2020, március 17 - 08:08 Sajtószemle

Napokig megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek egy teszteletlen koronás beteget az Uzsoki utcai kórházban, karanténba került több mint egy tucat egészségügyi dolgozó

"Szerdán este vették fel a beteget, a tünetei alapján gyanús volt, hogy esetleg koronavírus, de mivel az akkori hivatalos esetdefiníciónak nem felelt meg, ezért nem tesztelhették, a mostani helyzetből is látszik, mennyit ért az"

- mondta a 444-nek egy egészségügyi dolgozó, aki jelenleg is karanténban van az Uzsoki kórházban, miután megfelelő védőfelszerelés nélkül került kapcsolatba egy koronavírusos beteggel.

Ő, és egy második forrásunk is egybehangzóan arról beszélt, hogy a beteg szerdán került be a kórházba, de a koronavírus tesztet csak pénteken végezték el rajta, ami pozitív lett.

Nem volt rajtunk megfelelő védőfelszerelés, ezt írták a karantént elrendelő határozatra is. Mondjuk nem is nagyon lehetett volna, abból alig van, emiatt viszont tényleg csak akkor venné fel bárki, ha biztosan tudnánk, hogy fertőzött egy beteg, ami ugye csak pénteken derült ki

- mondta a dolgozó.

Arról beszélt, hogy az Uzsoki kórház - miután pénteken kiderült, hogy koronavírussal fertőzött a beteg - nagyon gyorsan és jól járt el. Azokat az egészségügyi dolgozókat, akik kapcsolatba kerültek a beteggel, és bent voltak, amikor pénteken megjött a teszt eredménye, azonnal elkülönítették, a többieket visszahívták, és azóta is kifejezetten jó körülmények között tartják őket elzárva.

Engem, és szerintem mindenkit, aki itt van, mélységesen felháborít, hogy a koronás beteggel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozókat nem tesztelik, ha nincsenek tüneteik, Pintér Sándor belügyminisztert viszont azonnal

https://444.hu/2020/03/16/napokig-megfelelo-vedofelszereles-nelkul-kezeltek-egy-teszteletlen-koronas-beteget-az-uzsoki-utcai-korhazban-karantenba-kerult-tobb-mint-egy-tucat-egeszsegugyi-dolgozo

A földön, matracokon feküdtek az Uzsokiban a karanténba helyezett egészségügyi dolgozók

24.hu részleteket is megtudott az Uzsoki kórházban karanténba zárt egészségügyi dolgozók körülményeiről. A karantént egy néhány ágyas kórteremben alakították ki, de egy idő után szűkösnek bizonyult, ezért az időközben húsz fősre dagadt, karanténba zárt egészségügyi személyzet egy részének földön, matracokon jutott hely.

https://24.hu/belfold/2020/03/16/koronavirus-karanten-korhaz-egeszsegugyi-dolgozok

Hírzárlatot rendeltek el a szekszárdi kórházban a videón bejelentkező fertőzött pár miatt

A Narancs.hu vasárnap írta meg a kecsUP.hu nyomán annak a kecskeméti párnak a történetét, akik most a szekszárdi kórházban vannak. Az Ausztriában dolgozó pár pozitív teszttel jött haza a szomszédos országból. Magyarországon a tolnai megyeszékhely kórházába kerültek karanténba, ahonnan Nagy Dóra 5 perces videóüzenetben számolt be a velük történtekről.

Úgy fest, hogy a videós bejelentkezés összezavarta a szekszárdi gyógyító intézmény vezetőségét. Előbb meghívót küldtek ki a helyi sajtónak, hogy hétfő 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a kórház működéséről. Konkrét okot azonban nem jelöltek meg.

Meghirdették, majd lefújták a sajtótájékoztatót

Majd kicsit később a sajtótájékoztatót lefújták. Az okokról a kórház sajtósa nem tudott nyilatkozni a kecskeméti hírportálnak. De hozzátette, hogy lesz majd tájékoztatás.

 

Közben szekszárdi informátorától azt tudta meg a kecsUP.hu, hogy a kecskeméti párnak alá kellett írnia egy titoktartási szerződést. Ugyanazt kell tennie minden betegnek, aki koronavírus gyanújával megfordul a kórházban. Ezt a kórház sajtósa sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta.

