következésképp az általános politikai elégedetlenség is alábbhagyott. Ezzel párhuzamosan két dolog történt. Egyrészt elillant a választási részvételi kedv: míg februárban az emberek 75 százaléka voksolt volna biztosan egy parlamenti megmérettetésen, most csak 48 százalék ez az arány. A kormánypárt népszerűsége pedig még a március eleji eredményekhez képest is nőtt. Akkor a teljes népesség 29 százaléka szerette, ez a mutató most 1 százalékponttal izmosodott, míg a biztos pártválasztók körében 4 százalékponttal – 48 százalékról indulva – növelte támogatottságát. 

 

https://nepszava.hu/3072547_a-virus-erositi-a-fideszt

 

A vonat elé vetette magát a hesseni tartományi miniszter

 A kereszténydemokrata politikus 54 éves volt, írja a Welt

 

Hessen CDU-s tartományi kormányfője megrendült szavakkal búcsúzott párttársától. Volker Bouffier azt mondta: Schäfert kiváló szakembernek és nagyszerű politikusnak ismerte meg, aki az egész tartomány nagyrabecsülését megérdemli a koronavírus elleni küzdelemben. 

Épp ezekben a nehéz időkben lett volna rá szükségünk. (...) Éjt nappallá téve azon dolgozott, hogy a válságot financiális és szervezési eszközökkel kezelni tudjuk.

A tartományi kormányfő szerint azonban a politikust súlyos aggodalmak gyötörték amiatt, hogy ebben a helyzetben nem tud megfelelni a polgárok elvárásainak.   

Csak arra tudok gondolni, hogy ezek az aggodalmak nyomasztották. Nem talált kiutat, kétségbe esett, és itt hagyott minket. Ez mélyen megrendít engem és mindannyiunkat.

Bouffier részvétét nyilvánította az elhunyt politikus feleségének és gyermekeinek.  

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/29/a_vonat_ele_vetette_magat_a_hesseni_tartomanyi_miniszter

 

A járvány legyűrte a globalizmust

AZ UNIÓ MEGSZŰNT LÉTEZNI, ÁM A NEMZETÁLLAMOK PONTOSAN TESZIK A DOLGUKAT

Fricz Tamás Magyar Nemzet

A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni, a nemzetállamok kora lejárt, meg kell szüntetni a határokat, engedni kell a kultúrák, vallások, szokások stb. keveredését a világ minden táján. Fogalmazzunk egyértelműen: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a globalizmus járhatatlan út az emberiségnek.
Miért?

Azért, mert az elmúlt hetek-napok eseményei bizonyítják: a válságra adott válaszok egyértelműen nemzeti válaszok, a nemzetállamok azok, amelyek cselekvőképesek, a nemzetállamok azok, amelyek be tudják vezetni és meg tudják szervezni a különböző korlátozó intézkedéseket, az üzletek bezárásától kezdve a vesztegzárak elrendelésén, a csoportos összejövetelek betiltásán, az iskolák bezárásán keresztül a határok lezárásáig.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jarvany-legyurte-a-globalizmust-7940219/

 

Állítsuk meg a gyűlöletvírus terjedését!

Békés Bence Magyar Nemzet

 

Járványügyi vészhelyzet idején a címben megfogalmazott felhívás különösen fontos feladat, mert az elharapódzó gyűlölet akadályozza a védekezést, illetve olyan tömeges folyamatokat indíthat el, amelyek a vírus okozta megbetegedések mellett felesleges pluszáldozatokat követelnének. A jó hír az, hogy ehhez nem kellenek járványügyi szakemberek, mint a koronavírus megfékezéséhez, hanem mi, laikus állampolgárok is képesek vagyunk rá.

Bár a járvány hazai megjelenése óta minden nap többször meglepődhetünk azon, hogy az ellenzéki pártokhoz kötődő propagandaműhelyek milyen aljas tartalmakat képesek gyártani tömegével, amelyekkel az emberek legalantasabb tulajdonságaira és zsigeri félelmeire építve szítják a gyűlöletet, illetve a kormány, a hatóságok és az egészségügyi intézmények iránti bizalmat rombolják, de valójában nincs ebben semmi meglepő, hiszen csak azt folytatják, amit évek óta művelnek.

