2020, május 3 - 09:09 Sajtószemle

Magyarországon is megkezdték a Remdesivir klinikai tesztjeit

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója számolt be a koronavírus-fertőzések terápiás kezeléseiről.

 

A sajtótájékoztatón Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt tudományos konzorcium létrehozása mellett döntött az Emmi, mely a Dél-pesti Centrumkórházból, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Vérállótó Szolgálatból áll.

A főigazgató beszámolt arról, hogy mint ismert, mivel a koronavírus-fertőzésre egyelőre nincs vakcina vagy gyógyszer, így kísérleti terápiákat alkalmaznak. Ilyen például a már a betegségen átesettek vérplazmájának felhasználása. Vályi-Nagy elmondása szerint megkezdték a plazmagyűjtést és azok vizsgálatát. Egyre nagyobb számban érkeznek potenciális donorok. Úgy tudni, Müller Cecília legalább 300 érintettet értesített levélben, hogy váljanak donorrá. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, mivel a vérplazma megfelelő körülmények között sokáig tárolható, így a koronavírus egy esetleg újabb hulláma esetén is alkalmazhatók.

Dr. Vályi-Nagy István beszámolójában arról beszélt, nagyon optimisták, hogy a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen verplazma felhasználásával megvalósuló ellátást. Míg arról is szólt, hogy innovatív gyógyszerekkel is kezelnek a súlyos betegeket. A Tocilizumab nevű gyógyszert már 5 hete alkalmazzák a terápiásan. Míg az egyre több helyen bevetett Remdesivirről azt mondta, Magyarország az elsők között vesz részt a gyógyszer kipróbálásában, már zajlanak a klinikai vizsgálatok.

 

https://m.magyarnarancs.hu/katasztrofa/operativ-torzs-majus-2-129395

 

Kórházkiürítés: haldokló, daganatos hajléktalant dobtak ki

Teszt nélkül küldték el a kórházak a betegeket.

 

Végstádiumban lévő, daganatos beteget, egy hajléktalan nőt küldtek egy budapesti kórházból a hajléktalanszállóra - közölte Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő Facebook-oldalán.

A bejegyzésből nem derül ki, melyik kórházból küldték el az áldozatot.

Kassai felvette a kapcsolatot a hajléktalanellátó intézménnyel. Azt a tájékoztatást kapta, hogy a szállón nem tudják kezelni a beteget, a kórház ennek ellenére utasította el a bent tartását. Az intézkedés Kásler Miklós miniszter ágykiürítési utasítását követően történt.

A hajléktalanellátó most egy hospice-házat próbál találni, ahol legalább a beteg fájdalmait csillapítanák.

Kassai összesen 130 hajléktalanellátó intézménynek írt és kért adatokat a járvány kezeléséről. Mint írja, ezek még az idősotthonoknál is nehezebb helyzetben vannak, kevés védőeszköz áll rendelkezésre, és az elkülönítés sem megoldott.

https://hvg.hu/itthon/20200502_Korhazkiurites_haldoklo_daganatos_hajlektalant_dobtak_ki

 

Az ellenzék nélkül emlékezett a rendszerváltásra az Országgyűlés

Harminc évvel ezelőtt, május 2-án lezártunk egy korszakot

– fogalmazott Áder János a parlament ünnepi ülésén. "Az emberi szabadság nem körülmény, hanem feladat" - idézte Varga Bélát, aki csak 1990-ben, 87 évesen térhetett haza külföldi emigrációjából 1947 után. "Hozzá hasonlóan sokan emigráltak, az itthon maradók közül sokan belső szabadságba menekültek, nélkülük 1989-hez nem juthattunk volna el" - fogalmazott a köztársasági elnök az első szabadon választott Országgyűlés első ülésének 30. évfordulójára emlékezve. Áder arról beszélt, Szűrös Mátyáson és Szabad Györgyön kívül mindössze hárman szólaltak fel 30 éve ezen a napon a parlamentben, olyan emberek, akik megélték, ismerték azt a bizonyos, akkor lezárt korszakot.

Áder emlékeztetett, a mai parlament legfiatalabb tagja még meg sem született ekkor, más képviselők pedig "még az óvodásban tanulták a társas együttélés alapvető szabályait". Ezt az államfő azért tartotta fontosnak kiemelni, mert szerinte sokan nem értik, hogy az akkor lezárt rendszer

valóban diktatúra volt.

 

Az Országgyűlés az indítvány elfogadásával az első szabadon választott népképviselet 1990. május másodiki megalakulásáról emlékezik meg, újra kimondva, hogy ez az időpont Magyarország új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete.

A POLITIKAI NYILATKOZATOT 126 IGEN, 1 NEM SZAVAZAT MELLETT, TARTÓZKODÁS NÉLKÜL FOGADTA EL AZ ORSZÁGGYŰLÉS, AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐK KÖZÜL CSAK KETTEN VOLTAK JELEN AZ ÜNNEPI ÜLÉSEN, KÖZÜLÜK PEDIG A MI HAZÁNKOS DÚRÓ DÓRA NEMET NYOMOTT, A VOLT JOBBIKOS VOLNER JÁNOS IGENT.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/02/rendszervaltas_30_evfordulo_emlekules_ader_janos_politikai_nyilatkozat/

 

Posztkommunizmusnak címkézik a NER előtti húsz évet

Az Orbán Viktor, Kövér László, Harrach Péter, Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd által jegyzett indítvány szövege úgy kezdődik:

Az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezése 1944. március tizenkilencedikén történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május másodiki megalakulásáról, amely - Alaptörvényünk szerint – hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete. A szabad országgyűlés az ettől a jogtól évtizedekig megfosztott magyar polgárok demokratikusan kinyilvánított akaratából jött létre.

 a nyilatkozat azt is írja, hogy "a kommunisták több mint négy évtizednyi uralma során lepusztított, elszegényített, súlyos adóságokkal terhelt és szellemileg, lelkileg is megnyomorított ország helyreállítása történelmi súlyú kihívás elé állította" az első szabadon választott parlament tagjait, így nekik is hálát mondanak ezzel a nyilatkozattal.