A helyzet azt mutatja, hogy veszélyhelyzetben nincs megfelelő tájékoztatás. A kecskeméti pár vasárnap közzétett videójában egyetlen rossz szót sem mondott a szekszárdi kórházra.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/hirzarlatot-rendeltek-el-a-szekszardi-korhazban-a-videon-bejelentkezo-fertozott-par-miatt-127765

Orbán Viktor: Lezárják Magyarország határait

Drasztikus korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben: az ország lezárja a határait, csak magyarok léphetnek be, éjféltől betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.

https://hvg.hu/itthon/20200316_Orban_Viktor_koronavirus_parlament_felszolalas

Tóta W.: Zolika, ha kérdeznek, válaszolsz Videóval

Nemzeti összefogás kéne? Akkor ne egy hülyegyereket küldjetek!

Vészhelyzetben közbizalom kell és összefogás. Ezt minden kormány szereti hangoztatni, némelyik direkte vészhelyzeteket kreál, hogy újra és újra mondhassa. Nehezebb azonban ilyet követelnie annak a kormánynak, amely egy évtizede bizonygatja, hogy egyáltalán senkivel nem óhajt összefogni a saját táborán kívül.

És amely a vészhelyzet közepén ennek az alkalmatlanságnak a címerállatát állítja ki a nyilvánosság elé. Azt, aki semmilyen bizalomra nem bizonyult méltónak.

Kovács Zoltán államtitkár nem kapott bonyolult kérdéseket. Mi a protokoll? Tesztelnek-e tünetmentes embereket kontakt alapján, és ha nem, akkor Pintér Sándort miért? Mi lesz azokkal az orvosokkal és ápolókkal, akik védelem nélkül kezeltek koronavírusos betegeket?

Az ő egyetlen feladata, hogy ezeket a jogos és értelmes kérdéseket megválaszolja. Ehelyett ez az ember egy rohamosan terjedő húgyfolt a kormány gatyáján. Akiben eddig megvolt a bizalom, az most már okkal gyanakszik, látva a hisztérikus idegrohamot, amit a kommunikációs zseni produkált.

Ne akarjanak okosabbnak lenni a szakembereknél – akik nincsenek itt, és nem válaszolnak. Azért, mert csak, mindig eggyel több de. Ennyi telt tőle.

https://hvg.hu/itthon/20200316_Zolika_ha_kerdeznek_valaszolsz

Videón mesélte el családja kálváriáját az egyik koronavírusos magyar beteg fia

Édesanyját napokig a Szent János Kórházban kezelték, majd azt követően, hogy koronavírus tesztje pozitív lett, a Szent László Kórházba szállították. Családtagjai karanténba kerültek.

 

Videón számolt be a Kútvölgyi kórházban kialakított karanténba került gimnazista családja kálváriájáról – szúrta ki a hvg.hu.

„Két hete, hétfőn, március 2-án anyukám belázasodott, és az állapota nem javult. Keddre az egyik testvérem is belázasodott” – meséli a fiú, akinek édesanyjáról kiderült, hogy napokig koronavírus-fertőzötten feküdt a Szent János Kórházban, majd miután múlt csütörtökön koronavírus tesztje pozitív lett, átszállították a Szent László Kórházba. Vagyis tíz nappal később derült csak ki, hogy koronavírusos, addig ugyanis nem végeztek rajta tesztet. Pedig a lázas nő korábban járt a Szent László Kórházban, de onnan azzal küldték el, hogy szerintük nem koronavírusos, mert nem járt külföldön.

Az nőt védőfelszerelés nélkül ápoló orvosok, nővérek egy része emiatt karanténba került.

A budapesti Toldy Ferenc Gimnázium tanulója szerint nemcsak a nő, hanem a március 3-án belázasodott másik fia tesztje is pozitív lett.

A fiú elmondása szerint az egész családját karanténba tették. Édesapja és nővére, valamint ő, akiknek a tesztje negatív lett a a Kútvölgyi Kórházban vannak elkülönítve. Megmutatta, hogy néz ki az intézmény, mely belülről messze jobb állapotban van, mint kívülről. Valamint beszámolt arról, mit adnak enni a karantén ideje alatt, hát, az épp olyan, mint amilyen elképzeléseink vannak a kórházi kosztról.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/videon-meselte-el-csaladja-kalvariajat-az-egyik-koronavirusos-magyar-beteg-fia-127761

Két hét múlva 50-60 ezer fertőzött is lehet a Magyar Orvosi Kamara szerint, védőfelszerelést és vírusteszteket kérnek a kormánytól

Magyar Orvosi Kamara (MOK) oldalán jelent meg egy 11 pontból álló javaslatcsomag a kormány számára, az orvosok több kérdésben is nagyon mást szeretnének, mint ahogy a kormány eddig eljárt a járvány kezelésénél.

