2020, március 24 - 07:33 Sajtószemle

További hat pontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor

A taxisok után felmentést kap egy sor kisvállalkozás, de kiterjesztik a GYES, GYED időtartamát és felfüggesztik a kilakoltatásokat és lefoglalásokat is.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/tovabbi-hat-pontos-gazdasagi-intezkedescsomagot-jelentett-be-orban-viktor-128034

AZ OPERATÍV TÖRZS RENDKÍVÜLI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS AKTUÁLIS HELYZETRŐL, 2020. MÁRCIUS 23

 

. https://hirado.hu/videok/az-operativ-torzs-rendkivuli-sajtotajekoztatoja-a-koronavirussal-kapcsolatos-aktualis-helyzetrol-2020-marcius-23

Felhatalmazási törvény: semmiben sem engedne a Fidesz, az ellenzék szerint diktatúrát építene Orbán

Napirend előtt szólalt fel a miniszterelnök. A kormány célja az, hogy már kedden szavazhassanak a felhatalmazási törvényről, amihez az ellenzék szavazataira is szükség van.

Délelőtti tájékoztatóján Orbán üzent az ellenzéknek, amikor azt mondta, hogy a széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje jött el.

Az életünk megváltoztatása most elkerülhetetlen – mondta. Egy ideig másképpen kell dolgozni, másképpen kell viselkedni, ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet. Ez felhatalmazza a kormányt és eszközöket ad neki, hogy megszervezze Magyarország védelmét.

A szokásos jogszabályok keretei között ugyanis nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét – mondta, amivel arra utalt, miért kell elfogadni a Ház előtt fekvő törvényt.

Orbán ezt követően elismételte azt, amit már délelőtt is elmondott. “Gyorsuló ütemben közeledik a tömeges fertőzések időszaka” – mondta el a Házban is. Kitért arra is, hogy a védelmet az idősekre kell összpontosítani. Majd újra ismételt, a délelőtt elmondott számokat adta elő képviselőtársainak, készletszámokat, az emberi erőforrás számait sorolta fel. Ezeket részletesen leírtuk már, IDE kattintva éri el.

Ha baj van, ezzel gazdálkodhatunk – zárta a számok ismertetését.

ellenzéki felszólalások: ………..

https://hvg.hu/itthon/20200323_A_koronavirusrol_es_a_felhatalmazasi_torvenyrol_vitazik_a_parlament#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush

 

Orbán felhatalmazása helyett digitális parlamentet akar az MSZP

Home office törvényhozással gátolnák meg a kormány túlhatalmát.

https://24.hu/belfold/2020/03/23/koronavirus-mszp-digitalis-parlament/

Orbán: Nekem ne adjanak három hónapra felhatalmazást

Nekem ne adjanak felhatalmazást három hónapra,

– mondta a kormányfő arra utalva, hogy jelen állás szerint nem lehet meghatározni, hogy mikor lesz vége a koronavírus-járványnak. Hozzátette: nem lehet arról beszélni, hogy 90 nap múlva összeülünk és megvitatjuk, hogy véget ért a válsághelyzet, mert ha a védekezés sikeres, akkor a járvány el fog nyúlni, és három hónap múlva mindannyian rosszabb állapotban leszünk, mint most.

Az a feladat, hogy megtervezzük a fertőzésnek azt az útvonalát, hogy úgy haladjon a terjedése, hogy egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügy működése

– jelentette ki.

A felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kormány és a Fidesz nem elvenni akarja a parlamenttől a döntési lehetőséget, hanem visszaadni. „Örömmel fogjuk a biztatást és a tanácsokat, de ezt a válságot az ellenzék nélkül is meg fogjuk oldani” – tette hozzá a miniszterelnök, elismerve, hogy a parlamentben a kormánypártoké a többség, tehát az, hogy az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló felhatalmazást, már a Fidesz-KDNP akaratától függ.

