2020, május 26 - 07:58 Sajtószemle

Egy falusi fogadóból terjed a második hullám Németországban

euronews

Már 12 koronavírusos beteget találtak egy német fogadó vendégei között. Az Alsó-Szászországban található Alte Scheune nevű fogadó karantén utáni nyitórendezvényén összesen negyvenen voltak, közülük a tulajdonos tesztje is pozitív lett. A település környékén sokan korán örültek a lazításnak, eddig 106 embert helyeztek karanténba.

A tulajdonos állítólag több távolságtartási szabályt is megszegett, ennek tisztázására lejárást indítottak a hatóságok.

A közelben található az egyik legjelentősebb német hajógyár, a Meyer Werft. A cég felsővezetése és az igazgatóság is karanténba került az Alte Scheunéban történt fertőzést követően – írja az Ostfriesen Zeitung.

Az ország másik felén, Türingiában is a lazítás miatt került a kritikák középpontjába a tartomány népszerű baloldali vezetője, Bodo Ramelow.

https://hu.euronews.com/2020/05/24/egy-falusi-fogadobol-terjed-a-masodik-hullam-nemetorszagban?utm_source=

Kiderült: a koronavírus imádja az ágyneműt

A Cleveland Clinic kutatói két olyan kínai diák szállodai szobáit vizsgálták, akik március 19-én és 20-án tértek vissza Kínába külföldről. Kezdetben nem mutatták a vírusfertőzés tüneteit, ám elővigyázatosságból karanténba helyezték őket egy szállodába. Kiderült, hogy a tünetmentes betegekben magas volt a vírusterhelés, és a környezetük erősen szennyeződött.

Két szobából összesen 22 mintát vettek, és nyolc bizonyult pozitívnak a COVID-19 szempontjából – írja a ZME Science. Hat ugyanattól a betegtől származott: a mintákat a villanykapcsolón, a fürdőszoba kilincsén, az ágyneműn, a papalanon, a párnán és a tötölközőn találták, míg a másik páciensnél a csaptelepen és a párnahuzaton detektáltak kórokozót. Az is kiderült, hogy nagyobb volt a vírusterhelés a lepedőkön és az ágyneműhuzatokon, ami érthető, hiszen a fertőzöttek hosszabb időt töltöttek az ágyban, de e kórokozók is kedvelik ezt a környezetet. Az Emerging Infectious Diseases folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy még a tünetek nélküli fertőzöttek is képesek viszonylag rövid idő alatt kiterjedt környezeti szennyezést okozni a koronavírus-RNS-sel.

[Mihez nem szabad hozzányúlni? Itt mutatjuk, milyen felületen meddig bírja a koronavírus]

Ily módon a koronavírus könnyen elterjedhet a környezetben, még mielőtt tudnák, hogy ott van. Ha a kórokozók ott túlélnek, előfordulhat, hogy valakinek a kezére, majd onnan az arcára kerül. A mostani megállapítások is alátámasztják, hogy a karantén az egyik leghatékonyabb módszer a terjedés megfékezésére, és hasonlóan fontos az, hogy a karantén helyszínét, berendezését folyamatosan fertőtlenítsék, illetve fokozott figyelmet fordítsanak a koronavírusos betegek ágyneműinek cseréjére, mosására.

https://m.hvg.hu/tudomany/20200524_cleveland_clinic_kutatasa_koronavirus_kornyezeti_hatasai_agynemu_minta

Orbán úgy indította a NER-t, hogy az ellenzék is a nemzet része. Azóta kitagadták őket

Tíz évvel ezelőtt ismertette a kormányfő a programját a Parlamentben, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerének és a mögöttünk lévő évtizednek az egyik legtartalmasabb beszéde. A munka, a család és a rend már akkor központi szerepet töltöttek be gondolkodásában, tíz éve pedig még úgy fogalmazott, sokszínű Magyarországot szeretne, ahol az ellenzék is a nemzeti egység része. Ezekből azonban mára nem sok maradt. Átláthatóságot ígért Orbán, de azóta az EU legkorruptabbjai közé kerültünk.

https://m.hvg.hu/itthon/20200525_Ugy_indult_a_NER_hogy_Orban_szerint_az_ellenzek_is_a_nemzet_resze_de_azota_kitagadtak_oket

