2020, március 20 - 08:20 Sajtószemle

Rendkívüli! Koronavírusos gyereket találtak Budapesten – fertőtlenítik a rendelőt!

“A rendelőben egy olyan gyermek vizsgálata történt, akinél igazolódott a koronavírus fertőzöttség. Tudtommal a gyermek jelenleg nem szorul kórházi kezelésre” – írja Facebook-oldalán dr. Király Balázs gyermekorvos.

A rendelő alsó szintjét az ÁNTSZ ma fertőtlenítés miatt lezárja! A rendelőbe ma emiatt senki ne jöjjön. A telefonjaink élnek, igyekszünk mindenkinek segíteni! Reméljük, hogy holnap már újra nyitva lesz a rendelő, de természetesen továbbra is csak, sürgős helyzetben, súlyos állapotban kerülhet sor vizsgálatra, minden más esetben telefonon adunk tanácsot, ha kell receptet is.

https://varosikurir.hu/rendkivuli-koronavirusos-gyereket-talaltak-budapesten-fertotlenitik-a-rendelot/

Koronavírus: már 73 fertőzött van Magyarországon

Emellett a keddi állapothoz képest 15 emberrel kevesebbet tartanak karanténban.

Jelenleg így néznek ki a hivatalos adatok a koronavírus-fertőzésről Magyarországon:

·         73 fertőzött;

·         2-en meggyógyultak;

·         1 ember elhunyt;

·         124 vannak karanténban;

·         2322 mintát vizsgáltak az akkreditált laboratóriumban.

https://nlc.hu/ezvan/20200319/koronavirus-magyarorszag-fertozottek-73/

Akár őszig is eltarthat a veszélyhelyzet, leállt az egészségügyi reform

A mai Kormányinfón kérdeztük Gulyás Gergely minisztert, aki a tőzsdén szereplő társaságok védelméről is beszélt.

Tőzsdén forgó társaságok, így a Richter és a Mol is benne van abban a mintegy 140 cégben, amelyek létfontosságúnak minősülnek, ezért a veszélyhelyzetre tekintettel az állam katonai erővel biztosítja a zavartalan működést - közölte érdeklődésünkre a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki szerint nem lesz befolyással a társaságok tőzsdei kereskedésére az intézkedés (mely a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint nem csak katonai biztosítást jelenthet, hanem az irányítás átvételét is, bár erről jelenleg nincs szó), ha lenne, akkor szerinte pozitív hatású lenne. Az nem szerepel a tervekben ismertetése szetint, hogy a helyzetre való tekintettel felfüggesszék a tőzsdei cégek kereskedését.

https://mfor.hu/cikkek/makro/akar-oszig-is-eltarthat-a-veszelyhelyzet-leallt-az-egeszsegugyi-reform.html

Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány

A veszélyhezet kéthetes meghosszabítását kéri a kormány az Országgyűléstől. Vannak surlódások a kabinet és az operatív törzs között. Gulyás Gergely szerint akár egy évig is elhúzódhat a járvány, százezres munkanélküliséggel kalkulálnak. Csak az autóipar és a kereskedelem kiesése miatt másfél százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni havonta.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/19/kormanyinfo-1030-tol-gulyas-gergely-valaszol-a-kerdesekre/

Gulyás Gergely szerint a 65 éven aluliak nyugodtan megfertőzhetik egymást. Ne hallgassanak rá!

"Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként" - közölte Gulyás Gergely a heti rendes kormányzati sajtótájékoztatón egybegyűlt újságírókkal.

Gulyás miniszter, hogy egy jelzőjét kölcsönvegyem, összevissza beszél.Vagy legalábbis fogalma sincs róla, hogy hogyan kell értelmezni statisztikai adatokat. Mert az ugyan igaz, hogy a 65 éven felüliek kiemelten veszélyeztetettek, sokkal nagyobb arányban okoz náluk súlyos tüneteket a betegség, mint a fiatalabbaknak. Ez azonbanmég véletlenül se jelenti azt, hogy a 65 éven aluliakra nem veszélyes a betegség.

https://444.hu/2020/03/19/gulyas-gergely-szerint-a-65-even-aluliak-nyugodtan-megfertozhetik-egymast-ne-hallgassanak-ra

Három Magyarországról behurcolt koronavírusfertőzést jelentettek Kínában

A járvány kitörése óta először szerdán egyetlen új, belföldi fertőzést se regisztráltak Kínában. A hatóságok jelentése szerint minden új, igazoltan fertőzött személy külföldről érkezett az országba.

A kínai sajtóban megjelent összesítések szerint a külföldről érkezett fertőzöttek között három is van, aki Magyarországról érkezett.

https://444.hu/2020/03/19/harom-magyarorszagrol-behurcolt-koronavirusfertozest-jelentettek-kinaban

Ingyen pizzát szállít Kásás Tamás étterme a kórházaknak

Bár az olimpiai bajnok vízilabdázó étterme zárva van a koronavírus járvány miatt, és online rendeléseket sem tud teljesíteni, egyelőre nem áll le a pizzasütés.

