2020, május 8 - 08:10 Sajtószemle

Karácsony levelet írt Orbánnak: a korlátozások fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti „büntetésnek”

 

Karácsony Gergely Facebookon osztotta meg a nyilvánossággal a levelet, melyet Orbán Viktornak küldött szerdán.

A levélben a főpolgármester kiemeli, hogy kereken egy hónappal ezelőtt ígérte meg Orbán neki és a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről. Ez az egyeztetés azonban azóta se valósult meg, még időpontot se jelöltek ki rá.

Karácsony szerint most, hogy a járvány második szakaszába lépünk, különösen fontos lenne levonni a tanulságokat, hogy a védekezés második szakaszát már egy hatékonyabb együttműködésre épülve, átláthatóbban lehessen megtervezni.

A levélben Karácsony rámutat a kormány Budapesttel kapcsolatos, általa problémásnak látott intézkedéseire és hozzáállására.

A főpolgármester szerint egyrészt fontos lenne, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti se érezze valamiféle „büntetésnek”, másrészt pedig biztosítani kellene, hogy a budapestiek belátása és fegyelmezettsége ne csökkenjen a téves, illetve félrevezető tájékoztatás következtében.

„Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből” – írja Karácsony, példaként a BKK adatait hozza fel, miszerint „a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása”, valamint, hogy a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma.

https://merce.hu/2020/05/06/karacsony-gergely-levelben-szolitotta-fel-orbant-hogy-ne-buntesse-a-budapestieket/

kormányinfó percről-percre

A koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a megfertőzöttek legnagyobb száma továbbra is a központi régióban van – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyben megköszönte az önkormányzatok segítségét és közreműködését.

Tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye és ha szerinte Budapesten újraindítható az élet,

jegyezte meg Gulyás Gergely azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet a főpolgármester szerdán írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ha ezt megteszi, a kormány szívesen tárgyal vele róla.

Azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek mehetnek-e vidékre, a miniszter megerősítette: ha valaki a lakását elhagyhatja, akkor Budapestet és Pest megyét elhagyhatja, ha vidéken van saját ingatlana, de be kell tartania az előírásokat. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármester ugyanezt mondta.

A szerdai kormányülésen a következő témákról volt szó:

·         az érettségi első szakaszát sikerült nehézségek nélkül, zökkenőmentesen lebonyolítani.

·         több mint 50 milliárd forintot tud kifizetni a kormány vállalkozások megsegítésére, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni

·         háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami segítségnek köszönhetően

·         a munkanélküliek elhelyezkedését segítve átképzést, továbbképzést, felnőttoktatást szervez a kormány, amelyet teljes egészében az állam fog fizetni

·         a honvédség megemeli a szerződéses állomány nagyságát

·         haladékot kapnak azok, akik önkormányzati lakásban laknak és a veszélyhelyzet ideje alatt jár le a bérleti szerződésük

 

https://24.hu/belfold/2020/05/07/koronavirus-kormanyinfo-budapest-ujranyitas-targyalas/

 

Müller Cecília: két koronavírus-fertőzött gyerek van kórházban

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel ismertetett adatokat: 10 fővel emelkedett az elhunytak száma, 3150 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma, 801 személy viszont felgyógyult a betegségből. jelenleg ötvenen vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette:

napról-napra csökken az új fertőzöttek száma, van ok a bizakodásra.

 

A strandokról, szabadtéri fürdőkről elmondta: a vidéki strandok szabadtéri részei már megnyithattak. A fürdőkre a járványmentes időszakban is szigorú törvényi előírások vonatkoznak.

https://24.hu/belfold/2020/05/07/koronavirus-operativ-torzs-furdok/

Titkolják, hogy tesztelték-e már Orbánt koronavírusra

Nem árulják el, hogy végeztek-e már Orbán Viktoron koronavírus-tesztet – számolt be csütörtökön a Facebookon Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő a következő írásbeli kérdésekkel fordult a miniszterelnökhöz:

·         Végeztek-e már a kormányfőn koronavírus-tesztet és ha igen, mikor, és milyen módszerrel?

·         Mi lett az eredménye a tesztnek vagy teszteknek?

·         A magyar kormány tagjait tesztelték-e már koronavírusra, és ha igen, milyen eredménnyel?

Hadházy kérdéseit azzal indokolta, hogy Orbán az utóbbi hetekben több rendezvényen és találkozón vett részt úgy, hogy nem volt rajta maszk, és hasonló a helyzet Pintér Sándor belügy- és Szijjártó Péter külügyminiszterrel is.

