2020, május 5 - 08:22 Sajtószemle

Ezek a világ leghíresebb rendezőinek kedvenc filmjei

érdemes megkérdezni, mit gondol erről a témáról Stanley Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese vagy Quentin Tarantino. Mutatjuk, mert tanulni a legjobbaktól érdemes.

https://player.hu/kult/hires-rendezok-kedvenc-filmjei/

30-60 ezer forint a teszt ára, ami nélkül nem lehet orvoshoz, kórházba menni

Bár újraéledhet a félig lefagyott egészségügy mától, de ez igencsak nehézkes lesz, főként amiatt a megkötés miatt, mert nem sürgős beavatkozást igénylő esetben csak negatív koronavírusteszttel rendelkező beteget fogadhat az ellátórendszer. Kevés a hely, ahol csinálnak ilyen tesztet, és annak is borsos az ára.

A nem sürgős és a vírus átadása szempontjából kockázatos beavatkozásokat tehát csak úgy lehet elvégezni – az állami és a magánszolgáltatóknál is –, ha a beteg fel tud mutatni negatív koronavírustesztet, és ez a feltétele a kórházi betegfelvételnek is. Miközben idő sem nagyon volt erre felkészülni, hiszen a múlt csütörtökön jelentette be ezt a kormány

 Jelenleg a piacon féltucat magánszolgáltató végez ilyen vizsgálatot, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek. További gondot okoz, hogy miután a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/04/koronavirusteszt-ara-30-60-ezer-forint-kotelezo-maganlabor/

 

Az EU gyorsított eljárásban vizsgálja az egyik legígéretesebb koronavírus elleni szert

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos.

A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

https://24.hu/kulfold/2020/05/03/koronavirus-remdesivir-europai-unio-gyorsitott-eljaras/

Amerikának bizonyítéka van: tényleg a vuhani laborból szabadulhatott el a koronavírus

 

Donald Trump amerikai elnök csütörtöki nyilatkozata után a külügyminiszter is ráerősített arra a vonalra, hogy az új vírus a vuhani laboratóriummal függ össze.

Azt mondhatom, hogy komoly mennyiségű bizonyíték áll a rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az új koronavírus a vuhani laborítóriumból származik

- jelentette ki Mike Pompeo az ABC csatornának nyilatkozva. Arra is emlékeztetett, hogy nem ez lenne az első alkalom, amikor egy kínai laboratóriumban bekövetkező kudarc miatt szabadul el a vírus.

Bloomberg beszámolója szerint Pompeo nem fejezte be azt a mondatát, hogy a vírust emberek fejlesztették, azonban megjegyezte, hogy egyetért a hírszerzési hivatal jelentésével, ami kizárta, hogy genetikai módosításokkal vagy ember általi fejlesztésekkel alakult ki ez a vírus.

Láttam, amit a hírszerzők közössége állít. Nincs okom azt feltételezni, hogy ne lenne igazuk - fejtette ki Pompeo, azonban

NEM MONDTA KI, HOGY KÍNA SZÁNDÉKOSAN SZABADÍTOTTA A VILÁGRA A VÍRUST.

A hírügynökség cikke arra is kitér, hogy a járvány kirobbanása csak tovább növelte a feszültséget az Egyesült Államok és Kína között. Az amerikai elnök többször is vádolta Kínát, miután az USA-ban a vírus már 66 ezer áldozatot követelt. Trump már csütörtökön azt mondta, hogy látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem tárt fel az említett bizonyítékokról, viszont közölte: büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen.

Az elnök már korábban is válaszokat követelt Pekingtől a vírus eredetére vonatkozóan. Mike Pompeo most úgy vélekedett, hogy

Kína úgy viselkedett, mint ahogyan a tekintélyelvű rendszerek szoktak: megpróbálta elrejteni és összezavarni a valós folyamatokat.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200503/amerikanak-bizonyiteka-van-tenyleg-a-vuhani-laborbol-szabadulhatott-el-a-koronavirus-429664

Kövér László szerint egyre kevesebb az esély arra, hogy normális viszonyok legyenek a parlamentben

Kövér László a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút ma reggel. Az Országgyűlés elnöke többek közt arról beszélt, hogy napról napra amortizálódik a demokrácia intézményrendszerébe vetett közbizalom a világban, a szembenálló felek pedig sehol sem válogatnak az eszközökben, különösen, ha egymás lejáratásáról van szó.

Kövér szerint ha „a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet”, ami viszont teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert. A fennálló állapotok akár anarchiához is vezethetnek, figyelmeztet a házelnök:

„hiszen hogyha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.”

Mindez azonban Kövér értékelésében nem a Fidesz hibája, a kormánypárt ugyanis a „maga ura maradt”, mivel, ahogy a házelnök fogalmazott, „soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy ne a szívünk szerint dönthettünk volna, vagy ne a legjobb meggyőződésünk szerint dönthettünk volna arról, hogy mi ennek az általunk szolgálni akart nemzetnek az érdeke”. Az ellenzék ezzel szemben nem ilyen.

https://merce.hu/2020/05/03/kover-laszlo-szerint-egyre-kevesebb-az-esely-arra-hogy-normalis-viszonyok-legyenek-a-parlamentben/

A kormánylap már legszívesebben eltiltaná a feministákat a közhatalomtól, akiket “irtózatnak” nevez

„A politika sok nőben megöli a nőt” – kezdődik a Magyar Nemzet legújabb, ellenzéki szereplőket, azon belül is leginkább nőket gyalázó, Az irtózat hasznáról című cikkében. A kormánypárti médiabirodalom vezető napilapjának újságírója, Ágoston Balázs úgy véli, hogy

a feminizmus, különösen, ha közpolitikai szerepvállalással társul, megsemmisíti a nőben a nőiséget.