„Szeretnénk elismerésünket, és tiszteletünket kifejezni az egészségügyben dolgozók felé. Ezért a Tommy di Napoli csapata úgy döntött, hogy holnaptól, ameddig készleteink tartanak, napi 200 pizzát szállítunk ki számos budapesti kórházba az ott dolgozók részére térítésmentesen, segítve ezzel az egész napos helytállásukat” – írják a Facebookon.

https://hvg.hu/elet/20200319_Ingyen_pizzat_szallit_Kasas_Tamas_etterme_a_korhazaknak

„Történelmet írtál, bástya!” – rendesen kapja az ívet Orbán a Facebookon

Hang nélkül ment le a miniszterelnök rendkívüli bejelentése a közösségi oldalán, ami felpaprikázta az amúgy is feszült hangulatba lévő internethasználókat.

 

·         „Lehetne írásos közlemény, az talán hatékonyabb lenne, mint szájról olvasni. Köszönjük!”

·         „Köszönjük a korrekt tájékoztatást, szórul szóra, most az egyszer minden igaz volt, amit hallottam!”

·         „Köszönjük! Most aztán okosabbak lettünk!”

·         „Néma videónak még soha nem volt ekkora nézettsége bástya. Történelmet írtál!”

·         „Ugyanitt álláshirdetés. A miniszterelnöki kabinettiroda közösségi média menedzser pozíciója megüresedett. Lelkes, élő közvetítésben tapasztalt személyek jelentkezését várjuk!”

A miniszterelnök Facebookon közölte kora délután, hogy három órakor rendkívüli bejelentést tesz. Viszont a közösségi oldala lefagyott, a videó némán futott, így Magyarország népe nem tudta meg, hogy milyen további intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A fentebb olvasható idézeteket a miniszterelnök egyik korábbi bejegyzésének kommentszekciójából szemezgettük, ugyanis a félresikerült közvetítést levették a Facebookról.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/tortenelmet-irtal-bastya-rendesen-kapja-az-ivet-orban-a-facebookon-127877

A MÚOSZ a kormányzati kommunikáció súlyos zavarairól

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet. A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás.

1. Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra. A magyar államnak nem feladata Orbán Viktor Facebook-követői táborának növelése, ellenben alkotmányos kötelezettsége, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtson az ország polgárainak az erre fenntartott kommunikációs eszközökön keresztül. Ha a kormányfő közölni kíván valamit a lakossággal, használja a rádiót, a televíziót és az internetes hírportálokat. A Facebook egy amerikai magáncég, a Facebook-fiók nem lehet a hivatalos magyar kormánykommunikáció felülete. Elfogadhatatlan, ha egy órával a bejelentés után sem tudható, mit jelentett be a kormányfő.

2. Fontos információforrás lenne az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatója, de jelen formájában diszfunkcionálisan működik.

§  A kormányzati megszólalók arrogánsak és felkészületlenek. A járvány nem rendészeti és nem (elsősorban) politikai kérdés: egyenruhások és a kormánykommunikáció ismert, de nem szakértő figurái helyett kompetens szakpolitikus illetve szakértő (a járványügyhöz, a közegészségügyhöz, az oktatáshoz stb. értő) válaszadókra lenne szükség.

§  Az újságírók föltett kérdéseire válaszolni kell – nem húsz percben, hanem annyi idő alatt, amíg a releváns válaszok el nem hangzanak. ……………………

https://muosz.hu/2020/03/18/a-muosz-a-kormanyzati-kommunikacio-sulyos-zavarairol/

Egyszer megszívták egy járvánnyal, a mostaninak már nem hagyják

Bár Szingapúr, Hongkong és Tajvan sok mindenben különbözik egymástól, van egy közös vonásuk: a maguk sajátosságainak megfelelően, de mindhárman hasonló sikerrel tartják kordában a mára az egész világot elérő koronavírus-járványt. Annak ellenére, hogy utóbbi kettő közvetlen szomszédja a járvány kiindulópontjának számító Kínának, és mindhárman szoros kapcsolatot ápolnak vele, a járvány pedig épp a kínai holdújév idején tört ki, amikor az egész régióban ugrásszerűen megnő az utazások száma.

Mi a közös kis távol-keleti állam (nevezzük most így az egyszerűség kedvéért a két speciális közigazgatási státuszú területet is) receptjében?

·         Már a nulladik pillanatban szigorú közösségi korlátozásokat vezettek be.

·         Rengeteg tesztet végeznek el, amihez aprólékos kontaktkutatást végeznek.

·         Magas színvonalú az egészségügyi rendszerük, amelyben az emberek meg is bíznak.

·         Nemcsak a kormány, de a lakosság is komolyan veszi, ezért fegyelmezetten betartja az intézkedéseket.

 

https://index.hu/techtud/2020/03/18/koronavirus_szingapur_hongkong_tajvan_valsagkezeles_teszteles_eltavolitas_korlatozasok/

 

1500 százalékkal drágult a szájmaszk a patikákban

A koronavírus magyarországi megjelenésével tizenhatszorosára emelkedett a sebészi arcmaszkok ára, ha ezek egyáltalán elérhetők a patikákban. Jellemzőbb, hogy hiány van belőlük.