Ugyanakkor, az adott külső és belső történelmi helyzet adta nehézségek közepette, a rendszerváltoztatás továbbvitele során hozott döntésekkel nem nem sikerült gátat szabni a társadalom jelentős részét érintő kiábrándulásnak és a kommunista diktatúrát korábban fenntartó csoportok meg-megújuló uralmi törekvéseinek. E – posztkommunizmusként jelölhető, az ország újbóli lecsúszásának és külső függésbe kerülésének veszélyét többször felidéző – korszakot az új Alaptörvény 2012. január elsejei hatályba lépése zárta le

– írják a kormánypárti képviselők. Arra a nyilatkozat nem tér ki, hogy az ezek szerint "posztkommunizmusként jelölhető" időszakban, 1998 és 2002 között Orbán Viktor volt a miniszterelnök. A javaslat ugyanakkor rögzíti azt is, hogy a magyar történelem jeles teljesítményei között tartják számon persze a 30 évvel ezelőtt megalakult népképviselet országépítő munkáját, és újólag elkötelezzük magunkat a rendszerváltoztatás célját és értelmét adó értékek – a szabadság, az alkotmányosság és a nemzeti önrendelkezés – mellett.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/02/rendszervaltas_evfordulo_parlamenti_ules_elozetes/

 

A német közszolgálati tévében Hannibal Lecterként mutatták Orbánt

A német közszolgálati tévé péntek esti Heute Show adásában egy egész külön blokk foglalkozott az autokrácia működésével a koronavírus-járvány idején - Kína és Törökország például -, ebbe a blokkba került bele Orbán Viktor és a kormány egyes döntései, írja a Hvg.hu. A lap hozzáteszi, a Heute Show leginkább a The Daily Show német megfelelője.

"AHOL ORBÁN DÖNTI EL, MI AZ ÁLHÍR, OTT WEINSTEIN LEHET A NŐJOGI OMBUDSMAN"

– hangzik el a műsorban, amikor a műsorvezető az álhírek terjesztésének új büntetőjogi szabályozásáról beszél. A magyarországi helyzetet bemutató blokkban egy híradórészlet után a műsorvezető elmagyarázza a rendeleti kormányzást, majd kitér az európai reakciókra, írja a Hvg.hu.

És ekkor jelenik meg a műsorvezető mögött a kép, "amelyben Clarice Starling FBI-ügynököt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke alakítja, Orbán Viktor pedig a lekötözött, maszkkal ártalmatlanná tett Hannibal Lecter" - írja a lap. A felirat pedig szintén a bárányok hallgatnakra utal. (Szó szerint egyébként azt írták "Uschi hallgatása", ami Ursula von der Leyen nevének becézett alakja)

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/01/mediaszabadsag_europa_tanacs_2020_jelentes/

Épp akkor tűntek el a magyar munkanélküliségi adatok, amikor a legfontosabbak lennének

A munkanélküliségi adatok transzparenciája jelentősen romlott a koronavírus-járvány kirobbanása után a Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint. Számos, nagyon fontos adat nem elérhető a munkanélküliséggel kapcsolatban, így a kutatók megbecsülni sem tudják, hogy mi vár Magyarországra a következő hónapokban.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200502/epp-akkor-tuntek-el-a-magyar-munkanelkulisegi-adatok-amikor-a-legfontosabbak-lennenek-429270

Ungár Péter: Antallnak mindenben igaza volt

Éppen harminc éve, 1990. május 2-án volt az első szabadon választott országgyűlés alakuló ülése. A mai parlamentben egyetlen képviselő van, aki nem élt még akkor: e cikk szerzője, Ungár Péter. Az LMP-s politikus szerint Antall Józsefnek és a harminc évvel ezelőtti MDF-nek minden lényeges kérdésben igaza volt, s az ő ciklusuk volt az egyetlen, amely nem a szárszói sátorban fogant és működött. Noha a politikai viták természetesek arról az időszakról is, az már Ungár szerint sem normális, hogy ma Kövér László szerint nem a nemzet része, aki nem az ő politikai oldalán áll. Hogyan és miért jutottak ide közéleti vitáink? Az első ciklus, a harminc évvel ezelőtti történések mára való kihatását a héten Schiffer András már elkezdte elemezni hasábjainkon, most Ungár Péter válaszol, de várjuk a további érdemi hozzászólásokat is.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/02/antall-jozsef-rendszervaltas-ungar-peter-velemeny/

Janisch Attila: Szép csendben, nem is olyan lassan érkezik valami, ami félelmetesebb, mint a járvány

"Csak a Fidesz" – volt már ez a szlogen, de most lesz csak igazán érvényben. Az ellenzék nem a nemzet része – jelentette ki a minap Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke. A direktíva világos: meg kell tisztítani a nemzetet azoktól, akik nem tartoznak bele. És persze, hogy majd ők, majd Orbán Viktor dönti el, hogy ki tartozik, ki tartozhat a nemzet egészébe, pont úgy, ahogy a diktatúrákban teszik ezt a saját hatalmuktól megrészegült, tudatmódosult, tudatvesztett diktátorok.

Mindeközben a kórházak után már az idősotthonok élére (!!!) is katonai vezetők lettek kinevezve. Kíváncsi vagyok,

melyek lesznek a következő polgári intézmények, amelyeket megszállnak Orbán katonái,

erőszakszervezetének végrehajtói. Nem lennék meglepve, ha következőkben az iskolák, majd a nagyobb üzletek, élelmiszer láncok élére masíroznának be a csizmatalpak. És így masírozunk majd szép csendben, nem is olyan lassan – egy láthatatlan vírustól rettegve – a ravaszul kiépülő és egyre láthatóbbá váló katonai erejű hatalomgyakorlás felé. És mindez az EU-n belül, a tűrt kategória politikai kényelmében, majdhogynem zavartalanul.

https://m.magyarnarancs.hu/publicisztika/janisch-attila-szep-csendben-nem-is-olyan-lassan-erkezik-valami-ami-felelmetesebb-mint-a-jarvany-129392

„A budapestiek nem mehetnek vidéki nyaralójukba, pláne nem aludhatnak ott.”