A cikk több női politikusra utalást tesz, akiknek többnyire a külsejét támadja: Angela Merkellel kezdi („a rosszul szabott, Honecker szagú NDK-s konfekciókosztümben feszülő megkeseredett kudarc”), majd Bangóné Borbély Ildikóra tér rá („a gyurcsányista kampány arcaként a gyalázat nagykönyvébe feljegyzett vörös kofát, aki hol népfrontos földön fetrengést vezényel a köztelevízióban randalírozva, hol patkányoknak nevezi a nála különbeket”), aztán Szabó Tímeára („egykor csinos, benső űzöttsége által mára lombrosói iskolapéldává torzult párbeszédképtelen fiatalasszony, a lelki rútság, a feneketlen magyarellenes gonoszság megtestesítője”), végül Szél Bernadettre („a legújabban viselt lágerfrizurájával Brecht markotányosnőjére, Kurázsi mamára emlékeztető akcionista”).

https://merce.hu/2020/05/03/a-kormanylap-mar-eltiltana-a-feministakat-a-kozhatalomtol-akiket-irtozatnak-nevez/

Itt a Magyar Nemzet cikke

Az irtózat hasznáról

Ágoston Balázs

A Marianne-okkal kezdődött. Párizs e jelképes névben összegzett kültelki szövőnőinek fogatlan röhögése elmaradhatatlan kísérője volt az örök baloldal első terroruralmának, a francia nemzet színe-javát vérszomjas nyakazásokkal elpusztító jakobinus tömeggyilkosságoknak. Nyomukban jártak az olyan kívül-belül zaklatott csúfságok, mint Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Dolores Ibárruri, Hámán Kató, a Szabó Ervinnel együtt terrormerényletről ábrándozó Duczynska Ilona és mind-mind az ÁVH és az internacionalista baloldal elvtársnői szerte a világon.

Megannyi elrontott élet, a feminista ideológia mögött szűkölő keserves gyűlölet, mindenféle kielégítetlenségből fakadó sötét életbosszú.
Egykor az emberek borzongással vegyes szánalommal tekintettek az ilyen békétlenekre. A hártyás tekintetű vak indulat a férfit is tébolydai veszetté rettenetesíti, elég csak a hisztérikus Tordai Bencére vagy az operett-Szamuely Jakab Péterre gondolni. A belekódolt gyengédséget önnön izzó gyűlöletében elégető nőt azonban mindez nőiségében megsemmisíti. Nő számára elképzelhetetlen ennél irtóztatóbb végzet. Ezért elmúlt, szabadabb korokban a bölcsek gondosan elzárták a közhatalom grádicsait a zilált, bolygó lelkek elől.

A korlátlan demokrácia azonban a maga hordalékát is életünkre zúdítja, és ma már nem pusztán a tömegek erkölcs- és értelemsüllyesztő lázadását szenvedjük el, hanem az elmebaj totális rémuralma jegyében a nőiség mindennapos meggyalázásának vagyunk tanúi

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-irtozat-hasznarol-8067080/

 

Több millió embernek kell felbátorodnia, ha eddig hallgatott az operatív törzsre

Most, hogy a kormány az „élet” és a gazdaság újraindítására készül – különösen vidéken, ahol jövő héttől kezdve lazítják a korlátozásokat -, egyre fontosabb kérdés, hogy az emberek mennyire mernek majd kimozdulni az otthonukból. Az ország gazdaságának több mint felét a szolgáltatások adják, és ezen belül sokak boldogulása attól függ, hogy az emberek beülnek-e az újra kinyitott éttermekbe, vesznek-e majd ki szobát a szállodákban, vagy mennyire térnek vissza a divatüzletekbe.

 

Ez csak akkor képzelhető el, ha biztonságban érzik magukat, és ezt csak részben tudják befolyásolni az üzemeltetők az olyan körülményekkel, hogy milyen messze helyezik el egymástól az asztalokat, vagy hogy maszkban lesznek az alkalmazottak. Szükség van hozzá bizalomra is, hogy a kormány a lehető legjobb információk alapján hozza meg a döntéseit – ezen nem segített sokat, hogy eddig főleg egyenruhásokat mutattak a képernyőn szakértők helyett.

 

https://g7.hu/kozelet/20200430/tobb-millio-embernek-kell-felbatorodnia-ha-eddig-hallgatott-az-operativ-torzsre/

 

400 óra túlszolgálat - Aktiválta a rabszolgatörvényt a kormány a hadseregnél

Vég Márton mfor.hu

Akár a 400 órát is átlépheti az éves túlszolgálat időkerete a magyar honvédségnél - szól a legújabb kormányzati törvényjavaslat. Ez eddig 300 óra volt. Ráadásul a veszélyhelyzetben teljesített túlszolgálat nem is számít. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/400-ora-tulszolgalat--aktivalta-a-rabszolgatorvenyt-a-kormany-a-hadseregnel.html

 

Merkely: ősszel jobban terjedhet a koronavírus

A rektor az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány első hulláma, úgy tűnik, szépen lassan lecsendesedik, várhatóan az új fertőzöttek aránya tovább csökken. Ezzel együtt fontos, hogy a magyarok továbbra is tartsák a távolságot, a higiéniai szabályokat.

Merkely Béla azt mondta, a nyár nem kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A szabadban nem, a zárt közösségekben, például idősotthonokban, még akkor is terjedhet – hívta fel a figyelmet. Ősszel ismét jobban terjedhet a betegség, de hogy mennyire, az sok mindentől függ – közölte.

https://24.hu/kozelet/2020/05/03/merkely-bela-koronavirus-jarvany-szures/

Újabb plakátkampányt indított a kormány

Az MTI fotósa Pécsen fényképezte le a kormány új plakátkampányának legújabb darabjait. Az alábbi képeken látható, hogy az új kormányplakátok a koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítik.

https://24.hu/belfold/2020/05/03/plakat-kormanyplakat-plakatkampany-gazdasagvedelmi-akcioterv/

Pető Iván: Magyar vagyok és turista

Orbán Viktor a rendszerváltás óta a legsikeresebb magyar politikus.

Ez kétségtelen.

Az utóbbi harminc évben milyen tulajdonságok szükségesek a politikusi sikerességhez Magyarországon?

A rendszerváltásnál azt gondoltam, hogy elsősorban szilárd morális alapok kellenek, a szerepléshez való affinitás, valamint alapos társadalomismeret.

És most mit gondol?

