2020, március 27 - 08:41 Sajtószemle

Csak filmekben láttuk eddig ilyennek a világot képek

A világ legkülönbözőbb pontjairól ugyanazok a kicsit kísérteties, posztapokaliptikus hangulatú fotók érkeznek ezekben a napokban. Helyek, ahol máskor nyüzsögnek az emberek vagy az autók. Helyek, amik rendszerint tele vannak lüktető élettel. Helyek, amik most furcsák, álomszerűek, nyugodtak és szinte tökéletesen néptelenek, a véletlenül felbukkanó egy-egy magányos alak jelenléte is csak arra jó, hogy felidézze azt, ami hiányzik, és ráerősítsen az elhagyatottság érzetére.  

A COVID-19 a világ 196 országában megjelent már, eddig több mint 470 ezer embert fertőzött meg, és több mint 21ezer halálos áldozata van. Amíg nincs oltás, a legerősebb fegyver ellene, ha a társas érintkezést egy ideig a minimálisra szorítjuk. Az üresség, ahogy a New York Times is írta, efelől nézve nem borús, nem ijesztő, hanem a remény forrásának is látható: azt mutatja, hogy az emberek még képesek együttműködni a közös célért.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/26/kihalt_utcak_a_koronavirus_miatt_covid-19_new_york_tokio_pakisztan_uj-delhi_bangkok_london_barcelona_berlin_munchen_roma/

 

Még a héten újabb tevékenységekre terjeszti ki a kormány az adófizetési mentességet

mfor.hu

Nincs tervben az egyszeri segély fizetése a magyar állampolgároknak - derült ki kérdésünkre továbbá a mai online Kormányinfón.

Az Mfor arra volt kíváncsi, hogy az amerikai, francia mintára nálunk is kapnak-e az állampolgárok alanyi jogon egyszeri segélyt az államtól a válsághelyzetre tekintettel? S ha igen, kik és milyen szempontok szerint juthatnak ehhez a támogatáshoz (az Egyesült Államokban jövedelemtől tették függővé a segélyt, amelynek összege a kisebb jövedelemmel rendelkezőknél nagyobb, és egy jövedelemszint felett pedig már nem jár - erről itt a CNN beszámolója).

Gulyás Gergely miniszter válaszában felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány eddig megtett a válság okozta jövedelemkiesés pótlására, így beszélt a hitelmoratóriumról, a bizonyos vállalkozásoknak nyújtott adómentességről (a foglalkoztatás költségeinél, illetve a KATA szerint adózók esetében), valamint a munkanélküli ellátások biztosításáról. Nem említette viszont az egyszeri juttatásokat, nem is tért ki rá, hogy ennek biztosítása szerepel-e a kormány tervei között.

Szavai alapján tehát - mivel visszakérdezésre nem volt módunk - arra lehet következtetni, hogy az Egyesült Államokkal szemben Magyarországon a kormány nem az egyszeri juttatásokban látja a megoldást a háztartások jövedelmének biztosítására.

Azt kérdeztük továbbá a minisztertől, hogy a meghatározott vállalkozási tevékenységeknek biztosított, előbb említett mentességekben részesülhetnek-e további cégek.

A miniszter közölte, hogy a kormány dolgozik ezen, s még a héten újabb tevékenységekre terjed ki az intézkedés.

https://mfor.hu/cikkek/makro/meg-a-heten-ujabb-tevekenysegekre-terjeszti-ki-a-kormany-az-adofizetesi-mentesseget.html

Lemondott a román egészségügyi miniszter, mert rosszul kezelték a vírushelyzetet

Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter csütörtökön, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200326/lemondott-a-roman-egeszsegugyi-miniszter-mert-rosszul-kezeltek-a-virushelyzetet-422140

Karácsony Gergely: Minden terv, ami papíron volt, az már nincs

A főpolgármester szerint őszig eltarthatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sok száz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron. Szerinte nem tehetünk mást, mint drukkolunk a kormánynak, hogy sikeresen védekezzen a járvány ellen, de akadályozza az együttműködést, hogy a Főpolgármesteri Hivatalt sem látják el információval. A kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

https://24.hu/belfold/2020/03/26/koronavirus-karanten-kijarasi-tilalom-budapest-karacsony-gergely-interju/

Gulyás: június végére-július elejére várható Magyarországon a járvány tetőzése

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi információk szerint június végére-július elejére várható Magyarországon a járvány tetőzése – ezt a miniszter a kormány mellett dolgozó, matematikusokból és járványügyi szakemberekből álló akciócsoport által végzett számítások alapján mondva, hangsúlyozva: ez nem számonkérhető ígéret a részéről, hanem a jelen információk alapján született becslés.

http://www.atv.hu/belfold/20200326-gulyas-junius-vegere-julius-elejere-varhato-magyarorszagon-a-jarvany-tetozese

Orbán Viktor válaszolt az ET főtitkárának: Ha nem tud segíteni, legalább ne akadályozzon

MTI MAGYAR NEMZET

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács (ET) főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejčinović Burić a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel.