 

Egy hónappal ezelőtt, amikor még leginkább csak a kínai koronaívrus-járvány híreit olvastuk, körülbelül 50 forintért lehetett venni egy egyszerű sebészi arcmaszkot a patikában. Ezt nemcsak egészségügyi dolgozók használják. Sok olyan beteg van, akinek legyengült az immunrendszere, ezért orvosa azt ajánlja, viseljen az utcán, nagyobb embertömegben vagy a tömegközlekedésben szájmaszkot.

 

Ezek a betegek most nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha egyáltalán tudnak arcmaszkot venni a patikában, megdöbbenve tapasztalják, hogy az árak az égig szöktek.

Három éve csontvelő transzplantáción estem át. (...) Azóta a munkahelyen és emberek között maszkot és cérnakesztyűt hordok, így élek teljes életet. Ma (hétfőn) voltunk a patikában, ahol ismerős patikus elmondta: nincs maszk (persze kézfertőtlenítő és szappan sincs), mert ők is nettó 800 forintért tudják rendelni darabját! 800 Ft/maszk!

A beteg a maszkot 50 darabos kiszerelésben szokta vásárolni.

MINDEZ MAGYARUL AZT JELENTI, HOGY MOST EGY 50 DARABOS DOBOZ 40 000 FORINTBA KERÜL. AZ ÁREMELKEDÉS TIZENHATSZOROS.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/11/szajmaszk_sebeszi_maszk_arcmaszk_gyogyszertar_hiany_ar_forint_koronavirus_jarvany_vedekezes/

 

Nincs elég védőfelszerelésük a háziorvosoknak

Megdöbbentő képet fest a háziorvosok körében végzett friss felmérés: a többség gyakorlatilag védőfelszerelés nélkül néz szembe a járvánnyal, a biztos védelmet nyújtó maszk hiányzik és nem is tudják beszerezni.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/19/nincs_vedofelszerelese_a_haziorvosoknak_vedofelszereles_nelkul_neznek_szembe_a_virussal/

 

Mindenki lehúzza a rolót, de a kaszinóbiznisz tovább virágzik

Délután 15 óra után csak az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, háztartási üzletek, benzinkutak és dohányboltok maradhatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak délután háromig, a szórakozóhelyeknek, a moziknak és a színházaknak viszont be kell zárniuk. Egy korábbi rendelet szerint pedig beltéren egyszerre nem tartózkodhat száz főnél több ember. Ezek a kormány új intézkedései a koronavírussal szemben Magyarországon, de egy dologról nem esett szó a tájékoztatásban:

 

A KASZINÓKRÓL. 

Azok ugyanis mindenféle rendelet ellenére továbbra is ugyanúgy működnek, és gyakran tömörül össze bennük száznál is több ember, ráadásul nem a legideálisabb tisztasági környezetben. 

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta, nem látja indokoltnak, hogy a kaszinók nyitva legyenek, és nem is érti, miért ne vonatkozna rájuk a rendelet.

Gulyás kijelentése után pedig új levelet kaptak a dolgozók, miszerint a kaszinók mostantól reggel héttől délután 15 óráig lesznek nyitva.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/19/koronavirus_magyarorszagon_kaszino_nyitvatartas/

 

Friss tanulmány bizonyítja, hogy az új koronavírus természetes úton fejlődött ki

A koronavírussal kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet terjed már január óta, az egyik legnépszerűbb kétségtelenül az, hogy a vírust mesterségesen, egy laborban hozták létre, ahonnan aztán kiszabadult, esetleg valaki szándékosan engedte szabadjára Kínában. Azt persze eddig is sejteni lehetett, hogy ez teljes képtelenség, egy friss kutatásban pedig sikerült is bebizonyítani, hogy a vírus természetes úton fejlődött ki – írja a The Telegraph.

A Nature Medicine szaklapban publikált tanulmányban a kutatók az új típusú koronavírus genomszekvenciáját vizsgálták meg, ez alapján pedig egyértelműnek tűnik, hogy a vírus a korábbi feltételezéseknek megfelelően

 

TERMÉSZETES ÚTON FEJLŐDHETETT KI DENEVÉREKBEN, VAGY TOBZOSKÁKBAN.

A kutatók szerint a vírus sejtekbe való beférkőzésre használt fehérjéi egyszerűen túl hatékonyak ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 mesterséges legyen, és a természetes fejlődés mellett szól a vírus molekuláris struktúrája is. A kutatók szerint ha valaki egy új koronavírust szeretne létrehozni, az alighanem egy már létező, megbetegedést okozó vírust használna fel ehhez, a SARS-CoV-2 viszont merőben eltér mind a hat ismert koronavírustól. 

 

https://index.hu/techtud/2020/03/19/koronavirus-sars-cov-2-genom-virus-tanulmany/

 

Péntektől csak online válaszol az előre megküldött kérdésekre az Operatív Törzs

Péntektől nem újságírók előtt, hanem egy stúdióból, online tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, jelentette be csütörtökön Kovács Zoltán, a hiteles tájékoztatásért felelős kommunikációs akciócsoport vezetője. A lépést azzal indokolta, hogy nem fogjuk tudni elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát, ezért itt is szükség van az óvintézkedésekre. 

