2020, május 7 - 08:10 Sajtószemle

Világszenzáció lehet az új, életmentő magyar terápia

A GYÓGYSZER KÉPES KONTROLLÁLNI A VÍRUS OKOZTA TÚLZOTT IMMUNREAKCIÓT

Haiman Éva Magyar Nemzet

Minden túlzás nélkül emberéletek százait, ezreit mentheti meg egy, a koronavírus elleni harcban forradalmian új megközelítést alkalmazó magyar találmány. Baranyi Lajos Amerikában élő magyar kutató elsőként a Magyar Nemzetnek számolt be a jó eséllyel világszenzációnak számító szabadalmáról, amely képes meggátolni a vírusfertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/vilagszenzacio-lehet-az-uj-eletmento-magyar-terapia-8082218/

Direkt36: A járvány kikezdte a kormány egységességét

Több kormányközeli és ellenzéki forrással is beszélt a Direkt36, akik bemutatták, hogyan nézett ki az elmúlt 2 hónap „belülről”. A cikkből kiderül továbbá az is, hogy a fegyelmezettségéről ismert Orbán-kormányban hogyan fordulhatott elő az, hogy a járvány idején többször is szinte órákon belül változtak meg a döntések és a kormánypárti politikusok véleménye bizonyos kérdésekben.

Az „élet írta felül” Orbán döntését az iskolák nyitva tartásáról

Az egyik éles fordulat a Fidesz kommunikációjában a közoktatási intézmények bezárása volt, hiszen a március 13-i videó előtt, amelyben a miniszterelnök bejelentette a digitális távoktatást, még aznap reggel is azt nyilatkozta Orbán a Kossuth rádióban, hogy ilyesmire nincs szükség.

Péntek este 6-kor aztán egyeztetés kezdődött a 7 parlamenti pár között a kérdésről, amely során az ellenzék meglepődve tapasztalta, hogy több kormánypárti politikus is egyetért velük.

A Direkt36-nak egy KDNP-s forrás azt mondta, a Fidesszel ellentétben ők már a megelőző napokban is úgy gondolták, hogy más típusú oktatásra kell átállni. Úgy vélték, hogy ha a szülők a bezárás mellett állnak, akkor azzal foglalkozni kell.

Konstruktívan zajlottak a tárgyalások a felhatalmazási törvényről, aztán jött Habony

A másik sarkalatos pont a felhatalmazási törvény volt az elmúlt hetekben, amit eredetileg azért vetettek fel, hogy a kormánynak legyen lehetősége meghosszabbítani az elsőre csak 15 napra szóló, vészhelyzetben hozott rendeleteket.

A parlamenti pártok március 18-án este találkoztak, hogy megvitassák az erről szóló törvényjavaslatot, a Direkt36 forrásai szerint pedig az egyeztetés rendkívül konstruktívan zajlott, a kormánypártok meghallgatták az ellenzéket és figyelembe vették észrevételeiket.

A lap forrásai szerint mindkét fél jó hangulatúnak írta le a találkozót, Szabó Tímea nemcsak Kocsist dicsérte, de a rendszerint konfrontatív módon kommunikáló Varga Juditról is azt mondta, hogy „nem szólogatott be, mindent felírt, mindenkit meghallgatott, kedves volt”.

https://merce.hu/2020/05/06/direkt36-a-jarvany-kikezdte-a-kormany-egysegesseget/

Itt a Direkt 36 cikke

https://www.direkt36.hu/igy-akasztotta-meg-a-jarvany-orban-olajozottan-mukodo-gepezetet/

Figyelmeztetnek Brüsszelből: sokkal súlyosabb lehet a válság Magyarországon, mint a kormány reméli

Az idén 7%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6%-os visszapattanás jöhet – olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8%-os költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, az 5%-ot is meghaladhatja a deficit.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200506/figyelmeztetnek-brusszelbol-sokkal-sulyosabb-lehet-a-valsag-magyarorszagon-mint-a-kormany-remeli-430276

Bréking: Elhalasztják a BMW magyar gyárának építését!

A koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt alaposan visszaesett a BMW Csoport értékesítése, ráadásul a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200506/breking-elhalasztjak-a-bmw-magyar-gyaranak-epiteset-430256

TGM: Miért nem kell nekik az Isztambuli Egyezmény?