A magyar miniszterelnök felkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök.

Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától – zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-valaszolt-az-et-fotitkaranak-ha-nem-tud-segiteni-legalabb-ne-akadalyozzon-7931645/

 

„Amit huszonöt év alatt építettünk, azt egy olyan világra építettük, ami nem biztos, hogy visszatér”

Videóinterjú Pécsvári Tündével, aki Milánó közepén él, két hete teljesen bezárva. Üzletein lakat, még ismerőseivel, rokonaival sem találkozott hetek óta. Európa egyik legzakatolóbb nagyvárosa teljesen kihalt, a hangulat napról napra nyomasztóbb, és még nem látszik a vége.

A 1,3 milliós Milánóban, sőt a nyolcmilliós régióban teljesen megállt az élet. Nehéz ezt elképzelnie annak, aki valaha járt ebben a nyüzsgő városban. Ez Európa második legnagyobb gazdasági teljesítményű nagyvárosi övezete Párizs mögött. Lombardia összterméke majdnem háromszor akkora, mint egész Magyarországé. Most egész Lombardia áll. Már március elején negyedgőzre állították, március 22-én pedig gyakorlatilag lelőtték az egész gazdaságot. Minden üzemet, minden szolgáltatást. Csak élelmiszeripar és a gyógyszeripar működhet.

Az utcákon rendőrök és katonák, mindenkit igazoltatnak, engedély kell ahhoz is, hogy valaki elhagyhassa a lakását. 4000 euróra büntethetik, aki megszegi a szigorú előírásokat. Már futni sem szabad kimenni. Nem mintha fertőzésveszélyes lenne egyedül kocogni a kihalt utcákon, de ha valaki megsérülne, kificamítaná a bokáját, már a mentő sem tudna érte jönni, a kórházakban nem tudnák ellátni.

https://444.hu/2020/03/26/amit-huszonot-ev-alatt-epitettunk-azt-egy-olyan-vilagra-epitettuk-ami-nem-biztos-hogy-visszater

Lehet, hogy használhatatlanok a csehek és spanyolok által megvásárolt kínai koronavírus-gyorstesztek (frissítve!)

“Az eredmények tükrében nincs értelme bevetni ezeket a teszteket” - mondta egy érintett spanyol mikrobiológus, miután több spanyol kutatóhelyen is leellenőrizték azokat a Kínából vásárolt gyorsteszteket, amik segítségével a spanyol kormány fel akarja mérni a lakosság általános fertőzöttségének valós mértékét - írja az El País. A spanyol napilap szerint a sencseni központú Bioeasy nevű cég termékei a kívánatos 80 százalék helyett csak 30 százalékos pontossággal képesek kimutatni a koronavírus-fertőzöttséget. 

A spanyol illetékesek úgy találták, hogy az új gyorstesztek mellett ugyanúgy folytatni kell a hagyományos tesztelést is.

A most gyengének talált gyorstesztből a spanyol kormány 340 ezer darabot vásárolt. Azt is bejelentették nemrég, hogy rendeltek még 5,5 millió gyorstesztet, de az nem világos, hogy utóbbiak ugyanolyan típusúak-e, mint az előbbiek.

Update: Az El País fentebb idézett cikkére rövidesen reagált Kína madridi nagykövetsége. A Twitter-threadből a következők derülnek ki:

1.) a Bioeasy nevű cégnek, amelyiktől a spanyol kormány vásárolt, nincs is engedélye ilyen termékek gyártására és forgalmazására.

2.) A spanyol kormány által megvásárlandó 5,5 millió gyorstesztről még nem kötötték meg az üzletet, így a tesztek még el sem hagyták Kínát. A kínai kormány az óriási üzlet megtámogatására listát adott át a spanyol félnek a megbízható tesztgyártókról. Ezen a listán nem szerepel a Shenzhen Bioeasy Biotechnology nevű cég.