A képviselő megkeresésére Rétvári Bence államtitkár reagált, aki megtagadta a válaszadást

https://24.hu/belfold/2020/05/07/koronavirus-orban-viktor-teszteles-irasbeli-kerdes-hadhazy-akos/

Az értelmetlen parancsok vége: zendülés
Kunetz Zsombor

Kásler Miklós immár sokadik ellentmondásos, káoszfokozó utasítását adta ki az egészségügyi dolgozóknak. A legvitatottabb intézkedése eddig a kórházi ágyszámok hatvan százalékos „felszabadítása” volt a húsvéti ünnepek alatt. A rendelkezés mindenkit sokkolt, betegeket, hozzátartozókat, dolgozókat és kívülállókat egyaránt, ennek ellenére ezt így vagy úgy, de végrehajtották. Az intézkedésnek azonban többen is ellenálltak, mégpedig nyíltan: például a Bajcsy Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának a vezetője, vagy Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója, akit ki is rúgtak engedetlensége miatt. Aki ismeri a magyar egészségügy meglehetősen feudális hűbérviszonyokra épülő világát, csak az érti, hogy ez micsoda törés a rendszerben. És volt számos olyan eset is, amikor az ellenállás csak csendben, fű alatt szerveződött, nem kapott publicitást. Mindez úgy, hogy a kórházakban kirendelt egyenruhás parancsnokok vigyázzák a rendet, és már a jelentlétükkel is gyakorolnak még egy kis pszichológiai nyomást az egyébként is végtelenül kiszolgáltatott, nagy hatalmú feletteseiktől függő dolgozókra. Kásler ágyfelszabadítós intézkedése még ebben a rendszerben is kisebbfajta lázadást eredményezett.

 

Ráadásul úgy hozták ebbe a helyzetbe, hogy fogalma sem volt, milyen tények, adatok alapján adta ki az utasítást a miniszter. Senkivel nem közöltek semmit, csak a parancsot.,Mára viszont mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy semmilyen szakmailag megalapozott számítás nem volt az ostoba és kegyetlen intézkedés mögötta járványhelyzet biztosan nem indokolta az ágyfelszabadításokat.

https://rontgen.444.hu/2020/05/07/az-ertelmetlen-parancsok-vege-zendules

Nem tudja az ÁEEK, hány embert küldtek haza a kórházakból

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem gyűjt arra vonatkozólag adatot, hogy hány embert küldtek haza a kórházakból a koronavírus-járvány miatt elrendelt ágyfelszabadítások miatt – ez derült ki abból a közérdekűadat-igénylésből, amelyet Bencsik János parlamenti képviselő nyújtott be az ÁEEK-hoz.

https://24.hu/belfold/2020/05/07/koronavirus-korhazak-hazakuldott-betegek-szama-aeek/

Otthon, saját mintavétellel is végeztethet koronavírus-tesztet

Otthoni környezetben, önmintavétellel elvégezhető koronavírus tesztelési eljárást tett elérhetővé Magyarországon a Neumann Diagnostics. A Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os érzékenységű újfajta PCR (nukleinsav-alapú) vizsgálathoz kapcsolódó mintavételt bárki szaktudás nélkül otthonában elvégezheti, a levett mintát pedig egy professzionális humán diagnosztikai laboratóriumban elemzik ki. A páciens 36 órán belül e-mailben kap értesítést a teszt eredményéről.

A páciens az online megrendelést követően egy-két napon belül házhoz is kapja a mintavételi szettet. Az első érintésmentes mintaleadási pontot Budapesten, a XIII. kerületi Röppentyű utcában alakította ki a cég, mely a közeljövőben tervezi vidéki mintaleadási pontok kialakítását is az országos lefedettség biztosítása érdekében.

https://24.hu/tudomany/2020/05/07/onmintavetel-koronavirus-pcr-teszt-vizsgalat-neumann-diagnostic-covid-19/

Összecsapott a Facebookon az analfabéta ellenzéki és az oktondi fideszes, aki tudálékos arroganciájában hasra esett a saját nadrágjában

A magyar politika legfrissebb bohócpárosa Bangóné Borbély Ildikó és Orbán Balázs.

Az internet örök törvénye, ráadásul Newton törvényeinél is jobban bejön, hogy aki “egyes, leülhet!” stílusban oktat ki másokat, annak a fejére fog ráesni az ajtó tetejére odakészített vödör víz. 

Ez történt most Orbán Balázs miniszterhelyettes-államtitkárral egy olyan csodás párbaj közben, ami 

1.    egy Facebook-posztban zajlott le

2.    de úgy, hogy a párbaj közben végig csak az egyik fél tüzelt, de olyan ügyesen, hogy sikerült saját magát lábon lőnie

3.    és aminél kevés dolog tudná jobban jellemezni a magyar politika aktuális színvonalát

https://444.hu/2020/05/07/osszecsapott-a-facebookon-az-analfabeta-ellenzeki-es-az-oktondi-fideszes-aki-tudalekos-arroganciajaban-hasra-esett-a-sajat-nadragjaban

Egy Winter névre hallgató láma hordozhatja a koronavírus ellenszerét

Belga és amerikai kutatók egy Winter nevű lámán kísérleteznek, mert lehetséges, hogy a lámák szervezete képes a koronavírus ellen felvenni a harcot.