A lényeg az, hogy az ilyen államban, mint a mai magyar, csak a hierarchia elismerése, a megalázottak meghunyászkodása nyújt életjogot. Mert csak ez természetes.

Következésképpen

a mai magyar állam egyik, ha ugyan nem a legfőbb ellensége a feminizmus.

A feminizmus ugyanis (és persze nem minden feminizmus, amit annak neveznek tájékozatlan emberek) abban különbözik sok más egyenlőségi törekvéstől, hogy nem kér elnézést, és nem méricskél. Nem arra törekszik, hogy a nőknek épp annyi joguk legyen, mint a férfiaknak (hiszen a legtöbb szabadságtörekvés szubsztanciája, hogy ezek a dimenziók mechanikusan nem összemérhetők), hanem arra, hogy ne kelljen a heteroszexista rangsorokkal törődni, még annyira se, hogy áthangoljuk őket. Minden efféle rangsor hitvány.

Azok, akiknek a társadalmi együttélés mintája az uralom, attól rettegnek, hogy az egyenlőség nem egyenrangúságot jelent, hanem az ellenfél rémuralmát. Szüfrazsettek fognak uralkodni! Melegek fognak uralkodni! Cigánylányok fognak uralkodni! Franciául fogja olvasni a fiam Lukács György korai esszéit!

De egyelőre ők vannak hatalmon. Eredményesen hitetik el férfiak millióival, hogy a feministák az ellenségeik – ahogy hallottam ezt negyven éve az egyik leghíresebb magyar írótól – , az „intellektuális herélők”.

A hatalmon lévők rettegését mindig csak kegyetlenséggel és terrorral tudták eloszlatni a hatalmas rettegők.

Istenem, ki fogja megvigasztalni az elnyomókat?

https://merce.hu/2020/05/06/tgm-miert-nem-kell-nekik-az-isztambuli-egyezmeny/

Egyre feszültebbé válik Orbán és az Európai Néppárt konfliktusa

Pesti Hírlap

Nem valószínű, hogy az Európai Parlament újraindulásáig kizárják a Fideszt. Ez pedig hónapokba is telhet. Addig viszont mindkét fél tüzel a másikra a lövészárokból.

 

A teljhatalomtörvény óta kiéleződött az Európai Néppárt és a magyar kormány konfliktusa. Rövid időn belül parázs szócsata alakult ki a politikusok között, Donald Tusk, Orbán Viktor, Vera Jourová és Deutsch Tamás is beszállt. A diplomáciai csetepaté közepette szinte már a háttérbe szorult a kezdeti indok, vagyis hogy

a magyar kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva a kritikusok szerint időkorlát nélküli rendeleti kormányzást vezetett be egy EU-tagállamban, és ehhez több mint egy hónapja tartja magát.

https://pestihirlap.hu/2020/05/05/egyre-feszultebbe-valik-orban-es-az-europai-neppart-konfliktusa/

Semjén: A kormányoldal az erőszakot, az ellenzék a családot akarja megszüntetni

Pesti Hírlap

A miniszterelnök-helyettes is beszállt az Isztambuli Egyezmény elutasítása utáni adok-kapokba.

Pedig izgalmasan kezdte Semjén Zsolt az erről szóló Facebook-posztját, aztán ugyanaz lett a vége, mint szokott: egy suhintással kettéosztotta a világot jókra (a kormányoldal) és a rosszakra (az ellenzék):

„Amiben egyetértünk a balliberálisokkal, az az, hogy mindketten meg akarjuk akadályozni a családon belüli erőszakot. A különbség az, hogy mi az erőszakot akarjuk megszüntetni, ők pedig − ennek ürügyén − a családot.”

https://pestihirlap.hu/2020/05/05/semjen-a-kormanyoldal-az-eroszakot-az-ellenzek-a-csaladot-akarja-megszuntetni/

Oroszország, ahol az elégedetlenek kiesnek az ablakon

Elégedetlenkedő orvosok ne menjenek az ablakhoz, mert védőfelszerelés nincsen viszont nagy a huzat. Ha tombol a járvány és nincsen elegendő védőfelszerelés vagy ne elégedetlenkedj vagy kerüld az ablakokat. Csakhogy az elégedetlenkedők száma ettől nem csökken, mert az eddig is válságban lévő gazdaság negatív kilátásai talán egy évtizedre megpecsételődtek.

