2020, május 27 - 08:05 Sajtószemle

Koronavírus: azonnali második csúcsra figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány azonnali második csúcsa alakulhat ki azokban az országban, ahol túl hamar és óvatlanul oldják fel a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket, közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Guardian szerint Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy online megbeszélésen arról beszélt, a világ még mindig csak a járvány első hullámának közepén jár, mert bár sok államban csökken az aktív fertőzöttek száma, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában még mindig emelkedő a tendencia.

Ryan elismételte, hogy a járványokkal általában több hullámban kell szembenéznie az emberiségnek, tehát a fertőzés az év későbbi szakaszában újra megjelenhet. Ugyanakkor van rá esély, hogy a fertőzés már a közeljövőben terjedni kezd, ha a kormányok túl gyorsan oldják fel az óvintézkedéseket.

Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban. De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor kilőhet. Nem lehetünk biztosak benne, hogy attól, mert lecsengőben van, hónapok állnak rendelkezésünkre felkészülni a második hullámra. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban

https://24.hu/kulfold/2020/05/26/who-koronavirus-elso-hullam-masodik-csucs/

Strasbourg kimondta: Kövér megsértette a sajtószabadságot az újságírók kitiltásával

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből, írja az Index.

A kitiltott újságírók között volt a 24.hu munkatársa is, aki olyan helyen forgatott, ahol előtte is, és ahol korábban is szabad volt. A videóban maga a házelnök, Kövér László is feltűnt, igaz, hallgatag volt. Kollégánk arra lett volna kíváncsi, mit szólnak a politikusok az MNB-s költésekhez.

Az ügy panaszosai voltak még az Index, a hvg.hu és a nol.hu újságírói is.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában, ahonnan az előző felsorolás is származik, a TASZ kifejtette, hogy az indokolatlanul jogkorlátozó parlamenti sajtószabályzat működtetésével Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát, mivel nem dolgozhattak a közügyek megvitatásának legfontosabb helyszínén, a Parlamentben, és az átláthatatlan döntés ellen nem élhettek jogorvoslattal.

https://24.hu/belfold/2020/05/26/strasbourg-ejeb-kover-laszlo-ujsagirok-kitiltasa

A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

Föld S. Péter 

Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl –, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt? Nem a baloldali MSZP tartotta kínosnak és károsnak megemlékezni a trianoni döntés 70. évfordulójáról, nem a ma nemzetellenesnek nevezett és hazaárulónak hazudott Szabad Demokraták Szövetsége, hanem Orbán Viktor pártja hagyta ott a megemlékezést.

A korabeli parlamenti jegyzőkönyvbe aznap a következőket jegyezték fel:

„Elnök: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen."

https://hirklikk.hu/kozelet/a-fidesz-az-egyetlen-part-amely-nem-volt-hajlando-emlekezni-trianonra/364214

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének állásfoglalása Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatára

A koronavírus az egész világon prioritássá tette az egészségügyet. Megmutatta, hogy nem csak az emberi test, a gazdaság is sebezhető erős egészségügy nélkül. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.      

 

Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk.

 

https://mok.hu/hirek/mokhirek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-allasfoglalasa-kasler-miklos-miniszter-mai-nyilatkozatara?

 

Magyarország, koronavíruspuccs után – Berend T. Iván volt MTA-elnök: A gazdasági pusztulás a 30-as évek válságát is felülmúlja

Életének kétharmadát Magyarországon, harmadát Amerikában töltötte. Zivataros időkben, válságoktól, háborúktól szabdalt korban volt gyerek és kamasz. Most, az új világválság küszöbén, van mire emlékeznie. Milyennek látszik egy járvány Amerikában és a nagyvilágban? Felűlmúlja-e a jelenlegi pusztulás a 30-as évek nagy válságát? Hogyan kapcsolódik mindez Magyarország történetéhez? Leküzdhető-e a gazdasági romlás egy egészségügyi és politikai vírusokkal terhelt korban? Berend T. Ivánt, az MTA volt elnökét, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzorát kérdeztük.

 

https://168ora.hu/itthon/magyarorszag-koronaviruspuccs-utan-berend-t-ivan-volt-mta-elnok-185730

 

Itt a jövő évi költségvetés: nyugdíjra és egészségügyre többet adna 2021-ben a kormány, sportra kevesebbet

Máris beterjesztette a jövő évi költségvetést Varga Mihály pénzügyminiszter, pedig Orbán Viktor szerint is előfordulhat, hogy még hozzá kell nyúlni a jövőben. De azért nyújtják be, immár hatodik éve tavasszal – mondta Varga Mihály –, hogy „ne adjuk fel azt az előnyt, amit a kormány terveinek korai megismerése jelent”.

Aztán elismerte, jó esély van rá, hogy a most megtervezett büdzsé számai sem fognak teljesülni.

De mik is ezek a számok?

A kormány 4,8 százalékos növekedéssel számol 2020-hoz képest, az infláció 3 százalék körüli lehet, 2,9 százalékos hiány, ami az unión belül továbbra is alacsonynak számít,

hiszen az uniós 3 százalékos limit alatt van.