3.) A kínai kormány, illetve kormányközeli óriáscégek adományként is küldenek gyorsteszteket különböző országokba, de ezek között nem szereplnek a Bioeasy termékei.

https://444.hu/2020/03/26/lehet-hogy-hasznalhatatlanok-a-csehek-es-spanyolok-altal-megvasarolt-kinai-koronavirus-gyorstesztek

17 milliárdért vette meg az állam a Mátrai Erőművet

Március 26-án a lezárult a Mátrai Erőmű adésvétele, amit a Magyar Villamos Művek végül 17 milliárd 440 millió forintért vett meg, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az internetre költözött kormányinfón. 

Azt mondta, a kormány stratégiai fontosságúnak tartja az erőmű átalakítását, hogy az megfeleljen a klímavédelmi elvárásoknak. Gulyás azt mondta, indokoltnak tartották az erőmű állami tulajdonba vételét, mert a villamosenergia-ellátás 16 százalékát biztosítja. 

Az erőművet Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. két éve vett meg.  2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt a széntüzelésű erőmű,  

addig 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

https://444.hu/2020/03/26/17-milliardert-vette-meg-az-allam-a-matrai-eromuvet

Két hét, és London is elesik

ANNYI BETEG JÖN, HOGY NEM TUDJÁK, HOVÁ TENNI ŐKET

A londoni kórházak egyelőre még állják a "rájuk zúduló koronavírusos betegek cunamiját", de a helyi kórházszövetség elnöke, Chris Hopson szerint hetek kérdése, és összeomlik a rendszer. A kórházak az elmúlt két hétben a kritikus esetek ellátására szánt kapacitásukat először megötszörözték, majd meghétszerezték, de így sem tudják a lépést felvenni a villámgyorsan terjedő vírussal. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egészségügyi dolgozók közül vannak, akik pont koronavírus-fertőzés miatt nem tudnak dolgozni, mások koruk miatt veszélyeztetettek, így otthon vannak, akik dolgoznak, pedig túlhajszoltak.

EGYES KÖRZETEKBEN A STÁB 30-50 SZÁZALÉKA MÁR KIESETT A ROTÁCIÓBÓL, AMI TERMÉSZETESEN MINDENNEK TEKINTHETŐ, CSAK NORMÁLIS ÜGYMENETNEK NEM.

Hopson a BBC Radio 4-nek nyilatkozva azt emelte ki, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy mire valaki megjelenik a kórházban, az esetek nagy többségében már súlyos állapotban van, és egyből be kell fektetni, és ezek a hullámok nemhogy csökkennének, de egyre többen jönnek.

https://index.hu/kulfold/2020/03/26/ket_het_es_london_is_elesik/

 

A brit nagykövethelyettes a koronavírus egyik áldozata Magyarországon

Steven Dick budapesti brit nagykövethelyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon. Ő a tizedik, aki a koronavírus miatt hunyt el hazánkban. A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg. Az Index értesülését a brit nagykövetség megerősítette.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/25/a_brit_nagykovet-helyettes_a_koronavirus_egyik_aldozata_magyarorszagon

 

Hideget-meleget kapott Von der Leyen az EP-ben

RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEK: A KÉPVISELŐK ZÖME CSAK A TÁVOLBÓL SZAVAZHAT

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Az uniós parlamentben egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy az Európai Bizottság időben reagált-e a koronavírus jelentette válságra.

A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt részéről először Esteban González Pons, a vírus egyik gócpontjának számító Spanyolország politikusa szólalt fel.

– Nem tudjuk, mi fog történni. Az ugyanakkor biztos, hogy ugyanannyi szolidaritást fogunk kapni holnap, amennyit ma mutatunk – fogalmazott, üdvözölve a bizottság rendkívüli intézkedéscsomagját.

Az EP jobboldaláról a gyakran csak Matteo Salvini nevével fémjelzett Identitás és Demokrácia frakció berkeiben kritizálták igazán az EU vezetését.

– Tavaly december óta nem sikerült a járványhelyzet kialakulásának esélyét minimalizálni – mondta a francia Nicholas Bay, aki szerint az uniós szolidaritás kifejezés is csupán üres szavakat jelent.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/jarvanyugyben-ul-ma-ossze-az-europai-parlament-7932047/

 

A közhatalmon nem lehet osztozni

EZ EGY OLYAN IDŐSZAK, AMIKOR EGY FELELŐS KORMÁNYNAK EGYSZERŰEN NINCS IDEJE POLITIZÁLNI

Botond Bálint Magyar Nemzet

Az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki politikai pártok és persze a propagandagépezetük képtelen különbséget tenni a politikai válság és a való világban bekövetkező krízisek között. Politikai haszonszerzésre törekszenek egy olyan helyzetben, amelyben a politikai haszon fogalma nem is értelmezhető.