Müller Cecília: 29 évesnél fiatalabb áldozata nincs a járványnak

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk, az első harcot megnyertük – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertette az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatójának kezdetén. A hiteltörlesztési moratóriumról beszélt hosszabban, amelyet a világon egyedülálló lehetőségnek nevezett. "Nincs olyan ország, ahol ez az intézkedés ilyen széles ügyfél-, illetve termékskálát érintett volna" – jelentette ki. A lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is, 60 százalék élt a lehetőséggel, a vállalatoknál 50 százalék ez az arány. A moratórium év végéig kifutó összege 2000 milliárd forint, ez a GDP 4,5 százaléka. A moratórium bevezetése segíti az álláshelyek megmentését, és a fogyasztás bővülését – magyarázta.

https://hvg.hu/itthon/20200525_koronavirus_jarvany_operativ_torzs_tajekoztato_majus_25

Az orvosi kamara elnöke szerint nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása

De ha mégis történne ilyen, azt a MOK egyértelműen el fogja utasítani - írta Kincses Gyula.

Nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula szerint, aki erről a Facebookon írt vasárnap este.

MedicalOnline a tárgyalásokról kiszivárgott információk alapján arról írt korábban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter államosítaná a háziorvosi ellátást, mivel a Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok.

“A Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása. Amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani” - írta Kincses a Facebookon.

https://hvg.hu/itthon/20200525_magyar_orvosi_kamara_mok_kincses_gyula_haziorvosok_allamositas_pinter_sandor

A Helsinki Bizottság perli Kásler minisztériumát

A kórházi ágyfelszabadításokról rendelkező iratot kérték, de az Emmi nem adta ki.

A jogvédő szervezet szerette volna megnézni az iratot, amelyben a tárcavezető rendelkezik a kórházi ágyfelszabadításokról, az Emmi azonban elutasította a kérést.

A Magyar Helsinki Bizottság kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt a dokumentumot, amelyben a miniszter felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére. A tárca szerint a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki, írta közleményében a civil jogvédő szervezet.

Tájékoztatom, hogy az Ön által kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, így igényét az Infotv. 27. § (6) bekezdés első fordulata alapján elutasítom.”

https://hvg.hu/itthon/20200525_Per_Kasler_Emmi_Helsinki_Bizottsag

Orbán Viktor: Kásler ösztönének köszönhető a sikeres védekezés, megtartjuk

A parlamentben egyebek mellett a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági intézkedésekről kérdezték a miniszterelnököt. Az emberi erőforrások minisztere is számos kérdést kapott.

percről-percre

https://hvg.hu/itthon/20200525_parlament_orban_viktor_azonnali_kerdesek

Kásler még mindig állítja: Az orvosok döntöttek az ágyfelszabadításokról

Az Emmi minisztere Pintér Sándorral tekinti át a magyar egészségügy struktúráját, a kórházkiürítések felelősségét azonban továbbra is az intézmények igazgatóira tolja.

https://hvg.hu/itthon/20200525_Kasler_az_orvosok_dontottek_az_agyfelszabaditasokrol

Kásler: A Pesti úti idősotthon lakóin a teljes elhanyagoltság jelei mutatkoztak

Az emberierőforrás-miniszter olyan adatokat idézett, amelyek szerint az összes, idősotthonban élő, igazoltan fertőzött ember több mint fele fővárosi fenntartású intézmény lakója.

https://hvg.hu/itthon/20200525_kasler_miklos_dunai_monika_parlament_pesti_uti_idosek_otthon

Simonka György ellentámadásba lendült

A megvádolt parlamenti képviselő egy portálon, amelynek ő maga a felelős szerkesztője dokumentumokat tett közzé, cáfolva a hozzá köthető uniós projektekkel kapcsolatban megjelent híreket.

https://hvg.hu/kkv/20200525_Simonka_Gyorgy_ellentamadasba_lendult

Csanádba nem üt a ménkű: Csongrád megye új nevet kap a Trianon-évfordulón

Június 4-étől Csongrád-Csanád lesz a megye neve

A bejelentés szerint Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz; a magyarázat szerint pedig az átnevezés a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja.

hvg.hu emlékeztet arra, hogy az országgyűlés még 2017-ben, ellenszavazat nélkül mondott igent Lázár János kezdeményezésére. Az ekkor elfogadott névváltoztatás lép életbe június 4-én.

A megyében élőknek egyébként nincs teendőjük a névváltoztatás miatt, csak annyi történik, hogy a hatóságok bélyegezőit lecserélik. És persze a névjegykártyákat.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/csongrad-megye-uj-nevet-kap-a-trianon-evfordulon-130125

Kocsis Máté: Nem felejtjük el, hogy az ellenzék nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Név szerint kiemelte Szabó Tímeát, Tóth Bertalant és Jakab Pétert.