Most sok meghatározó helyen a populizmus a siker legfőbb feltétele. Az ilyen politikus nem mintát ad, hanem képviseli a széles közönség számára legkönnyebben fogyasztható normát, függetlenül minden más indokolt szemponttól. Az Egyesült Államokról még pár éve is azt hittem, ott aztán kontrollált a rendszer, ha alkalmatlan alakok kerülhetnek is a csúcsra, azokat kézben tartja a profi apparátus. Reagan vagy az ifjabb Bush intellektuális és politikai kvalitásai finoman szólva sem voltak lenyűgözők, de náluk ez működött, miközben Donald Trumphoz képest héroszok voltak. Európa is bajban, lásd a britek brexitjét, az olaszok Salvinijét, s a komplett Kelet-Európát. Lengyelország Kaczyńskije rémes, Szlovákiában egy nehezen kiszámítható populista győzött a választáson, erős a szélsőjobbos nacionalista alakulat, a második legnagyobb erő Fico pártja. Romániában majdnem mindegy, hogy a szociáldemokraták vagy a magukat liberálisnak nevezők kormányoznak, Orbán-közeli elveket, praxist képviselnek.

https://24.hu/kozelet/2020/05/03/peto-ivan-rendszervaltas30-szdsz/

Kinek a kezén halad át a Budapestről Hargita megyébe küldött pénz, és mi a valódi cél

Balázs László épphogy bejegyezte cégeit, azonnal 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) értékű vissza nem térítendő támogatást kapott. Nem is csoda: testvére üzleti partner Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor közeli embereivel. A Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázaton nagy sikere volt az Igazi Csíki Sör sörgyár tulajdonosának is.

Az említett pályázatot a Székelyföldön megvalósítandó, nagyszabású mezőgazdasági beruházások céljából hirdették meg. A Pro Economica Alapítvány Romániában bejegyzett magánalapítvány, amely ennek a magyar kormány által finanszírozott pályázatnak a menedzselésével foglalkozik.

A Pro Economica Alapítvány november végén, egy másik témájú közleményben elrejtve tette közzé néhány nyertes nevét. Az a tény, hogy a nyertesek nevét részben közzétették, újdonság, mert 2019 júliusában a nyertesek listáját oly módon közölték, hogy abból nem tűnt ki, melyek azok a román társaságok, amelyek 24 milliárd forint (72 millió euró) összértékben kaptak vissza nem térítendő pénzeszközöket.

A később, november 28-án közzétett lista 24 nevet tartalmaz a 66 nyertesből. Ezek összesen 8,7 milliárd forint támogatást kaptak. Az alapítvány közleményéből megtudjuk, hogy az intézménynek sikerült november végéig szerződést kötnie ezekkel a vállalkozókkal.

https://ziarharghita.ro/hu/mainile-prin-care-trec-banii-trimisi-de-budapesta-in-harghita-si-adevaratul-lor-scop-2

Szerbiának 300 ezer maszkot küldtünk, de a szakképzős tanulók maguknak varrják, hogy el tudjanak menni vizsgázni

Csaknem 100 ezer maszkot készítettek a szakképzésben tanulók - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.

Az összefogás jegyében az ITM fenntartásában lévő szakképzési intézmények az elmúlt időszakban sorra csatlakoztak a járvány elleni védekezést segítő kezdeményezéshez. Jelenleg 34 szakképzési centrum tagintézményeiben készítenek maszkokat a végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként - írták.

A közlemény szerint a csaknem 100 ezer textil szájmaszkból a helyi önkormányzatok közvetítésével már kórházak, szociális intézmények és idősotthonok is kaptak. Az újabban előállított készleteket az intézmények saját diákjaiknak tartották fenn, hogy

azokat a májusi szakmai vizsgák idején használhassák.

Az ITM hangsúlyozta: minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, a kockázatoknak jobban kitett szakemberek és idősek segítését szolgálja – jelentette a távirati iroda.

Eközben külünös módon bőven jutott a maszk például Észak-Macedóniának:

https://168ora.hu/itthon/maszk-diakok-szakkepzes-vizsga-varras-184906

Fekete-Győr: Nekünk kell befejeznünk a rendszerváltást

A Momentum elnökének publicisztikája a hvg.hu számára a szabadon választott parlament megalakulásának harmincéves évfordulója alkalmából.

https://hvg.hu/itthon/20200502_FeketeGyor_Nekunk_kell_befejeznunk_a_rendszervaltast

Falus Ferenc: Orbán jövendölését a második hullámról nem kell elhinnünk, mert amiket eddig mondott, azok sem bizonyultak igaznak

"Pont annyira megalapozott, mint ahogy azt mondta, hogy május 3-án tetőzik a járvány," mondta Orbán Viktor pénteki bejelentéséről, miszerint október-november körül visszatér a járvány, Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos a Hírklikknek adott interjúban elmondta, hogy nyilvánvalóan hasra ütés alapján jelölte ki a kormányfő a tetőzést, és ugyanilyen hasra ütésszerű a második hullám időpontja is. 

"A csúcs az azt jelenti, hogy onnan kezdve, kevesebb lesz a megbetegedés. Lehet itt plató, vagy bármi, a 3-a csakis azt jelenti, hogy onnan kezdve, nincs emelkedés. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy május 3-val a miniszterelnök megbukott. Legalábbis, mint delphoi jós. Ez tehát nem jött be," 

mondta Falus. Szerinte az nem megy, hogy "bejelentem: május 3-a a járvány magyarországi csúcsa, majd másnap bejelentem, hogy egy nappal később, azaz május 4-én érettségi vizsgák következnek,

https://444.hu/2020/05/01/falus-ferenc-orban-jovendoleset-a-masodik-hullamrol-nem-kell-elhinnunk-mert-amiket-eddig-mondott-azok-sem-bizonyultak-igaznak

Korrupcióval vádolják az Európai Úszószövetség vezetőit, köztük Gyárfás Tamást is

Korrupcióval vádolják az Európai Úszószövetség (LEN) három vezetőjét, köztük Gyárfás Tamást is. A vádak középpontjában a szövetséget vezető Paolo Barelli, és jogtalan kifizetések állnak, derült ki egy több laphoz eljuttatott dokumentumból. A LEN elutasítja a vádakat.

A LEN gyanús ügyeiről a Swimming World, a német Frankfurter Allgemine Zeitung, az angol Sunday Times és az ausztrál Daily Telegraph hozott le részleteket. 

Az írták, hogy a LEN három, szinte ismeretlen céggel kötött szerződéseket az elmúlt években, majd valós teljesítmény nélkül számláztak nekik. Ezeket a szerződéseket az elnök Barelli, Gyárfás Tamás és az angol David Sparks ellenjegyezte a LEN részéről.  