A koronavírus-járvány egy olyan válsághelyzet, amely – miután az egész országra kiterjed – nagyon nagy számú intézkedést igényel egyszerre, gyakorlatilag véletlenszerűen felbukkanó helyszíneken, végletesen megterheli az államigazgatást, a végrehajtó hatalom minden döntési pontját. Ez egy olyan időszak, amikor egy felelős kormánynak egyszerűen nincs ideje politizálni. Ehhez képest az ellenzék és mindenféle, az ellenzékhez köthető politizáló „civil” szervezetek vagy ellenzéki vezetésű köztestületek, mint például a Magyar Orvosi Kamara is, elkezdenek politizálni, illetve úgy viselkedni, mintha részeket birtokolnának a közhatalomból válság idején.

A demokrácia egyik alapvetése, hogy a közhatalmat birtokló kormányzat mindig annyit használ fel az általa birtokolható hatalomból, amennyit a törvényhozó hatalom általánosan a normál ügymenet fenntartásához szükségesnek tart. A végrehajtó hatalom mindig sokkal nagyobb hatalmi jogosítványokkal rendelkezik, mint amilyeneket felhasznál, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a normál ügymenetet rendszeresen megszakítják mindenféle válságok.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-kozhatalmon-nem-lehet-osztozni-7931381/

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány. A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat,

a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/huszmillio-darab-koronavirus-elleni-gyogyszert-keszithetnek-magyarorszagon-2139723/

Az orvostudomány képviselőivel egyeztetett Orbán Viktor

MAGYAR HÍRLAP

Ismét tudományos szakemberekkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországon is súlyosbodó koronavírus-járványhelyzetről - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délelőtt.

A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője - mindketten korábbi egészségügyi államtitkárok -, Bedros Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott vett részt.

Orbán Viktor kiemelte: szeretné megismerni a lehető legtöbb szakértő véleményét annak érdekében, hogy a kormány továbbra is a kellő időben hozhassa meg a szükséges további döntéseket a betegség elleni védekezésről.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200326-az-orvostudomany-kepviseloivel-egyeztetett-orban-viktor

 Koronavírus: Pöröly és kötéltánc

Mit várhatunk a következő 18 hónaptól, ha a politikusoknak sikerül időt nyerni a számunkra?

Szerző: Tomas Pueyo. Ez a szöveg a Coronavirus: The Hammer and the Dance című írás fordítása.

Összefoglaló: A most bevezetett szigorú intézkedésekre csak néhány hétig van szükség, ami után a fertőzések a későbbiekben sem fognak újra megugrani. Mindezt a társadalom számára elfogadható áron érhetjük el, miközben milliók életét mentjük meg. Ha nem vezetjük be ezeket az intézkedéseket, a fertőzöttek száma több tízmillióra fog rúgni. Az egészségügyi rendszer összeomlása miatt közülük sokan meghalnak, mindazokkal együtt, akiknek más okból lenne szüksége intenzív ellátásra.

Nemrég sok ország álláspontja még az volt, hogy Ez a koronavírus-dolog nem nagy ügy. Egy héttel később jó részük már vészhelyzetet hirdetett. Sok ország azonban továbbra sem tesz szinte semmit. Miért?

Minden ország ugyanazt a kérdést teszi most fel magának: Hogyan reagáljunk? A válasz nem nyilvánvaló a számukra.

Egyes országok, így Franciaország, Spanyolország és a Fülöp-szigetek szigorú korlátozásokat vezettek be. Mások, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Svájc, vonakodtak megtenni ezt a lépést, és csak tétován hoztak a távolságtartásra ösztönző szabályokat.

Írásunkból a következőkre kaphatnak választ, a múlt hetihez hasonlóan sok grafikonnal, adattal, modellekkel és hivatkozásokkal alátámasztva:

Mi a jelenlegi helyzet?

Mik a lehetőségeink?

Mi az, ami most a legfontosabb? (Az idő.)

Milyen egy jó koronavírus-stratégia?

Hogyan kell gondolkodnunk az intézkedések gazdasági és társadalmi hatásairól?

https://gugray.github.io/poroly-es-koteltanc/?

Hátrább az agarakkal!

