2020, május 6 - 08:11 Sajtószemle

Felfedeztek egy ellenanyagot, amely megvédi a sejteket a koronavírus-fertőzéstől

Holland kutatók egy új ellenanyag felfedezéséről számoltak be, amely megakadályozza, hogy az új koronavírus sejteket fertőzzön meg.

Az Utrechti Egyetem, az Erasmus Orvosi Központ és a Harbour BioMed arról számolt be, hogy azonosítottak egy emberi monoklonális antitestet, amely megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus laboratóriumi sejttenyészetben sejteket fertőzzön meg.

 

Az új koronavírus okozza a Covid-19 betegséget, amelynek már több mint 3,5 millió esetét azonosították a világon, és amelybe eddig több mint 251 ezren haltak bele. A Nature Communications tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azokon a vizsgálatokon alapul, amelyeket a kutatócsoport 2002-2003-ban végzett a SARS-CoV elleni antitestek után nyomozva.

"Ezeket a korábbi antitesteket használva azonosítottunk egyet, amely az új koronavírus fertőzését is semlegesíti sejtkultúrákban. Ez az antitest képes lehet arra, hogy megváltoztassa az infekció útját a fertőzött testben, támogassa a vírus kiirtását, vagy megvédje a vírusnak kitett embert a fertőzéstől"

- mondta Berend-Jan Bosch, az egyetem kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője.

Hozzátette, hogy az antitest olyan területhez kötődik, amely mind a SARS-CoV-ban, mind a SARS-CoV-2-ben megvan, ez magyarázza, hogy mindkét vírust képes semlegesíteni.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20200505-felfedeztek-egy-ellenanyagot-amely-megvedi-a-sejteket-a-koronavirus-fertozestol

57 pártelnöknek küldött levelet Orbán, amiben leszögezi, bocsánatkérést vár

A magyar miniszterelnök erősen aggódni látszik az Európai Néppárt súlyvesztésért, illetve siet deklarálni, hogy túlhatalma neki pedig nincs.

 

A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének. (A levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven 4 pártelnöknek valamint a Most/Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökségének küldték el.) A miniszterelnök szerint az elmúlt hetekben egy Magyarország ellen zajló "példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Levelében megállapította: az összehangolt politikai támadás résztvevői hamis információt és hazugságokat terjesztettek. "Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig épp ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat" - írta többek között a miniszterelnök. Azt nem taglalta, hogy a rendkívüli jogrend bevezetése óta több tucat olyan intézkedést kormányrendeletben foganatosított, amelyekhez korábban törvény kellett hozni, módosítani. És azt sem hangsúlyozta, hogy a változások között elvétve akadt olyan, aminek köze lett volna a járványhoz. Az nem vitás, hogy a Tisztelt Ház vethet véget a rendkívüli felhatalmazásnak, csakhogy a kétharmados fideszes többség kizárólag Orbán akarata szerint szavaz.

Ornán szerint az álhírek terjesztésébe sajnálatos módon nemcsak formális politikai ellenfelek, hanem egyes EPP-s politikusok is aktívan bekapcsolódtak, például Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke.

Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az általa álhírterjesztőknek nevezett személyekhez csatlakoztak, a magyar miniszterelnök bocsánatkérést vár. Végezetül az eljelentéktelenedéstől óvja az Európai Néppártot. 

"Nem engedhetjük, hogy politikai ellenfeleink kisajátítsák a jogállamiság elvét, és ezt a közös értéket pártpolitikai eszközzé silányítsák. Hamarosan döntenünk kellene: engedjük, hogy megosszanak, és tovább gyengítsenek bennünket, vagy összefogunk, és továbbra is az európai politika vezető, konzervatív ereje maradunk. Az előttünk álló, kihívásokkal teli időszakhoz sok erőt és bölcsességet kívánok!" 

https://nepszava.hu/3076910_57-partelnoknek-kuldott-levelet-orban-amiben-leszogezi-bocsanatkerest-var

 

Újabb magyar vitára készül az EP

Az Európai Néppárt frakciója is támogatja a magyar veszélyhelyzeti intézkedésekről kezdeményezett plenáris vitát.

 

https://nepszava.hu/3076958_ujabb-magyar-vitara-keszul-az-ep

 

Jól van a két beteg, akik vérplazmát kaptak

Kedd reggelre 3065-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban, kezdte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Meghalt újabb 12 krónikus beteg, ezzel 363-ra emelkedett az elhunytak száma, 709-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 1993,

ami Müller szerint „egy örvendetes hír”. Területi eloszlás szerint az aktív fertőzöttek 66 százaléka (1262), az elhunytak 79 százaléka (285), a gyógyultak 51 százaléka (358) budapesti vagy Pest megyei. 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány úgy alakul, ahogy azt várták, úgy tűnik valóban egy nyugvópontra érkeztünk, értékelt Müller, aki bízik abban, hogy Ennek köszönhető az is, hogy május 4-én elkezdődhetett az egészségügyi ellátások újra indítása. Ez azonban csak fokozatosan indulhat meg, a szabályokat továbbra is be kell tartani.

AZ ALAPVETŐ SZABÁLY AZ, HOGY AZ ALAPELLÁTÁSRA, SZAKRENDELÉSRE TELEFONON KELL BEJELENTKEZNI, ÉS CSAK EZUTÁN, AZ ELŐJEGYZETT IDŐPONTBAN KERESSÉK FEL AZ ORVOST

https://index.hu/belfold/2020/05/05/az_operativ_orzs_tajekoztatojanak_majus_5-i_osszefoglaloja/

 

Szemben Európával – elutasították az Isztambuli Egyezményt

Az ellenzék demonstrációval tiltakozott a szavazás ellen.