Ehhez értenek, ezért fizetik őket, csak és kizárólag erre van koncepciójuk, tehetségük. A meglepődésünk nem róluk, hanem magunkról, normális polgárokról szól, akik vészhelyzetben felelős magatartást feltételeznek mindenkiről, az emberi élet védelmét, a bajbajutottak segítését, nem pedig ezt a dögevő magatartást.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/allitsuk-meg-a-gyuloletvirus-terjedeset-7940414/

 

Hátráltatta a védekezést az EU járványügyi hivatalának hibás helyzetértékelése

ORIGO

Másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), derítette ki a V4NA nemzetközi hírügynökség az EU-s intézmény kockázati jelentései alapján. Az ECDC a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is "mérsékeltnek" nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára. Azaz, a brüsszeli egészségügyi hivatal - túlzás nélkül állíthatjuk - hosszú ideig nem fogta fel, hogy micsoda óriási veszélyt jelent egész Európára nézve a koronavírus-járvány. Mutatjuk a minden túlzás nélkül megdöbbentő részleteket.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200328-hatraltatta-a-vedekezest-az-eu-jarvanyugyi-hivatalanak-hibas-helyzetertekele.html

 

Dömötör Csaba: Csak most jön a neheze!

MH/MTI

 A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Dömötör Csaba aláhúzta, egyáltalán nem mindegy, hogy a megbetegedések számának emelkedése milyen hamar és milyen intenzitással következik be. A kormány célja, hogy lassítsa a vírus terjedését, hogy az egészségügyi rendszer ne terhelődjön túl - tette hozzá.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200329-domotor-csaba-csak-most-jon-a-neheze

 

Sok a bizonytalanság az új rendelet kapcsán, a szóvivő eloszlatja azokat

MH

Rendkívüli Kormányinfó Plusz keretében válaszolt Szentkirályi Alexandra a kijárási korlátozással kapcsolatosan gyakran felmerülő kérdésekre. A kormányszóvivő a Facebookon közzétett videóben kiemelte: nem kijárási tilalomról van szó.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200328-sok-a-bizonytalansag-az-uj-rendelet-kapcsan-a-szovivo-eloszlatja-azokat

 

Oroszországból szeretettel: használhatatlan az Olaszországba küldött segélyszállítmány 80 százaléka

Magas rangú római kormányzati körök állították ezt.

 

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetése után Moszkva 600 szellőztető berendezést, valamint fertőtlenítő és vegyvédelmi eszközöket küldött Olaszországba, száz víruskutató és epidemiológus szakember társaságában. A repülőgéppel Rómába érkezett szállítmányt orosz katonai teherautón szállították Bergamóba, a járvány olaszországi epicentrumába. Putyin azt üzente az olaszoknak a szállítmány kapcsán, hogy

„Oroszországból szeretettel”.

 

https://nepszava.hu/3072396_oroszorszagbol-szeretettel-hasznalhatatlan-az-olaszorszagba-kuldott-segelyszallitmany-80-szazaleka

 

Repülő intenzív osztállyal visz olasz koronavírusos betegeket Németországba a német légierő

Az észak-olaszországi egészségügyi létesítmények túlterheltsége miatt a német légierő koronavírusos olasz betegeket visz Németországba szombaton. A légierő repülő intenzív osztályán, amelyet egy Airbus A310 MedEvac típusú repülőgépen rendeztek be, hat súlyos beteg olasz állampolgárt szállítanak Bergamóból Kölnbe, írja az MTI.

A repülő szombat reggel indult útnak Kölnből, és még aznap visszatér – számolt be a dpa német hírügynökség. A betegeket civil kórházakban helyezik el Bochumban, Kölnben és Bonnban.

