2020, március 28 - 08:30 Sajtószemle

Szívhez szóló akciót rendeztek a Hősök terén – a róla készült videó is megható lett!

Tegnap este egy olyan dolog történt az országban, ami már nagyon régóta nem, felcsillant a szolidaritás szikrája, és nem magukért, hanem másokért demonstráltak emberek a Hősök terén: szabadjelzőkkel és dudálva fejezték ki szolidaritásukat a taxisok a kórházi dolgozók felé.

A közel száz taxis ezzel az akcióval köszönték meg az egészségügyben dolgozók kitartó munkáját, amit a koronavírus-járvány kapcsán végeznek.

https://pestibulvar.hu/2020/03/27/szivhez-szolo-akciot-rendeztek-a-hosok-teren-a-rola-keszult-video-is-meghato-lett/

Boris Johnson is koronavírusos

Tünetei enyhék, önkéntes karanténba vonult a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián és továbbra is ellátja miniszterelnöki feladatait.

Ezt egy Twitterre posztolt videóüzenetben jelentette be:

https://24.hu/kulfold/2020/03/27/koronavirus-boris-johnson/

Csak az egy háztartásban élők sétálhatnak együtt, másoktól másfél méter távolságot kell tartani – itt vannak a kijárási korlátozás részletszabályai

https://24.hu/kozelet/2020/03/27/koronavirus-kijarasi-korlatozas-reszletszabaly-kijarasi-tilalom/

Egyetlen nap alatt 769 ember halt meg Spanyolországban

Ezzel eddig 4858 áldozatot követelt a járvány.

A fertőzöttek száma is jelentősen emelkedett, csak tegnap 7871 fertőzöttet regisztráltak. Ezzel összesen eddig 64059 fertőzöttet mutat a statisztika.

9357 ember kigyógyult a vírusból.

https://24.hu/kulfold/2020/03/27/koronavirus-spanyolorszag-marcius-27-fertozott-halal/

A cseheknél és lengyeleknél is terjed a járvány, újabb intézkedéseket vezettek be

Csehországban átlépte a kétezret az új koronavírussal fertőzöttek száma, Lengyelországban 159-cel növekedett.

https://24.hu/kulfold/2020/03/27/a-cseheknel-es-lengyeleknel-is-terjed-a-jarvany-ujabb-intezkedeseket-vezettek-be/

Mást gondolnak az orvosok a maszkviselés hasznosságáról, mint Müller Cecília és az NNK

Az utasítást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös plakáton kezdte terjeszteni a közösségi médiában, valamint más hivatalos felületeken, ám sokak felháborodását kiváltották, Szél Bernadett országgyűlési képviselő idevágó Facebook-posztjának megjelenése és terjedése, valamint az idevágó sajtómegkeresések és kérdések után pedig egyszerűen eltüntették a "lakossági tájékoztatót".

 

https://index.hu/belfold/2020/03/26/maszkviseles_nnk_muller_cecilia_magyar_orvosi_kamara-plakatok/

 

Pető Péter: A Fidesz találkozása az igazsággal kijárási korlátozások idején

A felelőtlen baloldal nem mellékesen már az emberek egészségét, sőt életét veszélyezteti

– ez a Magyar Nemzet című kormánylap pénteki kiadásában a publicisztikák egyikének alcíme. Orbán Viktor miniszterelnök meg péntek reggel bejelenti, hogy szombattól kijárási korlátozásokat vezet be a kormány.

Ezzel a miniszterelnök világossá tette:

nem igaz az a történet, amelyet egy hete mesél a Fidesz és politikai kommunikációs gépezete arról, hogy a felhatalmazási törvény elfogadása nélkül nem lehetséges a hatékony védekezés a koronavírus ellen.

 

Merthogy a kormányfő azelőtt jelentette be az eddigi legszigorúbb intézkedéseket, hogy elfogadták volna a törvényt a parlamentben, és előbb is fognak hatályba lépni – vagyis a jelenlegi felhatalmazás lehetővé teszi a legsúlyosabb döntések meghozatalát és érvényesítését is.