A kérdéseket előre el kell küldeni a press@koronavirus.gov.hu címre. Kovács az mondta, hogy az állandó meghívottak körét kiterjesztik, így a nemzetközi sajtótól, a megyei lapoktól, illetve a megyei jogú városok sajtójától is szeretnének kérdéseket kapni.  Az államtitkár csak ennyit jelentett be, az utolsó élő sajtótájékoztatón kérdéseket már nem lehetett neki feltenni. 

https://444.hu/2020/03/19/pentektol-csak-online-valaszol-az-elore-megkuldott-kerdesekre-az-operativ-torzs

 

A VILÁG LEGDRÁGÁBB GYÓGYSZERÉN DOLGOZIK EGY MAGYAR KONZORCIUM, HOGY LEGYŐZZE A KORONAVÍRUST

A világot térdre kényszerítő SARS-CoV-2 járvánnyal szemben hirdetett harc jegyében kutatókból és gyógyszerfejlesztőkből négytagú konzorcium alakult Magyarországon, amelynek feladata a vírus megfékezésére alkalmas szer kifejlesztése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az ImmunoGenes Kft. valamint a Richter Gedeon gyógyszergyár közös vállalkozására a kormány 300 millió forintos támogatást adott. A konzorcium vezetőjét, Kacskovics Imre immunológusprofesszort arról kérdeztük, hogyan működik majd az általuk fejlesztett gyógyszer, mikorra lehet kész és kijön-e egyáltalán 300 millió forintból.

Qubit: Milyen típusú gyógyszer kifejlesztésére kapott állami támogatást a konzorcium? 

Kacskovics Imre: Egy fehérje típusú gyógyszert fejlesztünk, amely a SARS-CoV-2 vírus hatástalanítására lesz alkalmas. Ez egy két részből álló fúziós fehérje, amelynek az egyik komponense a vírus sejtekbe vezető kapujának, az ACE2-receptornak egy szintetikusan előállított részlete, a másik komponense egy antitest molekuláris eleme (Fc-régió). Fontos, hogy a fúziós fehérjét rekombináns technológiával elő lehet állítani, ami garanciát jelent arra, hogy nagy mennyiségben lehessen gyártani.

https://qubit.hu/2020/03/19/a-vilag-legdragabb-gyogyszeren-dolgozik-egy-magyar-konzorcium-hogy-legyozze-a-koronavirust

Egy hetet sem volt karanténban Pintér, mert "az operatív törzset irányítani kell"

Nem tartották be a járványügyi szabályokat a koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló operatív törzs vezetőjénél, Pintér Sándor belügyminiszternél - derült ki a csütörtök Kormányinfo sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter előbb a vírustesztekről azt mondta, hogy 

teljes bizonyossággal nem tudjuk megmondani, hogy valaki beteg-e vagy sem, könnyen lehet, hogy a teszt akár kétszer is negatív valakinél és a lappangási időt követően kiderül, hogy beteg.

Ezért indokolt a kéthetes karantén.

https://444.hu/2020/03/19/egy-hetet-sem-volt-karantenban-pinter-mert-az-operativ-torzset-iranyitani-kell

Ezek az emberek Magyarországon élnek, itt fizetnek adót, most 60-an összezárva alhatnak a földön a reptéren

Tegnap éjjel próbált repülővel visszajutni Londonból Budapestre Shaun Walker, a brit Guardian kelet-európai tudósítója, aki két éve él a magyar fővárosban. A repülőre még felszállhatott Londonban, de a budapesti leszállás után körülbelül 60 másik külföldivel együtt a reptéren különítették el egy kis teremben, ahol már több mint 10 órája várakoznak.

Egész elképesztő, ami itt történik. A legtöbben magyar adófizetők, itt van a munkájuk, az otthonuk, a partnerük, az életük. Van, aki a földön próbált aludni, más lehetőség nem nagyon van. Az egyik rendőrtiszt azt mondta, hogy napokig is elhúzódhat.

Többek között ezt írta a Twitteren Walker. Az összeterelt külföldiek vizet és ételt kapnak.

A problémát az okozza, hogy a kormány a koronajárvány terjedése miatt lezárta a határokat a külföldiek előtt, ugyanakkor az erről szóló rendelet szövege szerint tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, akik az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárai, továbbra is beléphetnek Magyarországra. A szöveg viszont nem teljesen egyértelmű, hogy milyen tartózkodási engedély az, ami elfogadható, ennek több fajtája is van.