A LEN az Elevan céggel televíziós jogdíjakkal kapcsolatos tanácsadásról szerződött, a cég 2016-ban és 2017-ben százalékos részesedést kapott a jogdíjakból, miközben a LEN tévés partnere az European Brodcast Union nem is hallott az Elevanról, és azt állították, hogy sosem vett részt a tárgyalásokon harmadik fél. 

 

https://index.hu/sport/uszas/2020/05/03/len_korrupcios_vadak_paolo_barelli_elnok_gyarfas_tamas_alairo_elevan/

 

Szomorú története van Orbán Viktor kis angyalkájának

BLIKK,FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR MAGYAR NEMZET

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett hivatali fotókon rendre megfigyelhető az íróasztalon egy pici, üvegből készült angyalka – hívja fel a figyelmet a Blikk.

Legutóbb akkor tűnt fel a tárgy, amikor a miniszterelnök a kijárási korlátozások enyhítését jelentette be a Karmelita kolostorban.

A lap utánajárt, mi ez az angyal. Több, a miniszterelnök környezetében dolgozó emberrel is beszéltek, így kiderült: a tárgynak meglehetősen szomorú története van.

– Amikor a Parlamentből a Karmelitába költözött a kormányfő, két tárgyhoz ragaszkodott: a gyerekeiről készült fotóhoz, illetve ehhez a kis üvegdíszhez. Ez utóbbi a hét évvel ezelőtt fiatalon elhunyt Szalai Annamáriához, a zalaegerszegi Fidesz alapítójához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács néhai elnökéhez kötődik – árulta el a Blikknek Orbán Viktor egyik kollégája.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/szomoru-tortenete-van-orban-viktor-kis-angyalkajanak-8073101/

Megkövetem a magyarokat Donald Tusk sértő szavaiért

MTI MAGYAR NEMZET

Konrad Sutarski

A nemzeti érzelmű lengyelek nevében – akik évszázadok óta nagy barátai a magyar nemzetnek –, Magyarországon élő lengyel állampolgárként megkövetek minden magyar embert azokért a sértő szavakért, amelyeket Donald Tusk intézett a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz.

 

Jelenleg Tusk olyan európai, aki a néppárt elnökeként együttműködik azokkal a liberális elitekkel, amelyek a keresztény gyökerű Európa, benne a mi országaink megsemmisítésére törekszenek, vagyis a barikád másik oldalán áll, nem úgy, mint Magyarország miniszterelnöke, aki a PiS-szel és elnökével együtt védelmezi közös hagyományainkat és szuverenitásunkat. És most ráadásul – sértő kifejezéseket használva Magyarország miniszterelnökével szemben – Tusk megmutatta, mit jelent neki az Orbán Viktorhoz fűződő barátság, mit jelent a magyarokhoz fűződő partneri kapcsolat. Donald Tusk tehát európai, de már nem lengyel.

A szerző Magyarországon élő lengyel költő-író, a Magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat egykori elnöke

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/megkovetem-a-magyarokat-donald-tusk-serto-szavaiert-8072489/

 

Guten Tag, Herr Präsident!

KLAUS JOHANNIS ORDAS SZAVAIVAL MEGMÉRGEZTE MINDEN MAGYAR EMBER KOLLEKTÍV EMLÉKEZETÉT

Bereczki Csaba MAGYAR NEMZET

 

Az emlékezés nem ismer könyörületet.

Elég egy hang, egy gesztus, egy női vádli, egy illat, és vége a jelen időnek. Nem a múlt terhe nyom maga alá ilyenkor. Az álmok, a létezés örökkévalósága, a soha el nem múló elmúlás édes érzete kerít hatalmába, és engedem, hadd vigyen. A születésen és a halálon kívül talán a szerelem az egyetlen őszinte állapot. Ez a mi Szentháromságunk. Ilyenkor nem lehet spekulálni, nincs kamu, kibúvó, haladék. Ezeket nem lehet megúszni. Egy egész életre lebontva, bizony ez nem sok az őszinteségből, az igazságból. Az emlékek és az álmok teszik elviselhetővé a köztes időt. Mert az emlékek idővel álmokká válnak. Ha nem így lenne, az emlékek is agyonnyomnának.

Álmodom és emlékszem. És ilyenkor minden olyan egyszerűnek és igaznak tűnik.

A minap egy férfihang szakított fel bennem emlékeket. Románul beszélt. És gúnyosan néhány magyar szót használt.

És akkor elindult a film.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/guten-tag-herr-prasident-8067104/

 

A 444 dolgozója lett Karácsony Gergely helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor kabinetfőnöke

origo

Kabos Eszter, a 444 tudományos rovatának a Qubitnak a munkatársa lett Kerpel-Fronius Gábor, momentumos főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke - vette észre az Origo. Itt az újabb, meglepőnek nehezen nevezhető jele annak, hogy milyen szoros átjárás van a Soros-közeli Momentum és a hazai Soros-világ között. 

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a februári posztra, amelyben a korrupcióellenességért felelős főpolgármester-helyettes bemutatta közvetlen kollégáit. 

Soros-blogjától a Városházára

A momentumos politikus segédje ezt megelőzően a Soros-blog "tudományos" rovatánál, a Qubitnál dolgozott, ahol elsősorban gazdasági, tudományos témákban publikált írásokat. Utolsó cikke három nappal az önkormányzati választást megelőzően jelent meg.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200503-kerpel-fronius-gabor-kabinetfonoke-egy-444es-ujsagiro-lett.html

 

Nagyon komoly inflációs nyomás jön a koronavírus-válság nyomában

444: Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus órási gazdasági károkat okozott ugyan, de a globális pénzügyi rendszer nem omlott össze ebben a válságban. Ez azt jelenti, hogy a 2008 után bevezetett védelmi rendszerek jól működnek? Jól vizsgázott az előző válság után kiépített globális pénzügyi rendszer?

Pozsár Zoltán: Igen, ez mindenképpen így van. 2008 után felépítettük az egész Basel III rendszert, ez a nagy, rendszerszinten fontos bankoknak szigorúbb likviditási követelményeket határoz meg, és azt is előírja, hogy vészhelyzetek esetére több tőketartalékuk legyen. Emiatt sokkal inkább fel voltak készülve egy ilyen viharra, mint 2008-ban.

