2020, március 12 - 07:17 Sajtószemle

Még mindig csak vágyálom a magán koronavírus-teszt

https://privatbankar.hu/koronavirus/meg-mindig-csak-vagyalom-a-magan-koronavirus-teszt-331403

A koronavírussal kapcsolatban az Operatív Törzs hét eleji tájékoztatóján felmerült, hogy a közeljövőben talán elérhetővé válik a magán egészségügyi szolgáltatóknál a teszt elvégzése. Az általunk megkérdezett magánszolgáltatók nem erősítették meg ezt a hírt.

Jelenleg 37 akkreditált állami laboratóriumban végeznek/végezhetnek koronavírus tesztet. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón elmondta, ha a helyzet mégis úgy hozná, magánlaboratóriumokat is bevonnak majd a tesztelésbe. Sokakban azonban eddig is felmerült már a kérdés, hogy miért nem lehet magánúton koronavírus tesztet végeztetni? Hiszen már a fertőzött idős férfi fia is szívesen megcsináltatta volna magánúton, miután saját kérésére a Dél-Pesti Centrumkórházban nem végezték el a tesztet.

napi.hu szerint olyan megbízható gyorstesztek, amelyek pillanatok alatt kimutatnák, hogy valakiben már ott a vírus, egyelőre nincsenek (Gulyás Gergely szerint azért, mert ezek eremdénye nem száz százalékos), ezért lázmérőznek a határon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírust az úgynevezett valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálattal mutatják ki, mely a vírus RNS-ét jelzi a mintából. Jelenleg ezt egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, bár a legtöbb megyei kórház laborjában rutinszerűen végeznek PCR-vizsgálatokat. Jelenleg a kapacitásuk bőven elegendő, később azonban más akkreditált laborokat is bevonhatnak.

Kemenesi Gábor, a PTE virológusa szerint, ha találnak fertőzött személyt, nagyon gyorsan el kellene végezni a teszteket a vele szoros kontaktusba került személyeken, illetve az ezekkel az emberekkel szintén közeli kapcsolatban lévőkön. Ezek a laborvizsgálatok nem is kerülnek olyan sok pénzbe, állítólag a több vizsgálat együttesen 10 ezer forintos nagyságrend lehet.

Szlávik János infektológus főorvos hétfőn azt mondta: nemsokára magánlaborokban is kapható lesz a teszt, ahol pénzért bárki megvizsgáltathatja magát, de hivatalosnak továbbra is csak az NNK-ban készült vizsgálatot fogadják el. Megkérdeztük, illetve megnéztünk pár magán egészségügyi szolgáltatót, végeznek-e, vagy tervezik-e a koronavírus teszt bevezetését.

A Rózsakert Medical Center, a Pozitron Diagnosztikai Központ, az Istenhegyi Diagnosztikai Központ, a First Med ésa Doktor24 Cityzen Egészségközpont arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem végeznek korona vírus tesztet. Van, ahol saját laboratórium sem áll rendelkezésre. Azokban a rendelőikben egyébként, ahol nincs saját laboratórium, tehát a levett vért tovább kéne küldeniük a szerződésben álló labororoknak, csak bonyolítaná azt a helyzetet, ami a magánegészségügyi szolgáltatók szerint is az állam feladata. Hiszen ha pozitívnak bizonyulna bárki tesztje, akkor ők is csak a nemzetközi sztenderd szerint tudnának eljárni: mentőt kéne hívniuk és elküldeniük a Dél-Pesti Centrumkórházba a beteget. Pécsvári Tünde, Milánóban élő étteremtulajdonos, aki tegnap tudósította lapunkat a vörös zónában zajló életről, arról tájékoztatott minket, hogy Olaszországban hazánkhoz hasonlóan nincs magán korona vírus tesztre lehetőség, kizárólag az állami kórházakban, s ott sem mindenkinél, csak akinél indokoltnak látják. Ugyanakkor az Infostart.hu azt írja, Németországban ha bárki kap háziorvosi ajánlást, "drive-in" módszerrel leveszik tőle a mintát adott pontokon, és teszteredménye lesz 24 órán belül.

Az Affidea a honlapján fejti ki, hogy koronavírus teszt privát központjaikban nem állnak rendelkezésre, Magyarországon csak a kijelölt laboratóriumban végeznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet. A Duna Medical is a honlapján hívja fel a páciensek figyelmét,: tekintettel arra, hogy nincs lehetőségük a vírus izolálására vagy azonosítására, ezért akit utazásaik vagy lokalizációjuk miatt érinthet a betegség, jelentkezzen a Dél-Pesti Centrumkórházban. A Synlab szintén a honlapján hirdeti, hogy nem végez koronavírus tesztet.

 

 

 

 

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.