 

„Eredményes munkát végzett Magyarország, büszkék lehetünk az orvosokra, katonákra, rendőrökre, szociális dolgozókra. A szakembereknek, kormánynak köszönhető, hogy nem lett több áldozat” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben, a napirend előtti felszólalások órájában.

Szerinte példaértékű összefogás történt, amiből az ellenzék kimaradt, kivonta magát, mert az elmúlt két hónapban a gyalázkodással volt elfoglalva. Köszönetet mondott Müller Cecíliának, az országos tisztifőorvosnak, és azt üzente, szégyeljék magukat azok, akik azért gyalázták őt, amiért a munkáját szorgalommal végezte.

„Nem fogjuk elfelejteni, hogy önök nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását” – mondta. Név szerint kiemelte Szabó Tímeát, a Párbeszéd, Tóth Bertalan, az MSZP, valamint Jakab Péter, a Jobbik politikusát.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/kocsis-mate-130124

Az áprilisi pánik után – Még mindig a munkanélküliségtől fél leginkább a lakosság, de javult a hangulat a gazdaságban

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi 29 pontos esése után 5 ponttal, mínusz 28 pontra emelkedett, ami még mindig átható pesszimizmust tükröz, ugyanakkor a részindexek többsége májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának. Az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

https://nepszava.hu/3079296_az-aprilisi-panik-utan--meg-mindig-a-munkanelkulisegtol-fel-leginkabb-a-lakossag-de-javult-a-hangulat-a-gazdasagban

Friss Róbert Kásler a vonaton

Amikor Gulyás Gergely a kormányszóvivőin azt mondja, „sikeres járványügyi védekezésen vagyunk túl, az egészségügyért felelős miniszternek ilyenkor köszönetet illik mondani, nem támadni őt, Orbán Viktor bizalma pedig töretlen”, akkor Kásler Miklós valójában már a felcsúti kisvonat leghátsó peronján zötykölődik, valahol messze túl Bicskén, olyan virtuális síneken, amelyeket azok fektettek le, akik hetek óta a vágányok felszedését – a miniszter távozását – követelik.

https://nepszava.hu/3079278_kasler-a-vonaton

Szabad szemmel: a kereskedelmi korlátok csak megnehezítik a gazdaságok felgyógyulását, ha vége lesz a járványnak

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 25.

https://nepszava.hu/3079284_szabad-szemmel-a-kereskedelmi-korlatok-csak-megnehezitik-a-gazdasagok-felgyogyulasat-ha-vege-lesz-a-jarvanynak

Georg Spöttle: Liberális agymosás folyik Németországban

AKÁR EGY ÁRTALMATLAN FACEBOOK-POSZTÉRT IS VEGZÁLJÁK A KONZERVATÍVOKAT

Kárpáti András Magyar Nemzet

Bár a liberális német lapok és közmédia várhatóan a jövőben is erősen támadják Magyarországot, a két ország viszonya összességében stabil a gazdasági és kulturális kötelékek miatt Georg Spöttle szerint. A Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta: Németországban különösen erősen érvényesül a liberális fősodor, életpályák törhetnek derékba akár egy konzervatív, vagy nemzeti értékrendet hirdető megnyilvánulás miatt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/georg-spottle-liberalis-agymosas-folyik-nemetorszagban-8158877/

A magyarellenesség rétegei

Balázs D. Attila Magyar Nemzet

Régóta valljuk mi itt Erdélyben, hogy anyaországi testvéreinknek csak úgy lehetne valódi fogalmuk arról, milyen itt élni magyarként, ha életvitel-szerűen eltöltenének pár esztendőt ezen a hatalmas elcsatolt területen. Másod-, sőt inkább harmadrangú romániai állampolgárként. Merthogy az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat, ezzel együtt Bukarest és Budapest lépéseit. Ezt pedig egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Annál is inkább, hogy ez az erdélyi magyar most igen komor lett, sőt egyre feszültebb, mert tényleg össze kell szednie minden sütnivalóját, hogy rájöjjön, mi várható azután, hogy kapott egy különösen nagy gyomrost a román elnöktől, majd a bukaresti parlamenttől is:

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-magyarellenesseg-retegei-8157497/

