2020, május 29 - 08:14 Sajtószemle

Szlávik János: Több tízezer magyar esett át a fertőzésen

Él ebben az országban több tízezer olyan ember, aki átesett a fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből, közölte Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Mint mondta, az ismert esetek 80 százalékában is hasonló dologról van szó, a betegség enyhe formában, tünetmentesen zajlott le, de ezek a fertőzöttek elmentek szűrésre.

Ezer ember került kórházba súlyos tünetek miatt. Náluk jelentkezik a láz, de immunhiányosok sokkal kevésbé lázasak. Ők inkább fáradékonyak, fogynak. A betegek 200 esetben intenzív ellátásra szorultak, többnyire a légzési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre kerültek, altatásban vannak illetve voltak. Azért küzdenek az orvosok, hogy a fertőzésen sikerüljön őket átjuttatni. Sok esetben meggyógyulnak.Van olyan, aki négy hete lélegeztetőgépen van, de reméljük, hogy azokkal terápiákkal, amiket alkalmazunk, gyógyultan tud távozni

 

– magyarázta.

Elmondta, sajnos több mint 500 ember meghalt, halálukat valamilyen vírushoz társuló szövődmény okozta.

https://24.hu/belfold/2020/05/28/koronavirus-szlavik-janos-magyar-fertozottek-tizezer-fertozottek/

Szél Bernadett: A rabszolgatörvény 2.0 velünk marad, nem is akárhogy

A kormány a friss, 247 oldalas salátatörvényben rejtette el a rabszolgatörvény első változatánál is brutálisabb rabszolgatörvény 2.0-t, írja Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

A politikus elolvasta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényt, és szemet szúrt a kétéves munkaidőkeretre vonatkozó rész.

A szokásos, mindenhol megjelenő gumifogalom, a “nemzetgazdasági érdek”, és a szokásos, mindenütt alkalmazott egyszemélyi döntéshozatal: ezentúl Palkovics László egy személyben dönthet arról, hogy egy munkáltató egyoldalúan alkalmazzon 24 havi munkaidőkeretet. Ami, mint tudjuk, a kizsákmányolás minősített esete

 

https://24.hu/kozelet/2020/05/28/szel-bernadett-rabszolgatorveny-2-0/

Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak

Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.

https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/pesszimista-a-fidelity-komoly-eselyt-ad-a-masodik-hullamnak.html

Iskolaőrséget hoz létre, június 20-ig korlátozza a gyülekezést a kormány

Iskolaőrséget hoz létre a kormány,

amely része lesz a tantestületnek (bár nem a pedagógusokra irányadó törvényi szabályozás lesz rá érvényes) – erről döntött a kormány. Nagyjából 140-150 szakiskolában, és 300 rendes iskolában lesznek jelen ezek az egységek, ott, ahol a fegyelmi körülmények miatt a kormány álláspontja szerint erre szükség van. A valószínűleg korábban rendőrként dolgozó iskolaőrök fegyvert nem tarthatnak maguknál, de más fegyelmező eszközt igen.

Lejjebb viszik a büntethetőség alsó korhatárát is: minden, a pedagógusok ellen elkövetett cselekmény büntethető lesz már 12 éves kortól. 

 

A hétfői és szerdai kormányülésnek egy napirendje volt, például a költségvetésről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvények tárgyalása – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszak nem következett el,

 

emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ehhez kellett az is, hogy nemzeti egység jöjjön létre. Szomorúan látta ugyanakkor a kormány, hogy nem számíthatnak a baloldali pártokra, amelyek – Gulyás szerint – nem csak a politikusokat, hanem a szakembereket is támadták.

https://24.hu/belfold/2020/05/28/koronavirus-kormanyinfo-gyulekezes-trianon-emlekezes-korlatozas/

Orbán lesöpörte a rokkantnyugdíjak alkotmánysértő csökkentéséről szóló kérdést

Sebián-Petrovszki felelevenítette, hogy az Alkotmánybíróság ítélete szerint alkotmánysértő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény egyik rendelkezése, amely a korábbi rokkantnyugdíjasok rokkantsági ellátásának összegét szabályozza. Az Alkotmánybíróság 2019. március 31-ét szabta ki a törvény megváltoztatásának határidejéül. A határidő több mint egy éve lejárt, mégsem történt meg ez a korrekció — mondta a DK-s politikus, aki kiemelte:

 

Sebián-Petrovszki szerint több százezer embert érintett hátrányosan ez a módosítás, több tízezren pedig kiestek a rendszerből. Hozzátette: volt példa arra, hogy havi 122 ezer forintos ellátás havi 30 ezer forint alá csökkent. Ezért azt a kérdést szegezte a miniszterelnöknek, hogy mikor akarják megoldani ezt az ügyet. A kormányfő így válaszolt:

az Alkotmánybíróságnak azzal volt gondja, hogy úgy csökkentették a rokkantnyugdíjakat, hogy az érintetteknél nem vizsgálták meg azt, hogy beállt-e náluk valamilyen egészségügyi változás. 

https://24.hu/belfold/2020/05/25/rokkantnyugdijak-orban/

Tiborcz István rekordprofit után 2,3 milliárdos osztalékkal lett gazdagabb

Forbes

A Mészáros Lőrinctől vett ötcsillagos szálloda pedig közel egymilliárd forintba került.

4,8 milliárdos adózott eredményt ért el 2019-ben a miniszterelnök vejének ingatlancége, a Bdpst Zrt. – vette észre a Menedzsment Fórum a cég az adóhatóságnak leadott beszámolójából.

