2020, március 3 - 08:06 Sajtószemle

Erdoğan: „Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök.”

Milliós menekültáradattal riogatja Európát a török elnök.

„Véget ért az a korszak, amelyben Törökország egyoldalúan tett áldozatokat a menekültekért. Százezrek keltek útra Európa felé, hamarosan milliókról beszélhetünk” – idézi a Deutsche Welle Erdoğant, aki ismét felszólította Európát, hogy vállaljon felelősséget a migránskérdés kezelésében.

Erdoğan a török kormánypárt egyik ankarai rendezvényén szólalt fel, ahol arról beszélt, hogy eddig Európa nem vette elég komolyan a fenyegetéseit. „Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” – hozzátéve: „mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból”.

Közben a Frontex nemrég kiszivárgott bizalmas jelentése is arról szól, hogy a következő napokban kemény migrációs támadások várhatók a török-görög határon. Az emberáradatot akkor is nehéz lenne megállítani, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írják.

Törökország pénteken nyitotta meg országa határait az Európába vágyó menekültek előtt.

A görög kormány válaszként a helyzetre egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elbírálását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illegálisan az országba lépőket regisztrálás nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre.  Mindezt Szteliosz Pecasz kormányszóvivő jelentette be, aki arról is beszélt, hogy Törökország megsérti az EU-val kötött 2016-os megállapodását, másrészt állami szinten űz embercsempészetet. A menekültek mostani megindulását a kormányszóvivő “szervezett, koordinált nyomásgyakorlásnak” nevezte.

Az EU a hétre hívta össze a külügyminiszterek tanácsát, az Európai Tanács vezetője kedden látogat a határhoz.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/millios-menekultaradattal-riogatja-erdogan-europat-127330

Görögország hadgyakorlatot tart és gyorsreagálású beavatkozást kér

MTI

Egynapos hadgyakorlatot tart éles lőszerrel Görögország hétfőn törökországi határánál, amelyen migránsok próbálnak bejutni immár tömegével az Európai Unió területére – jelentette be a görög hadsereg.

A hatóságok a gyakorlat idejére megtiltották a lakossági mozgást az érintett területeken.

Athén egyúttal azt kérte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől, a Frontextől, hogy végezzen úgynevezett gyorsreagálású határmenti beavatkozást a görög határnál válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/gorogorszag-hadgyakorlatot-tart-es-gyorsreagalasu-beavatkozast-ker-7840169/

Persze, sztrájkolhatnak a tanárok, de majd csak tanítás után

Délelőtt tartsák meg óráikat, aztán, ha van, aki vigyázzon a diákokra, munkabeszüntetésbe kezdhetnek – ez a kormány "kompromisszumos" javaslata a tanároknak.

Az „ajánlatot” Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vetette fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson. „Kijelentettük, hogy ezt az ajánlatot egy az egyben elutasítjuk, még vitaalapnak sem tekintjük” - olvasható a szakszervezet beszámolójában. A PDSZ álláspontja szerint – mint ahogy azt korábban két jogerős bírósági határozat is kimondta – sztrájk idején nem szükséges minden intézményben felügyeletet biztosítani, s „elégséges szolgáltatás” alatt legfeljebb a tanulók felügyelete értendő. Az államtitkár erre azt felelte: mivel más sztrájkbizottságoknak is a fenti ajánlatot adták, ezt nem fogják visszavonni, de arra kérte a szakszervezet képviselőit, küldjenek újabb ajánlatot az Emmi számára jogi érveléssel alátámasztva, majd a közeljövőben egyeztessenek megint a kérdésről. A PDSZ tervei szerint erre már a héten sor kerülhet. Jelezték: ha a minisztérium nem fogadja el javaslatukat, bírósághoz fordulnak. Hétfőn pedig alternatív tiltakozási formákról tesznek majd bejelentést.

https://nepszava.hu/3069056_persze-sztrajkolhatnak-a-tanarok-de-majd-csak-tanitas-utan

Prágában több ezren tüntették azért, hogy Csehországból ne legyen Magyarország vagy Lengyelország

A szervezők szerint ha a civil társadalom nem akadályozza meg a közintézmények, a közmédia rombolását, akkor Csehországban is megtörténik az, ami már megtörtént Magyarországon és Lengyelországban.

https://nepszava.hu/3069076_pragaban-tobb-ezren-tuntettek-azert-hogy-csehorszagbol-ne-legyen-magyarorszag-vagy-lengyelorszag

Ezer milliárd közpénzt égetett el a kormány vagyonkezelés címén

Évi nettó 150 milliárd forintot költ el a kormány az állami cégek és részesedések fenntartására, most egy újabb pénznyelő, a Rail Cargo Hungaria részbeni visszavásárlásra készül.

A kormány újra felmelegítette, hogy a MÁV egykori teherfuvarozási cégében, mára a Rail Cargo Austria tulajdonában lévő Rail Cargo Hungaria Zrt.-ben az állam részesedést vásárol. Egy biztos, nagy haszon ebből az üzletből sem várható (lásd keretes írásunkat), de ez egyáltalán nem lenne kirívó, hisz az állami vagyon kezelés az Orbán-kormány 2011-2018 között 1298 milliárd forintot bukott, vagyis egy pénzégető projekttel több vagy kevesebb, mondhatjuk, nem oszt, nem szoroz.

https://nepszava.hu/3069063_ezer-milliard-kozpenzt-egetett-el-a-kormany-vagyonkezeles-cimen

Nem látták előre: a tervezettnél kétmilliárddal drágábban épít vasutat Mészáros cége

A Kelenföld–Százhalombatta vonal korszerűsítési költségei ugrottak meg, némi pluszmunka miatt.