A brit követség és a magyar külügy segítőkész, de a végső döntést valószínűleg itt a rendőrség hozza meg, és mivel a rendelet nem egyértelmű, senki sem tudja, hogy mi történjen

https://444.hu/2020/03/19/ezek-az-emberek-magyarorszagon-elnek-itt-fizetnek-adot-most-60-an-osszezarva-alhatnak-a-foldon-a-repteren

Gulyás miniszter elismerte, hogy egyszer használatos védőfelszereléseket használnak fel újra az egészségügyben

Az orvosokat, ápolókat a koronavírustól védő eszközöket ki kellene dobni, de a hiány miatt inkább fertőtlenítik azokat.

https://444.hu/2020/03/19/gulyas-miniszter-elismerte-hogy-egyszer-hasznalatos-vedofelszereleseket-hasznalnak-fel-ujra-az-egeszsegugyben

Az Amnesty a szigorú karantén és a határzár ellen

TŰZFALCSOPORT.BLOGSTAR.HU MAGYAR NEMZET

Válsághelyzet idején jóérzésű ember számára meglepő követeléscsomaggal állt elő szerdán az Amnesty International, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának egyik fontos szövetségese és támogatottja. „A kormányok koronavírusra adott válaszai és emberi jogi kötelezettségeik” című „előzetes állásfoglalásként” aposztrofált dokumentumukban sorra vették azokat „az emberi jogi aggályokat, amelyekre a járványügyi intézkedések, például a karantén, az utazási korlátozások vagy tilalmak a legnagyobb hatással vannak”.

A sorosista jogvédők szerint „az emberi jogokat nem szabad luxusként felfogni a járvány miatt, amelyet majd akkor vehetünk ismét elő, ha a járványveszély érdemben csökkent”. Úgy vélik tehát, hogy az emberi életek megóvása fontos, de nem fontosabb például a mozgás vagy a szólás szabadságánál.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ok-termeszetesen-ellenzik-a-hatarzarat-es-a-karantent-7905398/

Orbán Viktor történelmi döntését méltatják

888.HU MAGYAR NEMZET

A polgárokat segítő történelmi döntésnek nevezte a magyar miniszterelnök által szerda délután bejelentett gazdasági intézkedéseket az Evenimentul Zilei nevű román újság.

Egy másik román lap szerint:

Magyarország jelentette be Európa legbátrabb gazdasági intézkedéseit

– írta elektronikus kiadásában a Ziarul Financiar című vezető román gazdasági-pénzügyi napilap.

Az újság beszámolt az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett gazdasági csomagról, megemlítve, hogy Magyarország az év végéig felfüggeszti minden magánszemély és vállalkozás hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-tortenelmi-donteset-meltatjak-7906487/

Alattomos haszonlesők

A LEGNAGYOBB GAZEMBERSÉGET AZOK KÖVETIK EL, AKIK SZÁNDÉKOSAN PÁNIKOT KELTENEK

Jeszenszky Zsolt MAGYAR NEMZET

Amikor Homonnayk vagy épp Fekete-Győrök mészároslőrinceznek, tiborczoznak a Facebookon, akkor bűnbakokat akarnak kreálni, és azt hiszik, ettől majd az emberek a Fideszre fognak haragudni.

a kormány tagjai épp azon dolgoznak, hogy Magyarország ne menjen tönkre, ne jussunk az olaszok sorsára.

És felelősséget is ők vállalnak. Nem Fekete-Győr András, nem Gyurcsány Ferenc, nem Hadházy Ákos, nem Szél Bernadett. Ők semmit nem tesznek – csak lázítanak. Még csak egy kis saját pénzt sem ajánlanak fel a küzdelemre, ezt is Varga Judit igazságügy-miniszter tette meg. Szerencse, hogy az emberek nagy része, a tisztességes ellenzéki szavazók tömegei most már látják – és meg is fogják jegyezni –, hogy ki dolgozott és ki pofázott. (A szektahívők, az elvakult fröcsögők nyilván nem, de velük úgysem lehet mit kezdeni. Fordított esetben Homonnay Gergely a fideszesek halálát kívánná – kívánta is –, viszont én még neki is azt kívánom, hogy maradjon egészséges.)

https://magyarnemzet.hu/velemeny/alattomos-haszonlesok-7896260/

Varga Mihály: A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre

origo

A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó különleges intézkedésekre - mondta a Bankszövetség képviselőivel folytatott csütörtöki egyeztetést követően Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten.

Varga Mihály közölte, hogy a szerdán bejelentett hitelfizetési moratórium automatikusan életbe lép.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200319-varga-mihaly-a-bankrendszerrol-koronavirus.html

Századvég: A magyarok többsége egyetért a szabályszegő irániak kiutasításával

Magyar Hírlap

A megkérdezett magyar polgárok 85 százaléka egyetért a karantén szabályait figyelmen kívül hagyó külföldiek kiutasításával, és csupán 13 százaléka nem tartja szükségesnek ezt a lépést - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, melynek eredményeit csütörtökön tette közzé az alapítvány.

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200319-szazadveg-pmagyarok-tobbsege-egyetert-a-szabalyszego-iraniak-kiutasitasaval

A TV2 meginterjúvolta a TASZ munkatársát, de nem akarták feltüntetni, hogy hol dolgozik

„A karanténról kérdezték kollégánkat, de nem akarták feltüntetni a neve mellett, hogy a TASZ jogásza, mert tiltólistán vagyunk a kormánypárti csatornánál” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért közleményében.

Mint írják, a kormánypárti csatorna évek óta nem kért tőlük interjút, március 13-án mégis megkeresték Asbóth Márton kollégájukat, hogy megszólaltassák a kötelező otthoni karanténnal kapcsolatos jogi tudnivalókról.