 

115 igen, 35 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés a KDNP politikai nyilatkozatát a családon belüli erőszak áldozatait, de különösen a bántalmazott nőket védelmezni hivatott Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról. Bár az Orbán-kormány 2014-ben maga is aláírta a dokumentumot, a parlament máig nem ratifikálta azt és az utóbbi években a kormánypártok részéről egyre inkább politikai támadások célpontjává vált, mint a „gender ideológia” terjesztésének egyik eszköze, melyet elsősorban „sorosista szervezetek” támogatnak. A KDNP hétfőn nyújtotta be a nyilatkozattervezetet és a kormánytöbbség egy nap alatt át is verte az Országgyűlésen a róla folytatott vitát és a szavazást. A kormánypártok azóta sem adtak magyarázatot arra, miért volt szükség magára a nyilatkozatra és miért kellett ilyen gyorsan elfogadni azt. A szavazás alatt az ellenzék női képviselői feliratokat mutattak fel, amiért a levezető elnök büntetést helyezett kilátásba.

 

https://nepszava.hu/3076953_szemben-europaval--elutasitottak-az-isztambuli-egyezmenyt

 

Minden miniszternek körkérdést küldött Kásler Miklós kijelentése miatt Tóth Bertalan

Az MSZP elnöke arra vár választ: Káslerhez hasonlóan ők is szórakoztatónak találják-e a járvány áldozatainak tragikus történeteit, és mit tesznek abban az esetben, ha minisztériumukban hasonló álláspont jelenik meg.

 

Hétfőn lapunk is beszámolt arról, hogy pár perces beszédet tartott Kásler Miklós a Parlamentben: az Emmi miniszterét a jobbikos Lukács László György és Bangóné Borbély Ildikó kérdezte. Kásler egyebek mellett azt mondta, hogy a járvány a plató közelében jár – az egészségügy újraindítását négy fázisban tervezik, és az egészségügyi dolgozók 13,5 százaléka kapta el a koronavírus-fertőzést. Ez 370 érintett személyt jelenthet, és 39 főt kezeltek közülük kórházban. Kásler Miklós kérdésre válaszolva azt is tagadta, hogy bárkit is kiraktak volna a kórházakból a koronavírus miatti átszervezés során, mivel az ágyak 58 százaléka üres volt a miniszteri rendelet pillanatában. A fertőzött kórházi munkatársak egyike, egy 41 éves beteghordó bele is halt a betegségbe. Az ő történetére és egy 32 éves családanya tragédiájára már Bangóné emlékeztette Kásler Miklóst

 

Kásler minderre Bangóné konzekvens fellépését emlegette, mondván, „a kéthavonta ismétlődő »mondjon le, mondjon le« ismételten elhangzott”. Aztán azt mondta, „igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet”.

 

https://nepszava.hu/3076956_minden-miniszternek-korkerdest-kuldott-kasler-miklos-kijelentese-miatt-toth-bertalan

 

Újranyitott az Ikea – száz méteres sor kígyózik az áruháznál

47 nap után nyitott ki újra Budapesten az Ikea, meg is rohanták az emberek az áruházat. A kedd reggeli újranyitás után több mint százan álltak a sorban az Örs vezér téri üzletnél.

 

https://nepszava.hu/3076942_ujranyitott-az-ikea--szaz-meteres-sor-kigyozik-az-aruhaznal

 

Kövesdi Péter Tetőzéstől tetőzésig

A kijelölt tetőzés pillanatában megállt az élet. Az emberek az elmúlt idők viszontagságaitól elgyötörten tapadtak a készülékeikre. A Járványügyi Parancsnokság szóvivője bejelentette, hogy a tetőzés megtörtént, a dolgok a Vezető által kijelölt mederben haladnak tovább. A pestiek reggel 8 és 9 között szabadon járhatnak ki a lakásaikból, de egyelőre csak a mellékutcákat használhatják. A színházak továbbra is zárva tartanak, a fesztiválokat csak vidéken engedélyezik, de csak abban az esetben, ha a témájuk az aratás. Légihídon megérkeztek a legújabb kínai gyorstesztek, amelyek már 28 százalékos pontossággal képesek megjósolni, hogy az illető volt-e beteg valaha, vagy majd csak lesz. De a legfontosabb bejelentés az volt, hogy bár a tetőzés valóban megtörtént (ahogy azt a Vezető korábban ígérte), októberben, de legkésőbb novemberben újabb tetőzés várható. Addig pedig minden marad a régiben. 

Azóta minden évben megtartják a két tetőzést. Egyet tavasz végén, egyet pedig ősszel. A szó eredeti jelentésére egyre kevesebben emlékeznek, talán csak a legöregebbek tudják, hogy valamiféle járvánnyal lehetett összefüggésben.

https://nepszava.hu/3076915_tetozestol-tetozesig

 

A fogtömés előtt már nem kötelező a PCR-teszt

Oldottak a szabályokon és a fogászati ellátásban már csak a kifejezetten koronavírus-fertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak az úgynevezett PCR-tesztet – derül ki az éjfél előtt húsz perccel módosított új eljárásrendből.

 

Meglehetős zavart okozott az a miniszteri levél, amely a hétvégi három napos ünnep előtt az egészségügyi ellátások újraindítását rendelte el. A szolgáltatók mindössze három napot kaptak, hogy megfeleljenek a tárca vezetői utasításnak, amely az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írta elő. Valamint azt is, hogy az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani.

Hétfőn, noha már a betegek rohama megkezdődött, a hivatalos állami kommunikáció még nem állt elő egyértelmű válasszal arra, hogy ki és hogyan veheti igénybe a szolgáltatás, illetve ki fizeti az ellátás feltételeként szabott vírustesztek elvégzését.