Méltatlan vitát provokált Karácsony Gergely főpolgármester

GYÖRGY ISTVÁN: AZ ÖNKORMÁNYZATOK TÖBBSÉGE JÓL VIZSGÁZOTT A RENDKÍVÜLI HELYZETBEN

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Parttalan vita kiprovokálásával és a több tucat szakember munkájának hiteltelenítése árán próbálja Karácsony Gergely főpolgármester elterelni a figyelmet a Pesti úti idősotthon tragédiájában viselt felelősségéről – állítja György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint az általa felügyelt kormányhivatalok munkatársaira a szokásosnál lényegesen nagyobb teher hárult a veszélyhelyzetben, de a kollégák példásan helytálltak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/meltatlan-vitat-provokalt-karacsony-gergely-fopolgarmester-8157572/

Gyurcsánynétól Fekete Győrig: így diktatúrázott a baloldal

BORDÁCS BÁLINTorigo

Minden eddiginél részletesebben mutatjuk meg: a baloldal hogyan keltette Magyarország rossz hírét a világban, hogyan próbálta meg szétbomlasztani a nemzeti összefogást, és hogyan próbálta - a nemzetközi baloldallal közösen - nyomás alá helyezni a kormányt. Önös politikai érdekből terjesztett, aljas rágalmak, ócska kommunikációs trükkök, és vég nélküli hazudozás, akkor, amikor a leginkább szükség lett volna az együttműködésre. A baloldal a mai napig nem kért bocsánatot a kormánytól, pedig lenne miért, hiszen a kabinet napokon belül vissza fogja adni különleges felhatalmazását. Az Origo kérdésére válaszoló Jakab Péter még most is totális diktatúra kiépítéséről beszélt.

https://www.origo.hu/itthon/20200520-igy-diktaturazott-a-baloldal-a-jarvany-alatt.html

A jobbikos belháború folytatódik: Balczó visszalépett a parlamenti alelnökségtől

Mivel nem sikerült "nyugodt körülmények" között leváltani Sneider Tamást, Balczó Zoltán jobbikos képviselő mégsem vállalja el az Országgyűlés alelnöki tisztségét. Folytatódik a jobbikos belháború. 

https://www.origo.hu/itthon/20200525-balczo-zoltan-visszalepett.html

Vízpárában tér vissza hozzánk a tengerbe ömlesztett műanyag

A tengervízből képződő vízpárában találtak mikroműanyag-részecskéket a skót Strathclyde Egyetem és a francia Toulouse-i Egyetem kutatói, egy a Plos One folyóiratban publikált friss tanulmány szerint.

Az eredmény bizonyíték arra, amit már jó ideje sejteni lehetett: az évente a tengerekbe kerülő több százezer tonna műanyaghulladék nem marad a vízben örökre, hanem kisebb részekre bomolva, a vízpárával együtt bekerülhet a légkörbe.

„A tengeri levegőt hagyományosan tisztának és egészségesnek hisszük, a kutatásunk viszont most meglepően nagy mennyiségű mikroműanyag részecskéket talált benne. Ezek a részecskék feltehetően tengeri sókristályokkal, baktériumokkal, vírusokkal és algákkal együtt válhattak ki a tengervízből”

- magyarázta a Guarduian-nek Steve Allen, a kutatás egyik szerzője, a Strathclyde Egyetem PhD-hallgatója.

https://444.hu/2020/05/25/a-vizparaban-ter-vissza-hozzank-a-tengerbe-omlesztett-muanyag

Nem csodaszer, de valóban használ a Remdesivir

Bár az amerikai gyógyszerfelügyelet már április 29-én megadta vészhelyzeti hozzájárulását a remdesivir klinikai alkalmazásához, ezidáig nem hozták nyilvánosságra a szerrel végzett klinikai tesztek adatairól szóló tanulmányt, így az orvostársadalom sem tudhatta, hogy mégis milyen adatok alapján ajánlják a koronavírus okozta covid betegség kezelésére a szert, az egyetlent, ami közlésük alapján eddig hatásosnak bizonyult a betegség ellen.

Ez több okból is aggodalmakat keltett, részben mert az eredetileg az Ebola ellen kifejlesztett gyógyszer gyártója, a Gilead nem feltétlenül szolgált rá a bizalomra. Magát a szert például eredetileg a hepatitis gyógyítására szánták, majd a kísérletek kudarva után az Ebola ellen próbálták bevetni, szintén sikertelenül, míg végül most a koronavírus ellen valamennyire hatékonynak bizonyult.

https://444.hu/2020/05/25/nem-csodaszer-de-valoban-hasznal-a-remdesivir

Megroppanthatja-e a válság az Orbán-rendszert?