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy ebben a valóban katasztrofális helyzetben egyetlen támasza van a tízmillió magyarnak: a jobboldali kormány és kormányfő, valamint az az operatív csoport, amely már szintén számos, méltatlan ellenzéki támadás célpontja volt

Bencze Izabella Magyar Hírlap

A kormányfő a minap azt kérte az ellenzéktől, hogy fogadja el a veszélyhelyzet fenntartásáról szóló törvény azonnali tárgyalását jóváhagyó, az Országgyűlés normál ügyrendjétől eltérő eljárást azért, hogy a már meghozott, a veszélyhelyzet kezelésére vonatkozó kormányrendeletek folyamatosan hatályban maradhassanak.

Bonyolult jogi eljárásrend áll a kérés mögött, fárasztó lenne a joggal nem foglalkozó közönség számára a háttér részletezése. De a lényeget mindenkinek meg kell értenie.

A lényeg pedig a következő szóban rejlik: katasztrófahelyzet. Ugye tudjuk, mit jelent a görög eredetű szó? Megsemmisülést, csapást, az emberi élet pusztulását. Nos, pillanatnyilag ilyen helyzetben vagyunk, és döbbenetes, hogy a baloldali ellenzék Orbán-fóbiájától hajtva nem hajlandó normális emberként kezelni a helyzetet. Pedig az életünkről van szó. Ezt Alaptörvényünk szelíden veszélyhelyzetnek hívja, amely úgynevezett különleges jogrend alkalmazását igényli. Amikor az élet normálisan zajlik, az általános jogszabályok keretei között működik az állam.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200325-hatrabb-az-agarakkal

Török Gábor : Előrehozott választások felé viheti a kabinet az országot

Nem lepődne meg, ha előrehozott választások irányába vinné az országot a kormány – egyebek mellett erről beszélt Török Gábor az Egyenes beszéd című műsorban. A politikai elemző arra is kitért, hogy szerinte csapdaállítás történt, amibe belesétált a hisztérikus ellenzék.

Ebben a helyzetben az ellenzéknek látnia kell azt, hogy mi a kormányzat pontos célja, és azt, hogy a választók mit érzékelnek ebből – ezt mondta Török Gábor az Egyenes beszéd című műsorban. A rendkívüli helyzetek ugyanis nem semmisítik meg a politikai logikát, csak annak elrejtésére ösztönzik a politikai szereplőket.

http://www.atv.hu/belfold/20200326-torok-gabor-elorehozott-valasztasok-fele-viheti-a-kabinet-az-orszagot

Lattmann Tamás: az Index által elutasított véleménycikkem

Mint arra tegnap a Facebook oldalamon utaltam, az index.hu megtagadta az Orbán Balázs által írt véleménycikkre való válaszom közlését, arra való hivatkozással, hogy személyeskedő.

https://varosikurir.hu/lattmann-tamas-az-index-altal-elutasitott-velemenycikkem/

Bruck András: szép új világ

A felszínen minden nyugodt – mint a tenger vihar előtt. Az utcák csaknem üresek, már az üzletek is, a járműveken alig néhányan, szóval mi lehet itt a baj?

A látszólagos nyugalom mögött mégis ott a szorongató kérdés:

mi történik velünk előbb: állás nélkül maradva éhen halunk, az aggodalomtól a falnak megyünk, vagy a vírus végez velünk? A problémát természetesen erősen túlexponálom, de a felvetés nem minden alap nélküli. Magyarországon pedig egész biztosan nem. Nekünk nem csak ezzel a rettenetes vírus okozta sokféle fenyegetettséggel, fizikai és pszichés teherrel kell megküzdenünk, hanem saját kormányunkkal is, amely alávaló módon nem elsősorban menteni akar, hanem jól járni. Igazából egy szó illik rájuk: gazemberek egytől egyig.

Én még soha ennyi szorongó, egyenesen a pánik, az összeomlás határán levő embert nem láttam,

többségüket persze itt a fészen. De még így is világosan érzékelhető, hogy elhagyva, elárulva érzik magukat. És ebben a helyzetben, amikor a kormányfők mindenhol igyekeznek a társadalmi kohéziót intelligens és emberséges beszédekkel, gesztusokkal erősíteni, a magyar miniszterelnök maradt szokásos stratégiájánál: a bizalompusztításnál és társadalomrombolásnál. 

https://varosikurir.hu/bruck-andras-szep-uj-vilag/

Fideszes képviselő: nem terjeszt rémhíreket az ellenzéki sajtó

A rémhírterjesztésről szóló jogszabály nem az ellenzéki sajtó ellen van, mert nem az terjeszt rémhíreket – ezt hangsúlyozta több kormánypárti képviselő is a veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslat bizottsági vitájában.