Ennyit kapnak a főbb területek:

·         Oktatás: 2229 milliárd forint, ami 80 milliárddal több, mint tavaly

·         Egészségügy: 2245 milliárd forint, ami 186 milliárddal több

·         Nyugellátások: 3090 milliárd forint, ami 325 milliárddal több

·         Gyermekes családok támogatása: 2295 milliárd

·         Sport: 312 milliárd

 

https://168ora.hu/itthon/varga-mihaly-koltsegvetes-2021-185795

 

Lapszemlénk a világból – Der Standard: Szerbia Orbán Viktor módszereit alkalmazza az ország illiberális átalakítására

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-185792

 

Miniszteri engedély kell a külföldiek tulajdonszerzéséhez magyar cégekben

Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 

 

Eddig csak szó volt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válság idején a kormány megvédené a magyar vállalatokat attól, hogy külföldiek felvásárolják vagy tulajdonrészt szerezzenek benne. Ez még az április legelején bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részét képezte, a vonatkozó kormányrendelet azonban csak a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. 

 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/miniszteri-donteshez-kotottek-a-kulfoldiek-tulajdonszerzeset-magyar-cegekben.html

 

Lendvai Ildikó: Azt gondoltuk, ha lesz felelősségre vonás, attól a Biszku-féléknek kell félniük, nem nekünk

„Egyszer megkaptuk feladatnak a szocialista kultúra hegemóniájának megteremtését, határidőt is rendeltek hozzá” – érzékeltette a pártállami rendszer abszurditásainak egyikét Lendvai Ildikó. Az MSZP korábbi elnöke Rendszerváltás 30 sorozatunkban beszélt arról, hogyan lett kommunista, ha ugyan az lett, miért lépett be az MSZMP-be és mi volt a feladata az állampártban. Az átmenet idején nem gondolta, hogy a hozzá hasonló káderekre felelősségre vonás várhat, legfeljebb a Biszku Béla-féléket gondolta célpontnak. Igaz, azt sem hitte volna, hogy négy évvel később egyéni képviselővé választják. Nem bánta meg, hogy az MSZMP kulturális részlegén dolgozott, még ha emiatt a cenzúra vádja kísérte is közéleti pályáját – amire egyébként úgy válaszol, nem volt cenzor, ahogyan szent sem. Legfeljebb elveszett illúzióit bánja, és azt, hogy nem jött rá időben, mitől működésképtelen a rendszer.

 

https://24.hu/belfold/2020/05/26/lendvai-ildiko-interju-mszp-rendszervaltas-mszmp/

 

Ítélet a baltás gyilkos ügyében: Magyarországot nem marasztalták el

A testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit.

 

Magyarország nem sértett nemzetközi jogot, amikor kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkosként” emlegetett Ramil Safarovot, döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden. A testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit. A bíróság véleménye szerint az azeri hatóságok indokolatlanul döntöttek úgy, hogy büntetlenséget biztosítanak Safarovnak egy súlyos gyűlölet-bűncselekmény miatt. Ezzel a közép-ázsiai ország több ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. 

https://nepszava.hu/3079459_itelet-a-baltas-gyilkos-ugyeben-magyarorszagot-nem-marasztaltak-el

Kórházi ágyak kiürítése: megjött Rétváriék válasza, az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

„Nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem” – hangsúlyozta a párt elnöke.

Tóth Bertalan kiemeli: Rétvári levelére nehéz szavakat találni, érdemi válasz nincs benne egyetlen kérdésre sem, de ahogyan fogalmaz: „Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.” „Talán a dühítő szó írja le legjobban az érzéseimet, amikor ezeket a cinikus sorokat olvastam” – írta az MSZP elnöke, és bejelentette: „ezek a kérdések nem maradhatnak megválaszolatlanul, nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.” 

https://nepszava.hu/3079455_korhazi-agyak-kiuritese-megjott-retvariek-valasza-az-mszp-vizsgalobizottsag-felallitasat-kezdemenyezi

Szalai Anna A csalás piszka

az alig hihető, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat képtelen előnyt fabrikálni az előző ciklus sok tízmilliárdos csalásból, amelyben hülyére vették egész Budapestet. Egy Orbán-Putyin alku keretében rásóztak a városra egy idejétmúlt konstrukciót, ráadásul silány minőségben. S az csak a kisebbik szívás, hogy erre szórtak el 69 milliárdot, hiszen ez legfeljebb egy fél stadion ára. Ennél sokkal vérlázítóbb, hogy mindennap az arcunkba nyomják. 

A hármas metró Budapest legtöbb utast szállító vonala. Több százezer ember szembesül vele naponta, hogy ezekre a máris rozsdásodó, dróthuzalokkal sufnituningolt járművekre szórták el az ő adóforintjait, és ezen kell izzadnia a nyári melegben akár még évekig. Az nem lehet, hogy a választók által páratlan esélyt nyert ellenzéknek nem telik többre egy kiherélt látszatvizsgálatnál, amit a BKV lényegében szabotál. 

A városvezetést tényleg nem érdekli, hogy mi történt? Ki, kinek az utasítására tette, amit tett? Ok, nagyjából tudjuk. De nem lenne érdemes ezt minden budapesti számára nyilvánvalóvá tenni? Legalább kommunikációs eszközként használhatnák. Vagy másról lenne szó? Érdekli, csak éppen... Éppen mi? Mi az oka a takargatásnak? 

https://nepszava.hu/3079425_a-csalas-piszka

Előbb-utóbb ellenük fordul a népharag - interjú Czutor Zoltánnal

Kommenttől rendőrségi feljelentésig jutott Czutor Zoltán. A zeneszerző, szövegíró, zenész uszításról, felelősségről, és az előadóművészek járvány miatt kialakult helyzetéről is beszélt a Népszavának.