Alekszandr Sulepov bírálta a korona vírus járvány menedzselését. Maga is megfertőződött. Saját kórházában ápolták. A hétvégén kiesett az ablakon…

Ő volt már a harmadik orosz doktor, aki így járt két hét alatt. A másik kettő meghalt, de Alkeszandr Sulepov mentőorvos életben maradt. Állapota súlyos …

Mi történt?

https://fuhu.hu/oroszorszag-ahol-az-elegedetlenek-kiesnek-az-ablakon

Jogsértő szavazáson szívatták meg az ellenzéki városok független színházait

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) új szabályai szerint volt, akinek valójában budapesti szervezetként is a vidéki színházi keretre kellett pályáznia, így rájuk nem vonatkozott a Karácsony Gergely és a kormány közti megállapodás, míg más pesti szervezetekről a „vidéki kuratórium” döntött. De volt ennél súlyosabb anomália is a pénzosztásban.

Április utolsó napjának estéjén megjelentek a független, befogadó, szabadtéri és nemzetiségi színházak (azaz hivatalosan a „minősítéssel nem rendelkező színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek”) működési támogatásáról szóló pályázatok eredményei, amelyeket az Emmi ítél oda.

A legnagyobb összeget az olykor közpénzszivattyúnak tűnő Kisvárda kapta: a helyi várszínház a tavalyinál 8 millió forinttal többet, 49 milliót kapott a szakmai jelentőségének jó részét mostanra elvesztő fesztivál megrendezésére. (Összehasonlításul: a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatása 10 millió forint.)

UGYANAKKOR AZ ÖSSZES, PAPÍRON VIDÉKI, VALAMINT SZABADTÉRI ÉS NEMZETISÉGI DÖNTÉST ELVILEG ÉRVÉNYTELENNEK KELLENE NYILVÁNÍTANI.

 

https://index.hu/kultur/2020/05/06/fuggetlen_szinhaz_mukodesi_palyazatok_tamogatas_anomaliak_budapest_videk_karacsony_gergely_nka/

Nem panaszkodhatnak: 35 százalékkal emelték idén az államtitkárok fizetését

A parlamenti képviselők is jól jártak idén, náluk szerencsésebbek már csak az államtitkárok.

Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

Vannak azokban olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik "csak" a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. Mindenesetre havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

https://mfor.hu/cikkek/makro/nem-panaszkodhatnak-35-szazalekkal-emeltek-iden-az-allamtitkarok-fizeteset.html

 

Karácsony kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

Karácsony Gergely kedd este nyilvánosságra hozta a Budapest Főváros Kormányhivatala által készített teljes jelentést a Pesti úti Idősek Otthonáról, illetve annak tételes cáfolatát az önkormányzat oldaláról. Karácsony szerint a jelentés hemzseg a hamis és megalapozatlan megállapításoktól.

Karácsony a Facebookján azt is közölte, hogy a részrehajlás és politikai elfogultság miatt kezdeményezi a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatokból. „Állunk minden vizsgálat elé, de az csakis elfogulatlan, pártatlan és tényszerű lehet. Titkolnivaló nincs, ezért is hozzuk most nyilvánosságra a kormányhivatal megállapításait és az azokra adott tételes fővárosi választ” – írta.

A cáfolat főbb pontjait a 24.hu összegezte: 

 

https://index.hu/belfold/2020/05/06/karacsony_kizarna_a_fovarosi_kormanyhivatalt_a_pesti_uti_idosotthon_vizsgalatabol/

Újabb tíz beteg halt meg Magyarországon a koronavírus miatt

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, írja a hivatalos, koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 1979 FŐ.

Az aktív fertőzöttek 63, az elhunytak 79, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött.

Területi megoszlás alapján még mindig magasan kiemelkedik a fertőzött régiók közül Budapest, Pest és Fejér megye, miközben Vas, Békés, Tolna és Heves megyében nagyon alacsony az igazolt fertőzöttek száma.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/06/covid-19_koronavirus_magyarorszagon_fertozottek_adatok/

 

Továbbra is indokolt a budapesti és a Pesti megyei kijárási korlátozások fenntartása az operatv törzs szerint

https://444.hu/2020/05/06/tovabbra-is-indokolt-a-budapesti-es-a-pesti-megyei-kijarasi-korlatozasok-fenntartasa-az-operatv-torzs-szerint

 

Kedd óta az Európai Unió komoly legitimációs válságban van

A német alkotmánybíróság kimondta, hogy az EU bíróságának valamiben nem volt igaza. Sosem fordult még elő, hogy egy nemzeti bíróság felülbíráljon egy EU-s döntést. Ennek drámai hatása lehet, a precedens a magyar kormányt is felbátoríthatja.

