2020, március 25 - 08:27 Sajtószemle

G7: Magyar kutató tette le a készülő koronavírus-vakcinák alapjait

A kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium és Gimnázium 2018 októberében számolt be arról, hogy meglátogatta őket egykori diákjuk, Karikó Katalin. A biokémikus kutató a Magyar Kémikusok Egyesületének is interjút adott (pdf), amelyben sokat mesélt érdekes kanyarokkal tűzdelt szakmai pályafutásáról.

A mai Szegedi Tudományegyetem (akkor József Attila Tudományegyetem) biológus szakán diplomázó fiatal kutató akadémiai ösztöndíjat kapott, és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban az első feladata

egy antivirális molekula szintézise lett.

Akkoriban azt éreztem, hogy minden, amit csinálok, hallatlanul fontos. Ez a lelkesedés és felelősségérzet azóta is velem maradt.

– mondta az interjúban, majd kissé keserűen jegyezte meg, hogy

1985 táján létszámcsökkentés volt az SZBK-ban, és bizony elküldtek – éppen a 30. születésnapomon kaptam meg az értesítést.

Karikó Katalin Amerikába ment dolgozni, a philadelphiai Temple Egyetemen kapott állást, majd három év után Washingtonba került, ahonnan 1989-ben tért vissza Philadelphiába, de ezúttal már a Pennsylvaniai Egyetemre (UPenn).

A főnököm nagyon lelkes volt, és támogatta az ötleteimet, ezért indíthattam el az mRNS-kutatást. Igaz, hogy 1990-ben visszautasították az első mRNS-pályázatomat, de nem csüggedtem

https://g7.hu/elet/20200324/magyar-kutato-tette-le-a-keszulo-koronavirus-vakcinak-alapjait/

Nép elleni bűncselekmény, magyarság gyilkosai, víruspárti ellenzék – így értékelték a tegnapi napot a kormánylapok

Ahogy azt mi is megírtuk tegnap, nem szavazta meg az ellenzék hétfőn délután azt a parlamenti négyötödöt igénylő javaslatot, amely azt szorgalmazta volna, hogy sürgősen, a házszabálytól eltérően tárgyalják, és kedden el is fogadhassák azt a törvényt, amellyel felhatalmazza az Országgyűlés a kormányt a vészhelyzet meghosszabbítására és a rendeleti úton történő irányításra határozott időkorlát nélkül.

Érdekessége a helyzetnek, hogy a kormány hogyan igyekszik profitálni a tegnapiakból, hogy ismét erős, keménykezű, harcos vezetőként léphessenek fel – ha nem a járvány, akkor az ellenzék ellenében.

Az elmúlt napokban ugyanis többször is hangsúlyozták, hogy pártállástól független összefogásra és együttműködésre van szükség a veszélyhelyzet kezeléséhez, a felhatalmazási törvény átnyomását azonban nem éppen az együttműködés jegyében kísérelték meg: sem túlzott kompromisszumkészség, sem bármiféle ellenzéki javaslatra való nyitottság a kérdésben nem mutatkozott a kormánypárti oldalon.

Mivel pedig ennek köszönhetően az ellenzéknek sok mozgástere nem akadt ebben a játszmában, szinte borítékolható volt, hogy új front nyílik.

Így is lett, a Magyar Nemzet már a tegnapi szavazás előtt azzal riogatott mindenkit:

„A magyar nép elleni bűncselekmény elkövetésére készülnek azok a parlamenti képviselők, akik már előre deklaráltan, nemmel fognak szavazni a halálos vírus okozta országos vészhelyzet meghosszabbítására.”

És miután – nem nagy meglepetésre – az ellenzéki képviselők valóban nemet mondtak a törvénymódosításra, meg is indult az össztűz.

https://merce.hu/2020/03/24/nep-elleni-buncselekmeny-magyarsag-gyilkosai-virusparti-ellenzek-igy-ertekeltek-a-tegnapi-napot-a-kormanylapok/

Közös nyilatkozatot tett az ellenzék: Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

Az ellenzék szerint a kormány alkalmatlan a veszély kezelésére, a magyar polgárokat és képviselőit pedig nem partnerként, hanem legyőzendő ellenfélként kezeli.