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.”

https://444.hu/2020/03/15/50-60-ezer-magyar-fertozottet-josol-a-magyar-orvosi-kamara-vedofelszelest-es-virusteszteket-kernek-a-kormanytol

Petíció indult az Orvosi Kamara 11 pontos akciótervének elfogadásáért

"Mi az orvosoknak hiszünk" - mondják a petíció kezdeményezői.

 

A Magyar Anyák szervezet hozott létre online petíciót a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétvégén megjelent, a koronavírus-járvány visszafogása érdekében javasolt intézkedéscsomag megvalósítása érdekében.

A MOK 2020. március 15-én 11 pontból álló javaslatcsomagot tett közzé, amelyről azt vélik, hogy bevezetésével 10-14 napra lehetne korlátozni a új koronavírusos esetek számának gyors növekedésével járó szakaszt, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne.

A kormány részéről Kovács Zoltán a javaslatot csupán annyival kommentálta, hogy az politikai haszonszerzési céllal íródott.

A petíció szerzői azt írják: "Visszautasítjuk, hogy a kormány az orvos szakma első számú szervezetének szakmailag, és kutatási adatokkal alátámasztott javaslatát politikai támadásnak minősíti, követeljük, hogy a 11 pontban foglalt intézkedések bevezetéséről haladéktalanul szülessen kormányhatározat."

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/peticio-az-orvosi-kamara-11-pontos-akciotervenek-elfogadasaert-127763

Felfüggesztené a hiteltörlesztéseket az MNB – nagyot zuhant a forint árfolyama

Az MNB felfüggesztetné az vállalati hitelek törlesztést, így könnyítve működésükön. A lakossági hitelek moratóriumáról nincs szó. A hírre a forint nagyot gyengült.

https://nepszava.hu/3070961_felfuggesztene-a-hiteltorleszteseket-az-mnb--nagyot-zuhant-a-forint-arfolyama

Távoktatás: nem megy gombnyomásra, de a szülők bizakodók

Sok iskolában csak most kezdik kidolgozni a digitális munkarendet, a távoktatás a hét közepétől élesedhet. A lapunknak nyilatkozó szülők többsége bizakodó.

https://nepszava.hu/3070959_tavoktatas-nem-megy-gombnyomasra-de-a-szulok-bizakodok

„A dominók sorra dőlnek” – A sportvilág egyetlen szelete sem maradhat érintetlenül

A járvány sportgazdaságra gyakorolt hatásairól nincsenek adatok, de az eredeti állapot visszaállítása sokba fog kerülni és sokáig is fog tartani, mondja dr. Muszbek Mihály, sportközgazdász.

https://nepszava.hu/3070808_a-dominok-sorra-dolnek--a-sportvilag-egyetlen-szelete-sem-maradhat-erintetlenul

240-szer annyi támogatás jut egy felcsútira, mint egy átlag magyarra

Orbán Viktor faluja az ország sportfővárosa: nemcsak az egy főre jutó támogatásban magaslik ki, de abszolút összegben is előzi Győrt, Debrecent, Miskolcot, Székesfehérvárt.

Egy felcsútira 10 783 215 forint, míg egy átlag magyarra csak 44 387 forint támogatás jutott az Orbán-kormány sporttámogatásának nagy részét adó taóból.

Ez azt jelenti, hogy – mind a hat látványsportágat és az összes tételt figyelembe véve – egy főre vetítve 240-szer annyi közvetett állami támogatás érkezett Orbán Viktor falujába, mint amennyi az egy főre jutó országos átlag.

Az 1892 lakosú Fejér megyei futballfőváros fölénye különösen szembeszökő, ha azt nézzük, hogy az egy főre jutó listán a Győr-Moson Sopron megyei Lipót (568 858 forint fejenként, 759 lakos) és a Balaton-felvidéki Felsőörs (448 621 forint/fő, 1812 lakos) követi a dobogón, de a különbség itt is majdnem hússzoros a miniszterelnök faluja javára. Első városként a sorban Balatonfüred a negyedik (411 830 forint/fő, 13 768 lakos).

https://24.hu/kozelet/2020/03/16/tao-felcsut-futball-tamogatas/

Koronavírusos járványkórházzá alakítják Csányi Sándor magánklinikáját

A következő napokban a Budai Egészségközpont Kft. (BEK) Királyhágó úti kórháza járványkórházzá alakul, a szükséges belső technikai átalakítások elvégzésével és az ápolószemélyzet gyorsított ütemű továbbképzésével. A járványügyi ellátásba a Központi Operatív Törzs által meghatározott rend szerint kapcsolódunk be