A május 8-i közgyűlésen, ahol elfogadták a 2019-es beszámolót, megszavazták, hogy 2,3 milliárd forintos osztalékot fizetnek ki a tulajdonosnak, azaz Tiborcz Istvánnak.

https://forbes.hu/uzlet/tiborcz-istvan-rekordprofit-utan-23-milliardos-osztalekkal-lett-gazdagabb/

Gulyás szerint nincs itt semmi látnivaló, csak szolid pluszjogokat kap a kormány

A veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi válsághelyzet bevezetését, illetve a költségvetést pertraktálta a kormány hétfői és szerdai ülésén, köszönt be Gulyás Gergely. És ugyanazzal a levegővel lemondott az ellenzékről, amelyik szerinte felháborító módon támadta a veszélyhelyzet alatt a kormányt és a védekezést irányító szakembereket egyaránt. (A Népszava kérdésre egyébként a miniszter azt mondta: ez olyan magatartást, amit mindenképpen rögzíteni kellett a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényben, mégpedig úgy, hogy a bírálókat „történelmi felelősség terheli.) És a kritikák nem szűnnek, noha a Miniszterelnökség vezetőjének értelmezésében a járványügyi válsághelyzet nem rendkívüli jogrend, hiszen alapjogokat nem lehet korlátozni akkor sem, amikor hatályban van – például nem csorbítható a gyülekezési jog (azaz kormányellenes demonstrációt lehet tartani).

https://nepszava.hu/3079731_gulyas-szerint-nincs-itt-semmi-latnivalo-csak-szolid-pluszjogokat-kap-a-kormany

A Momentum kikényszeríti, hogy a fideszesek színt valljanak: Orbán vagy a főváros?

Soproni Tamás, a Momentum fővárosi frakcióvezetőjének kezdeményezésére a Momentum megszavaztatja minden budapesti kerületben, hogy a fideszes képviselők támogatják-e az önkormányzatokat érintő megszorításokat.

Kegyetlenül bánik Orbán a fővárossal.

Mint ismert, az elmúlt hetekben a Fidesz-kormány rengeteg olyan megszorító intézkedést hozott, amelyek a főváros és az összes budapesti kerület számára milliárdos kiesést eredményeznek. Ilyen például a gépjárműadó elvonása, a parkolási díjak okozta kiesés és a szolidaritási hozzájárulásnak csúfolt önkormányzati különadó brutális megemelése is.

A Momentum a szavazással azt szeretné elérni, hogy a fideszes képviselők színt valljanak: Orbán Viktor önkormányzatokat kifosztó, az önkormányzati választáson szenvedett vereségért bosszút álló politikáját támogatják? Vagy azokat a választókat, akik rájuk szavaztak, és akik közül sokak számára elengedhetetlenül fontos lenne, hogy továbbra is hozzájussanak az önkormányzatok segítségéhez?

https://ezalenyeg.hu/helyi-ugyeink/a-momentum-kikenyszeriti-hogy-a-fideszesek-szint-valljanak-orban-vagy-a-fovaros-5236

Bárándy: megint átver mindenkit a kormány – már bocsánat…

Az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kabinet, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat – írja a hvg.hu. Azt is írja a portál, hogy a törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében, rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A tervet olvasva, illetve a Fidesz-kormány eddigi működését ismerve, talán nem véletlen, hogy éltünk a gyanúperrel, itt megint valamilyen trükkről, kreatív jogalkotásról van szó, amelyben látszólag megszűnik a rendeleti kormányzás lehetősége, valójában azonban nem, sőt… Hogy mi a sőt, azt Bárándy Péter volt igazságügy miniszter fogalmazta meg meglehetős egyértelműséggel: a kormány nemhogy szűkíti, sokkal inkább még bővíti is a mozgásterét.

https://hirklikk.hu/kozelet/barandy-megint-atver-mindenkit-a-kormany-mar-bocsanat

Rogán-Gaál Cecília lehet a teniszszövetség egyik vezetője

Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszter volt felesége is.

https://24.hu/sport/2020/05/27/rogan-gaal-cecilia-tenisz-szovetseg/

Szabad szemmel: Orbánt árnyaltabban kell bírálni, mert az európai "torzkép" neki kedvez

nemzetközi sajtószemle

https://nepszava.hu/3079699_szabad-szemmel-orbant-arnyaltabban-kell-biralni-mert-az-europai-torzkep-neki-kedvez

Taopótlás: bűvészkedik a kormány a pénzekkel

A taopótló támogatásokból finanszírozza a kabinet a kulturális mentőcsomagot, azaz a Köszönjük, Magyarország! programot. A támogatási rendszerből kiderül: lovas színházi előadásra több jut, mint jazzre.

https://nepszava.hu/3079669_taopotlas-buveszkedik-a-kormany-a-penzekkel

Kiküldetési per: Magyarország és Lengyelország keresetének elutasítását javasolja a főtanácsnok

A két közép-európai ország az Európai Bírósággal semmisíttetné meg a munkavállalók jogait megerősítő uniós irányelvet.

Az Európai Bíróság utasítsa el a kiküldetésben lévő munkavállalók jogait megerősítő irányelvvel szemben Magyarország és Lengyelország által benyújtott megsemmisítés iránti kereseteket – javasolja Manuel Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok. A luxemburgi székhelyű uniós bíróság közleményében kiemelte: az Európai Parlament (EP) 2018-ban módosított irányelve az érintett munkavállalók számára magasabb szintű védelmet biztosít a díjazásukat, valamint szociális és munkavégzéssel kapcsolatos jogaikat illetően.