Czutor Zoltán egy a Magyar Hang főszerkesztőjét, György Zsombort támadó műsorról szóló Facebook-posztot kommentelt: „Ezek kierőszakolják maguknak, hogy egyszer csak majd ugyanúgy kezeljük a fidesz szavazót, mint hajdanán a nyilas suhancokat, vagy az AVH-st. Meg fogják csinálni, hogy a köznép úgy is bánjon majd el velük.” Azóta több jobboldali média is úgy értelmezte, hogy akasztással fenyegette a Fidesz-szavazókat, Bayer Zsolt pedig blogján így reagált: „De addig is, ameddig elkezd majd akasztgatni a Zoli, marad a kérdés, hogy mit csináljunk vele? Szeressük jobbá, vagy verjük agyon? Nagy dilemma ez, barátaim…” Ezután Czutor Zoltán rendőrségi feljelentést tett.

https://nepszava.hu/3079227_elobb-utobb-ellenuk-fordul-a-nepharag-interju-czutor-zoltannal

Osztrák válságenyhítés: egymilliárd eurót osztanak szét az önkormányzatok között

A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn Bécsben, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.

Sebastian Kurz hozzátette: ezáltal nemcsak a fejlesztéseket ösztönzik, hanem egyben a helyi gazdaságokat is támogatják Ausztriában.

https://magyarhang.org/kulfold/2020/05/25/osztrak-valsagenyhites-egymilliard-eurot-osztanak-szet-az-onkormanyzatok-kozott/

Illiberálisok csodaszere - csak az kövesse a két nagyhatalom elnökzsenijét, aki több halált akar

Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro brazil elnök olyan szérumot propagálnak a vírusos fertőzöttek számára, amiről tudományosan bebizonyosodott, hogy növeli a halál kockázatát. Egy francia kutató volt a klorokinkezelés első nagy támogatója.

https://nepszava.hu/3079349_illiberalisok-csodaszere-csak-az-kovesse-a-ket-nagyhatalom-elnokzsenijet-aki-tobb-halalt-akar

Félni kezdtek Kaczynskiék, a főpolgármester veheti fel a kesztyűt

Már messze nem annyira biztos, hogy Andrzej Duda marad a lengyel elnöki székben. Az elnökválasztás elhalasztása óta nem neki kedvez a széljárás.

https://nepszava.hu/3079346_felni-kezdtek-kaczynskiek-a-fopolgarmester-veheti-fel-a-kesztyut

A kormány tartósan elveszi az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételét

A járvány elleni védekezés alapjába megy a gépjárműadóból várt teljes 87 milliárd forint, az önkormányzatok nem tarthatják meg a bevétel 40 százalékát, mint eddig. Sok önkormányzatnak ez volt az egyetlen saját bevétele.

https://hvg.hu/gazdasag/20200526_A_kormany_tartosan_elveszi_az_onkormanyzatok_egyik_legfontosabb_bevetelet

Index: A soltvadkerti Fidesz-világ áll a műanyagtörvény visszavonása mögött

Az ellenzék és a környezetvédők szerint nagyot hibázott a kormány, amikor váratlanul visszavonta a műanyagtörvényt, az egyszer használatos műanyagok és a kis nejlonzacskók kivonásáról szóló tervezetet. A kormány gyorsan leszögezte, nem változott az elhivatottság. Úgy tudjuk, hogy ez igaz, de a Fidesz soltvadkerti lobbija aktivizálódott. A műanyagszakma szerint nem a halasztás, hanem a javaslat volt hibás.

Erősen összeakaszkodott a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Font Sándor és Kerényi János politikusokkal fémjelezhető soltvadkerti Fidesz-világ. Az alföldi városban és környékén ugyanis tömegek élnek a műanyag zacskóból, és a rendkívül fideszes térség honatyái elérték, hogy a munkahelyek védelme miatt (legalábbis egy ideig) időt nyerjen a város.

https://index.hu/gazdasag/2020/05/26/elhalasztottak_a_muanyagtorvenyt_zold_katasztrofa_vagy_eszszeru_atgondolas/

Mihályi Péter: Csak kommunikációs trükk Pintér Sándor aktivitása az egészségügyben

Az egészségügyi közgazdász a Klubrádiónak beszélt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a belügyminiszter szerepeltetésével igyekszik kivédeni, hogy ráégjen Kásler Miklós hibásnak bizonyult miniszteri kinevezése.

Az orvosszakma megnyugtatása lehet a célja Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal, hogy Pintér Sándort küldi velük tárgyalni az egészségügyben szükséges változtatásokról – mondta a Klubrádióban Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, egyetemi tanár.

Mihályi Péter szerint a miniszterelnök – hiába az óriási a szakmai és társadalmi nyomás az egészségügyért is felelős miniszter leváltására –, nem szeretné ezt megtenni, mert azzal elismerné, hogy tévedett kinevezésekor.

https://hvg.hu/itthon/20200526_Mihalyi_Peter_egeszsegugyi_kozgazdasz_Pinter_Sandor_aktivitasarol  

Gyurcsány Ferenc: Hazudtunk reggel, éjjel meg este

GYURCSÁNY FERENC 14 ÉVE MONDTA EL DEMOKRÁCIÁNKAT MEGRÁZÓ BESZÉDÉT

Veres László István Magyar Nemzet

Napra pontosan tizennégy évvel ezelőtt, 2006. május 26-án hangzott el Gyurcsány Ferenc beszéde a balatonőszödi kormányüdülőben, amelyet az akkori miniszterelnök a szocialista frakció zárt ülésének zárószónoklataként mondott el. A titokban rögzített, majd később kiszivárgott hazugságbeszéd kitűnő látleletet adott az alig egy hónappal korábban újraválasztott MSZP-SZDSZ-koalíció előző négyéves kormányzásáról, a trükkök százaival és a szavazók megtévesztésével megnyert országgyűlési választásról, valamint Gyurcsány Ferenc politikusi és emberi minőségéről.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyurcsany-ferenc-hazudtunk-reggel-ejjel-meg-este-8161616/