–  írta közleményében a BEK, amelynek tulajdonosai a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm, valamint a Medikomp Kft. Csányi 2017-ben szállt be a cégbe.

https://24.hu/belfold/2020/03/16/koronavirus-jarvanykorhaz-csanyi-sandor/

Koronavírus: Romániában rendkívüli állapotot vezettek be, korlátozhatják a szabadságjogokat

Rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A távirati iroda azt írja: a rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy – a járványügyi helyzetnek megfelelően – fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

 

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

https://24.hu/kulfold/2020/03/16/romania-koronavirus-rendkivuli-allapot/

Trump kísérlete a koronavírus-vakcina monopolizálására az egyik legrosszabb tőkés reflex

Trump ugyanis arra vetemedett – ami egyébként az üzleti életből érkező agresszív tőkésként nem meglepő fordulat – hogy megpróbáljon gyakorlatilag kilóra megvenni egy, a német kormánnyal együttműködő vakcinafejlesztő laboratóriumot az ott dolgozó tudósokkal együtt.

Mégpedig azért, hogy vakcinát fejlesszenek az USA-nak, és csak nekik.

Ez első ránézésre nettó gonoszságnak tűnik, és még másodikra is egy világjárvány idején, de gondoljunk csak bele – a gyógyszercégek gyakorlatilag minden készítménnyel ezt csinálják, amíg le nem jár a formulára megadott szabadalom, így évtizedekig annyiért árulnak egy-egy gyógyszert, amennyiért nem szégyellnek.

https://merce.hu/2020/03/16/trump-kiserlete-a-koronavirus-vakcina-monopolizalasara-az-egyik-legrosszabb-tokes-reflex/

Máté Gábor ma már csak feltételesen támogatná Eszenyi Enikő kinevezését

Az ATV Híradó megkereste azokat a színházi vezetőket, akiknek a neve Eszenyi Enikő igazgatói pályázatában támogatóként szerepel.

Nyilván, ha Eszenyi Enikő most gyűjtene ajánlásokat, arra kérném, hogy először is teremtsen tiszta helyzetet a személyével kapcsolatban, és az eredménytől tenném függővé támogatásomat

Az ATV-nek Upor László, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese is válaszolt, szerinte az egyetemnek fontos támogatnia a mindenkori színházigazgató törekvéseit: „A Vígszínház belső működéséről keveset tudok, a színházi gyakorlatokról eddig negatív visszajelzést nem kaptunk. Ha a mostani vádak igaznak bizonyulnának, természetesen el kellene gondolkodnunk azon, hogy a hallgatóknak megfelelő-e a vígszínházi légkör” – tette hozzá.

https://24.hu/kultura/2020/03/16/mate-gabor-ma-mar-csak-feltetelesen-tamogatna-eszenyi-eniko-kinevezeset/

Mácsai Pál megszólalt az Eszenyi-ügyről: „Az agresszió sehol, semmilyen formában nem megengedhető"

Az ATV munkatársa, Gulyás Eszter megkereste azokat a színházi vezetőket, akiknek a neve Eszenyi Enikő igazgatói pályázatában támogatóként szerepel. Most Mácsai Pál, Crespo Rodrigo és Barda Beáta válaszát közöljük

 

A bizalmi válság a Vígszínház tagsága és vezetője között, ami az utóbbi napokban felszínre bukott, nem volt látható – hiába mondják most, hogy „ezt tudni lehetett" - nem így van: amiről tudni lehetett, az a fluktuáció, művészi és ügykezelési területen - ami jelez ugyan feszültséget, de nem jelez kezelhetetlen válságot.

Ám az agresszió, amelyre most számosan és egybehangzóan hivatkoznak, akár verbális, akár cselekedeti, vagyis a hatalommal történő visszaélés: sehol, semmilyen mértékben és formában, semmilyen céllal -művészi céllal sem- megengedhető.
Az alkotóközösség manifeszt elfordulása az igazgatótól tehát új elem, olyan, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Arra a világos kérdésre tehát, hogy a mai helyzetben megírnám-e támogató nyilatkozatomat, azt a világos választ adom, hogy Eszenyi Enikő irigylésre méltó képességeinek elismerésével, valamint több évtizedes szakmai barátságunk vállalásával együtt: nem írnám meg. Arra kérném, hogy előtte mélységben és komolyan, a kialakult helyzettel szembenézve tisztázza a viszonyát alkotótársaival.