Szentkirályi Alexandra újabb pontosítást adott közre

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombat reggel a Kormányinfo plusz névre keresztelt online bejelentkezésében osztott meg újabb részleteket a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban, és néhány konkrét kérdésre is válaszolt.

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet, miközben a fővárosi és Pest megyei lakosokra továbbra is szigorú előírások vannak érvényben.

Szentkirályi közölte hogy a fővárosban nem változnak a kijárási korlátozások, az üzletek korlátozott nyitvatartása továbbra is érvényben van, és a vendéglátóegységek is zárva maradnak, illetve csak elvitel- és házhozszállítás céljából lehetnek nyitva.

Hangsúlyozta továbbá azt is, a Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, ezután sem utazhat el senki például a vidéki nyaralójába, de vidéki strandra, vendéglátóhelyekre, állatkertbe és kirándulóhelyekre sem.

"Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképp nem aludhat ott. Budapesten és Pest megyén kívül élőkre, azonban nem vonatkozik ez a korlázotás." –fogalmazott a kormányszóvivő.

https://m.magyarnarancs.hu/lokal/a-budapestiek-nem-mehetnek-videki-nyaralojukba-plane-nem-aludhatnak-ott-129400

Borul az egészségügyi ellátás a fertőzéssel sújtott tatabányai kórház bezárása miatt

A tatabányai Szent Borbála Kórház bezárása után órák alatt kellett átrendezni a betegutakat, más Komárom-Esztergom megyei intézményeket jelöltek ki a betegek számára. Egyelőre nagy a zavarodottság, de ehhez adódik még az is, hogy hétfőtől még a szakrendelések is korlátosan újraindulnak.

 

Pont arra a napra volt előjegyezve a kemoterápiája egy daganatos betegnek, amikortól a tisztifőorvos elrendelte a tatabányai Szent Borbála Kórházban a zárlatot. A kórház ugyan a zárlat elrendelése után azonnal közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) által kijelölt intézményeket, mégis bizonytalanság van az ellátásra várók körében. Ráadásul, azzal, hogy hétfőtől, ugyan korlátozottan, de megindulhatnak a szakrendelések is, borítékolhatóan elözönlik majd a kijelölt rendelőket a betegek.

A koronavírus miatt, elsőként esett el az egészségügyi intézmények között, a tatabányai Szent Borbála Kórház. A Klubrádió tudósítójának csütörtöki információi szerint, a több mint ötvenen pozitívak lettek a kórházban, közülük harmincnyolcan egészségügyi dolgozók. A népegészségügyi központ által elrendelt vizsgálat jegyzőkönyve szerint, amelyet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra a közösségi oldalán, négyen koronavírusban hunytak el az intézményben.

 

https://m.magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/borul-az-egeszsegugyi-ellatas-a-fertozessel-sujtott-tatabanyai-korhaz-bezarasa-miatt-129391

 

Európa Tanács: Orbán az EU-ban példátlan ellenőrzést épített ki a média felett

"A közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt" - állapította meg az Európa Tanács friss jelentése a média helyzetéről Európában. A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy a

2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor - főként a közmédia - működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert.

A 2020-ast jelentést az Európa Tanács újságírók biztonságát segítő platformja adta ki a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából. (Az Európa Tanács egy 47 tagú nemzetközi szervezet, és független az Európai Uniótól, nem szabad összekeverni az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanáccsal.) A jelentésnek már a címe is aggasztó képest fest a média állapotáról: "El a kezekkel a sajtószabadságtól - a média elleni támadás nem válhat megszokottá Európában." A dokumentum szerint tavaly egyre jobban érzékelni lehetett az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására irányuló trendet.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/01/mediaszabadsag_europa_tanacs_2020_jelentes/

 

Kásler elrendelte: hétfőn újraindul az egészségügyi ellátás

Május 4-től újraindul Magyarországon az egészségügyi ellátások nagy része, így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is - derült ki az Index birtokába került levélből. Az egészségügyi intézmények vezetői várták a lépést, ám így is sok a kérdőjel. Kérdéses például, hogy honnan kapnak megfelelő számú védőfelszerelést.

Kásler Miklós április 30-i keltezésű levelét aznap este, vagy május elsején reggel kapták meg az egészségügyi szolgáltatók vezetői. A miniszter azt írja, a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását. Tehát május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a 

·         háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,

·         a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,

·         az egynapos ellátások,

·         a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és

·         a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/02/koronavirus_egeszsegugy_ujraindul_kasler_miklos/

 

A budapesti román nagykövet saját kezdeményezésből vette védelmébe Szabó Tímeát

A budapesti román nagykövet nem a bukaresti külügyminisztérium utasítására, nem annak jóváhagyásával, hanem személyes kezdeményezésből, saját nevében vállalt szolidaritást Szabó Tímeával, a Párbeszéd társelnökével - derült ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter a G4Media.ro hírportál által szombaton közölt interjúban.

A külügyminiszter hozzátette, hogy szerinte Marius Lazurca üzenete tartalmában világossá tette, hogy

GESZTUSA NEM A MAGYAR BELPOLITIKÁBA VALÓ BEAVATKOZÁSI KÍSÉRLET.

https://index.hu/kulfold/2020/05/02/a_budapesti_roman_nagykovet_sajat_kezdemenyezesbol_vallalt_szolidaritast_szabo_timeaval/

 

Felszálltak az első újraindított járatok Ferihegyről

Pénteken felszálltak az első újraindított járatok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről – írja az MTI. A repülőtér üzemeltetője azt mondta, hogy az utasok jól viselkedtek, betartották a biztonsági intézkedéseket.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/01/koronavirus_magyarorszagon_liszt_ferenc_nemzetkozi_repuloter_jarat_indul/

 

Balavány: Orbán a katasztrófát fogja sikernek nevezni

Munkaalapú társadalomról beszél akkor, amikor az emberek tömegeinek nincs és nem is lesz munkájuk.