Azaz a Fidesz a veszélyhelyzetben is a szokásos politikai logikáját követi. A módszert már korábban is leírtuk:

Kiválasztanak egy eldöntendő kérdésben is egyszerűen ábrázolható közéleti témát (például: a rabok vagy a becsületes magyar emberek oldalán áll-e?), amelyben meghatározó többség áll az egyik oldalon, miközben az ellenzék, amely vélt morális felelőssége miatt a megtámadott mellé áll, azonnal a kisebbség oldalára kerül. Ezeknek a politikai konfliktusoknak a termelése sok hasznot hajtott a Fidesznek, elég a migráció ügyére gondolni, és ezt a mintát látjuk most az úgynevezett börtönbiznisz kérdésénél is.

 

Ugyanezt a sémát akarták előállítani a koronavírus-járvány idején is, azaz olyan helyzetet teremteni, amelyben az ellenzék, mindegy is mire, nemet mond, hogy aztán a kormányoldal mesélhesse a történetet arról, hogy az ellenzék a járványt támogatja.

https://24.hu/belfold/2020/03/27/koronavirus-kijarasi-korlatozas-orban-viktor-fidesz/

Szinte az összes nagy tévétársaság megszakította Donald Trump koronavírussal kapcsolatos beszédének közvetítését

Már napok óta téma volt Amerikában, hogy nem lenne szabad élőben sugározni az elnök a koronavírussal kapcsolatos beszédeit, mert azok megkérdőjelezhető hitelességű kijelentéseket is tartalmaznak, ami akár emberi életekbe is kerülhet a járvány idején. 

Donald Trump egy napokban tartott sajtótájékoztatón elvesztette a tévénézők jelentős részét, amikor szinte minden nagyobb televíziós csatorna félbeszakította az elnöki beszéd közvetítését, a Fox News kivételével – számol be az AP hírügynökség nyomán a The Independent.

Fehér Ház koronavírusért felelős munkacsoportjának eligazításait a televíziós csatornák eddig általában az elejétől a végéig és élőben adták le. Ebben az esetben azonban a nagy tévétársaságok közül az ABC, a CBS és a NBC 20 perc után megszakította a sajtótájékoztató közvetítését, és más műsort kezdtek el sugározni.

40 perc már nem került élő adásba

A CBS  a hétfői beszéd közben helyi idő szerint 19:20-kor hagyott fel a közvetítéssel, és ezután sorra követte a többi csatorna ezt a példát, holott az elnök csak nem sokkal 20 óra után, vagyis 40 perccel később a lekapcsolás után hagyta abba a beszédét.

https://media1.hu/2020/03/27/szinte-az-osszes-nagy-tevetarsasag-megszakitotta-donald-trump-amerikai-elnok-koronavirussal-kapcsolatos-beszedenek-kozvetiteset/

„Ezek a tábori ágyak használhatatlanok, szemfényvesztésre valók!” – mondta egy főorvos

Olcsó blöffnek és szemfényvesztés nevezte azokat a tábori ágyakat egy magas rangú egészségügyi forrásunk, amelyeket az Operatív Törzs állított fel a Hungexpo G pavilonjában. Orosvári Zsolt, kórházakba pótágyakat szállító civil aktivista szerint az X-lábú ágy úgy, ahogy van alkalmatlan „bevetésre”.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ezek-a-tabori-agyak-hasznalhatatlanok-szemfenyvesztesre-valok-mondta-egy-nyugalmazott-foorvos-128176

Kásler szerint "a magyar egészségügy bizonyított"

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, a vendéglátóhelyek, üzletek nyitva tartását, és folytatódik a határellenőrzés is. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a kijárási korlátozás nem öncélú

 

A pénteki operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Kovács Zoltán és Kásler Miklós kért szót. A kommunikációs államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a péntek reggel meghozott kijárási korlátozások illeszkednek az eddigi intézkedések sorába. Kovács szerint a kormány idejében hozta meg ezeket az intézkedéseket a "láthatatlan ellenség ellen".