A két éve hatályos szabály lényege, hogy a kiküldetésben lévő munkavállalók munkafeltételeinek e területein a fogadó, tehát azon tagállamban alkalmazandó szabályokat kell tiszteletben tartaniuk, ahová a munkavállalókat kiküldték

Azokban az estekben, amikor a munkavállalók egy, illetve kivételesen másfél évet meghaladó kiküldetésben vannak, gyakorlatilag minden tekintetben ugyanazokat a munka- és foglalkoztatási feltételeket kell alkalmazni, mint a fogadó tagállam más foglalkoztatottainál. 

Ezeket a rendelkezések ellen nyújtott be keresetet Magyarország és Lengyelország, a módosító irányelv teljes vagy részleges megsemmisítését kérve. Az eljárásokba viszont Németország, Franciaország, Hollandia, Svédország és az Európai Bizottság avatkozott be az EP és az Európai Tanács támogatása érdekében.   

https://nepszava.hu/3079728_kikuldetesi-per-magyarorszag-es-lengyelorszag-keresetenek-elutasitasat-javasolja-a-fotanacsnok

Stadionra is igaz: „ha adnak, vedd el…”

Futball-létesítményt ígért a másodosztályba jutó Pécsi MFC-nek a kormányfő. A város ellenzéki polgármestere újságból tudta meg a hírt.

Jövőre az NB II-ben indulhat a harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban első helyen végző PMFC, ám a gárdának nincs stadionja a feljebb lépéshez. A hét elején viszont Hargitai János, a mohácsi körzet Fidesz-KDNP támogatással parlamentbe jutott képviselője egy kormánypárti lapnak azt nyilatkozta, hogy tárgyalt Orbán Viktorral egy új pécsi stadion építéséről, és a miniszterelnök támogatást ígért. Kerestük Hargitait, ám ő nem reagált hívásunkra.

https://nepszava.hu/3079622_stadionra-is-igaz-ha-adnak-vedd-el

Csillag István Hogy hadi, az biztos

Amikor a kórházak szerződéskötésének új engedélyezési rendjéről olvastam, azonnal a hadikommunizmus kifejezés jutott az eszembe. Az olvasó biztosan hallott róla: éppen a járvány közepén a miniszter megtiltotta, hogy magántulajdonban álló társasággal, vállalkozóval kössenek szerződést a kórházak, illetve a szerződés megkötésének indokoltságát a miniszter kivizsgálja, és csak a hosszas procedúra után engedélyezi. Mint az olvasók jól tudják, a kórházak által használt anyagokat, így kenyeret, vajat, vattát, röntgenkészüléket, gyógyszert, lepedőt, maszkot, köpenyt, szikét, csipeszt, sztetoszkópot, szappant, villanykörtét, fertőtlenítőt, injekcióstűt, festéket, sebbenzint, és szinte minden mást eddig is állami tulajdonban álló cégek szállították, és csak ritka kivétel volt, hogy magántulajdonú szállító került volna szóba. Vagy talán megőrültem volna? Az állami szállítók túlsúlya még a boldog ötvenes években sem volt igaz, amikor a mi boldog vezérünk, a mi Viktorunk még meg sem született… 

https://nepszava.hu/3079694_hogy-hadi-az-biztos

Teljhatalom: a vírus miatt meg kell épülnie a Városligetnek

A kormány már be is nyújtotta azt a salátatörvényt, amely a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénynek megfelelően a koronavírus járvány elleni, hatékony védekezést segíti..

A járvány elleni védekezés részeként:

– A Városliget projektről – amit Karácsony Gergely főpolgármester leállíttatott – így rendelkezik az új jogszabály:

“(1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlanon, valamint ezen ingatlanból telekalakítási eljárásban hozott, véglegessé vált döntés alapján kialakított ingatlanokon megvalósuló beruházások az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (2) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

– A polgármestereknek lényegében semmiféle jogkörük nem marad, mivel: „A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása.”

– Szintén elengedhetetlen a vírus elleni küzdelemhez a „Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás”.

https://pestihirlap.hu/2020/04/01/teljhatalom-a-virus-miatt-meg-kell-epulnie-a-varosligetnek

Nem akar fizetni a Viking hajózási társaság az áldozatok rokonainak

EGY ÉVE TÖRTÉNT A HUSZONNYOLC HALOTTAT KÖVETELŐ HABLEÁNY-KATASZTRÓFA

Szemán László János Magyar Nemzet

A Hableány sétahajó katasztrófájában elhunytakra emlékeznek az egyéves évfordulón, pénteken a Magyar-Koreai Baráti Társaság és a sétahajót üzemeltető cég szervezésében a tragédia helyszínén, a Margit hídnál. A vád szerint a katasztrófát okozó Jurij Csaplinszkij büntetőpere szeptemberben folytatódik. A Viking hajóstársaság hallani sem akar kártérítésről.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-akar-fizetni-a-viking-hajozasi-tarsasag-az-aldozatok-rokonainak-8171114/

Tovább porlad a Jobbik

JAKAB PÉTER KILÉPTETTE A FRAKCIÓBÓL SNEIDERT, VARGA-DAMMOT ÉS FARKAST

Magyar Nemzet

Szerdán három képviselő hagyta el a Jobbik parlamenti frakcióját: Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely, akik bejelentésük szerint független képviselőként folytatják. A kilépés érdekessége, hogy párttagságukról egyikük sem mond le. A döntés azt jelenti: nyílt háború kezdődik a Jobbikban a jelenlegi elnökség és az azzal elégedetlenek között.