Ha a koronavírus 2008-ban csap le, akkor a bankrendszer összeomlott volna.

https://444.hu/2020/05/04/nagyon-komoly-inflacios-nyomas-jon-a-koronavirus-valsag-nyomaban

A legnagyobb Orbán-rajongó a parlamentben

Dr. Aradszki András 1990 óta tagja a Kereszténydemokrata Néppártnak, de Érden kívül, ahol korábban alpolgármester volt, jórészt ismeretlen. A Fidesz-KDNP színeiben 2010-ben jutott be a Parlamentbe, azóta a KDNP-frakció tagja, egyike az Orbán Viktor szerint 133 legbátrabb magyarnak.

https://444.hu/2020/05/03/a-legnagyobb-orban-rajongo-a-parlamentben

 

Operatív Törzs: A vidéki éttermek megnyitásakor kint lehet enni, de vécére be szabad menni

Az Operatív Törzs a napi sajtótájékoztatója elején köszöntötte anyák napja alkalmából az édesanyákat, majd elmondták, hogy 2998 az igazolt fertőzött, 129 ember már meggyógyult. 340-re nőtt az elhunytak száma, tegnap óta öten haltak meg. Most 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

https://444.hu/2020/05/03/operativ-torzs-a-videki-ettermek-megnyitasakor-kint-lehet-enni-de-vecere-be-szabad-menni

A gazdaság visszaesése a kormányzati jóslatoknál is mélyebb lehet - Interjú Parragh Lászlóval

Sokaknak gondot fog okozni, hogy csak három hónapig folyósítják az álláskeresési járadékot - ismeri el Parragh László, az MKIK elnöke, ám nem zárja ki, hogy növeljék annak időtartamát.

Milyen mélységű visszaesésre számít a gazdaságban? A recessziót, az elhúzódó válságot maga a pénzügyminiszter vetette fel. Nem kockáztatnám meg, hogy olyan konkrét számokat említsek, mint amilyeneket a jegybank vagy a Pénzügyminisztérium mondott. Az ilyesminek az a veszélye, hogy önmagát megvalósító jóslattá válik. Ugyanakkor a gazdaság jelentős mértékű visszaesésére számítok, nem lepődnék meg, ha a GDP akár két számjegyű százalékos mértékben zuhanna az idén. Elég csak a járvány által elsőként sújtott Kínára gondolnunk, ahol az első negyedévben a tervekhez képest többszörös volt a fogyasztás visszaesése, 2-3 százalékra számítottak, ehelyett 25 százalékot mértek.   

https://nepszava.hu/3076761_a-gazdasag-visszaesese-a-kormanyzati-joslatoknal-is-melyebb-lehet-interju-parragh-laszloval

A kormány a bankokat védi

Az önkormányzatoknak miért nem járnak később vissza a hitelintézetekhez hasonlóan a kormány által most a járvány miatt tőlük elvont tízmilliárdok - kérdi az MSZP-s Tóth Bertalan. Mert a két ügy nem ugyanaz - véli a pénzügyi tárca.

https://nepszava.hu/3076753_a-kormany-a-bankokat-vedi

Hargitai Miklós Nemzeti tőke

Hogy az önkényes alapon kiválasztott, kizárólag a lojalitás, illetve a miniszterelnöknek tett szolgálatok és a rokoni kapcsolatok alapján fölemelt NER-hűbéresek előzmény és teljesítmény nélküli gazdagodása arcpirító, azzal természetesen a jobboldali választó, a fideszes pártelit és Orbán Viktor kormányfő is tisztában van. De eddig legalább volt hozzá mitológia: ha sántított is, de a legelvakultabb híveknek, illetve kocsmai beszélgetésekhez (a második-harmadik kör után) azért megfelelt. Valahogy úgy hangzott, hogy a nemzeti tőkés osztály kialakítása a nemzetépítés szerves része, a nemzeti tőkés pedig annyival jobb minden másfajta tőkésnél, hogy nemzeti, tehát magyar, azaz magyar melóst foglalkoztat, és a definícióból következően magyar érdeket szolgál. 

https://nepszava.hu/3076778_nemzeti-toke

Gyorsított eljárásban vizsgálja az EU a Remdesivirt

A döntés néhány napon belül megszülethet.

A skandináv ország gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a Remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a Remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos. A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a Remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen.

https://nepszava.hu/3076745_gyorsitott-eljarasban-vizsgalja-az-eu-a-remdesivirt

Szaktanár a magyarérettségiről: viszonylag könnyű dolguk van a diákoknak

Érettségizőbarát szöveget kaptak a diákok a magyarérettségi első részében – így nyilatkozott a HVG oktatási szakportáljának, az Eduline-nak egy szaktanár a vizsga idei feladatait látva.

"A diákoknak lesz elég idejük megoldani a feladatsort, ugyanis a legtöbb kérdés a szövegből visszakereshető információkra kérdez rá" – mondta a lapnak a szaktanár, aki szerint a feladatok aktuálisak és a diákok számára is ismerősek.

Arról is beszélt, hogy a diákok nagy valószínűséggel az érvelést fogják választani, mert azt lehet a legrövidebb idő alatt megoldani, a hivatalos levél ennél több időt vesz igénybe.

https://hvg.hu/itthon/20200504_magyarerettsegi_2020_feladatok_szaktanari_velemeny

Müller: Nem lehet úgy orvoshoz menni, mint a járvány előtt

A legfontosabb változás ma, hogy részlegesen újraindul az egészségügy, ennek részleteiről is beszél Müller Cecília. Arról egyáltalán nem beszélt, hogy bizonyos ellátásokat negatív PCR teszttel lehet igénybe venni, ahogy arról sem, hogyan lehet ilyen teszteket csináltatni.

https://hvg.hu/itthon/20200504_Muller_Nem_lehet_ugy_orvoshoz_menni_mint_a_jarvany_elott

Gera Marina: "Nem is értettem, hogyan kerülhetek Orbán Viktor közösségi oldalára"

A nagy sikerű Örök tél főszereplője részben családi emlékekből építette fel az Emmy-díjas film szerepét. Azért az alakításért is megküzdött, de azt meséli, pályafutása több fontos lépését sem adták ingyen. Gera Marina színésznővel beszélgettünk.