Az ítélet konkrét része is nagy megrázkódtatást jelenthet az EU-nak, hiszen veszélybe sodort egy óriási mentőcsomagot, amit a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére talált ki az Európai Központi Bank. 

https://444.hu/2020/05/06/kedd-ota-az-europai-unio-komoly-legitimacios-valsagban-van

Freedom House: Magyarország már nem demokrácia, hanem hibrid rezsim

Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé, állapítja meg a Freedom House friss, Nations in Transit című jelentése. Ebben a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálják abból a szempontból, hogy mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei. Meghatározásuk szerint 

a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.A jelentés a Balkán egy részét (Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Koszovót, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát), Ukrajnát, Moldovát és Grúziát veszi Magyarországgal egy kalap alá. 

https://444.hu/2020/05/06/freedom-house-magyarorszag-mar-nem-demokracia-hanem-hibrid-rezsim

Hiába javasolták a kormánynak a tesztek számának növelését, a radikális emelés helyett durván csökkent a vizsgálatok száma

Az eleget tesztel-e Magyarország vitában még a kormánynak tanácsot adó szakértő is azt mondta a kormány által szervezett április konferencián, hogy változtatni kell. Ahogy Oroszi Beatrix fogalmazott, az április 20-áig 1000 lakosra jutó 3,3 letesztelt ember „nem sok, ezzel egyáltalán nem vagyunk a világ élvonalában. A járvány első fázisában nem a tesztelés volt a fő stratégia a járvány megfékezésére, de a továbblépéshez bővíteni kell a vizsgálatok számát. 

Erre azért lenne szükség, hogy a korlátozó intézkedések lazítása mellett az új fertőzötteket a lehető leggyorsabban találják meg és legszigorúbban különítsék el két hétre. A tesztek számának a növelését azzal indokolta, hogy át kell állni a „Tesztelünk, hogy a helyzetet utólag igazoljuk” stratégia helyett a „tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk” stratégiára. 

https://444.hu/2020/05/06/hiaba-javasoltak-a-kormanynak-a-tesztek-szamanak-noveleset-a-radikalis-emeles-helyett-durvan-csokkent-a-vizsgalatok-szama

Egy dolog biztos: ez a járvány még eltart egy darabig

Még a legoptimistább forgatókönyv is azzal számol, hogy ha a jelenleginél jóval kisebb hullámokban is, de 2022-ig biztosan újra és újra végigsöpörhet a járvány a Földön. A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig ősszel akkora járvány jön, hogy abba tényleg belerokkanunk.

https://444.hu/2020/05/05/egy-dolog-biztos-ez-a-jarvany-meg-eltart-egy-darabig

 „A régi rend fegyverletétele volt a rendszerváltozás” − interjú Jeszenszky Géza ex-külügyminiszterrel

Pesti Hírlap

– Antall gondolatai mellett mit szól ahhoz, hogy a kormány az ellenzék nélkül emlékezett meg az évfordulóról?
– Sajnálattal láttam. Én annak sem örültem, hogy a rendszerváltozás után barátságok, sőt házasságok mentek tönkre amiatt, hogy ki melyik párthoz húz. De visszatekintve, az akkori viták jóval kisebbek voltak, ma már inkább gyűlölködésnek lehet ezt nevezni. Ez nem jellemző a többi, egykoron kommunista országra. Ott is vannak éles viták, de ilyen jellegű mély ellentét nincs. Ez csak gyengíti az országot.

https://pestihirlap.hu/2020/05/06/a-regi-rend-fegyverletetele-volt-a-rendszervaltozas-%e2%88%92-interju-jeszenszky-geza-ex-kulugyminiszterrel/

Deutsch: Emberek halnak meg Karácsony trehánysága miatt

FACEBOOK / DEUTSCH TAMÁS MAGYAR NEMZET

– “Karácsony kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthon vizsgálatából.” Ez egy újabb nagy hatékonyságú intézkedésnek látszik a járvány elleni védekezésben – írja Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán.