– Szabó Gábornál, a Jobbik országos választmányának elnökénél kezdeményezem, hogy hívja össze az országos választmányt, amire reményeim szerint napokon belül sor kerülhet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga-Damm Andrea, a Jobbik frakciójából kilépett országgyűlési képviselő.

Szavai szerint azt szeretnék, hogy a Jobbik 2003-as alapító nyilatkozatához hű vezetése legyen a pártnak.

– Amennyiben a kérésünk nem teljesül, a Jobbiknak vége – szögezte le Varga-Damm Andrea. Hozzátette: nem gondolkodnak új párt vagy mozgalom létrehozásán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tovabb-porlad-a-jobbik-8171183/

Milliókat kaphat Mr. Negyven Százalék

SOKBA KERÜLHET A KISPESTIEKNEK KRÁNITZ KRISZTIÁN LEVÁLTÁSA

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

A XIX. kerületi vagyonkezelő igazgatója több millió forintnyi közpénzt markolhat fel munka nélkül, ha idő előtt eltávolítja posztjáról az önkormányzat képviselő-testülete – értesült lapunk. Eközben a Momentum javaslata szerint az önkormányzati vezetés körül sorjázó ügyeket a Soros által támogatott Transparency Internationallel vizsgáltatnák ki.

https://magyarnemzet.hu/belfold/milliokat-kaphat-mr-negyven-szazalek-8171126/

Tíz éve a családok szolgálatában

A GYERMEKES HÁZTARTÁSOK A BANKOK, AZ INGATLANFORGALMAZÓK ÉS AZ AUTÓKERESKEDŐK LEGJOBB ÜGYFELEI

Fűrész Tünde Magyar Nemzet

Tíz évvel ezelőtt olyan történelmi változás következett be Magyarországon, amely alapjaiban változtatta meg hazánkban a családok helyzetét és általában a családi értékekhez való viszonyunkat. Ennyi idő távlatából bátran beszélhetünk családbarát fordulatról, új korszak kezdetéről.

A 2010 előtti politikai elit a gyermekes családokra úgy tekintett, mint akik csak kiadási tételt jelentenek. Nem véletlen, hogy a gazdasági válság évei leginkább a gyermekeseket sújtották. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/tiz-eve-a-csaladok-szolgalataban-8170223/

Csiki-csuki játék lett a Lánchíd felújítása

KARÁCSONY GERGELY ÖNMAGÁNAK IS ELLENTMOND

Csekő Imre Magyar Nemzet

Kevesebb, mint fél év alatt pálforduláson ment keresztül Karácsony Gergely a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Amint megírtuk, egy tavaly december 10-én kelt szakértői véleményből a főpolgármesternek tudnia kell, hogy a híd renoválása nem várhat tovább. A városvezető ezt korábban maga is elismerte, de mára odáig jutott, hogy inkább elhalasztaná a beruházást, ami akár veszélyessé is teheti a hídon való közlekedést.

https://magyarnemzet.hu/belfold/csiki-csuki-jatek-lett-a-lanchid-felujitasa-8171150/

Orbán Viktor: Kedves levelet hozott ma a posta - fotó

ORIGO

Küldeményt kapott Orbán Viktor miniszterelnök. Egy levelet és két szájmaszkot küldött neki egy támogatója. Az erről készített képet a közösségi oldalára töltötte fel Orbán Viktor

https://www.origo.hu/itthon/20200528-orban-viktor-kedves-levelet-hozott-ma-a-posta.html

Gyurcsány pártjának gazdálkodását a megalakulása óta szabálysértések jellemzik

ORIGO

A Demokratikus Koalíció (DK) gazdálkodását évek óta, gyakorlatilag a megalakulásától kezdve szabály- és törvénysértések jellemzik - mondta Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kommunikációs vezető emlékeztetett, az ÁSZ múlt csütörtökön tette közzé a párt 2017 és 2018 közötti gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította, hogy a DK nem igazolta a gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát.

A DK pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól.

https://www.origo.hu/itthon/20200528-allami-szamvevoszek-a-dk-gazdalkodasat-a-megalakulasa-ota-szabalysertesek-jellemzik.html

800 alkalmazottat küldött el Mészáros Lőrinc szállodalánca, miközben 17 milliárdos támogatást kapott

Nem mindenkire érvényes a létszámstop. Mészárosék Lőrincék a krízisre hivatkozva előbb kirúgtak 850 embert, majd a járvány miatt megnövelt keretből kasszíroztak 17,7 milliárdot.