·         Hogyan alakult a színházi pályája a filmes munka közepette?

·         Kik gratuláltak neki az Emmy-díj után?

·         Hogyan áll külföldi filmes karrierje?

https://hvg.hu/360/202018_gera_marina

Káosszal fenyeget a Brexit a koronavírus miatt

Sem a tárgyalások, sem a vámosok felvétele nem halad a várt ütemben.

Súlyos ellátási zavarokat okozhat a Brexit, a briteknél ugyanis legalább ötvenezer vámtiszt hiányzik – írja a Bloomberg. A portál a brit logisztikai ipar szövetségére hivatkozva arról számol be, hogy a koronavírus miatt leállt a vámosok felvétele, ami azzal fenyeget, hogy az év végéig sem sikerül feltölteni a szükséges létszámot.

Ez azt jelenti, hogy még akkor is káosz várhat a britekre, ha sikerül az Európai Unióval kiegyezni a jövőbeli partnerségről, hiszen még ebben az esetben is legalább 200 millió újonnan bevezetendő vámnyilatkozatot kell kezelnie a szolgálatnak.

Nem ez az egyetlen probléma: a nemzetközi szállítókat tömörítő helyi szövetség vezetője például arról beszélt a Bloombergnek, hogy a járvány miatt máig nem sikerült elindítaniuk a sofőröket segítő, az állam által is támogatott oktatási programot.

https://hvg.hu/gazdasag/20200504_Kaosszal_fenyeget_a_Brexit_a_koronavirus_miatt

A WHO szerint tévesek a tesztek, amelyek a gyógyultaknál újrafertőződést mutattak

A világszervezet munkatársa, Maria van Kerkhove szerint a tüdő elhalt sejtjei miatt lehet ismét pozitív a koronavírusteszt a gyógyult pácienseknél, ez azonban – legalábbis a jelenlegi információk alapján – nem jelent problémát.

https://hvg.hu/tudomany/20200504_who_vrusteszt_koronavirus_ujrafertozodes_maria_van_kerkhove

Szabad szemmel: Magyarországon pont akkor tartják az érettségit, amikor a csúcspontjára ér a fertőzés

A francia lap arról ír: a diákok meg vannak rémülve, a halasztást pedig nem teheti meg az, aki már az idén meg akarja kezdeni főiskolai tanulmányait.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3076780_szabad-szemmel-magyarorszagon-pont-akkor-tartjak-az-erettsegit-amikor-a-csucspontjara-er-a-fertozes

Marosán György A koronavírus-járvány – a vezénylőteremből szemlélve

Ami igazán aggodalmat keltő, hogy a vezénylőteremben ülők egyre gyakrabban döbbennek majd rá: nem értik, hogyan működik a világ. Ezt a helyzetet teszi még veszélyesebbé, ha – ostobaságból vagy hiúságból – ezt nem ismerik be és a pillanatnyi népszerűségük szemszögéből hoznak döntéseket.

A járványokról született alkotások – Boccaccio Dekameronjától Gabriel García Márquez Szerelem a kolera idején című művéig – „békeidőkben” is kézzelfoghatóvá teszik, hogyan zökkent ki az élet a normális kerékvágásból. Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt a modern világ több milliárd polgára élte át megszokott komfortzónájának szétesését. Ám a helyzet valójában még aggasztóbb. Napjaink krízistörténete ugyanis a globális válságkorszak egyik, de nem egyedülálló tünete. Az elkövetkező évtizedekben az élet sok területén – a gazdaságban, a politikában, a természeti környezetben – alakulhatnak ki váratlan válságok. Ezek – lásd a koronavírus-járványt – felkészületlenül érik a nemcsak a társadalmakat, de a krízisek kezelésére felhatalmazottakat is. A „vezénylőteremben” helyet foglalók szokatlan követelményekkel szembesülnek: úgymint a válság létének késlekedés nélküli fel-, és beismerése, a szakmailag megalapozott döntés, majd a következetes végrehajtás. Sőt, még arra is képesnek kell lenniük, hogy a beavatkozásokat gyorsan korrigálják, ha a következmények nem a várakozásnak megfelelően alakultak.

https://nepszava.hu/3076578_a-koronavirus-jarvany--a-vezenyloterembol-szemlelve

Merkely Béla nem akar miniszter lenni, hosszú távú tervei vannak a SOTE élén videó

Nincs Kásler Miklós és közte háború. Erről Merkely Béla, a SOTE rektora beszélt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában. Merkely Béla nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy akar-e miniszter lenni. Mint elmondta: a SOTE talán Közép-Európa legjobb egyeteme, neki pedig 10 éves program ennek az egyetemnek a fejlesztése. Merkely Béla beszélt arról is, hogy azért állt ki Cserháti Péter, az Országos Rehabilitációs Intézet leváltott igazgatója mellett, mert tisztességes embernek és kiváló orvosnak tartja.

A négy magyarországi egyetem koordinálásával pénteken elindult tesztelésről Merkely Béla elmondta: a későbbiekben lesz lényeges az, hogy hol vannak a betegek, innen lehet tudni, hogy hol lehet számítani a járvány későbbi fellángolására. Merkely Béla elmondta azt is, hogy a vírus örökítőanyagát kimutató teszttel végzik a pénteken elindított tömeges tesztelést, de minden résztvevőnél vizsgálják az antitest jelenlétét is.

 

Merkely Béla szerint nyáron nem várható a koronavírus-járvány újabb hulláma, ősszel viszont nem zárható ki egy újabb hullám. 

 

http://www.atv.hu/videok/video-20200503-heti-naplo-svaby-andrassal-1-resz-2020-05-03

 

Márki-Zay annyival csökkenti a bérét, amennyivel Lázár és Orbán emelte a sajátját

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn reggel a Facebook-oldalán azt írta, a Fidesz fizetett hirdetésben kéri számon rajtam és az alpolgármester asszonyon, hogy miért nem csökkentik a fizetésüket, miközben a fideszes parlament 11,4 százalékkal emelte a sajátját, Orbán 2 milliárdot adott saját vejének jachtkikötőre, 17 milliárdot adtak Mészárosnak egy 6 milliárdért vett és azóta csődbe vitt erőműre és 700 milliárdért építik a teljesen értelmetlen kínai vasutat.