– Főpolgármester úrnak igazán szólhatna végre egy bátor kollégája, hogy ez nem a “hogyan legyünk ügyes liberális főpolgármesterek” címet viselő nemzetközi politológiai modell kísérlet, hanem ő tényleg főpolgármester, tényleg járvány van, tényleg ő a fenntartója a Pesti úti Idősek Otthonának, ahol tényleg emberek halnak meg a trehánysága miatt. Ennyi – fogalmazott.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/deutsch-emberek-halnak-meg-karacsony-trehanysaga-miatt-8083061/

 

Tudat feletti pszichohatalom

A LIBERÁLIS SEMLEGESSÉGKULTUSZ SZÍNÉRŐL ÉS FONÁKJÁRÓL

Szánthó Miklós MAGYAR NEMZET

A posztmodern liberalizmus egyik lényegi innovációja, hogy saját világnézeti eszköztárát értéksemlegesnek állítja be, míg az azzal szemben megfogalmazott politikai válaszokat – azok „politikai” jellegénél fogva – leminősíti. Természetesen a korábbi történelmi időszakok is jellemezhetők egyféle civilizatórikus képességekért vívott harcként, a propaganda (propagare: terjeszteni) mindig is létezett, mióta kettő vagy több ember él a Földön, és az egyik meg szeretné győzni a másikat igazáról.

A liberális pszichohatalomnak éppen ez a legfantasztikusabb trükkje: úgy állítja be, hogy a fősodratú politika utólagos jogalkotásával pusztán csak beemeli a semleges keretek között kiérlelt, szakmai és hiteles fórumok által már megvitatott, konyhakész társadalmi konszenzust a jog, tehát az általánosan érvényes és kikényszeríthető szabályok terébe – miközben e konszenzust a világ átfestésével éppen ők maguk hozták létre.

De a legfrappánsabb mégis az a tettetett felháborodás, amivel a liberálisok reagálnak az általuk kreált örömbrigád-effektus megzavaróira – hiszen stratégiájuk fontos eleme, hogy mindenkinek úgy kell(ene) tennie, mintha mindenki az ő hívük volna már.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/tudat-feletti-pszichohatalom-8081933/

 

Varga Judit: Magyarország jó úton jár, hogy nem enged a nemzetközi nyomásnak

origo

 

A koronavírus-törvény kapcsán is bebizonyosodott, hogy Magyarország jó úton jár, amikor nem enged a nemzetközi nyomásnak és az ellenzéki áskálódásnak - írta közösségi oldalára Varga Judit a szerdai kormányülés előtt.

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarország kiállt döntése mellett, jogi érvekkel visszaverte az álhíreken alapuló politikai vádakat és megvédte azt a jogszabályt, amely lehetővé tette a gyors és határozott cselekvést a magyar emberek egészsége és biztonsága érdekében. Úgy látja, a koronavírus-törvény lehetővé teszi, hogy a kormány meghozhassa a gazdaság újraindításához szükséges döntéseket a magyar emberek munkahelyének és megélhetésének védelmében.

Magyarország az első!

https://www.origo.hu/itthon/20200506-varga-judit-kormanyules-elott.html

A magyar kormány kiemelt nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra

ORIGO

Az idei évben is május 6-án ünnepeljük a magyar sport napját, immár huszadik éve. Az évforduló és a kialakult különleges helyzet kapcsán Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral beszélgettünk.

https://www.origo.hu/itthon/20200505-szabo-tunde-interju.html

 

Újabb rendkívüli ellenőrzés a Pesti úti idősotthonban

Magyar Hírlap

Az orvosi jelenlétet célzó korábbi ellenőrzés mellett újabb rendkívüli ellenőrzést indított a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, amely célzottan a gondozottak megfelelő szakápolására terjed ki.

Az idősotthonban a legutóbbi adatok szerint 296 gondozott, 26 dolgozó fertőződött meg és már 40-re nőtt az elhunytak száma - áll a hivatal által kiadott szerdai közleményben. 