 

Az ellenzék nem bízik Orbán Viktor miniszterelnök kormányában, ezért nem ad korlátlan felhatalmazást még a koronavírus-járvány miatt kialakult válságos időben sem.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Liberálisok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a kormány alkalmatlan a veszély kezelésére, a magyar polgárokat és képviselőit pedig nem partnerként, hanem legyőzendő ellenfélként kezeli. Az ellenzék szerint ezzel szemben közösen kell cselekedni, tervezni és dönteni, de a kormány „ezt megtagadja tőlük és milliónyi magyartól". Lényegében ezzel indokolta meg az ellenzék, miért nem szavazta meg hétfőn a felhatalmazási vagy másképp koronavírus-törvény, keddi elfogadását.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/kozos-nyilatkozatot-tett-az-ellenzek-bizunk-magyarorszagban-de-nem-bizunk-orban-kormanyaban-128080

 

Elképzelhető, hogy a Fidesznek a kétharmadhoz is szüksége lesz az ellenzék segítségére

Szomorú, ami történt

– kommentálta az ellenzék döntését Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Azt mondta, előző nap szükség lett volna az ellenzékre és annak belátására, hogy a helyzet kritikus. Ehelyett az ellenzék álságos politikai játszmába kezdett, bekerültek egy csalárd módszerekkel működő buborékba, amit “megmondóemberek működtetnek, például Magyar György.”

Az ellenzéki képviselők óriási károkat okoztak Magyarországnak, felelősségre vonást érdemelnének – mondta a Fidesz frakcióvezetője

Mostani sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy több ponton engedtek az ellenzéknek (például abban, hogy bekerült a tervezetbe az arányosság és szükségesség elve), az időkorlát viszont azért nem, mert senki nem tudja megmondani, mi lesz 60 vagy 90 nap múlva.

Ha négyötöddel nem is döntöttek róla, hétfőn kétharmaddal sürgős tárgyalásba vették a törvénytervezetet, ami azt jelenti, hogy legkorábban hétfőn, legkésőbb kedden fogadhatják el, de Kocsis azt mondta, a járvány miatt akkor is szükség lehet az ellenzékre. Ugyanis a frakcióvezető szerint senki nem tudja megmondani, hogy a mostani Fidesz-kétharmad minden tagja jelen tud-e lenni a szavazáson.

https://hvg.hu/itthon/20200324_Elkepzelheto_hogy_a_Fidesznek_ujra_szuksege_lesz_az_ellenzek_segitsegere

Trump Kínával való viaskodása miatt szabadult el Vuhanban a járvány? – Fontos részletek szivárogtak ki

portfolio.hu

A Donald Trump amerikai elnök által folytatott Kína-ellenes stratégiának esett áldozatul egy kulcsfontosságú amerikai járványügyi szakértői poszt Pekingben még tavaly júliusban és ez hozzájárult ahhoz, hogy maga az Egyesült Államok és sok más ország is csak későn ismerte fel a koronavírus veszélyeit a kínaiak elhallgató stratégiája mellett – mutatott rá hosszú, négy illetékes forrással megtámogatott anyagában a Reuters. A most kiszivárgott információk egészen más megvilágításba helyezik a Vuhanból elszabadult, most már az Egyesült Államokban is drámai felfutást okozó koronavírus terjedését ahhoz képest, hogy az amerikaiak csak a kínaiakra akarják kenni az egészet.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200323/trump-kinaval-valo-viaskodasa-miatt-szabadult-el-vuhanban-a-jarvany-fontos-reszletek-szivarogtak-ki-421330

A Facebookon kér védőfelszerelést a zuglói főorvos, 4 hete nem kapnak eszközöket

Az egészségügyi dolgozóknak kér védőfelszeréleseket az Uzsoki Utcai Kórház főorvosa.

Most csak egy dolgot szeretnék kérni mindenkitől, akinek lehetősége, kapcsolata van, és szeretné segíteni a munkánkat. Olyan védőfelszereléseket kérünk, amelyek képesek megvédeni azokat a dolgozókat, akik közvetlenül a tünetmentes, és a már tünetes fertőző betegekkel is foglalkoznak, vizsgálják, kezelik, segítik őket. Meg kell védeni az egészségügyi dolgozókat! Rajtuk most nagyon sok fog múlni!

Nagy András Csaba főorvos az Uzsoki Utcai Kórházban, illetve a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgatója írta ezt a bejegyzésében.

https://hvg.hu/itthon/20200321_A_Facebookon_ker_vedofelszerelest_a_zugloi_foorvos_4_hete_nem_kapnak_eszkozoket

Tokiónak anyagilag kevésbé fájhat az olimpia elhalasztása, mint idei megtartása

A második világháború óta először kényszerült térdre egy olimpia, igaz, ezúttal nem lefújták a játékokat, hanem elhalasztották egy évvel.

https://hvg.hu/360/20200324_tokio_olimpia_koronavirus_jarvany

Kilencre nőtt az elhunytak száma, már 187 beteg van, az MNB-re vár a gazdaság – hírek a koronavírusról percről percre

Tizenkét százalékos növekedés volt a Magyarországon diagnosztizált betegek számában az előző este óta. Kijött a kormányrendelet a gazdaságot segítő program újabb lépéseiről, ráadásul ezt sikerült úgy időzíteni, hogy már érvénybe léphessen ma.