A pluszmunka mellett a V-Híd amúgy is el lehet havazva, hiszen csak úgy dőlnek az állami megbízások: ők építik a Debrecenbe tervezett BMW-gyárhoz vezető vasúti síneket, és 9,5 milliárd forintért készítenek vágányt Kőbánya-felsőre. Mindezek mellett a 2 milliárd dolláros, kínaiakkal kötött Budapest-Belgrád vasúti szerződéssel is jól járhatnak, hiszen alvállalkozóként részt vesznek az építkezésben. 

Tegyük hozzá, a kínai vasútépítési projekt ennél jóval többet is hozhat a családi kasszába, hiszen a közös irányítású magyar-kínai konzorciumban a Mészáros-féle Opus Global Nyrt. tulajdonrésze 51 százalék, a multimilliárdoshoz köthető másik cég, az RM International Zrt fővállalkozóként fele részt vesz majd részt a munkálatokban.

https://nepszava.hu/3069106_nem-lattak-elore-a-tervezettnel-ketmilliarddal-dragabban-epit-vasutat-meszaros-cege

Leveleket szerzett meg a Politico a magyar közmédiában működő cenzúráról

A kényes témakörök listáját a szerkesztők kapják meg "fentről" és küldik körbe a szerzőknek. Van olyan téma, amin elkezdeni sem lehet a munkát előzetes rábólintás nélkül - ilyen Thunberg tevékenysége például - , míg más, kényesnek minősített témakörökön el lehet kezdeni dolgozni, de a kész cikkek vázlatát be kell mutatni jóváhagyás végett. Egy név nélkül nyilatkozó közmédiás szerint a szerzők nem tudják, hogy konkrétan ki dönt odafönt az anyagaikról, ha pedig kicenzúráztak valamit, a szerkesztők arra a “harctéren elesett” kifejezéssel szoktak utalni.

A Politico kezében lévő levelek 2019 második félévéből származnak és a lap szerint közmédiás alkalmazottak erősítették meg a hitelességüket.

Egy Végh Sándor szerkesztő által küldött októberi levélben a Politico szerint az áll, hogy “a migráció, az európai terror, Brüsszel, egyházi ügyek” témalista mellett az “EU+” országok - vagyis az Uniós tagok mellett egyéb európai államok - parlamenti és önkormányzati választási hírei is csak külön jóváhagyással kerülhetnek be a közmédiába.

Ráthy Sándor szerkesztő pedig egy “greta” subjectű, augusztus 14-én elküldött köremailben írta meg állítólag az MTI-seknek, hogy a svéd aktivistáról szóló hírek megírását csak főszerkesztői engedéllyel szabad megkezdeni. Greta Thunberg ezen a napon beszélt az ENSZ-ben New Yorkban. A Politico szerint az MTI archívumából az derül ki, hogy végül egyáltalán nem adtak hírt az eseményről.

https://444.hu/2020/03/02/leveleket-szerzett-meg-a-politico-a-magyar-kozmediaban-mukodo-cenzurarol

MTVA: A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi

A mindig hiteles és higgadt közmédia közleményét változtatás nélkül közöljük:

„Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek - ezúttal külföldi segítséggel - a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.

MTVA Sajtó Osztály

https://444.hu/2020/03/02/mtva-a-kozmedia-a-bbc-szerkesztoi-es-hirszerkesztesi-alapelveit-koveti?

Így nyírta ki Orbán Viktor és a Fidesz a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletét

Felcsútról (Hatvanpusztáról, a Budai Várból) határozták meg a választási stratégiát, de felvidéki magyarok jelentős része beintett, és etnikai pártok helyett a korrupt Smer-kormány leváltásra szavazott. Így se parlamenti képviselet, se kormánytagság nem jut a szlovákiai magyar pártoknak. 

https://b1.blog.hu/2020/03/02/igy_nyirta_ki_orban_viktor_a_szlovakiai_magyarok_parlamenti_kepviseletet

Odze György Ilyen már volt

Egyszer én is átéltem, Pekingben, 2003-ban. SARS. A négy betű bejárta a világot. Egy csillagszerű, stramm, ellenálló vírus, módszeresen szedi áldozatait. Nem sokat, ám a tudat, hogy ez a kór közöttünk van, félelmet kelt az emberekben. Kantonból indult, eleinte nem vettük komolyan, kétezer kilométer azonban egy vírusnak csupán másfél óra repülőgépen. A kínai hatóságok először cáfolták, de hát a kínai hatóságok mindent cáfolnak, ami nekik nem tetszik. 

Februárban Hongkongban egy nyolcéves kislány hal meg állítólag madárinfluenzában, miután visszatért Fujian tartományból. Édesapja tíz nappal később ugyancsak meghal. Egy Kantonban élő orvos Hongkongba utazik, és megfertőzi a Metropole szálloda vendégeit, majd elrepül Torontóba, ahol megfertőzi a családját. Hongkongban senki sem rendel el utazási tilalmat. Csak pánik, legyintenek a kínai vezetők, aztán a pártelnök személyesen megy el Kantonba, ebből tudjuk, hogy nagy a baj. Több a beteg, mint hittük. Ki kaphatja meg? Nem tudni. Tüsszentés? Köhögés? Két méteren belül „átugrik”. Mindenki lázat mér. Mi a teendő? Kézmosás. Arcmosás. Fertőtlenítés. Szabad levegő. Vitamin. Fehérrépa. Káposzta. Sok alvás. Tartsunk távolságot másoktól. Viseljünk maszkot. Ne viseljünk maszkot. 

https://nepszava.hu/3069082_ilyen-mar-volt

Megint százezres fizetésemelést kapnak a képviselők

Privátbankár.hu

A képviselők sem maradnak ki a szokásos éves béremelésből, juttatásuk azonban csak márciustól emelkedik, hogy annak mértéke igazodni tudjon a nemzetgazdasági folyamatokhoz.