Az alapján, amit eddig tudunk a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről, kicsi rá az esély. De mitől ilyen stabil ez a világ, amiben élünk, és miért nem dőlhetnek mégsem hátra a kormányban?

https://tldr.444.hu/2020/05/25/megroppanthatja-e-a-valsag-az-orban-rendszert

A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel

Miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejelentette, hogy a nagyon magas bírságok miatt inkább nem szerveznek a kórházi ágyak kiürítése ellen dudálva tiltakozó demonstrációt a Lánchídhoz, egy újabb hírrel jelentkezett az ügyben.

Azt írta, az április 20-i tüntetés miatt egy tüntetőre kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megszegése és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt 750 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki, ráadásul „bizonyítékként B. Zsolt főprovokátor videóit használják fel”. (Bede Zsolt a Vadhajtások arca, akit Tarlós István is bamba lúzernek tart, rendszeresen jelenik meg ellenzéki rendezvényeken hőbörögni, a Clark Ádám térre is többször elment, egyik alkalommal azt üvöltötte, hogy elütötte őt Hadházy.)

https://444.hu/2020/05/24/a-rendorseg-750-ezerre-buntetett-egy-dudalo-tuntetot-es-bizonyitekkent-a-vadhajtasok-videojat-hasznaltak-fel

Kásler: a 33 éves esztergomi nő halálának nincs köze a kormányzati intézkedésekhez

Az egészségügy látlelete annak a 33 éves édesanyának a halála, akit hazaküldték, majd csak a nyolcadik kórházban fogadtak, és agyhártya-gyulladásban hunyt el a koronavírus-járvány idején – mondta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, aki szerint Regina halála mutatja, hogy milyen hibákat követtek el a koronavírus-járvány alatt az egészségügyben. Szerinte többen veszítették életüket vagy károsodott az egészségük, miután kirakták őket a kórházakból vagy nem kapták meg a megfelelő ellátást.

Az ellenzéki politikus azt kérdezte Kásler Miklós minisztertől, lesz-e felelőse a vizsgálatnak, amit Regina halála miatt rendeltek el, és a sok más hasonló ügynek.

A miniszter válaszában azt mondta, nem Bangóné videóját követően, hanem már május 12-én vizsgálatot rendelt el, és bár olvasta a kórtörténetet, ennek ellenére nem előlegezi meg a vizsgálat eredményét. Szerinte a szocialista politikus ment elébe a vizsgálat megállapításainak, noha ehhez hiányzik nála hat év orvosi egyetem, több évnyi gyakorlat és több száz elolvasott szakkönyv.

https://24.hu/belfold/2020/05/25/kasler-miklos-bangone-borbely-ildiko-parlament/

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

A 10 millió lakosú városban csupán a hat év alatti gyerekeket nem tesztelik, de az egész lakosságot ellenőrizni szeretnék. A május 14-én kezdett kampány előtt már 3 millió ilyen tesztet végeztek.

A részvétel ugyanakkor – a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint – önkéntes, és a lakosság nagy lelkesedéssel fogadta. Előnyt élveznek az idősek és a sűrűn lakott városrészekben élők, továbbá azok a lakótelepek, amelyeken korábban előfordult fertőzés.

A kampány „csúcsnapja” május 22-e volt, amikor csaknem 1,5 millió tesztet végeztek. A tömegtesztelés eredményeire még várni kell.

https://24.hu/kulfold/2020/05/25/vuhan-koronavirus-tomeges-teszteles/

Oroszországban már több mint 350 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak

Oroszországban egy nap alatt 8946-tal 353 427-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint, írta meg az MTI.

https://24.hu/kulfold/2020/05/25/koronavirus-oroszorszag-3/

Egy ország, egy rendszer: felébredés a hongkongi álomból

Néhány napja világossá vált, hogy az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó hidegháború első igazán súlyos ütközése a hongkongi válság kapcsán alakul ki. Ennek gazdasági jelentősége felmérhetetlen, de mindenképpen nagyságrendekkel nagyobb lesz annál, mint amit a legtöbb megfigyelő gondol erről a kereskedelempolitikai vitáktól tematizált évek után.

HONGKONG KÜLÖNLEGES STÁTUSZÁNAK VÉGE ALAPJAIBAN ÍRJA ÁT A KÉT NAGYHATALOM KÖZÖTTI GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS VERSENGÉS JÁTÉKSZABÁLYAIT, ILLETVE TECHNIKAI FELTÉTELEIT.