 

https://nepszava.hu/3076937_a-fogtomes-elott-mar-nem-kotelezo-a-pcr-teszt

 

Szabad szemmel – Novák Katalin szerint Tusk sajátos dackorszakban van

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 5.

 

https://nepszava.hu/3076921_szabad-szemmel--novak-katalin-szerint-tusk-sajatos-dackorszakban-van

 

Halász Judit: Azt hittük, ezek a Vígszínház belső ügyei, ám rosszul gondoltuk

Több mint ötven éve a Vígszínház tagja, egyik alapembere. Várkonyi Zoltán szellemiségét pedagógiai, pszichológiai érzékét, a rendező-színész partneri kapcsolatát hiányolja régóta a társulat működésében.

 

Személyesen is elszenvedője volt a lemondott igazgató verbális agressziójának?

H. J.: Számomra az utolsó előadás, amiben nagyon jó volt az együttműködés, 2006-ban az Ünnep című darab – nem tegnap volt. Nagyszerű próbafolyamat után remek előadás született. Nem dolgoztunk sokat együtt, de amikor újra találkoztunk, nagyon meglepődtem. Változáson ment keresztül, és én erre nem számítottam. A Hegedűs a háztetőn bemutatóján az egyik kollégámtól, aki nem volt közvetlen partnerem, váratlanul egy csokor virágot kaptam. „Ezt azért hoztam – mondta – mert a próbák alatt többször is azt gondoltam, hogy itt fogod hagyni a színházat is a megalázó gorombaságok miatt.”

Eszembe jutott, Ljubimov hogyan bánt színészeivel a Bűn és bűnhődés próbái alatt. Ruttkai Éváról tudta, hogy milyen érzékeny, a többiek előtt nem akarta kritikával illetni, ezért kiment vele a folyosóra, és személyesen mondta el neki, hogy mi nem tetszik. Ez más magatartás, mint az, ha egy rendező nyilvánosság előtt, a statiszták, a táncosok, az egyetemi hallgatók előtt szidja és megszégyeníti a színészeit.

Az igazgatóváltás kapcsán a fenntartó – igen helyesen – vizsgálatot indít: a történteket tisztán, világosan, egyértelműen látnia kell mindenkinek. Én nem szeretnék elébe menni ennek a vizsgálatnak. Ha megkérdeznek elmondom, el kell mondanom a véleményemet, de addig nem szeretném különböző történetekkel „szórakoztatni” a kedves olvasót

https://hvg.hu/kultura/20200430_Halasz_Judit_Nem_adhatom_at_magam_mas_szinhaznak

 

Gazdasági válság: tízmilliók állása a tét – egyetlen ágazatban

Tömegek veszíthetik el munkájukat az idegenforgalomban a koronavírus miatt, a kiesett bevételt pedig ezermilliárd dollárokban mérik. Néhol azonban még próbálják menteni a szezont.

 

Leállított légi járatok, kiürült repülőterek, elnéptelenedett utcák Párizsban, Velencében és New Yorkban, kihalt tengerpartok a népszerű üdülőhelyeken – a koronavírus legnagyobb gazdasági áldozata az idegenforgalom és mindaz, ami azzal összefügg. Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) adatai szerint a szektor közvetlenül és közvetve tavaly a világ gazdasági összteljesítményének a 10,3 százalékát adta, ami 8,9 ezermilliárd dollárral volt egyenértékű. A szervezet úgy becsüli, a járvány nyomán ennek több mint a negyede, 2,7 ezermilliárd dollár tűnhet el az idei bevételekből. Vagyis a gazdasági kár több mint ötszöröse annak, amit a 2008-ban kirobbant válság okozott az ágazatban.

·         Hányan kerültek már utcára?

·         Mi lesz ott, ahol döntően idegenforgalomból élnek az emberek?

·         Hogyan lazít és szigorít egyszerre Oroszország?

https://hvg.hu/360/202018__idegenforgalom__mento_otletek__harc_avendegert__veszett_fejsze

 

Jordán Tamás: „A Teátrumi Társaság, ahogy belépett a színházi életbe, mindent tönkretett”

A POSZT-ot idén akkor sem tartanák meg, ha nem lenne koronavírus – véli Jordán Tamás

 

“Fáj a POSZT sorsa, és fáj, hogy a Teátrumi Társaság, ahogy betette a lábát a magyar színházi életbe, mindent tönkretett. Ezt azért mondhatom, mert ők is tudják." 2008-ban azt mondták, hogy csinálunk egy érdekvédelmi szervezetet, ami nem a Színházi Társaság – emlékeztetett Jordán – és akkor én sorba megkértem a főkolomposokat, hogy értsék meg, nem ment a két újságíró-szövetség, nem ment a két írószövetség, az nem megy, ha kettő van valamiből. "Mivel akkoriban én voltam a Színházi Társaság elnöke, megígértem, ha belépnek, csatlakoznak, minden olyan demokratikusan fog történni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ’azt fogjuk csinálni, amit ti szeretnétek, higgyetek nekem, lépjetek be ti is, csináljuk együtt’, de nem hallgattak rám mondván, hogy ’mi fogjuk a pénzt és a kinevezéseket kapni’, nagyon fölényesen lesöpörték a javaslatot. Kerényi Imre fogalmazta meg: mindenhol mi leszünk, és ez a jóslat mostanra beteljesült” – magyarázta Jordán.

https://hvg.hu/elet/20200505_Jordan_Tamas_A_Teatrumi_Tarsasag_ahogy_belepett_a_szinhazi_eletbe_mindent_tonkretett

 

Fidesz: Márki-Zay Péter csődbe vitte Hódmezővásárhelyt

MTI MAGYAR NEMZET

Nem a kormány, hanem Márki-Zay Péter vitte csődbe Hódmezővásárhelyet – közölte kedden a Fidesz helyi szervezete az MTI-vel.