A kormányhivatal azt is közölte, hogy az orvosi jelenlétet és a folyamatos orvosi ellátást célzó ellenőrzési eljárásban benyújtott dokumentumok (szerződések, jelenléti ívek, orvosi nyilatkozatok) alapján és korábbi rendkívüli ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztották.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200506-ujabb-rendkivuli-ellenorzes-a-pesti-uti-idosotthonban

Liberális emberkísérletek

Miközben a Pesti úti idősek otthonában több mint harmincan meghaltak, vélhetően a fenntartói mulasztások következtében, a mindig mosolygós főpolgármester elterelő hadműveletbe fogott, ám a vége ennek is alighanem csúfos kudarc lesz

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200506-liberalis-emberkiserletek

Megjöttek az ajánlások a magyar turizmusra: arcpajzs a kocsmában, 20 négyzetméter minden strandolónak

Ha a kocsmák, éttermek, strandok betartják az állami turisztikai csúcsszerv (még) nem kötelező ajánlásait, nagyon más élmény lesz a 2020-as nyár, mint a korábbiak.

https://hvg.hu/kkv/20200506_turizmus_mtu_koronavirus

Karácsony Gergely: Budapest nem megy csődbe, de a tömegközlekedés földbe állhat

A főpolgármester elégtelennek tartja a kormány gazdasági intézkedéseit, és rövidlátónak azt, hogy a járványt az önkormányzatok kivéreztetésére használja fel. Ugyanakkor reméli, hogy a szó köznapi értelmében őszre helyreáll az élet, és a válság utáni újrakezdés egy jobb világot hozhat el, egy zöldebbet, és olyat, amely a szolidaritáson alapul.

HVG: Csak a fővárosra és Pest megyére érvényesek a szigorúbb kijárási korlátozások, kétségtelenül nagyobb itt a fertőzöttség, de nincs ebben politikai szándék a kormány részéről a főváros-vidék ellentét élezésére?

K. G.: A magyar konzervatív hagyományban a főváros, mint bűnös város toposza olyan mélyen gyökerezik, hogy nehéz ezektől a feltevésektől szabadulni, de én nem mennék ilyen messzire. Nem is tudom megítélni a kormány döntésének helyességét, mert nem osztják meg velünk azokat az információikat, amikra a döntéseket alapozzák.

HVG: Hogyan értékeli a kormány tevékenységét járványügyben, a kritikák - például a tesztek kis száma - ellenére úgy tűnik, uralja a helyzetet.

K. G.: Korai még az értékelés, tartok tőle, nem vagyunk még a végén. Eddig úgy tűnik, a kormány, valamint a főváros által bevezetett intézkedések szükségesek és hatásosak voltak. Engem nagyon zavar, hogy valamiféle hadgyakorlatként beszélnek emberi sorsokról, drámákról. Az ágyszámok felszabadításáért nagyon súlyos emberi árat kellett fizetni. Elégtelennek tartom a gazdasági intézkedéseket, és rövidlátónak azt, hogy a kormány az önkormányzatok kivéreztetésére használja fel a járványt. Az önkormányzatoknak nagyobb lesz az adókiesése, mint az államé, arról kellene beszélni, hogy ezt hogyan oldjuk meg közösen.

https://hvg.hu/360/20200506_Karacsony_Gergely_koltsegvetes_budapest_kormany_koronavirus_jarvany

Kuncze Gábor a Home office-ban: "Ez egy olyan tető, aminél még van feljebb is"

Nem vesztette el a humorérzékét az egykori belügyminiszter, így tud mosolyogni az operatív törzs minden fellépésén, s örül a hírnek, hogy a svájciak is tartják a kötelező távolságot, "csak nem értik, miért kell ennyire közel menni a másik emberhez". Kuncze szerint Orbánék egyetlen fontos szakpolitikai kérdést sem kezeltek a válság kapcsán, ugyanakkor a miniszterelnök erőfeszítéseket tesz, hogy a "nagy védelmező szerepében" egyedül léphessen fel.

https://hvg.hu/360/20200505_Kuncze_Gabor_a_Home_officeban

Orbán felülírta a közérdeket - még több lesz a járványtitok

A minisztériumok és állami szervezetek most már 90 napig, azaz három hónapig is elhúzhatják, hogy válaszoljanak a hozzájuk benyújtott közérdekű adatigénylésekre. Eddig 15 nap állt rendelkezésükre, amit lehetőségük volt még egyszer 15 nappal meghosszabbítani. Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett kormányrendelet ezt az időszakot kétszer 45 napra, tehát az eddigi háromszorosára növelte.
Az új, többszörösére meghosszabbított határidő olyan adatigénylésekre vonatkozik, amelyek 15 napon belüli teljesítése a „veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátását veszélyeztetné”. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója szerint ez egész egyszerűen értelmezhetetlen.

https://nepszava.hu/3077034_orban-felulirta-a-kozerdeket-meg-tobb-lesz-a-jarvanytitok