A megkeresést egy projektjük vezetőjéhez intézték az irodán keresztül, majd a TASZ vette fel a kapcsolatot a TV2 riporterével telefonon. Ezt követően lezajlott a forgatás is, a beszélgetés végén pedig Asbóth Márton jelezte, hogy a nyilatkoztatát a TASZ jogászaként tette, ezt tüntessék majd fel a neve mellett.

Válaszul a riporter azt felelte, hogy erre nem lesz lehetőség, mert a TASZ tiltólistán van a TV2-nél.

Ehelyett a nyilatkozatot úgy adták volna le, hogy Asbóth neve mellett a „betegjogi szakértő” titulus szerepel, de ehhez a szervezet munkatársa nem járult hozzá, és ahhoz sem, hogy a TASZ feltüntetése nélkül felhasználják a felvételt.

https://merce.hu/2020/03/19/a-tv2-meginterjuvolta-a-tasz-munkatarsat-de-nem-akartak-feltuntetni-hogy-hol-dolgozik/

Egy kis diktatúra

Mintha kezdenénk elveszteni a tü­relmünket a hivatalos provokátorokkal szemben, és ezzel egyetemben józan ítélőképességünket is

Deme Dániel Magyar Hírlap

A konzervatív sajtó kommentszekcióit olvasva, az utca törvénytisztelő, de szókimondó emberét hallgatva, a hasonló értékrendű értelmiségiek nem nyilvánosságnak szánt hozzászólásait figyelve jönnek elő botrányhős baloldalunkkal kapcsolatban a „vízágyú”, „gumibot”, „kényszermunka”, „száműzetés” stb. fogalmak. Egyesek sóvárogva tekintenek a keleti határainkon túl lezajló megoldásokra a hazánkban is pusztító liberális eszmék kezelésében, tapsolva nézik a hírekben, ahogy baloldali ellenzéki megmozdulásokon résztvevőket gallérjuknál fogva cibál rohamrendőr a fogházba induló buszba. Megelégedéssel nyugtázzák, hogy van még olyan része a világnak, ahol „rend” van: nem köpködhetnek a rendőrökre, nem égethetik nyilvánosan hazájuk zászlaját, nem menetelhetnek kisebbségi szexuális viselkedést propagálók bőrnadrágban fényes nappal az utcákon. Milyen szép is lenne, ha mi is gyorsan rendet teremthetnénk, nemde? Csak egy cseppnyi diktatúra, csak addig, amíg megtörjük a hazaárulók akaratát, amíg elhallgattatjuk a gúnyos röhögést, aztán gyorsan mindent visszaállítanánk, és menne a mi kis demokráciánk tovább a maga medrében. Kit érdekel, mit mond a dekadens Nyugat, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy nekünk van igazunk.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200318-egy-kis-diktatura

Két fővárosi cég került állami felügyelet alá

a Fővárosi Vízműveknél és a Fővárosi Csatornázási Műveknél jelentek meg ma reggel a Honvédelmi Minisztérium koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport munkatársai – tájékoztatta a Népszavát Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki rögtön sietett eloszlatni azt a tévhitet, miszerint az akciócsoport a két kiválasztott fővárosi stratégiai jelentőségű vállalatoknál átvette az irányítást. Bár, hogy pontosan milyen feladatot látnak el a HM cégekhez kiküldött munkatársai, azt egyelőre sem a fővárosi önkormányzat vezetői, sem a két közszolgáltató vállalat vezérkara nem tudja. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a cégeket továbbra is az eredeti menedzsment irányítja. Az akciócsoportok küldöttei most még csupán tájékozódnak, semmiféle utasítást nem adtak ki és nem is intézkedtek semmiről. Minderről a cégvezetők tájékoztatták Tüttő Katát, a Fővárosi Operatív Törzs vezetőjét, miután a városvezetés sem tegnap, sem ma nem kapott semmiféle tájékoztatást a tervezett kormányzati lépésekről, illetve az vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport várható tevékenységéről.

https://nepszava.hu/3071400_ket-fovarosi-ceg-kerult-allami-felugyelet-ala

A béremelés mellett azonnali juttatást javasol az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak Tóth Bertalan

Hatósági ár bevezetését is kezdeményezi például az alapvető élelmiszerek esetén.

 

https://nepszava.hu/3071378_a-beremeles-mellett-azonnali-juttatast-javasol-az-egeszsegugyi-es-szocialis-szferaban-dolgozoknak-toth-bertalan

Nyugdíj 70?

portfolio.hu gazdasági portálon olvastam, hogy egy PwC (Pricewaterhouse Coopers) felmérés és egy korábbi OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, amelynek Magyarország is a tagja) kutatás szerint nagyon jelentős nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon az elkövetkező időszakban. A PwC felmérésének eredménye azt vetíti előre, hogy 2030-ra 70 évre emelkedhet az öregségi nyugdíjkorhatár Magyarországon, míg az OECD direkt módon a várható élettartam növekedéséhez kötné a nyugdíjkorhatárt. 

https://nepszava.hu/3071325_nyugdij-70

Majdnem 219 ezer fertőzött van már a világon

A halálesetek száma 8810-re nőtt.