Kásler Miklós arról beszélt, hogy 3. hete folytatnak heroikus küzdelmet az egészségügyi dolgozók. Az emberi erőforrások minisztere beszámolt az egészségügyi ellátórendszer felkészüléséről. Szerinte a magyar betegellátás minden európai országgal való összehasonlításban ezt jól vészeli át.

Kásler szerint ez a kormány jó időben hozott és megfelelő döntéseinek köszönhető, de a csoportos megbetegedések szakaszában fel kell készíteni az ellátást a tömeges megbetegedések időszakára. Elmondása szerint ehhez felmértek mindent, ami a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltétel.

"A magyar egészségügy bizonyított" – fogalmazott Kásler, szerinte felkészültek a járvány kezelésére.

Az operatív törzs működése zavartalan

 

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/operativ-torzs-marcius-27-128197

 

Romániában egyre súlyosabb a helyzet: a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék a vírus elleni küzdelembe

Az eddiginél nehezebb hetekre számítanak, mindenkire szükség van.

 

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe – jelentette ki egy péntek reggeli sajtótájékoztatón Nelu Tataru csütörtökön kinevezett egészségügyi miniszter.

A koronavírus elleni romániai küzdelemben rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokakat pedig karanténba helyeztek, ezért az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül.

Nelu Tataru kijelentette: arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek a járvány leküzdésében, és ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élvezzenek a koronavírus-teszteknél.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/romaniaban-egyre-sulyosabb-a-helyzet-a-fertozott-de-enyhe-tuneteket-mutato-orvosokat-is-bevetnek-a-virus-elleni-kuzdelembe-128201

 

Koronavírus: a Türk Tanácstól kértünk segítséget a védőfelszerelések beszerzéséhez

euronews

Hosszú küzdelemre kell számítanunk a koronavírus ellen: több területen is védekeznünk kell, írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán péntek hajnalban megjelent bejegyzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a napokban a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget.

A török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, pénteken Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk.

https://hu.euronews.com/2020/03/27/koronavirus-a-turk-tanacstol-kertunk-segitseget-a-vedofelszerelesek-beszerzesehez

"Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!" - írta Szijjártó Péter.

Az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés, ezért Magyarország nagy mennyiségben rendelt eszközöket Kínából, ahonnan az elkövetkezendő napokban és hetekben tucatnyi repülőgéppel több száz tonnányi felszerelés fog érkezni, közölte a miniszter.

 

Jávor Benedek: csak a tényeket nézve – Mészáros Lőrinc + 22,7 milliárd forint, magyar adófizető: – 24,5 milliárd forint

Mészáros Lőrinc 2017. decemberében különböző érdekeltségein keresztül megvásárolja a 2015-ben és 2016-ban még 13,5 milliárd illetve 6,5 milliárd forint profitot termelő Mátrai Erőmű 72 százalékát 5,9 milliárd forintért.

 

Az erőmű a megvásárlást követően

az új tulajdonos keze alatt 2017-ben már 10,7 milliárd, 2018-ban 4,3 milliárd forint veszteséget termelt.

Ez Mészárost nem gátolta abban, hogy

2018-ban 11,2 milliárd forint osztalékot vegyen ki a cégből.

A magyar állam ugyanebben az évben 7 milliárd forint állami támogatást nyújtott a Mátrai Erőműnek

2020-ban az állami tulajdonú kisebbségi tulajdonos,

az MVM 17,4 milliárd forintért (a még nyereséges erőmű 2 évvel korábbi vételárának háromszorosáért!) vásárolta meg Mészáros üzletrészét.

