2020, március 21 - 08:54 Sajtószemle

Angela Merkel történelmi tévébeszéde a koronavírus-válság miatt

magyar felirattal

https://www.dailymotion.com/video/x7sswt1

A Szent László Kórház egyik dolgozója is megfertőződött koronavírussal

Az operatív törzs megerősítette az ATV információját, miszerint a Szent László Kórház egyik dolgozója is megfertőződött koronavírussal.

Az ATV információi szerint a Szent László Kórház gégészetén dolgozó egyik nővér is pozitív koronavírus-tesztet produkált. Erről tájékoztatást kértünk az operatív törzstől, amely megerősítette a hírt.

Válaszlevelükben az írták, hogy az említett kolléga "jó általános állapotban van, szerda este láz és köhögés jelentkezett nála. Ezért a hatályos eljárásrendnek megfelelően megvizsgáltuk koronavírus-fertőzésre."

A vizsgálat pozitívnak bizonyult, az esetet a járványügyi hatóságok vizsgálják.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200320-a-szent-laszlo-korhaz-egyik-dolgozoja-is-megfertozodott-koronavirussal

 

Operatív törzs: A tömeges megbetegedések küszöbén állunk

Sokan megszegik a hatósági karantént, már 50-nél többször bírságoltak. A katonák egyre több feladatot kapnak.

https://24.hu/belfold/2020/03/20/operativ-torzs-harom-halott-het-gyogyult/

Már hárman haltak meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon

Két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma Magyarországon, írja a hivatalos kormányzati honlap

Péntekre újabb magyar állampolgároknál és egy iráninál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 85-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

https://index.hu/belfold/2020/03/20/mar_harman_haltak_meg_koronavirus-fertozesben_magyarorszagon/

 

Karácsony Pekingtől és Sanghajtól kér maszkokat

Kínai nagyvárosok főpolgármestereihez fordult Karácsony Gergely főpolgármester, hogy jusson elég védőfelszerelés a Budapest működtetésében, üzemeltetésében kulcsszerepet játszó fővárosi alkalmazottaknak.

https://index.hu/belfold/2020/03/20/karacsony_pekingtol_es_sanghajtol_ker_maszkokat/

Karácsony: Orbán szerint van elég felszerelés, de hozzám más információ is eljutott

Kétféle információ jut el hozzánk. Az egyiket a miniszterelnök mondta ma is: szerinte van elegendő védőfelszerelés. Ez örömteli (lenne). De sajnos másfajta információ is egyre nagyobb számban és egyre kétségbeesettebb formában jut el hozzánk, nem ritkán drámai hangon. A kerületi egészségügyi ellátásban dolgozóktól, a hajléktalan ellátásban hősiesen dolgozó szociális munkásainktól, a város működtetésében kulcsszerepet játszó BKV-soktól, az idősgondozásban, a köztisztaságban és a közrend fenntartásában dolgozó munkatársainktól.

Én, talán érthető, az ő véleményüket tartom elsődlegesnek.

https://varosikurir.hu/karacsony-orban-szerint-van-eleg-felszereles-de-hozzam-mas-informacio-is-eljutott/

Bergamo: szinte háborús állapotokra kell készülni

Jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus miatti helyzet Európában, szerdáról csütörtökre 5322 új beteget és 427 halottat regisztráltak, az országban pedig már 3405 halottja van a járványnak, több, mint a járvány kiindulását jelentő Kínában. A stáb nem véletlenül jutott be először a leterhelt kórházba: a város kérte meg őket, hogy mutassák meg, milyen állapotok uralkodnak a koronavírus-járvány közepén, hogy a világ is lássa, mi vár rájuk, mire kell készülni, mit kell még időben, minden lehető eszközzel megelőzni.

Felejtsék el, hogy olyan, mint az influenza

A hadsereg szállítja el a holttesteket Bergamóból

A koronavírustól leginkább sújtott olasz városok egyikében a krematórium nem bírja a terhelést.

