2020, május 30 - 09:23 Sajtószemle

Minden negyedik fideszes egyetért azzal, hogy a férfiak dolga a pénzkeresés, a nőké a gyereknevelés

De nem csak a Fideszben, minden pártban ez a nézőpont az uralkodó. Még akkor is ez a felfogás élvez előnyt, ha csak a nőket kérdezik erről.

Nők a közéletben: részvétel, attitűdök, pártválasztás címmel készítette legújabb tanulmányét a Republikon Intézet, ezt a hvg.hu ismerteti.

https://hvg.hu/itthon/20200529_Minden_negyedik_fideszes_egyetert_azzal_hogy_a_ferfi_dolga_a_penzkereses_a_noke_a_gyerekneveles

Operatív törzs: Nem találtak új fertőzöttet az idősotthonokban

Magyarországon 1300-ra csökkent az aktív koronavírusos esetek száma, az elmúlt 24 órában újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, nyolcan elhunytak. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt is bejelentette, hogy nemzeti konzultáció készül a koronavírus elleni védekezésről. Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban idősotthonokban és szociális intézményekben nem találtak új fertőzöttet, a 25 új esetből 11 budapesti.

https://hvg.hu/itthon/20200529_operativ_torzs_Muller_Cecilia_sajtotajekoztato

Magyar matematikus: Nem valószínű, hogy egyhamar nyájimmunitás alakul ki Magyarországon

Egyesek szerint 60-70 százalékos védettség kell a nyájimmunitás kialakulásához, de ezt eddig egyetlen ország járványügyi modellje alapján sem lehetett elérni – mondja az ELTE TTK Matematikai Intézetének igazgatója, Simon Péter.

https://hvg.hu/tudomany/20200529_koronavirus_nyajimmunitas_jarvanymodell_matematikai_modell

Politikusok önbíráskodásra buzdítottak, tüntetők cigánybűnözést skandáltak a rasszista demonstráción

Ígéretéhez híven valóban megtartotta rasszista demonstrációját a Mi Hazánk és egyéb szélsőjobboldali szervezetek, a program szerint az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt és a Deák téren, előbbi helyszínről azonban a rendőrség kiszorította a gyülekezőket.

Majd a demonstráció kezdete után, ahogy az várható volt, hamarosan elkezdtek egyenként igazoltatni a résztvevők közül néhány embert, miután a veszélyhelyzetre való tekintettel tilos demonstrációkat tartani, azonban nem oszlatták fel a tömeget.

A beszédek során elhangzott, hogy ideje saját kezükbe venniük a szélsőjobboldaliaknak az irányítást, ezzel voltaképpen önbíráskodásra buzdítva a megjelenteket.

A rendezvényről készült videónkat az alább tudjátok visszanézni:

https://merce.hu/2020/05/28/politikusok-onbiraskodasra-buzditottak-tuntetok-ciganybunozesrol-skandaltak-a-rasszista-megemlekezesen/

Deák téri tüntetés: 6 embert állított elő a rendőrség arról a rendezvényről, ahol szurkolók szerint nem volt rendbontás

https://168ora.hu/itthon/mi-hazan-mozgalom-tuntetes-rasszizmus-orszagos-roma-onkormanyzat-buntetes-185927

Karácsony: Nincs helye a náci, „szottyos gyűlöletnek”

Rendőri fellépést hiányol a főpolgármester.

„Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt által szervezett tüntetésére reagált, amelyet a Deák téri késelés miatt tartottak. A résztvevők – köztük több száz újpesti és ferencvárosi ultra – az elkövetők roma származását hangsúlyozva vonultak fel „a magyarok védelmében”. Előbb az Országos Roma Önkormányzat székházánál, majd a verekedés és a késelés helyszínén demonstráltak.

„Nem a békés véleménynyilvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét” – tette hozzá Karácsony.

A Mi Hazánk tüntetésén a rendőrség nem lépett fel, noha korábban az ellenzéki képviselők által szervezett „dudálós” tüntetés résztvevőit a járványvédelemre hivatkozva megbírságolták.

https://hvg.hu/itthon/20200529_karacsony_gergely_mi_hazank_deak_teri_gyilkossag_rasszizmus

Neonácik támadták be Karácsony Gergelyt, miután felszólalt az esti tüntetés ellen

Teljesen megszállták a főpolgármester Facebook-oldalát.