Bő másfél évvel ezelőtt úgy érezték a parlamenti képviselők, hogy az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok és más szektorok alkalmazottainak bére után itt az idő a sajátjukat is rendezni. Ezért átvariálták a képviselők javadalmazásáról szóló törvény vonatkozó paragrafusait, melyek eredményeként jelentős bérnövekedés történt. És nem mellesleg már az egy évvel ezelőtti állapot is arról árulkodott, hogy miközben egy román tanár jobban keres a magyar kollégájánál, a képviselői béreket sikerült felzárkóztatni Európához.

A változások alapvető lényege volt, hogy a képviselői alapbért a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozzák meg. A felülvizsgálat pedig minden év februárjában lesz esedékes, mivel a Központi Statisztikai Hivatal ekkor közli az előző éves adatokat. Ennek következményeként először a módosítás életbe lépésével összefüggésben 2018. augusztusától emelkedtek a képviselői bérek, majd a törvénynek való megfelelés miatt 2019. márciusától, és 2020. márciusában újra nő a fizetésük.

https://privatbankar.hu/makro/megint-szazezres-fizetesemelest-kapnak-a-kepviselok-331202

Kordonok között ünnepelték Horthy hatalomra kerülését

Toroczkai hatályon kívül helyezné Trianont, a Mi Hazánk szobrot állítana Horthynak.

Óriási rendőri biztosítás, forgalomkorlátozások, dupla kordonok és antifasiszta ellentüntetők pfújolása közepette tartotta megemlékezését Horthy Miklós száz évvel ezelőtti kormányzóvá választásáról a Szent Gellért téren a Mi Hazánk Mozgalom és fél tucat másik szélsőjobboldali szervezet, a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat. A néhány száz szélsőjobboldalitól nagyjából száz méterre, tőlük dupla rendőrsorfallal elválasztva demonstrált ötven-hatvan antifasiszta ellentüntető, köztük több roma. A tiltakozók többek között „fasiszták nem törnek át” feliratú transzparenst tartottak maguk elé és a hangosításuk gyakorta túlharsogta a horthysták hangfalait, amire a szélsőjobboldaliak közül többen hangos cigányozással válaszoltak. A horthysta megemlékezők között felbukkant a kormánymédia egyik volt vezetője, a fideszes kultúrharc arca, Szakács Árpád is. A színpadon többek között felszólalt Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, aki arról beszélt, hogy Horthynak szobrot kellene állítani a fővárosban, illetve hogy pártja már többször kezdeményezte, az egykori kormányzó legyen a város díszpolgára. Novák a rendezvényt többször is a „nemzeti összefogás seregszemléjének” nevezte. Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Horthyt méltatta, mondván: az ő kormányzósága alatt került vissza Magyarországhoz a Felvidék, Délvidék és Erdély. Szerinte a „neoliberális és a bolsevik” ideológia követőinek szemében ők azért bűnösök, mert szeretik a hazájukat. Végül igazságot követelt Magyarországnak, mire a megemlékezők „vesszen Trianon” skandálással válaszoltak. 

https://nepszava.hu/3069070_kordonok-kozott-unnepeltek-horthy-hatalomra-keruleset

Szabad szemmel: Szlovákia az európai úton marad, nem követi Magyarország és Lengyelország példáját

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 2.

https://nepszava.hu/3069085_szabad-szemmel-szlovakia-az-europai-uton-marad-nem-koveti-magyarorszag-es-lengyelorszag-peldajat

Az autokrácia trükkje: az emberek igazságérzete nevében nekimenni a bíróságoknak

Az új nemzeti konzultációban a kormány a független igazságszolgáltatás ellen hergel, és sztorit épít a bíróságok elleni támadások köré. A populista logikából közvetlenül következik, hogy nem lehet fék „az emberek akarata” előtt. A magyar kormány a lengyel példát követi, akik már jóval előrébb járnak ezen az úton.

Évek óta folyik a Fidesz kommunikációs háborúja a civil szervezetek ellen a kormányzati médiabirodalom és a nemzeti konzultációk segítségével. Olyan lendülettel, hogy bíróság is elmarasztalta Rogán Antal minisztériumát, mert valótlanságot írtak a civilekről a konzultációban.

A parlament fideszes többsége különféle jogszabályokat is kitalált, hogy megnehezítsék a civilek életét, de ezeket, például a külföldi támogatásokról vagy a civilek különadójáról szóló törvényeket a gyakorlatban nem alkalmazzák.

A bíróságok ügyében ehhez képest eddig fordított volt a helyzet. Kommunikációs támadások korábban nem nagyon történtek, de folyamatos volt a jogi mérnökösködés, új jogszabályok és rendeletek születtek, amiket azonnal alkalmaztak is, hogy a NER ki tudja terjeszteni a befolyását az igazságszolgáltatásban.