A romákról tárgyaltak Soros Györgyék, de romák nélkül

V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG Magyar Nemzet

Számítanak-e a Romákra az EU gazdasági felépítése során, címmel szervezett konferenciát a Soros György-féle Open Society Fundation (OSF). A beszélgetésen több uniós tisztségviselő és az Európai Parlament (EP) több tagja is részt vett, azonban a meghívottak között nem szerepelt roma származású EP-képviselő. Járóka Lívia az EP alelnöke, az unió roma stratégiáján aktívan dolgozó képviselő a V4NA-nak elmondta, egyáltalán nem lepte meg, hogy őket nem kaptak meghívást. Megjegyezte, a Peter Pollák képviselő úr és a roma szervezetek is jelezték felháborodásukat emiatt. Úgy tűnik, az ő véleményük nem számít Soroséknak – írja a V4NA Hírügynökség.

Járóka Lívia hozzátette, az elmúlt években is az volt a jellemző, hogy őket kihagyták az efféle tanácskozásokból. Túlnyomó részt a Bizottsággal tárgyalnak, a konferenciáikon elhangozott kijelentések nem fedik a valóságot, és „egymást körbe idézve, saját sajtóikban hirdetve terjesztik a fake news-t”, összegzett a V4NA-nak Járóka Lívia, roma származású képviselő, aki már 2011-ben is aktívan részt vett az EU roma-stratégiájának kidolgozásában, és azóta is képviseli a cigányság ügyét az Európai Parlamentben.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-romakrol-targyaltak-soros-gyorgyek-de-romak-nelkul-8162969/

Multikultúra az, aminek semmilyen felismerhető íze nincsen

Kádár György Magyar Nemzet

Magam egy finn iskolában énektanárként ismerkedhettem meg ezzel a szóval, a multikulturális iskolával a 2010-évek tájékán. (Amikor az 1980-as években odakerültem, akkor nekünk, tanároknak még csak nemzetközieknek, nem pedig multikulturálisoknak kellett lennünk.) A szónak, ha magyarra fordítjuk, azt kellene jelentenie, hogy sokkultúrájú az iskolám, hogy annak diákjai több kultúrában otthonosak. De igaz-e ez?
Az iskolában a finn diákokon kívül ekkor már voltak afgán, bosnyák, szíriai, orosz, ukrán és Afrikából jött fekete iskolások is. Ha igaz lenne a szó, multikulturális, akkor az azt jelentené, hogy ezek az iskolások mind megismerték egymás nyelvét, kultúráját, zenéjét, vallását és gondolkodását

Az igazság más, mint amit a szóban forgó multikulturális szó sugall: a szóban forgó iskola, ezáltal a jövő nemzedéke, Európa jó úton halad afelé, hogy kultúra nélküli iskolává, nemzedékké, Európává legyen.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/multikultura-az-aminek-semmilyen-felismerheto-ize-nincsen-8161688/

Máig ható böszmeség

Gajdics Ottó Magyar Nemzet

Ne feledjük, a Gyurcsányt a zabrált villa félhomályából irányító politikai erőtér soha nem elégedne meg azzal, hogy Ferink csak az ellenzék vezére legyen. Ám még nem számolt el az országnak azzal a négy évvel, amikor nem csinált semmit, csak összevissza hazudozott, hogy mentse „a szarból visszahozott” hatalmát. Abból a csődből, amit akkor okozott, csak nemrég másztunk ki. Újabbra nincs ideje Magyarországnak!

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/maig-hato-boszmeseg-8161427/

Lendvai Ildikó az őszödi beszédről az Origónak: Morális és taktikai okokból is hiba volt

Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédet, mivel annak az Országgyűlésben lett volna a helye - mondta Lendvai Ildikó az őszödi beszéd elhangzásának 14. évfordulóján az Origónak. Az MSZP volt elnöke szerint a szocialisták napjainkban látható alacsony támogatottságában már nem játszik központi szerepet a beszéd nyilvánosságra kerülése, valamint az azt követő események sem.

https://www.origo.hu/itthon/20200522-lendvai-ildiko-mszp-gyurcsany-oszodi-beszed.html

Péntek éjféltől Budapesten is mehetnek az éttermek belső részébe vendégek

ORIGO INFORMÁCIÓ

Péntek éjféltől megnyílhatnak a budapesti éttermek belső részei is - értesült az Origo.

https://www.origo.hu/itthon/20200526-pentekejfeltol-kinyitnak-a-budapesti-ettermek-belso-reszei.html

A „2022-es” csapdája: a jogállamiság visszaállításával nem lehet nyerni! – vita az ellenzéki stratégiáról

Nem lesz kétharmados ellenzéki győzelem két év múlva, a győzelem is erősen kérdéses, a jogállamiság visszaállításával pedig nem lehet sikeresen kampányolni – Bodnár Robin Kadosa szinte minden pontját igyekszik cáfolni Szalai László lapunkban megjelent írásának. Egyetértés talán csak abban van: ha annyi az ellenzéki üzenet, hogy „nem Orbán”, az bizony kevés lesz. Vita.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/25/2022-valasztas-ellenzek-vita-bodnar-robin-kadosa/