„Egy jól körülhatárolható érdekkör milliárdos szállodafejlesztési támogatásokat kap, és számukra az sem volt pályázati feltétel, hogy cserébe ne bocsássanak el munkavállalókat. Eközben mi hetek óta hiába várjuk a rövidített munkaidőre kérhető állami bértámogatási igényünk elbírálását, hogy minél több kollégánknak megőrizzük a munkahelyét.” Így jelezte lapunknak egy szállodaigazgató azt, hogy ellentmondásos módon önti az állam a turizmusba a közpénzmilliárdokat. Azután kérdeztük erről, hogy a 24.hu megírta, 20 milliárd helyett váratlanul 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a szállodaiparban. A nyertesek között van a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Hunguest Hotels is,beigazolódott az, amiről már május elején írt a Népszava: a cég kirúgott 850 embert, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a szállodafelújításokkal.

https://nepszava.hu/3079684_leepitessel-keszultek-a-kozpenzesore-a-ner-hotelek

A TAVALYI INFLUENZASZEZON TÖBB HALÁLESETTEL JÁRT MAGYARORSZÁGON, MINT AZ IDEI KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Idén áprilisban összesen 11 099 ember halt meg Magyarországon a belügyminisztérium nyilvántartása szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint a 10 éves áprilisi átlag (11 054 haláleset), ugyanakkor  a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 9 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 10 167 haláleset.

https://qubit.hu/2020/05/28/a-tavalyi-influenzaszezon-tobb-halalesettel-jart-magyarorszagon-mint-az-idei-koronavirus-jarvany

Júniusban társasházak udvarain lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar zenészei júniusban minden vasárnap és hétfő este lakóházak, társasházak zárt udvarain, házak közötti belső kertekben játszanak. A 10-15 perces ingyenes szerenádot ablakokból, erkélyekről, gangokról hallgathatják a budapestiek. „Fontos a lakók egészségének és biztonságának megőrzése: a minikoncertek ezért nem nyilvánosak, csak az adott ház lakóközösségének szólnak” - írják a közleményükben. 

https://444.hu/2020/05/28/juniusban-tarsashazak-udvarain-lep-fel-a-budapesti-fesztivalzenekar

Elfogadták a hongkongi autonómiát korlátozó törvényt

A törvény szigorúan korlátozná a Kínához tartozó, de a britekkel kötött megállapodás értelmében még bő két évtizedig autonóm területen élők jogait. A hivatalos megfogalmazás szerint az árulást, az elszakadási törekvéseket, a felforgatást és a lázongást tennék illegálissá, ami könnyen jelentheti a a tavalyihoz hasonló tiltakozások elfojtását is. Akkor egy ennél enyhébb ügyben, a gyanúsítottak Kínának történő kiadatását lehetővé tevő törvény ellen robbant ki tiltakozási hullám Hongkongban, amire hatósági erőszak volt a válasz.

https://444.hu/2020/05/28/elfogadtak-a-hongkongi-autonomiat-korlatozo-torvenyt

Hiába figyelmeztetett a rendőrség, Toroczkaiék nem fújják le a csütörtöki vonulásukat

Bár a rendőrség figyelmeztetett, hogy szabálysértésnek számít, a Toroczkai László-féle Mi Hazánk nem fújja le csütörtöki vonulását, amit az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai épületétől a Deák térig hirdettek meg.

Apáti István, a párt politikusa korábban azt mondta, a Mi Hazánk kegyeleti megemlékezést tart május 28-án délután az ORÖ székháza előtt a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert „minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik”. 

https://444.hu/2020/05/28/hiaba-figyelmeztetett-a-rendorseg-toroczkaiek-nem-fujjak-le-a-csutortoki-vonulasukat

14 millió ember éhezhet Latin-Amerikában a járvány miatt

Csaknem 14 millió ember éhezhet a koronavírus-járvány miatt Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében, becsülte meg a Világélelmezési Program (WFP).

A csütörtökön megjelent becslés szerint a régió 11 országában már 4 millió ember nézhetett szembe élelemhiánnyal, és további 10 millió embert szegénység és éhezés sújt.

A legsúlyosabban érintett ország valószínűleg Haiti, ahol az élelemhiánnyal küzdő emberek száma 700 000-ről 1,6 millióra nőhet a WFP szerint. Ugyancsak nagyon érintettek azok a venezuelai menekültek, akik Kolumbiában, Ecuadorban és Peruben élnek.

https://444.hu/2020/05/28/14-millio-ember-ehezhet-latin-amerikaban-a-jarvany-miatt

Mellár: Orbán és társai lerabolják az országot

A költségvetés elfogadása címén, mindössze annyit történik, hogy a kormány a parlamenti képviselőivel megszavaztat egy tetszetősnek tűnő költségvetést, majd az ország pénzével Orbán azt csinál, amit akar – nyilatkozza portálunknak Mellár Tamás közgazdász. Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet az Open Budget Survey elemzésére, amely alátámasztja, hogy a Fidesz-kormány az ország közös pénzéről többnyire valós parlamenti hozzájárulás nélkül, az adófizetők tudta nélkül dönt. Orbán Viktor kormányát ma már egyre nehezebb elszámoltatni a közpénzek felhasználásáról.

Professzor úr, lehet-e úgy költségvetést csinálni, hogy a gazdaság idei várható teljesítményéről valójában fogalma sincs a kormánynak?

Természetesen zárszámadás nélkül nem lehet költségvetést csinálni. Főleg akkor értelmetlen, ha tudjuk, hogy a járvány miatt, az ország idei költségvetése nyilvánvalóan megroggyant. A helyzet tisztázására inkább egy pótköltségvetést kellett volna készíteni. A jövő év tervezését ráértek volna akkor elkezdeni, ha tudják, hogy mi lesz az idén.

https://hirklikk.hu/kozelet/mellar-orban-es-tarsai-leraboljak-az-orszagot/364325

Minden harmadik fideszes Kádárt választaná Orbán helyett

Erős a Kádár-nosztalgia az Orbán-támogatók körében. A Fidesz-szavazók többsége úgy gondolja, a rendszerváltás előtt az emberek egyről a kettőre tudtak jutni, és ugyanannyian vannak azok, akik szerint Kádár alatt jobb volt, mint azok, akik szerint most. Öregedik Orbán tábora, ez látszik az eredményekből.