Azt, hogy időben észleltük-e a vírus veszélyét, azt majd a válság után vitassuk meg,

https://24.hu/belfold/2020/03/23/koronavirus-orban-viktor-felhatalmazasi-torveny-parlament-ellenzek-kijarasi-tilalom/

Gulyás Gergely: Álszent a veszélyhelyzet időtartamának meghatározásáról szóló vita

Magyar Nemzet

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején hozott intézkedések hatályban tartása függ az Országgyűlés azon döntésétől, hozzájárul-e a kormány által beterjesztett javaslatokhoz – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

A miniszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az ellenzék kérésére hétpárti egyeztetést tartottak a döntésre váró javaslatokról és arról, hogy azt házszabálytól eltérve tárgyalják-e.

Hangsúlyozta: a kérdés, hogy a hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a válság sújtotta ágazatoknak biztosított járulékkedvezmények fennmaradnak-e az elfogadásuk után 15 napon túl is.

Kijelentette: álszent az a vita, ami a veszélyhelyzet időtartamának meghatározásáról szól, hiszen ennek kijelölése az alaptörvény értelmében a kormány feladata. A kabinet azonban megtette a lehető legnagyobb gesztust az ellenzéknek, és a jogot a veszélyhelyzet végének meghatározására átadja az Országgyűlésnek. Jelenleg azonban nem tudható, hogy ez mikor lehetséges – hangsúlyozta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-alszent-a-veszelyhelyzet-idotartamanak-meghatarozasarol-szolo-vitaa-7919927/

Címzett: magyar demokraták

Tiltakozunk a felhatalmazási törvény elfogadása ellen!

Még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat! A hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne! Teszi ezt ahelyett, hogy pontos és közérthető információkat adna, és gondoskodna,
felkészülne a várható katasztrófára, valódi nemzeti egységet teremtene a nehéz
helyzetben.

A dr. Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat alapján a magyar országgyűlés közjogi öngyilkosságot követne el, és az alaptörvény által biztosított jogköreit olyan kormánynak engedné át, amely a korábbi gyakorlatát folytatva azt saját céljaira használja fel!

Minden magyar demokratának tiltakoznia kell a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve.

Miért fontos?

Nagy a veszélye, hogy a kormány a saját hatalmának véglegesítésére akarja felhasználni a veszélyhelyzetet. A felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják.

Hiszünk abban, hogy egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat!

https://szabad.ahang.hu/petitions/tiltakozzunk-a-felhatalmazasi-torveny-elfogadasa-ellen

Bárándy Péter: erre a törvényre egyáltalán nincs szükség

 „A mostani rendelet az országgyűlés egyetlen érdemi cselekvőképességét, korlátozó jogát szünteti meg. Értelmezhetjük bárhogyan, a parlamentnek ez az egy joga maradt a rendkívüli jogrend idején – az alaptörvény szerint. Most ezt szüntetik meg, az országgyűlés lényegében nem létezik, működése illúzióvá válik. Ennek következtében, a politikai aktorok cselekvése is értelmezhetetlen. Másként: megszűnik a politizálás” – ezt nyilatkozta Bárándy Péter, volt igazságügy miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta: a kormánynak legalább a törvény nevére ügyelnie kellett volna: 1933-ban Hitler törvényét nevezték így.

https://hirklikk.hu/kozelet/barandy-peter-erre-a-torvenyre-egyaltalan-nincs-szukseg/361534

Kocsis Máté szerint 8 nappal később akkor is megszavazzák a felhatalmazási törvényt, ha hétfőn nem lesz meg a négyötöd a parlamentben

https://444.hu/2020/03/21/kocsis-mate-szerint-8-nappal-kesobb-akkor-is-megszavazzak-a-felhatalmazasi-torvenyt-ha-nem-lesz-meg-a-negyotod-a-parlamentben

A hivatalos adatok 25-szöröse lehet a valós

„Azonnal be kellene vonni a koronavírus-tesztelésbe a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), továbbá az állat- és növényvédelemmel foglalkozó kutatóintézeteket, amelyeknek megfelelő kapacitásuk van az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére” – üzent a kormánynak Falus Ferenc, volt tisztifőorvos, járványügyi szakember. Magyarországon 9,5 millió potenciális fertőzött van, s egy olasz városka példája mutatja, a teszteléssel és teljes lezárással útját lehet állni a fertőzés terjedésének. Egyszerű, de megfelelő tesztet laboratóriumokban is elő lehet állítani, tesztcsomagokat pedig rendelni kell, még van olyan gyártó, amelynek ma még van.