A közlemény szerint szemenszedett hazugság, hogy a kormány elvonása miatt ment csődbe Hódmezővásárhely. A gépjárműadó és a parkolási díj valós elvonása összesen mintegy 150 millió forintot jelent Hódmezővásárhely 16 milliárdos költségvetésében. A valóság az – írták -, hogy a járványhelyzet lerántotta a leplet arról: Márki-Zay Péter az elmúlt két évben csődbe vitte a várost, és a polgármester most megpróbálja kihasználni a járványhelyzetet arra, hogy saját alkalmatlanságát elfedje.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-marki-zay-peter-csodbe-vitte-hodmezovasarhelyt-8078810/

 

Káros lenne a társadalomra az isztambuli egyezmény ratifikálása

MTI MAGYAR NEMZET

Az isztambuli egyezményben olyan, „ideológiailag terhelt pontok” található, amelyek kötelezővé tétele káros lenne a magyar társadalomra, ellentétes lenne a magyar alaptörvénnyel és a józan ésszel – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Nacsa Lőrinc azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a KDNP hétfőn politikai nyilatkozatot terjesztett az Országgyűlés elé a gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint a nők elleni és a kapcsolati erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával. A nyilatkozatról kedden szavaz az Országgyűlés.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/karos-lenne-a-tarsadalomra-az-isztambuli-egyezmeny-ratifikalasa-8078093/

 

Hibrid háború Magyarország ellen

ELSÖPRŐ MÉDIAFÖLÉNY SEGÍTSÉGÉVEL BIZTOSÍTJÁK A NÉMET AGYMOSÁST

Vida Ákos MAGYAR NEMZET

Mindez azért történik, mert 2010 óta a Fidesz–KDNP-koalíció vezeti kétharmados többséggel az országot, és a gazdaságot romba döntő szocialista kormányzás után hátrahagyott csőd orvoslására a Matolcsy György nevével fémjelzett és sikeres unortodox gazdaságpolitikával számos, elsősorban német tyúkszemre lépett rá. Mivel ezek az intézkedések főleg német cégek (telekommunikáció, energiaipar, bankok) érdekeit sértették, azok a német politikusokhoz és a német sajtóhoz fordultak segítségért. Ezzel vette kezdetét a Magyarország elleni hibrid háború, amely ma is tart. Igaz, a célok mára megváltoztak, ma már elsősorban a nemzetgazdaságot sikeresen megvédő kormány megbuktatása lett fontosabb, mint a korábbi gazdasági érdeksérelmek miatti bosszúállás. Ehhez jön még az is, hogy a magyar politikusok manapság már mernek nem kicsik lenni, emelt fővel és öntudattal válaszolnak minden támadásra.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/masolat-hibrid-haboru-magyarorszag-ellen-8078078/

 

Bölcsek ideje

MÉLYSZÁNTÁS

Pilhál György MAGYAR NEMZET

Balczó András, a Nemzet Sportolója mondta a járványról minap a Mandinernek: a Teremtő megsokallta, hogy a világ ennyire elfordult tőle. Ez egy figyelmeztetés, hiszen Jézus is intett már: „Nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.” Rosszul dönt, aki nélküle akar élni, tette hozzá Balczó. Meg azt is mondta, ha majd vége lesz a járványnak, már biztosan nem lehet ugyanúgy élni tovább, mint annak előtte. Úgy már biztosan nem lesz, ahogyan volt. Újraértékelődik minden.

De vajon hol találjuk meg a remény kapaszkodóját? Kikre hallgat most a járásából kibillent ember? Bölcs szerkesztő már nem a heherésző, üres celebeket hívja a tévéstúdióba, rájuk biztosan nem kíváncsi ma a világ, nagyarcú Győzikékből, Fekete Pákókból sem kér. Nem az ő „gondolataik” fogják kihúzni a bajból az emberiséget. De most nem is a sikeres üzletember az, akit az ő nagy ívű karrierjéről hallgatnánk. Bölcs, csendes hangra vár az ország.

 

Olyat is fölfedezünk most, amit eddig elmulasztottunk. Egymást. Önmagunkat. Míg lecseng a járvány, talán helyére is billen minden, mert ahogyan Wass Albert mondja: „A világ fölött őrködik a Rend.”

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/bolcsek-ideje-8077103/

 

Gyurcsány Ferenc megint provokált

FIDESZ: NEM KÉRÜNK A SOROS–KARÁCSONY-TERVBŐL!

Bákonyi Ádám - Bácskai Balázs MAGYAR NEMZET

A csepeli hajléktalanszálló terve Soros Györgyhöz köthető, hiszen annak részleteit az általa pénzelt alapítvány dolgozta ki, a szálló üzemeltetését is Soros egyik szervezetének játszanák át – hívta fel a figyelmet az Országgyűlésben Németh Szilárd. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig provokációnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc újra a határon túli magyarokat, illetve a házelnököt támadta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyurcsany-ferenc-megint-provokalt-8078012/

 

3 százalékos visszaeséssel, 80 ezerrel kevesebb foglalkoztatottal számol a kormány

A munkanélküliség csak 2024-ben süllyedhet vissza a tavalyi szintre, a hiány 3 százalék lehet, a bérek viszont az idén is nőnek.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/05/munkanelkuliseg-gazdasag-visszaeses-2000-konvergenciaprogram/

 

Simonka György rokonainak tizenegy dohánybolt termeli a tízmilliókat

Simonka György unokahúga és unokaöccse érdekeltségébe összesen tizenegy trafik tartozik, utóbbi 19 évesen fogott bele az üzletbe. A több tízmilliós hasznot hajtó dohánycégek papírjait Simonka ügyvéd barátja intézte.