A legnagyobb szükség idején magától értetődő, hogy barátaink oldalán állunk. Európának össze kell tartania

– mondta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter

A repülő fedélzetén egyszerre hat, intenzív ellátásra szoruló beteget tudnak szállítani. Ezen kívül még 38 ágy áll rendelkezésre, és 16 beteg állapotát tudják folyamatos figyelemmel kísérni monitorokon. A repülőgépen a betegeken kívül egy legfeljebb 25 tagú orvosi csapat tartózkodhat. A német légierő a Köln-Wahn repülőtéren állandó készenlétben tart egy MedEvac-Airbust.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/28/nemetorszag_ujabb_betegeket_vett_at_olaszorszagtol/

 

Trump meggondolta magát: nem lesz karantén, szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be

A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.

 

New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be - jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren. A mikroblogban az amerikai elnök kifejtette: a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy "a karantén nem lesz szükséges". Donald Trump egyben felkérte az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), hogy határozzon meg szigorú utazási korlátozásokat a három tagállam számára. A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.

 

https://nepszava.hu/3072621_trump-meggondolta-magat-nem-lesz-karanten-szigoru-utazasi-korlatozasokat-vezetnek-be

 

Lendvai Ildikó Vírust simogatok

Vírust simogatok, neki szurkolok, az egész ellenzékkel egyetemben. Ezt számos kormányférfiú közölte velem. 

Eddig csak migránst simogattam. Olykor azért Brüsszel pofikáját is szeretettel csipkedem meg, a Soros-bérenc civileknek még cvikipuszit is adok. Na persze maszkban, ha majd lehet kapni. Közben „Hajrá, vírus”-t kiabálok, valahogy csak rá kell törnöm a nemzetre, kijárási korlátozás idején ez kreatív megoldásokat igényel. Lenin-fiúnak most nehezebben állhatok be, élemedett korom folytán legfeljebb 9 és 12 között.

 

Az Alapjogokért Központ vezetője „a szerepzavaros ellenzék fake news sajtójáról” és „kotnyeles értelmiségéről”, „eltartott kisujjal fészkelődő értelmiségiekről” beszél. Azért ez a „kotnyeles” különösen szép. Tényleg, ezek mindenbe belebeszélnek, kéretlenül javasolgatnak, hát hogy képzelik? Pláne eltartott kisujjal. A Magyar Nemzet szerint a kormány ellenében szavazók „a magyar nép elleni bűncselekmény elkövetésére készülnek”.

Hát, szerencsétek, hogy öreganyámnak szólítottatok. Nem hiába emelte ki a miniszterelnök pénteken: ő „udvarias ember”, így vannak ezzel a beosztottjai is. Beszélt „a magyarok természetadta intelligenciájáról” is. A többi nép nyilván hülye, ez lehet az oka, hogy ott a kormányok meg sem próbáltak korlátlan idejű felhatalmazást kérni.

https://nepszava.hu/3072581_virust-simogatok

N. Kósa Judit Lélegeztetőgép

Az ellenzéki demagógia magától értetődő szimbóluma hosszú évek óta a lélegeztetőgép. Magára valami is adó kormánypárti publicista flekkeken át tudja ragozni maró gúnnyal, micsoda populista semmitmondás felhánytorgatni, hány lélegeztetőgépet lehetett volna vásárolni csak a felcsúti stadion árából. A szorzást nem végeztem el, de gondolom, ha az elmúlt évtized összes stadionját, a Duna Arénát, a vizes vébé költségvetését és az olimpiai előkészületeket is beleszámolnánk, már mindenkinek lehetne otthon lélegeztetőgépe, fejenként három.

https://nepszava.hu/3072583_lelegeztetogep

Elégtételadás Vágó Istvánnak 

Magyar Nemzet

A bíróság megállapítja, hogy az alperes, a Mediaworks Hungary Zrt. mint a Magyar Idők Kiadó Kft. jogutódja megsértette a felperes, Vágó István jóhírnévhez való személyiségi jogát azzal, hogy az általa üzemeltetett www.magyaridok.hu internetes portálon és az általa kiadott Magyar Idők című napilapban 2018. január 05. napján megjelent “Pártmunkát végzett Czeglédy szövetkezete” című cikkben valótlanul híresztelte, hogy a kampányban vállalt fellépéseiért Vágó István felperes a Human Operator Zrt.-től honoráriumot kapott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/vago-istvannak-7941434/

Kuncze: a világon először nekünk sikerült kitenyészteni az Operatív Törzset

Kuncze Gábor volt belügyminiszter Facebook-bejegyzésben vonja kérdőre a kormányt azért, mert szerinte nem foglalkoznak érdemben a járvány gazdasági hatásaival, és főleg annak a kisemberekre gyakorolt hatásával.