·         187 koronavírussal diagnosztizált ember van az országban.

·         Kilencre nőtt a vírus okozta betegségben elhunytak száma.

·         Öt kormányrendeletet adtak ki percekkel éjfél előtt, amelyekkel a járvány okozta gazdasági károkat csökkentenék.

·         A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank valószínűleg a pénzpumpa beindításával kívánja enyhíteni a válság hatásait.

https://hvg.hu/itthon/20200324_koronavirus_marcius_24_percrol_percre

GKI: akár 20 százalékot is eshet a GDP a második negyedévben

A kutatóintézet szerint a jelenlegi fő kérdés az, hogy a vírus okozta mozgáskorlátozások csak a második vagy a harmadik negyedévet, netán egy még hosszabb időszakot fognak-e érinteni.

https://hvg.hu/gazdasag/20200324_GKI_akar_20_szazalekot_is_eshet_a_GDP_a_masodik_negyedevben

 

Szabó Tímea feljelenti a fideszes képviselőt, aki karanténból ment be a Parlamentbe

Százak fertőződhetnek meg, ha egyetlen képviselő is elhagyja a karantént, hogy a Parlamentbe menjen – írta a Párbeszéd képviselője.

https://hvg.hu/itthon/20200324_szabo_timea_bnagy_laszlo_koronavirus_karanten_parlament

 

Időzített bomba a szomszédban: teljes kijárási tilalmat vezet be Románia

Versenyt futnak az idővel a késve startoló román hatóságok. A szigorú intézkedések bevezetése előtt azonban többszázezer ember tért haza a két legfertőzöttebb európai országból – Olaszországból és Spanyolországból.

 

https://nepszava.hu/3072029_idozitett-bomba-a-szomszedban-teljes-kijarasi-tilalmat-vezet-be-romania

 

Maszkok és lélegeztetőgépek érkeztek Magyarországra

Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából – jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán. A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben közölte, hogy egészségügyi eszközöket jelenleg Keleten lehet beszerezni. Magyarország több mint tíz repülőgép-szállítmányt vár.

 

https://nepszava.hu/3071988_maszkok-es-lelegeztetogepek-erkeztek-magyarorszagra

 

„Ez botrány” – Orbán felhatalmazási törvényét bírálta az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője

A magyar miniszterelnök újabb, veszedelmes támadást indít a liberális demokrácia, valamint a jogállam ellen – jelentette ki.

https://nepszava.hu/3071981_ez-botrany--orban-felhatalmazasi-torvenyet-biralta-az-osztrak-neppart-strasbourgi-frakciovezetoje

 

Szabad szemmel: Orbán a vírusválság ürügyén a demokrácia maradékát is megpróbálja bedarálni

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 24.

https://nepszava.hu/3071976_szabad-szemmel-orban-a-virusvalsag-urugyen-a-demokracia-maradekat-is-megprobalja-bedaralni

 

Hatósági ár bevezetését javasolja a szájmaszkokra és a kézfertőtlenítőkre a versenyhivatal

A szájmaszkok, kézfertőtlenítő termékek, hypo tisztítószer hatósági árszabályozásáról lenne szó. De Orbán Viktor nem támogatja az ötletet.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/24/koronavirus-hatosagi-arrcmaszk-kezfertotlenito/

 

A legelkeserítőbb bravúr

Stumpf András valaszonline

„Senki nem szurkol a vírusnak. Természetes nemzeti egység van. Csakhogy a koronavírus nem indul választáson. Az ellenzék meg igen. Őket kell ledarálni. A tegnapi nap nem szólt másról.” A Válasz Online leginkább ténycikkekben utazik. Publicisztikát akkor írunk, ha nem hallgathatunk. Például most.

Senki nem szurkol a vírusnak. Az alaphelyzet tehát ez: természetes nemzeti egység van. Csakhogy a koronavírus nem indul választáson. Az ellenzék meg igen. Őket kell ledarálni.

Hátha rájuk lehet fogni, hogy mégiscsak a vírusnak drukkolnak ezek! Akkor végük. Mondogatni is kezdte ezt a szöveget az egykor oly’ emberarcúnak látszó Gulyás Gergely, vasárnap már az előbbivel sosem vádolható Kovács Zoltán is, de a mantrázás önmagában nem elég, valami helyzetet is teremteni kellett. Valamit, amiben az ellenzék is aktívan részt vesz.