Jeszenszky Géza: Ami ebből az országból lett, arról nem a választási rendszer, hanem a választó tehet

Az 1990-es választások és az Antall-kormány megalakulásának 30. évfordulója elsősorban nem a dátum kereksége okán indokolja a visszatekintést és a mérlegkészítést, hanem mivel ez egy nemzedéknyi idő – írja lapunknak Jeszenszky Géza. Az első szabadon választott kormány külügyminisztere nem csak visszatekint: Kozák Mártonnak a Válasz Online rendszerváltó sorozatában publikált írását, annak fő állításait is vitatja. Jeszenszky szerint a választási rendszer nem volt hibás, jól vizsgázott, s ha listás, arányos lett volna, az MDF vezette koalíció kormányt sem tudott volna alakítani. De még az MDF és az SZDSZ, a két legnagyobb parlamenti párt sem tudott volna.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/20/rendszervaltas-30-antall-jozsef-jeszenszky-geza-velemeny/

Szijjártó: Románia is tekintsen erőforrásként a területén élő magyarokra

Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával, és a világjárvány idején megtapasztalt észszerű együttműködést szeretné továbbfejleszteni – mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben, ahol román külügyminiszterrel, Bogdan Aurescuval tárgyalt.

Szijjártó a tárgyalást követő sajtótájékoztatón azt mondta:

Megadjuk a tiszteletet a partnereinknek, de egy több mint ezeréves nemzetként el is várjuk azt.

https://index.hu/kulfold/2020/05/26/szjjarto_bogdan_aurescu_roman_kulugyminiszter_targyalas_erdelyi_magyarok_koronavirus/

Müller: 100 ezer lakosra 38 fertőzött jut az országban

Hazánkat nem döntötte le lábáról a koronavírus-járvány, de megtorpantunk, mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Schanda szerint már több mint egymillió embernek nyújtottak valamilyen támogatást. „Ha munka van, minden van” – mondta a miniszterhelyettes.

https://index.hu/belfold/2020/05/26/operativ_torzs_sajtotajekoztato_koronavirus_majus_26./

Szerdától a magyarok is utazhatnak Csehországba és Szlovákiába

SZERDÁTÓL KEZDVE A CSEH, A SZLOVÁK ÉS A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK LEGFELJEBB 48 ÓRÁRA, AZAZ KÉT NAPRA SZABADON UTAZHATNAK EGYMÁS ORSZÁGÁBA ANÉLKÜL, HOGY NEGATÍV KORONAVÍRUSTESZTRE LENNE SZÜKSÉGÜK, ILLETVE KARANTÉNBA KELLENE VONULNIUK

– közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

Petrícek az MTI híradása szerint azt mondta: osztrák kollégáját is megkereste, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/26/csehorszag_szlovakia_beutazas_karanten/

 

Hogy úszta meg Florida az összeomlást?

Mikor az új koronavírus megjelent az Egyesült Államokban, sokan aggódtak Floridáért. A déli állam pont tavasz elején népszerű turisztikai célpont, sok egyetemista ott bulizza végig a tavaszi szünetet. Ezen kívül a napsütéses partok a nyugdíjasok számára is vonzóak, nagyon sokan költöznek ide nyugdíjas éveikre, így az idősek felülreprezentáltak a társadalomban.

AZ ÁLLAM KORMÁNYZÓJA NEMRÉG ISTEN VÁRÓSZOBÁJAKÉNT HIVATKOZOTT FLORIDÁRA.

Ehhez adjuk hozzá, hogy Ron DeSantis kormányzó csak két héttel azután vezetett be korlátozó intézkedéseket, hogy a többi állam meghozta a védekezésről szóló döntést. Nem zárta le a tengerpartokat a fiatalok serege előtt, a Disney World is sokáig nyitva maradt, és csak április elsején kezdte el szorgalmazni az otthonmaradást. A sajtó tele volt a zsúfolt floridai strandok képeivel, ahol az emberek látványosan fittyet hánynak a járványra.

 

https://index.hu/techtud/2020/05/25/kinai_koronavirus_usa_florida/

 

Ez is eljött, Merkel szembefordult Brüsszellel

Az Európai Bizottság kemény feltételeket támasztott a Lufthansa állami megsegítésével kapcsolatban. Angela Merkel német kancellár elkötelezte magát, hogy harcba száll a német cég jogaiért.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/angela-merkel-lufthansa-mentocsomag-versenyjog-repules-legitarsasag.706942.html

 

Koronavírus: nem védtük meg azokat, akiket kellett volna, csak azokat, akik nem szorultak rá

Miközben a reprezentatív vizsgálat szerint alig volt koronavírus Magyarországon, rengetegen meghaltak, mert az igazi célcsoport védelem nélkül maradt, azokat viszont megvédtük, akik nem szorultak rá. Úgy nyitunk két hónap után, hogy érdemi kérdésekben nem léptünk előre a záráshoz képest. A vírust sem kimutatni nem tudjuk nagy magabiztossággal, költséghatékonyan, sem megakadályozni a terjedését - hangzott el a Covid-19 járvány társadalmi gazdasági hatásait górcső alá vevő hétfő esti szakmai konferencián.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronvirus-magyarorszag-fertozes-jarvany.706906.html

Megfúrná a baloldal a Liget-projektet

Bencze Izabella: Karácsonyék számára a lényeg az, hogy ne a jobboldali többségű parlamentnek, ne a kormánynak, ne a fejlesztést támogatók millióinak legyen igazuk