Az olasz egészségügy az összeomlás szélén, a kórházakban megfelelő eszközök nélkül, túlhajtott orvosok és nővérek próbálják felvenni a harcot a járvánnyal. Bergamóban már szinte minden kórházban kénytelenek a folyosón is elhelyezni a betegeket, mert nincs hely, a halottak szállításához pedig már a katonaság segítése kell.

A katasztrofális helyzetben az angol Sky News stábja elsőként bejutott az egyik leginkább leterhelt bergamói intézménybe, a XXII. János pápa kórházba az olasz gócpont közepén. A letaglózó nem is igazán jó szó a szinte háborús időkre emlékeztető körülmények leírására.

A kórházi termek zsúfolásig tele emberekkel, akik mind láthatóan súlyos problémával küzdenek, levegőért kapkodnak, a mellkasukat markolják, miközben lélegeztetőgépek pumpálják a levegőt az oxigénért éhes tüdejeikbe.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/20/bergamo_olaszorszag_koronavirus_korhaz/

 

Egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje is pozitív lett

Először a szülők között terjedt a hír szerdán, hogy az egyik hetedikes diák koronavírustesztje pozitív lett, miután az általános iskolás gyerek édesanyjáról is kiderült, hogy megfertőződött. Aztán csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központból hívták fel azt az édesapát is, akinek lánya a fertőzött diák osztálytársa, és múlt héten még egy osztályteremben tanultak együtt. A telefonhívás után pedig egy emailt is kaptak, melyben leírják a fontosabb tudnivalókat, de az osztálytársakat és a tanárokat – a szoros kontakt ellenére – sem tesztelik, állítja az Indexnek az édesapa. 

A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték. Tartózkodási helye a saját szobája. Visszamenőleg is egy hétig! 

− mondta.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/20/13_eves_diak_koronavirus_fertozott_tesz_hiany_karanten/

 

Vége van

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Az Európai Unió a mi nagy halottunk immár. Kilehelte lelkét, ami annál is inkább könnyen ment neki, mivel lelke az sohasem volt. Utoljára akkor hihettük, hogy van lelke, amikor álltunk a berlini fal helyén, a nagy omlás még friss teteménél, és hallgattuk a Pink Floydot, hallgattuk a The Wallt. Akkor azt hittük, kezdődik valami nagyszerű. Nem lett belőle semmi. Csak anyagi érdek, rideg számítás, ostoba ideológiák sosem látott diktatúrája, beleszólás mindenbe, ami lényegtelen, felesleges és bántó, oktrojált „liberalizmus” meg „nyitott társadalom” – minden hagyományunk, nemzeti érzésünk és büszkeségünk, szuverenitásunk és múltunk hetes cikkelyt érdemelt. A Főnéni rácsapott a kezünkre és lobotómiát helyezett kilátásba, ha önazonosak merészeltünk lenni. Lobotómiát, amin –úgy tűnik – a Nyugat nagyobb része már átesett.

De egy maszkot, egy lélegeztetőgépet, egy védőruhát, egy orvost, egy jó szót sem volt képes Brüsszel nyújtani most, igazi vész esetén. A beteg és életidegen globalizáció elhozta a járványt, de semmi válasza nincsen rá.

A sor megint és újra a nemzeteken van.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/vege-van-7901936/

 

15 órától tartotta az operatív törzs az első virtuális sajtótájékoztatóját

Csütörtökön tartotta az utolsó hagyományos sajtótájékoztatót az operatív törzs, ami előtt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, hogy újabb szakaszába lépett a járvány elleni védekezés, és emiatt péntektől csak virtuális tájékoztatót fognak tudni tartani. Egy stúdióba költöztek, onnan adtak válaszokat az újságírók jelenléte nélkül. 

Ez volt a tájékoztató:

 

https://index.hu/belfold/2020/03/20/15_oratol_tartjak_az_elso_virtualis_operativ_torzs_tajekoztatot/

 

Háromra emelkedett az elhunytak száma, heten meggyógyultak Magyarországon – hírek a koronavírus-járványról

Kövesse a járványról szóló híreket percről percre!