 

A papír-Magyarország és az igazi

Orbán Viktor viszont megígérte a minap, hogy három hónap múlva mindenkinek lesz munkája Magyarországon. Azt is világossá tette, milyen alapokon áll a jóslata. Adatokból dolgozunk, mondta, meg is nevezte közelebbről a forrást: a KSH adatai alapján. Mármost az adatok azt mutatják, hogy márciusban ötvenhatezer ember veszítette el a munkáját, ebből kétezren kerültek be a munkaügyi központok nyilvántartásába. Májusban majd megkapjuk az áprilisi (vagyis mostani) adatokat is, amikből már el lehetne kezdeni valamilyen prognózis felállítását.

Csakhogy Magyarország látencia-állam, ahol az emberek az adatokon túli valóságban élnek. Van a hivatalos, lepapírozott Magyarország, és van az igazi. Amit Orbán képzel (pontosabban: állít) Magyarországról, az szinte mindig a retusált verzió. Amikor – mondjuk  – ötezer fertőzött van hivatalosan, akkor a valós szám ennek minimum a tízszerese, és szorzó napról napra növekszik. (Ahogy a hétezer hajléktalan valójában hetvenezer vagy több, a csaknem egymillió alkoholista valójában több mint kétmillió, nem beszélve a „nincsenek várólisták” vagy „nincs gyermekéhezés” típusú kijelentésekről, etc. )

https://hvg.hu/gazdasag/20200502_Orban_a_katasztrofat_fogja_sikernek_nevezni

 

Kim Dzsong Un előkerült, lesznek még új vírusok - percről percre a járványról

Mégsem halt meg Észak-Korea ura, Amerikában tüntetnek a fertőzésért, miközben új és ősi vírusok várnak a maguk járványára. Minden a koronavírus-járványról szombaton.

 

https://hvg.hu/itthon/20200502_Kim_Dzsong_Un_elokerult_lesznek_meg_uj_virusok__percrol_percre_a_jarvanyrol

 

Rendszerváltók30 – Surányi György: A legbüszkébb a Bokros Lajossal írt könyvemre vagyok

Az MNB kétszeresen volt elnökét a rendszerváltás az akkor meg is szűnő Országos Tervhivatal államtitkáraként érte. A HVG 1989 júniusában készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

 

https://hvg.hu/360/20200502_Rendszervaltok30__Suranyi_Gyorgy_Orszagos_Tervhivatal_allamtitkara

 

Baloldali játszmák eszköze lehetett a BKK-s zaklatási ügy

GYURCSÁNYÉK AZ ÚJ JEGYRENDSZERRE IS RÁTENNÉK A KEZÜKET

Kárpáti András Magyar Nemzet

A fővárost vezető baloldali koalíció belső hatalmi harcaira világít rá a Budapesti Közlekedési Központban (BKK) kipattant zaklatási ügy kezelése, a vélt vagy valós történések manipulatív kihasználása – jelentette ki lapunknak tegnap Wintermantel Zsolt, a vállalat igazgatóságának fideszes tagja. Szavai szerint Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke Karácsony Gergely főpolgármestert is megvezethette a különböző javaslataival, valamint az általa lefolytatott és értékelt vizsgálattal.

– Gyurcsány Ferenc egykori mindenese egyúttal lehetővé tette Karácsony számára, hogy egy liberális „zászlóshajó” ügyben (#metoo) tűnjön fel kompetens vezetőként, miközben eltávolította az egyik legfontosabb és legnagyobb projekttel foglalkozó vezetőt, a DK útjában lévő Nagy Zsoltot, akit a zaklatásokkal vádoltak – fogalmazott Wintermantel, hozzátéve: a következő célpont a főpolgármester által kinevezett vezérigazgató, Varga Ivett lehet.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/baloldali-jatszmak-eszkoze-lehetett-a-bkk-s-zaklatasi-ugy-8067221/

 

Működik a Szijjártó–Varga-modell

A FELVETT HARCI POZÍCIÓ LÉNYEGE A TERMÉSZETESNEK TEKINTETT EGYENRANGÚSÁG

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Jómagam korábban már írtam arról, hogy a hazánkkal szembeni támadások egyáltalán nem a demokratikus értékek védelméről, jogi, jogállami kritikákról szólnak, hanem valami egészen másról. Arról, hogy a globalista liberális hálózat célul tűzte ki a számukra elviselhetetlen értékrendű és világszemléletű Orbán-kormány és rajta keresztül az ország megbüntetését, s ha kell, a „klubból” való kizárását. Ez tehát egy politikai cél és akarat, amelynek végrehajtásához láthatóan jól összehangolt módszereket vetnek be. Ahogyan a napokban John Fonte, a washingtoni Hudson Intézet programigazgatója nyilatkozta: a brüsszeli elit el akarja hallgattatni Orbán Viktort. Ez a lényeg, a többi habverés és mellébeszélés.

Ha eddig kételkedtünk volna abban, hogy mennyire nem vitahelyzetről van szó, s mennyire nem érvek és ellenérvek egyenrangú csatájáról köztünk és a liberális politikusok között, akkor Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselő végleg eloszlathatta a kételyeinket.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/mukodik-a-szijjarto-varga-modell-8066846/

 

Nem a tesztelés a lényeg, kedves ellenzék!

Apáti Bence Magyar Nemzet

„Magyarországon a legmagasabb a halálozási arány! Magyarországon halnak meg a legtöbben koronavírusban!” – kiabálta finoman és roppant nőiesen Karácsony Gergely párttársa, Szabó Tímea képviselő asszony minap a parlamentben. Akkor, amikor felháborodva olvasta a Fidesz-frakció fejére, mely határon túli magyarlakta megyéken segített a magyar kormány. Illetve, azóta az is kiderült – maga Szabó Tímea mondta, úgyhogy higgyük is el neki –, hogy szinte a teljes ország félreértette a testbeszédét, az érzéseit, a forró lávaként felbugyborékoló indulatait.