Sokakat felháborított tegnap a Mi Hazánk tegnap esti rasszista tüntetése, köztük Karácsony Gergely főpolgármestert is, aki a tüntetést követően a következőket írta Facebook-oldalára:

https://pestibulvar.hu/2020/05/29/neonacik-tamadtak-be-karacsony-gergelyt-miutan-felszolalt-az-esti-tuntetes-ellen/

Orbán: jön az új nemzeti konzultáció, a téma a koronavírus, gazdasági válságkezelés és Soros-féle adósrabszolgaság

Szokásos pénteki rádióinterjúját tartotta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ma reggel is, a miniszterelnök többek között elmondta,

ma délután indul az új nemzeti konzultáció, a téma a koronavírus, a gazdasági válságkezelés és a „Soros György-féle terv”, az örökkötvénnyel bevezetett adósrabszolgaság kérdése.

Ezt Orbán szerint bár harminc évre vennék fel az uniós tagállamok, „nincsen lejárata”, „csak egyfolytában fizetni kell, amíg élünk, sőt, még az unokáinknak is”. Bár „berzenkedik az ösztönvilága”, ő „nem utasítja el ezt”  – helyette a magyar lakosságot kérdezi arról, hogy bevezessék-e Magyarországon.

https://merce.hu/2020/05/29/orban-jon-az-ujabb-nemzeti-konzultacio-a-tema-a-koronavirus-gazdasagi-valsagkezeles-es-soros-fele-adosrabszolgasag/

Élő adásban tartóztatták le a CNN riportereit a rendőri túlkapások és erőszak elleni minneapolisi tüntetésen

A rendőri erőszak áldozatául esett George Floyd hétvégi esete kapcsán országos tiltakozás bontakozott ki az Egyesült Államokban a faji diszkrimináció és a(z elsősorban feketéket érintő) rendőri erőszak ellen. Jelenleg a rendőrség képtelen feloszlatni a minneapolisi demonstrációkat, a tüntetők az éjszaka folyamán épületeket gyújtottak fel, üzleteket raboltak ki.

A minneapolisi tüntetéshullám átterjedt egy sor más amerikai városokra is: az emberek utcára vonultak többek között New Yorkban, Los Angelesben, Memphisben és Denverben is.

Az utóbbi hónapokban több fekete férfi rasszista indíttatású meggyilkolásának esete is bejárta az amerikai sajtót: a rendőrök által letepert, könyörgése ellenére térddel betonhoz nyomva megfojtott George Floyd előtt alig pár héttel még Ahmaud Arbery esetétől volt hangos a közösségi média. A fegyvertelen Arberyt egy volt rendőrtiszt és annak fia fényes nappal vette üldözőbe és lőtte le, a férfi belehalt a támadásba.

 

https://merce.hu/2020/05/29/elo-adasban-tartoztattak-le-a-cnn-egy-riporteret-a-rendori-eroszak-elleni-minneapolisi-tuntetesen/

A kormány 126 milliárdot von el a Gazdaságvédelmi Alapból, a honvédség az átcsoportosítás nagy nyertese

A Gazdaságvédelmi Alapból összesen 126 milliárdot vontak el, 69 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból, további 1,1 milliárdot pedig a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából.

A Gazdaságvédelmi Alapból elvont összegből elég sokfelé osztotta szét a kormány:

·         1,2 milliárd megy „Űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra”;

·         6,3 milliárd „Nyugat-Balkán Beruházási Támogatásra”;

·         18 milliárd „Határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására”;

·         14,3 milliárdból emelik az Eximbank tőkéjét;

·         6,6 milliárd megy „Az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatására”;

·         2,1 milliárdot kap a veszprémi uszoda;

·         142 milliót a „Nyíregyháza Spartacus-Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpont”.

·          

https://merce.hu/2020/05/29/a-kormany-126-milliardot-von-el-a-gazdasagvedelmi-alapbol-a-honvedseg-az-atcsoportositas-nagy-nyertese/

A hirdetőtábláról tudták meg Balaton-felvidéki tulajdonosok, hogy szemet vetettek a földjeikre

Gyönyörű kilátás nyílik a Balaton-felvidékre a Tapolcától 12 kilométerre fekvő Monostorapáti melletti hegyoldalról.

Most azonban több földterületet a tulajdonosuk tudta nélkül próbál megszerezni egy székesfehérvári család.

Minden azzal kezdődött,

hogy furcsa szerződések jelentek meg az önkormányzat hirdetőtábláján, amelyek Monostorapáti, és az ugyanazon jegyzői hivatalhoz tartozó Hegyesd község területén található földek haszonbérletbe adásáról szóltak.

Olyan szerződések, amelyeket csak a bérbevevő nyugtázott aláírásával, maga a tulajdonos nem.

A hiányosság egy helyi férfinak tűnt fel, aki tájékozódni érkezett a hivatalba, miután az önkormányzat kifüggesztési tábláján észrevette, hogy a vele szomszédos parcella is bérbeadóvá vált.