MOST VISZONT A KORMÁNY ELKEZDETT SZTORIT ÉPÍTENI A BÍRÓSÁGOK ÜGYE KÖRÉ IS.

https://tldr.444.hu/2020/03/02/az-autokracia-trukkje-az-emberek-igazsagerzete-neveben-nekimenni-a-birosagoknak

Görögország egy hónapig visszafordít minden illegálisan érkező menekültet

A görög kormány egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elbírálását, az illegálisan az országba lépőket regisztrálás nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre - jelentette be Szteliosz Pecasz kormányszóvivő. A görögök az EU külügyminiszteri tanácsának rendkívüli összehívását kérték, hogy a vészhelyzetre való hivatkozással felmentést kaphassanak a vonatkozó EU-s jog alól. Az ország a Frontex, az EU határvédelmi szervének azonnali beavatkozását kérte a határain, amik egyben az Unió külső határai.

https://444.hu/2020/03/02/gorogorszag-egy-honapig-visszafordit-minden-illegalisan-erkezo-menekultet

Minden friss hír a koronavírus-járványról

https://444.hu/koronavirus-covid-19

„Az ellenzék hamis politikát csinál”

KOCSIS MÁTÉ A MIGRÁCIÓRÓL, A KORONAVÍRUSRÓL, A KLÍMAHISZTIRŐL ÉS A SZEGEDI POLIPRÓL

Villányi Károly Magyar Nemzet

Lassan az unió nagyobb részének is be kell látnia, hogy Magyarország dicséretet érdemel, nem meghurcolást – vetette fel a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője egyebek közt arról beszélt lapunknak, az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban törvényt alkot a börtönbiznisz felszámolásáról, a gyermekek fokozottabb védelméről és a jövő évi költségvetésről. A koronavírus és a migráció fenyegetésére pedig felkészült a kormány.

A közös határaink védelméért nem meghurcolás jár Magyarországnak.

A pártok és a média felelőssége hatványozott lesz.

Bajban is hamis politikát csinálnak, Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter pedig el sem jött.

A hazai baloldal lényegé­ben egy rendkívül hangos klímahisztit kerekített a lezajló folyamatok köré.

Az ítélkező bírók is hibásak.

Az a dolgunk, hogy üzenjünk az ügyvédkartellnek: eddig és ne tovább.

Botkáék pedig csak a bírósági döntés után fizettek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-ellenzek-hamis-politikat-csinal-7836263/

A főváros új vezetésének pénzéhségéről

Mádi László Magyar Nemzet

A Tarlós Istvánt váltó, Demszky Gábor nyomdokaiba lépett Karácsony Gergely egyszerre akar konstruktív kapcsolatot ápolni a jobboldali Orbán-kormánnyal és ezzel egy időben szeretne a korábban már levitézlett baloldali holdudvarnak pozíciókat juttatni, illetve sikeres működést is bemutatni. Ezen célok érdekében nyilvánvalóan a legegyszerűbb módszer az, hogy minél több pénzt csikarjon ki az ország költségvetéséből, s emellett a kormány megkerülésével közvetlenül az európai uniós mézesbödönt is megdézsmálja, ha lehet. Így a takarékosság, illetve hatékonyságjavítás helyett a legkönnyebb lehetőséget akarja priorizálni: több pénzt szeretne. Azt is látni kell, hogy a főpolgármester mögött álló ellenzéki pártok a budapesti hatalmukat egyfajta ugródeszkának is remélik a következő országgyűlési választás megnyerésére.

Ezen két cél (több pénzt a magyar költségvetésből és több pénzt közvetlenül az uniótól) mögött egymással teljesen ellentétes ideológia áll.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-fovaros-uj-vezetesenek-penzehsegerol-7826669/

Egy gátlások nélküli ember

CSEH KATALINT EGY ABSZURD ÖN- ÉS HELYZETÉRTÉKELÉSEN ALAPULÓ PSZICHOLÓGIAI NYERESÉG MOTIVÁLJA

Botond Bálint Magyar Nemzet

Cseh Katalin a botmixeres megnyilvánulása során beárazta magát mint embert, nőt, orvost és nőgyógyászt – és természetesen mint politikust is. A választók akaratából politikusként is kell tekintenünk rá, de ő valójában nem az, hanem csupán egy jelenség, az identitás nélküli ember ideáltípusa. Ebből következőleg nem lehet erkölcsi vagy politikai érdeklődésünk tárgya, csak tudományosan vizsgálhatjuk, érzelemmentesen, politikai érdekeinktől, ízlésünktől elvonatkoztatva.

A Momentum képviselője az EUobserver című online orgánumban véleménycikket, kvázi nyílt levelet publikált, amelyben arra kéri az Európai Néppártot, hogy zárja ki a Fideszt, de persze a szöveg igazi célpontja Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egy-gatlasok-nelkuli-ember-7835429/

 

Budapesti körvasutat épít a kormány

KLÍMABARÁT ÉS ZÖLD KÖZLEKEDÉSI FEJLESZTÉS KEZDŐDIK A FŐVÁROS IX. ÉS XI. KERÜLETÉBEN

Baranyai Gábor

Újabb nagyszabású, kormányzati közlekedésfejlesztés kezdődik Budapesten a Déli Körvasút projekt megvalósításával. A főváros által is támogatott projekt gyorsabbá teheti a városon belüli vasúti személyközlekedést, illetve a HÉV-ek rekonstrukciójához és összekötéséhez hasonlóan jelentősen csökkentheti az agglomerációból Budapestre zúduló gépkocsiforgalmat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/budapesti-korvasutat-epit-a-kormany-7835954/

 

Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira

ORIGO

Növekszik a koronavírus gazdasági hatása Európára, miután Olaszország északi régiójában drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány igencsak megmozgatta a tőzsdéket, de egyre komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak a járványból a kontinensen. 