A belga Genth Egyetem és a Texasi Egyetem kutatói azt vették észre, hogy a lámák és a tevék családjába tartozó állatok szervezete képes olyat antitesteket létrehozni, amelyek ellensúlyozhatják a fertőzéseket. Hogy kitalálják, a lámák antitestjei alkalmasak-e arra, hogy a koronvírus ellen is felvegyék a harcot, a SARS és MERS vírus egy biztonságos változatával fertőztek meg egy lámát, Wintert.

https://444.hu/2020/05/07/egy-winter-nevre-hallgato-lama-hordozhatja-a-koronavirus-ellenszeret

A kormány 1,125 milliárd fejlesztési támogatást von el Józsefvárostól a járványra hivatkozva

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere Facebookon jelezte, hogy a kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva összesen 1,125 milliárd forint fejlesztési támogatást csoportosít át, azaz von el a kerülettől.

„Ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével - elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött. Az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya” - írja bejegyzésében a józsefvárosi polgármester.

https://444.hu/2020/05/07/a-kormany-1125-milliard-fejlesztesi-tamogatast-von-el-jozsefvarostol-a-jarvanyra-hivatkozva

Vidéken nőtt, Budapesten és Pest megyében csökkent a koronavírusos aktív esetek száma

Napi koronavírus adatok az operatív törzstől:

https://444.hu/2020/05/07/videken-nott-budapesten-es-pest-megyeben-csokkent-az-aktiv-koronavirus-esetek-szama

Dzsudzsák szerint nem rúgták ki, szabadságra jött haza

Megszólalt Dzsudzsák Balázs, akit a héten a Külügyminisztérium hozott haza az Emírátusokból, hét másik magyarral együtt. 

A Nemzeti Sportnak nyilatkozó focista azt mondta, hálás a Külügyminisztériumnak, hogy a segítségükre sietett. „Merthogy nem Dzsudzsák Balázsként jelentkeztem náluk, hanem hétköznapi magyar állampolgárként” - közölte. A külügy egyébként azt elárulta kedden, hogy Dzsudzsák rendelkezik diplomata útlevéllel tekintve, hogy a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya.A mentesítő járatot azért küldték, mert az Emirátusokban a koronavírus-járvány miatt leállt a polgári légiforgalom, ezért csak az ehhez hasonló járatokkal lehet elhagyni az országot. 

https://foci.444.hu/2020/05/07/dzsudzsak-szerint-nem-rugtak-ki-szabadsagra-jott-haza

Kálomista Gábor: Akkora a métely a színházi világban, hogy egyszer kitör, mint a koronavírus

A Thália Színház igazgatója szerint pár ember tartja markában a színházi világot, és bár a Gothár-ügy részleteivel is tisztában voltak, érdekük mégis az volt, hogy ne derüljön ki semmi, hiszen a barátaik és a kollégáik között is van még jó néhány húzós eset. Azok az igazgatók pedig, akik tüntettek Tarlós István ellen, korábban csak dicsérgették és veregették a vállát. A váltás után keletkezett politikai vákuumból ugyanis sokan politikai hasznot reméltek szerinte, a DK a fővárosi költségvetés elfogadása előtt például megzsarolta Karácsony Gergelyt. Interjú Kálomista Gáborral, aki a színházi szakmáról azt mondja, „annyira vagyunk szolidárisak, mint egy elszabadult sakálcsorda, könnyedén szét tudunk tépni embereket, de amikor segíteni kell, elbújunk.”

https://24.hu/belfold/2020/05/07/kalomista-gabor-thalia-szinhaz-koronavirus-adomany-politika-interju/

Gúnyosan reagált Ludovic Orban a miniszterelnök posztjára

Pataky István (Marosvásárhely) Magyar Nemzet

Rövid, ironikus válasszal reagált Ludovic Orban román kormányfő arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy, a történelmi Magyarországot is ábrázoló földgömböt posztolt kedden Facebook-oldalán, ezzel kívánva sok sikert a történelemből érettségizőknek. – A veréb kukoricaliszttel álmodik – mondta gúnyos mosoly kíséretében a jobbközép kabinet vezetője. Az említett szólás az „éhes disznó makkal álmodik” román megfelelője.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/gunyosan-reagalt-ludovic-orban-a-miniszterelnok-posztjara-8089037/

Momentumosok ellen nyomoznak rendőröket ért támadások miatt

A PÁRTELNÖKÖT ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐT EGY–ÖT ÉV SZABADSÁGVESZTÉS FENYEGETI

Szemán László János Magyar Nemzet

Még tart a nyomozás Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Szarvas Koppány Bendegúz, a párt önkormányzati képviselője ellen a 2018-as Kossuth téri tüntetésen történt rendőrök elleni támadások miatt. A tettlegesség ellenére mindkét politikus ártatlannak vallja magát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/momentumosok-ellen-nyomoznak-rendoroket-ert-tamadasok-miatt-8087672/

A jogállamiság furcsa követelményei az Európai Unióban

Szili Katalin Magyar Nemzet

Más szemében ő a szálkát / Megleli, /
S az övében a gerendát / Feledi.
(Petőfi Sándor: Szeget szeggel)

„Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van? Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!” Máté evangéliumának eme sorai az EU-s intézményrendszer legutóbbi időkben folytatott kommunikációjáról jutottak eszembe.