A kecskeméti Golovics István Ottó például a monostorapáti polgármestertől tudta meg, hogy három éve, egy árverésen vásárolt négy hektáros hegyesdi földbirtokát is haszonbérletbe venné a következő röpke húsz évre B. András.

Golovics ezek után azonnal elkérte az önkormányzat hirdetőtáblájára kifüggesztett bérleti szerződést a jegyzőtől, amiből többek között a következők derültek ki:

https://444.hu/2020/05/29/a-hirdetotablarol-tudtak-meg-balaton-felvideki-tulajdonosok-hogy-szemet-vetettek-a-foldjeikre

Szél: Az elmaradt rendőri fellépés mutatja, hogy a kormány egyre leplezetlenebbül politizál a rendőrségen keresztül

Miközben az elmúlt hetekben a Clark Ádám téri tiltakozásokra óriási erővel vonult fel a rendőrség, és büntette akár több százezer forintra is a résztvevőket, 

"a tegnapi rasszista tüntetésen nem járt el hasonló szigorral a rendőrség,"

hívta fel a figyelmet Szél Bernadett és Hadházy Ákos közös közleményükben. A független országgyűlési képviselők szerint "tegnap a rendőrség békésen asszisztált ahhoz, hogy egy több száz fős illegális tüntetés résztvevői rasszista szlogeneket skandálva és cigányok ellen indulatokat szítva végigvonulhassanak Budapest utcáin, anélkül, hogy felléptek volna a tüntetők ellen." 

"Az elmaradt rendőri fellépés és a rendőrség által alkalmazott kettős mérce is mutatja, hogy a kormány egyre leplezetlenebbül politizál a rendőrségen keresztül,"

https://444.hu/2020/05/29/szel-az-elmaradt-rendori-fellepes-mutatja-hogy-a-kormany-egyre-leplezetlenebbul-politizal-a-rendorsegen-keresztul

Megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik támogatása

Két lépésen, júniustól és januártól megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik kiegészítő jövedelempótléka - közölte Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://444.hu/2020/05/29/megduplazodik-a-kistelepuleseken-szolgalo-lelkeszek-papok-rabbik-tamogatasa

Használhatatlan a felcsúti tao-pénzekről szóló minisztériumi jegyzőkönyv

Használhatatlan az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-támogatásairól készült vizsgálati jegyzőkönyv, jelentette be a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja pénteken. Ráczné Földi Judit szerint pereskedés után 150 oldalnyi anyagot kaptak a tárcától, amit nyilvánosságra is hoztak a párt honlapján

Három különböző könyvvizsgálóval vizsgáltatták meg a papírokat, de azok semmi érdemit nem tartalmaznak azon kívül, hogy olyan számlákra hivatkoznak, amelyeket nem csatoltak a jegyzőkönyvekhez,

https://444.hu/2020/05/29/hasznalhatatlan-a-felcsuti-tao-penzekrol-szolo-miniszteriumi-jegyzokonyv

A volt focista decemberben alapított cégével nyert 8 milliárdos állami támogatást hotelfejlesztésre

A Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás tavaly karácsony előtt néhány nappal alapította meg élete első cégét. Pont egy nappal később nyitottak meg egy jelentős pályázati lehetőséget, amellyel nagy kapacitású szállodák igényelhettek több milliárd forint állami támogatást.

Bár a kiírás szerint március végéig lehetett volna pályázni, a 31 éves Sáfrány már január elején leadta az igénylését* három szálloda üzemeltetésére. Ez remek ütemérzékre utal: a jelentkezést január 7-én felfüggesztették túl sok jelentkezőre hivatkozva. Azaz a tervezett bő három hónap helyett kevesebb mint három hétig lehetett pályázni, benne a jellemzően nem pályázatírással töltött karácsonyi-szilveszteri időszakkal.

Az állítólagos túljelentkezés ellenére Sáfrány sikeresen pályázott: cége összesen nyolcmilliárd forint állami támogatást nyert három hotel fejlesztésére, köztük egy ötcsillagos balatoni hotel megépítésére. A pár hetes vállalkozás úgy pályázott sikeresen több milliárd forint vissza nem térítendő adófizetői támogatásra, hogy nincs semmilyen előtörténete, az interneten lényegében semmilyen információ nincs róla, honlapja sincs, elérhetőségének is mindössze Sáfrány gmailes címe van megadva. 

https://g7.hu/kozelet/20200529/megalapitotta-elso-ceget-azonnal-megpalyazott-nyolc-milliard-forint-allami-tamogatast-es-nyert/

Európában egyedülálló, bátor lépésre készül Orbán Viktor

TŰZFALCSOPORT, FACEBOOK MAGYAR NEMZET

A Tűzfalcsoport Facebook-oldalára felkerült legfrissebb bejegyzés a magyar miniszterelnök péntek reggeli bejelentése kapcsán felidézi, hogy a múlt hónapban meghirdetett új Soros-tervre először a Tűzfalcsoport hívta fel a figyelmet Magyarországon. Ekkor a milliárdos tőzsdespekulánsról kiderült, hogy még az elvileg előreláthatatlan koronavírus-járványból is profitál, de úgy fest, hogy nem csak gyógyszeripari érdekeltségei révén.