E helyzet megteremtése márpedig most igazán nem volt egyszerű, tekintve, hogy a Fidesz kétharmaddal kormányoz, azaz csaknem bármilyen törvényt el tud fogadni az ellenzék nélkül is. A veszélyhelyzet meghosszabbítását is el tudja. Igaz, azt éppen nem kell hosszabbítani: a veszélyhelyzet kinyilvánítása megtörtént március 11-én, s az bizony egészen a járvány végéig tart. Ebben az időszakban a kormány azonnal hatályos rendeleteket alkothat, a törvényeket is felülírhatja ezekkel, tehát gyorsan tud intézkedni. Csupán annyi van, hogy ezek az így hozott intézkedések (de nem maga a veszélyhelyzet) hatályukat vesztik 15 nap után. Ami jogilag nem jelent gondot: a kormány újra kihirdetheti akár szó szerint ugyanazokat a rendeleteket is, hiszen a veszélyhelyzet nem múlt el továbbra sem.

https://www.valaszonline.hu/2020/03/24/kiveteles-jogrend-felhatalmazasi-torveny-velemeny/

 

Áder Jánosról kiderült, miért van ekkora csöndben a koronavírus alatt

Bár az országban március 11-én vészhelyzetet rendelt el a kormány, az iskolák bezártak, és ezen kívül is életbe lépett egy sor korlátozó intézkedés, Áder János köztársasági elnök nem különösebben keresi a nyilvánosságot felhívásaival, beszédeivel – az Index megpróbálta kideríteni, mi lehet ennek az oka. A március 15-ei beszédet leszámítva Áder például egyszer sem szólalt fel, noha – ahogy a portál fogalmaz – az „ország a feje tetejére állt.”A cikkből az derül ki, hogy Áder a lehetősége szerint továbbra is sokat dolgozik, talán emiatt nincs ideje a koronavírussal foglalkoznia, de az is lehetséges, hogy nem tartja fontosnak, hogy beszéljen a problémáról.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a következőket válaszolta minderre: az elmúlt hetekben Áder János „Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki.”

A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak

 

Tábori kórházzá alakulhat a Hungexpo egyik csarnoka

A Hungexpo Zrt. arról tájékoztatta az operatív törzset, hogy szükség esetén felajánlja a területén lévő, legmodernebb, 9000 négyzetméteres kiállítási csarnokát (a G pavilont), amely mobil elemekkel felosztható. A terület körülhatárolt, rendelkezik mosdóblokkokkal, parkolóterülettel, a kapcsolódó pavilonban orvosi vizsgálóhelységek, pihenőszobák kialakítására is lehetőség nyílik így, ha a szükség úgy kívánja egészségügyi ellátóhelyként is felszerelhető – írta a rendezvényhelyszínt működtető vállalat múlt csütörtöki közleményében.

 

https://24.hu/kozelet/2020/03/24/koronavirus-hungexpo-tabori-korhaz/

https://24.hu/belfold/2020/03/24/ader-janos-koronavirus/

 

Oszkó Péter: Pont az ellenkezője történik, mint 2008-ban

Krizsó Szilvia Bárkiből Valaki című podcastjában Oszkó Péter elmondta, gazdasági szempontból mi a különbség a mostani és a 2008-2009-es krízis között, miért nagy szerencse számára, hogy nem Londonban, hanem Budapesten született, és miért volt vonzó a pénzügyminiszterség a válság idején.

https://24.hu/belfold/2020/03/23/oszko-peter-krizso-szilvia-podcast/

 

Újabb magyar városban rendeltek el részleges kijárási tilalmat

Sződligeten március 25. és április 2. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelt el a Juhász Béla polgármester, közölte a település vezetője Sződliget Facebook-oldalán.

Mint írta:

a polgárok nagy többsége tudomásul vette a meghozott döntéseket és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak – ez nagyon fontos visszajelzés – köszönjük. Ugyanakkor látom azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését.

A polgármester arról számolt be, hogy lát az utcákon beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket, és úgy véli, ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így a járvány terjedését növelhetik.

Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat

https://24.hu/kozelet/2020/03/24/koronavirus-szodliget-reszleges-kijarasi-tilalom/

Orbán Balázs: Az ellenzék egyes javaslatait nem lehet komolyan venni

Bácskai Balázs - Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Az Országgyűlés keddi ülésnapján tovább folytatódott az adok-kapok a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadása és a hétfői, négyötödös szavazás kapcsán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-balazs-az-ellenzek-egyes-javaslatait-nem-lehet-komolyan-venni-7923434/

 

Önző felelőtlenség

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

A magyar ellenzék és lakájmédiája úgy viselkedik, mint az a beteg, aki felajzott pereputtyával együtt rátámad az érte kiérkező mentőkre. Csak azért sem szavazták meg, hogy sürgősséggel lehessen dönteni a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Nekik fontosabb volt ismét nácizni egy öblöset, „felhatalmazási törvénynek” titulálva a jogszabályt. Sürgősebb volt újra előadni az unásig ismételgetett haláltáncot a jogállam és a demokrácia általuk kitalált sírja fölött. Szánalommal vegyül a döbbenet róluk gondolkodva.

Pedig a vírus nem válogat. A gyorsabban, egyszerűbben meghozható döntések, a határozott intézkedések, amelyek valóban járhatnak ideig­lenes jogkorlátozással, őket is, szavazóikat is ugyanúgy védi, segíti a járvány megfékezése közben. Nem véletlen, hogy a magyar társadalom döntő többsége egyetért az eddig hatályba lépett óvintézkedésekkel, és támogatja a kormányt a védekezésben.

A román ellenzék egyenesen azt követeli, hogy náluk is kövessék a magyar példát. A mi szedett-vetett balliberális bagázsunkat viszont csak a vírus ürügyén learatható politikai haszon érdekli. Minden megnyilvánulásukat az motiválja, hogyan szerezhetnének ebből többet, mint a kormány.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/onzo-felelotlenseg-7922459/

 

Újabb magyar áldozatról adtak hírt

M1

Magyar Nemzet Online, Szilágyi Anna, Szemán László János

A miniszterelnök úr tegnap részletesen beszámolt arról, hogy milyen védőeszközök, milyen felszerelések és milyen emberi kapacitások állnak rendelkezésünkre a védekezéshez. Örömmel tájékoztatom önöket arról, hogy ma reggel leszállt az a gép, amely több mint hárommillió maszkot, százezer tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott át Kínából – tájékoztatott az operatív törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biztositott-az-uj-eszkozok-beszerzese-7923323/

 

Ezek a járvány miatti második gazdaságvédelmi csomag részletei

origo

 

https://www.origo.hu/gazdasag/20200324-ezek-a-masodik-gazdasag-csalad-vedelem-koronavirus.html

 

Farkas Örs: Miközben az ellenzék nem segít, Karácsony bevezeti a rendeleti kormányzást

Magyar Hírlap

Miközben hétfőn az ellenzéki országgyűlési képviselők "könnyes szemmel remegtek a diktatúrától", addig Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette: rendeletek útján, egyszemélyben dönt a budapesti kérdésekről- mutat rá Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője Facebook-bejegyzésében.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200324-farkas-ors-mikozben-az-ellenzek-nem-segit-karacsony-bevezeti-a-rendeleti-kormanyzast

 

Hová lett az EU?

Nem mondhatjuk, hogy csillagóráját éli az európai összefogás. Európa óriási bajban van, a koronavírus-járvány fékentartására tett minden érdemi lépés pedig nemzeti szinten született

Őry Mariann Magyar Hírlap

Az uniós tagországok egymás után zárták le a határaikat, olyan sebességgel, amiről a 2015-ös migrációs válság idején álmodni se mertünk volna. Idővel az unió vezetői is bedobták a külső határok lezárásának ötletét, kicsit megkésve persze, de a sebesség senkit sem lepett meg, hiszen Brüsszelnek egyébként is szokása a válságok után loholni. Az már inkább meglepőbb volt, hogy ilyen karakánul tudnak dönteni a határok lezárásáról, miközben az öt éve még abszolút eretnekségnek számított.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200324-hova-lett-az-eu

 

Paul Lendvai: Orbán már félig lehúzta a glaszékesztyűt

„Drámai a helyzet, és ehhez drámai eszközök kellenek. Márpedig a magyar miniszterelnök minden ilyen helyzetet kihasznál. Már előre, ügyesen és ravaszul, kiépíti az erődítményeit, azzal a céllal, hogy 2022-ben ne lehessen leváltani. Az önkormányzati választások meglepő eredménye ugyanis megijesztette őt, ezért gondoskodni akar arról – előre –, hogy ilyen meglepetés ne érje többé” – ezt nyilatkozta többek között Paul Lendvai újságíró a Hírklikknek. Lendvainak éppen a keddi Standardban jelent meg írása arról, hogy Magyarországon Orbán a teljes diktatúrát készíti elő.

https://hirklikk.hu/kozelet/paul-lendvai-orban-mar-felig-lehuzta-a-glaszekesztyut/361626