Mészáros Lőrinc:

-5,9 milliárd
+ 11,2 milliárd
+17,4 milliárd
____________
+ 22,7 milliárd forint

Magyar adófizető:

– 7 milliárd

– 17,4 milliárd
________________
– 24,5 milliárd forint

https://varosikurir.hu/javor-benedek-csak-a-tenyeket-nezve/

Hiába tombol a járvány, Orbán 732 milliót csoportosított át egy egyházi iskola vívótermére

Megkapja a korábban odaígért állami támogatást vívótermére a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend, Győr plusz 880 milliót kap az állatkert fejlesztésére.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200326_zalaegerszeg_modern_varosok_program_vivoterem_700_millio_allami_tamogatas

 

Kétezer milliárd forintnyi forrást küldött Magyarországnak az EU a járvány elleni védekezésre

A döntés 37 milliárd euró szétosztásáról szól, ennek közel hatodát mi kapjuk meg.

 

Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást – idézi a hvg.hu az uniós parlament csütörtöki döntését Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba. A forrást 

·         egészségügyi rendszerek,

·         kis- és középvállalkozások,

·         munkaerő-piacok támogatására

·         és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

·         https://nepszava.hu/3072505_ketezer-milliard-forintnyi-forrast-kuldott-magyarorszagnak-az-eu-a-jarvany-elleni-vedekezesre

 

Orbán szerint az EU nem segít, holott 2000 milliárdos segélyt nyújt

Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

https://ujpestihirmondo.hu/2020/03/27/orban-szerint-az-eu-nem-segit-holott-2000-milliardos-segelyt-nyujt/

 

Magyarországnak egyetlen fillér plusz forrást sem jelent az Európai Bizottság javaslata

MTI MAGYAR NEMZET

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői olyan további javaslatokat sürgetnek az Európai Bizottságtól (EB), amelyek a magyarországihoz hasonló helyzetben lévő országoknak is segítséget nyújtanak a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésben, annak gazdasági és szociális hatásainak mérséklésében – mondta Deutsch Tamás, a kormánypártok brüsszeli delegációvezetője pénteken, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A politikus hangsúlyozta, csütörtökön az EP-képviselők elsöprő többsége támogatta a bizottság 37 milliárd eurót érintő javaslatát, amely az Európai Unió tagországainak mintegy egyharmadának, kevesebb mint a felének nyújt segítséget.

„Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent”

– mondta Deutsch Tamás, majd aláhúzta, a Fidesz-KDNP az unió vezetői által „oly sokat emlegetett” szolidaritás, együttérzés jegyében támogatták ezt az indítványt.

Kifejtette, a magyar kormánypárti képviselők ezzel egy időben arra kérik az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy terjessze az Európai Bizottság elé azt a magyar delegáció által kezdeményezett, de más képviselők által is támogatott javaslatot, amely a tagországok további kétharmadának is segítséget jelenthet.

Deutsch Tamás elmondta,

javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat. Ez Magyarországnak is plusz forrásokat jelenthetne, ilyen bizottsági indítvány pedig még nincs

Kiemelte ugyanakkor, hogy az EP-nek a jelenlegi helyzetben is a jogállami körülményeknek megfelelően kell működnie. Jó néhány jogi szakértő szerint ugyanis komoly jogállamisági kérdéseket, a jogbiztonság érvényesülésének kérdését veti fel az, ahogy a csütörtöki ülést és szavazásokat bonyolították – mondta.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/magyarorszagnak-egyetlen-filler-plusz-forrast-sem-jelent-az-europai-bizottsag-javaslata-7938665/

 

A védtelen Európa és a szereptévesztésben lévő NATO-hadsereg

Földi László MAGYAR NEMZET

Végre! Tizenkétezer amerikai, NATO-kötelékhez tartozó katona Európába érkezését jelentették be március elején. Végre, gondolhatnánk, hogy NATO-hadseregünk is operatívan kapcsolódik be Európa védelmébe. Ez elvárható is lenne, hisz az Egyesült Államokat, Kanadát és Törökországot leszámítva a NATO-szövetségen belül az európai tagországok vannak többségben, szám szerint huszonhatan. Védenivaló pedig van bőven. Itt van mindjárt az évek óta tartó illegális bevándorlás, invázió Európa elfoglalásáért.