Mert szó sem volt indulatról, szó sem volt haragról. Igazából lelkesen, az örömtől és a boldogságtól elcsukló hangon emlegette az erdélyi településneveket, hiszen azokban a híres-hírhedt percekben örült, sőt sosem volt még olyan derűs és gondtalan, mikor a parlamentben felidézte azt a sok várost és megyét, amelyekbe eljuttatott a kormány néhány tízezer maszkot a majd százmillióból.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nem-a-teszteles-a-lenyeg-kedves-ellenzek-8066867/

Bánó fog felügyelni

GAJDA PÉTERT BIZOTTSÁGI ELNÖKNEK NEVEZTE KI KARÁCSONY

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Karácsony Gergely döntése értelmében a korrupciógyanús ügyekbe keveredett Gajda Péter tölti be a Fővárosi Közgyűlés ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöki posztját. Szintén felelős pozíciót kapott a szocialista párt kedvenc újságírója, Bánó András is, aki a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottsági tagja lett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/bano-fog-felugyelni-8067215/

„Hetekig vártam a semmiért”- Gyorsan vesztik el munkájukat az emberek, de segítséget csak lassan kapnak

Van, aki két hónap alatt sem jutott álláskeresési járadékhoz.

Zsófia még április első hetében veszítette el ruhabolti eladói állását. Mivel albérletben lakik és csak kevés megtakarítása volt, első útja a kormányhivatal foglalkoztatási osztályára vezetett. Ott felvilágosították, hogy a regisztrációhoz online kell időpontot kérnie. Ezt megtette, mire pár nappal később kapott egy visszaigazoló e-mailt, amelyben jelezték neki: ügyét elindították és majd küldenek időpontot, addig hiába is keresné fel a hivatalt. Azóta eltelt három hét, de időpontot még nem kapott. Ennél is régebb óta vár Mária, aki korábban egy szoláriumszalonban dolgozott. Neki az elsők között, február elején szűnt meg az állása. Később online bejelentkezett és sokáig várta, hogy behívják regisztrációra. Vele még szerdán találkoztunk a VIII. kerületi kormányhivatal foglalkoztatási osztálya előtt, akkorra hívták be, vagyis több mint két hónap után kapott időpontot

https://nepszava.hu/3076619_hetekig-vartam-a-semmiert-gyorsan-vesztik-el-munkajukat-az-emberek-de-segitseget-csak-lassan-kapnak

Morális és alkotmányos alapok nélkül áll a rendszer – állítja Elek István, Orbán volt tanácsadója

Elek István a rendszerváltó politikusok egyike. Szerepe volt abban is, hogy Orbán Viktor a jobboldal vezérévé vált. A Fidesz szerinte már régen eltávolodott a polgári értékrendtől.

Közhely, hogy a rendszerváltáskor „valami nagyon félrecsúszott”. A megállapítás hatványozottan igaz lehet a Fidesz esetében. Ön Orbán Viktor miniszterelnöki főtanácsadója volt. Érez személyes felelősséget?
A kérdést menet közben is gyakran felteszi magának az ember, utólag pedig különösképpen sokszor. Azt tudom erre mondani, hogy a saját erőm, képességem szerint mindig ugyanazt az értékrendet és világnézetet képviseltem. Valóban: egyik előkészítője voltam annak a politikának, amelynek az lett az eredménye, hogy a Fidesznek sikerült összeszednie az összeroskadt jobbközép használható elemeit, és 1998-ra újraépítenie a demokratikus politikai versenyhez szükséges alternatívát. A kormányzás időszakában, a miniszterelnök főtanácsadójaként – fenntartásokkal és kritikákkal – továbbra is támogattam ezt a politikát. Úgy gondoltam, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva Orbán Viktor valami olyasmit akar képviselni, amit annak idején az MDF-ben elképzeltünk. A 2002-es vereség után azonban az ellenzékben lévő Fidesz egyre erőteljesebben eltávolodott ettől a polgári értékrendtől. Elváltak az útjaink. A kétezres évek közepén már ott tartottam, hogy – amennyiben egyáltalán vállalok még közéleti szerepet – új alternatívát kell keresnem.

https://nepszava.hu/3076529_moralis-es-alkotmanyos-alapok-nelkul-all-a-rendszer--allitja-elek-istvan-orban-volt-tanacsadoja

Göncz Árpád szobránál emlékezik az MSZP, és belülre is üzeni: nincs közös jövőtervezés Orbánnal

A „jövő bizottság” ötlete komoly felzúdulást váltott ki a pártban, az elnökségnek lépnie kellett.

Az „együttműködés tilalmát” nem véletlenül hangsúlyozza Tóth Bertalan bejegyzése – az üzenet ugyanis nemcsak a nyilvánosságnak szól, de befelé is érvényes. Ahogy ezt lapunk megírta, Mesterházy Attila a parlamentben arról beszélt, hogy szurkol a kormánynak, hogy sikeres legyen a válságkezelés mikéntje, és felvetette, hogy létre lehetne hozni egyfajta „jövő bizottságot”, amelyik az országról, különösképpen a gazdaságról gondolkodik – akár 20-30 éves távlatban is. A szocialista politikusra reagáló Orbán Viktor válaszában egy ilyen grémium ötletét nem vetette el. A „jövő bizottságáról” szóló felvetés borzolta a pártkedélyeket – mondván: az emberek problémáit megoldó intézkedéseket mindenképp támogatni kell, ahogy a kormányzat válságkezelési hibáit is mindenáron szóvá kell tenni. Épp ezért szerencsétlen dolog lenne, egy ilyen, a kormánnyal ötletelő „kvázi kétoldalú” bizottság. A belső mozgolódás elérte azt a szintet, hogy az elnökségnek állást kellett foglalnia a kérdésben, és a testület egyhangúlag deklarálta: az MSZP nem kezdeményez, és nem támogat olyan kétoldalú javaslatot, amely Orbán Viktorral és a Fidesszel tervezi meg Magyarország következő 20-30 évét.