 

https://hvg.hu/itthon/20200320_koronavirus_jarvany_marcius_20_percrol_percre

 

Belgiumban megduplázódott egy nap alatt a halálos áldozatok száma

Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a nyolcvanat.

 

https://hvg.hu/vilag/20200320_koronavirus_fertozes_halalos_aldozatok_belgium_hollandia

 

Nincs helyük a digitális oktatásban: tanárokat küldenek el a tankerületek

A testnevelők és a napközis pedagógusok a leginkább érintettek.

A PDSZ hangsúlyozza, hogy a felmondási időt, ha van ilyen, minden esetben be kell tartani, a megbízási díjat pedig ki kell fizetni.

Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a lapnak azt mondta, a tankerületek maguk dönthetnek arról, kinek a szerződését tartják életben.

 

https://hvg.hu/elet/20200320_koronavirus_digitalis_tanrend_felmondas_iskolak_pedagogusok_oktatas

 

Parragh László: Pánikhelyzet van és tűzoltás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint korai lenne még az államnak nagyobb szerepet vállalnia a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésében. Az viszont szerinte szinte biztosra vehető, hogy a munkaerőpiac összeomlik, csak az élelmiszerboltok nyithatnak majd ki, és a katafizetés felfüggesztését a taxisokon kívül más szakmákra is kiterjesztik. Parragh Lászlót kérdeztük.

https://hvg.hu/kkv/20200320_Parragh_Laszlo_koronavirus_gazdasagi_valsag_MKIK

Maszkot fel: háború a koronavírus ellen – így szerzett be több millió darabot Csehország

A második világháború óta eltelt időszak legnagyobb nemzetbiztonsági válsága fejeződhet be Csehországban a hétvégén. Az országban sem az orvosok sem a polgárok nem jutnak hozzá az alapvető egészségügyi védőfelszerelésekhez a koronavírus ellen. A Babiš-kormány hónapok óta ígérte az eszközök beszerzését, hiába. Mindeközben országos polgári kezdeményezések formájában a lakosság házilag kezdett maszkokat gyártani. Végül több millió egészségügyi eszköz beszerzése több minisztérium, a nemzeti bank, egy fapados cseh légitársaság, Ukrajna és a kínai fél bevonásával valósult meg.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/20/maszkot-fel-haboru-a-koronavirus-ellen-igy-szerzett-be-tobb-millio-darabot-csehorszag/

Így sikerült megállítani Tajvanban a koronavírust

A Kínából indult koronavírus (COVID-19) az elsők között érte el Tajvant, ahol azonban máig kevesebb, mint 60 ember fertőződött meg. A fejlett egészségügy, a gyorsan meghozott szigorú intézkedések, és a big data megoldások egyaránt segítettek a védekezésben, olyannyira, hogy nem volt szükség olyan lezárásokra, vagy kijárási tilalomra, mint az európai országokban

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/16/igy-sikerult-megallitani-tajvanban-a-koronavirust/

Teljes fordulat 48 órán belül: önkormányzati választások után kijárási tilalom és vesztegzár Franciaországban

Homályos kommunikáció, egymásnak ellentmondó döntések, amatőrizmus, a kockázatok minimalizálása, késlekedés és felelőtlenség – a koronavírus-járvány kormányzati kezelése egyre több kritikát kap egy kaotikus hétvége után Franciaországban is. Az első komolyabb kényszerítő és gazdasági intézkedések mellett továbbra sem látszik világosan, milyen forrásokból, milyen erősítést kap az egészségügyi ellátórendszer, amelynek egyes szektoraiban már egy éve tiltakoznak a kapacitás- és emberhiány, illetve az alacsony bérek miatt. 

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/18/teljes-fordulat-48-oran-belul-onkormanyzati-valasztasok-utan-kijarasi-tilalom-es-vesztegzar-franciaorszagban/

5000 ingyenes parkoló nyílik Budapesten

Több pláza és bevásárlóközpont is megnyitja eddigi fizetős parkolóházát-mélygarázsát a lakosság számára a koronavírus-járvány miatt. További bevásárlóközpontok is csatlakozhatnak az akcióhoz.

https://index.hu/belfold/2020/03/20/5000_ingyenes_parkolo_nyilik_budapesten/

A román és a cseh állam fizet a munkájukat vesztett dolgozóknak a cégek helyett

Csehországban és Romániában az állam részben pótolja azok kieső bérét, akiknek már nincs munkája a koronavírus miatt, vagy kényszerszabadságra küldték – foglalta össze a Mérce az Expats.cz és a Romania Insider híreit. 