A globalizált világgazdaság talán legfontosabb mechanizmusai azok, amelyeken keresztül az amerikai tőke eljutott Kínába, a világ legnagyobb gazdaságából a világ immár második legnagyobb gazdaságába. Ehhez pedig Hongkong volt az egyik legforgalmasabb kapu – egy éve sejthetjük, néhány hete gondolhatjuk, pár napja pedig tudjuk, hogy ez a kapu nem egyszerűen bezárul, hanem összedől.

 

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/05/25/egy_orszag_egy_rendszer_felebredes_a_hongkongi_alombol/#

 

Három hivatal falazott, most kiderült, ki nyer nagyot az állami informatikusképzésen

Szerettük volna megtudni, hogy ki készíti a videós oktatóanyagot, és ki fogja kiértékelni az eredményeket, hiszen ezen fog múlni, ki mehet a támogatott képzésre, és ki nem. Ráadásul többek szerint gyanús volt, hogy azt a Training 360-at bízzák meg az előképzéssel, amely egyszer már furcsa körülmények között elnyert egy állami tendert. 

 

A Training360 úgy nyerte meg a 2017-ben meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat. Bár évek óta gombamód szaporodnak az informatikai gyorstalpalók, akkor az alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacon senki nem tudott a pályázatról. De még ha tudtak volna, a feltételeknek amúgy sem feleltek volna meg. 

Próbáltuk megtudni, igazak-e a pletykák, hogy az állam megint őket bízza meg egy hasonló képzéssel. De több körben sem sikerült egyértelmű választ kapnunk arra, hogyan is szervezik meg az előképzést.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/05/25/harom_hivatal_falazott_vegul_csak_kiderult_ki_intezi_az_allami_informatikus_kepzest/

 

A választók kétharmada szerint a kormánynak vissza kell vonnia a veszélyhelyzetet

Ezer fő megkérdezésével készített közvélemény-kutatást a kormányközeli Nézőpont Intézet. A felmérés szerint a válaszadók 66 százaléka – ezen belül a fideszesek 61 százaléka – szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a veszélyhelyzetet. 

 

https://index.hu/belfold/2020/05/25/a_valasztok_ketharmada_szerint_a_kormanynak_vissza_kell_vonnia_a_veszelyhelyzetet/

 

Korrupciós kockázat a DK-nál

Évek óta sorozatosak a pártnál a törvénysértések – reagált lapunknak az ÁSZ a bukott kormányfő fenyegetőzésére

Nagy Gábor Magyar Hírlap

A Demokratikus Koalíció megpróbál áldozati szerepével politikai tőkét kovácsolni – reagált lapunknak Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán közzétett bejegyzésére, amelyben úgy fogalmazott: „Hogy elnémuljunk, ahhoz előbb meg kellene, hogy öljetek bennünket. De a ti hazugságotok előbb fog meghalni.”

 

A szóvivő egyúttal felhívta a figyelmet: a DK állításával szemben egyetlen olyan dokumentumot sem kérnek most, amelyek eléghettek a párt Teréz körúti irodájában két évvel ezelőtt keletkezett tűzvészben, illetve cáfolta Gyurcsányék azon pánikkeltését is, miszerint a Demokratikus Koalíció örökre elveszítheti az állami támogatást. Mint Horváth mondta: a párt nem veszít közpénzt, a költségvetési támogatást visszamenőlegesen megkapják, amint megfelelnek a pártok gazdálkodására és a közpénzek felhasználására vonatkozó alapvető előírásoknak. Az a célunk, hogy a DK a jogállami normáknak megfelelően, törvényesen működjön, erre kaptak most esélyt – jelentette ki Horváth Bálint.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200525-korrupcios-kockazat-a-dk-nal

 

Bércsúszómászók

Iszonyú indulataik lehetnek a hazai és a Brüsszelbe importált balliberális politikusoknak

Dippold Pál Magyar Hírlap

 

Magyarország iránti gyűlöletük határtalan, éppen úgy, ahogyan a migránsözönt befogadni kész európai egyesült államok él jól megfizetett tévképzeteikben. A világon végigsöprő koronavírus-járvány idején a magyar baloldal minden korábbinál erőteljesebb támadásokat indított hazája ellen. Ótvaros hazugságaikkal megetették brüsszeli kartársaikat. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a meglehetősen csekély legitimitással rendelkező Európai Parlament jó része már régóta nem a kontinens országaiban élők érdekeit képviseli, hanem agyafúrt tőzsdespekulánsokat és pénzéhes emberkereskedőket szolgál.