Harminc évvel a rendszerváltás után átfogó tanulmányban elemzi a mögöttünk lévő három évtizedet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung. A szerzők ugyanúgy a Policy Solutions két munkatársa – Bíró-Nagy András társalapító és az intézet igazgatója, valamint Laki Gergely elemző –, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét és Orbán Viktor elmúlt tíz évét elemző írás esetében, erről ITT írtunk részletesen.

https://hvg.hu/itthon/20200528_Minden_harmadik_fideszes_Kadart_valasztana_Orban_helyett

Ezt mondta halálos ágyán Antall Orbánnak – megszólal a koronatanú

„Apám azt gondolta: az állam vezetőinek az a feladata, hogy felemelje azokat, akiknek kevesebb jutott, s ne leszálljon hozzájuk. A modern politikában ez teljesen máshogy van” – mondja a Válasz Online-nak Antall György. Antall József elsőszülött fia annak ellenére nem beszélt édesapjáról eddig részletesen a nyilvánosságban, hogy az első szabadon választott miniszterelnök „titkos tanácsosaként” sok mindent látott és hallott. Exkluzív nagyinterjú.

Azt mondta neki: „ne felejtsd el, miért harcoltunk”, tudniillik az Ellenzéki Kerekasztal idején, illetve Orbán Viktor lelkére kötötte, hogy vigyázzon a pártjára. Körülbelül ez volt a két üzenet

https://www.valaszonline.hu/2020/05/28/antall-gyorgy-interju/

Seres László: Rémhír, retró, retorzió

Az elmúlt hetekben rémhírterjesztés címen indított hatósági eljárások nem véletlenül emlékeztetnek a szocializmus korának politikai vegzálásaira. Üdv újra a nyolcvanas években! Vélemény.

https://hvg.hu/360/202022_remhir_retro_retorzio

"Erős a gyanú, hogy lehet genetikai háttér" – Duda Ernő a koronavírusról

Hamarabb lehet oltás az új betegségek ellen, ha beválnak a génszerkesztéssel alkotott vakcinák – véli ifjabb Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke.

https://hvg.hu/tudomany/20200527_koronavirus_genetika_duda_erno

Orbán Viktor levelet csempészett a házhoz küldött diplomák borítékjába

Egyetlen magyar sincs egyedül, üzeni diplomás honfitársainak a miniszterelnök.

Az oklevél, annak mellékletei és az egyetem által küldött egyéb papírok mellett egy levél is a kezébe csúszott a borítékból azoknak, akik a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kaphatták meg a diplomájukat. "Tisztelt Diplomás Honfitársaim!" – szólítja meg a lépcsőházi, vagy előszobai diplomaosztók résztvevőit a lap, melynek aláírója nem más, mint Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

A miniszterelnök egyből a lényegre tér: a koronavírus miatt válság sújtja a világot, de a kormány mindent megtesz. A gazdaság újraindítása érdekében a megszólított friss diplomásnak ezért lehetőséget adnak, hogy a munkaerőpiacon felsőfokú végzettséggel is elhelyezkedjen. Az eredmény 150 ezer új diplomás munkavállaló megjelenése.

A kormányfő arra nem tér ki kéretlen levelében, hogy a 75 ezer érintett – Palkovics László innovációs miniszter áprilisban még csak ennyiről beszélt – többségének eleve azért ragadt be akár évekre a diplomája, mert az Orbán-kormány annak kiadását egy vagy több, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga megszerzéséhez kötötte. Közli viszont:

Egyetlen magyar sincs egyedül!

https://hvg.hu/itthon/20200528_orban_level_diploma

Érd csődbe mehet a költségvetési megszorítások miatt

Csőzik László polgármester szerint tömeges elbocsátások jöhetnek a városban.

Kétmilliárd forint működési támogatást kért levélben a kormánytól Csőzik László, mondta el Érd polgármestere az ATV Start című műsorában.

A városvezető szerint, ha nem kapnak több pénzt, csődbe mehet a város. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, megszorításokra, tömeges elbocsátásokra lesz szükség, elvehetik az óvónők bérpótlékát és a szociális szféra pluszszolgáltatásait is fel kell számolni.  

A polgármester hozzátette, hogy csak a gépjárműadó elvonása miatt évente negyedmilliárd forintot bukik az érdi önkormányzat.

https://hvg.hu/itthon/20200528_Erden_is_tomeges_elbocsatasok_lehetnek_a_koltsegvetesi_megszoritasok_miatt

Hangfelvétel buktatta le Soros György politikai terjeszkedését

Magyar Hírlap

Az Észak-macedón Köztársaság geopolitikailag kiemelt országnak számít a Nyugat-Balkán térségében, csakúgy, mint a migráció kérdéskörében. Így a bevándorláspárti spekuláns, Soros György hálózata számára is, amelynek éllovasa, a Nyílt Társadalom Alapítvány már 1992 óta jelen van az országban, s mostanra bizonyosságot nyert az is, hogy évek óta egyértelmű befolyást gyakorol annak belügyeire - írja a Századvég lehújabb elemzésében.