Posztjában hosszasan sorolja mi történt eddig az országban, mint például:

– már adtunk Mészáros Lőrincnek a semmire 17 milliárdot,
– már megtapsoltuk az egészségügyben dolgozókat, miután korábban eltapsoltuk az egészségügyre fordítható forrásokat,
– már pánikkeltéssel vádoltuk az Orvosi Kamarát,
– már közöltük, hogy segít rajtunk minden kipcsak, csak az EU nem
– már a világon először nekünk sikerült kitenyészteni az Operatív Törzset, és még sok vitatható lépés felsorolása után felteszi a kérdést:

“megmondaná valaki, hogy miért nem cselekszik végre érdemben a magyar kormány?”

“Léteznek a szakemberek, akik sorolják a szükséges lépéseket. Látni, hogy rövid idő alatt akár százezrek veszíthetik el állásukat, hamarosan több százezren kerülhetnek számukra megoldhatatlan élethelyzetbe. Miért várunk? Mire várunk?” – fejtegeti tovább Kuncze.

http://ellenszel.hu/2020/03/29/kuncze-a-vilagon-eloszor-nekunk-sikerult-kitenyeszteni-az-operativ-torzset

"Sorosék" kulákos diafilmje szépen rímel az iráni diákok bűnbakká tételére is

Korábban dicsekedett a kormány a Magyarországra csábított külföldi – iráni, török, azeri, kazah és más – hallgatókkal, most járványügyi kockázatnak láttatja őket.

Az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja” – mondta Orbán Viktor azok után, hogy kiderült: az első magyarországi fertőzöttek iráni diákok voltak.

A kormányfő ma már kevésbé erőlteti ezt a vonalat. Ez nem is csoda, hiszen a gyorsan bűnbakká tett irániak olyan, tartózkodási engedéllyel rendelkező egyetemisták, akik nem kevés pénzért végzik itt a tanulmányaikat. A gépezet persze nem állt le, miután a magyar hatóságok konfliktusba keveredtek az iráni diákokkal, 13-at gyorsan megpróbáltak kiutasítani az országból.

https://hvg.hu/360/20200329_Bunbakkepzo

Herczog László Van itt pár javaslat, mi segíthetne a járvány miatt kilátástalan helyzetbe került embereken

Fontos elkerülni a pánikot, de az államnak támogatnia kellene a járvány okozta válság legnagyobb áldozatait – ajánlja Herczog László, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere. Alább írásában összegzi, mire van megoldás a jelenlegi munkaügyi rendszerben, és amire nincs, arra megoldásokat kínál.

Az egyre inkább elhatalmasodó járvány átmeneti nehézséget okoz a gazdaság szereplőinek. Az átmeneti jelleg hangsúlyozása azért fontos, mert a járvány miatt olyan vállalkozások, munkahelyek működése lehetetlenülhet el, amelyek eddig gazdaságosan működtek, termékeik, szolgáltatásaik iránt valós kereslet mutatkozott. A tevékenység kényszerű leállása, leállítása azonban olyan jövedelem-kieséssel járhat, amely meghiúsíthatja a folytatást a járvány elmúlta után: a munkáltató csődhelyzetbe kerülhet, a munkavállaló jövedelem hiányában (és az esetleg meglévő tartalékok felélése után) az alapvető szükségleteit sem képes kielégíteni.

A hatályos jogszabályok bizonyos helyzeteket – de nem mindent! – kezelnek. Sok fontos és hasznos intézkedés már megszületett, de egyik sem foglalkozik azokkal, akik egyik napról a másikra elvesztik a megélhetésüket és ezáltal a jövedelmüket.