https://www.origo.hu/gazdasag/20200229-az-europai-reszvenyek-zuhanassal-reagaltak-a-jarvany-terjedesere.html

 

Az ellenzéki média pánikot akar kelteni a koronavírus miatt, aki pedig ezt szóvá teszi, azt megpróbálják megalázni

ORIGO

Bár kétségtelen nagyon komoly veszélyt jelent a világszerte és Európában is egyre jobban terjedő koronavírus, az ellenzéki sajtó szokásos hisztériakeltő akciója mégis megint minden határt átlépett. Nyugodtan kijelenthető, hogy az emberek félelmének, pánikhangulatának kattintásra váltása a célja az Index-HVG-24-444 tengelynek. Erről, valamint a hisztériakeltés hatásairól írt Fodor-Horváth Zsófia is a 888.hu-n megjelenő cikkében, amelyre reagálva a Gyurcsány-párt pártlapja elképesztően ízléstelen és alpári módon "vicceskedett" a cikket író, gyermekét váró újságírónő és születendő kisbabája egészségével.

https://www.origo.hu/itthon/20200229-hiszteria-panik-balliberalis-media.html

 

„Ha nem tetszik, el lehet menni, hozunk száz ukránt”

Magyarországon komoly munkaerőhiány van, ami rontja a gazdaság teljesítményét. A munkaadók ezt igyekeznek munkaerő-kölcsönzéssel megoldani: országhatárokon belül is virágoznak a kölcsönzéssel foglalkozó cégek, de sokkal látványosabb tendenciaként rohamtempóban nő a külföldről érkező vendégmunkások száma Magyarországon. Hová vezet ez, és meddig tartható fent a rendszer?

A kormány nem hajlandó elárulni, hogy hány külföldi állampolgár dolgozik az országban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) még a 2018-as számokat sem közölte – kérdésünkre adott válaszuk szerint azért, mert az „adatgyűjtés zajlik” –, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig közérdekű adatigénylésünkre sem adta ki az információkat. Meglehet, az áll a háttérben, hogy a máskülönben migránsellenes propagandát folytató Orbán-kormánynak kellemetlen a távoli vendégmunkások számának drasztikus emelkedése.

Hatalmas növekedés

Némi támpontot adhatnak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság statisztikái, csakhogy nemzetiségek szerinti bontást ők sem közölnek, így nem derül ki, hogy mennyien jönnek Magyarországra dolgozni távolabbi országokból.

Azt viszont tudjuk az NFSZ legutóbbi – 2017-es –, a külföldi munkavállalókról szóló jelentéséből, hogy arányaiban „jelentősen visszaesett a szomszédos országokból beáramló munkaerő, és nagy mértékben nőtt a harmadik országbeli állampolgárok száma a munkaerőpiacon”.

https://24.hu/belfold/2020/03/02/vendegmunkas-kolcsonzott-munkaero-munkaerohiany-bevandorlas/

Újabb kiábrándító Ángyán-jelentés a földmutyiról

A „Földet a gazdáknak!” program köszönőviszonyban sem volt a rögvalóval. Baranya megyében sem.

 

Ángyán József régóta keresi a magyarázatot arra, miért kellett az állami földeket dobra verni. Észérveket most sem talált, amikor elkészítette 12. jelentését, amelyben a Baranya megyei állami földprivatizációt vette górcső alá. Az elárverezett (8514 hektár) földterület 198 nyerteshez került, de 57 százalékát, mintegy 4900 hektárt a kormánypropagandával ellentétben nem „kis/közepes családi gazdaságok” szereztek meg, hanem 27 nagy érdekeltség. Közben a nyertesek 46 százalékának alig 600 hektár jutott.

Az adatok szerint Baranya megyében sem azok kapták a földet, akik megművelik. A helybeli gazdálkodó családok elől a földek 83 százalékát más településen élő, tőkeerős nyertesek vitték el, de még a „helybeliek” között is vannak olyan cégtulajdonosok, akik a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik.

a nyertes „földművesek” tevékenységi köre sokszor igen távol esik a mezőgazdaságtól.

https://24.hu/belfold/2020/03/02/ujabb-kiabrandito-angyan-jelentes-a-foldmutyirol/

A Fradinak 100 milliós csapatbusza van, a tűzoltóiskola hallgatói 30 éves Ikarusszal utaznak

A fullextrás luxusbuszon 54 ember utazhat prémiumszínvonalon.

https://www.civilhetes.net/a-fradinak-100-millios-csapatbusza-van-a-tuzoltoiskola-hallgatoi-30-eves-ikarusszal-utaznak

Több mint 30 milliárdba kerül az atlétikai vb, amely az olimpiai álom miatt lehet igazán fontos

Gadaságilag pluszos lehet a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság, igaz, úgy, hogy nem számolják vb-költségnek az atlétikai központot – egyebek mellett ez derül ki az eseményt előkészítő hatástanulmányból, amelyet a PwC készített. 166 ezer látogatót várnak, 416 ezer belépőt adnának el, az államnak pedig valamivel több mint 30 milliárd forintjába kerül a rendezés, amely alighanem azért is fontos, hogy megőrizzék az olimpiai álmot.

https://24.hu/belfold/2020/03/02/atletikai-vb-budapest-hatastanulmany-olimpia/

A Fidesz ügyvédjei kopipészteltek egy nyert szerződést Orbán török barátjának

Az Adnan Polat vezette Gül Baba Türbéje Alapítvány épp azt az ügyvédi irodát bízta meg egy törökországi rendezvényszervezés intézésével, amelyik a kereskedőházas szerződésekkel foglalkozott 2016-ban. A törökországi kereskedőházat mind a mai napig Polat cége üzemelteti, a türbe közbeszerzését pedig mintha csak rá szabták volna.