A pandémia amúgy lábra jött balliberálisék legfőbb patrónusának, George Sorosnak.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200525-bercsuszomaszok

 

A Radetzky-laktanya is elvesztette műemlék jellegét, bonthatják a 180 éves épületet

Az Átlátszó információi szerint elképzelhető, hogy alaposan megcsonkítják a korábban műemlékként védett Radetzky-laktanya épületét Budapesten a II. kerületi Bem téren. Egy nagy építési projekt miatt már pár éve is szó volt az épület bontásáról, de akkor civil és szakmai nyomásra megmenekült. Most megint úgy tűnik, hogy a műemlékvédelmi szempontokat felülírhatja a befektetői érdek, és elérik, hogy csak az épület homlokzatát kelljen meghagyni. 

 

https://atlatszo.hu/2020/05/25/a-radetzky-laktanya-is-elvesztette-muemlek-jelleget-bonthatjak-a-180-eves-epuletet/

 

Munkanélküliség: tömeges kártérítésre készülnek a biztosítók

Megnőtt az igény a jövedelempótló biztosításokra a járvány idején. A biztosítók arra készülnek, tömegek kérnek majd kártérítést a következő hónapokban, de nem állnak le a termékek forgalmazásával.

Durván megugrott a munkanélküliség a koronavírus-járványban Magyarországon is. Az állásukat elvesztőknek jól jöhet ilyenkor, ha van olyan biztosításuk, amelyik pótolja ilyen helyzetben a kieső jövedelmet, vagy legalább a kiadásaik egy részét - például a rezsiszámlákat, a hiteltörlesztést - fedezi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közölte: elvárja, hogy a bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/jovedelempotlo-biztositas-munkanelkuliseg-betegseg-tappenz-groupama-generali-aegon-cardif.706741.html

 

Nem a széthullás a fő veszély, ami az EU-t fenyegeti, van ennél nagyobb baj

Olaszországban erősödik az euroszkeptikus hangulat, miközben Kína egyre népszerűbb, Németországban nagyobb a közvélemény bizalma Kína, mint az USA iránt, a kicsi gazdag EU-tagállamok elutasítják a Merkel-Macron tervet, amelyet főként a dél-európai uniós országok gazdasági mentőövének szánnak. Mi lesz ebből?

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/olaszorszag-kina-europai-unio-merkel-macron.706843.html

HA AZ EU NEM TESZ SEMMIT A KÖZÖS KÖTVÉNYVÁSÁRLÁST KRITIZÁLÓ NÉMET AB-DÖNTÉS UTÁN, ABBÓL BOTRÁNY LESZ

Dietrich Murswiek freiburgi közjogprofesszor egykoron egyike volt azon jogászoknak, akik előkészítették az Európai Központi Bank egyik kötvényvásárlási programja elleni alkotmányjogi panaszt Németországban. Nemrég egy másik program kapcsán a német alkotmánybírák kimondták: aránytalan a jelenlegi EKB-s kötvényvásárlás, de nem tiltotta azt meg. Győzelem vagy kudarc-e ez az európai integráció kritikusainak? Interjú a freiburgi jogtudóssal.

https://azonnali.hu/cikk/20200525_ha-az-eu-nem-tesz-semmit-a-kozos-kotvenyvasarlast-kritizalo-nemet-ab-dontes-utan-abbol-botrany-lesz

LATIN-AMERIKÁBAN MILLIÓKRA VÁR NYOMOR A JÁRVÁNY UTÁN

Sokan meglepetten figyelik Brazíliát, ahol az elnök, Jair Bolsonaro az egészségügyi veszélyeket semmibe véve kezeli a koronavírus-járványt. Pedig lehet, csak annyiról van szó: esélytelen, hogy Latin-Amerikában most bárki jó döntést hozzon, mert akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, mindenképpen katasztrofális következményekbe futnak bele.

https://azonnali.hu/podcast/20200507_latin-amerikaban-milliokra-var-nyomor-a-jarvany-utan

Falus: vigyázat, még nincs vége a járványnak!