Nem hozott változást a veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatok ügyében az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának csütörtöki ülése. A kormánypárti képviselők lesöpörték az ellenzéki módosító indítványokat, és továbbra is az ellenzéket tartják felelőtlennek, amiért határidőt szeretnének belefoglalni a kormánynak rendkívüli felhatalmazást biztosító jogszabályba. Arató Gergely (DK) szerint a kormány célja nem a politikai megegyezés keresése volt, látszattárgyalások folytak. Szerinte már világosan látszik, hogy a kormány fő célja a politikai megosztottság előidézése volt. A lejáró határidejű kormányrendeletek meghosszabbítását támogatták volna, de a kormány a problémában érdekelt nem a megoldásban.

Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt, a három egyeztetés közül az elsőn az ellenzék még nem fogalmazott meg javaslatot, a másodikon a célhoz kötöttség és arányosság elvét kérték, ami be is került a törvénybe, majd "jöttek a jogvédők" és csak akkor kezdte az ellenzék követelni a határidőt, ami szerinte irreális. Balla György szerint a rémhírterjesztés tényállásának minősített esetét nem az ellenzéki sajtó ellen akarják használni, mert az nem terjeszt álhíreket vagy rémhíreket.

https://nepszava.hu/3072356_fideszes-kepviselo-nem-terjeszt-remhireket-az-ellenzeki-sajto

Az MSZP képviselői a fizetésükből fejenként 1 millió forintot ajánlanak fel a járvány elleni védekezésre

Összesen 15 millió forintot adnak az egészségügyben, szociális ágazatban dolgozóknak, és a rászoruló családoknak.

https://nepszava.hu/3072345_az-mszp-kepviseloi-a-fizetesukbol-fejenkent-1-millio-forintot-ajanlanak-fel-a-jarvany-elleni-vedekezesre

A járvány a legnehezebb sorsúakat sújtja leginkább – figyelmeztet Kozma Ákos ombudsman

Az alapvető jogok biztosa szerint most különösen kell figyelni azokra, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek.

https://nepszava.hu/3072355_a-jarvany-a-legnehezebb-sorsuakat-sujtja-leginkabb--figyelmeztet-kozma-akos-ombudsman

Mindenkinek érdemes védőmaszkot viselnie – ajánlja az orvosi kamara

A kamara eléggé egyértelműen reagált a tisztifőorvos korábbi üzenetére, ami szerint maszkot csak a betegeknek kell hordaniuk.

https://nepszava.hu/3072320_mindenkinek-erdemes-vedomaszkot-viselnie--ajanlja-az-orvosi-kamara

MÚOSZ: A börtönnel történő fenyegetés a vírus elleni védekezést fogja nehezíteni

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban kijelentette, hogy aki ebben a helyzetben a médiát és az újságírókat akarja korlátozni, az nem a koronavírust tekinti az igazi ellenségnek.

https://nepszava.hu/3072331_muosz-a-bortonnel-torteno-fenyegetes-a-virus-elleni-vedekezest-fogja-neheziteni

Beck Tamás A valódi indok

Megáll az ész. A felhatalmazási törvény apropóján éppen azok követeltek hétfőn a negyedik Orbán-kabinet opponensétől konstruktív hozzáállást, illetve együttműködést, akik a 2008-as gazdasági világválság idején, ellenzékben mindent megtettek a baloldali kormányok válságkezelő intézkedéseinek kisiklatásáért. 

A „minél rosszabb, annál jobb” elvének jegyében lehengerlő kommunikációs offenzívát indítottak azért, hogy a lakossággal elhitessék: az elkerülhetetlen megszorításokért nem a hozzánk is begyűrűző gazdasági krízis a felelős. Ellenkezőleg, a felelősséget következetesen rátolták a honi baloldalra. A Fidesz dezinformációs kampánya azt sugallta az állampolgároknak: mindenért „Gyurcsány a hibás”. A társadalmi ellátórendszerek régóta esedékes reformját megakadályozó, vitatott jogszerűségű „szociális népszavazás” pedig már a hataloméhségtől szédelgő Orbán Viktor földcsuszamlásszerű győzelmét készítette elő. 