 

Simonka Györgyre, a Fidesz vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselőjére 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség. És bár a politikus vagyonnyilatkozata rendkívül szerény, közeli rokonainak igencsak jól megy az üzlet. Simonka két családtagjának érdekeltségébe összesen tizenegy nemzeti dohánybolt tartozik, amelyek az elmúlt években több milliárd forint bevételt termeltek – derítette ki a 24.hu.

 

https://24.hu/belfold/2020/05/05/simonka-gyorgy-fidesz-bekes-megye-rokonok-dohanybolt-trafik/

 

Kitalálja, ki újítja fel 1,5 milliárdért a Kvassay-hidat?

Mészáros János érdekeltségében álló Híd-Tám Kft. újítja fel a körülbelül 97 méter hosszú, Csepel északi részét Ferencvárossal összekötő Kvassay-hidat — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból.

A Híd-Tám nem csak a kivitelezési munkákat végzi el, a tervezés is az ő kezükből kerül majd ki, összesen nettó 1 milliárd 498 millió forintért. A herceghalmi cég alvállalkozókat is igénybe vesz, így csurran-cseppen megbízás

·         a korábban Simicska Lajos tulajdonában lévő, mára Szíjj László kezébe került Közgépnek,

·         a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésébe is bevont Kontúr Csoport Kft.-nek,

·         az etyeki kisvasútról megvalósíthatósági tanulmányt készítő Speciálterv Kft.-nek,

·         a Híd-Tám korábbi tulajdonosának érdekeltségében lévő Hídprov Kft.-nek,

·         a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában álló V-Híd Zrt.-nek, amelyben korábban Homlok Zsolt is megvillant egy pillanatra,

·         és egy Átára bejegyzett cégnek, a Rail-Bau Kft.-nek.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/05/meszaros-janos-hid-tam-kvassay-hid/

 

A debreceni egyetem rektora szerint a vírus elleni csodaszer a mádi szőlőben található

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Debrecen Televíziónak adott interjújában az intézmény koronavírussal kapcsolatos kutatásaira is kitért, szúrta ki az Index. A rektor állítása szerint az egyetemhez tartozó Mádi Bor Akadémián kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, ami a furmint szőlő héjában lévő flavonoidokat tartalmazza.

Ezek az anyagok a rektor szerint néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust.

 

A lap egy nagy tekintélyű molekuláris biológustól szerette volna megtudni, mi az állítás tudományos háttere, csakhogy az egyetem kutatóitól származó és a témába vágó tanulmányt nem talált.

Az interjúban szóba került a klorokin, illetve a hidroxiklorokin is, amelyeket egyes kutatók nagyon ígéretesnek neveztek a koronavírus elleni harcban. Csakhogy a klorokin tömeges bevetése ellen a legtöbb kutató azonnal tiltakozott annak súlyos mellékhatásai és a vírusra kifejlett hatásainak bizonytalansága miatt.

A rektor állítása szerint a Debreceni Egyetemen rájöttek, hogy lehet elkerülni a mellékhatásokat, csakhogy erről sem található semmilyen közlemény, amelyből kiderülne az állítás valóságtartalma.

https://24.hu/belfold/2020/05/05/koronavirus-debreceni-egyetem-rektor-mad-szolo/

 

Alaposan ki kell vizsgálni, mi történt a Karácsony által felügyelt Pesti úti idősotthonban

origo

Míg Debrecenben Papp László polgármester már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt szigorú intézkedéseket hozott az idősotthonok lakóinak a védelmében, addig Budapesten hibát hibára halmoztak, és a Pesti úti idősotthon a koronavírus-járvány országos gócpontja lett - mondta Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában kedden az Országgyűlésben.

A magyar intézkedések hatásosak és sikeresek voltak, mivel sikerült mederben tartani a vírust, az első csatát megnyertük – mondta Halász János (Fidesz) napirend előtti felszólalásában. A kormány létrehozta a járvány elleni alapot és a gazdaság újraindítását szolgáló alapot – tette hozzá. Elképesztő, hogy az ellenzék nem akar része lenni a megoldásnak, és nem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni –

https://www.origo.hu/itthon/20200505-alaposanki-kell-vizsgalni-mi-tortent-a-karacsony-altal-felugyelt-a-pesti-uti-idosotthonban.html

Idén meglehet a koronavírus ellen a vakcina, és a megfelelő gyógyszert is megtalálhatják

origo

Reprezentatív minta alapján, több mint 17 ezer ember bevonásával átfogó szűrővizsgálatba kezdett május elsejétől Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak videóinterjút adott, amelyben azt mondta: az ország hét régiójára világos számot kapnak arról, hogy hány ember eshetett át a betegségen és hányan nem, valamint arról is, hogy most hányan fertőzöttek. Ez a szűrővizsgálat hozzájárul ahhoz, hogy a továbbiakban is hatékony és hatásos intézkedéseket hozzanak a járvánnyal kapcsolatban. A rektor azt is mondta, hogy a nyári meleg és az UV-sugárzás nem kedvez a vírus terjedésének. A következő néhány hónap pedig elegendő lehet arra, hogy hatásos antivirális szert találjanak a kutatók, sőt, véleménye szerint őszre talán meglehet a vakcina is a vírus ellen.