 

https://hirklikk.hu/kozelet/a-hivatalos-adatok-25-szorose-lehet-a-valos/361467

Kovács: Az Orvosi Kamara kérése politikai akció

„Én a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését politikai akciónak tekintem” – válaszolta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy tervezik-e, hogy eleget tesznek valamelyik kérésnek. Kovács Zoltán érdemi választ nem adott, viszont hozzátette, hogy 

„politikai haszonszerzésnek ebben a helyzetben semmi értelme”.

 

Arra nem tért ki, hogy az a kérés, hogy több védőfelszerelést jutassanak el az egészségügyi dolgozóknak hogyan politikai haszonszerzés. 

https://444.hu/2020/03/15/kovacs-az-orvosi-kamara-keresei-politikai-akcio

A független média végnapjai?

A koronavírus járvány elsősorban és mindenek előtt egészségügyi válságot okoz, de már most láthatóak a járulékos hatások is. Világszerte gazdasági válság van kibontakozóban, de Magyarországon a független média fennmaradása is komoly veszélybe került. Urbán Ágnes írása. 

A koronavírus járvány pusztító hatással lesz a magyarországi független médiára. Az eddig is bizonytalan üzleti modellek most végérvényesen összedőltek: leállnak a hirdetési kampányok, és a válság sok család egzisztenciáját teszi bizonytalanná, jelentősen csökkentve ezzel a médiára fordítható összegeket. Ez a jelenség rövid időn belül, 2-3 hónap múlva kritikus helyzetbe sodorhatja a független szerkesztőségeket, különösen azért, mert legtöbbjük mögött nem áll tőkeerős tulajdonos. Könnyen lehet azonban, hogy a piaci bevételekből élő média már a gazdasági ellehetetlenülés előtt megszűnik létezni. Az elmúlt napok fejleményei arra engednek következtetni, hogy a kormánypárt felhasználja a jelenlegi helyzetet a független média elleni fellépésre.  

 

A kormány igazán látványosan március 15-én, egy sajtótájékoztatón támadta be a független médiát, amikor Kovács Zoltán államtitkár a 444.hu újságírójának kérdésére kioktatólag azt válaszolta, hogy a 444.hu-nak és más független médiumoknak nem kell okosabbnak lenniük a járványügyi szakembereknél. A kérdés egyébként arra vonatkozott, hogy milyen protokoll alapján tesztelték Pintér Sándor belügyminisztert és miért nem tesztelik a bizonyítottan koronavírussal fertőzött betegeket ápoló egészségügyi dolgozókat. A kérdésre az államtitkár nem adott érdemi választ. (A helyzet abszurditását fokozta, hogy március 15-e nemzeti ünnep, a szabad sajtó napja, így tehát különösen szimbolikussá vált ez az intermezzo). 

 

https://mertek.atlatszo.hu/a-fuggetlen-media-vegnapjai/

 

Magyar Hang: már hat fertőzött egészségügyi dolgozót találtak Szegeden

Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál –mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták – tudta meg a Magyar Hang több egymástól független forrásból.

A bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. Információink szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját s Rovó László tölti be.

Értesüléseink szerint az idegsebészeti klinika munkatársa Rovó Lászlóval közösen ment síelni az észak-olaszországi Dél-Tirolba, ám a rektorral ellentétben hazatérése után egyből karanténba vonult.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/23/rengeteg-orvos-kiesett-az-szte-rektorhelyettese-es-egy-idegsebesz-is-megfertozodott/

Így számolták fel a köztársaságot a nácik

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933. január 30-án nevezte ki Paul von Hindenburg birodalmi elnök Adolf Hitlert Németország kancellárjává, amivel halálos csapást mért a demokratikus rendszerre.