Mint írta,képviselőink és alpolgármester asszony már eddig is fizetésük jelentős részét nevesítetten a járvány áldozatainak ajánlották fel, csatlakozva hozzájuk a következő három havi bérem nettó 11,4 százalékát a bajban lévő családoknak adom, ezzel annyival csökkentve a béremet, amennyivel a parlamenti képviselők emelték a sajátjukat.

 

 

Egyben türelmetlenül várja, hogy Lázár János sajtója mikor fogja fizetett hirdetésben követelni, hogy:

·         Juhász Tünde ajánlja fel azt a több mint 2 milliót, amit a saját hivatala fizetett neki a saját pesti lakásának bérletére;

·         Végh Ibolya ajánlja fel azt a legalább 15 milliót, amit az általa vezetett önkormányzattól vett lakásokon nyert;

·         Havasi Katalin ajánlja fel azt az egymilliót, amit koncepciós perben tőlem megítélt neki a Szegedi Törvényszék.

 

https://24.hu/belfold/2020/05/04/marki-zay-peter-bercsokkentes/

 

A KDNP politikai nyilatkozatban utasítaná el az isztambuli egyezmény ratifikációját

Magyar Hírlap

 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikai nyilatkozatot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője javaslatukat indokolva az MTI-nek kiemelte: az egyezményben lévő ideológiai megközelítés a magyar jogrenddel és saját meggyőződésükkel is ellentétes.

Rámutatott: a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt „a romboló genderszemlélet” bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra  menedékjog nemi alapon történő biztosítását.

Mivel a magyar emberek már számos alkalommal kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket, ezért nem tudnak támogatni olyan egyezményt, amely felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200504-a-kdnp-politikai-nyilatkozatban-utasitana-el-az-isztambuli-egyezmeny-ratifikaciojat

 

Brüsszelben is vevők a második Soros-tervre

Magyar Hírlap

A spanyol szocialista kormány után a szintén baloldali olasz uniós biztos is támogatja az amerikai milliárdos ötletét az örökjáradék jellegű kötvényekről

Nem adja fel George Soros, újabb cikkben győzködi a hosszú távú adósrabszolgaság előnyeiről az euró­pai országokat a milliárdos. Bár több szocialista vezető is támogatja az ötletét, a magyar kormányfő egyértelműsítette, hazánk ellenáll a nemzetállamok elleni újabb támadásnak.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200504-brusszelben-is-vevok-a-masodik-soros-tervre

Kondor Katalin

Magyar Hírlap

Mi lesz veled, emberke?

Nehéz felfognunk, jogra és igazságra érzékeny embereknek, hogy a haza árulás nem büntethető a „modern és roppant demokratikus” Európában. Márpedig a legvadabb hazugságoknak sincs semmi következményük

Ahogy Európa egyes országai óvatosan enyhíteni kezdtek a rendkívüli helyzet miatt meghozott jogszabályaikon, nyomban megszólalt például a világ álliberálisainak előretolt helyőrsége, maga Soros György is

Naná, hogy a vírus utáni időkről mondta el magvas gondolatait, szigorúan csak pénzügyi szempontból, mert ő biztos benne, hogy ezután is a pénz meg a pénzvilág urai fogják uralni az életet.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200504-mi-lesz-veled-emberke

NEM VÁLLALTAM KITÖRŐ LELKESEDÉSSEL A BIZOTTSÁGI ELNÖKI POSZTOT – GAJDA PÉTER AZ AZONNALINAK

Hogyan lett egy újabb felháborodás főszereplője Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere, akivel kapcsolatban tavaly korrupció gyanúja merült fel? Miért gondolták a szocialisták, hogy ilyen előzménnyel jó ötlet lesz pont Gajdát javasolni az egyik fővárosi bizottság elnökének? Az érintettek mondják el az Azonnalinak!

Ez nemcsak a Fidesz-KDNP-nél szült felháborodást, még a Momentum is arra kérte Karácsony Gergelyt, vonja vissza a jelölést. De hogyan látják az ügyet az érintettek, köztük az MSZP, Gajda Péter és a Momentum? És mi lesz a kispesti korrupciós ügyeket vizsgáló önkormányzati bizottsággal? Az Azonnali megkereste az érintetteket.

Na de mi a baj Gajda Péterrel?

https://azonnali.hu/cikk/20200502_-nem-vallaltam-kitoro-lelkesedessel-a-bizottsagi-elnoki-posztot-gajda-peter-az-azonnalinak

„A szoknyám alá nyúlt” – Egyre többen vádolják zaklatással Joe Bident

A demokrata elnökjelölt állítólag több női kollegájához közeledett az akaratuk ellenére, és előkerült egy súlyosabb ügy is. A korábbi alelnök tagad.

„Joe Bidenről kezdett mesélni nekem: a falhoz szorította és a szoknyája alá nyújt”.

Így számolt be Lynda LaCasse a CNN-nek és a Business Insidernek arról a beszélgetésről, ami a kilencvenes évek középén zajlott közte és a szomszédja, Tara Reade között, aki szexuális zaklatásért feljelentést tett a jelenlegi demokrata elnökjelölt ellen a közelmúltban.

„Rendben vagy. Jól vagy”

Az 56 éves Tara Reade 1992 decembere és 1993 augusztusa között volt Biden, az akkori delaware-i szenátor asszisztense. A nő április 9-én tett feljelentést ellene, ugyanis állítása szerint az akkori főnöke a falhoz lökte, és az akarata ellenére az inge és a szoknyája alá nyúlt, és a kezével belé hatolt.

Reade a CNN-nek mesélt részletesen az állítólagos esetről. Amikor elhúzódott a felé közeledő szenátortól, Biden azt mondta neki: „Ugyan már, úgy hallottam... Úgy tudtam, hogy tetszem neked”. A politikus mérgesnek tűnt, ezért a fejéhez vágta, hogy „semmit nem jelent neki” a nő. Miután Reade érezhetően kényelmetlenül érezte magát ebben a helyzetben, Biden a vállára tette a kezét, és azt mondta neki: „Rendben vagy. Jól vagy”. Majd elment.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/joe-biden-szexualis-zaklatas-tara-129329

 

 

Újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a Vöröskereszt hajléktalanszállóján

A Magyar Vöröskereszt budapesti, Madridi úti hajléktalanszállóján ismét pozitív lett egy lakó koronavírus-tesztje - számol be a 444.hu. Emiatt május 12-ig meghosszabbították az áprilisban elrendelt karantént; a fenntartó válasza szerint ez 124 lakót érint.