A közbeszerzés egyik érdekessége, hogy a majdan megkötendő szerződés tervezete erős hasonlóságot mutat egy másik, élő állami kontraktussal, illetve az általános részeket tekintve egész egyszerűen másolata annak, amit a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség kötött egy bizonyos ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft.-vel törökországi kereskedelemfejlesztési és promóciós központ üzemeltetésére. Az ALX Adnan Polat érdekeltsége, a cég ügyvezetője Suat Gökhan Karakus.

A képre kattintva galéria nyílik, bal oldalon az alapítvány szerződéstervezetének részletei, jobb oldalon a HEPA-ALX szerződés párhuzamos részei láthatók:

https://hvg.hu/kkv/20200302_gul_baba_adnan_polat_sarhegyi_ugyvedi_iroda#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush

A kormány hadat üzent a kishitűségnek

Ha eddig nem tudta volna, hogy kik is azok a magyarok, a kormány most elmondta.

Magyarország Kormánya egy Facebook-poszttal rúgta vesén a hétfőt és tisztázta, kik is vagyunk valójában:

Magyarország a magasan jegyzett, tiszteletet érdemlő és nagyszerű teljesítményre képes emberek országa.

https://hvg.hu/itthon/20200302_A_kormany_hadat_uzent_a_kishitusegnek

Orbán a spájzában, sonkaevés közben beszélte meg a Videoton edzőjével a csapat körüli teendőket

Látványos képet festett a Videoton volt edzője arról, hogyan működik a magyar futball.

Tribuna Expresso készített interjút José Gomessel, aki 2013-2014-ben volt a Videoton edzője. A portugál szakember beszélt a magyarországi tapasztalatairól is, ezt szemlézte a csakfoci.hu. Mint mondta:

ha valami gond volt, azt akkor a klubhoz közel álló magyar miniszterelnök segítségével is sikerült megoldanunk. Ha valami probléma volt, elmentem a házába, amihez igen közel laktam, ettünk egy kis sonkát a spájzban és közben megbeszéltük, mi a teendő.

Gomes így emlékezett vissza a fehérvári problémáira:

https://hvg.hu/sport/20200302_Orban_Viktor_spajz_sonka_Videoton_Gomes

Lelőttek egy szíriai menekültet a görög határőrök

Péntek óta egyre feszültebb a helyzet a görög-török határon. Miután csütörtök este a török kormány bejelentette, hogy nem hajlandók tovább feltartóztatni a menekülteket, tízezrek indultak útnak Európa felé.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a török hatóságok ingyenes buszokkal szállítják a menekülteket a görög határra az ország minden területéről, sőt mindenféle ellenőrzés nélkül tovább is engedik őket a senki földjére, onnan viszont nem tudnak tovább menni, mivel a görög hatóságok senkit nem engednek be, a törökök viszont már nem engedik vissza azt, akit egyszer kiengedtek, ennek következtében több tízezer menekült ragadt a határzónában. Péntek óta már nem először került sor kisebb összecsapásra a görög hatóságok és a menekültek között, a tegnapi nap folyamán több alkalommal is könnygázt vetettek be a határon átkelni próbáló tömeg ellen.

Hétfőn reggel ismét dulakodás alakult ki, amire válaszul a görög határőrök a levegőbe lőttek, ám – egyelőre tisztázatlan körülmények között – az egyik lövés a torkán talált el egy fiatal szíriai menekültet Ahmed Abu Amadit, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

Görögország ugyan bejelentette, hogy nem enged be szárazföldi határátkelőhelyein menekülteket, Törökország továbbra is ingyenes buszokkal szállíttatja a menekülteket a török-görög határra, ahol már most is tarthatatlan a helyzet, és félő, hogy folytatódnak majd a hétfő reggelihez hasonló incidensek.

https://24.hu/kulfold/2020/03/02/tragedia-lelottek-egy-sziriai-menekultet-a-gorog-hatarorok-torokorszag-sziria/

Semmire nem jó a DK-elnök ötlete

Péterfalvi nem ért egyet a képviselők vagyonnyilatkozati kötelmével

Magyar Hírlap

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila nonszensznek nevezte Gyurcsány Ferenc DK-elnök azon ötletét, hogy az országgyűlési képviselők családtagjainak, rokonainak vagyonnyilatkozatai is legyenek nyilvánosak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200301-semmire-nem-jo-a-dk-elnok-otlete

Az MSZP és a Jobbik ördögi körbe került

Hétértékelő. A Fővárosi Közgyűlésben is pozíciókat szerez a bukott miniszterelnök, aki továbbra is az ellenzéki pártok „leszalámizásával” tör vezető szerepre – véli Kiszelly Zoltán

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Nagy csatához nagy felhatalmazás kell – érvelt a nemzeti konzultáció mellett lapunknak Kiszelly Zoltán, akivel a szír helyzetről, a koronavírusról és a gyurcsányi térfoglalásról is beszéltünk.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200301-az-mszp-es-a-jobbik-ordogi-korbe-kerult

Erdogan: A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből

MH/MTI

Beszédében Erdogan úgy fogalmazott: „Hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat”.

„Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” - mutatott rá a török elnök, hozzátéve: „mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból”.

Erdogan a török-görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: „a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek és csak nőnek tovább”.