Felidézik, hogy néhány nappal később Orbán Viktor miniszterelnök is határozottan állást foglalt a Soros által javasolt adósrabszolgasággal szemben, illetve azt is, hogy nem sokkal ezt követően világossá is vált a Soros-képlet lényege, amely egy olyan örökjáradék kötvény, amely az egyik legkockázatosabb pénzügyi termék, mivel roppant érzékeny a piaci elvárt hozam változására.

A Facebook-posztban azt is felidézik, hogy Soros pénzügyi bűvészkedéséről is lerántották már a leplet

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/europaban-egyedulallo-bator-lepesre-keszul-orban-viktor-8177192/

 

Birka-iskola

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Most ez a nem túl gyakori eset állt elő. És nyilván kellett hozzá a szerző, Weöres Sándor lenyűgöző zsenije. És íme, a mű:

„A birka-iskola
Egyszer volt egy nagy csoda,
neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott,
így hát egy se ment oda,
meg is szűnt az iskola.”

Nos, Weöres Sándor feltehetőleg soha életében nem járt a gyöngyöspatai iskolában, talán még Gyöngyöspatán sem, mégis sikerült összefoglalnia mindazt, ami ott történt.

Legfrissebb tudásunk szerint például egy „szegregált” „kárpótolt” hölgy, aki türelmetlenségében, amiért még mindig nem kapta meg a több mint hárommillió forintocskáját, felszámolási eljárást indított a patai önkormányzat ellen, szóval ez a hölgy több mint kétezer órát hiány­zott (mulasztott, lógott, válogassák ki a megfelelő igét!) az iskolából. Az nagyjából két teljes tanév. Így aztán kilenc év alatt hat osztályt sikerült abszolválnia, majd kirepült Pata alma materéből, és most jutalmat kapott. Ami érthető, hiszen oda se ballagott.

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/birka-iskola-8175110/

 

Hadállások építése a nyílt társadalomért vívott harcban

TÍZ ÉVIG TARTOTT A HOSSZÚ MENETELÉS, AMINEK A VÉGÉN KULCSPOZÍCIÓKAT SZERZETT A KULTÚRÁBAN

Kincses Krisztina Magyar Nemzet

„Nyugodtan írja csak azt, hogy ami egykor szovjet birodalom volt, az Soros-birodalom lett” – mondta 1993-ban Soros György egy amerikai riporternek, aki kelet-európai körutazására kísérte el őt. Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, a Kommentár folyóirat főszerkesztője a XXI. Század Intézetnek készített elemzésé­ben a Soros-birodalom megszervezésének első tíz évét, az 1984 és 1994 közé eső időszakot mutatja be, főként a magyar vonatkozású eseményekre fókuszálva. Az írásból egyebek között pontos és átfogó képet kaphatunk a milliárdos tevékenysége mögött meghúzódó filozófiáról is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hadallasok-epitese-a-nyilt-tarsadalomert-vivott-harcban-8175374/

 

Mindenáron, akár törvénytelenül is el akarta ítéltetni Brüsszel a koronavírus ellen sikerrel védekező Magyarországot

ORIGO

Az Origo már több alkalommal is beszámolt róla, hogy a koronavírus-törvény kapcsán milyen példátlan nemzetközi hadjárat indult Magyarország és a nemzeti kormány ellen. A baloldali politikusok, illetve a hozzájuk kötődő, jelentős részben álhíreket terjesztő sajtóorgánumok folyamatosan náciztak, diktátoroztak. Álságosan azt állították, hogy Magyarország diktatúra lett, a koronavírus-törvény hatálya örök időkre szól és a demokrácia felszámolásához fog vezetni. Többen azt hazudták, hogy felfüggesztették az Országgyűlés működését, ezt aztán sokan átvették. Orbán Viktor miniszterelnök azóta bejelentette, hogy a veszélyhelyzet megszűnik, a kormány már be is nyújtotta a parlamentnek az erről szóló törvényt, ennek ellenére senki sem kért bocsánatot a magyar kormánytól. Az Origo ezek közül a valóságot teljes egészében figyelmen kívül hagyó kritikák közül válogatta össze a legkirívóbb eseteket.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200520-diktaturazva-tamadtak-magyarorszagot.html