·         Lehetőségek a hatályos jogszabályok alapján (a teljesség igénye nélkül):

Erről szól még a cikk:

A munkához és az egészséghez való jog elkerülhetetlen ütközéséről

A munkájukat elvesztők, illetve azt végezni nem tudók újfajta segélyezéséről

A jól keresők által fizetendő új adófajtáról

https://hvg.hu/360/20200326_Herczog_Laszlo_Javaslatok_a_munkavallalok_vedelmere_jarvany_eseten

Újraindult Vuhanban a tömegközlekedés egy része

Enyhítettek a korlátozásokon, miután egyetlen fertőzöttet regisztráltak a városban tíz nap alatt.

https://nepszava.hu/3072637_ujraindult-vuhanban-a-tomegkozlekedes-egy-resze

Szabad szemmel - Orbán javában fűrészeli a demokráciát

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 29.

https://nepszava.hu/3072619_szabad-szemmel-orban-javaban-fureszeli-a-demokraciat

Az ingatlanpiacot is elérte a koronavírus: országszerte csökkennek a bérleti- és lakásárak

A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkenni kezdtek az ingatlanárak országszerte, derül ki az Atv riportjából. A legnagyobb csökkenés Békés, Heves és Nógrád megyében tapasztalható, illetve azokban a budapesti, belváros kerületekben, ahol az elmúlt években az egekbe szöktek az árak az Airbnb miatt.

Az ingatlanhirdetések száma egyébként nem csökkent a vírus hatására, a hirdetők viszont kénytelenek önként méréskelni az áraikat, hiszen ebben az időben kevés ember jár lakásnézőbe, mintegy 30-40 százalékkal csökkent a kereslet az atv információi szerint. Az atv információi szerint aki mégis a jelenlegi piaci áron szeretné eladni a tulajdonát, inkább elhalasztja az adásvételt.

Budapest V. kerületében 8,4 százalékkal csökkent az ingatlanok ára, a VI. kerületben hasonló a helyzet – a budai oldalon az I., a II. és a III. kerületekben kérnek kevesebbet egy lakásért.

A csökkent érdeklődés az ingatlanvásárlás felé azt jelenti, hogy többezer szakember és értékesítő munkája is veszélybe került.

https://merce.hu/2020/03/29/az-ingatlanpiacot-is-elerte-a-koronavirus-orszagszerte-csokkennek-a-berleti-es-lakasarak/

Már Szlovákiában is átvállalja a kormány a leállásra kényszerült dolgozók bérének egy részét

Igor Matovič, március közepén hatalomra került miniszterelnök, ma délelőtt mutatta be a kormány hét pontos, dolgozók tömeges elbocsátását megátló javaslatcsomagját. Ezek:

 • Azon cégek alkalmazottainak, amelyeknek kötelezően be kellett zárniuk a koronavírus-járvány miatt, az állam a fizetésük 80%-át téríti.
 • A csökkent bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai:
  • > 20% / 180 €
  • > 40% / 300 €
  • > 60% / 420 €
  • > 80% / 540 €
 • Az állam havi 500 millió eurót különít el a kereskedelmi bankok számára, melyek a vállalkozók számára előnyös hiteleket kínálnak majd.
 • A karanténba került alkalmazottak, valamint azon szülők, akik a gyermekük mellett ápolási díjat (OČR) igényeltek, a bruttó fizetésük 55%-át kaphatják kézhez.
 • Azon munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok befizetését.
 • Azon munkáltatók, amelyek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a jövedelemadó-előleg befizetését is.
 • Azon cégek, amelyek 2014 és 2018 közötti veszteségüket eddig még nem számolták el, lehetőségük lesz azt egyszerre érvényesíteni.

https://merce.hu/2020/03/29/mar-szlovakiaban-is-atvallalja-a-kormany-a-leallasra-kenyszerult-dolgozok-berenek-egy-reszet/

Anarchisták vs. FSZB: kínvallatásokkal és fabrikált bizonyítékokkal küldött börtönbe 9 fiatalt az orosz állam

