2020, március 12 - 07:17 Sajtószemle

Még mindig csak vágyálom a magán koronavírus-teszt

https://privatbankar.hu/koronavirus/meg-mindig-csak-vagyalom-a-magan-koronavirus-teszt-331403

A koronavírussal kapcsolatban az Operatív Törzs hét eleji tájékoztatóján felmerült, hogy a közeljövőben talán elérhetővé válik a magán egészségügyi szolgáltatóknál a teszt elvégzése. Az általunk megkérdezett magánszolgáltatók nem erősítették meg ezt a hírt.

Jelenleg 37 akkreditált állami laboratóriumban végeznek/végezhetnek koronavírus tesztet. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón elmondta, ha a helyzet mégis úgy hozná, magánlaboratóriumokat is bevonnak majd a tesztelésbe. Sokakban azonban eddig is felmerült már a kérdés, hogy miért nem lehet magánúton koronavírus tesztet végeztetni? Hiszen már a fertőzött idős férfi fia is szívesen megcsináltatta volna magánúton, miután saját kérésére a Dél-Pesti Centrumkórházban nem végezték el a tesztet.

napi.hu szerint olyan megbízható gyorstesztek, amelyek pillanatok alatt kimutatnák, hogy valakiben már ott a vírus, egyelőre nincsenek (Gulyás Gergely szerint azért, mert ezek eremdénye nem száz százalékos), ezért lázmérőznek a határon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírust az úgynevezett valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálattal mutatják ki, mely a vírus RNS-ét jelzi a mintából. Jelenleg ezt egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, bár a legtöbb megyei kórház laborjában rutinszerűen végeznek PCR-vizsgálatokat. Jelenleg a kapacitásuk bőven elegendő, később azonban más akkreditált laborokat is bevonhatnak.

Kemenesi Gábor, a PTE virológusa szerint, ha találnak fertőzött személyt, nagyon gyorsan el kellene végezni a teszteket a vele szoros kontaktusba került személyeken, illetve az ezekkel az emberekkel szintén közeli kapcsolatban lévőkön. Ezek a laborvizsgálatok nem is kerülnek olyan sok pénzbe, állítólag a több vizsgálat együttesen 10 ezer forintos nagyságrend lehet.

Szlávik János infektológus főorvos hétfőn azt mondta: nemsokára magánlaborokban is kapható lesz a teszt, ahol pénzért bárki megvizsgáltathatja magát, de hivatalosnak továbbra is csak az NNK-ban készült vizsgálatot fogadják el. Megkérdeztük, illetve megnéztünk pár magán egészségügyi szolgáltatót, végeznek-e, vagy tervezik-e a koronavírus teszt bevezetését.

A Rózsakert Medical Center, a Pozitron Diagnosztikai Központ, az Istenhegyi Diagnosztikai Központ, a First Med ésa Doktor24 Cityzen Egészségközpont arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem végeznek korona vírus tesztet. Van, ahol saját laboratórium sem áll rendelkezésre. Azokban a rendelőikben egyébként, ahol nincs saját laboratórium, tehát a levett vért tovább kéne küldeniük a szerződésben álló labororoknak, csak bonyolítaná azt a helyzetet, ami a magánegészségügyi szolgáltatók szerint is az állam feladata. Hiszen ha pozitívnak bizonyulna bárki tesztje, akkor ők is csak a nemzetközi sztenderd szerint tudnának eljárni: mentőt kéne hívniuk és elküldeniük a Dél-Pesti Centrumkórházba a beteget. Pécsvári Tünde, Milánóban élő étteremtulajdonos, aki tegnap tudósította lapunkat a vörös zónában zajló életről, arról tájékoztatott minket, hogy Olaszországban hazánkhoz hasonlóan nincs magán korona vírus tesztre lehetőség, kizárólag az állami kórházakban, s ott sem mindenkinél, csak akinél indokoltnak látják. Ugyanakkor az Infostart.hu azt írja, Németországban ha bárki kap háziorvosi ajánlást, "drive-in" módszerrel leveszik tőle a mintát adott pontokon, és teszteredménye lesz 24 órán belül.

Az Affidea a honlapján fejti ki, hogy koronavírus teszt privát központjaikban nem állnak rendelkezésre, Magyarországon csak a kijelölt laboratóriumban végeznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet. A Duna Medical is a honlapján hívja fel a páciensek figyelmét,: tekintettel arra, hogy nincs lehetőségük a vírus izolálására vagy azonosítására, ezért akit utazásaik vagy lokalizációjuk miatt érinthet a betegség, jelentkezzen a Dél-Pesti Centrumkórházban. A Synlab szintén a honlapján hirdeti, hogy nem végez koronavírus tesztet.

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.