 

Orbán Viktor: 10 év. Köszönöm a bizalmat, Magyarország - videó

ORIGO

10 éve, 2010. május 29-én tette le második miniszterelnöki esküjét Orbán Viktor, az évforduló kapcsán töltött fel egy visszatekintő filmet a Facebook-oldalára a kormányfő.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200529-orban-viktor-10-ev-koszonom-a-bizalmat-magyarorszag.html

 

Kövér László 12 pontja, 12 millió magyar nevében

A „nemzeti önazonosság védelméről” címmel benyújtott politikai nyilatkozat igazi ínyencség. Főleg magyartanároknak. Azt hatan jegyzik a kormánypártok soraiból (Kövér László, Semjén Zsolt, Potápi Árpád János, Pánczél Károly, Harrach Péter és Kocsis Máté).

A kezdeményezés nemes, de már „történelmi tény” marad, hogy hatan aláírtak egy parlamenti irományt, amelynek értelmezése nem könnyű feladat. Iskolapéldája ugyanis annak, amitől óv, az  elidegenedésnek az anyanyelvtől (központozás, nyelvezet). Ez különösen furcsa, miután Orbán Balázs államtitkár helyesírási hibái miatt pellengérre állította Bangóné Borbély Ildikót (MSZP), majd felhívta a figyelmet, hogy

 az Országgyűlés egy komoly hely, nem kellene így lejáratni.

Tehát 12 pont, 12 millió magyar nevében. Így!

itt a 12 pont

 

A nyilatkozat sürgeti a nemzeti önazonosság európai alapértékként és egyetemes emberi jogként való elismerését, amely nemcsak a magyarság, hanem Európa nemzeti jövőjét is erősítheti.

Ha a beterjesztés előtt egy magyartanárt is felhívnak, ő azt írta volna: a nyilatkozat sürgeti, hogy a nemzeti önazonosságot ismerjék el európai alapértékként, egyetemes emberi jogként…

Bár a formula kötelező, de az iromány pikantériája azért az is, hogy mivel azt Kövér László is aláírta, így azt „Tisztelt Elnök úr!” címzéssel nyújthatta be (ő is) saját magának.

https://24.hu/belfold/2020/05/29/kover-laszlo12-pontja-12-millio-magyar-neveben/

Vitatott körülmények között módosítaná alapszabályát az MSZP

A VEZETÉS, ÉLÉN A PÁRTELNÖKKEL, MINDENÁRON BE SZERETNÉ BETONOZNI A SAJÁT HATALMÁT

Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Az MSZP elnöksége jelenlét nélküli távszavazással módosítaná a párt alapszabályát, amely lehetővé tenné a társelnöki rendszer bevezetését, és kivételes hatalommal ruházná fel a vezetést. A párt több prominense szerint azonban a jelenlegi alapszabály nem teszi lehetővé egy elektronikus kongresszus megtartását, ami így jogellenes lenne – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint az MSZP megyei vezetőinek többsége azt szeretné, ha Mesterházy Attila volt elnök is indulna a ­várhatóan ősszel esedékes tisztújításon.

Hamarosan lejár az MSZP vezetésének kétéves mandátuma, ami újra felszínre hozta a párton belüli feszültségeket. A szocialisták eredetileg március­ban, majd májusban tartottak volna kongresszust, az elsőn az alapszabályukat akarták módosítani, a másodikon pedig tisztújítást tartottak volna, ám a koronavírus ­miatti veszélyhelyzet felülírta terveiket. A Magyar Nemzet értesülései szerint az MSZP elnöksége azonban július közepéig mindenképpen meg akarja valósítani a párt alapszabályának módosítását, ennek érdekében elektronikus módon tartanák meg a kongresszust, ahol jelenlét nélküli távszavazással döntenének a tervekről. Számos szocialista prominens ugyanakkor arra hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét, hogy a párt jelenlegi alapszabálya nem teszi lehetővé egy elektronikus kongresszus megtartását.