Európában is úgy kezdődött ez a tavasz, hogy a világ itt is kizökkent megszokott medréből. Olyan új kihívással nézünk szembe, amire nem volt még példa, s egyelőre a következményei is beláthatatlanok. Polgárai védelmére az államnak pillanatok alatt stratégiát kellett építenie, mégpedig úgy, hogy közben a működőképesség megmaradjon, s lehetőleg ne a pártpolitika sípjai szóljanak.

Jó lenne tehát, ha az EU előbb kivenné a saját szeméből a gerendát, hogy tisztán lásson!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jogallamisag-furcsa-kovetelmenyei-az-europai-unioban-8087378/

Milyen ember Soros György?

A HÍRHEDT SPEKULÁNS FÜTYÜL MINDENRE ÉS MINDENKIRE, HISZEN TÖRVÉNYEK FELETT ÁLLÓ ENTITÁS

Fricz Tamás Magyar Nemzet

A hűvös, tárgyilagos politikai elemzés következtetése nem lehet más, mint hogy: Soros György egy piszkos gazember. Természetesen a politikai elemző csak ritkán juthat ilyen megállapításra.

A tárgyilagos, hivatalból hűvös politológus, politikai elemző aligha írhat le ilyen megállapítást. Minden szempontot, tényt, adatot, összefüggést tárgyilagosan értékelnie kell – azt is, hogy Soros a legnagyobb emberi válság közepette támadja meg a forintot –, és csak nagyon lassan hozhat meg bármilyen értékítéletet.

De végül meghozhat: ha az információkat többszörösen ellenőrizte, akkor még eleget kell tennie a Karl Popper által a tudósok elé felállított verifikáció és falszifikáció követelményének.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/milyen-ember-soros-gyorgy-8087351/

Karácsony Gergely megváltoztatta a véleményét: nem akar tovább védekezni a járvány ellen

ORIGO

Karácsony Gergely meggondolta magát, már nem akarja azokat az intézkedéseket, amelyek a budapestiek biztonságát szolgálják - ez derül ki abból, amit a baloldali főpolgármester a Facebookra írt. Írásából kiderül, hogy azt akarja, hogy az élet "Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba". Látható, Karácsony meggondolta magát, és már nem akar védekezni a járvány ellen, a korlátozások feloldását kéri a miniszterelnöktől. Miközben messze Budapesten van a legtöbb fertőzött. Pedig múlt héten még ezt írta: "... azzal is egyetértek, hogy - sajnos - még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket".

https://www.origo.hu/itthon/20200506-karacsony-gergely-facebook.html

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke munkamegbeszélést folytatott szerda délután. A telefonbeszélgetés során szóba került a határvédelem fontossága, a koronavírus elleni védekezés, valamint a járvány világgazdasági következményeinek kezelése - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Közlése szerint Orbán Viktor és Donald Trump örömmel állapította meg, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak.

A washingtoni Fehér Ház délutáni tájékoztatása szerint Trump elnök és a magyar miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az amerikai és a magyar nép "vágyik arra, hogy biztonságosan megnyithassa közösségeit, és visszatérjen dolgozni". A vezetők megvitatták továbbá a fontos kétoldalú és regionális kérdéseket, ideértve a határbiztonságot, a távközlés biztonságát, valamint az ellátási láncok diverzifikálásának és a kritikus infrastruktúra védelmének szükségességét - írták.

https://www.origo.hu/itthon/20200506-orban-viktor-donald-trumppal-targyalt.html

Visszalengett az inga – A Publicus szerint erősödött az ellenzék grafikonnal

Az előző hónapban mért csökkenés után az április már az ellenzéki pártok támogatottságának növekedését hozta – derült ki a reprezentatív felmérésből.

Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója lapunknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy – miközben továbbra is magasan vezet a Fidesz – sok más országgal szemben nálunk a válság hatására nem nőtt a kormány népszerűsége.
A járvány kitörésekor értelemszerűen mindenki a kormányra figyelt, ebben a sokszerű állapotban az ellenzéknek kevés szerep jutott – Pulai András ezzel magyarázza, hogy márciusban az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent. Áprilisban annyiban módosult a helyzet, hogy már az ellenzék is meg tudott fogalmazni olyan üzeneteket, amelyek eljutottak az emberekhez. Ennek eredményeként jött a korrekció, nagyjából visszatért a választói szimpátia is.
Árnyalja a képet, hogy a járvány kezelésének megítélését egyfajta „kormány kontra ellenzék” küzdelem is befolyásolja, amely elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester között érhető tetten. A lakosságnak van összehasonlítási alapja arról is – mondta Pulai –, hogy egyes nagyvárosokban milyen intézkedéseket tesznek a kormánypárti, illetve ellenzéki polgármesterek.

https://nepszava.hu/3077160_visszalengett-az-inga--a-publicus-szerint-erosodott-az-ellenzek