https://www.origo.hu/itthon/20200504-dr-merkely-bela-oszre-meglehet-a-koronavirus-elleni-vakcina-videointerju-a-se-rektoraval.html

 

15 gyerek került kórházba New Yorkban a koronavírussal összefüggésbe hozott rejtélyes betegség miatt

A betegek életkora 2 és 15 év között van, április 17. és május 1. között kerültek kórházba. Sokuknak pozitív lett a vírustesztje, illetve rendelkeznek koronavírus-ellenes antitestekkel. Némelyikük magas lázzal küzd, mások a toxikussokk-szindróma tüneteit mutatják, vagy Kawasaki-betegségben szenvednek, amely a nyirokcsomók duzzanatával jár. A lehetséges kapcsolatot a szindróma és a vírus között már a WHO is vizsgálja.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/05/amerikai_new_york_15_gyerek_kerult_korhazba_koronavirus_jarvany_kawasaki_szindroma/

 

Oroszország kitüntette Kim Dzsong Unt

Az érdemérmet kedden adta át Alekszandr Macegora orosz nagykövet a phenjani kongresszusi központban Ri Szon Gvon külügyminiszternek.

 

https://nepszava.hu/3076961_oroszorszag-kituntette-kim-dzsong-unt

 

Háborúhoz vezethet a koronavírus-járvány?

Az Egyesült Államok és Kína egyre hangosabban hibáztatja egymást a koronavírus-járvány miatt, amivel tovább rontják korábban is egyre feszültebbé váló viszonyukat. A legkevesebb, amit láthatunk, egy új hidegháború lehetősége, ami akár fel is forrósodhat. Le lehetne-e hűteni a kedélyeket?

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-kina-vuhan-pandemia-usa-trump.705596.html

Újra támadhat a vírus - erre számíthatunk szakértők szerint

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az egyik legnagyobb bizonytalanság a döntéshozók számára, hogy nem tudni, mennyi időre kell tervezni, és hogyan lehet egy olyan, hatékony csomagot összeállítani, ami a járványt is kontroll alatt tartja, de hosszú távon fenntartható, és a veszteségeket minimalizálja. Az őszi második hullám lezajlására többféle forgatókönyv jöhet - hangzott el egy szakmai konferencián.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-magyarorszag-fertozes-jarvany-teszt-masodik-hullam.705575.html

Oroszország, ahol az elégedetlenek kiesnek az ablakon

Elégedetlenkedő orvosok ne menjenek az ablakhoz, mert védőfelszerelés nincsen viszont nagy a huzat. Ha tombol a járvány és nincsen elegendő védőfelszerelés vagy ne elégedetlenkedj vagy kerüld az ablakokat. Csakhogy az elégedetlenkedők száma ettől nem csökken, mert az eddig is válságban lévő gazdaság negatív kilátásai talán egy évtizedre megpecsételődtek.

Alekszandr Sulepov bírálta a korona vírus járvány menedzselését. Maga is megfertőződött. Saját kórházában ápolták. A hétvégén kiesett az ablakon…

Ő volt már a harmadik orosz doktor, aki így járt két hét alatt. A másik kettő meghalt, de Alkeszandr Sulepov mentőorvos életben maradt. Állapota súlyos …

Mi történt?

Voronyezs városának egyik kórházában Sulepov és Kiszjagin doktor videón bírálta a vezetést amiatt, hogy nincsen elegendő védőfelszerelés az orvosok és ápolók számára miközben a járvány elszabadult Oroszországban. Azt is felrótták a vezetésnek, hogy

Sulepov doktort azután is beosztották szolgálatba, hogy a vírus tesztje pozitív lett!

https://fuhu.hu/oroszorszag-ahol-az-elegedetlenek-kiesnek-az-ablakon/

 

Orbán vs. Karácsony - kiderült mit gondolnak az emberek a járvány elleni intézkedésekről

Publicus Intézet szerint szinte mindenki hallott a kötelező maszkhasználatról Budapesten és a nagy többség szerint sokkal több, tömeges tesztelésre volna szükség - utóbbit csak a fideszesek nem osztják. A kutatás rákérdezett egyebek mellett arra is, hogy Orbán Viktor vagy Karácsony Gergely főpolgármester intézkedései-e az emberségesebbek, szolgálják jobban az emberek érdekeit, és segítik a járvány megfékezését. Mit mondott a többség?

A koronavírus-járvány kezelésében a fővárosban egy politikai vita is kibontakozott, amelynek a két főszereplője Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester. Ezzel kapcsolatban a megkérdezettek többsége inkább a főpolgármester kommunikációját és intézkedéseit érzik emberségesebbnek (52 vs. 36 százalék), szolgálják jobban az emberek érdekeit (52 vs. 36 százalék), és szolgálják a járvány megfékezését (48 vs. 39 százalék).

Ugyanakkor a többség szerint a miniszterelnök kommunikációja és intézkedései a határozottabbak (50 vs. 40 százalék), az intézkedések hatékonysága tekintetében pedig döntetlen született (44-44 százalék).

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-budapest-jarvany-fertozes-orban-karacsony-maszk-teszteles-intezkedes.705616.html

 

A kancellárok egy részénél felmerül a gyanú, hogy alkalmasabb személyt is választhattak volna – interjú Dr. Veres Pállal

2014-ben vezette be a kormány a kancellári rendszert a hazai egyetemeken. A döntést számos pozitív és negatív vélemény követte. Cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy kicsit körbejárjuk ezt a témát.  Interjúink során arra kerestük a választ, hogy az általunk megkérdezett szakértők hogyan vélekednek az immár hat éve bevezetett rendszerről. Milyen kiigazítások történtek azóta? Mely célkitűzések valósulhattak meg, melyek ítéltettek kudarcra?

