2020, május 28 - 07:58 Sajtószemle

A koronavírus miatt jöhet a bioterrorizmus kora

Az Európai Tanács biztonsági szakemberei attól tartanak, hogy egyre fenyegetőbb probléma lesz a koronavírus-járvány után a bioterrorizmus a világon, a terroristák ugyanis rájöhettek, mennyire meg tudja akasztani a gazdaságot egy gyorsan terjedő világjárvány – írja a német DW.

„A COVID-19 világjárvány megmutatta, mennyire sérülékeny a társadalom a vírusos fertőzésekkel és a következményeikkel szemben” – idézi az oldal a biztonsági szakemberek közleményét. Éppen ezért a bioterrorizmus, vagyis a vírusok vagy baktériumok fegyverként történő használata nagyon hatásos lehet a terroristák számára. Az emberekre és társadalmakra ható következményei pedig sokkal jelentősebbek lehetnek, mint a „hagyományos” terrorista módszerek esetében.

https://24.hu/tudomany/2020/05/27/koronavirus-jarvany-bioterrorizmus-terroristak-europai-tanacs/

 

Különleges jogokat adna magának a kormány egészségügyi válsághelyzet esetére

Ahogy azt mi is megírtuk: Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy június 20-án véget érhet a veszélyhelyzet, az erről szóló törvényjavaslat kedd éjszaka felkerült a Parlament honlapjára is.

Azon túl, hogy a javaslat értelmében az Országgyűlés felhívja a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére, ezzel párhuzamosan pedig hatályát vesztené a felhatalmazási törvény néven elhíresült, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény is, az indoklásban viszonylag hosszan ki van fejtve az is, hogy a rendkívüli felhatalmazás nélkülözhetetlen volt, mivel hagyományos eszközökkel a járvány ellen védekezni nem lehet.

Természetesem az indoklásban szerepel az is, hogy a kormány gyors és hatékony intézkedéseinek, illetve a „magyarok áldozatvállalásának és fegyelmezettségének” köszönhetően a járvány eddig nem öltött „tragikus méreteket” hazánkban.

Mindenesetre úgy tűnik, ez a fajta eljárásrend megtetszett annyira a kormánynak, hogy hagynak maguknak egy kiskaput: az országos tiszti főorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat – szúrta ki a hvg.hu.

https://merce.hu/2020/05/27/kulonleges-jogokat-adna-maganak-a-kormany-egeszsegugyi-valsaghelyzet-esetere/

Semjén Zsolt az éjjel benyújtotta a rendkívüli jogrendet megszüntető javaslatot, de a katonák utána is maradnak, az operatív törzsnek pedig példátlan hatalma lesz

Miután hétfőn a kormány megtárgyalta, kedden éjfél előtt pár perccel Semjén Zsolt be is nyújtotta a parlamentnek a veszélyhelyzetet megszüntető törvény tervezetét. Az indoklás szerint a kormány „gyors és hatékony intézkedéseket hozhatott” a törvénynek köszönhetően és sikeresen stabilizálta a járványügyi helyzetet, ezért immár megszüntethető a rendkívüli jogrend.

Csaknem két és fél hónappal Gulyás Gergelynek a kormányinfón tett bejelentése után készült el a javaslat, ugyanakkor, ha hinni lehet Varga Judit igazságügyi miniszter keddi jóslatának, június 20-án érhet véget a különleges jogrend.

Hogy ez mit is jelent pontosan, valójában mi ér véget formálisan és mi nem, azt Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár mondta el utána:

https://168ora.hu/itthon/semjen-zsolt-veszelyhelyzet-parlament-benyujt-185820

Mészárosék állami megrendelései minden rekordot megdöntöttek a járvány alatt

A tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása, hogy idén az MGTS+ csoport cégei kivételesen sokat nyertek. Úgy tűnik, hogy az állam nagyvonalú segítséget nyújtott nekik, hogy meg tudjanak birkózni a járvány nyomán keletkező gazdasági nehézségekkel. 

Ez azzal járt együtt, hogy az elmúlt 15 évben soha nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint idén.

 

A 2020 első négy hónapjában lezárt közbeszerzések 41 százaléka volt olyan, hogy csak egyetlen pályázó indult. Ez az arány, négy hónapos átlagokat számolva, 2005 és 2019 között 20 és 35 százalék között mozgott.

https://444.hu/2020/05/27/meszarosek-allami-megrendelesei-minden-rekordot-megdontottek-pont-a-jarvany-alatt

A kapitalizmus és a demokrácia boldogtalan házassága áll Európa válságának hátterében

Dolenec és Žitko szerint azért erősödik Európa-szerte a jobboldal, mert meg tudják tenni azt, amit a baloldal nem: a globális kapitalizmus kárvallottjaihoz szólni. Ahelyett, hogy végignézi, hogy a népharag a nacionalista politikában kerül kifejeződésre, a baloldalnak újra merészen ki kell állnia az egyenlőség alapelvei mellett.