A nemrég napvilágra került hangfelvételeken Soros támogatott miniszterelnöke, maga Zoran Zaev beszél arról, hogy milyen rendkívüli befolyása volt az immár felszámolt Különleges Ügyészi Hivatalra és annak a mára letartóztatott vezetője, Katica Janeva által irányított vizsgálódásaira, továbbá kijelenti azt is, hogy „azok a civil szervezetek, amelyeket Soros finanszíroz, a hallgatói parlament, az mind az enyém.”

A ma már bukott, egykori baloldali miniszterelnök ezáltal elismeri, hogy a polgári tüntetéseket külsőleg finanszírozták, elsősorban a Soros György által vezetetett Nyílt Társadalom Alapítvány

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200528-hangfelvetel-buktatta-le-soros-gyorgy-politikai-terjeszkedeset

Váratlan lépés az MNB-nél - távozik a szakmai vezér (portré)

Alapvető változást hozhat a monetáris politikában, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke meglepetésszerűen lemondott tisztségéről. Az elmúlt évek során Nagyhoz köthetőek a legnagyobb újítások, amelyek 2013 óta megvalósultak, és amelyek alapvető gazdasági változásokat is hoztak. Posztját egy másik - még be nem jelentett - vezető tisztségért hagyja ott.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy-marton-mnb-jegybank-alelnok-portre.707091.html

Ezúttal Kerpel Fronius Gábor hazudott

Vagy ha nem, akkor nem alkalmas városvezetőnek

Bencze Izabella Magyar Hírlap

Május 26-án a Fővárosi Önkormányzat lebonyolította a Liget -projekt további építkezéseinek leállítását célzó VÉSZ, azaz a Városliget építési szabályzatának koncepcionális módosításához szükséges, jogszabályban előírt munkaközi partnerségi egyeztetést. Online.

A momentumos alpolgármester, Kerpel Fronius Gábor vezette a chat alapú fórumot. Egy darabig egy civil számára is követhető volt a beszélgetés, de miután egyértelművé vált, hogy a szót kapott hozzászólók jelentős része bennfentes ligetvédő, sőt, jobbára azok, akik a VÉSZ módosítási tervezetét is készítették, a fórumon résztvevők száma folyamatosan csökkent. Igaz, néhányan próbálkoztak azzal, hogy civilnek tűnjenek, de előbb-utóbb kitört belőlük az eddigi szoros együttműködés okozta lazaság, s a feltételezhető belterjesség érzése miatt még Kerpel is pusztításnak nevezte a nyilvánosság előtt mindazt, ami az elmúlt hét évben a Ligetben történt. Úgy, ahogy a Ligetvédők VÉSZ-hez adott szakmai anyaga is tartalmazza ezt a szót.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200528-ezuttal-kerpel-fronius-gabor-hazudott

Már nem Amerika, hanem Kína a megoldás kulcsa

A szénipar már haldoklik, de ettől még nem biztos, hogy akár az Egyesült Államok, akár az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátás csökkentései érdemben befolyásolni tudják majd a globális mérleget. Minden szempár Kínára mered, de nálunk a Wizz Air is meglepetést okoz.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szen-klimavaltotzas-kibocsatas-reuters-ember-covid_19-szeneromu-karbon_labnyom-kina-oecd-trump-mvm-wizz_air.706837.html

Százmilliárdokat költ a kormány titkolt beruházásokra

. Jövőre a kormány több mint 2051 milliárd forintot fog elkölteni fejlesztésekre, ám a költségvetésből nem derül ki, hogy mire.

A kormány jelentősen csökkentette 2021-es költségvetés átláthatóságát azzal, hogy nem részletezi mire is akar költeni, hanem csak általánosságokban fogalmaz. A Varga Mihály pénzügyminiszter által parlament elé terjesztett javaslat szerint csak a költségvetésből jövőre 2051,5 milliárd forintot terveznek elkölteni, ebből egyelőre 352 milliárd forint sorsa egyértelmű a képviselők elé tett javaslatból. Eszerint 115 milliárd forint megy Paks2 építésére, 223 milliárd forint lakásépítési támogatásokra, ami sokszor nem is beruházás, hanem lakás-takarékpénztári támogatás, illetve 14,4 milliárdot nevesítettek a nagycsaládosok autóvásárlásainak támogatásra. Ez utóbbi megint nem beruházás, hanem támogatási kiadás.

https://nepszava.hu/3079661_szazmilliardokat-kolt-a-kormany-titkolt-beruhazasokra

Nagyon leértékelte a hazai cégeket a külföldi tulajdonszerzés korlátozása

Komoly visszhangot váltott ki a hazai cégvezetők körében, hogy a kormány a koronavírusra hivatkozva miniszteri engedélyhez kötötte a külföldi tulajdonszerzést a magyar gazdaság nagy részében. Arra mindig van remény, hogy az ilyen, ezúttal a hazai cégek értékét alaposan megnyirbáló intézkedés csak átmeneti lesz, de az biztos, hogy a rendeletnek rövid távon súlyos negatív hatásai vannak.