Az új kancellár javaslatára Hindenburg február 1-jén feloszlatta a Reichstagot, a három nappal később kiadott szükségrendelet pedig jelentősen korlátozta a gyülekezési és a sajtószabadságot. Február 27-én tűz ütött ki a Reichstag épületében, az NSDAP kommunistákat gyanúsítta meg a gyújtogatással. Ennek alapján a rendőrség tömegével tartóztat le kommunista, szociáldemokrata és szakszervezeti aktivistákat. Február 28-án pedig Hitler aláíratja az államfővel azt a hírhedt rendeletet, amely hatályon kívül helyezi az alapvető politikai jogokat. Még aznap betiltják a KPD-t, március végén megnyitják az első koncentrációs táborokat, ahová az új rezsim vélt vagy valós ellenfeleit (főleg baloldaliakat) zárnak be. Szintén március végén születik meg az úgynevezett "felhatalmazási törvény", amelynek alapján Hitler a Reichstag jóváhagyása nélkül hozhat törvényeket.

1933 végéig Hitler rezsimje futólépésben számolta fel a demokrácia és a jogállam intézményeit. Áprilisban a "Vezér" (Führer) "birodalmi helytartókat" nevez ki a tartományok élére, miáltal ezek elveszítik jogi önállóságukat. Májusban szétverik a szakszervezeteket, helyettük megalakul a Német Munkafront, elnökévé Hitler hű csatlósát, Robert Leyt nevezi ki. Júniusban betiltják az SPD-t, majd júliusban az összes többi pártot: létrejön az egypártrendszer.

https://m.mult-kor.hu/20130130_igy_szamoltak_fel_a_koztarsasagot_a_nacik?fbclid=IwAR0qh1O8NhR5eUCsnug

Scheppele: Orbán minden hatalmat egy kézben összpontosíthat

"A rendkívüli helyzetre való tekintettel nagyon sok országban hoznak az elnökök és kormányfők rendkívüli rendelkezéseket, de egyik se olyan durva mint Orbáné."

https://www.klubradio.hu/adasok/scheppele-orban-minden-hatalmat-egy-kezben-osszpontosithat-111729

Nem jó jel: egyre több afrikai országban terjed a koronavírus

Bár az új típusú koronavírus kezdetben csak lassan terjedt Afrikában, mostanra a kontinens 54 államából 42-ben bukkant fel 1100 megerősített esettel. Több ország szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200322/nem-jo-jel-egyre-tobb-afrikai-orszagban-terjed-a-koronavirus-421212

Plácido Domingo is megfertőződött a koronavírussal

Plácido Domingo a Facebook-oldalán is közzétette, hogy koronavírus-tesztje sajnos pozitív lett. A művész és egész családja önkéntes karanténba vonult. Jelenleg mindannyian jól érzik magukat.

Mivel Plácido Domingo a koronavírus jellegzetes tüneteit tapasztalta magán – köhögött és láza is volt–, tesztelését kérte, ami pozitív eredményt mutaott. Bejelentésében arra kér mindenkit, hogy legyen különösen óvatos a járvány alatt, mosson kezet gyakran, tartsa a megfelelő távolságot a többi embertől, és ha lehet, leginkább maradjon az otthonában!

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/placido-domingo-is-megfertozodott-a-koronavirussal/

Karanténba vonul Angela Merkel

Az orvos, aki beoltotta, mostanra koronavírusos lett

 

Angela Merkel otthoni karanténba vonul, miután a vasárnap délutáni sajtóeseményét követően arról értesítették, hogy az orvos, aki pénteken beadta neki a pneumokokkusz elleni védőoltást, mostanra pozitív koronavírus-tesztet produkált. A hírt Steffen Seibert, a kormányzat szóvivője jelentette be.