Ha a baloldal újra az esélyegyenlőség politikája felé szeretné terelni Európa növekvő rendszerkritikus hangulatát, újra kell gondolnia a kapitalizmus jövőjét, és választ kell adnia arra az ellentmondásra, mely az egyre mélyülő gazdasági integráció és az európai demokrácia jövője között húzódik. Ahhoz, hogy jobban megértsük az elégedetlenség okait, először is új nézőpontból kell a problémára tekintenünk.

A legtöbb elemzés szerint Európa egyre inkább jobbra tolódik. Egy közelmúltbeli megmérettetésen – az osztrák elnökválasztáson – a zöld Van der Bellen mindössze 31.000 szavazattal győzte le a szabadságpárti Hofert (az összesen 4.64 millió leadott szavazatból). Számos európai országban lépték át szélsőjobboldali pártok a 10%-os támogatottsági szintet, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 35%-on, a svájci Néppárt 29%-on, magyar és dán szélsőjobboldali pártok 21%-on állnak. Ha ehhez hozzávesszük a lengyel és horvát kormányokat is a maguk társadalmi-konzervatív, nacionalista elképzeléseikkel, ki kell, hogy mondjuk: az illiberális politika felívelőben van Európában. A jól dokumentáltan zuhanó választói aktivitás, a csökkenő párthűség, és a politikai intézményrendszerbe vetett bizalom megrendülése [1] mellett a társadalom egyre nagyobb csoportjai fordulnak megoldásért nacionalista, idegengyűlölő, tekintélyelvű pártok felé.

https://balraat.merce.hu/2020/05/23/a-kapitalizmus-es-a-demokracia-elromlott-hazassaga-miatt-van-valsagban-europa/

Karácsony: a magyar önkormányzatiság csődjét jelenti a benyújtott költségvetés

„Hittünk abban, hogy a polgárok akarata még ebben az Orbán-rendszerben is számít. Azonban a járvány utáni gazdasági és társadalmi válságot a kormányban most arra használják fel, hogy a magyar önkormányzatiság rendszerét felszámolják”

-jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester mai, rendkívüli sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy a kormány 2021-es költségvetésében súlyos megszorításokat helyezett kilátásba az önkormányzatokkal szemben. Kiemelte, a tervezetben a gépjárműadó elvételével és az önkormányzatokra kivetett, úgynvezett „szolidaritási adóval” négyszeres, nagyjából negyvenmilliárd forintos mértékűvé növekedhetnek Budapest terhei, ráadásul drámai módon csökkent a BKV-jegybevétel, és a legfontosabbnak számító iparűzési adó mértéke is.

https://merce.hu/2020/05/26/karacsony-a-magyar-onkormanyzatisag-csodjet-jelenti-a-benyujtott-koltsegvetes/

Megvédjük a magyar tulajdont az ellenséges felvásárlóktól! - György László a külföldiek vásárlásának korlátozásáról

Az a célunk, hogy aki ellenséges céllal akarja felvásárolni a magyar cégeket, bizonytalanodjon is el. Jobb, ha nem is folyamodik engedélyért - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a napokban megjelent új kormányrendelet kapcsán, ami az EU-n kívüli külföldi befektetők hazai, stratégiailag fontos vállalatokban történő tulajdonszerzését szigorítja. Tájékoztatása szerint a fontos magyar vállalatok megvédésére azért van szükség, mert több hazai cégtől is érkezett olyan jelzés a koronavírus-válság kirobbanása óta a kormányhoz, hogy a külföldi partnereik felajánlották "segítségüket". Arról is beszélt, hogy több uniós ország hasonló gyakorlatát is megvizsgálták és Olaszország megoldását vette át Magyarország.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200527/megvedjuk-a-magyar-tulajdont-az-ellenseges-felvasarloktol-gyorgy-laszlo-a-kulfoldiek-vasarlasanak-korlatozasarol-434070

83 milliárd forintot osztottak ki szállodafejlesztésre, Mészáros és Garancsiék is nagyot szakítottak

Komolyan gondolja a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus-járvány miatt megrogyott turizmus támogatását, és meg is vannak ennek az első nyertesei. Közzétették a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat nyerteseinek névsorát. A felhívás keretösszege eredetileg 20 milliárd forint volt, ehhez képest az MTÜ összegzésünk szerint

83,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki, túlnyomórészt a NER-hez kötődő vállalkozóknak.