https://nepszava.hu/3071364_majdnem-219-ezer-fertozott-van-mar-a-vilagon

Pozitív lett a koronavírus-tesztje három Magyarországról hazatért dél-koreai vívónak

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a dél-koreai vívóválogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Európából, és egy magyarországi versenyen is jártak. A dél-koreai vívószövetség közleményében nem szerepel a sportolók neve, csak az, hogy egyikük egy 25 éves nő. A női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden Ulszanban megvizsgálták, és ezután kapták meg az eredményt, amelyről értesítették az ország olimpiai bizottságát is. Később további két vívóról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. A szövetség szerint a válogatott minden tagját hazaküldték, aki a betegekkel együtt Európában járt, és számukra házi karantént írtak elő. A Koreai Köztársaságban eddig 91-en haltak meg a koronavírusos megbetegedés miatt.

https://nepszava.hu/3071362_pozitiv-lett-a-koronavirus-tesztje-harom-magyarorszagrol-hazatert-del-koreai-vivonak

#shetoo

Emlékezhetünk a 2017-ben indult #metoo mozgalomra, amely azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatások áldozataivá váltak. Hamarosan Magyarországon is fény derült az első ügyekre, a legnagyobb visszhangot a színházi berkekben történt, neves rendezőket is érintő esetek keltették. 

Az elsők kirobbanása után, a mozgalom hatására számos nő jelentkezett, és sokszor több éve, évtizede történt zaklatásokról számolt be.

A minap a Vígszínházban kirobbant botrány véleményem szerint tartalmát tekintve lényegében semmiben sem különbözik a fenti esetektől. A zaklatás, megalázás, legyen akár fizikai, akár lelki, akár szexuális indíttatású, minden formájában üldözendő. Ha igaz, amiket az érintett színészek állítanak, akkor kérdezem: a szóban forgó színházigazgató nemétől függetlenül nem ugyanazt az elbírálást, elbánást érdemli-e, mint férfi kollégái? Az ő tettei, különös rendezői instrukció is kimerítik a zaklatás fogalmát. 

És amikor az érintett igazgatói pályázatát támogató kollégák némelyike azt veti fel, miért éppen most szólnak, miért nem korábban, akkor miért nem tapasztalható ugyanolyan felháborodás és elhatárolódás, mint a #metoo áldozatai kapcsán feltett hasonló kérdések után? Azt már fel sem vetem, hogy vajon milyen reakciókat tapasztalnánk, ha az érintett pályázó férfi lenne.

 

https://nepszava.hu/3071326_shetoo

Lemond Eszenyi Enikő, és a pályázatát is visszavonja

A fővárosi önkormányzat vizsgálja, hogyan írhatnák felül a szakmai bizottság javaslatát - tudta meg az Index. Eközben a Vígszínház 245 munkatársi kéri az abúzusok kivizsgálását.

Arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan.

Ezt írta ki a Facebookra Eszenyi Enikő, a Vígszínház eddigi igazgatója.

 

https://index.hu/kultur/2020/03/19/vigszinhaz_eszenyi_eniko_karacsony_gergely_fovaros_vizsgalat_gy_nemeth_erzsebet_igazgatoi_palyazat/

 

A kormány gyakorlatilag kukázta a munkavállalók jogait

A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200319_munka_torvenykonyve_koronavirus_munkavallaloi_jogok_veszelyhelyzet

 

MI LESZ AZOKKAL, AKIK NEM MARADHATTAK OTTHON?

Böcskei Balázs

 

Vagy az tud otthon maradni, akinek a munkahelyére az állam szabályozással tud és kíván élni, vagy aki középosztálybeli státuszmunkahely foglalkoztatottja. A klasszik melós szettben élők most is szembejönnek velünk az utcán.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200319_mi-lesz-azokkal-akik-nem-maradhattak-otthon

 

Gulyás szerint az ellenzék egy része a vírusnak szurkol

Gulyás Gergely nem akar a jelen helyzetben az ellenzékkel foglalkozni, főként hogy szerinte az ellenzék nem foglalkozik az országgal.

Egyet kér: az ellenzék járuljon hozzá a négyötödös jogszabály elfogadásához, ezen túl nem akar az ellenzékkel foglalkozni.
A miniszter úgy látja, az ellenzék egy kis része felelősen viselkedik, más része azonban a vírusnak szurkol.

http://www.atv.hu/belfold/20200319-gulyas-szerint-az-ellenzek-egy-resze-a-virusnak-szurkol

 

Ezek a jófej lángososok ingyen etetik a Szent László dolgozóit

A járvány miatt most mindenki minimálisra csökkenti az emberi kapcsolatait, ez azonban nem jelenti azt, hogy lélekben is el kell távolodnunk egymástól, sőt! A szolidaritás, és az empátia egy ilyen nehéz időszakban fontosabb mint valaha.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/18/langossal_a_jarvany_ellen_-_ingyen_etetik_a_szent_laszlo_dolgozoit/

 

Tiborcz István lélegeztetőgépeket vett az Uzsoki kórháznak

Azonnali adományt kapott az Uzsoki Utcai Kórház a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaságtól, amelyből többek között két ultramodern lélegeztetőgépet vásárol az egészségügyi intézmény – olvasható a kórház honlapján.