 

Íme a térkép: egész városokat, térségeket üt ki a koronavírus-válság Magyarországon

A Balaton környéke, a jelentősebb gyógyfürdővel rendelkező járások (Gyula, Hajdúszoboszló), a fürdővárosok és még számos magyarországi térség a legkiszolgáltatottabb a turizmus koronavírus-járvány miatt kialakult válságának. Egyes térségek számára pedig a járvány következtében fellépő gazdasági krízis fog sokkal nagyobb helyi sokkot okozni, mint máshol, mert itt nincs más munkaalternatíva - mutatnak rá a Portfolio-hoz eljuttatott elemzésükben a HÉTFA Kutatóintézet szakértői, akik szerint ha ez a súlyos helyzet elhúzódik, akkor a kormánynak területfejlesztési eszközöket is be kell vetnie. A szakemberek egyúttal 4 konkrét javaslatot is megfogalmaznak a kormánynak annak érdekében, hogy ezekben a térségekben minél kisebb legyen a veszteség. Az alábbiakban a HÉTFA Kutatóintézet elemzését közöljük.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200324/ime-a-terkep-egesz-varosokat-tersegeket-ut-ki-a-koronavirus-valsag-magyarorszagon-421492

 

Nem megvéd, hanem kihasznál, elárul, bosszút áll

Szalonna    |   

Na most akkor az van, hogy megint benéztem a rajzot. Azt hittem, hogy pont a nem létező egészségügyünk fog betenni Orbán kormányzásának. Hát nem. Én annyira naiv f*sz vagyok, hogy az már fájdalmas. Pár hete még azt vizionáltam, hogy ez a vírus lesz a veszte a Fidesznek. Nem. Sőt. Ott tartunk, hogy ezek ebből fognak a legjobban kijönni, mi meg megdögölhetünk halomra, kit érdekel?

Az Európai Unió megint egy raklap pénzt küld a károk enyhítésére, ami valószínűleg nem a rászorulóknál fog landolni, hanem Lölöéknél. Majd eldöntik, ki kap, ki nem kap. A múltjuk alapján nem nehéz arra gondolni: alamizsnát fognak osztogatni, utána pedig nekiállnak megint fosztogatni. Mit? Elmondom. Sok cég – főleg kisebb vállalkozásokról van szó – nincs berendezkedve egy hosszú távú gazdasági válságra, kvázi fizetésképtelenné válik és tönkremegy. Ezeket a cégeket utána bagóért meg lehet majd szerezni. A csókosok meg fogják kapni a segélyeket, ne aggódjon senki, hiszen Orbán első lépése eleve az volt, hogy a saját, a strómanjain nevén lévő érdekeltségeit jól megvédte (szálloda, turizmus, szórakoztatóipar).

A katonaság bevonult a nagyobb vállalatokhoz, ahol bármikor átvehetik az irányítást. Határok lezárva, a kalitka ajtaja bezárult. Egy lépés van hátra: a TELJHATALOM bevezetése.

https://kolozsvaros.com/2020/03/23/nem-megved-hanem-kihasznal-elarul-bosszut-all/

 

Amerikai szélsőjobboldali szervezetek zsidók és rendőrök megfertőzésére készülnek

AMERIKAI SZÉLSŐJOBBOLDALI CSOPORTOK BIOLÓGIAI FEGYVERKÉNT AKARJÁK FELHASZNÁLNI A KORONAVÍRUST; ARRA SZÓLÍTOTTÁK FEL TAGJAIKAT, HOGY FERTŐZZENEK MEG MINÉL TÖBB ZSIDÓT ÉS RENDŐRT

– derült ki az FBI New York-i rendőröknek kiküldött figyelmeztetéséből, melyet hétfőn az ABC News publikált. A Szövetségi Nyomozóiroda szerint a szélsőséges csoportok azt eszelték ki, hogy szórófejes flakonokba tesznek fertőzöttektől kinyert testfolyadékot, és azzal fújják majd le az utcán szolgálatot teljesítő rendőröket, illetve a zsidókat, „bárhol is gyűljenek össze: piacon, hivatalokban, üzletekben vagy imaházakban”.