CSEHORSZÁGBAN AZ ÁLLAM KIFIZETI AZ OLYAN DOLGOZÓK BÉRÉNEK 80 SZÁZALÉKÁT, AKIKNEK A MUNKAHELYE IDEIGLENESEN BEZÁRT A KORONAVÍRUS MIATT HOZOTT RENDELETEK MIATT.

Ide tartoznak többek között a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú termékeket áruló boltok is. Az intézkedés Jana Maláčová munka- és szociálisügyekért felelős miniszter Antivirus programjának része, amelynek következő lépéseiről már tárgyal a kormány.

ROMÁNIÁBAN A KÉNYSZERSZABADSÁGOLTAK BRUTTÓ BÉRÉNEK 75 SZÁZALÉKÁNAK KIFIZETÉSÉRŐL DÖNTÖTTEK

https://index.hu/gazdasag/2020/03/20/a_roman_es_a_cseh_allam_fizet_a_munkajukat_vesztett_dolgozoknak_a_cegek_helyett/

A Balatonhoz menekülnek a vírustól tartó budapestiek

Már a március 15-i hétvégén is furcsa volt, mennyien jöttek a Balatonra. Akadt étterem, ami telt házzal ment, kirándulók sétáltak az erdőkben és a tóparton, az autóforgalom is nagyobb volt az ilyenkor megszokottnál. Másnap, hétfőn a balatonfüredi Tescóban már a nagyobb városokban megszokott kép fogadta az embert: a liszt, a tésztafélék és a konzervek polcai teljesen le voltak rabolva, ahogy a zöldség-gyümölcs- és húspultok is, és hasonló volt a kép a Sparban és az Aldiban is.

A Füreden terjedő pletyka szerint ezért részben azok a fővárosiak a felelősek, akik közül sokan hosszabb időre leköltöznek a nyüzsgő – és ezért fertőzésveszélyes – nagyvárosból az ilyenkor békés, kihalt Balatonra. A nyaralóval, üdülővel, apartmanlakással rendelkezők pedig természetesen nem csak Füredre érkeztek meg, a szentbékkállai polgármester arra szólította fel a „vidéki nyaralósokat”, hogy kerüljék a falu tömeges látogatását, mert a koronavírust csak így lehet megfékezni.

Megpróbáltunk utánajárni a pletykának, és találtunk is olyanokat, akik úgy döntöttek, a Balatonnál bekkelik ki a veszélyhelyzetet.

https://24.hu/belfold/2020/03/20/a-balatonhoz-menekulnek-a-virustol-tarto-budapestiek/

Levélben kértek segítséget Orbán Viktortól a mentődolgozók

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet az egészségügyi dolgozóktól, különösen a mentődolgozóktól rendkívüli erőfeszítést igényel.

Köszönettel tartozunk önfeláldozó munkájukért, amit a koronavírus terjedésének megakadályozásáért tesznek, és ahhoz, hogy ők, mint a legfontosabb szereplői ennek a küzdelemnek, munkájukat maradéktalanul végezhessék, szükség van a megfelelő ellátási körülmény biztosítására, a biztonságukról való gondoskodásra, a kölcsönös tiszteletre és nem utolsó sorban a megbecsülésre

https://24.hu/kozelet/2020/03/20/koronavirus-orban-mentodolgozok/

„Ha kiírom táppénzre, csalok. Ha nem írom ki, viszi a gyereket a nagymamához. Ön mit tenne?”