Következményeit 2015 óta konkrét formában is megéljük, úgymint a harmincnál több terrortámadás kontinensünkön vagy a szereptévesztett ideérkező tömegek, akik többsége, köszöni szépen, nem kér a hagyományainkból, szokásainkból, de sajnálatosan a jogrendünkből sem. Emiatt elharapódzott az erőszak olyan európai országokban is, mint például Svédország, ahol öt-tíz évvel ezelőtt még csak nem is ismerték az úgynevezett erőszakos bűncselekményeket.

Szóval éppen itt van az ideje, hogy ezt a nem kívánt trendet megállítsák a NATO-csapatok azzal, hogy lezárják Európa határait, érvényt szerezve a törvényes határbeléptetés szabályainak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-vedtelen-europa-es-a-szereptevesztesben-levo-nato-hadsereg-7936250/

 

Kelet fénye, nyugat árnya

Kis Ferenc MAGYAR NEMZET

Régi igazság, hogy bajban ismerszik meg a barát, és ez most is beigazolódik. A nyugati országoktól semmilyen segítséget nem kaptunk, gyakorlatilag einstandolták a kontinensre beérkező védőfelszereléseket, lehetetlenné tették a beszerzést hazánknak.

Keleten viszont még ismerik a hála, a szolidaritás fogalmát, így Kínából érkezett is a segítség, hárommillió maszk, százezer vírusteszt és 86 lélegeztetőgép formájában. Az ázsiai ország budapesti nagykövete úgy kommentálta a szállítmányt: Kína külön hálás Magyarországnak, amiért elsőként nyújtott segítséget hazájának a koronavírus-járvány kitörésekor. Persze vannak, akik ilyenkor is fanyalognak, diktatúráznak és politikai PR-akciónak nevezik a kínai segítségnyújtást, de nekik fogalmuk sincs a távoli ország kultúrájáról, az ottani emberek életszemléletéről; vagy csak nem akarják megérteni, mert a közösség és a természet tisztelete itt, nyugaton már szinte értelmezhetetlen egzotikumnak minősül.

A keleti nyitás tehát számos sikeres gazdasági együttműködés mellett egy, az anyagiakon túlmutató, valóban az életről, az emberekről szóló ügyben is igazolta létjogosultságát és fontosságát

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/kelet-fenye-nyugat-arnya-7936208/

 

Kovács Zoltán: A világjárvány idején nagyobb szolidaritásra lenne szükség

Magyar Hírlap

Nagyobb szolidaritásra lenne szükség ebben az időszakban, amikor az évszázad legsúlyosabb világjárványával nézünk szembe, amikor a kormányok mindenhol egy ismeretlen ellenséggel veszik fel a harcot és minden tőlük telhetőt megtesznek a lakosság védelméért - hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az angol nyelvű abouthungary.hu oldalon írt csütörtöki bejegyzésében.

 

Az államtitkár a koronavírus-járvány elleni lépésekről szóló törvényjavaslat bírálóiról fejti ki véleményét. Megállapítja, semmi újdonság nincs ebben a hangos kritizálásban, amely szerinte mégis „kiábrándító és szánalmas”.

Ezután felidézi mindazt, amit az elmúlt tíz év során a kormány szemére vetettek a bírálók. Emlékeztetett például arra, hogy 2011-ben „a sajtószabadság haláláról”, a „cenzúra új korszakának hajnaláról” beszéltek, aggodalmukat fejezték ki a bírói hatalom függetlenségével, a „fékek és ellensúlyok” sorsával kapcsolatban.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200327-kovacs-zoltan-a-vilagjarvany-idejen-nagyobb-szolidaritasra-lenne-szukseg

Immunválasz

Magyar Hírlap

Békeidőben a folyamatos ellenzéki aknamunkát figyelemmel kísérni legfeljebb dühítő, a jelenlegi helyzetben viszont szó szerint életveszélyes