Vérplazmás kezelés sikeréről számoltak be több országban, itthon öten gyógyulnak

Georgiában javult annak a koronavírussal fertőzött betegnek az állapota, akit először kezeltek gyógyult emberből vett mintával. Lengyelországban egy kismamán segített a kezelés. A magyarországi öt betegből ketten már fel is tudtak kelni az ágyból.

https://nepszava.hu/3077243_verplazmas-kezeles-sikererol-szamoltak-be-tobb-orszagban-itthon-oten-gyogyulnak

Szép csendben elkezdett készülni a munkanélküliségre a kormány - ezekkel számokkal dolgozik

Megháromszorozódhat az álláskeresők száma.

https://nepszava.hu/3077224_szep-csendben-elkezdett-keszulni-a-munkanelkulisegre-a-kormany-ezekkel-szamokkal-dolgozik

Egy lépést sem tehetnek egyedül a Magyarországra beengedett idénymunkások

Kell a munkaerő, a rendőrség viszont szigorú feltételekhez köti, hogy valaki átjusson a határon.

https://nepszava.hu/3077221_egy-lepest-sem-tehetnek-egyedul-a-magyarorszagra-beengedett-idenymunkasok

Önkormányzatok kivéreztetése: így próbálja megállítani a kormányt egy közös akcióval a teljes ellenzék

Az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, illetve a független Szél Bernadett és Hadházy Ákos az Alkotmánybírósághoz fordul. Többek között azért, hogy végül az állam nehogy emberek tulajdonát is államosítsa.

https://nepszava.hu/3077205_onkormanyzatok-kivereztetese-igy-probalja-megallitani-a-kormanyt-egy-kozos-akcioval-a-teljes-ellenzek

Trianon-dalokkal segítene a zenészeken a Petőfi Irodalmi Múzeum

Megjelent a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) pályázata, amellyel a járvány miatt nehéz helyzetbe került írókon, költőkön, dramaturgokon és zenészeken kívánnak segíteni. A pályázat egyik érdekessége, hogy dalszerzők csak akkor kaphatnak támogatást, ha Trianon témában írnak dalt.

https://index.hu/kultur/zene/2020/05/04/trianon-dalokkal_segitene_a_zeneszeken_a_petofi_irodalmi_muzeum/

N. Kósa Judit Demeter igaza

Szeretném hinni, hogy egy-egy ilyen ötlet megszületése után Demeter Szilárd a térdét csapkodja mulattában, annyira tetszik neki, megint milyen jól kitolt az ellentáborral. Mert ha ezt az egészet komolyan gondolja, akkor már igazán nagy a baj.

Értem én, persze, hogy ennek a sajátos szubkultúrának, amely – Demeter gyakori elbeszélése szerint – egyenesen a magyarságáért való pofozkodásból csöppent a határon túliakat is a hazai ellenzék ellen hergelő Orbán-valóságba, ez valami „na öntsünk tiszta vizet a pohárba”. Nesze neked, másként gondolkodó, most majd írhatsz balladát az elvesztett Kolozsvárról meg Beregszászról, ha megélhetés nélkül maradt zenészként állami segítségre lenne szükséged. Hallgasd meg párszor a Nélküledet, máris tudni fogod, milyenek manapság a himnuszok.

https://nepszava.hu/3077204_demeter-igaza

Szabad szemmel: csak lovat ad a német alkotmánybíróság a szalámi-technikával dolgozó Orbán és Kaczynski alá

nemzetközi lapszemle

Boris Johnson egészen addig erősítette a populista politikusok táborát, amíg szembe nem nézett a halállal.

https://nepszava.hu/3077206_szabad-szemmel-csak-lovat-ad-a-nemet-alkotmanybirosag-a-szalami-technikaval-dolgozo-orban-es-kaczynski-ala

Polt Péter: Sikerült áttörést elérni a korrupcióellenes harcban

Szerda délután az Országgyűlés előtt számolt el az ügyészség 2018-as munkájával a legfőbb ügyész. Polt Péter felszólalása elején leszögezte: tavalyelőtt

Magyarország ügyészsége a törvényi feltételek és előírások maximális betartásával megfelelt az állam és a társadalom elvárásainak, magas szakmai színvonalon és megfelelő időszerűséggel dolgozott.

Külön kiemelte, hogy míg más bűncselekmények száma csökkent 2018-ban, addig a korrupciós bűncselekményeké nőtt. Szerinte

„ennek oka, hogy az elmúlt években a nyomozó hatóságok és az ügyészség fontos erőfeszítéseket tett a korrupcióellenes harcban, és sikerült áttörést elérni, nőtt az ismertté vált korrupciós bűncselekmények száma, csökkentve a látenciát.”