A neonáci, fehér fajvédő és egyéb szélsőjobboldali fórumokon természetesen a koronavírusért (is) a zsidókat okolják, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy az összeesküvés-elméletek állandó főszereplői magáért a járványért vagy a „felesleges” válságintézkedésekért is hibáztathatók. Egyébként a zsidókat már az Európa lakosságát megtizedelő 1347-es pestisjárvány alatt is megtalálták azzal, hogy ők mérgezték meg a kutakat. Az akkori vádak Barcelonától Frankfurtig iszonyatos pogromokba torkolltak.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/23/egyesult_allamok_fajvedo_szelsojobboldal_koronavirus_zsidok_rendorok/#

A Pécsi Tudományegyetem rektora azt kéri a pécsiektől, ne bántsák a külföldi egyetemi hallgatókat

Mint írta:

„A rendkívüli helyzetben elszaporodóban vannak azok a cselekmények, melyek hátrányosan érintik a városban tanuló külföldi diákokat. Különösen igaz ez a távol-keleti hallgatókra még akkor is, ha évek óta nyugat-európai országokban élnek.”

A rektor azt írta, a „COVID-19 megbetegedés nem diszkriminál, kérem, Önök se tegyék”. „Az egészségügy dolgozói a betegség elleni küzdelem frontvonalában vannak, munkájukat ezúton is köszönöm, és erőt kívánok a folytatáshoz! Ugyanakkor az ő munkájukat is elősegíti a higgadt, felelősségteljes és mértéket tartó viselkedés” – írja Miseta Attila. (Szabad Pécs)

https://444.hu/2020/03/23/a-pecsi-tudomanyegyetem-rektora-azt-keri-a-pecsiektol-ne-bantsak-a-kulfoldi-egyetemi-hallgatokat

Nem álltak fel a kormánypártiak, amikor egy jobbikos kérte, hogy állva tapsolják meg az egészségügyiseket

Pedig hetek óta hirdetik, hogy félre kell tenni a politikai ellentéteket.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke reagált a parlament hétfői ülésén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására, melyben a miniszterelnök újra felolvasta a kormány ma már egyszer ismertetett koronavírus-ügyi intézkedéseit.

Ezután arról beszélt, hogy „mindannyian látjuk, hogy milyen lerohasztott állapotban vannak a kórházaink, milyen megalázó életkörülmények között küzdenek a magyar emberek életéért az egészségügyben dolgozók és a közszolgáltatásokat elvégzők”.

ENNEK AZ ORSZÁGNAK A MEGMENTŐI NEM ITT ÜLNEK, HANEM A KÓRHÁZAKBAN MOST IS KÜZDENEK

– mondta, majd beszédét azzal zárta, hogy felkérte a képviselőket: felállva, tapssal mondjanak köszönetet az egészségügyi dolgozók munkájáért. Az addig hetek óta a politikai ellentétek félretételéről szónokló kormánypártiak azonban nem voltak hajlandóak a gesztusra, ülve maradtak.

https://hirek.ma/2020/03/23/nem-alltak-fel-a-kormanypartiak-amikor-egy-jobbikos-kerte-hogy-allva-tapsoljak-meg-az-egeszsegugyiseket

Budapesten üres lakásokkal és kollégiumi helyekkel segítik a hajléktalanokat a járvány idején

Idősebbek az átlagnál, és sokszor nagyon rossz egészségi állapotban vannak, ezért a koronavírus különösen veszélyes lehet a hajléktalan emberekre. A járvány szempontjából nem is az utcán élők vannak a legnehezebb helyzetben, hanem azok, akik zsúfolt szállókon, emeletes ágyakkal telepakolt szobákban töltik az éjszakáikat. 

Ezeken a szállásokon még akkor is nehéz betartani a társadalmi távolságtartásról szóló szabályokat, ha amúgy megfelelnek az előírásoknak, és tényleg négy négyzetméter jut egy emberre. Az intézmények egy részében azonban ez sem mindig teljesül, akár több százan is tartózkodhatnak egy épületben, 15-20 ágyas szobákban.

Ráadásul a hajléktalan emberek közül sokan eleve felsőlégúti problémákkal küzdenek, így az ő esetükben még nehezebb észrevenni a koronagyanús tüneteket, és megfelelő óvintézkedések nélkül nagyon hamar megfertőzhetik egymást.

https://444.hu/2020/03/24/budapesten-ures-lakasokkal-es-kollegiumi-helyekkel-segitik-a-hajlektalanokat-a-jarvany-idejen

Teljesen leáll a Ryanair

Miután kedden a járataik 20 százaléka repült csak, leállítja működését a koronavírus-járvány miatt a Ryanair. A cég közlése szerint gépeiket felajánlották a kormányoknak, hogy a külföldön rekedt emberek hazaszállítására is használják. Csak az áruszállító járatokat üzemeltetik tovább. Hogy meddig függeszti fel működését a légitársaság, egyelőre nem közölték, de úgy kalkulálnak, hogy még májusban is a földön maradnak a gépek. 