Önelégült szócsöveikből áradnak az álhírek, a csúsztatások, viszont az eredményeket, sikereket elhallgatják vagy bagatellizálják. Mit sem törődnek azzal, hogy így még mélyebb kétségbeesésbe taszítják mindazokat, akik még hisznek nekik – vagyis leginkább saját szimpatizánsaikat, szavazóikat. Egy pillanatra sem engedik őket fellélegezni. A gyurcsányista nyugdíjasok meg vannak győződve róla, hogy azért nem tesztelik őket naponta háromszor, hogy minél többen a járvány áldozatává váljanak közülük, a többiek pedig Orbán „tejhatalmától” rettegnek, az eddig is heti rendszerességel elsiratott magyar demokrácia végső kimúlásától. Az ellenzéknek súgó sorosista jogvédők mindeközben azt szorgalmazzák, hogy engedjék ki a börtönökből a nem erőszakos bűncselekményért fogvatartottakat, humanitárius szempontok miatt. Szerencsére a polgári kormány kevésbé fogékony az emberjogi szólamokra, mert bár a krízishelyzet a zárkában nyilván megterhelő mondjuk a csalók, drogdílerek és pedofilok számára, talán nem kifejezetten rájuk van szüksége most a társadalomnak.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200327-immunvalasz

Gomperz: Ahogy a nép fütyül

Nem haditerv van itt, hanem menekülés előre a néphangulat elől. Mi akartuk az iskolabezárást, és a kijárási korlátozást is.

Folyamatos kérdőívezéssel monitorozzák, hogy mit gondolnak a magyarok az eddig meghozott intézkedésekről – árulta el reggeli nyilatkozatában a miniszterelnök.

Sejtettük, hogy így van. Ha szeretnénk megérteni, hogy a kormány járványügyi intézkedései miért olyan suták, amilyenek, akkor ebből a mai bejelentésből érdemes kiindulni

·         Most gyorsabbak az események, mint a kutatás

·         Amire a nép nem tud választ, arra a kormány sem

https://hvg.hu/360/20200327_Gomperz_Ahogy_a_nep_futyul

 

Az összefogás szimbóluma lett a fotó az egyszerre imádkozó muszlim és zsidó mentőről

A két férfiról kollégájuk készített fényképet.

Az izraeli mentőszolgálat munkatársai korábban naponta átlagosan 6 ezer esethez vonultak ki, a koronavírus-járvány kezdete óta azonban nagyjából 100 ezer hívást kapnak 24 óra alatt. A dél-izraeli Berseba városának két mentődolgozójának műszakja kedden azonban szerencsésen indult: éppen nem érkezett segélykérés, ezért volt idejük kiszállni a mentőautóből imádkozni. Ehhez az egyikük, a zsidó vallású Avraham Mintz Jeruzsálem, azaz észak felé fordult, bajtársa, a muszlim vallású arab Zoher Abu Jama pedig Mekka, azaz dél felé. Akkor készített fotót róluk egy munkatársuk.

"Egyszerre imádkozunk, ahelyett, hogy külön-külön szakítanánk erre időt, hiszen rengeteg esettel kell mostanában megküzdenünk" – idézte Mintzet a The Independent.

https://hvg.hu/vilag/20200327_koronavirus_jarvany_izrael_ima_mentok

Üzentek a kormánytisztviselők Orbánnak: ha mi megbetegszünk, a rendszer is összeomlik

Határozottan kéri a miniszterelnököt a közszolgálati szakszervezetek szövetsége, intézkedjen az otthoni munkavégzés bevezetéséről.

https://nepszava.hu/3072480_uzentek-a-kormanytisztviselok-orbannak-ha-mi-megbetegszunk-a-rendszer-is-osszeomlik

A média ellenőrző szerepére nagyobb szükség van, mint valaha – Orbán felhatalmazási törvényét bírálták nemzetközi szervezetek