Az ellenzéki hozzászólások ennek ellenkezőjéről szóltak. 

https://444.hu/2020/05/06/polt-peter-sikerult-attorest-elerni-a-korrupcioellenes-harcban

A feladat

Fábián András újnépszabadság

a rendszerváltás előhozta és felfokozta a társadalom egy nagy, szervilis részének skizofréniáját, amennyiben a skizofréniát mint tudathasadásos állapotot fogjuk fel. Ennek következménye a mindenkit túlszárnyalni akaró bizonyítási kényszer: igazolni, hogy az adott személy felel meg a leginkább a vezéri elvárásoknak. Ő az új ember. Magyarország pedig az a szép új (unortodox) keresztény-konzervatív világ, amely lobogó fáklyaként mutatja az utat a többi népnek és nemzetnek, élén Orbán Viktorral, aki mindezt elhozta nekünk. Hát valami ilyesmi alakul most, itt Európában, de szerintem Feuerbach a világnak éppen nem valami efféle megváltoztatásáról álmodott hajdan.
Ez a világ ugyanis kirekesztő. Kirekeszti a másként gondolkodókat, a baloldaliakat, a demokratákat, a liberális eszméket vallókat, a nőket, a melegeket, a transzszexuálisokat, az öregeket, a betegeket, a cigányokat, a hajléktalanokat, a fogyatékosokat, azokat, akik nem szeretik a focit, a Fradit, a Vidit, a hosszúhajúakat, a nőket a bántalmazottakat, azokat, akik dudálnak, azokat, akik tüntetnek, azokat, akik más vallásúak, azokat, akik menedéket keresnek az üldöztetés elől, azokat, akik…
Szóval mindenkit, akik nem ők. Teszik ezt egy olyan homályos eszmerendszer alapján, amely flexibilisen alkalmazkodik az adott pillanat igényeihez és a vezéri elváráshoz, pláne a vezér pillanatnyi hangulatához. Lényegében ennyi: Folytatjuk! 

https://ujnepszabadsag.wordpress.com/2020/05/06/a-feladat

Trükkös adatbázis-építéssel kapaszkodna vissza a baloldal

A Momentum az olimpia és az idei érettségi elleni aláírásgyűjtésnél is sok személyes adatot szerzett, és profi módszerekkel dolgozik a közösségi oldalakon Ficsorék Datadat nevű cége

Nagy Gábor Magyar Hírlap

Amint azt több politikai elemző is kifejtette már, hiába került ki győztesen a Fidesz–KDNP a legutóbbi országgyűlési, európai parlamenti és helyhatósági választásokból, szó sincs a balliberális pártok tetszhalott állapotáról. Sokak szerint véleményes eszközökkel, mint pél­dául az adatbázis-építéssel Gyurcsány Ferencék visszatértek a politika színpadára.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200507-trukkos-adatbazis-epitessel-kapaszkodna-vissza-a-baloldal

Völner Pál: Elutasítjuk a lopakodó jogalkotást

A genderlobbi trójai falova, az isztambuli egyezmény szembemenne az Alaptörvénnyel is, amely nőről és férfiról beszél, és védi a köztük létrejött életközösséget, a házasságot

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Arrafelé zavar van a fejekben, ez a szokásos kettős mérce – nyilatkozta lapunknak Völner Pál, az Igaz­ságügyi Minisztérium miniszterhelyettese arról, hogy a vörös csillag viselése kapcsán az Emberi Jogok Európai Bírósága a kommunista Vajnai Attila és társai javára döntött hazánkkal szemben.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200507-volner-pal-elutasitjuk-a-lopakodo-jogalkotast

Így működik a Soros-féle adósrabszolgaság

Magyar Hírlap

 Soros terve szerint az EU-nak szüksége lenne egy új típusú adósságpapírra a koronavírus okozta gazdasági problémák kezelésére. Mintha pénzzel, külsőleg, lopakodó föderális láthatatlan kéz irányítása alatt minden probléma megoldódna - írta a Tűzfalcsoport blog.

Az ötlet méretét tekintve is óriási, hisz 1 500 milliárd euróról beszélünk, ami nagyságrendileg a többéves európai költségvetés másfélszerese vagy a magyar éves GDP több mint tízszerese. Ahogy később látni fogjuk megérzésünk nem csalatkozik, és ahogy mondani szokás az ördög tényleg a részletekben rejlik, így érdemes megfontolni a figyelmeztető jeleket.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200507-igy-mukodik-a-soros-fele-adosrabszolgasag

Beismerés a kormánytól: a nyugdíjakra egyre kisebb rész jut az államkasszából

 Baka F. Zoltán mfor.hu

A következő évtizedekben a GDP arányában apadni fognak a nyugdíjkiadások, és hasonló folyamatok jellemzik majd az oktatást is.

Sok egyéb mellett a nyugdíjak alakulását is modellezi Magyarország konvergenciaprogramja, melyet a napokban küldtek el Brüsszelbe. A számok nem hazudnak: a GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben. Van egy még rosszabb hírünk: a következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya.

https://mfor.hu/cikkek/makro/beismeres-a-kormanytol-a-nyugdijakra-egyre-kisebb-resz-jut-az-allamkasszabol.html

Nemes akció: krízisbe jutott roma diákok megsegítésére indult adománykampány

Két évtizedes történetének legnagyobb közösségi adománygyűjtő kampányát indította el

a héten az ország első, komplex roma tehetséggondozó programja, a Romaversitas Alapítvány, hogy segítse a járvány miatt krízishelyzetbe jutott diákjait.  Három nap alatt majd kétmillió forint jött össze, de

legalább egymillió még hiányzik az érdemi segítséghez.