Jelezte: hétfő este Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt fogadja az ankarai államfői palotában, később pedig telefonon beszél Angela Merkel német kancellárral.

Ankarai illetékesek pénteken közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy feltartóztassa a menekülteket, és megnyitotta a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200302-erdogan-a-nyugat-is-ki-fogja-venni-a-reszet-a-migracio-jelentette-teherbol

Egymilliárd forint uniós támogatás egy szakmailag kétes megítélésű családi projektre

2019 nyarán bejárta a sajtót a hír, hogy a Lyme Diagnostics Kft. 3,5 millió euró (kb. 1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást nyert a Horizon 2020 program keretéből a Lyme-kór diagnosztizálásnak újfajta módszerére, a DualDur nevű projektre. A Horizon 2020-ra való pályázáshoz a magyar állam tulajdonában lévő Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (MFK) segítséget nyújt, az MFK igazgatóhelyettese pedig egyben a Lyme Diagnostics Kft. tulajdonosa is. Egy elismert orvos, a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának elnöke szerint ráadásul a DualDur orvosi szempontból nem megfelelő, és nem fog megbízható eredményt adni.

A Lyme-kórt a borrelia baktériumok okozzák, és az ezzel  a kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztik. A fertőzést először egy jellegzetes (kokárdaszerű, kör vagy ovális alakú) bőrpír jelzi, majd – kezeletlen esetekben, a vérárammal szétterjedve a testben – ízületi, idegrendszeri vagy akár szívpanaszokat is okozhat. Védőoltás nincs ellene, de idejében megkezdett, megfelelő antibiotikumos kezeléssel teljesen gyógyítható. Diagnosztizálására a – nem minden orvos számára egyértelmű – tünetek mellett jelenleg szerológiai vizsgálatot alkalmaznak, vagyis a szervezet által a baktérium ellen termelt antitesteket nézik.

Apa és fia meg az uniós pénz

https://atlatszo.hu/2020/03/02/egymilliard-forint-unios-tamogatas-egy-szakmailag-ketes-megitelesu-csaladi-projektre/

SZÍVESEN ELMONDOM, HOGYAN LEHET LEÉPÍTENI MAGUNKAT KÉT SZÁZALÉKRA, DE EHHEZ A MAGYAR ELLENZÉK IS ÉRT

Két százalékot szerzett csak, és nagyon kiesett a parlamentből a Bugár Béla-vezette Most-Híd a szlovák parlamenti választásokon. De mi az oka a történelmi vereségnek, mi jön a pártban Bugár után, hogy fog kinézni a szlovákiai magyar érdekképviselet úgy, hogy a parlamentben alig lesznek magyarok, és egyáltalán: van-e egyáltalán bármilyen igény arra, amit ma a Híd képvisel? A párt kampányfőnökét, Ravasz Ábelt kérdeztük a választások másnapján.

https://azonnali.hu/cikk/20200301_szivesen-elmondom-hogy-lehet-leepiteni-magunkat-ket-szazalekra-de-ehhez-a-magyar-magatol-ellenzek-is-ert

SZLOVÁK VÁLASZTÁS: MIÉRT NYERT A JOBBOLDAL, ÉS MIÉRT BUKTAK EL A LIBERÁLISOK?

Mi minden kellett ahhoz, hogy Igor Matovič pártja legyen az, ami elveri Fico Smerjét? Hogyan következik ebből, hogy a liberális PS/Spolu pártszövetség éppen csak alatta maradt a bejutási küszöbnek? Képviselheti-e valaki a felvidéki magyarokat magyar parlamenti pártok híján, és mi vár most a V4-ekre? Kollai István Szlovákia-szakértővel beszélgettünk

https://azonnali.hu/cikk/20200302_szlovak-valasztas-miert-nyert-az-o-ano-es-miert-buktak-el-a-liberalisok

Magyarországon az elit csődöt mondott – John Conelly: A nemzeti ügyet nem szabad a jobboldalra hagyni

A közelmúltban jelent meg Kelet-Közép-Európa kiemelkedő amerikai kutatója, John Conelly több mint ezeroldalas nagymonográfiája a térség történetéről, benne nemzeti mozgalmak és a nacionalizmus megjelenési formáiról. A From Peoples into Nations: A History of Eastern Europe (Népekből nemzetek: Kelet-Európa története) című könyvet a Berkeley Egyetem intézetvezető professzora a múlt héten a CEU budapesti campusán mutatta be. Előadásából kiderült, hogy a nacionalizmus 19. századi formáját ő haladó eszmének tartja, hiszen annak idején a nemzeti liberalizmus formájában a jogegyenlőségért, a társadalom közös jólétéért szállt síkra. Az amerikai történész – akinek kutatási területei közé tartozik Kelet-Közép-Európa mellett a katolikus egyház története is – egyenesen bizarr dolognak tartja, hogy az etnikai nacionalizmus talaján álló magyar kormány a kereszténységre hivatkozik. John Conelly professzor budapesti előadása után nyilatkozott a 168 Órának.

https://168ora.hu/itthon/magyarorszagon-az-elit-csodot-mondott-john-conelly-a-nemzeti-ugyet-nem-szabad-a-jobboldalra-hagyni-182436

Franciaország határvédelmi segítséget nyújtana Görögországnak és Bulgáriának

Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében, közölte Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben.

"Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot

 - írta Macron.

Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap Twitter-üzenetben azt írta, hogy több mint százezer illegális bevándorló kelt át a török határokon az Európai Unió tagállamaiba. Athén és Szófia is cáfolta ezt a közlést. Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország "már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket", és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

https://168ora.hu/kulfold/franciaorszag-hatarvedelmi-segitseget-nyujtana-gorogorszagnak-es-bulgarianak-182443

Azonnali kérdések órája: Orbán újra csak mellébeszélt

percről-percre

A parlamenti ülésszakok idején már hagyománnyá vált, hogy négyhetente, amikor a házszabály szerint nem bújhat ki a válaszadás alól, Orbán Viktor miniszterelnöknek szópárbajoznia kell az ellenzéki képviselőkkel. Bár a kormányfőtől általában kitérő válaszon és szurkálódáson kívül érdemi válaszra nem nagyon számíthatunk, az ellenzéknek legalább alkalma nyílik szembesíteni őt az ország nem fideszes felének valóságával.

Ezúttal többek közt Jakab Péter (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP), Arató Gergely (DK), Keresztes László Lóránd (LMP) és Mellár Tamás (Párbeszéd) fogja kérdezni Orbánt.

https://merce.hu/2020/03/02/azonnali-kerdesek-oraja-ujra-orbant-ostromoljak-az-ellenzeki-kepviselok-percrol-percre-a-mercen/

Gyurcsány azért támadta az EU-t, mert nincs epidemológiai központja, pedig annyira van, hogy Gyurcsány államtitkára volt az első elnöke

A DK vasárnapi pártkongresszusán az újraválasztott elnök, Gyurcsány Ferenc beszéde közben ritka pillanatot élhettünk át. Az elkötelezetten EU-, sőt Európai Egyesült Államok-párti politikus az Uniót kritizálta a koronavírus-járvány miatt. Azon belül azért, hogy nincs fertőző betegségekkel foglakozó európai szervezet. Beszámolómban így idéztem fel a pillanatot:

“Van Európának epidemológiai központja? “ - tette fel a szónoki kérdést egy orvosszakmailag kifogástalan pedigréjű bölömbika számonkérő hangján. “Nincs” - suttogtam magam elé a felismeréstől lefagyva, többszáz lesokkolt hallgatótársammal együtt. 

Nagy mázlija az Európai Uniónak, hogy Orbán Viktor után még egy ekkora formátumú magyar reformer segít neki megújulni.

Csakhogy - mint arra olvasónk, Balázs felhívta a figyelmemet - az EU-nak baromira van epidemológiai, vagyis fertőző betegségekkel foglalkozó központja. Úgy hívják, hogy European Centre for Disease Prevention and Control, magyar nevén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.

https://444.hu/2020/03/02/gyurcsany-azert-tamadta-az-eu-t-mert-nincs-epidemologiai-kozpontja-pedig-annyira-van-hogy-gyurcsany-allamtitkara-volt-az-elso-elnoke

Itt a teljes névsor: ők 45-en készítették elő a NAT-ot

https://24.hu/belfold/2020/03/02/itt-a-teljes-nevsor-ok-45-en-irtak-a-nat-ot/

Húszmilliós luxusdzsippel jár Demeter Szilárd a belvárosból a belvárosba

Egy drága SUV (vagyis utcai terepjáró) hátán fura feliratot találtunk: „A Volkswagen a Petőfi Irodalmi Múzeum kiemelt támogatója”. Úgy tűnik, a német autógyár az irodalmi relikviák bemutatása mellett leginkább a PIM vezetőjét, Demeter Szilárdot támogatja, mert az igazgató jár az autóval. Ez a külső megjelenés alapján legalább 22 millió forintba került – a VW Touareg R-line a legdrágább kivitele a típusnak. Ha minden extrát kérnek bele, akkor a gyári honlap konfigurátora alapján 28 653 279 forintot kell fizetni a szabadidőautóért. 

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/02/huszmillios-luxusdzsippel-jar-demeter-szilard-a-belvarosbol-a-belvarosba/

Hernádi Zsolt: Nagy baj lenne, ha én nem lennék jómódú

Piaci alapon nem lenne nyereséges Hernádi Zsolt MOL-vezér esztergomi luxusszállodája, ezért az üzletember szerint normális, hogy az állam 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott neki a beruházásra.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/29/hernadi-zsolt-nagy-baj-lenne-ha-en-nem-lennek-jomodu/

Magas szintre emelte a riasztást és sürgősségi munkacsoportot hozott létre az EU a koronavírus miatt

Ursula von der Leyen jelentette be a lépéseket.
Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatóján elmondta, a vírus okozta vészhelyzet kezelésére létrehozott munkacsoport munkáját öt uniós biztos hangolja össze. Munkájukról, valamint a meghozott intézkedésekre vonatkozó információkról új honlapot indított a bizottság.

A munkacsoport feladatait Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Valean közlekedési biztos hangolja össze.

Bejelentette továbbá, hogy a koronavírus európai terjedése miatt bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.
Sztella Kiriakídisz arról számolt be, hogy az EU 27 tagállama közül ez idáig 18-ban mintegy 2100 koronavírus-fetőzést jelentettek, és 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben.

Paolo Gentiloni arról beszélt, hogy az uniós intézkedések számos elemet tartalmaznak, amelyek figyelembe véve a helyzet változását, azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban. Ugyanakkor Ylva Johansson megerősítette, hogy a tagországok egyike sem fontolgatja határellenőrzés bevezetését az unió területén, illetve a schengeni övezeten belül. Az Európai Bizottság sem javasolja a határellenőrzés újbóli bevezetését, ugyanakkor az egészségügyi kockázatok miatt végzett szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet - hangsúlyozta.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.