Itt pedig Crespo Rodrigo válasza:

Az Eszenyi Enikő igazgatói pályázatához kapcsolódó támogatásom elküldésekor nem voltam tisztában a kollégák által azóta leírt helyzettel. A kialakult események fényében azonban azt kell, mondjam, ha most kérne rá, biztosan nem támogatnám az igazgatói pályázatát."

 

http://www.atv.hu/belfold/20200316-macsai-pal-megszolalt-az-eszenyi-ugyrol-az-agresszio-sehol-semmilyen-formaban-nem-megengedheto

 

Selymes zsinórok és érdes kötelek

Bán János Magyar Nemzet

Eszenyi Enikő 11 éven át a liberális művészvilág ikonikus alakja volt, megkérdőjelezhetetlen erkölcsi és művészi nagyság. Most egyszeriben azt halljuk itt, vidéken, hogy pedig nem is.

Mostanság a selyemzsinór hiánycikknek tekintendő. Ez persze egyáltalán nem Eszenyi Enikő esetéről jutott eszembe. A Vígszínház igazgatónője tizenegy esztendőn keresztül a liberális művészvilág ikonikus alakja volt, megkérdőjelezhetetlen erkölcsi és művészi nagyság. Most egyszeriben azt halljuk itt, vidéken, hogy pedig nem is. Hogy a művésznő voltaképpen egy verbális erőszakoló, egy különösen agresszív diktátor, aki nem tűr senkit maga körül, aki nem úgy gondolkodik, ahogyan ő. Mi itt vidéken erősen csodálkozunk azon, hogy az ördögbe jutott ez most hirtelen eszébe annyi, bizonyára jó szándékú és derék színházi embernek, miközben tizenegy esztendőn keresztül azt olvastuk a becses fővárosi lapokban, hogy a direktor asszonynál nincs nagyszerűbb, nyitottabb és csodálatosabb vezető, aki igazi, alkotói közeget teremt minden arra érdemes művészembernek.

Ilyenkor mi – a magunk egyszerű módján – arra szoktunk gondolni, hogy bizonyára történt valami a háttérben, amiről mi nem tudhatunk. Vagy lehet, hogy nem történt semmi, és tényleg csupán arról van szó, hogy pontosan tizenegy esztendő kell a liberális köd eloszlásához, se több, se kevesebb, s mint a jeges homályból felderengő rút, idegen partok körvonalai, éppen most kezdenek kibontakozni a jeles közreműködők számára, mi minden történt velük voltaképpen tizenegy esztendőn keresztül.

A magam részéről hajlamos lennék ezt a megoldást is elfogadni, ha éppen nem a közelmúltban történt volna, hogy az említett direktor asszony elmulasztotta személyes részvételével emelni a kormány ellen tiltakozó budapesti értelmiség fényét. Elfelejtett tiltakozásuk élére állani. Vagy legalább melléje. Vagy mögéje.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/selymes-zsinorok-es-erdes-kotelek-7878689/

 

Orbán Viktor: Élénkítünk és nem megszorítunk!

MTVA MAGYAR NEMZET

A kormányfő a Parlamentben megköszönte a felszólalására adott minden pozitív észrevételt.

Ugyanakkor csalódását fejezte ki azért, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem értik a helyzetet, és nem képesek a pártpolitikai szempontjaik fölé emelkedni. Orbán Viktor szamárságnak minősítette azt a felvetést mely szerint a kormány nem akadályozta meg a vírus betörését Magyarországra. A miniszterelnök szerint ilyen alapon nem lehet együttműködni és nem lehet együtt dolgozni. Ami az egészségügyi védekezéshez szükséges forrásokat illeti, a kormányfő szerint itt valami félreértés lehet, hiszen felülről nyitott, korlátlan költségvetési keret áll rendelkezésre. Orbán Viktor elmondta, hogy élt azzal a jogával, amit a veszélyhelyzet adott, tehát neki nem szükséges tételenként felsorolnia, hogy mikor mennyi pénz szükséges a járvány elleni védekezéshez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormanyfo-csalodott-azokban-akik-nem-ertik-a-helyzetet-7892441/

 

Az elvtársak összevissza beszélnek

RÖHEJES ELLENTMONDÁSOK, KÍNA-SZINDRÓMA AZ ELLENZÉKI SAJTÓ JÁRVÁNYKEZELÉSÉBEN

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

Hargitai Miklós nyitotta ki a szemünket még szombaton, amikor megírta korszakos jelentőségű cikkét a Népszavában. Hargitai az eszme hű harcosaként a valóság eleven húsába vájja körmét, hogy fájjon a diktatúrának: „Magyarország most valahol ott tart, mint a Kínai Kommunista Párt januárban, amikor fölismerte, hogy a hallgatással nem lehet megállítani a járványt.”