https://nepszava.hu/3076657_goncz-arpad-szobranal-emlekezik-az-mszp-es-belulre-is-uzeni-nincs-kozos-jovotervezes-orbannal

Szabad szemmel: Orbán részsikert ért el az uniós hatóságokkal vívott harcban, de így is szép számmal van folyamatban kötelezettségszegési eljárás

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 2.

https://nepszava.hu/3076642_szabad-szemmel-orban-reszsikert-ert-el-az-unios-hatosagokkal-vivott-harcban-de-igy-is-szep-szammal-van-folyamatban-kotelezettsegszegesi-eljaras

Lendvai IldikóÚj naptárt, ellenzék!

Kidobhatjuk a kukába azt a politikai naptárt, amelyet a ciklus elején az ellenzéki pártok tervezhettek maguknak. A járvány és a fenyegető gazdasági-társadalmi válság fölülírta. Más menetrendre van szükség. Az üzletek zárva (csak a kormánykörök üzletelései folynak zavartalanul), az új naptárt maguknak kell megírniuk.

Az önkormányzati választások után még másfajta időbeosztásra készülhettek. Ez nem kérdőjelezte meg a 2022-es együttműködés szükségességét, de addig hagyott volna némi időt a saját profil élesítésére, az ellenzéken belüli háziversenyre. A hátralévő évek első felét lehetett volna erre szánni, míg a második felét az egységes fellépésre. Addig eldőlne, ki milyen erőpozícióból ül le később tárgyalni. 

Akár működhetett volna is. De ennek most vége. Nem Orbánék piszkatúrája lehetetlenítette el, hanem a világválság. Az a bizonyos második szakasz, amelyben a NER-rel szemben egyetlen világos alternatívát kell állítani, előbbre jött. Orbánék előállítottak egyfajta válságkezelési modellt, ezzel szemben egy másikat kell felmutatni. Egyet, azzal összevethetőt.

 

https://nepszava.hu/3076638_uj-naptart-ellenzek

 

Mészáros leépítve építi birodalmát

Nyertesként jöhet ki a válságból a felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó, most épp 800-850 ember elbocsátásával takarékoskodó Hunguest Hotels Zrt.

 

Az, hogy a cég egyszerre épít le és fejleszt, azt jelzi: az eddigi is kivételezett helyzetben lévő társaság igyekszik mindent kihozni a jelenlegi helyzetből. Egyfelől kiadásaikat jelentősen csökkentik, hiszen lapunk kérdésére elmondták: a Hunguest Hotels Zrt. állományában lévő 1670 munkavállaló közül a tervek szerint 800-850 embertől válnak meg. Csak viszonyításképpen: a cég 2018-ban bérjárulékokkal együtt összesen 1,4 milliárdot fizetett ki, azaz az ötven százalékos leépítéssel legalább 700 milliós bérköltséget spórolhat a felcsúti vállalkozó érdekeltsége. Miközben kiadásaik csökkennek, bevételük még a megfagyott piacon is akadhat. A hotelfelújításokhoz ugyanis alighanem igénybe vesz állami támogatást a cég. 

 

https://nepszava.hu/3076610_meszaros-leepitve-epiti-birodalmat

 

Hernádi: a járvány előtti világ sose tér vissza

Az olajcég a koronaválság miatt közel félezer hazai töltőállomásából ideiglenesen 28-at bezár, csökkenti beruházásait, nem fizet osztalékot és a jövőben is alkalmazkodik a változó környezethez.

 

https://nepszava.hu/3076617_hernadi-a-jarvany-elotti-vilag-sose-ter-vissza

 

18,5 milliárdért építünk vakcinagyárat Mongóliában

Csütörtökön 57 millió dolláros, mintegy 18,5 milliárd forintos megállapodást írt alá Magyarország Mongóliával, amelynek értelmében egy magyar vállalat állatvakcina-előállító gyárat és labort épít majd a közép-ázsiai országban, közölte a külügyminiszter az MTI-vel. Miután videokonferencián tárgyalt Damdín Cogtbatar mongol külügyminiszterrel, Szijjártó Péter kijelentette:

"a magyar gazdaság újraindítása szempontjából rendkívül fontos, hogy a magyar vállalatok továbbra is sikeresek legyenek a nemzetközi piacokon, ezért komoly jelentőséggel bír a most aláírt megállapodás az EXIM és a mongol pénzügyminisztérium között."

Megállapodtak még egy újabb kötöttsegélyhitel-program elindításáról, amit az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás területét érinti, 50 millió dollár értékben. Szijjártó hozzátette: 

"most ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és elkötelezettek vagyunk a kapcsolatok további fejlesztése mellett, aminek alapját a fiatalok jelentik." 

 

https://444.hu/2020/04/30/185-milliardert-epit-vakcinagyarat-mongoliaban-a-kormany

 

Elkeseredett küzdelmet indított Soros György pénzéért a baloldali média

ORIGO

Soros György amerikai milliárdosnak a német szocdemekhez közel álló Der Spiegelben jelent meg egy írása, amelyben propagálja a soha le nem járó, öröke szóló hitelt, amelynek „csak" a kamatait kellene fizetni az idők végezetéig. A cikket azonnal átvették Soros magyar propagandistái, majd a hvg és az Index - különböző cikkekkel - elkezdték népszerűsíteni is a második Soros-tervet. A két lap láthatóan óriási csatát vív egymással is, úgy hízeleg Sorosnak, pénzt remélve. Soros újabb tervét Orbán Viktor magyar miniszterelnök határozottan visszautasította. Azt mondta, meg is lepődött volna azon, ha Soros nem használná ki a járványhelyzetet anyagi haszonszerzésre.