Miután értesült orvosa betegségéről, Angela Merkel úgy döntött, önkéntesen karanténba vonul. A következő napokban többször is tesztelni fogják, hiszen jelen pillanatban még nem lehet egy negatív teszt eredményéből következtetéseket levonni. Az otthoni karantén ellenére Merkel továbbra is ellátja kormányfői teendőit.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/karantenba-vonul-angela-merkel-128020

A momentumos Cseh Katalin önkéntes orvosnak jelentkezett az Országos Mentőszolgálatnál

A Momentum európai parlamenti képviselője, akinek az eredeti végzettsége orvos, az oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi válsághelyzet miatt úgy döntött, önkéntes orvosnak jelentkezik az Országos Mentőszolgálat felhívására

Már most négy ember életét követelte a járvány, már most nincs elég orvos, nincs elég ápoló, szakemberek tucatjai kerültek karanténba. Egyértelmű, hogy minden segítő kézre szükség van” -írja Cseh Katalin, aki másokat arra kér, valamilyen területen jelentkezzenek önkéntesnek: „lehet maszkot varrni, idős embereknek segíteni bevásárolni, kutyát sétáltatni, önkormányzatok tájékoztató munkájában részt venni, otthonról mesét olvasni”.

Cseh Katalin egyelőre még nem tudja, hova osztják be, de mindenesetre jelezte a hatóságoknak, hogy nemrég Brüsszelben járt. 

Hétfőn a Jobbik országgyűlési képviselője, Rig Lajos is önkéntesnek jelentkezett az Országos Mentőszolgálat, a tapolcai, ajkai, veszprémi és keszthelyi kórház számára. Azt írta: „ jelen helyzetben a lelkiismeretem és a szakmai elhivatottságom azt diktálja, hogy mint aneszteziológus szakasszisztens és mentőápoló többet tudok tenni a magyar emberekért, mint országgyűlési képviselőként”.

A Momentum európai parlamenti képviselője, akinek az eredeti végzettsége orvos, az oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi válsághelyzet miatt úgy döntött, önkéntes orvosnak jelentkezik az Országos Mentőszolgálat felhívására

Már most négy ember életét követelte a járvány, már most nincs elég orvos, nincs elég ápoló, szakemberek tucatjai kerültek karanténba. Egyértelmű, hogy minden segítő kézre szükség van” -írja Cseh Katalin, aki másokat arra kér, valamilyen területen jelentkezzenek önkéntesnek: „lehet maszkot varrni, idős embereknek segíteni bevásárolni, kutyát sétáltatni, önkormányzatok tájékoztató munkájában részt venni, otthonról mesét olvasni”.

Cseh Katalin egyelőre még nem tudja, hova osztják be, de mindenesetre jelezte a hatóságoknak, hogy nemrég Brüsszelben járt. 

Hétfőn a Jobbik országgyűlési képviselője, Rig Lajos is önkéntesnek jelentkezett az Országos Mentőszolgálat, a tapolcai, ajkai, veszprémi és keszthelyi kórház számára. Azt írta: „ jelen helyzetben a lelkiismeretem és a szakmai elhivatottságom azt diktálja, hogy mint aneszteziológus szakasszisztens és mentőápoló többet tudok tenni a magyar emberekért, mint országgyűlési képviselőként”.

https://444.hu/2020/03/21/a-momentumos-cseh-katalin-onkentes-orvosnak-jelentkezett-az-orszagos-mentoszolgalatnal

Elég volt! Most hagyják abba a felelőtlen, kívülről való bekiabálást!

SZÁJER JÓZSEF EP-KÉPVISELŐ ÍRÁSA RADKA MAXOVÁ CSEH EP-KÉPVISELŐ LEVELE KAPCSÁN

MANDINER

Szájer József

Az európai liberálisok egy cseh képviselőnője, Radka Maxová aggódó levelet fogalmazott az Európai Unió vezetőinek arról, hogy a jogállamot fenyegeti az a koronavírus elleni küzdelem miatt benyújtott magyar törvényjavaslat, amely meghosszabítja a március tizenegyedikén bevezetett vészhelyzetet. A hölgy most aláírásokat gyűjt a leveléhez.