Velkei Tamás Magyar Hírlap

A Liget-projekt nemcsak fővárosé, hanem az egész országé – jelentette ki Bencze Izabella jogász, a nemzeti vagyon ismert szakértője arra reagálva, hogy a beruházás kapcsán ma délután online lakossági fórumot tart a főváros. Hozzátette: nem csupán azért, mert Budapest a nemzet fővárosa, hanem azért is, mert a tételes jog alapján a megvalósuló beruházások, épületek a befejezésükkor a nemzeti vagyon részévé válnak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200526-megfurna-a-baloldal-a-liget-projektet

 

Nézőpont: Elégedett a magyar társadalom a kormányzati intézkedésekkel

Magyar Hírlap

A felmérések szerint elégedett a magyar társdalom a koronavírus-járvány idején bevezetett kormányzati intézkedésekkel - mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200526-nezopont-elegedett-a-magyar-tarsadalom-a-kormanyzati-intezkedesekkel

Metamorfózis: migránsból klímamenekült

A déli határaink védelme az elkövetkező évtizedek állandósult feladata lesz, és erre így is kell felkészülnünk

Magyar Hírlap

Nem múlik el nap, hogy újabb híreket ne kapnánk a klímaváltozás rémisztő hatásairól, méghozzá a legmagasabb tudományos fórumoktól, jelen esetben az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratából, ahol öt országból származó tudós fejtette ki véleményét a Föld emberek által lakható zónáinak jövőbeli változásairól. A tanulmány legfontosabb mondanivalója, hogy az elmúlt hatezer évre vonatkozó adatok bizonyítják, hogy az emberek zöme mindig is egy meghatározott klimatikus zónában élt, mégpedig abban, ahol az éves átlaghőmérséklet meghaladta a 11 Celsius-fokot, de nem volt több, mint 15 Celsius-fok. A tanulmány szerint ez az élhető zóna a következő ötven évben, tehát 2070-ig (és azon túl is) jelentősen el fog tolódni, és azok a területek (például a szubszaharai övezet), ahol a legnagyobb népességnövekedés várható, egyben a legjobban melegedő területek is lesznek. Jelenleg mintegy huszonötmillió ember él a Szahara körzetében, ahol az évi átlaghőmérséklet 29 Celsius-fok, ötven év múlva három és fél milliárd ember fog olyan területen élni, ahol az átlaghőmérséklet eléri a mai szaharai átlagot. Ennek a három és fél milliárdnak jelentős része hidegebb területek felé fog vándorolni, ami hatalmas migrációhoz vezet.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200526-metamorfozis-migransbol-klimamenekult

A tranzitzónák bezárása után is bizonytalan a menedékkérők helyzete Magyarországon

A tranzitzónák bezárása után az addig ott fogva tartott közel 300 ember sokkal jobb körülmények közé került, viszont a beígért külképviseleti menekültügyi eljárások nemzetközi jogokat sérthetnek szakértők szerint. A Magyar Helsinki Bizottság szóvivője szerint elképzelhető, hogy a követségeken csak humanitárius vízumot lehet majd kérni, ami arra szolgál, hogy a kormány kikerülhesse a genfi egyezményt és az uniós jogot.

Az őrizeti helyek Magyarország felé zártak voltak, ha pedig valaki a szerb jogszabályokba ütközően Szerbia felé hagyta el őket, az a menedékkérelem automatikus elutasításához vezetett – ez volt az oka annak, hogy sokan nem mentek vissza Szerbiába a tranzitzónából a mostoha körülmények ellenére sem.

Nem egyértelmű még, hogy mi lesz azokkal, akik a jövőben szeretnének menedékkérelmet benyújtani. Az eddigi bejelentések alapján az új menedékkérelmeket csak a külképviseleteken lehet majd beadni, és az elbírálás eredményét az országhatáron kívül kell megvárni. Ez azt jelenti, hogy az elbírálásra váró menedékkérők ellátása már nem a magyar szervekre hárulna, hanem arra az országra, ahol ők épp tartózkodnak, elsősorban Szerbiára. Ez a menedékkérőknek akár pozitív változást is jelenthet, hiszen még egyes szerbiai menekülttáborokban és befogadó állomásokon is jobbak voltak a körülmények a magyar tranzitzónáknál.

https://atlatszo.hu/2020/05/26/a-tranzitzonak-bezarasa-utan-is-bizonytalan-a-menedekkerok-helyzete-magyarorszagon/

A SZILÉZIAIAK NEMCSAK A KORONAVÍRUSSAL, HANEM A GYŰLÖLETÁRADATTAL IS KÜZDENEK

A járvány alatt a Lengyelország Vuhanjának nevezett Felső-Szilézia a 20. századi lengyel történelem problémás területeinek egyike. Az ott élő, szláv és germán gyökereket is magáénak valló, kisebbség évek óta saját nyelvének elfogadtatásáért és a közösség elismertetéséért küzd. Mozgalmuk bizonyos időközönként tematizálja a lengyel közéletet, a koronavírussal összefüggésbe hozható gyűlölethullám százéves sebeket nyithat fel újra.

https://azonnali.hu/cikk/20200526_a-szileziaiak-nemcsak-a-koronavirussal-hanem-a-gyuloletaradattal-is-kuzdenek

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY UTÁN MÁR PÁRIZSBAN SINCSENEK ANNYIRA ODA A VÁROS ÁLTAL ELNYERT 2024-ES OLIMPIÁÉRT

Az már biztos, hogy megvágják annak a 2024-es olimpiának a büdzséjét, amit Budapest is meg akart volna rendezni, és végül Párizs nyerte meg. Egyes párizsi helyi politikusok és szakemberek népszavazást, csúszást, de legalábbis spórolást emlegetnek az eseménnyel kapcsolatban. De miért ekkora szívás az olimpia, és mi a sorsa a mi pályázatunknak?

https://azonnali.hu/cikk/20200526_a-koronavirus-jarvany-utan-mar-parizsban-sincsenek-annyira-oda-a-varos-altal-elnyert-2024-es-olimpiaert

A sikeres védekezés nem büntethető források megvonásával

VARGA JUDIT
Facebook

Elvárjuk azonban, hogy azok, akik igaztalan politikai vádaskodással támadtak bennünket, bocsánatot kérjenek.