 

https://oktatas.atlatszo.hu/2020/05/05/a-kancellarok-egy-reszenel-felmerul-a-gyanu-hogy-alkalmasabb-szemelyt-is-valaszthattak-volna-interju-dr-veres-pallal/

 

Nem tudni, hová lett Soros adománya

Rendkívül változatos áron vettek maszkokat Karácsonyék, s az átláthatatlan beszerzések után sajtóhírek szerint a védőeszközöket pénzért adták tovább a kerületeknek

Nagy Gábor Magyar Hírlap

Továbbra sem tisztázott, mire fordítja a Karácsony Gergely által vezetett Főpolgármesteri Hivatal a két hónappal ezelőtt beharangozott, George Soros által felajánlott egymillió eurót. Időközben Demszky Gábor még több balliberális szakértő kinevezését sürgeti, sőt, hatékonyabb fellépést vár el szociális téren a főpolgármestertől.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200505-nem-tudni-hova-lett-soros-adomanya

 

A hazai vállalkozások számíthatnak a kormány támogatására

Magyar Hírlap

 

A kormány az emberi élet védelme mellett számos eszközzel a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésén és a hazai munkahelyek megmentésén dolgozik - hangsúlyozta Varga Mihály, miután látogatást tett a Szamos Marcipán Kft. hétfőn újraindult üzemében a Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatása szerint.

 

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200505-a-hazai-vallalkozasok-szamithatnak-a-kormany-tamogatasara

Az igazi szörnyek

Öry Mariann Magyar Hírlap

Az uniós intézményeknek azonban nem az a dolguk, hogy csatlakozzanak a kelet–közép-európai tagállamokat lenéző liberális kórushoz, hanem az, hogy egységet teremtsenek

 

Elégedetlenek Ursula von der Leyennel a liberálisok. Az Európai Bizottság elnöke legutóbb a ZDF szatirikus műsorában, a Heute Show-ban kapta meg a magáét, amiért szemet huny afelett, hogy Orbán Viktor – akit pedig egyenesen Hannibal Lecterként ábrázoltak – mindenféle jogokat sárba tipor a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel. Erre reagált úgy Kovács Zoltán, hogy „ha legközelebb szörnyeket kívánnak bemutatni, nézzenek szét saját országukban, akad(t) jó pár”.
Ha már nem túl viccesek, legalább őszinték: ez az ízléstelen marhaság ugyanis a nyugati liberális elit gondolkodásának esszenciája. A közszolgálati média nyugodtan lehet sértő, elfogult és gusztustalan, ha liberális. Meg lehet sérteni egy másik európai ország miniszterelnökét és választópolgárait, ha nem tetszik a véleményük.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200505-az-igazi-szornyek

MAGASABB A HALÁLOZÁSI ARÁNY BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN, MINT ÁTLAGOSAN OLASZORSZÁGBAN

Már bővebb adatokat is közöl a hivatalos kormányzati koronavírus-honlap a hazai járványügyi helyzettel kapcsolatban: igaz, az új információktól sokkal okosabbak nem leszünk, és első ránézésre is csak az látszik, hogy tényleg indokolt vidéken feloldani a korlátozásokat. De valóban így van ez? Grafikonokra rajzoltunk mindent, amit az adatokból ki tudtunk hámozni!

https://azonnali.hu/cikk/20200505_magasabb-a-halalozasi-arany-budapesten-es-pest-megyeben-mint-olaszorszagban

KI LEHET OSZTANI KEGYETLENÜL ORBÁN VIKTORT, DE VÁLASZTÁST SENKI NEM EZZEL FOG NYERNI

A magyar politika évek óta véget nem érő köröket fut le, miközben a kormánypárt és az ellenzék közös showműsorának szinte semmi találkozási pontja nincs az országban élő emberek életével.

https://azonnali.hu/cikk/20200505_ki-lehet-osztani-kegyetlenul-orban-viktort-de-valasztast-senki-nem-ezzel-fog-nyerni

A karantén parádés pillanatai: kapitális bakik a videókonferenciákon

Krumplivá változott főnök, eldobott macska, élő szeretkezés és wc-zés, hangtalan miniszterelnök. Őrült videók készültek a karanténban.

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/a-jarvanyhelyzet-egy-dologra-biztosan-ramutatott-az-emberiseg-nem-keszult-fel-a-video-konferenciakra-129451

Kásler nem árulja el, miért kellett kiüríteni a kórházakat

Szél Bernadett szerette volna megtudni, miért volt szükség a 60 százalékos ágyfelszabadításra. Per lesz belőle.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megtagadta a választ Szél Bernadett azon kérdésére, hogy mi alapozta meg a 60 százalékos ágyfelszabadítást, áll a független képviselő közleményében.

Ez volt a kérdés: „Kérem, szíveskedjék megküldeni részemre a fekvőbetegeket fogadó hazai gyógyító intézmények közfinanszírozott ágyai 60 százalékának felszabadítását előíró miniszteri utasítást, az ennek alapjául szolgáló komplex intézkedési tervet és annak döntés-előkészítő anyagait, különös tekintettel azokra a számításokra és becslésekre, amelyek a 60 százalékos ágyfelszabadítás indokoltságának alátámasztásául szolgálnak.

Kérem továbbá, hogy szíveskedjék megküldeni részemre az arra vonatkozó adatokat is, hogy hány máshol nem ellátható, át nem helyezhető és otthon nem gondozható beteggel számolt a kormány a 60 százalékos arány meghatározásánál és konzultált-e előzetesen az egészségügyi intézményekkel."