Igen, jól látják, a képviselő szerint egy törvény benyújtása fenyegeti a törvényes rendet. Nonszensz!

Kezdjük az alapoknál, kedves Radka Maxová, ma az az egyes számú, mindent háttérbe szorító veszély az, amely a járvány részéről az emberi életeket fenyegeti. Jobb lenne, ha elsősorban és leginkább otthon, Csehországban most erre a védelemre koncentrálná Ön is az energiáit.

De ne térjünk ki a jogállam kérdése elől sem.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/eleg-volt-most-hagyjak-abba-a-felelotlen-kivulrol-valo-bekiabalast-7919093/

MILYEN FELÜLETEN MEDDIG MARAD ÉLETKÉPES A KORONAVÍRUS?

Néhány óráig, esetleg néhány napig különböző anyagú felületeken is életképes marad a SARS-CoV-2 nevű, új típusú koronavírus – derült ki abból a preprint tanulmányból, amelyet a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) és a Princeton Egyetem Nemzeti Egészségtudományi Intézetének (NIH) kutatói jelentettek meg előzetesen a medRxiv felületén, ahol kutatói bírálat nélküli tudományos munkákat is publikálnak. (Az amerikai kutatók megállapításai tehát még nem mentek át minden szűrön, amelyen egy tudományos munka ennél kevésbé hektikus időkben át szokott.)

A kutatók a laboratóriumban különféle felületeknek tették ki a vírust, és azt találták, hogy sokáig virulens marad: a kartonpapíron akár 24 óráig, a műanyagon és a rozsdamentes acélon két-három napig, aeroszolokon, azaz a levegőben lebegni képes részecskékhez kötve legfeljebb három óráig. Az előzetes eredmények érvényességét erősíti, hogy alapvetően egyeznek a 2000-es évek elején több ezer megbetegedést okozó SARS-CoV-nál mért adatokkal. Az alábbi ábrán pirossal jelölték a mostani, kékkel a korábbi kórokozó tulajdonságait:

https://qubit.hu/2020/03/23/milyen-feluleten-meddig-marad-eletkepes-a-koronavirus

Németországban több mint 2500 új fertőzést diagnosztizáltak, Luxemburgban háromszázan betegedtek meg a hétvégén

https://nepszava.hu/3071892_nemetorszagban-tobb-mint-2500-uj-fertozest-diagnosztizaltak-luxemburgban-haromszazan-betegedtek-meg-a-hetvegen

Románia lezárta határait, Lengyelországban 649 fertőzést regisztráltak

https://nepszava.hu/3071889_romania-lezarta-hatarait-lengyelorszagban-649-fertozest-regisztraltak

Koronavírus: világszerte közel 340 ezren fertőződtek meg

https://nepszava.hu/3071866_koronavirus-vilagszerte-kozel-340-ezren-fertozodtek-meg

Több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosíthattak Kínában

https://nepszava.hu/3071852_tobb-mint-43-ezer-tunetmentes-fertozottet-azonosithattak-kinaban

Trump: Washington állam is katasztrófa sújtotta terület

https://nepszava.hu/3071848_trump-washington-allam-is-katasztrofa-sujtotta-terulet

Tovább szigorít Németország: nem tartózkodhat kettőnél több ember együtt közterületen, csak ha ugyanabban a háztartásban élnek

https://nepszava.hu/3071829_tovabb-szigorit-nemetorszag-nem-tartozkodhat-kettonel-tobb-ember-egyutt-kozteruleten-csak-ha-ugyanabban-a-haztartasban-elnek

Szabad szemmel: Orbán lépése megmutatja, hogy egy vírus a jogállamot is képes felszámolni

https://nepszava.hu/3071847_szabad-szemmel-orban-lepese-megmutatja-hogy-egy-virus-a-jogallamot-is-kepes-felszamolni

„Az ellenzék a kicsinyes politikai érdekeket és nem a magyar emberek sorsát tartja szem előtt”