 

A legnagyobb támogatást a Vajna-kaszinókat továbbvivő Garancsi IstvánhozCsányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére, összesen 8 milliárd 632 millió forintot. Ez ráadásul nem az első támogatás, amihez a három milliárdos hozzájut, már bő egy éve is arról írtunk, hogy a Kisfaludy-programból 2,9 milliárd forintot kaptak erre a fejlesztésre.

https://24.hu/belfold/2020/05/26/szallodafejlesztes-mtu-magyar-turisztikai-ugynokseg-balaton-meszaros-garancsi/

Akár 24 ezer beteget is elküldhettek április közepéig a kórházakból

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő délután Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára végül felkerült, valójában hány embert is küldhettek el az április 15-ig, a kórházi ágyak felszabadítására vonatkozó EMMI miniszteri rendelet után.  Ezek szerint az összesített adatokból – az intenzív és járóbeteg-ellátási kiürítések után 16-24 ezer főre is rúghat azoknak a betegeknek a száma, akiknek a rendelet következtében már nem jutott tovább egészségügyi ellátás.

Szél az új adatokkal kapcsolatban kiemelte:

„Ha azt vesszük, hogy az EMMI kérdésemre megküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágy került kialakításra koronavírusos betegek fogadására, akkor a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt.

Történelmi tett? Igen: negatív előjellel.”

https://merce.hu/2020/05/26/parlamenti-vizsgalobizottsagot-kedemenyez-az-mszp-a-korhazi-agyak-kiuritese-kapcsan/

Itt az első teljesen koronavírus-mentes európai ország: várják a tengerre vágyó nyaralókat

Montenegró miniszterelnöke hivatalosan is bejelentette, hogy az országban nincs többé jelen a koronavírus. A kormány rendkívüli szigorral lépett fel a járvány ellen, ennek köszönhetően pedig már 20 napja nem jelentettek új esetet a hatóságok.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200525/itt-az-elso-teljesen-koronavirus-mentes-europai-orszag-varjak-a-tengerre-vagyo-nyaralokat-433822

Szabad szemmel: Kovács Zoltán államtitkár alázatot és jóakaratot várna, de nem reménykedik

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3079570_szabad-szemmel-kovacs-zoltan-allamtitkar-alazatot-es-joakaratot-varna-de-nem-remenykedik

Valóban „letaglózó” adatok érkeztek az áprilisi munkanélküliségről

Újabb 73 ezer ember veszítette el a munkáját áprilisban a KSH adatai szerint. Ők azonban a hivatal szerint nem mind munkanélküliek.

Mintegy 73 ezer fő veszítette el állását áprilisban, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékra ugrott – derül ki a KSH ma reggeli, legfrissebb közléséből. A most állás nélkül maradók többségét – 54 ezer főt – ugyanakkor a KSH módszertani okokra hivatkozva továbbra sem a munkanélküliek, hanem az inaktívak közé sorolta, így a hivatal szerint áprilisban a munkanélküliek száma csak 19 ezerrel nőtt márciushoz képest, átlagos létszámuk pedig így 187 ezer fő volt. Tavaly áprilishoz képest ez így is 29 ezer fős növekedést jelent, a munkanélküliségi ráta pedig egy hónap alatt 0,5 százalékponttal, egy év alatt 0,7 százalékponttal emelkedett.

 

https://nepszava.hu/3079591_valoban-letaglozo-adatok-erkeztek-az-aprilisi-munkanelkulisegrol

Botrány a teniszszövetségnél: Nem az Emmi dönt a 3,5 milliárd sorsáról

A minisztériumtól kért segítséget a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, Szűcs Lajos, de a kormány nyújt mentőövet, ha a rendkívüli tisztújító közgyűlésen az ő jelöltje nyer.

Bár Szűcs Lajos lojalitása a kormányzó párthoz nem kérdőjelezhető meg, hiszen a mai napig a Fidesz parlamenti képviselője, korábban frakcióvezető-helyettese volt, viszonya évek óta feszültségekkel terhelt a kormány iránt szintén elkötelezett Emmi-vel, ezen belül is a sportállamtitkárságot vezető Szabó Tündével.

Lapunk információja szerint a feszültségektől terhelt kapcsolatnak konkrét kiváltó oka is van, pár évvel ezelőtt Szűcs soron kívül szeretett volna támogatást kérni az államtitkárságtól, ám a kérelmét elutasították. Az MTSZ elnöke kiváló politikai kapcsolatait kihasználva, az Emmi-t kihagyva, más forrásból jutott hozzá a szükséges támogatáshoz.

 

https://nepszava.hu/3079498_botrany-a-teniszszovetsegnel-nem-az-emmi-dont-a-3-5-milliard-sorsarol

Bizottságot kap a nyakába Kövér László

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogsértő volt, amikor a házelnök újságírókat tiltott ki a Parlamentből.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat az újságírók mozgásszabadságát súlyosan korlátozó szabályozáson – mondta a Népszavának Dojcsák Dalma. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársát azután kérdeztük, hogy az Index beszámolt az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéről, amely szerint Kövér László házelnök a véleménynyilvánítás szabadságát sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.