A cégtulajdonosokat és a hazai szakmát meglepő 227/2020-as kormányrendeletről mi is, laptársaink is írtak. Azt szinte minden, a járvány negatív gazdasági hatásairól szóló kormányzati megnyilvánulásban lehetett látni, hogy a kormány fél attól, hogy a nehéz gazdasági helyzet nyomán külföldi cégek vásárolják meg a magyar gazdaság értékes, de átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásait.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/28/nagyon_leertekelte_a_hazai_cegeket_a_kulfoldi_tulajdonszerzes_korlatozasa/

Megtalálták az Ibiza-botrány eredeti felvételeit

Az osztrák rendőrség megtalálta azt az összesen több mint 12 órás leleplező videófelvételt, amit titokban készítettek egy ibizai luxusvillában Heinz-Christian Strachéról, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökéről, illetve későbbi alkancellárról 2017 nyarán.

A rejtett kamerás felvétel egy részét két német újság hozta nyilvánosságra tavaly májusban, és már ez is hatalmas botrányt okozott. A videón Strache a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt azt ígéri meg egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/27/heinz-christian_strache_ibiza-botrany_felvetel/

Bernard Guetta: Öt ok, hogy higgyünk Európában

Van rá okunk, hogy elhiggyük: az európai egység megerősödve kerül ki ebből a válságból.

Öt okunk is van rá, hogy higgyünk benne. Igaz, hogy a pánik még mindenen eluralkodhat és magát az Uniót is tönkreteheti. Mégis van rá öt okunk, hogy elhiggyük: az európai egység megerősödve kerül ki ebből a válságból és belevág a politikai unióba, a közös piac és a közös pénz utáni harmadik felvonásba.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/bernard-guetta-ot-ok-hogy-higgyunk-europaban-130199

Állítsa le az EU a magyarországi kifizetéseket! – már a régiós partnerek is elfordulnak a Fidesztől

Éles bírálatok érkeznek a visegrádi országokból, miután a magyar miniszterelnök bebiztosította határozatlan ideig tartó, korlátlan uralmát. De elfordulnak a Fidesztől azok a kereszténydemokrata és néppárti közép-európai pártok is, amelyek eddig a Magyarországgal kapcsolatos vitákban tartózkodó állásponton voltak. Szlovákia volt budapesti nagykövete szerint Orbán Viktor katonai hatalomátvételre készül. A legnagyobb cseh ellenzéki párt a Magyarországnak juttatott EU-s kifizetések azonnali leállítását követeli. Lengyelországból a volt nagykövetek csoportja üzeni: a demokrácia nem lehet karanténban. Az Átlátszó visegrádi körképe.

https://atlatszo.hu/2020/04/13/allitsa-le-az-eu-a-magyarorszagi-kifizeteseket-mar-a-regios-partnerek-is-elfordulnak-a-fidesztol

Koronavírus híradó: lépdel felfelé az eseti halálozási ráta, a globális átlag felett van

A héten ezer fölé nőtt a fertőzöttek száma, 210 új fertőzöttet találtak egy nap alatt Magyarországon. Az eseti halálozási ráta már meghaladja a globális átlagot, miközben úgy tűnik, hogy a járvány magyarországi terjedése a bíztató laposodás után felgyorsult. A legfertőzöttebb továbbra is Budapest, valamint Pest megye, ugyanakkor a 100 ezer főre jutó azonosított fertőzöttek számában Fejér megye megelőzte Pest megyét.

https://atlatszo.hu/2020/04/10/koronavirus-hirado-lepdel-felfele-az-eseti-halalozasi-rata-a-globalis-atlag-felett-van/

Újabb kiszivárgott irat: kapkod a kormányzat, ide-oda rángatják az egészségügy-irányítást

Csak a napokban kezdte el összeíratni a budapesti kormányhivatal, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben kiket tudnak beállítani plusz segítségnek a kórházakban — derül ki egy kiszivárgott iratból. Egyelőre úgy tűnik, a veszélyeztetett csoportokba tartozókat is mozgósítanák ilyen helyzetben. A kormányhivatalon keresztül érkező, kapkodó információkérések az államapparátusban uralkodó káoszt jelezhetik.

https://atlatszo.hu/2020/04/08/ujabb-kiszivargott-irat-kapkod-a-kormanyzat-ide-oda-rangatjak-az-egeszsegugy-iranyitast/

5 milliárddal megdobta a kormány Áder János klímavédelmi alapítványát

Orbán Viktor alighanem elégedett Áder János klímavédelmi tevékenységével.

A kormány 5 milliárdot ad Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának – szúrta ki a 444.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot.

Tavaly októberben írtuk, hogy Áder alapítványa 12 millióért klímatervet készít a megyei jogú városoknak. Ugyancsak tavaly derült ki, hogy a köztársasági elnök alapítványa negyedmilliárd forintért keres rendezvényszervezőt.

Áder János klímavédelmi alapítványával már korábban is nagylelkűen bánt a kormány – mint arról tavaly februárban beszámoltunk, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány másfél milliárd forintot kapott a Miniszterelnökségtől, de már ezt megelőzően is kaptak egy közel félmilliárdos támogatást a kormánytól.

 

https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/5-milliarddal-megdobta-a-kormany-ader-janos-klimavedelmi-alapitvanyat-130226

 

Magyarország történetének legdrágább Duna-hídját építi meg Mészáros Lőrinc üzlettársa 92 milliárdért

A Duna Aszfalt építheti meg a Paks és Kalocsa közé tervezett új Duna-hidat és a hozzá kapcsolódó utakat majdnem 92 milliárd forintért, amivel

ez lesz Magyarország történetének legdrágább ilyen építménye.

 

https://168ora.hu/penz/duna-aszfalt-hid-kalocsa-paks-milliardok-szijj-laszlo-epites-185882

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.