Ez itt Kína! És nekünk, elvtársak, ma már nem Kínára kell vetnünk vigyázó szemünket, hanem Berlinre, Brüsszelre és Stockholmra. Helyesen ismerte fel tehát Hargitai elvtárs a lényeget: „A sajtó maradék részére óriási felelősség hárul. […] Az emberek hiteles, hasznos információkra vágynak, hogy megalapozottan hozhassák meg az életükre vonatkozó döntéseket; eljött az a pillanat, amikor nem fogadják el a kétféle valóságot, és ha dönteniük kell, akkor nem az álhíreket választják.”

Hargitai elvtárs kiváló eszmefuttatása annyira magával ragadott engem is, hogy a hétvégén akkurátusan és figyelmesen elolvastam a „sajtó maradék részét”. Nyugodtan állíthatom, hogy megvilágosodtam. Úgy hullt le rólam az álhír, mint Hargitairól a maradék józan ész a boldog ellenzékiségben. El is határoztam, megosztom önökkel a hétvége ellenzéki sajtójának híreit és véleményeit, lássák önök is, mennyire egyértelmű, kristálytiszta és világos az a világ.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-elvtarsak-osszevissza-beszelnek-7889411/

 

Itt vannak az újabb részletek a hazai koronavírus-helyzetről

KOVÁCS ANDRÁS origo

Az Operatív Törzs tájékoztat a hazai koronavírus-helyzetről.

 

https://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20200316-itt-vannak-az-ujabb-reszletek-ahazai-koronavirus-helyzetrol.html

 

Elkezdődött az első koronavírus-vakcina tesztelése az Egyesült Államokban

Az amerikai kormányzat egyik névtelenséget kérő egészségügyi tisztviselője azt közölte az Associated Press hírügynökséggel, hogy ma, hétfőn kezdik el az Egyesült Államokban kifejlesztett első kísérleti koronavírus-vakcina klinikai tesztjeit. Jelenleg több tucat kutatócsoport dolgozik világszerte megfeszített erővel a koronavírus elleni hatékony védőoltás mielőbbi kifejlesztésén.

 

Negyvenöt önkéntesnek adják be a kísérleti vakcinát

Az amerikai kormány egyik névtelenséget kérő tisztviselője szerint ma, hétfőn kezdődik el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A kísérleti tesztben az első résztvevők kísérleti adagot kapnak 

https://www.origo.hu/tudomany/20200316-negyvenot-onkentes-vesz-reszt-a-ma-kezdodo-kiserleti-koronavirusvakcina-teszteleseben.html

Fogjunk össze, mert az ellenzéki szimpatizánsok terjesztik a vírust

Amikor Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, jelenleg a kommunikációs akciócsoport vezetője Kossuth rádiónak azt nyilatkozta, hogy „felelősségteljesen kell beszélni a vírusról, számít, amit és ahogy beszélünk”, akkor az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Igen, nevetett, sőt örömkönnyek szöktek bele, mert ez tényleg így van. Komolyan mondom, hogy én már annak is örülök, hogy egyáltalán ez az igény egyáltalán megfogalmazódott.

 

A másik szemem viszont sírt, mert ekkor már túl voltunk Kásler Miklós kusza monológján, a mikrofonelvételen, és az Operatív Törzs Bach-korszakot idéző sajtótájékoztatóin. Sírt azért is az a másik szem, mert elhangzott az is, hogy a „támadások helyett egyértelmű összefogást várnak az ellenzéktől”.
Amellett hogy válsághelyzetben ez a legnagyobb kormányblabla, csak arra kérnék mindenkit, hogy hunyja le a szemét egy pillanatra, és képzeljék el, mi lenne, ha most a Fidesz (és a KDNP) per pillanat ellenzékben lenne. Önök is látják az összevont szemöldökkel, fejhangon, a kormány lemondását követelő Szijjártó Pétert a László-kórház előtt? Persze orvosi maszkban.
Na jó, inkább mindenki nyissa ki a szemét, ha esetleg tényleg becsukta.
Aztán nézze is meg gyorsan ezt a videót. Nem lesz se sírás, se nevetés, csak szikrázó, vérmérséklettől függően villámot szóró tekintetek:

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/15/fogjunk-ossze-mert-az-ellenzeki-szimpatizansok-terjesztik-a-virust/

 

A gyávaság rossz tanácsadó - Karácsony Gergely: van felhatalmazásom, hogy kivonjam Budapestet az ellenzék belső rivalizálásából

Karácsony Gergely hideg politikai polgárháborúnak nevezte azt a helyzetet, amelyet előidézhet, ha a kormány valóban kész arra, hogy elvegyenek Budapest nagyjából évi 160 milliárd forintos adóbevételéből majdnem 40 milliárdot. A lapunknak adott interjúban a főpolgármester nemcsak azt mondja el, hogy erről miért nem hajlandó tárgyalni, hanem azt is megtudhatjuk tőle, miért utasította el a Demokratikus Koalíciónak azt a javaslatát, hogy Budapest vállalja át a színházak teljes finanszírozását.

 

- Az utóbbi hetek legtöbbet emlegetett ügye a Szabad Tér színház körüli vita volt. Ezzel kapcsolatban a kompromisszumkész Karácsony Gergőt láthattuk, aki megfelezi az igazgatói posztot, hogy a kormány és a DK is kapja meg, amit akar. Mintha ön nem akart volna állást foglalni, mintha csak azt akarta volna, hogy fejeződjön be ez a vita.

- Ebből a gondolatmenetből az a fontos: fejeződjön be. Miközben én nem tartom szitokszónak a kompromisszumot, még ha el is szokott ettől a magyar politika. Ebben az ügyben azonban senki nem azt kapta, amit akart, mert vannak fontosabb, nagyobb ügyek, a sokszínű budapesti kulturális élet bizonyosan ilyen. Nagyon rossz vicc lenne, ha a teljes budapesti színházi rendszer hosszú távú fenntartható finanszírozásának ügye a főváros legkevésbé jelentős színháza körül kialakult politikai konfliktus miatt nem oldódna meg. Szerintem a Szabad Tér Színház egy apró mozaikkocka az egészben.

https://168ora.hu/itthon/a-gyavasag-rossz-tanacsado-karacsony-gergely-van-felhatalmazasom-hogy-kivonjam-budapestet-az-ellenzek-belso-rivalizalasabol-182964

 

Fantomkonzervgyár a homokon – Egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás rejtélyei

Költségvetési támogatással, valamint a piarista rend tőkealap-kezelőjének bevonásával épült egy hatalmas élelmiszer-feldolgozó üzemegyüttes Kerekegyháza mellett. A beruházó céget azonban végrehajtás és rengeteg tartozás terheli. A környék termelői kezdetben aggódtak, az élelmiszeripari szakemberek pedig észszerűtlennek tartották az óriásvállalkozást. Csakhogy a működésnek és a súlyos milliárdoknak nem sok nyoma van, az építtetők pedig mélyen hallgatnak.

 

https://168ora.hu/itthon/fantomkonzervgyar-a-homokon-egy-nemzetgazdasagi-szempontbol-kiemelt-beruhazas-rejtelyei-182922

 

Szellemi vírus

Mintaszerűen tette fel a koronát a szélsőliberális magyargyűlöletre Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

Dippold Pál Magyar Hírlap

Néhány másodperces tévészereplése cseppben a tengerként mutatja meg mindazt, amit ezek a magukat élcsapatnak hívő elitista politikusok képviselnek. Amikor a világ minden országa és nemzete nagy erőfeszítésekkel igyekszik megharcolni egy új, pusztító kórral, félretéve a sok korábbi ellentétet és véleménykülönbséget egymás között, Donáth Anna besétál a tévéstúdióba, és egy eddig példátlan mutatvánnyal bizonyítja be, hogy a liberalizmus keltette gyűlölet gyilkosabb még akár a koronavírusnál is.