Tökéletesen megértem az ellenzéki frakciókban ülő politikusokat, akik nem támogatták a rendkívüli jogrend időkorlát nélküli bevezetését. Kitölthető-e újabb biankó csekk annak a garnitúrának, amely penetránsan visszaél a kormánypártok alkotmányozó többségével, valamint az úgyszólván okafogyottá vált, mégis újra és újra meghosszabbított migrációs válsághelyzettel? 

https://nepszava.hu/3072257_a-valodi-indok

Emeljünk falakat, hordjunk maszkot, mérjünk lázat: egy tüdőgyógyász tanácsai a védekezéshez

A koronavírus nem egyszerű tüdőgyulladást okoz, hanem a beteg immunrendszerét is megváltoztatja: maga a szervezet bomlik fel és kezd el másképp viselkedni – mondta a hvg.hu-nak Várdi Katalin tüdőgyógyász. A szakember nem ért egyet azzal, hogy maszkot csak betegeknek kell hordania, sőt szerinte a kesztyű és a sapka viselése is elengedhetetlen a koronavírus elleni védekezéshez. A pulmonológus lapunknak azt is elárulta, hogyan ellenőrizhetjük magunkat, milyen tünetekre kell odafigyelnünk, szedhetünk-e gyógyszert, és tényleg érdemes-e meleg italokat inni a megelőzéshez.

https://hvg.hu/itthon/20200326_maszk_tudogyogyasz_tanacsok_jarvany_koronavirus_vardi_katalin

WHO: Vannak biztató jelek, de messze van még a járvány vége

Nem sprintről beszélünk, hanem maratonról – így jellemezte az egészségügyi és gazdasági helyzetet az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója.

https://hvg.hu/vilag/20200326_who_koronavirus_jarvany

Az emberek 60-70 százaléka eltűnt a közterületekről, 35 újabb magyarországi fertőzött – hírek a járványról percről percre

Meredeken nő a magyarországi koronavírusos esetek száma: a csütörtök reggeli adatok szerint már 261 igazolt fertőzöttről tudni. Eközben a világ is tovább küzd a betegséggel. Franciaországban például 40 ezer egészségügyi tartalékost és 100 ezer önkéntest küldenek a "frontra". Hírek a koronavírus-járványról percről percre.

https://hvg.hu/itthon/20200326_koronavirus_fertozott_magyarorszag_percrol_percre_nnk_jarvanyugy

Orbán hallani sem akart arról, hogy az ellenzéknek gesztust tegyenek

Politikai tehetség kell ahhoz, hogy valaki minden helyzetben a jól bejáratott bűnbakokra tudja hárítani a felelősséget. Orbán Viktor megtalálta a módját, hogyan menedzselje sikeresen a saját válságát. Kérdés, hogy az országgal mire megy.

Enyhén előredöntve felsőtestét, mint aki tanárként a rossz tanulók fölé hajol, úgy figyelmeztette Orbán Viktor az ellenzéket hétfőn a parlamentben: „Meg fogjuk oldani a válságot önök nélkül is.” A magyar Országgyűlésben ugyanis elbukott a felhatalmazási törvény sürgős tárgyalásba vételét és elfogadását lehetővé tenni próbáló indítvány. A képviselők négyötödére lett volna szükség, de a hetven százalék sem jött össze.

·         Ki a legerősebb miniszter most az Orbán-kormányban?

·         Mit jelent a nagy katonásdi? Többről van szó, mint színjátékról?

·         Mi lehet a matek a rendkívüli jogköröket biztosító törvény mögött?

·         Milyen kommunikációs paneleket dolgozott ki a kormányzati agytröszt?

https://hvg.hu/360/202013__orban_uj_szerepben__pinter_anelkulozhetetlen__mindenre_van_kifogas__eronek_erejevel

Szabad szemmel – Ismét Magyarországnak üzentek Orbán felhatalmazási törvénye miatt

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 26.

https://nepszava.hu/3072263_szabad-szemmel--ismet-magyarorszagnak-uzentek-orban-felhatalmazasi-torvenye-miatt

Surányi György a koronavírus-válságról: A kezelés egy lehetséges iránya

„Vannak pillanatok, amikor higgadt, hideg fejjel végrehajtott, határozott, széles összefogáson alapuló döntésekre van szükség. Ez nyilvánvalóan ilyen pillanat.” Ezzel a gondolattal indítottam hozzászólásomat 2008. október 8-án a Nemzeti Csúcson. Ma sem kezdeném másként, annak ellenére sem, hogy akkor javaslataimra nem volt kellő nyitottság. Mégis - bár a makrogazdasági környezet nem összehasonlítható - ezúttal is elengedhetetlen az összefogás és a szakítás a már korábban is idejétmúlt tabukkal.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200325/suranyi-gyorgy-a-koronavirus-valsagrol-a-kezeles-egy-lehetseges-iranya-421802

Milliárdos ingatlanbizniszt ütöttek nyélbe a koronavírus árnyékában Budapesten

A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és a DÖB-68 Zrt. a vonatkozó magyar jogszabályokkal teljes mértékben összhangban aláírta a Fő utca 1. sz. alatt található Lánchíd Palota ikonikus épületének Bank általi megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokat 2020. március 24-én – közölte az mfor.hu-val az IIB.