https://nepszava.hu/3079505_bizottsagot-kap-a-nyakaba-kover-laszlo

Csuja László A rendeleti kormányzás bukása

Külső szemlélő mondhatja, hogy az Orbán-kormány a járványhelyzetet jól kezelte az olasz, spanyol, brit és New York-i kudarcokhoz képest. Aki viszont átélte az elmúlt 90 nap döntéseit, az láthatta, hogy kormányfőnk nem igényelte a kicsit bonyolultabb és még rövidebb távon is gyümölcsözőbb, de több konszenzust megkívánó civil jogrendet, hanem tovább növelte a demokrácia deficitünket, miközben egy rendeleti kormányzás tündöklését és csöndes bukását is átéltük. 

https://nepszava.hu/3079565_a-rendeleti-kormanyzas-bukasa

Újabb hat idős beteg hunyt el, 22 új fertőzöttet regisztráltak

AZ AKTÍV ESETEK SZÁMA 1432 FŐRE CSÖKKENT.

Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy noha Magyarországot nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, megtorpanás történt.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/27/koronavirus_jarvany_fertozes_magyarorszagon/

 

Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre

privatbankar.hu

 

Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.

 

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ennyi-penz-jut-jovore-az-egeszsegugyre.html

 

Ablonczy Balázs: Megtehettük volna, hogy nem írjuk alá a trianoni békeszerződést

Ha valaki azt állítja, hogy Tisza István, Károlyi Mihály vagy Kun Béla a felelős egy személyben Trianonért, az nem ad választ a mai kérdéseinkre – fogalmaz Ablonczy Balázs, aki szerint ugyan nem lehet egyetlen politikus vagy politikai erő nyakába varrni a történteket, de az egyéni felelősségek kiporciózhatók. A történész úgy látja, amíg a magyar társadalmon belül ennyire erősek az egymásnak feszülések, a bűnbakképzés is velünk marad. Cikksorozatunkban a békeszerződés aláírásának századik évfordulóján az MTA BTK Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetőjével, a most megjelent Ismeretlen Trianon című monográfia szerzőjével beszélgettünk.

https://24.hu/belfold/2020/05/27/trianon100-ablonczy-balazs-bekeszerzodes-interju/

 

Szabadstrand-támogatásból felújították, most fizetőssé tették a vízparti területeket

A Magyar Turisztikai Ügynökség csaknem 3 milliárd forintos fejlesztési keretet kapott tavaly az államtól a balatoni szabadstrandok fejlesztésére. Fonyód ügyesen pályázott, öt szabadstrandjára összesen 450 millió forint támogatást kapott az MTÜ-től, az idei szezonra viszont a Bélatelepi és a Városi strandot is fizetőssé tette az önkormányzat. Pedig tavaly a város fideszes polgármestere Hidvégi József még azt állította, hogy a strandok ingyenesek maradnak:

 

https://24.hu/belfold/2020/05/27/szabadstrand-tamogatas-felujitas-fonyod/

 

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék Göd ügyében

Összegyűlt a szükséges számú aláírás, így az ellenzéki képviselők a mai napon utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordulnak a különleges gazdasági övezetekről és a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletek alaptörvény-ellenessége ügyében,

közölte szerdán Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő azt írta, hogy „kormány a veszélyhelyzetben kapott kivételes jogalkotói hatáskörével visszaélve lehetővé tette ún. különleges gazdasági övezetek kijelölését önkormányzati tulajdonban lévő területeken”, hozzátéve, hogy „a különleges gazdasági övezetté nyilvánítás semmilyen járványügyi védekezési célt vagy a járvány gazdasági hatásainak enyhítését nem szolgálja”.

https://24.hu/kozelet/2020/05/27/koronavirus-god-samsung-alkotmanybirosag-ellenzek/

 

Oroszlányi munkások indulnak csatába a pénzükért a kínai multi ellen

A kormány stratégiai partnere saját szája íze szerint értelmezte a munkajogi szabályokat, és úgy tűnik, elhamarkodottan tette lapátra az embereket.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/27/koronavirus-wescast-szabalytalan-leepites-toborzas/

 

Biden féleszűnek nevezte Trumpot, amiért az beszólt neki a maszkviselés miatt

Joe Biden „teljesen féleszűnek” nevezte Donald Trumpot, amiért az amerikai elnök a 77 éves Biden előző napi maszkhasználatán élcelődött – írja az MTI. Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson azt nyilatkozta kedden este a CNN hírtelevíziónak:

Ez egy féleszű, teljesen féleszű, hogy ilyesmiket beszél.

 

A politikus kifejtette: a világ valamennyi nagy orvosa azt mondja, muszáj maszkot hordani, amikor az ember elvegyül a tömegben. Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint csakis úgy lehet irányítani, ha az ember a saját magatartásával mutat példát. Donald Trump szokását, hogy a nyilvánosság előtt soha nem visel szájmaszkot, „macsós dolognak” nevezte.

https://24.hu/kulfold/2020/05/27/koronavirus-usa-joe-biden-donald-trump-maszkviseles-twitter/

 

Új városfejlesztési program indul Budapesten

M1Kincses Krisztina, Szilágyi Anna Magyar Nemzet

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, amellyel az új, megfizethető árú ingatlanok építése és a rozsdaövezetek lebontása a célja – számolt be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, a kormány az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályokkal állapítja meg a barnamezős területeket, itt

az építési szabályok biztosítani fogják az építkezések gyorsabb lebonyolítását.

