2020, május 25 - 08:11 Sajtószemle

Medical Online: orvosszakmai döntéseket is hozhatnak a kórházparancsnokok és az operatív törzs

Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler Miklós.

Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler Miklós. Az utasítás értelmében végszükség esetén az operatív törzs dönthet arról, fel lehet-e venni szerződéssel például aneszteziológust, írja a Medical Online.

A lap megjegyzi, a miniszter - már-már szokásához híven - ismét hétvégén írt levelet minden, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartása alatt álló intézménynek, amelynek értelmében ezekben az intézményekben részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.

A lap úgy értelmezi a levelet, ez leginkább olyan helyzetekben okozhat problémát, amikor például meghibásodik a lélegeztető-rendszer, vagyis olyan helyzetben, amin akár emberéletek is múlhatnak, és amikor egy gyors hibaelhárítást csak magántulajdonban álló cég tud elvégezni.

A javítás szükségességét elsőként a kórházparancsnok bírálja el. Az igazgató szakmai indoklását írásban kell hozzá eljuttatni, ha azt indokoltnak tartja, ő majd továbbítja az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, majd az ÁEEK területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a javításhoz.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kasler-ujabb-levele-szerint-130094?

Mégiscsak kell Orbánnak az uniós hitel, amiről hallani sem akart

Alighogy kedden elfogadta a SURE bevezetéséről szóló rendeletet, melynek keretében az Európai Unió hiteleket biztosít a rászoruló tagállamok számára, hogy a koronavírus-járvánnyal érkezett válságkezelő programokat finanszírozzák, Magyarország már pénteken csatlakozott a programhoz – írja a Napi.

SURE keretében jelen állás szerint akár százmilliárd euró kölcsönt vehet fel az érintett ország, ebből lehet kipótolni az állami programok költségvetését, végső soron az Unió szándékai szerint ezzel lehet finanszírozni az emberek életszínvonalának a megóvását.

Érdekes adalék, hogy Orbán korábban nem volt oda az ötletért, hogy hitelből finanszírozza a kormány a válságkezelést.

Többek között az április harmadikán felvett Kossuth rádiós interjújában is többször hozza fel a hitel felvételét, mint elrettentő lehetőséget, melyet véleménye szerint úgy lehet elkerülni, ha a kormány a munkahelyek megvédésére koncentrál a segélyezés helyett. Aznap – egyébként mikor a SURE programról először lehetett olvasni a magyar sajtóban – elmondta azt is, éppúgy nem kíván élni az EU-s hitel lehetőségével sem

https://merce.hu/2020/05/23/megiscsak-kell-orbannak-az-unios-hitel-amirol-hallani-sem-akart/

A leggazdagabb magyar figyelmeztet: akár olyan infláció is jöhet, amiben mindenki elveszítheti, amije van

Forbes

A világ leggazdagabb magyar származású üzletembere, Péterffy Tamás beszélt Trumpról, Forbes gazdaglistáról, és az Interactive Brokers vezetésének átadásáról a Forbes online Legyél jobb! napján.

Péterffy Tamás ma Palm Beach-en él, bejáratos Trump elnök köreibe is, nem mellesleg Amerika 31., a világ 73. leggazdagabb embere 14,5 milliárd dolláros vagyonával. Ő az elektronikus tőzsdei kereskedés atyja, vagyonát is ennek köszönheti. Cége, az Interactive Brokers pedig az egyik legnagyobb elektronikus tőzsdei kereskedőplatform a világon.

https://forbes.hu/uzlet/a-leggazdagabb-magyar-figyelmeztet-akar-olyan-inflacio-is-johet-amiben-mindenki-elveszitheti-amije-van-peterffy-tamas-interactive-brokers/

Egészségügy koronavírus után: Pintér Sándor államosításban gondolkodik

Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását? – tette fel a kérdést a Medical Online információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter az alapellátókat képviselő szervezeteknek.

A napokban a Portfolio is beszámolt arról, hogy egyre több jel utal arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter készül valamire az egészségügyben. A Medical Online szombat esti cikkében, több, független forrásból származó értesülései alapján azt írta, hogy a tárcavezető szerint 

ÜDVÖS LENNE ÁLLAMOSÍTANI A HÁZIORVOSI ELLÁTÁST, MIVEL A COVID-19 JÁRVÁNY ALATT NEM VOLTAK VEZÉNYELHETŐEK AZ ALAPELLÁTÓ ORVOSOK.

A lap is megjegyzi, hogy Pintér Sándor lett egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, aki mint ismeretes, a miniszterelnök helyettese. 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200523/egeszsegugy-koronavirus-utan-pinter-sandor-allamositasban-gondolkodik-433554

Nagy balhé körvonalazódik a fiatal nő ügyében, aki agyhártyagyulladást kapott, a kórházak nem fogadták, végül meghalt

Sajnos túlzás nélkül állítható, hogy elképesztő hibák sorozata vezetett ahhoz, hogy napokon keresztül nem kapott rendes orvosi ellátást a fiatal nő, akinek krónikus betegsége nem volt. Végül két napot várt a mentőre, a sokadik kórház fogadta, agyhártyagyulladása pedig ezalatt végzett vele. Vizsgálat indult, amit eddig tudunk, mélységesen felháborító.

Vizsgálatot rendeltek el az agyhártyagyulladásban meghalt 33 éves nő ügyében – tudta meg az ATV Híradó. 