A Romaversitas az első, tehetséges roma fiataloknak szóló komplex képzési program Magyarországon. Húsz éves fennállásuk alatt hozzájárultak ahhoz, hogy több mint 300 roma diák szerezzen diplomát, és váljon jól felkészült, sikeres szakemberré.

A Romaversitas Alapítványnak jelenleg 47 egyetemista és 16 középiskolás diákja van, akikkel a szervezet munkatársai folyamatos kapcsolatban vannak. A járvány alatt jó néhányukról kiderült, hogy ha most nem kapnak extra segítséget, akkor hiába tanulták végig az egész évet, nem fognak tudni sikeresen helytállni az előttük álló megmérettetéseken.

Többen első diplomások lennének családjaikban

- tájékoztatta a 168 Órát a szervezet kuratóriumának elnöke.

https://168ora.hu/itthon/szegenyseg-roma-adomany-185086

Az amerikai nagykövettel beszélt a főpolgármester, ezek a témák kerültek szóba

Tegnap délután kérésére tájékoztatást adtam David Cornstein amerikai nagykövetnek Budapest járványügyi intézkedéseiről, és városunk újranyitásának előttünk álló kihívásairól. Elmondtam, hogy szoros figyelemmel kísérjük a világ nagyvárosainak intézkedéseit és örömmel fogadunk minden jó nemzetközi gyakorlatot. Szót váltottunk Cornstein nagykövettel arról is, hogy a magyar kormány egyes járványellenes intézkedései rendkívül súlyosan érintik az önkormányzatok pénzügyi helyzetét, és ezt pártállástól függetlenül minden magyar városi vezető rendkívül komoly aggodalommal szemléli. Mindez annál is inkább sajnálatos, mert a városok aktív szerepvállalása nélkül nem lehet sikeres a járvány utáni gazdasági és társadalmi kilábalás. Nagykövet úr szívből gratulált Budapest sikeres válságkezeléséhez, hangsúlyozta a nemzeti összefogás fontosságát, és felajánlotta, hogy lehetőségeihez képest segíteni és ösztönözni fogja a kormány és az önkormányzati szféra közötti valódi partnerségen alapuló párbeszéd beindítását.

https://168ora.hu/itthon/karacsony-gergely-david-cornstein-amerika-185068

Hajdú Péter vezérigazgató lett Mészáros Lőrinc feleségének tévés cégében

Hajdú Péter veszi át a Life- és Ozone televíziót működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatói teendőit május 11-étől.

A Media Vivantis az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a tapasztalt televíziós szakember új lendületet adhat a két közkedvelt csatornának". A cég megköszönte a Life -és Ozone televíziót eddig irányító Ruff Zoltán munkáját, és sok sikert kívánt neki a jövőben.
"Célunk továbbra is az, hogy magas szakmai színvonalú műsorokkal szolgáljuk a nézőket" - írták a közleményben.

A Media Vivantis Zrt. egyszemélyes tulajdonosa Mészáros Lőrinc felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/hajdu-peter-vezerigazgato-lett-meszaros-lorinc-felesegenek-teves-cegeben-129550

Tiltakozik az V. kerület polgármestere a Városházán kialakításra kerülő hajléktalanszálló ellen

A csepeli fideszes polgármester és Németh Szilárd után most Szentgyörgyvölgyi Péternek nem tetszik Karácsony terve.

„A Belváros Önkormányzata megdöbbenéssel fogadta az újságokban megjelent azon hírt, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az V. kerületben előzetes egyeztetés nélkül, a belvárosiak véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával tervez hajléktalanszállót kialakítani” – írta a Pesti Srácok megkeresésére az V. kerület sajtóosztálya.

Mint ismert, a Fővárosi Önkormányzat hétfőn jelentette be, hogy (jobb híján) a Városházán alakítanak ki karantént hajléktalan embereknek, miután Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és Németh Szilárd államtitkár ellenezte, hogy a XXI. kerületben hozzanak létre ilyen intézményt egy fővárosi ingatlanban. Az hogy ellenezték, enyhe kifejezés, az egykori rezsibiztos a hétfőn a parlamentben egyenesen arról beszélt, hogy a Soros-Karácsony-terv része a csepeli hajléktalaszálló létesítése.

A Városházára szánt hajléktalanszállóra, mint ideiglenes otthonba azok költözhetnek be, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kíván gondoskodni, ami a tájékoztatásuk alapján azért fontos, mert az idősotthonok lakói mellett a hajléktalan emberek vannak a leginkább kitéve a koronavírus-járvány terjedésének.

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat közlése szerint azonban annak ellenére, hogy a szálló karanténként működne, egészségügyi kockázatot jelent.