A háziorvosoktól kérnek segítséget azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyerekfelügyeletet, mivel munkáltatójuk nem engedi el őket. Csakhogy a probléma megoldása nem orvosi kérdés.

https://24.hu/belfold/2020/03/20/koronavirus-karanten-orvos-szulo-gyerek-tappenz/

Maruzsa szerint olyan jó az online oktatás, hogy a pedagógusoknak lesz idejük az új NAT-ra is

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár tegnap az Inforádió Aréna című műsorában nyilatkozott a hétfőn indult online oktatással kapcsolatban. Az államtitkár úgy látja, gyorsan átállt a digitális munkarendre a magyar oktatás, a rendszer jól működik.

„Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz”

– mondta.

Az államtitkár szerint a tárca által fejlesztett KRÉTA-rendszer, illetve a digitális tankönyvek is jól vizsgáztak. Úgy véli, a a kényszermegoldás szemléletváltáshoz is vezethet a magyar oktatásban. „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni” – fogalmazott.

https://merce.hu/2020/03/20/maruzsa-szerint-olyan-jo-az-online-oktatas-hogy-a-pedagogusoknak-lesz-idejuk-az-uj-nat-ra-de-ez-nem-egeszen-igaz/

A PDSZ azt kérte az államtitkártól, hogy nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete láthatóan nem ért egyet Maruzsa Zoltán optimista megjegyzéseivel.

Maruzsa Zoltán nyilatkozatának három olyan eleme is volt, amelyről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a befutó információk alapján más a véleménye – reagált a PDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a köznevelésért felelős államtitkár interjújára.

https://nepszava.hu/3071542_a-pdsz-azt-kerte-az-allamtitkartol-hogy-nyilatkozatait-a-szokasosnal-korultekintobben-igazitsa-a-valosaghoz

A válság anatómiája – 1. rész Miben áll a koronavírus-járvány kapcsán kibontakozó gazdasági válság?

https://merce.hu/2020/03/20/a-valsag-anatomiaja-1-resz/

Orbán Viktor: Minden erőnkkel lassítjuk a járványt

KOSSUTH RÁDIÓ

Minden reggel 6-kor ül össze az Operatív Törzs, és késő estig ülésezik, folyamatosan kapjuk és dolgozzuk fel az akciócsoportoktól érkező információkat. A helyzet leginkább ahhoz hasonlít, mint a katonaságnál. Most úgy állunk, hogy 85 beteg van Magyarországon, ebből 6 súlyos, sajnos van egy halottunk is, de heten már meggyógyultak.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de a szakemberek azt mondják, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedéseket.

Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-7909268/

 

A liberálisok megvetik saját teremtményeiket

CSAK AZT FELEJTIK EL, HOGY EZT AZ EMBERTÍPUST ŐK FEJLESZTETTÉK KI

Toót-Holló Tamás Magyar Nemzet

24.hu vezető véleménycikkében Balavány György alig titkolt megvetéssel beszél azokról a magyarokról, akik képtelenek a szerinte „kételemis fogalmi készlettel is belátható” járványügyi normákat betartani.

A vélhetően sokkoló szándékkal használt, de rém közönséges címmel eladott írás többé-kevésbé hiteles életképe a részben indokolt szorongásokkal vegyített hétköznapjainknak, amelyet a publicista szerint a „leszarom-mentalitás” hat át. De annyira, hogy ebbe – mint fogalmaz – akár „beledögölhetünk, magyarok”.

Az írás egyik alapgondolata konzervatív szemmel nézve is elfogadható, egyetértésre méltó. A szerző joggal hívja fel a figyelmet arra, hogy az nem igazán járja, hogy sokak szerint ebben a veszélyhelyzetben csak az állam, a bank, a szolgáltatók vizsgáznak – csak éppen mi magunk nem.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-liberalisok-megvetik-sajat-teremtmenyeiket-7910168/

Orbán Balázs: Reméljük, a frakciók támogatni fogják a veszélyhelyzet meghosszabbítását

MH/MTI

A kormány reméli, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatni fogja a koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbítását - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200320-orban-balazs-remelhetoleg-a-frakciok-tamogatni-fogjak-a-veszhelyzet-meghosszabbitasat