2017 őszén vette kezdetét a napokban ítéletekig jutó Hálózat-ügy, egy (orosz viszonylatban) kis város, Penza bíróságán. Eddig kilenc aktivistát ítéltek el, további kettőnek még folyik a tárgyalása. A vád szerint a Hálózat nevű anarchista terrorista szervezetet valamikor 2015 táján jött létre, célja az államhatalom megdöntése volt. Az ügyészség szerint a szervezet támadásokat tervezett katonai támaszpontok, rendőrőrsök és az Egységes Oroszország pártirodái ellen. Csakhogy a döntő bizonyítékokat az FSZB kínvallatással szedte ki a vádlottakból, így azok teljesen megbízhatatlanok.

https://merce.hu/2020/03/29/anarchistak-vs-fszb-kinvallatasokkal-es-fabrikalt-bizonyitekokkal-kuldott-bortonbe-9-fiatalt-az-orosz-allam/

A böllér és a disznó esete, avagy Orbán várfoglalása – Csomay Zsófia építész: A cél megmutatni a hatalmi és kultúrfölényt

Rózsa Péter

Várkapitányság, lovarda már van, a királyi palota pedig Orbán álmaiban szintén hamarosan az övé lesz. Pedig nincs klasszikus értelemben vár – ami a funkciót illeti, legfeljebb élő műemlékegyüttes ez –, nincs lovashadsereg – szükségtelen ugyanis – és nincs király. Van viszont minden, ami ezek kellékeit jelenti, tehát díszlet. Operett is lehetne, csak nálunk ezt kormányzati negyednek hívják. Senkit nem kérdeztek meg, sem a lakókat, sem a szakembereket, hogy mit szólnak Orbánék várfoglalásához. Minek is egyeztetni – nemrég találóan az egyik klubrádiós hallgató mondta; a böllér és a disznó esetében nincs érdekegyezés. Akkor nézzük, milyen ez a disznó! Csomay Zsófia Ybl-díjas építész volt a Klubrádió Utcafront című műsorának vendége.

https://168ora.hu/kultura/a-boller-es-a-diszno-esete-avagy-orban-varfoglalasa-csomay-zsofia-epitesz-a-cel-megmutatni-a-hatalmi-es-kulturfolenyt-183525

Profik a pácban – Muszbek Mihály sportközgazdász: naponta 1,2 milliárdot bukik a magyar sport, vége lehet a nagy fizetéseknek

Azt hittük, ez csak egy kis szünet, fájó, de futó átmenet. Pár hétre jegelik a bajnokságot, lesz néhány zárt kapus tévés meccsünk, de az üzlet úgyis megy tovább. Hiszen virágzott, évről évre egyre fantasztikusabb bevételeket termelt. Aztán leállt az egész futballvertikum. Magyarországon sem tartható edzés, a játékosok otthon malmoznak. Átigazolási pénzeknek, szerződéseknek lőttek. Fennmaradhat-e mai formájában a rendszer? Csorognak-e jövőre is a közpénzből kihalászott taopénzek? Mi lesz az akadémiákkal? Ahogy a gladiátoriskolák bezártak valaha Rómában, a nagy játék a globalizáció korában is véget ér? Muszbek Mihály sportközgazdásszal beszélgettünk.

https://168ora.hu/sport/profik-a-pacban-muszbek-mihaly-sportkozgazdasz-naponta-12-milliardot-bukik-a-magyar-sport-vege-lehet-a-nagy-fizeteseknek-183522

A NAT kapuja, avagy egy „írófejedelem” leleplezése

Kevés írás szól úgy az új Nemzeti Alaptanterv „mélyrétegeiről”, mint a most következő. Nényei Pál magyartanár, író – akit nemrég az egyházi iskolák pedagógusainak állásfoglalásáról kérdeztünk – nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy boncasztalra teszi a kultúrharcban írófejedelemnek kikiáltott Herczeg Ferenc frissen kötelező olvasmánnyá tett művét, Az élet kapuját. Esszéje mégsem (csak) műelemzés: giccsanatómia, a nemzeti önsajnáltatás leleplezése, az „új irodalmi kánon” kulcsfigurájának ízekre szedése.

https://www.valaszonline.hu/2020/03/27/herczeg-ferenc-elemzes-essze-nenyei-pal-nat/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.