Hozzátette: szeretnék lehetővé tenni, hogy

az itt épült új lakásoknak áfája az általános 27 százalék helyett 5 százalék legyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladatul kapta, hogy kezdje meg a barnamezős beruházások többezer hektáros területének megtervezését. A kormány több kihívásra szeretne választ adni:

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-tudositunk-az-operativ-torzs-tajekoztatojarol-nezze-eloben-24-8167073/

 

Már online is támadható a Liget-stop

Kárpáti András Magyar Nemzet

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eddig csak politikai úton próbálta megakadályozni a Városliget történelmi megújítását, ám már jogi akadályokat is gördítenének a rangos nemzetközi díjakkal elismert Liget Budapest Projekt megvalósítása elé.

 

– A Városligeti Építési Szabályzat módosításával végleg ellehetetlenítenék a Ligetben megkezdetett óriási volumenű munka maradéktalan befejezését – jelentette ki lapunknak a nagykanizsai Szabó László, aki a módosítás elleni tiltakozásra kéri a civileket. Karácsony Gergelyék a Ligetbe tervezett, eddig még el nem kezdett építkezések – az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a gyermektematikájú Városligeti Színház – kivitelezését állítanák le. Szabó Lászlóék a Liget-projekt megmentéséért indított petícióját eddig csaknem hatvanezren támogatták.

 

A főváros által jegyzett jogszabály tervezetét június 3-ig lehet véleményezni az online civil fórumon a varosrendezes@budapest.hu e-mail-címen.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/mar-online-is-tamadhato-a-liget-stop-8167133/

 

Mi maradunk

TRIANONBAN SÍRBA AKARTÁK TENNI MAGYARORSZÁGOT, DE NEM SIKERÜLT

Szánthó Miklós Magyar Nemzet

Történelmi időket, neves évfordulókat élünk. A kormány kedden nyújtotta be a veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggő törvényjavaslatát; tegnap volt tizennégy éve, hogy a szégyentelen manipulátor, Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédét; 1990. május 23-án alakult meg a rendszerváltoztatás utáni első magyar kormány, és most pénteken lesz kerek tíz éve, hogy hivatalba lépett Orbán Viktor második kabinetje. A maga nemében és az adott politikai helyzetben valamennyi kiemelten fontos esemény. Magyarország teljes területére még sosem hirdettek ki különleges jogrendet: a kormány krízisstratégiája sikeresnek bizonyult, a jogi értelemben vett veszélyhelyzetet meg lehet szüntetni, de a járványügyi készültség marad.

A „legbefolyásosabb lapok vezetőinek és vezető publicistáinak” felkészítését, a „hatalmas hangú” Demján Sándort, a számolni nem tudó „Surányi Gyuri barátunkat”, az autófényező szakmát elfelejtő szocialista politikusokat és úgy általában a balliberális hazudozást leleplező szónoklat nélkül talán nem lett volna Fidesz-kétharmad 2010-ben. Antall József kormányának érdemei elévülhetetlenek, még ha sok minden nem is úgy sikerült akkoriban, ahogy azt elképzelték és az igazságtétel megkövetelte volna; a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kialakulása pedig közjogi, alkotmányos és politikai-kulturális cezúrát is jelentett az azt megelőző húsz évben a közéletet jellemző általános baloldali dominancia szempontjából.

De talán mindannyian érezzük, hogy van egy dátum, egy közelgő évforduló, amely sokkal inkább a szívünkbe markol. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/mi-maradunk-8166602/

 

Karácsony Gergely brüsszeli embere szerint a klímaváltozás a veszélyes, nem a koronavírus, társelnöke szerint teljesen felesleges volt a védekezés

BORDÁCS BÁLINT origo

Újabb álhírrel próbálkozott Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Hétfői parlamenti felszólalásában  "teljesen feleslegesnek" nevezte a kórházi ágyak kiürítését, mondván, többen haltak meg emiatt, mint a koronavírus-járványban. Korábban Jávor Benedek, Karácsony brüsszeli embere nevezte ártalmatlan járványnak a koronavírus-járványt. Így már érthető, miért nem tett gyakorlatilag semmit sem a baloldali főpolgármester a járvány ellen és miért haltak meg 44-en a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban.

https://www.origo.hu/itthon/20200526-szabo-timea-bagetellizalta-a-jarvanyt.html

Fekete-Győr András büszke a Momentum magyarellenes politikájára és a káoszt okozó fővárosi polgármestereire