Válságzsebesek

A történelem egyik legrejtélyesebb világjárványa tombol, a védekezés, a vírus terjedésének lassítása, az emberéletek megvédése mindenek felett áll Magyarországon is

Bán Károly Magyar Hírlap

A kormányfő már egy több pontból álló gazdaság- és munkahelyvédelmi csomagot is bejelentett szerdán, hangsúlyozva, ez csak az első lépés a válság kezelésében, a későbbiekben újabbak jönnek.
A magát egykori kormánypártból romokban heverő törpepárttá leküzdő MSZP olykor még a DK-ra is próbál rálicitálni. Tóth Bertalan elnök a kibicnek semmi sem drága alapon mindenkinek pénzt adna, akinek keze van, lába van, s mozog. Tán még a koronavírusnak is. Elfelejtve, hogy amikor a kormányrúdnál álldogáltak, s a válságkezeléssel foglalatoskodtak, mindenkitől csak elvenni tudtak. Vegyük észre, hogy a mai ellenzék, amely oly pompásan értene a válságkezeléshez, kormányozni nem tudott, ezért is vonták meg tőlük a bizalmat az emberek. A legfőbb észosztó, Gyurcsány Ferenc,
az egykori MSZP–SZDSZ-kormány feje anno a Száz lépés programmal trappolta végig az országot, huszonötről húsz százalékra csökkentve az áfát.

Mi lett a vége? A kereskedők lenyelték az adócsökkentést, a fogyasztónak már csak a méreg jutott. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200320-valsagzsebesek

A jelentés, amit a brit és az amerikai kormány sem tudott lesöpörni az asztalról

Bár a koronavírus-járvány akkor már bőven tombolt világszerte, néhány nappal ezelőtt még az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezetése is úgy volt vele, drasztikus korlátozások nélkül is lehet kezelni ezt a helyzetet. Azóta mindkét kormány kapcsolt: Nagy-Britanniában az iskolák bezárásánál tartanak amellett, hogy felszólították a hetven év felettieket, maradjanak otthon (és általában is ezt javasolják mindenkinek), az Egyesült Államokban pedig a 10 főnél nagyobb összejövetelek elkerülését és otthonmaradást javasolnak.

A váltásban fontos szerepe volt egy jelentésnek, ami azt vezette le, milyen következményekkel járhat a két országban a járvány, ha nem lépnek.

Ezt a jelentést a londoni Imperial College kutatói készítették, akik korábban a SARS és a sertéspestis idején is segítették a brit kormányt. Ötven kutató dolgozik náluk, szoros kapcsolatban állnak a WHO-val.

https://444.hu/2020/03/20/a-jelentes-amit-a-brit-es-az-amerikai-kormany-sem-tudott-lesoporni-az-asztalrol

Az amerikai hatóságok 2019-ben pontosan lemodellezték a világjárványt

"Senki sem sejtette, hogy valaha ilyen léptékű pandémia vagy járvány lesz. Soha senki se látott még ilyet korábban" - jelentette ki Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, megismételve azt, amit egy nappal korábban is állított, hogy "soha senki nem gondolta, hogy ilyen számok lesznek". Mondandója sok részletébe bele lehetne kötni, bár az tény, hogy ő maga még februárban is, amikor Kínában már százával hullottak az emberek, politikai ellenfelei hoaxának minősítette a járványt, és alighanem az is igaz, hogy ő maga sosem hallott még korábban a spanyolnátháról.

https://444.hu/2020/03/20/az-amerikai-hatosagok-2019-ben-pontosan-lemodelleztek-a-vilagjarvanyt

Szinte egy lélek sem jön át a röszkei határon, de kifelé két napot állnak a kamionosok

Csütörtökön Orbán Viktor aggodalmát fejezte ki, miszerint „remélem, hogy az éjszaka működött a határzár és a határőrizet, és abban is bízom, hogy a humanitárius folyosókon, akiknek kellett, azok át is jutottak".