A roppant szövevényes ingatlansztorit nemrég részletesen feldolgoztuk. A lényeg röviden: állami hátszéllel kaszáltak nagyot rajta egyesek.

·         Közép-Európa egyik legdrágább irodaépületét 2013-ban szerezte meg a Nobilis Kristóf és fia tulajdonában álló Döb-68 Zrt. A vételár 10 millió euró, azaz körülbelül hárommilliárd forint volt.

·         A Lánchíd budai lábánál fekvő patinás ingatlan megvásárlását teljes egészében hitelből finanszírozták, még a kölcsön önrészét is a két, állami résztulajdonban álló banktól felvett összegből állták, hogy aztán egy harmadik – 100 százalékban állami tulajdonú – pénzintézet, az Eximbank tíz évre kibérelje azt, és ezzel lényegében ki is fizesse a hitelt.

·         A konstrukció lényege tehát az volt, hogy állami bankok két oldalról is megfinanszírozzák az ingatlant Nobilis Kristóf érdekeltségének, amihez a vállalkozónak csupán ingatlanfedezeteket kellett biztosítania, hogy tíz év alatt tehermentesen cégük tulajdona legyen a Duna-parti ingatlan.

·         A műemléki épületet az állam is megvásárolhatta volna az Eximbanknak, ugyanis elővásárlási joga volt rá, ám arról már az előtt lemondott a Döb-68 Zrt. javára, hogy a társaságot bejegyezte volna a cégbíróság.

·         A Lánchíd Palotát hamarosan az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank veheti meg majdnem 9 milliárd forintért, amihez az Orbán-kormány is bőkezűen hozzájárul több mint hárommilliárd forint közpénzzel.

·         Nobilis Kristóf érdekeltsége így több mint 5,5 milliárd forint haszonra tehet szert, nem számítva az Eximbanktól eddig megkapott bérleti díjakat, és a későbbi esetleges kártérítést vagy kötbért, ami összességében további milliárdokat vehet ki az adófizetők zsebéből.

 

https://24.hu/belfold/2020/03/25/lanchid-palota-orosz-bank-nobilis-kristof/

 

Hegyi Barbara: Eszenyi úgy gondolta, hogy a színház a lakása, és mi a nappalijában randalírozunk

Egy produkció elkészülte során előfordulhatnak szélsőséges megfogalmazások, de a nyilvános megalázások és a hatalomfitogtatás, a verbális bántalmazások nem a produkció érdekét szolgálják. Ő úgy gondolta, hogy a Vígszínház az ő lakása, és mi mint cselédek, a nappalijában randalírozunk. A számtalan eset közül az egyik legmegrázóbb az volt, amikor A lovakat lelövik, ugye? váratlanul kiírt próbája miatt sírógörcsöt kapott egy fiatal színésznő, mert hirtelen nem volt kire hagynia a pár hónapos gyermekét. A művészeti tanács tagjaként többedmagammal kértük Enikőt, hogy engedje el a kollégánkat, mire ordítva, zokogva közölte velünk azt az abszurdumot, hogy meg akarjuk ölni

– így nyilatkozott Hegyi Barbara színésznő Eszenyi Enikőről, a Vígszínház nemrég lemondott igazgatójáról és az Eszenyi lemondását megelőző időszakról a Hvg-nek. Hegyi Barbara közel 25 éve a Vígszínház társulatának tagja.

Hegyi hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben, amíg Eszenyi igazgató volt, azért álltak kevesen a nyilvánosság elé a történetükkel, mert "az ember nem piszkít a saját fészkébe". Ugyanakkor a legtöbb esetben jelezték Eszenyinek a problémákat, de ő Hegyi szerint mindig elmenekült a kényes helyzet elől vagy kirúgta azt a munkatársat, akiről úgy érezte, hogy nem lojális vele. 

Nyilván nagy felelősség egy akkora intézmény vezetése, mint a Vígszínház, de soha nem vizsgálták, és nem vizsgálják most sem, hogy az egyébként szakmailag elfogadható pályázatot író személy alkalmas-e arra, hogy emberekkel bánjon

https://index.hu/kultur/2020/03/26/szinhaz_hegyi_barbara_eszenyi_eniko_vigszinhaz_bantalmazas_abuzus/

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.