„A társelnöki rendszer elfogadásával jelen állás szerint Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes vezetheti majd az ­MSZP-t, azaz a jelenlegi vezetés szinte bebetonozná magát a 2022-es országgyűlési választásig” 

https://magyarnemzet.hu/belfold/vitatott-korulmenyek-kozott-modositana-alapszabalyat-az-mszp-8175326/

 

Fidesz-közeli cég kampányol a budapesti temetkezési társaságnak a buszmegállókban

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. 2011 óta reklámkampánnyal hívja fel a figyelmet a lejáró sírhelybérletek újraváltására – legutóbb csaknem 14 millió forint értékben. A kampány költsége azonban megspórolható lenne. A BTI ugyanis közszolgáltatói feladatai és jogszabályi kötelezettségeinek ellátása érdekében alig 19 ezer forintért beszerezhetné azon ügyfelek aktuális lakcímadatait, akiket címváltozás miatt nem tud postai úton elérni.  Az olcsóbb és célzott megoldás helyett a kampány 9 éve része a BTI évi rendes kommunikációs beszerzéseinek, melyeket 2013-tól a Wise Advisory Group Kft. nyer meg. A legutóbbi, 2019-es beszerzés alkalmával a Wise egyetlen riválisa a saját neve helyett a későbbi győztes nevét írta a pályázati anyaga szerződéstervezetébe. A Wise Advisory Group megalakulása óta csak Fidesz-KDNP-s vezetésű önkormányzatok, illetve azok cégei által indított közbeszerzéseken nyert. A cég „piaci” ügyfelei is beszédesek: köztük volt már az Opus Global, a TV2 Csoport, a Konzum Private Equity, az Appennin Holding és a 4iG is.

 

https://atlatszo.hu/2020/05/29/fidesz-kozeli-ceg-kampanyol-a-budapesti-temetkezesi-tarsasagnak-a-buszmegallokban/

 

Lassan elkészül a bő kétszeresére drágult Bozsik Stadionnal a kormányközeli kivitelező

Javában épül Budapest legújabb sportlétesítménye, a Bozsik Stadion Kispesten, ami a Honvéd új otthona lesz. Nemrég látványos fázisba ért a beruházás: felkerültek az épületre a borítólemezek. A stadiont eredetileg 5 milliárd forintból tervezték felhúzni, de csak 11,7 milliárdért találtak rá kivitelezőt. Egy kormányhatározat szerint azonban az új komplexum ára akár 17 milliárdra is nőhet, az építkezéssel pedig NER-közeli vállalkozók járnak jól.

 

https://atlatszo.hu/2020/04/14/lassan-elkeszul-a-bo-ketszeresere-dragult-bozsik-stadionnal-a-kormanykozeli-kivitelezo/

 

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba.

 

https://atlatszo.hu/2020/03/16/dronfelvetel-megneztuk-a-kisvardai-ner-disneylandet/

 

Masszívan veszteséges az építkezés közben négyszeresére drágult szilvásváradi lovasközpont

Csaknem 7 milliárdot költött az építkezésre a kormány, és évente közel 50 millió forintba kerül a szilvásváradi lovasközpont és szellemstadion fenntartása. Viszont az intézmény a saját, éves szinten 18 millió forintos bevételeiből csak a villanyszámlát tudná kifizetni.

 

https://atlatszo.hu/2020/03/05/masszivan-veszteseges-az-epitkezes-kozben-negyszeresere-dragult-szilvasvaradi-lovaskozpont/

 

Rendületlenül áskálódik a Momentum

A politikai boszorkányüldözés folytatódására számít Tóth Edina fideszes EP-képviselő – ismét bocsánatkérésre szólítja fel Varga Judit a Magyarországot hamisan vádlókat

Újra visszaél a Momentum a jogállamiság fogalmával Tóth Edina fideszes EP-képviselő szerint. A balliberális párt politikusai a járvány alatt is szankciókat sürgettek Magyarország ellen.

Őry Mariann Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200529-renduletlenul-askalodik-a-momentum

 

Törölni a kisebbséget

A nemzeti közösség belső kohéziójának erősítésével mindig megkerülhetetlenek leszünk. A következő száz év legnagyobb kihívása, hogy ezt a kohéziót meg tudjuk-e tartani

Kiss Antal Magyar Hírlap

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200529-torolni-a-kisebbseget

 

Lapszemlénk a világból - Bloomberg: újabb falak emelkednek Európa keleti és nyugati fele között

https://168ora.hu/itthon/nemzetkozi-lapszemle-sajto-media-185915

 

Szenzációhajhász, uszító firkászok! - nem tetszett a szurkolóknak, ahogy a sajtó beszámolt a Deák téri vonulásról

Hiába volt nyilvánvalóan törvénytelen a csütörtök esti, rasszista Deák tér felvonulás, a

résztvevő szurkolóknak nem tetszik az, ahogy a média szerintük beszámolt az esetről. 