Kilenc nemzetközi civil szervezet levélben szólítja fel az EU három intézményét, hogy tegyék világossá: elfogadhatatlannak ítélik az alapvető jogokat és a médiaszabadságot aláásó magyar felhatalmazási törvényjavaslatot.

https://nepszava.hu/3072461_a-media-ellenorzo-szerepere-nagyobb-szukseg-van-mint-valaha--orban-felhatalmazasi-torvenyet-biraltak-nemzetkozi-szervezetek

 

Legjobb arcukat mutatják a járványt eddig elszórakozó britek

Rengetegen jelentkeztek önkéntes munkára az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás enyhítése érdekében, miközben az érzékelhető közelségbe kerülő tesztelés "gyökeres változást" hozhat.

 

https://nepszava.hu/3072379_legjobb-arcukat-mutatjak-a-jarvanyt-eddig-elszorakozo-britek

 

Nemzetközi sajtó: Orbán államcsínyre készül a járvány ürügyén

 

THE TIMES

 

Ez egyes európai országokban már most is jól kivehető, de vannak vezetők, akik jóval tovább mennek a többieknél. A magyar parlament előtt olyan törvény van, amely a rendkívüli helyzet ürügyén diktátori jogokat adna Orbán Viktornak. Meghatározatlan ideig túltehetné magát minden szabályon, a parlament megkérdezése nélkül. De nem tudni például, hogy mi számítana rémhírterjesztésnek, így azután szinte mindent ide lehetne sorolni, ha valaki bírálja a hatalom közegészségügyi politikáját. Mindez persze semmit sem változtat azon, hogy nemigen van olyan ország a földrészen, amely kevésbé lenne felkészült a bajra, mint a magyarok. Nem utolsósorban azért, mert sok képzett ember, köztük orvosok, nagy számban hagyták el az országot éppen a hivatalos nacionalista irányvonal láttán.

Hasonlóan nagy felhatalmazást szerzett Netanjahu is. Nagyon valószínű, hogy Trump is ezt az utat akarja követni. Azt azonban senki sem tudja, hogy Orbán és a többiek valaha is visszaadják-e a különleges jogokat, ha egyszer csillapodik a ragály.

Süddeutsche Zeitung

A járványra hivatkozva teljhatalmat akar magának Orbán Viktor. A jogkör korlátlan időre szól és szabad kezet ad a kormánynak, ha a parlament nem tudna összeülni, de hogy ez pontosan milyen eset(ek)re vonatkozik, azt nem tudni. Az ellenzék szerint azonban a hatalom szándékosan pongyolán fogalmazta meg a szöveget, mert például annak alapján rémhírterjesztésért könnyen bajba kerülhetnek majd az újságírók is. Még börtönbe is kerülhetnek, ha megírják, hogy nincs elég védőfelszerelés a kórházakban az orvosok számára. Akkor is, ha tényleg nincs. A Fidesz-közeli sajtó egyébként egyre gyakrabban követeli, hogy zárják be azokat a sajtómunkásokat, akik kifogásolják a hatóságok vírus elleni ténykedését.

 

http://www.thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php

 

Koporsókonvoj Padovában – Egy magyar nő beszámolója az olaszországi koronavírus-járvány közepéből

Amikor kora reggel megérkezett a padovai Maggiore temetőbe a katonai konvoj, mely előző éjjel indult útnak Bergamo városából, mindenkit megrázott a látvány: a koronavírus miatt hirtelen, nagy számban meghalt emberek koporsóit szállító, terepszínű teherautók hosszú sora. Fercsik Marianna levele Padovából.

 

Hány halott kell még ahhoz, hogy minden ország meghozza azt a nehéz, és szigorú döntést, amit aznap este, a tévéműsort megszakítva jelentett be az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte?

Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy mindenki észbe kapjon, és megértse, hogy nem lehet félvállról venni ezt a vírust?