Papp Zsolt A lopás zavartalan

Nem tudni, mire költi a pénzünket Orbán Viktor miniszterelnök, és nem tudni, mire akarja fordítani az ezermilliárdokat a jövőben pénzügyminisztere, Varga Mihály – gyakorlatilag ezt állapította meg Open Budget Survey felmérése a magyar költségvetés átláthatóságáról. Európában már csak néhány balkáni országnak rosszabb az OBS-mutatója, vagyis még épp hogy előzzük Szerbiát, Macedóniát, de Romániát és Bulgáriát már rég nem. A tendencia Magyarországon romló, s ez különösen szembetűnő a NER uralkodásnak tíz éve alatt. De lássuk be, nincs ebben semmi meglepő: ott ahol a kormányzati politika része a korrupció – bocsánat, a nemzeti (pénz)arisztokrácia felépítése –, ott alapvető érdek, hogy a polgár ne lásson bele a pénze elköltésének folyamatába. 

https://nepszava.hu/3077065_a-lopas-zavartalan

Valamit nagyon elnéztek az osztrák labor eredményein

Az Orbán Viktor miniszterelnök szerint járványügyben Magyarország laboratóriumának tekintett Ausztriában lassan feloldják a korlátozásokat, amelyet a Covid-19 járvány megfékezése érdekében hoztak. Ha valóban Ausztria a minta, akkor a magyar korlátozások igazi enyhítésére várni kellene még.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-jaravany-korlatozas-lazitas-osztrak-magyar-eredmenyek.705567.html

ORBÁN ELKEZDETT VOLNA KILÉPNI AZ EU-BÓL?

Merész elmélettel állt elő egy holland egyetem jogászprofesszora. Christophe Hillion szerint a jogállamiság aláásása miatt EU-s szinten kereszttűzben álló Magyarország és Lengyelország gyakorlatilag kinyilvánította, hogy nem akar az EU tagja lenni, hiszen nem tartják be a tagságból fakadó kötelezettségeket, szóval jöhet a huxit és a polexit. Mennyire elrugaszkodott ez az ötlet, és jogállami, demokratikus lenne-e egy ilyen megoldás? Interjú Hillionnal.

https://azonnali.hu/cikk/20200506_orban-elkezdett-volna-kilepni-az-eu-bol-christophe-hillion-interju

A Postától vett ingatlant Schmidt Mária cége

A cég idén februárban egyébként 8 622 900 eurónak (azaz körülbelül 2,8 milliárd forintnak) megfelelő forint összegű kölcsönt kapott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól - a hitel ingatlanvásárlási célú, 10 éves futamidejű, fix kamatozású forinthitel.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/a-postatol-vett-ingatlant-schmidt-maria-cege-129494

Magyar beszámoló New Yorkból: hatalmas megkönnyebbülés, hogy csökken a fertőzöttek száma

Egy többfázisú terv bevezetése jöhet New York államban, ami a gazdaság újraindítását segítené. New Yorkban naponta még mindig 200-an vesztik életüket a koronavírus miatt.

New York államban több mint 25 ezren vesztették életüket, de az elmúlt napokban csökken az új fertőzöttek száma. A kormányzó múlt héten bejelentette, hogy az állam több északi megyéjének kórházaiban néhány napon belül ismét megkezdődnek az eddig a járvány miatt elhalasztott, nem sürgős műtétek. Leszögezte ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak 30 százalékát és az intenzív osztályok ágyainak szintén 30 százalékát változatlanul fenn kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200506-magyar-beszamolo-new-yorkbol-hatalmas-megkonnyebbules-hogy-csokken-a-fertozottek-szama

 

Lehet olyan gazdasági válság, mint 2008-ban?

Az Egyenes Beszéd vendége Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

http://www.atv.hu/videok/video-20200505-lehet-olyan-gazdasagi-valsag-mint-2008-ban

Szekértáborokba merevedett társadalom - Bíró-Nagy András: A migránsozásból a járványkezelés sem tudja kibillenteni a kormányt

Orbán 10 – Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével – ez a címe annak a kutatásnak, amelyet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung megbízásából készített a Závecz Research. Ez eddig a legátfogóbb felmérés arról, hogyan látják a választók az Orbán-kormányzás erősségeit és gyengéit. Kiderült: még a Fidesz-szavazók is erősen kritikusak, de van, ami mégis ott tartja őket a táborban. Bíró-Nagy Andrással, a kötet felelős kiadójával és szerkesztőjével, a Policy Solutions igazgatójával beszélgettünk.