Egyelőre nincs meg a koronavírus elleni vakcina! A hétvégi szenzációt legfeljebb a remény repítette világgá – nyilatkozta portálunknak Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos szerint, a megfelelő védőoltás akkor készül el a világban, ha a legtöbb állam támogatja a kutatást. Ha az Egyesült Államok ebben az ügyben versenyezni akar Kínával, akkor abból lassabban lesz hatékony és megbízható oltóanyag, mint ha együttműködne.

https://hirklikk.hu/kozelet/falus-vigyazat-meg-nincs-vege-a-jarvanynak/364182

Kásler Miklós Pintér vizsgálódásáról beszélt

A Miniszteri percek újabb etapját közölte Facebook-oldalán az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kásler Miklós mintegy három perces interjújából kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter valóban "valaminemű átvizsgálásba kezdett az egészségügyi tárcában, feladatokban, kérdésekben", ám mint azt Kásler kifejti, tekintettel a rendkívül régi, és gyümölcsöző szakmai kapcsolatra, amely őket összeköti, ő maga kérte arra a belügyi tárca vezetőjét, hogy szervezési tapasztalatait bocsássa az Emmi rendelkezésrée abban, hogy az egészségügy struktúráját, illetve az esetleges átalakításának lehetőségeit áttekintsék.

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/kasler_miklos_pinter_vizsgalodasarol_beszelt

Orbán gyakorlatilag megerősítette, hogy inog Kásler széke

Nem biztos, hogy Kásler Miklós miniszter marad a kormányzás végéig. „Kásler Miklós dönti el, hogy marad-e az EMMI élén”, válaszolta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Szabó Tímeának. A Párbeszéd képviselője, miután felsorolta Kásler professzor Orbán által történelminek nevezett „érdemeit” – vagyis, azt a temérdek kárt, amit a miniszter regnálása során az egészségügynek és a betegeknek okozott –, megkérdezte a miniszterelnököt, marad-e Kásler az Emmi élén 2022-ig.

„Erre nem én, hanem Kásler Miklós tud válaszolni,” mondta Orbán. Ami – fogalmazzunk nagyon visszafogottan – nem teljesen fedi a valóságot. A minisztereket ugyanis a miniszterelnök kéri fel a feladatra, ő dönt alkalmasságukról, és menet közben ő az, aki minősíti a munkájukat. Ha Kásler maradna, de Orbán ezt nem akarja, akkor Kásler legföljebb abban dönthet, hogy – Orbán utasítására – milyen indokkal mond le a hivataláról. Ha szerencséje van, szabad elvonulás a jutalma, vagyis, maga választhatja meg, hogy miért távozik a minisztérium éléről. Leggyakrabban az érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba helyezés jön szóba, esetleg a megrendült egészségi állapotra való hivatkozás. Ez utóbbit tényleg nem kívánjuk Kásler Miklósnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-gyakorlatilag-megerositette-hogy-inog-kasler-szeke/364184

Majd Semjén valamelyik éjszaka benyújt egy javaslatot, reggelre el is fogadja a parlamentnek nevezett különítmény, aztán lehet oszlásnak indulni

Swan Edgar  

jön a jó hír: úgy tűnik, a kormány valóban meg akarja reformálni az egészségügyet. Már amennyiben reformnak lehet nevezni az államosítást, mert ha a medicalonline.hu értesülései helytállóak, Pintér Sándor belügy- (és ezek szerint mostanában egészségügyi) miniszter éppen ezen fáradozik. Mert amennyiben magánpraxisban dolgozó körzeti orvosokat nem lehet központilag ide-oda vezényelni, akkor a legjobb megoldás az államosítás. Meglépték a meddőségi klinikák esetében, most miért is ne tehetnék? Persze ez még csak kiszivárgott (kiszivárogtatott?) hír, ha elég nagy lesz a felhördülés, majd kifarolnak az ötletből. Sőt, letagadják, hogy valaha megfordult a fejükben. Ha nem lesz vészes az ellenállás, akkor megcsinálják. Majd Semjén valamelyik éjszaka benyújt egy javaslatot, reggelre el is fogadja a parlamentnek nevezett különítmény, aztán lehet oszlásnak indulni.

Nem akarok senkit idegesíteni, de mi lesz, ha más is felmerül Orbán fejében. Hiszen vannak olyan vállalkozások, melyeket még nem sikerült megkaparintani. 

https://kolozsvaros.com/rovidek/majd-semjen-valamelyik-ejszaka-benyujt-egy-javaslatot-reggelre-el-is-fogadja-a-parlamentnek-nevezett-kulonitmeny-aztan-lehet-oszlasnak-indulni/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.