„Az uniós miniszterek mai tanácskozásának fő témái a 2021-2027 közötti uniós pénzügyi keret és a koronavírus elleni védekezést segítő európai intézkedések enyhítése voltak. Az uniós források elosztása kapcsán hangsúlyoztam, hogy a magyar álláspont változatlan: a sikeres védekezés nem büntethető források megvonásával. Magyarország nemzetközi viszonylatban is jól teljesített, és sikerrel vette a védekezés első szakaszát. Ez annak köszönhető, hogy a bevezetett rendkívüli jogrend lehetővé tette a kormány számára a járvány elleni gyors és hatékony cselekvést.

Az elmúlt hónapokban a Magyar Kormányt ismét alaptalan vádakkal támadták, ám a rólunk terjesztett félrevezető információk most is hamisnak bizonyultak. Nem vagyunk naivak, tudjuk, honnan fúj a szél. Elvárjuk azonban, hogy azok, akik igaztalan politikai vádaskodással támadtak bennünket, bocsánatot kérjenek, amiért a védekezésben való együttműködés helyett rágalomhadjáratot vezényeltek. Ma benyújtásra kerül az Országgyűléshez a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslat.

https://mandiner.hu/cikk/20200526_a_sikeres_vedekezes_nem_buntetheto_forrasok_megvonasaval

Nem az őszödi beszéd, hanem a megszorítások vezettek a Fidesz 2010-es győzelméhez!

JÁMBOR ANDRÁS
Facebook

„A kerek 14. évforduló kapcsán a Fidesz bősz őszödibeszédezésbe csapott. Márpedig a modern magyar politikatörténet egyik legnagyobb hazugsága, hogy az őszödi-beszéd lett volna sorfordító a 2006-os évben. Sokkal inkább a nyáron bejelentett megszorítások, és a későbbi rendőri erőszak volt az amely szétverte az MSZP támogatottságát.

Persze az őszödi beszéd mitikusságának hangsúlyozása igazi identitáspolitikai összecsapás a DK és a Fidesz között, amelyet mindkét félnek érdeke hangsúlyozni. Pedig a 2006-os eseményeknél semmi se bizonyítja jobban, hogy valójában nem az elitharcok tudnak nagy töréseket végbevinni a politikában. 2006-ban akkor omlott össze az MSZP támogatottsága, vesztette el a szavazói közel harmadát (hogy az őszödi beszéd és a TV Székház ostroma után még kicsit emelkedjen), amikor az alábbi megosztóritásokat vezették be:

»Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 10-14 százalékkal a villany ára, két százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, drágul a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő. Gyurcsány szerint nem kell félni, nem fog fájni« – írt akkor az Index.

https://mandiner.hu/cikk/20200526_nem_az_oszodi_beszed_hanem_a_megszoritasok_vezettek_a_fidesz_2010_es_gyozelmehez

Még a fideszes városvezetéssel sem egyeztettek a veszprémi gyorsbörtön megépítéséről

Pintér Sándor megígérte, egyeztetnek az önkormányzatokkal a konténerbörtönök építéséről, Veszprémben mégse került rá sor. A BVOP úgy emlékszik, tájékoztatta az önkormányzatot, a veszprémi főépítészt viszont senki nem kereste, nincs információja az új épületről, azt se tudja, merre tájolják. A fideszes polgármester szerint nem volt szükség egyeztetésre, mert kiemelt országos beruházásról van szó.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/meg-a-fideszes-varosvezetest-is-kizartak-a-veszpremi-gyorsborton-megepitesebol-130118

Matteo Salvinitől nem vették el a mentelmi jogát

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága nem támogatja, hogy megvonják Matteo Salvini szenátor, a Liga vezetőjének mentelmi jogát az őt korábbi belügyminiszterként érintő újabb eljárásban, az Open Arms civilhajóval tavaly érkezett menekültcsoport feltartóztatása miatt. Egy másik hasonló ügyben viszont már elvették tőle a védelmet, októberben kell az ügyészség elé járulnia.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/matteo-salvinitol-nem-vettek-el-a-mentelmi-jogat-130153

Most épp egy 3,7 milliárdos pályázaton nyert a 4iG

A Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazás támogatási feladatait látja majd el.

 

Újabb pályázatával nyert a 4iG: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbeszerzésen győzött – jelentették be. A pályázat értéke 3,7 milliárd forint plusz áfa.

Olyan, mintha a 4iG nem közvetlenül a Nébihtől nyert volna, hanem mivel a központosított közberzésen intézték az ügyet az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. által „A NÉBIH szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazás támogatási feladatai” címmel futott a közbeszerzés.