A tőzsdespekulánsnak, Soros Györgynek megjelent egy véleménycikke a Németország Szociáldemokrata Pártjához (SPD) közel álló Der Spiegel hetilapban, amelyben 

Soros megpróbálja meggyőzni az európai közvéleményt az általa javasolt örökhitel szükségességéről

https://www.origo.hu/itthon/20200501-tovabb-nepszerusitik-a-sorostervet-az-ellenzeki-mediumok.html

Orbán Viktor: Harminc éve a parlamentben - fotó

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök egy 1990-ben készült képet osztott meg a Facebook-oldalán az akkori Fidesz-frakcióról.

A miniszterelnök arra is kíváncsi, ki ismeri fel a 30 évvel ezelőtti képen látható tagokat. 

https://www.origo.hu/itthon/20200502-orban-viktor-harminc-eve-a-parlamentben.html

MIÉRT NEM TUD MIT KEZDENI A TUDOMÁNY A KORONAVÍRUSSAL?

Keveset tudunk, és amit tudunk, azt is rosszul tudjuk. Hol vannak ilyenkor a tudósok, akiknek az a dolguk, hogy mindent tudjanak, és miért beszélnek összevissza?

Hát jó napot kívánok, itt ez a világjárvány, néhány hónap leforgása alatt három és félmillió fertőzöttel, több mint kétszázezer halottal, folyamatosan romló életminőséggel, bezártsággal, elveszített állásokkal, fenyegető világgazdasági válsággal. Mennyi időbe telhet elbánni egy aprócska, szemmel nem is látható vírussal? Hol vannak ilyenkor a tudósok, akinek az a dolguk, hogy mindent tudjanak? Miért a töküket vakargatják, miért beszélnek összevissza, és miért nem fedezték még fel az ellenszert?

Maguk a tudósok nyilván tisztában vannak vele, de a közvélemény csak most kezdi felfogni, hogy a tudomány, sőt az egész tudományos gépezet, amiben a tudósok mellett a közhiedelemmel ellentétben komoly szerepet játszik az állam, a gazdasági szereplők, sőt indirekte az egész emberiség a maga önző vagy altruista vágyaival, céljaival és prioritásaival, nem arra van berendezkedve, hogy azonnali válaszokat adjon egy olyan akut problémára, mint egy szempillantás alatt kirobbanó világjárvány. 

https://qubit.hu/2020/05/02/miert-nem-tud-mit-kezdeni-a-tudomany-a-koronavirussal

Európában elérte a 1,5 milliót a fertőzöttek száma

Az AFP hírügynökség összesítése szerint világszerte 3 350 224 fertőzést regisztráltak és  238 334-en haltak meg a koronavírus miatt. (France24/Reuters)

https://444.hu/2020/05/02/europaban-elerte-a-15-milliot-a-fertozottek-szama

Túlterhelt, alulfinanszírozott ellátás vár a kórházból hazaküldöttekre

Az önkormányzatok már érzik a nagy kórháziágy-felszabadítás következményeit, legalábbis erről számoltak be nekünk az ország három különböző pontjáról. A budapesti 8. kerülettől két hét alatt tizenketten kértek segítséget a kórházból hazaküldött rokonuk gondozásában. Majdnem mindnyájan fekvőbetegek, öten stroke miatt kerültek kórházba, és van köztük pszichiátriai beteg is. 

https://444.hu/2020/05/02/tulterhelt-alulfinanszirozott-ellatas-var-a-korhazbol-hazakuldottekre

Jogerősen pert nyert a Pesti Srácok ellen László Imre, akit a kampányban heteken át szexuális zaklatással vádoltak

Másodfokon is pert nyert a Pesti Srácok ellen László Imre, a Demokratikus Koalíció képviselője, aki tavaly ősz óta Újbuda polgármestere.

László ellen a kampány finisében a kormánymédia összpontosított lejáratókampányt indított, és azt írták róla, hogy szexuálisan zaklatott egy nőt. (Egy névtelen orvos levelére hivatkozva vádaskodott több újság is.) László, akit egyébként Czeglédy Csaba képviselt a bíróság előtt, akkor azonnal visszautasította a vádakat, és jogi útra terelte az ügyet. A DK által szombaton küldött közlemény szerint 

„a Fővárosi Ítélőtábla most másodfokon is kimondta, hogy a fideszes lakájmédia által koholt vádak az elejétől a végéig hazugságok voltak, és kötelezte a Pesti Srácok álhírportál kiadóját a perköltség és a fellebbezési költség megfizetésére, valamint a helyreigazítás közzétételére.” 

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs. László nyert már a TV2 ellen ugyanezen vádak miatt egy pert.  

https://444.hu/2020/05/02/jogerosen-pert-nyert-a-pesti-sracok-ellen-laszlo-imre-akit-a-kampanyban-heteken-at-szexualis-zaklatassal-vadoltak

EBBEN A PILLANATBAN TÖBB MINT 100 KÜLÖNBÖZŐ VÉDŐOLTÁST FEJLESZTENEK VILÁGSZERTE A KORONAVÍRUS ELLEN

Amikor január közepén elérhetővé váltak az akkor még csak Kínában megjelent új koronavírus teljes genomjának első szekvenciái az online biológiai adatbázisokban, korábban soha nem látott gyorsasággal kezdhették el a lehetséges ellenszerek fejlesztését. Ahogy a járvány egyre nagyobb sebességgel lépte át az országhatárokat, szinte nem maradt olyan kutatóorvos a világon, aki ne ezzel akart volna foglalkozni.

Április végére már 182 gyógyszer vizsgálatát és 99 vakcina fejlesztését jelentették be a SARS-CoV-2 nevet viselő koronavírus potenciális kezelésére a Milken Institute nevű amerikai gazdasági-egészségügyi think tank adatbázisa szerint.

https://qubit.hu/2020/05/02/ebben-a-pillanatban-tobb-mint-100-kulonbozo-vedooltast-fejlesztenek-vilagszerte-a-koronavirus-ellen?

Orbán Viktor: Együtt sikerülhet!