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-v-kerulet-polgarmestere-tiltakozik-a-varoshazan-kialakitasra-kerulo-hajlektalaszallo-ellen-129544

Még egy jel a német ipar szenvedésére: sosem látott visszaesés jöhet a koronavírus miatt

Nagy visszaesést mutat a német ipari termelés az Ifo szerint. Az intézet ipari indexe még sosem volt ilyen alacsony az egyesült Németországban.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200507/meg-egy-jel-a-nemet-ipar-szenvedesere-sosem-latott-visszaeses-johet-a-koronavirus-miatt-430456

Példátlan mértékű visszaesésre számíthat az idén az EU gazdasága

Az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a koronavírus-járvány nagyon súlyos következményekkel jár úgy a világ, mint az Európai Unió (EU) társadalma és gazdaságai számára.

Az uniós és nemzeti szintű gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések ellenére példátlan mértékű visszaesésre számíthat az idén az EU gazdasága.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20200506-peldatlan-merteku-visszaesesre-szamithat-az-iden-az-eu-gazdasaga

 

„„Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!” – Majka kiborult a segélyt kérelmező popzenészek névsorán

Az utóbbi hetekben a koronavírus miatt válságba került zeneipari helyzet miatt több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg előadóknak és zenészeknek, azonban az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus támogatottakról szóló listáján találni érdekes neveket.

Az igénylők egy részét erős kritikával illette Majka a privát Facebook-oldalán. A nem publikus posztban többek között azt írja, hogy az ő zenekarából is jelentkezett egy ember, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel. „Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!” – mondta az Indexnek telefonon Majka, akinek posztja alatt egyébként megjelent Vastag Tamás is. Az énekes korábban egy publikus posztban kérte azt, hogy jól gondolja meg mindenki, él-e a támogatással, mert olyanoktól vehetik el a helyet, akiknek valóban szüksége van bruttó 160 ezer forintra.

https://hvg.hu/elet/20200506_Gusztustalannak_es_szanalmasnak_tartom_ezt_az_egeszet__Majka_kiakadt_a_segelyt_kerelmezo_popzeneszek_nevsoran

Segélyek a zenészeknek: Kállay-Saunders András visszaszólt Majkának

Az énekes azt állítja, az Artisjus-segély három hónapja az első bevétele.

Sok ember azt hiszi, ha valaki „ismert”, rögtön milliomos, tele van pénzzel – írja Kállay-Saunders András válaszképp a Facebookon. Megjegyzi, ő például 10 éve van a zenei szakmában, és csak a zenéből él. Nem vállal el celeb-szerepeket például, és nem ad lejjebb a zenei minőségből a pénz miatt.

Azt kéri a rajongóitól, és más előadóktól, hogy ne ítéljenek úgy, hogy nincsenek képben. Utóbbiaknak egyébként is tudnia kell szerinte, hogy mint énekes, „egy hullámvasút a pénzbevételünk”. Kállay-Saunders fájlalja, hogy most, amikor kap egyszer 120 ezer forint segélyt, rögtön jön a rosszindulat.

https://hvg.hu/elet/20200507_Segelyek_a_zeneszeknek_Kallay_Saunders_visszaszolt_Majkanak

Pogátsa sztárszociológus dolgozott már életében?

HONT ANDRÁS
Facebook

Úgy értem, hogy munkát végzett-e.

„Amennyiben egyszer jobb idők jönnek, és ennek a kornak a teljesítményei is a helyükre kerülnek, akkor emléktáblát fog kapni az, aki eléri, hogy Pogátsa Zoltán önálló szócikkel szerepeljen az Értelmező szótárban, mégpedig a »fontoskodó, ténymentes, szellemtelen demagógia« meghatározásaként. Természetesen a neobalos szósszal, amellyel Puzsér leöntötte a posztját, nem tudok azonosulni, de a többi rendben. Amúgy Pogátsa sztárSZOCIOLÓGUS dolgozott már életében? Úgy értem, hogy munkát végzett-e.”

https://mandiner.hu/cikk/20200507_pogatsa_sztarszociologus_dolgozott_mar_eleteben

Horthy Miklós a mérlegen – vitába szállt Ungváry és Szakály

Elbukott politikus vagy országmentő hős? Horthy Miklós megítéléséről vitatkozott Ungváry Krisztián új könyvének bemutatóján Szakály Sándorral. Tudósításunk a történészvitáról!

Idén először e-könyvben jelent meg Ungváry Krisztián Horthy Miklós – A kormányzó és felelőssége 1920 – 1944 című kötete, amelyet rendhagyó módon, online közvetített nyilvános történészi vita keretében mutatott be a Jaffa kiadó.

A résztvevők a szerző, Ungváry Krisztián történész, kutató, az MTA doktora, valamint Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, az MTA doktora voltak. Az eseményt Kolozsi Ádám, az Index.hu újságírója moderálta.

https://mandiner.hu/cikk/20200507_horthy_merlegen_ungvary_szakaly

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.