Jelentjük: nemhogy kerítésen átmászó migránsokat nem láttunk a határon, de egy-két kamionostól eltekintve egy lélek se akar bejönni az országba.A szerbek ma reggel nyolc órakor teljesen lezárták a határaikat a személyi forgalom elől, csak a kamionforgalmat engedik át rajta. Míg az autópályán végeláthatatlan sorban kígyóznak a kamionok a kifelé menő oldalon, addig a röszkei kishatárátkelő szinte teljesen üres, mintha máris kijárási tilalom lenne az ország területein belül is. 

https://444.hu/2020/03/20/szinte-egy-lelek-sem-jon-at-a-roszkei-hataron-de-kifele-ket-napot-allnak-a-kamionosok

Mennyire indokolt katonákat küldeni a fontos cégekhez?

Benkő Tiborék helyszínre rendelt irányító csoportjai első körben valószínűleg még csak logisztikához és objektumvédelemhez értő honvédekből állnak majd, ha viszont a rendkívüli helyzet súlyosbodik, akkor bekövetkezhet bármelyik cég felügyelet alá vonása a közérdekre hivatkozva. Az első körben kiválasztott cégekhez már javában érkeznek az irányítócsoportok, amelyek óhatatlanul belelátnak majd kényes, akár komoly értéket képviselő üzleti titkokba is.

https://hvg.hu/itthon/20200320_honvedseg_vallalatok_koronavirus#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush

Innentől rendeleti úton irányítják Budapestet

Bizonytalan ideig nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés.

A járványügyi vészhelyzetre tekintettel elmarad a Fővárosi Közgyűlés jövő hétre tervezett ülése. Egyelőre esőnapot sem tűztek ki. Az előterjesztések ennek ellenére már péntektől olvashatóak az önkormányzat honlapján. Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről - válaszolta a Népszava következő időpontot firtató kérdésére a városháza sajtóirodája. Bár korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött, de megtartják a közgyűlés ülését. A soron következő közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket azonban mindegyik fővárosi frakciók megkapja és véleményezi az előre jelzett határidőig. A főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében. A fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete tehát akár hetekig-hónapokig sem tanácskozik.

https://nepszava.hu/3071594_innentol-rendeleti-uton-iranyitjak-budapestet

Hevér Gábor: Várjuk, hogy a bizottság a végére járjon a vígszínházi eseteknek

A színész szerint Eszenyi Enikő jól döntött, hogy lemondott, ugyanakkor hiányolja a bocsánatkérést. Szerinte a nyilvánosságra került történetek miatt elindított vizsgálatot mindenképpen muszáj lefolytatni.

Hevér Gábor visszautasítja, hogy a nyílt levélnek a lemondatás lett volna a célja: „Azt szerettük volna az első pillanattól kezdve, hogy az esetek kiderüljenek, és kivizsgálják őket. Ennek nyilvánvalóan az a következménye, hogy az az ember, aki központi szerepet játszik ezekben a történetekben, nem maradhat tovább vezető, de nem ez volt a megfogalmazott cél, ez már a következmény volt” – mondta a hvg.hu-nak a színész.

Hevér Gábor szerint a napvilágra került történetekből világosan látszik, hogy nem óvodás hisztikről van szó, hanem komoly hatalmi visszaélésekről és verbális abúzusról. „Nagyon várjuk, hogy felálljon a bizottság és a végére járjon a vígszínházi eseteknek. Ha jól tudom, éppen ezt szeretné 245 jelenlegi színházi dolgozó is. Egyértelmű volt, hogy bent is elindul majd valami” – mondja, hozzátéve, hogy néhányan ugyan azt mondták, nem kell megvédeni őket, de szerinte ez nem a védelemről szól, hanem arról, hogy ilyen esetek egyáltalán ne történhessenek meg. Ezért álltak ki azokért, akik áldozatul estek a hatalommal való visszaélésnek.