Sajnos, itt is túl későn kezdték a megszorításokat. A lakosság pozitív etikai hozzáállására alapoztak, de ez nem elég. Azt sem lehetett tartani, hogy a gyárak tovább működjenek, hisz a dolgozóknak így továbbra is mozogniuk kellett, metróra szállva, vonaton utazva, ami növelte a fertőzés terjedését. 

https://168ora.hu/kulfold/koporsokonvoj-padovaban-183470

Lapszemlénk a világból – EUObserver: Az Orbán-kormány a demokrácia felszámolására használja az egészségügyi válságot

Az Európai Parlament Újítsuk meg Európát néven működő liberális frakciójából 13 képviselő – köztük Donáth Anna, a Momentum politikusa – közös cikket jelentetett meg az EUObserver brüsszeli uniós hírportálon, és abban az olvasható: Orbán Viktor kormánya cinikus módon arra használja fel a közegészségügyi válságot, hogy felszámolja a demokráciát. És Orbán nincs egyedül.

Az Európai Unió – írják a képviselők – eddigi legnagyobb próbatételével néz szembe, a koronavírus leküzdéséhez közös eltökéltségünkre van szükség. A kórházakban a helyzet egyre bizonytalanabb, az elhalálozások száma növekszik. A krízishelyzet a szolidaritás hullámát indította el Európában. Sajnálatos, hogy néhányan sötét tervek lehetőségét látják ebben a válságban – áll az EUObserver által közölt cikkben.

A szerzők egyfelől felhívják a figyelmet arra, hogy a megfélemlítésre és megosztásra törekvő külső erőktől származó dezinfomáció árasztja el a közösségi médiát. Eközben – folytatják - az is megfigyelhető, hogy

Európán belüli erők fel akarják számolni a fékeket és ellensúlyokat, valamint az alapvető jogokat.

A helyzet rendkívüli, ami unortodox intézkedéseket igényel. Ezek az intézkedések azonban csak átmeneti jellegűek lehetnek, és a feltétlenül szükségesre kell korlátozódniuk, teljes összhangban az alapvető jogokkal és az érvényes szabályokkal. A rendkívüli állapot elrendelésekor nem lehet könnyelműen eljárni. Amikor majd egy napon véget ér a koronavírus rémálma, nem ébredhetünk tekintélyelvű államban, ahol elenyésztek az egyéni szabadságjogok.

 

https://168ora.hu/kulfold/orban-kozegeszsegugyi-valsag-diktatura-183464

 

Érezteti környezeti hatását a járvány: harmadára csökkent a budapesti légszennyezettség egy hét alatt

Nemcsak Kínában és Olaszországban, hanem nálunk is érezteti környezeti hatását a járvány. A karantén felé mutató szigorúbb kijárási korlátozások csak szombattól lépnek életbe Magyarországon, de az elmúlt két hét bezárkózása már így is megtette hatását. Az INDEX az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) kérte el a budapesti légszennyezettségi mérőállomások friss adatait.

 

https://168ora.hu/itthon/erezteti-kornyezeti-hatasat-a-jarvany-harmadara-csokkent-a-budapesti-legszennyezettseg-egy-het-alatt-183483

Egy szerb tudós megsaccolta, mikor lesz vége a járványnak

Egy szerbiai epidemiológus, aki részt vesz a kormányzat munkájában a koronvírus-járvány megfékezése érdekében, kínai párhuzam alapján saccolta meg a járvány ottani lecsengésének idejét.

A járvány kezelésében Szerbiában részt vevő kínai szakemberek az ő egyik tartományukkal állították párhuzamba Szerbiát, ahol hasonló a lakosság száma. Ott a megfelelő intézkedések mellett 29 nap alatt felszámolták a járványt és már nincs több fertőzöttjük. Ennek ellenére még mindig rendkívül szigorú intézkedések vannak érvényben, olyanok, amelyeket Szerbiában is alkalmaznak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/egy-szerb-tudos-elarulta-mikor-lesz-vege-a-jarvanynak.703033.html

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.