Az adományozási szerződést 2020. március 18-án írta alá Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki kórház főigazgatója, és Tiborcz István, a BDPST Group igazgatósági tagja és tulajdonosa.

A főigazgató szerint a beszerzés alatt álló, Philips Trilogy Evo típusú, párásítóval ellátott lélegeztetőgépek invazív és nem invazív lélegeztetéshez nyújtanak biztos hátteret számos felnőtt és gyermek páciens számára.

https://24.hu/belfold/2020/03/19/tiborcz-istvan-lelegeztetogep-uzsoki-korhaz

A Fidesz-frakció arra kéri a parlamentet, adjon felhatalmazást a kormánynak

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciójának vezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A miniszter elmondta, a kormány csak tizenöt napra rendelheti el a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítania, ezért kulcsfontosságúnak nevezte a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását.

Arról, hogy a kormányoldal ezt kéri, már hírt adtunk a birtokunkba jutott tervezet alapján:

https://24.hu/belfold/2020/03/19/a-fidesz-frakcio-arra-keri-a-parlamentet-adjon-felhatalmazast-a-kormanynak/

 

Auchan, MOL, MVM - itt a kritikus cégek listája, ahol a katonaság átvette az irányítást

Honvédelem honlapján most közzé tették, pontosan mely cégekről is van szó - legalábbis részben. 140 helyett ugyanis 71 vállalatot neveztek meg. Ezek a következőek:

 

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/auchan-mol-mvm-itt-a-kritikus-cegek-listaja-ahol-a-katonasag-atvette-az-iranyitast-127936

 

Minisztérium: kirívó eset volt a 2798 forintos csirkemell

Már az ellenőrzés idejére olcsóbb lett a Lehel téri csirkehús.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon március 18-án. A vizsgálat tapasztalatai szerint a napokban a közösségi oldalakon elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak tekinthetőek, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem - szögezi le az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleménye.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés idején egyébként már az 2798 forintos csirkemellről elhíresült hentesüzlet is jelentősen kedvezőbb áron kínálta a csirkehúst. A csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő. (Tegyük hozzá, ezen túlzottan nincs mit örülni, hiszen a csontos mell így is 1798 forintba került.)

Az ITM azt írja: a fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében.

A tárca változatlanul az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzésére, a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit.

Mint ismeretes, a botrány akkor robbant ki, amikor kedden egy vásárló megosztott pár képet a Facebookon a Lehet téri piac húsárairól, amit a sajtó nagy része átvett.

https://m.magyarnarancs.hu/gazdasag/miniszterium-kirivo-eset-volt-az-1789-forintos-csirkemell-127931

 

Döntött az Unió: Magyarország nem utasíthatja el csípőből a Szerbiából érkező menekülteket

 mai napon 2:0 a Helsinki Bizottságnak.

 

Magyarország menekültek elleni hadjáratának egyik gyakran alkalmazott fegyvere volt egy 2018 nyarán hozott rendelkezés: eszerint azonnal, vizsgálat nélkül elutasíthatóak azok a menekültek, akik egy biztonságos országon keresztül utaztak - azaz nincsenek súlyos veszélyben, nem éri őket sérelem és megfelelő védelem van biztosítva nekik. Ez az ún. „elfogadhatatlansági eljárás". "Az uniós szabályozás is ismeri az elfogadhatatlanság jogintézményét, de azt csak szűk körben engedi alkalmazni. Például akkor, ha a kérelmező már másutt kapott védelmet, vagy ha lényeges új körülmény hiányában nyújt be újabb kérelmet azt követően, hogy menedékkérelmét már egyszer érdemben elutasították- írja a Magyar Helsinki Bizottság, amelynek szíriai kurd ügyfele most pert nyert a magyar állammal szemben az Európai Unió Bíróságánál (EUB).

A magyar szabályozás ugyanis úgy akalmazta az elfogadhatatlansági eljárást, hogy az nem fért bele az uniós szabályozásokba. Magyarországba ugyanis csak két tranzitzónán keresztül lehet bejutni, de mindkettő Szerbián keresztül vezet - Szerbia pedig biztonságos országnak minősül, azaz minden, onnan érkező menekült kérelmét csípőből elutasította a kormány - az EUB most azonban kimondta, hogy mindez ellentétes az uniós jogokkal. Egy menekültügyi kérelemnél ugyanis azt kellene vizsgálni, mi történt vele Szíriában, biztonságos-e oda visszatérnie - és nem azt, hogy járt-e Szerbiában.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/dontott-az-unio-magyarorszag-nem-utasithatja-el-csipobol-a-szerbiabol-erkezo-menekulteket-127930

 

A parlament kényszerszünetére is felkészül a kormány

A kormány azt szeretné, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbíthassa a rendkívüli jogrendben érvénybe léptetett kormányrendeletek hatályát.

https://24.hu/belfold/2020/03/19/koronavirus-veszelyhelyzet-rendeleti-kormanyzas-torveny/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.