KROÓ ZITA origo

A Momentum elnöke szerint nagyszerű munkát végez a pártja két EP-képviselője Brüsszelben, a hazai politikai életben pedig többek között Pikó András, Déri Tibor és Soproni Tamás munkáját méltatta egy Facebook-bejegyzésben. Fekete-Győr András úgy véli, a politikusaik betekintést adnak abba, hogy hogyan is nézne ki az ország, ha ők lennének hatalmon. Néhány példát mi is összeszedtünk, hátha megértjük, mire is gondolhatott a politikus.

https://www.origo.hu/itthon/20200526-feketegyorandras-momentum-csehkatalin-donathanna.html

 

A kijárási korlátozás megszegése miatt feljelentette Tuzson Bencét egy ugyanezért durván megbírságolt tüntető

Hadházy Ákosék hétfői dudálós tüntetésein többszázezres szabálysértési bírságokat szabott ki a rendőrség, többek között a 46/2020. (III.16) Kormányrendelet 4.§ (1) bekezdésére is hivatkozva. Egy állampolgár most azért tett feljelentést a rendőrségen, mert a kijárási korlátozás utolsó napján, május 17-én Tuzson Bence, a miniszterelnöki kabinetiroda kormányzati államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő, és Dióssi Csaba dunakeszi polgármester részt vett egy Dunakeszin rendezett “partibuszos” rendezvényen, ezzel ugyanúgy szabálysértést követve el, mint a budapesti Clark Ádám téri demonstrációk megbírságolt résztvevői.

 

https://atlatszo.hu/2020/05/27/a-kijarasi-korlatozas-megszegese-miatt-feljelentette-tuzson-bencet-egy-ugyanezert-durvan-megbirsagolt-tunteto/

 

Rengeteg a kérdés, mégis nagy a csönd az állami munkaerő-felszívó programról

Majdnem három héttel a belengetése után még mindig nem tudni semmit a kormány munkanélküliséget ellensúlyozó tervéről, amely szerint állami cégek vehetnék fel az állásukat vesztettek egy részét. De mely cégek és milyen munkakörökbe? Mi a különbség e program és aközött, ha valaki egy állam cég most is aktív álláshirdetésére jelentkezik? Az ITM és az állami vagyonért felelős miniszter hallgat és/vagy egymásra mutogat.

https://hvg.hu/itthon/20200527_allami_cegek_munkahelyteremtes_orban

A kormány százmilliárdokat dugott el a büdzsében az áttekinthetőség ürügyén

Rengeteg külön nevesített projektet söpört össze semmitmondó címek alá a költségvetésben a pénzügyminisztérium, így ezekről már nem tudni, mennyi pénzt visznek el külön-külön. Felolvadt például a nemrég tíz évre titkosított Budapest–Belgrád vasút.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200527_A_kormany_szazmilliardokat_dugott_el_a_budzseben_az_attekinthetoseg_urugyen

Még nincs is itt Orbán születésnapja, de egy parádés videót már kapott ajándékba

Pezsgőben gazdag videóval köszöntötték fel Orbán Viktort.

Szikora Róbert előadóművész, Nógrádi László egykori közlekedésügyi miniszter, Brenner Dominik, a 28. Fidesz-kongresszus legfiatalabb küldöttje és Szalay Kornél Géza fideszes önkormányzati képviselő érezte úgy, hogy a nemzedékek nevében meg kell köszönnie a miniszterelnök munkásságát.

Szalay szerint kettős ünnep köszöntött ránk a héten, egyrészt majdnem tíz éve, 2010 május 29-én választotta meg az Országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek, másrészt az azóta is regnáló kormányfőnek közeleg a születésnapja (május 31-én lesz 57 éves).

A köszöntések méltóak a videó hangulatához, Szalay például így indított:

a 10 éves szolgálatát köszönöm, közelgő születésnapja alkalmából pedig köszöntöm! Isten éltesse Miniszterelnök Úr!

Szikora Róbert úgy gondolta, hogy vallásos színezetű jókívánságok illenek az alkalomhoz:

a Jóisten éltessen sokáig, és adjon Neked igaz hitet, biztos reményt, tökéletes szeretetet, érzéket és értelmet, hogy mindig megtedd, amit az Úr kíván Tőled!

https://hvg.hu/itthon/20200527_orban_viktor_szikora_szuletesnap

Átalakítaná a színművészeti egyetem működését a minisztérium

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet. A tárca közleménye szerint az intézményi átalakítás a jövőben „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra” – áll az ITM közleményében.