Az a degenerált gondolkodásmód, ami az európai civilizációt felszámolni szándékozók sajátja, újfent megmutatkozott. Donáth Anna kívül szép, ám belül rothadt almaként ragyogott a reflektorfényben, a liberális beltenyészet gesztusaival és szavaival hozott szégyent Magyarországra és Európa nagyobb, józanabb részére is. A koronavírussal megfertőzöttekről folyt a beszéd. A Momentum-amazon szeméből kicsapott a gyűlölet lángja, ujjaival macskakörmöket karcolt a levegőbe, és azt mondta: ilyen nincs.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200315-szellemi-virus

 

Gyurcsány Ferenc a szocialista, de a Párbeszéd-frakcióban ülő Burány Sándort is át akarta csábítani a DK-ba, ám ő nemet mondott

Burány Sándort is át akarta csábítania Gyurcsány Ferenc a DK-ba. Erről az MSZP-s politikus beszélt a Hír TV Informátor című műsorában. A korábban az MSZP, jelenleg a Párbeszéd frakció országgyűlési képviselője (aki azonban MSZP-tag maradt) elmondta, telefonon kereste meg a volt miniszterelnök azzal pár hónappal ezelőtt, hogy lépjen át az általa vezetett DK-ba. Ezzel viszont megszűnt volna a Párbeszéd frakciója a parlamentben, mivel öt fő alá csökkent volna a létszámuk.

 

https://168ora.hu/itthon/gyurcsany-ferenc-dk-atlepes-parbeszed-burany-sandor-parlament-182937

 

Lezárhatják egész Európát

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Európa összesen 30 országa, tehát a Schengen-övezet tagjai és további országok zárják le 30 napra a határaikat a külföldiek előtt és kizárólag csak a valóban fontos egészségügyi és egyéb célú beutazásokat engedjék meg külföldről – idézi a Portfolio Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-hatar-eu-lezaras.702250.html

 

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba.

A 16 ezer lakosú városban zajló építkezésekről rengeteg cikk született az évek folyamán, az Átlátszó most megnézte felülről is, hogy mire is mentek el a milliárdok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Disneylandben.

Drónfelvételünknek köszönhetően most először tekinthetőek meg azok az épületek, amiket eddig csak a kerítés túloldaláról tudtak fotózni a Kisvárdára zarándokló újságírók. A drónnal olyan helyekre is benézhettünk, amiket még át sem adtak, de már egy ideje sokak fantáziáját izgatta, milyen lehet például egy egzotikus szegénynegyed. Megnéztük az újonnan épült luxus teniszakadémiát is, ami a Kisvárda felett lévő tó partján épült fel.

https://atlatszo.hu/2020/03/16/dronfelvetel-megneztuk-a-kisvardai-ner-disneylandet/

Elővizsgálati pontot hoztak létre a Honvédkórháznál, délelőtt hosszú sor állt az utcán

Egy olvasónk küldött képet arról, hogy hétfőn délelőtt negyed tízkor már hosszú sor állt a kórház előtt. Állítása szerint volt olyan, aki reggel hét óta várt, és nem jutott előrébb. A várakozás oka az lehet, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ március 16-tól – a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel - a Róbert Károly körúti székhelyén elővizsgálati pontot működtet

Az MH Egészségügyi Központ székhelyén kizárólag az elővizsgálati ponton történő áthaladást követően lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező. Ennek bevezetése miatt rövid idővel megnőhet a várakozási idő, ezért kérjük az előjegyzett időponttal rendelkező betegeket, hogy a megadott időpontnál 30 perccel korábban érkezzenek.

https://index.hu/belfold/2020/03/16/honvedkorhaz_elovizsgalati_pont/

Szakad a tőzsde, megzuhant a forint árfolyama, az euró már 348 forintnál jár a devizapiacon

https://index.hu/gazdasag/2020/03/16/arfolyam_valuta_forint_deviza_euro/

Megkezdték a 150 férőhelyes mobil kórház építését Kiskunhalason

Elkezdődött egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építése Kiskunhalason hétfőn – írja az MTI.

Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a helyszínen azt mondta, a kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd.

 

https://index.hu/belfold/2020/03/16/megkezdtek_a_150_ferohelyes_mobilkorhaz_epiteset_kiskunhalason/

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ MINISZTERELNÖKE LEHET IZRAELNEK, MÉG AZ ARABOK IS TÁMOGATJÁK

Talán elkerülhető a negyedik előrehozott választás Izraelben. Az egyébként magyar származású Benny Gantz miniszterelnök-jelöltsége mögött ugyanis kialakult egy egyfős többség. Hétfőn már meg is kapta a kormányalakítási megbízást, de kérdéses, hogy kitart-e az egység. Az arabok támogatása ugyanis sokaknak még Gantz táborából se tetszik.

https://azonnali.hu/cikk/20200316_magyar-szarmazasu-miniszterelnoke-lehet-izraelnek-meg-az-arabok-is-tamogatjak

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.