"HAZUG MÉDIA" -

ezzel a felütéssel kezdi bejegyzését a Szurkolók Magyarországért elnevezésű Facebook-oldal, amelynek több, mint 7 ezer kedvelője van. 

https://168ora.hu/itthon/tuntetes-deak-teri-keseles-szurkolok-185919

 

15 ezer főt bocsát el egy, hazánkban is fontos autóalkatrész-beszállító

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt akár 15 ezer főt is elbocsáthat a következő 5 évben a ZF Friedrichshafen, az egyik legnagyobb német autóalkatrész-beszállító cég, írja a Süddeutsche Zeitung. A jelenlegi kilátások szerint 2025-ig módosítanunk kell világszerte a gyártási kapacitásunkat és 12-15 ezer munkahelyet leépítenünk, ennek nagyjából a felét Németországban – áll a cég elnökének, Wolf-Henning Scheidernek a Reuters hírügynökség birtokába került levelében, amelyet a cég 148 000 alkalmazottjához címzett. 

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/29/15_ezer_fot_bocsajt_el_vilagszerte_egy_hazankban_is_fontos_autoalkatresz-beszallito/

2019-ben még letagadott adósságokról beszélt az egri pólócsapat elnöke

Az egri vízilabda-klub korábbi vezetése által felhalmozott adósságokról beszél Szécsi Zoltán a klub Facebook-oldalára feltöltött videóban, amelynek apropója a csapat anyagi helyzetét rendező Emmi-támogatás.

 

https://index.hu/sport/vizilabda/2020/05/29/eger_vizilabda_adossag_tamogatas_szecsi_zoltan/

 

Túlélheti a szigetvári műhiba áldozata

Nem címkézték fel a fertőtlenítőt, ezért keverhették össze a sóoldattal a Szigetvári Kórházban

 

Megvan az esélye a túlélésre annak az asszonynak, akinél súlyos hibát vétettek a Szigetvári Kórházban. Amint arról híradónk beszámolt, az operáció végén a feltárt területet nem sóoldattal, hanem egy erős fertőtlenítővel mosta át a személyzet. A műhiba miatt azonban az asszony maradandó szervi és lelki sérüléseket szenvedett.

Úgy tudjuk, hogy a beavatkozást nem a központi, hanem az úgynevezett kisműtőben végezték el. Ide nem akarták levinni a 8 literes fertőtlenítős flakont, ezért ebből egy keveset egy üvegbe öntöttek, és nem írtak rá hogy mi van valójában benne, így keveredett a sóoldatok közé. Ezeket az aldehid fertőtlenítő szereket általában a műtők fertőtlenítésére és a műtéti eszközök sterilizálásánál szokták használni.

A szakorvos szerint, ha ténylegesen túl van az életveszélyen a beteg, akkor bizony hosszú felépülés vár rá. Gyulladás vagy rosszabb esetben tályog alakulhat ki a szervezetében.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200528-tulelheti-a-szigetvari-muhiba-aldozata

 

Tavaly is brutális mennyiségű pénz hömpölygött át a dohányboltellátón

2018 után 2019-ben is jelentősen nőtt az Országos Dohányboltellátó Kft. bevétele. Ez az a cég, amelyik megkapta az összes dohánybolt ellátásának monopóliumát.

A vállalat idei beszámolójából kiderül, hogy - tavalyhoz hasonlóan - több mint 10 százalékkal emelkedett a társaság árbevétele, a 2018-as majdnem 600 milliárd forint után 2019-ben több mint 671 milliárdos bevételük volt. A társaság a 2019-es üzleti évben 4,3 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el, ebből 4,1 milliárdos osztalékot fizettek ki.

A piacon egyeduralkodó cég a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Kft. tulajdonában van. A Tabán Trafik egyik tulajdonosa - több áttéten keresztül - Lázár János hódmezővásárhelyi ismerőse, Sánta János, akiről korábban megírtuk, hogy a trafiktörvény EU-nak megküldött verzióját konkrétan az ő laptopján írták.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/29/orszagos_dohanyboltellato_trafik_nyereseg/

 

Az ellenzék tevékenysége beleillik a 20. századi nemzetárulások sorába – Potápi Árpád János lapunknak

Közeledik a versailles-i béke századik évfordulója, és nemrég lett tízéves a kettős állampolgárságról szóló törvény. De közelebb került-e magyar a magyarhoz, és hogy lehet meghaladni Trianont? Mikor lesz nemzeti egység a határon túli közösségek támogatásában? Hogy értékelhető egy évtized magyarságpolitikája? Mi ösztönöz arra egy távolba szakadt magyart, hogy hazaköltözzön? Ezekről is beszélt lapunknak Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

https://mandiner.hu/cikk/20200529_az_ellenzek_tevekenysege_beleillik_a_20_szazadi_nemzetarulasok_soraba_potapi_arpad_lapunknak

 

Dzsudzsák Balázs nyugtatgatta a szélsőjobboldali szurkolókat a Deák téri gyilkosság megmozdulásán