Magyar Hírlap

A CÖF-CÖKA és a magyar szellemi honvédők sokasága megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az ellenzéki pártok, ebben az egész Magyarországot érintő drámai helyzetben is kicsinyes politikai érdekeiket és nem a magyar emberek sorsát tarják szem előtt - írja a szervezet lapunknak eljuttatott sajtóközleménye.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200323-az-ellenzek-a-kicsinyes-politikai-erdekeket-es-nem-a-magyar-emberek-sorsat-tartja-szem-elott

Plázaboy

Tragikomikusan viselkedik a magyar balliberális ellenzék a koronavírus-járvány kezdete óta. Talán még híveik is csodálkozva lesik, hova tűnt az egykor olyan hatalmasnak hirdetett szürkeállomány

Dippold Pál Magyar Hírlap

Ami, ugyebár, régen a szabad demokraták nyakán imbolygott, mostanában pedig a szivárványkoalíció emberei képzelik bele a fejükbe. Az egyre nyilvánvalóbban veszélyes, mindannyiunkat érintő veszélyhelyzetben szánalmasan viselkednek.  A kormány és az általa létrehozott válságkezelő alakulatok példamutatóan és hatékonyan oldják meg a mindinkább súlyosbodó gondokat. Életvédelem, munkahelyvédelem és hit a jövőben. Ezekkel a szavakkal jellemezhető országunk vezetésének válságkezelő politikája.

A nagyagyú ellenzékiektől csupán gyenge eseménykövető akciókra futja. Meg persze a kormánypártok és az őket támogató több millió ember pocskondiázására. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200322-plazaboy

A hat óra alatt kiérő mentő csak a kezdet volt – így zajlott egy koronavírus-tesztelés

Olvasónk elmesélte, mi történt vele, miután jelezte a háziorvosának, hogy koronavírus-fertőzésre gyanakszik. A mentőben két másik beteggel szállították be, a kórházban szintén sok emberrel került kapcsolatba, majd eredmény nélkül kellett valahogy hazajutnia. A beszámoló szerint az egészségügyi dolgozók erőn felül teljesítenek, bár a körülmények nem a legjobbak.

https://24.hu/belfold/2020/03/23/koronavirus-teszteles-tapasztalat-laszlo-korhaz/

Ilyen a koronavírus ellen harcoló egészségügyi dolgozók arca a világ minden tájáról

https://24.hu/elet-stilus/2020/03/23/koronavirus-orvos-nover-egeszsegugy-olaszorszag-vuhan-fenykep-foto/

Újabb nyilatkozatot tettek a Vígszínház elszerződött társulati tagjai

Hiányolják a beismerést és a bocsánatkérést.

A Vígszínház egykori munkatársai ismét niylatkozatot adtak közre, amelyben üdvözlik, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Emellett azonban kiemelik, hogy hiányolják Eszenyi részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát. Hangsúlyozzák, hogy kiállásukban és megszólalásukban nem politikai szándék volt, hanem morális és szakmai kérdések vezérelték őket.

"Korábbi nyilatkozatunkkal a verbális erőszak és a hatalommal való visszaélés ellen léptünk fel, megosztva saját tapasztalatainkat" – írják.

A nyilatkozatot kiadók hangsúlyozzák, hogy az említett eseményekben nem Eszenyi volt az áldozat, aki még csak nem is reagált érdemben a megfogalmazott és nyilvánosságra hozott állításokra, általában pedig tagadta azokat.

A színház volt dolgozói elengedhetetlennek tartják, hogy a fenntartó lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot, hogy kiderüljön, a Vígszínház volt és jelenlegi munkatársai által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e, hogy azok megengedhetők-e egy munkahelyen, egy színházban. Mint írják, "azt állítjuk, hogy ez a viselkedés nem fogadható el, ártalmas, és véleményünk szerint nem elkerülhető, hogy ebben a kérdésben a Fenntartó is állást foglaljon".

 

https://m.magyarnarancs.hu/szinhaz2/ujabb-nyilatkozatot-tettek-a-vigszinhaz-elszerzodott-tarsulati-tagjai-128039

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.