A cég az elmúlt fél évben így már több mint 13 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseken. Tavaly decemberben és idén januárban összesen 8,3 milliárd forint értékű munkákra nyert el megbízásokat, míg februárban több százmilliós, márciusban milliárdos volt nyertes pályázatok összege. A legtöbb pályázat egészségügyi intézményekben, valamint a NAV-nál végzett informatikai munkáról szólt.

 

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/most-egy-37-milliardos-palyazaton-nyert-a-4ig-130140

 

Érdekes véletlenekre bukkant Hadházy a gyulai „rémhírterjesztő” kihallgatása nyomán

„Érdekesek a véletlenek” – így kezdi friss Fb-bejegyzését Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Kiderült, hogy a korrupciós ügyekben nyomozó ellenzéki politikus tudomására jutott: a gyulai „rémhírterjesztő” Csóka-Szűcs János megalázó kihallgatást T. Attila r. százados vezette. „A százados véletlenül pont annak a Krisztován Annának az élettársa, aki Simonka György egyik bizalmasa és számos kétes EU-pénzt elcsorgató projekt menedzsere” – írja Hadházy.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/erdekes-veletlenekre-bukkant-hadhazy-a-gyulai-remhirterjeszto-kihallgatasa-nyoman-130135

Hogy az „ellenállási mozgalmat” csírájában elfojtsák

Szalonna    |   

Úgy tűnik, a korlátozások feloldása után mintha elszabadult volna a pokol Kipcsakiában; bűncselekményekről, szabálysértésekről szóló hírekkel vagyunk tele, visszaállni látszik a régi „rend”.

Mert ugye home office-ban nem lehet nyakláncokat letépni a nőkről. Nem lehet két, nem éppen büntetlen előéletű csapatnak szülinapozni, hogy aztán a társadalmi távolságot be nem tartva gyilkolják egymást. Nem lehet zavartan viselkedni a piros lámpánál, majd zavartan elhajtani a rendőrök elől. És nem lehet drogot szállítani sem. Egyszóval a járványügyi operett-intézkedéseknek legalább annyi hasznuk volt, hogy a rendőröknek nem volt más feladatuk, mint a dudálókat, az EU-lobogósokat, a Facebookon kritikus véleményt megfogalmazó, rendszerellenes nyugdíjasokat rémhírterjesztés vádjával zrikálni. De majd most minden másképp lesz.

Nyilván nem azért, mert megszűnnek a bűncselekmények, hanem azért, mert nem fogják győzni. Amíg ez tart, addig sem vesszük észre, hogy a katonaság még mindig operatívan ott liheg a különböző intézmények, cégek, kórházak élén, és korlátozza mindennapi tevékenységüket.

https://kolozsvaros.com/2020/05/26/hogy-az-ellenallasi-mozgalmat-csirajaban-elfojtsak/

Deutsch kőkeményen kiosztotta az ellenzéket: hosszabb “diktatúrát” akartak?

A Fidesz európai parlamenti képviselője Facebook-on reagált azzal kapcsolatban, hogy a kormány ma benyújtja a rendkívüli felhatalmazás megszüntetéséről szóló jogszabályt.

A magyarországi ellenzék mindenhez is értő politikusai szerint ugyebár nettó “diktatúra” a “felhatalmazási törvény”.
Kötötték is a politikai ebüket a “diktatúra” elleni jajveszékelés karójához, hogy a felhatalmazás, azaz a “diktatúra” csak 90 napig tartson.
Oszt kiderült, hogy a járvány elleni sikeres védekezést lehetővé tevő, a rendkívüli jogrendet meghatározó törvényre csupán bő 60 napig volt szükség.
Szóval, a “diktatúra ellenes” ellenzék egy hónappal hosszabb “diktatúrát” akart!
Ennyi.

http://www.atv.hu/belfold/20200526-deutsch-kokemenyen-kiosztotta-az-ellenzeket-hosszabb-diktaturat-akartak

Lantos Gabriella: Kásler Miklós egy senki az egészségügy átvilágításában

ATV videó

Kásler Miklós azt mondta, hogy kivételesen néminemű alapja van azoknak a híreknek, hogy Pintér Sándor végzi az egészségügy átvilágítására irányuló vizsgálatokat. Lantos Gabriella egészségügyi menedzser elmondta, hogyan látja a belügyminiszter szerepét az egészségügyben.

Pintér Sándor március 28-án kórházparancsnokokat nevezett ki az intézmények élére, irányítja a kórházak készlet-, erőforrás-és információgazdálkodását, valamint az egészségügy átalakításával múlt hónapban ő kezdett el foglalkozni kormányzati oldalról.

A Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója szerint ez azóta a levegőben lóg, amióta az operatív törzs vezetőjeként Pintért nevezték ki, úgy látja, hogy az államszervezés elvéről mindent elmond ez a fajta militarizálás. Más országokban egy egészségügyi problémát egészségügyi szakemberek kezelték - magyarázza Lantos.
 
Lantos meglátása szerint Kásler inkább kultúrharcos, aki az elmúlt években keveset foglalkozott az egészségüggyel és az elmúlt időszakban kaotikus döntéseket hozott. Kijött az is, hogy milyen belső ellentétek vannak a klinikák és Kásler között, utal a szakember a tesztelés fontosságának eltérő megítélésére.
 
Az iskolák leállítását tartja a legjobb döntésnek, viszont ő úgy látja, hogy nem a kormány hozta meg ezt, hanem a nép kikényszerítette ki az intézkedést.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200526-lantos-gabriella-kasler-miklos-egy-senki-az-egeszsegugy-atvilagitasaban

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.