A minisztérium szerint a törvénytervezet célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpont szerepe tovább erősödjön, és a jövőben „olyan  együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

A törvényjavaslatból a következők derülnek ki:

 

https://index.hu/kultur/2020/05/27/atalakitana_a_szinmuveszeti_egyetem_mukodeset_a_miniszterium/

A közmunka paradoxonjai – Megszorításokkal menti hatalmát a kormány

Múlt pénteken jelent meg a kormányhatározat, amely szerint ezen a héten már azok is részt vehetnek a közfoglalkoztatási programban, akik önállóan is képesek elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Megszűnt a szakképzettekre vonatkozó minden korlátozás. Az ígéretek szerint a kormány megduplázza a közmunka keretét, a jelenlegi 100 ezer helyett 200 ezer vagy még több ember is kaphat az államtól munkát. Vajon érdemes-e alulfizetett állami munkahelyekre terelni azokat, akik néhány hónap múlva önállóan is elhelyezkedhetnének?

https://168ora.hu/itthon/a-kozmunka-paradoxonjai-185772

Lapszemle – Bloomberg: Putyin és Orbán is csak fekete-fehérben hajlandó látni a világot

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-0527-185831

„A baloldali pártok ismét bizonyították, ha baj van, rájuk nem lehet számítani”

Magyar Hírlap

Hollik István közölte: két hónapja a kormány arra kapott felhatalmazást a parlamenttől, hogy gyors és hatékony intézkedésekkel kezelje a járványügyi helyzetet, megvédje a magyar emberek egészségét; erről szólt a koronavírus-törvény.

„Mára elmondhatjuk, hogy a kormány intézkedéseinek, a szakemberek áldozatos munkájának és a magyar emberek összefogásának köszönhetően a járvánnyal szembeni védekezés első szakaszát sikeresen zártuk le” - fejtette ki a kommunikációs igazgató.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200527-fidesz-a-baloldali-partok-ismet-bizonyitottak-ha-baj-van-rajuk-nem-lehet-szamitani

 

„A sokat kritizált koronavírus-törvény emberéletek ezreit mentette meg”

Magyar Hírlap

Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magyar éppen ennek a törvénynek köszönhetően van életben ma is - írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Euronews oldalán megjelent cikkében, amelyben úgy véli: itt lenne az ideje a jogszabállyal kapcsolatos kritikák miatti bocsánatkérésnek.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200526-a-sokat-kritizalt-koronavirus-torveny-embereletek-ezreit-mentette-meg

Őszödi recept

Cukisodás volt a beceneve annak a folyamatnak, illetve szándéknak, amellyel a Jobbik papíron nemzeti-radikális, egyesek szerint inkább náci és antiszemita pártból úgynevezett néppárttá kívánt alakulni

 

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Ez volt Vona Gábor mesterterve, a nagy menetelés a cigányozástól és a zsidók listázásától a Spinoza-házig és tovább. Totális ideológiai önfeladás rapid tempóban, vonakodó, ám végül lelkes fogadtatás az Orbán-ellenesek szintén minden önazonosságtól és valódi értéktől mentes táborából.

Azért persze nem ment ez annyira simán, az elvtelenség gyakorlásában mindig vannak döccenők. Ha csak azt nézzük, most megint mi folyik a Jobbikban, előbb juthatnak eszünkbe a kommunista pártok véres belső leszámolásai, mint a cukisodás. Bolsevik tempó ez a javából.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200527-oszodi-recept

A bukott köztársasági elnök, Schmitt Pál is oktatja a jövő nagyköveteit

Irigylésre méltó a diplomaták élete, a nemzet egykori golyóstolla mellett Zsidai Roy és az Európa öngyilkosságáról lamentáló Douglas Murray segít nekik abban, hogy elsajátítsák a szakmai alapjait.

 

„A magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: »velünk senki sem szórakozhat«. Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van” – számolt be az MTI Szijjártó Péter beszédéről, amelyet tavaly novemberben, a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán tartott.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-lebukott-schmitt-pal-oktatja-a-jovo-nagykoveteit-130141

Egyesül a Budapest Bank Mészáros Lőrinc bankjával

Ezzel az ország második legnagyobb bankja alakulhat meg.

A Budapest Bank Zrt. csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. között létrejött stratégiai együttműködéshez, amelyben a szakértők egy új, meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/egyesul-a-budapest-bank-meszaros-lorinc-bankjaval-130160

 

Elég jó hír jött a korona-immunitásról

Francia egészségügyi dolgozók tesztjei azt mutatják, hogy az enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek is immunissá válhatnak a betegségre. Eddig csak a súlyos esetekről készült tanulmány, a mostani eredmény azért fontos, mert az esetek többsége enyhe lefolyású.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-fertozes-betegseg-immunitas-vedettseg.707014.html

A fideszeseket is megosztotta a kormány

"Valószínűleg kármentő lépés volt a különleges jogrend vártnál hamarabb bejelentett megszüntetése."