Az Eurocontrol szerint az elmúlt napokban a szokásos légiforgalom negyede zajlik Európa légterében. Alig ötezer gép közlekedett, a légitársaságok többsége felfüggesztette működését. 

https://444.hu/2020/03/24/teljesen-leall-a-ryanair

A WHO szerint az Egyesült Államok lehet a világjárvány új gócpontja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint a fertőzések rohamos terjedése miatt nem kizárt, hogy az Egyesült Államok a világjárvány új gócpontjává válik. Az utóbbi 24 órában az új koronavírusos megbetegedések 85 százalékát Európában és az Egyesült Államokban észlelték. Az új fertőzések 40 százaléka az Egyesült Államokban történt, ami a járvány terjedésének "hatalmas gyorsulását" mutatja - emelte ki a szóvivő.

Margaret Harris megjegyezte, hogy világszinten is gyorsnak tartják a fertőzés terjedését, és a világszervezetnél mind a megbetegedések, mind a halálozások globális számának gyors emelkedésére számítanak.

https://444.hu/2020/03/24/a-who-szerint-az-egyesult-allamok-lehet-a-vilagjarvany-uj-gocpontja

Amerikai Népszava

BARTUS LÁSZLÓ: ÁLLAMCSÍNY

Orbán Viktor pártja hivatalosan is bűnszervezetté vált. Szervezett bűnözői csoporttá, amely a koronavírusra hivatkozó rendkívüli felhatalmazási törvénnyel nyíltan is államcsínyt követ el. Ez egy folyamat vége, amelyről már a kezdet kezdetén látni lehetett, hova vezet. 2010-ben megírtam, hogy Orbán illiberális állama akkor is fasiszta állam, ha még nem nyílt diktatúra, és nem látszik. A lényege az, és ahogy a magból kinő egy fa, a NER-ből egy totális diktatúra fog kinőni. De jellegét tekintve ez az első perctől kezdve az volt, amit most “törvénybe” is iktatnak: fasiszta diktatúra.

Többet kellene Bibliát olvasnia a keresztény magyar népnek, mert akkor megértene olyan egyszerű igazságokat, hogy a mag természete meghatározza a fát, ami lesz belőle. A tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Egy magban benne van a fa természete, benne van a kódja, a programja. Egy diófa már akkor diófa, amikor még a mag a földben van, amikor csak venyige, és nem látszik rajta, hogy milyen fa lesz belőle. Orbán rendszerének magva az Alaptörvény preambulumában olvasható, és abból a magból csak nyílt diktatúra fejlődhet ki. Állama már akkor fasiszta állam volt, amikor még csak rügyezett.

https://nepszava.us/bartus-laszlo-allamcsiny/

Háziorvosok a koronavírus ellen: „az 50 darabos dobozban csak 40 darab sebészi maszk volt”

Védőfelszerelést kapnak, de nem eleget és nem megfelelő minőségűt, pedig a betegekkel, ha elvétve is, de továbbra is érintkeznek. Sok közülük a 65 év feletti, majdnem 500 betöltetlen praxis van. Átszervezés következik.

https://magyarnarancs.hu/belpol/haziorvosok-a-koronavirus-ellen-az-50-darabos-dobozban-csak-40-darab-sebeszi-maszk-volt-128070

HOL ÉLTEK EDDIG, AKIK MOST KEZDTEK RETTEGNI A RENDELETI KORMÁNYZÁSTÓL?

azonnali

Akik egészségesen önként karanténba vonulnak, nézzék meg, hogyan trehánykodik az egészségügy a tényleg betegekkel, akik meg Orbán-diktatúrától rettegnek, azoknak szólok, hogy egy ideje már kétharmaddal kormányoznak.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200323_hol-eltek-eddig-akik-most-kezdtek-rettegni-a-rendeleti-kormanyzastol

Kinek a zsebében van 3000 milliárd?

Van-e annál gusztustalanabb hazugság, amit most a magyar kormány – Gulyás Gergely száján keresztül – elkövetett. Van-e annál undorítóbb, hogy miközben az ország nagyobbik fele, a felnőtt lakosság zöme azért izgul, hogy túlélje ezt a válságot, és szorít, igen szorít azért, hogy a vezetés képes legyen kezelni a helyzetet, hogy valódi mentőövet dob majd neki, a mi kormányunk azt közli, hogy most ő 3000 milliárd forintot hagyott a magyar emberek zsebében, mégpedig azzal a mentőcsomaggal, amelyet Orbán Viktor ismertetett.

https://hirklikk.hu/kozelet/kinek-a-zsebeben-van-3000-milliard/361637

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.