Április 20-án kilenc koronavírusos hajléktalan került kórházba a Magyar Vöröskereszt budapesti, Madridi úti hajléktalanszállójáról a hétvégén, ahol további 14 lakónál mutatták ki a fertőzést, majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ az egész szállót lezárta. A vírust egy kórházi kezelésről visszatérő embernél azonosították először a szállón.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/ujabb-koronavirus-fertozottet-azonositottak-a-voroskereszt-hajlektalanszallojan-129447

 

Kásler: telefonos előjegyzés és óránként maximum négy beteg

Így megy majd a háziorvosoknál, a fogorvosoknál, a szakrendelőkben és az egynapos sebészeti ellátásban is.

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás - jelentette be Kásler Miklós hétfőn.

Kiemelte, a főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, ezért a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák - emelte ki.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kasler-telefonos-elojegyzes-es-orankent-maximum-negy-beteg-129446

 

Öngyilkos mentősök, járványgócponttá váló ország - az elnök csak dadog

Úgy tűnik, Oroszország válik a koronavírus-járvány egyik gócpontjává a világon: május első hétvégéjén volt olyan nap, hogy tízezer új fertőzöttet regisztráltak. Közben misztikus halálesetekről, öngyilkosságokról érkezett hír, amelyeknek orvosok az áldozatai.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-oroszorszag-vlagyimir-putyin.705530.html

 

Háromféle koronavírus-gyorsteszttel is baj van, a mentőszolgálat tesztjei is érintettek

Több, a magyar kormányszervek által Kínából rendelt koronavírus-gyorsteszt is kétes minőségű. Az Index a SOTE kutatására hivatkozva írt arról, hogy kétféle bevizsgált gyorsteszt alkalmatlan a vizsgálatra. A kormánypárti média álhírt kiáltott, de valójában megerősítették a cikk állításait, majd kiderült, hogy a kutatás arról a két tesztről szólt, amelyeket a mentősöknél rendszeresítettek. A nyilvánosságban eddig négyfélét neveztek meg az állami egészségügyben használt gyorstesztek közül, ezek közül csak egy igazán megbízható, ezt viszont egyelőre nem alkalmazzák széles körben.

 

https://atlatszo.hu/2020/05/04/haromfele-koronavirus-gyorsteszttel-is-baj-van-a-mentoszolgalat-tesztjei-is-erintettek/

 

Uniós pénzből küzdenek a magyar kórházak a kórházi fertőzések ellen

Vélhetően a koronavírus-járvány miatt március közepén a kormány megemelte egy tavalyi EU-s projekt keretösszegét, és a jelentkezési határidőt is kitolta 2020. június elejéig. A bő 4 milliárd forintos keretösszegből a kórházak fertőtlenítő eszközöket és fertőtlenítőszereket vásárolhatnak. Több helyen már lezajlott a fejlesztés, de néhány intézményben még csak most indították el a közbeszerzést.

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/05/unios-penzbol-kuzdenek-a-magyar-korhazak-a-korhazi-fertozesek-ellen/

 

KDNP-sek leszavaznák az Isztambuli Egyezményt
DONÁTH ANNA
Facebook

Elkeserítő, ahogyan a javaslatban érvelnek a nők védelme ellen.

„»A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról« címmel nyújtott be egy politikai nyilatkozatról szóló javaslatot három KDNP-s képviselő. A kormánypárti politikusok szerint az Alaptörvény és a magyar állam már most is elegendő védelmet biztosít a magyar nőknek. Azért sem akarják az Isztambuli Egyezményt a magyar jog részévé tenni, mert így gondolják megvédeni »országunkat, kultúránkat, törvényeinket, hagyományainkat és nemzeti értékeinket«.

Magyarországnak nem hagyománya a családon belüli erőszak. Nem része a kultúránknak. Amit a képviselők az Isztambuli Egyezménytől védelmeznek, az nem Magyarország nemzeti értéke. Az bűn, nem pedig magyar sajátosság. Elkeserítő, ahogyan a javaslatban érvelnek a nők védelme ellen. Vagy nem is ismerik az Isztambuli Egyezményt, vagy nem hiszik el: a családon belüli erőszak létezik.

https://mandiner.hu/cikk/20200504_kdnp_sek_leszavaznak_az_isztambuli_egyezmenyt

Egy időben többféle Soros is feltűnik a manipulációs áradatokban, és az egyik alig hasonlít a másikra - amit még Soros akarhat

Anna Porter, a magyar származású író szikár, előítélet-mentes, józan könyvet akart írni George Sorosról, és ez sikerült is, bár bizonyára lesznek, akiknek hiányozni fognak az összeesküvés-elméletek.

https://168ora.hu/itthon/amit-meg-soros-akarhat-184924

Vírusdemokrácia – Lakatos Júlia: Úgy tudjuk elkerülni a gazdasági összeomlást, ha a szabadságunk egy részét átengedjük az államnak

Sokan gondolják, hogy a koronavírus-járvány utáni világ sok szempontból más lesz, mint amilyenben előtte éltünk. A legtöbb megbetegedés és a legtöbb haláleset a személyes szabadság iránt leginkább elkötelezett országban, az Egyesült Államokban van, míg a rendelkezésre álló adatok szerint a tekintélyuralmi Kína jobban boldogul. Azt jelentené ez, hogy az autoriter rendszereké lenne a jövő? Lakatos Júliával, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatójával beszélgettünk.

https://168ora.hu/tudas/virusdemokracia-lakatos-julia-ugy-tudjuk-elkerulni-a-gazdasagi-osszeomlast-ha-a-szabadsagunk-egy-reszet-atengedjuk-az-allamnak-184865

Nem elég a teljes állami média: egy plakátkampány is kell a kormányzati mentőcsomag népszerűsítésére

Alighanem egy új kormányzati plakátkampány indul, mivel az MTI fotósa, Sóki Tamás az alábbi képeket lőtte Pécsett:

https://168ora.hu/itthon/plakatkampany-koronavirus-propaganda-184928

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.