Az EMMI megtagadta a választ. Azt írták, hogy a kért adatok kiadása szerintük veszélyeztetné „a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását".

https://magyarnarancs.hu/belpol/kasler-nem-arulja-el-miert-kellett-kiuriteni-a-korhazakat-129475

Belebukott a zaklatási ügybe a BKK-vezér

Karácsony Gergely felmentette kedden Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját.

A fővárosi önkormányzat szűkszavú közleményben tudatta, hogy megválik a BKK néhány hónapja kinevezett igazgatójától. Karácsony Gergely főpolgármester protokollárisan megköszönte Varga Ivett többéves munkáját, amelyet a főváros érdekében a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a BKK stratégiai igazgatójaként, később vezérigazgatójaként végzett. Karácsony Gergely egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a cégvezető a járvány ideje alatt nem tudta olyan hatékonysággal ellátni a munkáját, mint amelyet a pandémiás helyzet következményeinek enyhítése megkövetelt volna. Ebből arra következtethetnénk, hogy a városvezetés a járvány idején bevezetett jármű ritkítások módját és ütemezését vitatta. Mint emlékezetes, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója és Fürjes Balázs a fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár április elején egyaránt kritizálta a takarékosság miatt bevezetett járatritkítást, amit erősen túlzónak találtak. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakciócsoportjának vezetője szerint Karácsony emberéletekkel játszott, mivel a zsúfolt járműveken nem lehetett betartani az előírt 1,5 méteres távolságot.

https://nepszava.hu/3076996_belebukott-a-zaklatasi-ugybe-a-bkk-vezer

Szabó Tímea: A kormánypártok háborút indítottak a nők ellen

Közösen tiltakozott több ellenzéki képviselőnő, miután KDNP-s politikusok kezdeményezésére a parlament politikai nyilatkozatban utasította el az isztambuli egyezményhez való csatlakozást.

A szavazás után Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen. A döntés elvette annak lehetőségét, hogy hatékonyan lehessen fellépni a nők és a gyermekek elleni erőszak ellen” – idézte szavait az MTI.

A képviselő elmondta: minden magyar nőért ki akarnak állni, mert az erőszak nem ismer sem pártokat, sem származást, sem vallási hovatartozást.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/05/parlament_ellenzeki_tiltakozas_isztambuli_egyezmeny/

 

Munkaerő-kölcsönzéssel képzeli el a kormány a gazdaság újraindítását

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Prohumán Kft.-vel.

A vállalat több száz céggel működik együtt, és a 10 legnagyobb foglalkoztató egyike Magyarországon – indokolta a stratégiai szintű kapcsolatot Szijjártó Péter. A járványveszély felértékeli a munkaerő-gazdálkodásban szerzett tapasztalatokat, a kormány ezért a döntéshozatalban is számít Prohumán észrevételeire – tette hozzá.

 

 Ez a cég amúgy, amelyik a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítóihoz – például egy indiai tulajdonban álló céghez – nagy számban külföldről – főként Ukrajnából, kisebb részben Szerbiából és Szlovákiából – hozott munkaerőt. A valós helyzetről itt írtunk:

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/04/munkaero-kolcsonzes-munkaero-kozvetito-ceg-prohuman-munkanelkuliseg-szijjarto-strategiai-megallapodas/

 

49 embert jelentett fel a rendőrség a hétfői tüntetés miatt

A tegnapi dudálós tüntetés kapcsán az ATV Híradója megkérdezte a rendőrséget, hogy hány autóst jelentettek fel, amiért nem ismerte el a szabálysértést. Részletes válaszukat az alábbi cikkben közöljük.

A rendőrség válaszában leírta, hogy összesen 49 főt jelentett fel. A feljelentések szabálysértések és egy esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt történtek.

Az intézkedések során voltak olyan személyek is, akikkel szemben a rendőrök több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentést tettek.

A közúti szabályok kisebbrendű megszegése miatt 31 személyt jelentettek fel, a kijárási korlátozással összefüggő magatartási szabályok megsértése miatt pedig 44 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrök visszaélés gyülekezési joggal szabálysértése miatt két főt jelentettek fel.

A fenti szabálysértéseken túl a rendőrök egy fővel szemben tettleges becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tettek.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200505-49-embert-jelentett-fel-a-rendorseg-a-dudalos-tuntetesen

 

20 éves korában megtanult magyarul, ma ő vezeti az új-zélandi kormánypártot Videó

Claire Szabó Új-Zélandon született, édesapja 1956-ban, 17 évesen hagyta el Magyarországot.

 

https://444.hu/2020/05/04/20-eves-koraban-megtanult-magyarul-ma-o-vezeti-az-uj-zelandi-kormanypartot

 

A COVID-19 járvány hatása a német belpolitikára

Tóth Beáta Nemzetközi kapcsolatok referens Antall József Tudásközpont

Németországban a COVID–19-járvány nemcsak a gazdasági, de a belpolitikai folyamatokat is alaposan felbolygatta. A válságkezelés sikerességének köszönhetően a CDU és a CSU népszerűsége megnőtt, így a német kormány jelenleg rendkívüli bizalmat élvez. Különösen figyelemreméltó ez a változás annak fényében, hogy néhány héttel ezelőtt a CDU/CSU–SPD-kormánykoalícióba vetett bizalom elillanni látszott, az emberek elégedetlensége pedig érezhető volt.

https://ajtk.hu/hu/kutatas/kutatas-blog/a-covid-19-jarvany-hatasa-a-nemet-belpolitikara

Újraindult az egészségügyi ellátás Zürös helyzet

Az ATV Start vendége Komáromi Zoltán háziorvos, szakpolitikus, DK.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20200505-ujraindult-az-egeszsegugyi-ellatas

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.