https://168ora.hu/itthon/az-orban-kormanyzas-erossegei-es-gyengesegei-a-valasztok-szemevel-185023

Lapszemlénk a világból - L’Express: nem szabad Orbán játékszabályait elfogadni, küzdeni kell az illiberális vírus ellen

https://168ora.hu/itthon/nemzetkozi-lapszemle-sajto-media-185029

Nagy-Magyarország térképével kívánt sok sikert az érettségizőknek Orbán

Újabb jókívánságait tolmácsolta Orbán Viktor a Facebookon a koronavírus-járvány idején érettségizni kényszerülő diákoknak. A miniszterelnök oldalán a következő szöveg jelent meg a történelem érettségi írásbeli reggelén:

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Az 56 a járvány 56. napjára utal. Ennél sokkal érdekesebb viszont a fotó, amelyet a szöveg mellé illesztettek, ezen ugyanis minden jel szerint a miniszterelnök munkahelyén, a Karmelita-kolostorban található földgömb látható, mégpedig Nagy-Magyarország jól kivehető körvonalaival.

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-tortenelem-foldgomb-erettsegi-185032

Gulyás Erika Ott, ahol

Azzal alázzák porrá a KDNP frakció egyetlen nőtagját, hogy vele adatják be az isztambuli egyezményt végleg elutáló beadványukat.

„Ahol az országot tíz éve vezető miniszterelnök anyák napján csak a fiúkat szült édesanyákat köszönti; ahol ugyanez a nagyfőnök az előző ciklusban azt mondhatta, azért nincs a kormányában nő, mert nem tudják kezelni a karaktergyilkosságot; ahol a parlamenti többséget adó párt tagjai önfeledten vihognak, ha a soraikban ülő házelnök kimondja, azt szeretnék, »ha a lányaink az önmegvalósítás csúcsának azt tartanák, ha unokákat szülnének nekünk«; ahol ugyanez a Kövér László – miután a róla elnevezett showban Bayer Zsolt is szénné alázta az ellenzék soraiban dolgozó nőket – nyugodtan kijelentheti, hogy szánalommal tekint azokra a képviselőkre, akiknek a személyi száma kettessel kezdődik;

ahol az ország horgász nagykövete bajsza alatt somolyogva tűri, hogy bármi megtörténjen nőkkel, zsidókkal, melegekkel, csak a szivárványos pisztrángok jól érezzék magukat; ahol fideszes képviselők vígan mondhatnak olyanokat az Országgyűlésben, hogy aki sok gyereket szül, azt otthon sem fogják megverni, vagy hogy »attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos«; ahol nem zavarják haza azt a fideszes képviselőt, aki elveri az élettársát, majd a kék foltokat a vak komondorra fogja,

s ahol minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját, és havonta legalább három nőt meggyilkol a férje vagy a volt férje, élettársa, volt barátja, alkalmi partnere,

szóval, ahol mindez megtörténhet, ott senki ne csodálkozzon, hogy a keresztényi értékek jegyében a férfitársak azzal alázzák porrá a KDNP frakció egyetlen nőtagját, hogy vele adatják be a családon belüli, különösen a nők elleni erőszakot elítélő isztambuli egyezményt végleg elutáló beadványukat, majd a Fidesz is kiállítja a maga női szónokát, hogy értsen vele egyet.”

https://nepszava.hu/3077066_ott-ahol

Orbán érveivel támad a spanyol baloldal, a magyar ellenzék módjára háborog a jobboldal

„Semmiképp nem adunk korlátlan felhatalmazást a kormánynak" – szögezte le hétfőn Orbán Viktor egyik kedvenc szövetségese, a spanyol ellenzéki Néppárt vezetője, Pablo Casado. A magyar miniszterelnök másik ibériai harcostársa, a szélsőjobboldali Vox vezetője pedig be is perelte a spanyol kormányt, épp a koronavírus elleni küzdelem kellős közepén. Itthon ez felérne egy hazaárulással. „Aki nincs velünk, az felelőtlen, és a káoszt támogatja”, vág vissza erre a baloldali spanyol kormány. Ismerős érvek?

https://24.hu/kulfold/2020/05/06/koronavirus-spanyolorszag-kormany-ellenzek-kulonleges-jogrend-orban/

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.