A színész szerint Eszenyi Enikő korábbi nyilatkozataiban hibás érvelés volt az, hogy ő minden döntését a Vígszínház érdekében hozta. „Embereket kellett visszahozni az utcáról, ők nem a Vígszínház érdekében mentek vissza? Ők nem azért tűrtek ennyit, hogy ne hagyják cserben a kollégáikat, hogy le tudjon menni a bemutató, az előadás? Ebben a történetben mindenki a Vígszínházért dolgozott, nem csak Eszenyi Enikő.”

https://hvg.hu/kultura/20200320_Hever_Gabor_Varjuk_hogy_felalljon_a_bizottsag_es_a_vegere_jarjon_a_vigszinhazi_eseteknek

A jelenlegi helyzetben az egyetlen járható út volt - Stohl András a 168 Órának Eszenyi Enikő távozásáról

"Azt gondolom, hogy Eszenyi Enikő lemondása

a jelenlegi helyzetben az egyetlen járható út volt.

Ha a hasonló esteteket nézzük, amik a közelmúltban történtek, akkor tisztán láthatjuk, hogy nem tehetett mást mint, hogy lemond. Azzal a hangnemmel viszont, ahogy a lemondását megtette nem értek egyet. Önmagát áldozatnak állítja be, akit minden valós ok nélkül máglyára küldtek. Ez hazugság. Ezek az abúzusok megtörténtek, ezért tartom fontosnak, hogy a bizottság a lemondás ellenére is folytassa a kivizsgálást, és derüljön fény az igazságra. Az áldozat nem ő, hanem azok, akik a hatalommal való visszaélést elszenvedték. Fontos leszögezni, hogy sem én, sem a kollégáim nem az ő személye ellen kívánunk fellépni, hanem azt szeretnénk, hogy ilyen abúzus soha sehol semmilyen színházban, de egyáltalán sehol ne történhessen meg. Eszenyi Enikő a közelmúltban megjegyzést tett a büntetett előéletemre, ami miatt úgy érzem hitelesem adhatok neki tanácsot: én elkövettem egy bűnt, amit elismertem, amiért bocsánatot kértem, és amiért a 

megérdemelt büntetésemet letöltöttem, és vállaltam érte a felelősséget.

Barátilag csak ezt tudom ajánlani Eszenyi Enikőnek is."

https://168ora.hu/kultura/vigszinhaz-eszenyi-eniko-stohl-andras-183161

Sokaknak megnyugvás, hogy Eszenyi Enikő visszalépett – Kerekes József a 168 Órának

Eredetileg Eszenyi Enikő valótlan állításaira szerették volna felhívni a figyelmet, nem az igazgató elmozdítása volt a cél

– jelentette ki lapunknak Kerekes József színművész. Ő is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyet Stohl András is, és amiben több színésztársával együtt megerősítik azokat az kijelentéseket, amely szerint „Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.”

Kerekes József 2011 és 2017 között volt a teátrum tagja és pont a hangulat miatt jött el. A színész most azt mondta, annyit akartak elérni, hogy Eszenyi Enikő ne hazudtolja meg azt a két embert, aki beszámolt a színházban tapasztalható légkörről. Kerekes József hiányolja Eszenyi bocsánatkérését. Úgy mondott le, hogy saját magát tünteti fel áldozatként, miközben folyamatosan jöttek elő egykori munkatársak, akik arról számoltak be, hogy milyen sérelmeket okozott számukra az igazgató. Kerekes József szerint ez a stílus egy szépséghiba, mert sokkal több embernek okozott az igazgató sokkal nagyobb fájdalmat. A lényeg ugyanakkor az, hogy visszavonta a pályázatot. Kerekes József úgy ítéli meg, hogy fejlemény megnyugvás azoknak, akiknek Eszenyi sebeket okozott és akiknél most ezek sebek feltépődtek.

Kerekes József véletlennek nevezte, hogy a történtek így alakultak. Azt a két embert – Néder Pannit és Fenyvesi Lilit – akik névvel kiálltak, hősöknek nevezte. Hangsúlyozta, ez nem egy támadás volt Eszenyi Enikő ellen, csak annyit mondtak, hogy "ne hazudtold meg a Lilit és a Pannit, mert mi is ott voltunk és pontosan tudjuk, hogy ezek a dolgok így történnek abban a színházban."

https://168ora.hu/kultura/vigszinhaz-eszenyi-eniko-kerekes-jozsef-183195

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.