A szurkolókat mások mellett a jelen lévő Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó nyugtatta, a rend pedig akkor állt helyre, amikor megérkezett a Dohány utcából a rendőri erősítés

https://index.hu/belfold/2020/05/29/oro_mi_hazank_mozgalom_demonstracio_dzsudzsak_balazs_rendorseg/    

 

Ez egy semmire sem használható költségvetés

Petschnig Mária Zita 

Kételyünk onnan fakad, hogy a Költségvetési Tanács véleményében szerepelnek olyan számok is, amelyek viszonyítási alapja a 2020-ban várható összeg. Így például megtudhattuk, hogy a központi alrendszer (önkormányzatok nélküli államháztartás) bevételei jövőre 2,6, a kiadásai 0,7 százalékkal lesznek nagyobbak az idénre várhatónál. (Ebből erős megszorítás olvasható ki.) Hogy a társasági adónál 20 százalékos növekedést, az áfánál és a lakosság befizetéseinél egyaránt 8 százalékos többletet várnak stb. Ám, ha léteznek 2020-ra várható adatok – és kétlem, hogy ezeket a Költségvetési Tanács prognosztizálta –, miért nem hozzák azokat nyilvánosságra? Miért a titkolódzás a mi pénzünk felett? De ennél is súlyosabb a kérdés: miért kellett három hónapon át 250 munkatársat 150 ezer munkaórában a Pénzügyminisztériumban dolgoztatni (Varga Mihály közlése) azért, hogy májusban beterjesszék a parlamentben a jövő évi költségvetést? Nincs rá nézve törvényi kötelezettség, senki nem kérte – főleg így nem, hogy 2020-ról nem tudunk semmit. Miért gondolják, hogy a prezentált anyag „hiteles” tájékoztatást tud adni a jövőről, amihez majd a cégek és a háztartások alkalmazkodnak, amikor olyan időket élünk, hogy a következő hónapokat sem látjuk előre.

 

https://hirklikk.hu/kozelet/ez-egy-semmire-sem-hasznalhato-koltsegvetes/364354

 

Trump azzal fenyegeti a minneapolisi fosztogatókat, hogy lelöveti őket

"Amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét" - üzente az elnök a rendőri erőszak ellen tiltakozó zavargóknak.

A Twitter szerint Donald Trump amerikai elnök megsértette az erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályait, mert azt sugallta egyik bejegyzésében, hogy lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/trump-azzal-fenyegeti-a-minneapolisi-fosztogatokat-hogy-leloveti-oket-130253

 

Kiment a mosdóba, majd távozott a Jobbik frakciójából

Varga-Damm Andrea nemrég még elnöknek indult volna, Sneider Tamás pedig egykori pártvezérként gondolta úgy, inkább függetlenként folytatja. Egyesek szerint lehetnek még távozók, de Jakab Péter elnök nem velük, hanem a kormányváltással foglalkozna már.

 

https://hvg.hu/itthon/20200529_Kiment_a_mosdoba_majd_tavozott_Jobbikbol_frakciojabol

 

Karácsony és Szijjártó együtt emlékeztek a Hableány tragédiájára

Emlékmű épül a hajóbaleset helyszínén.

Karácsony Gergely főpolgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csoe Kju-szik dél-koreai nagykövet részvételével emlékeztek meg pénteken a Hableány sétahajó egy éve történt tragédiájáról a budapesti Margit hídnál, a Duna partján. 

A résztvevők egy perces néma csenddel, koreai szokás szerint, lehajtott fejjel tisztelegtek a baleset áldozatai előtt.

A főpolgármester arról beszélt: 33 embertársunk, a szerencsétlenül járt koreai turistacsoport tagjai azért jöttek Magyarországra, hogy megnézze a fővárosunkat, és otthon elmeséljék, mit láttak.  Külön kiemelte a legfiatalabb, 6 éves áldozatot.

„Ezek azok a pillanatok, amikor tehetetlennek érezzük magunkat az összeomló világban” – mondta. A Hableány-tragédiában az a legfájdalmasabb szerinte, hogy emberi vétség okozta, amit a bírósági ítélet sem teheti jóvá. „Tennünk kell azonban azért, hogy ne fordulhasson elő ilyen baleset ismét” – jelentette ki, hozzátéve: a főváros felülvizsgálja a hajóforgalomra vonatkozó szabályokat.

https://hvg.hu/itthon/20200529_Karacsony_es_Szijjarto_egyutt_emlekeztek_a_Hableany_tragediajara

 

Szabad szemmel – Schulz szerint perverz, hogy az unió finanszírozza Orbán illiberális rendszerét

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 29.

 

https://nepszava.hu/3079805_szabad-szemmel--schulz-szerint-perverz-hogy-az-unio-finanszirozza-orban-illiberalis-rendszeret

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.