Még a Fidesz szavazóinak is csak egy kisebb része ért egyet a veszélyhelyzet idején meghozott vitatható kormányzati intézkedésekkel - ez derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készült felmérésből. 

https://nepszava.hu/3079501_a-fideszeseket-is-megosztotta-a-kormany

 

Vakrepülésben dolgoztunk az új vírus ellen – tajvani diplomata a Mandinernek

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány megjelenésekor nem adott nekünk tájékoztatást, mivel nem vagyunk WHO-tagok” – ez történt Csang Jun-ping szerint a 2003-as SARS-járvány és a mostani koronavírus-pandémia idején is. Tajvan budapesti képviselet-vezetője elmondta lapunknak, melyek voltak azok a lépések, amelyekkel rekordgyorsasággal felül tudtak kerekedni a járványveszélyen, és arról is beszélt, hogy mi Kína felelőssége a világjárvány kirobbanásában, illetve milyen esélyei vannak a kínai-tajvani konfliktus normalizálásának, ezzel összefüggésben pedig Tajvan tagságának a nemzetközi szervezetekben. Interjúnk.

https://mandiner.hu/cikk/20200527_vakrepulesben_dolgoztunk_az_uj_virus_ellen_a_tajvani_kepviseletvezeto_a_mandinernek

 

És akkor Merkel megint megmenti a világot Orbántól Videó

Újabb menekültválságos dokudrámával jelentkezett a német közmédia. A kétórás filmben minden úgy van, ahogy várnánk: Horst Seehofer idióta, a román színész alakította Orbán Viktor gonosz, Angela Merkel éleslátásához pedig nem férhet kétség.

Tavaly szeptemberben írtunk a ZDF német közszolgálati televízió Die Stunden der Entscheidung: Angela Merkel und die Flüchtlinge című dokudrámájáról, amivel a tévécsatorna gyakorlatilag eldurrantotta a startpisztolyt a 2015-ös menekültválság utáni mítoszteremtés versenyén. Az egyoldalú, leegyszerűsítő, sőt meglehetősen bugyuta filmben még olyan, a menekültválság során nagyon fontos szerepet betöltő politikusok sem jelentek meg, mint például Horst Seehofer, vagy, horribile dictu, Orbán Viktor. 

Nos, úgy alakult, hogy a másik német köztévé,

az ARD sem akart lemaradni a ködösítésben,

ezért ők is elkészítették a maguk menekültválságos filmjét, ami a Die Getriebenen (Az űzöttek) címet viseli. A film július közepéig nézhető meg az ARD Mediathekben, de a film elérhető a YouTube-on is: itt beágyazva rögtön megtekinthetik.

https://mandiner.hu/cikk/20200527_ard_merkel_film

 

GYANAKVÓBB VILÁG JÖN A JÁRVÁNY NYOMÁBAN

A világjárvány a második világháborúhoz hasonlítható jelentőségű esemény, ami hosszú távon is megváltoztatja a világot ― mondja Tyler Cowen, a világ egyik legbefolyásosabb közgazdásza. A klímaváltozásról, az automatizáció kockázatairól, vallásról és a Facebook pozitív hatásairól is beszélgettünk vele. Az interjú első 5 kérdését a járvány kitörése után tettük fel, a többit december végén, a koronavírus megjelenése előtt. 

https://makro.444.hu/2020/05/27/gyanakvobb-vilag-jon-a-jarvany-nyomaban

Így fog kínézni a híres német színházi társulat, a Berliner Ensemble nézőtere a következő évadban

Egy Facebookra kiposztolt fotóval mutatta be a Berliner Ensemble, hogy miként fog kínézni a híres berlini Theater am Schiffbauerdamm színház nézőtere az ősszel kezdődő új évadban. A Berliner Ensemble 1954 óta játszik ebben a színházépületben. Hát szellősen, a jelek szerint van, ahol nálunk is sokkal komolyabban veszik a fizikai távolságtartást!:

https://444.hu/2020/05/27/igy-fog-kinezni-a-hires-nemet-szinhaz-a-berliner-ensemble-nezotere-a-kovetkezo-evadban

Újabb 6 milliárdos megrendelést nyert el a Mészáros és Mészáros Kft.

Az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel 98,5-1,5 százalékban megosztott konzorciumban elnyerte az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Komárom Város Önkormányzata által a Komáromi Ipari Park vízközmű-hálózatának fejlesztésére kiírt, 5 915 900 000 forintos projektet – közölte a cég.

Az Opus jogosult a Budapest – Árvízvédelmi Résfal kivitelezése nevű projekt megvalósításában további nettó 1 319 832 507 forint értékű munka elvégzésére is. A Portfolio azt írja, az Opus árfolyama 1,5 százalékos pluszban tartózkodik a mai kereskedésben. 

https://444.hu/2020/05/26/ujabb-6-milliardos-megrendelest-nyert-el-a-meszaros-es-meszaros-kft

Nincs olyan zárt kapu, amin ne lenne kiskapu: Szijjártó és Dzsudzsák elmentek meccset nézni a Puskás Arénába

Lehet, hogy a diplomata útlevél segít bejutni a stadionokba.

 

https://foci.444.hu/2020/05/26/szijjarto-es-dzsudzsak-zartkapus-meccsen-is-egyutt-szurkolhat

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.