Magyar Hírlap

Orbán Viktor az első szabadon választott Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulásának évfordulója kapcsán az összefogás fontosságát emelte ki.

A közösségi médiában közzétett posztjában a kormányfő emlékeztetett: harminc éve élünk szabadon.

„Ahogy akkor is, most is összefogásra van szükség Magyarországon. Együtt sikerülhet!” – mutatott rá Orbán Viktor kormányfő, utalva áttételesen a koronavírus-világjárvány elleni védekezés 52. napjára is.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200502-orban-viktor-egyutt-sikerulhet

 

Gulyás Gergely: Magyarország a rabságból a szabadságba lépett át

MH/MTI

A rendszerváltoztatással Magyarországon a rabság helyére szabadság, a szovjet megszállás helyére nemzeti függetlenség, a tervgazdaság helyére piacgazdaság, az alapvető jogok állam általi eltiprása helyére jogállam lépett - emlékeztet a közösségimédia-oldalán publikált szombati bejegyzésében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200502-gulyas-gergely-magyarorszag-a-rabsagbol-a-szabadsagba-lepett-at

Májusi igazságok

Forradalom volt ez bizony, s mi igenis valóban tetszettünk forradalmat csinálni

Szerencsés Károly Magyar Hírlap

Sok fintorgás, sok kritika, sok elégedetlenség tör fel majd, ha felidézik e napokat, akik átélték, vagy csak hallottak róla, sok csalás, hazugság, haszonlesés emléke. Előkerülnek az akkori dilettánsok, az akkori akarnokok nevei – sokan itt vannak közöttünk ma is, és kioktatnak, hogyan is kellene tenni a dolgunkat –, de most emelkedjünk egy kicsit magasabbra. Hagyjuk a dilettánsokat meg a haszonlesőket. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200502-majusi-igazsagok

Minőségi csere a NER első sorában: Balázs Attila az új üstökös

A Bayer Construct magyar tulajdonú vállalatcsoport, de alegységeiben fel-feltűnik a francia csúcsarisztokrácia is. A cég elnöke, Balázs Attila közel két évtizede üzletemberkedik, jellemzően a piacról él, tehát nagyon nem hasonlít a gázszerelői referenciákkal a semmiből érkező közbeszerzés-specialistákra. Ám most kijött a fényre: először balatoni kikötőt vásárolt közösen a Tiborcz-leágazásként elhíresült Appeninn Nyrt.-vel, majd e tőzsdei holdingba is beszállt a kormányfő veje mellé – úgy ráadásul, hogy részvénycsomagját Mészáros Lőrinc köreitől szerezte. Vagyis különösen alkalmassá vált a közvetlen kormányzati támogatások, illetve a tízmilliárdos állami fejlesztési hitelek lehívására. Balázs Attila mindaddig készségesen válaszolt kérdéseinkre, amíg nem hoztuk szóba – az Appeninnből egyébként kiszállni készülő – Tiborcz Istvánt. Ott hangnemet váltott, és leszögezte: „Amit maguk csinálnak, rossz, amit mi, az jó, hiszen értéket teremtünk. Ha tud szépen kérdezni, folytathatjuk a beszélgetést.”

https://www.valaszonline.hu/2020/04/29/bayer-construct-balazs-attila-balatoni-kikotoberuhazas/

„Tetszettek volna forradalmat csinálni!” – Schiffer András a ma 30 éves MDF–SZDSZ-paktumról

Éppen ma harminc éve köttetett meg a paktum, amelyet sokan a rendszerváltás elárulásaként emlegetnek azóta is. Pedig nem volt az, sőt. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő három évtized távolából kegyelmi pillanatnak látja. A kegyelmi pillanat azonban hamar elillant, s ami akkor elmaradt, két évtized alatt bár, de nyílegyenesen torkollott a NER-be. Elemzés.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/29/schiffer-30-eves-mdf-szdsz-paktum/

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

A spájzban is

Kormányzó urunk természetesen ilyenkor is, még ott a spájzban is har­col a vírus ellen, csapásokat mér rá, erejét gyöngíti, a küzdelem ki­menete pedig nem lehet kérdéses. Rá is pillantottunk a valós idejű sta­tisztikákat közlő Worldometer koronavírus-oldalára, ahol persze igen sokféle adat található, mi ezek között a magunk esze szerint próbál­tunk rendet vágni. Munkahipotézisünk szerint a cél a fertőzött szemé­lyek meggyógyítása már csak azért is, mert alattvalók nélkül a hatalom féleszű óriás, vagyis minél több túlélő jut egy áldozatra, a kép annál szívderítőbb. Lapzártánk napján reggel nyolc körül ez a szám Albániá­ban 14,6, Moldo­vában 9,3, Észak-Macedóniában 8,2, Szerbiában 7,6, Romániában 4,9, Ukrajnában 4, Bulgáriában 3,7.

Magyarországon 1,8.

Ez utóbbi eredmény az albán, a moldovai vagy az észak-macedó­niai adathoz képest szerénynek látszik, sőt még a bolgárhoz viszonyít­va is, Magyar­ország azonban erős és büszke ország, nem méricskéli önmagát má­sokhoz. Ha realisták vagyunk, az 1,8 túlélő óriási teljesít­mény abban az államban, amelyben az egészségügy mint kormányzati preferencia az utóbbi tíz évben messze a postagalamb-tenyésztők hely­zetének javítá­sa után következett, ha következett egyáltalán, de törté­nelmünk ko­rábbi szakaszaiban se járt sokkal előbb.

Az 1,8 túlélő a mi diadalunk, legyünk rá büszkék.

És ha ez nem volna elég, itt egy másik szívvidító hír is: nagyon ritka albínó csicsörkét fényképeztek Szilvásváradon. Brehm szerint a csicsörke roppant kedves madár, behízelgő módon viselkedik, és úgy tesz, hogy szriszri-szriszri.

https://www.es.hu/cikk/2020-04-30/vancsa-istvan/a-spajzban-is.html

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.