Az ügy előzménye, hogy agyhártyagyulladásban meghalt egy 33 éves esztergomi nő, miután édesanyja szerint több kórház sem akarta fogadni. Az ügyet az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szellőztette meg, aki videót forgatott a nő családjánál.

 a mentősök érkezésére 48 órát türelmesen váró nő szerint a koronavírusteszt végül negatív lett, ám csak napokkal később, a mentők érkezése után válhatott világossá, hogy lánya súlyos agyhártyagyulladással maradt ellátás nélkül a járványügyi vészhelyzet idején. A nő gyászoló édesanyjának elmondása szerint a centrális hányással szenvedő lányával ráadásul vissza kellett fordulnia a Székesfehérvárra induló mentőnek, majd 

PEDIG CSAK A NYOLCADIK KÓRHÁZ FOGADTA, ÉS ÖSSZESSÉGÉBEN 117 KILOMÉTERT UTAZTATTÁK A BETEGET.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradó megkeresésére közölte: az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatot rendelt el, ám arról csak lezárulta után adnak információt. Hozzátették azt is, az egészségügyi ellátások lépcsőzetes visszaállítása folyamatosan zajlik, a kórházak az ágyak jobb kihasználása érdekében tárgyalhatnak egymással a nem koronavírusos betegek mielőbbi ellátásának biztosítása érdekében.

Itt most vajon Soros György, Karácsony Gergely, esetleg Brüsszel lesz a hibás?

https://www.borsod24.com/2020/05/24/nagy-balhe-korvonalazodik-a-fiatal-no-ugyeben-aki-agyhartyagyulladast-kapott-a-korhazak-nem-fogadtak-vegul-meghalt/

Katonai középiskolát építenek Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron

Két új katonai középiskola építéséről ír a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint  Hódmezővásárhelyen már befejeződtek az ehhez szükséges statikai vizsgálatok, és elkészültek a honvéd középiskola és kollégium megvalósíthatósági tervei, Székesfehérváron most folyik az építkezésre alkalmas ingatlan kiválasztása. Így a debreceni katonai középiskolával együtt már három ilyen intézmény működhet az országban. 

Korábban tizenhat ilyen középiskola működött az országban, de a sorkatonaság megszüntetésével felszámolták őket. Most az várják, hogy az itt tanulókkal meg lehet oldani a Magyar Honvédség létszámhiányát. Valamint vannak olyan középiskolák, ahol 2017-től  honvéd kadétképzés indult

https://444.hu/2020/05/24/katonai-kozepiskolakat-kezdenek-epiteni-hodmezovasarhelyen-es-szekesfehervaron

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Horváth Ildikó

egészségügyért felelős államtitkár

Senki sem beszélt üres ágyakról

 a kórházigazgatók döntő többsége pontosan értette a miniszteri utasításokat. Közülük senki sem beszélt üres ágyakról – ahogy a miniszter sem –, tudták, hogy a kapacitásbővítés, az ágyak felszabadítása, felkészítése a koronavírusos betegek fogadására azt jelenti, hogy oda kell vezetni az oxigéncsövet, elő kell készíteni a majdani fuldokló betegeknek az életet jelentő berendezések csatlakozásait.

A felelősen gondolkozó orvosok azt is tudták, mit jelent az, hogy csak a halasztható beavatkozások maradhatnak el, és senkit sem lehet hazaküldeni, akinek az élete kerülhet veszélybe, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedhet.

Az ellenzék állandóan hangoskodó képviselői példát vehetnének azoktól az orvosoktól, ápolóktól, szakdolgozóktól, akik teszik a dolgukat, akiknek köszönhető, hogy egyre több a gyógyult beteg és egyre kevesebb honfitársunktól kell elbúcsúzni.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/senki-sem-beszelt-ures-agyakrol

Száz betegen kezdenek tesztelni egy japán gyógyszert Pécsen – koronavírus összefoglaló szombaton

Vuhanban irdatlan tömeget teszteltek egy nap alatt, Magyarországon gyógyszerkísérletbe kezdenek, Spanyolországban pedig várják a turistákat a nyárra, ha esetleg valakinek kedve szottyanna egy Corona-ra a strandon.

Ahogy esténként megszokhattátok az elmúlt időszakban, ismét jelentkezik koronavírus-összefoglalónk a nap legfontosabb híreivel a témában, hogy egyben zúdíthassuk rátok azt a rengeteg információt, amitől a nap folyamán megóvtunk titeket.

https://merce.hu/2020/05/23/szaz-betegen-kezdenek-tesztelni-egy-japan-gyogyszert-pecsen-koronavirus-osszefoglalo-szombaton/

Gyurcsány betört a divatiparba a Special Feri Edition kollekciójával, melynek egyelőre még szerény a kínálata, de bővíteni akarja

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán bemutatta a Special Feri Edition nevű márkájának webshopját. Nem vicc. Még egy kis bemutató szövegecskét is biggyesztett:

"Bemutatom a Special Feri Edition kollekciómat, ahol minőségi anyagokból, egyedi logóval ellátott termékeket vásárolhattok. A kollekció folyamatosan bővül!"

A felhozatal még egyelőre meglehetősen szerény: csupán női és férfi pólót, pulóvert, valamint vászontáskát árul az online térben eddig is igen aktív exminiszterelnök. 

A bolt kínálata itt érhető el.

https://168ora.hu/penz/gyurcsany-ferenc-webshop-divatipar-ruha-185698

 

Négy uniós ország ellenjavaslattal él a német-francia helyreállítási alappal szemben

Olaszország pedig „nem megfelelőnek” minősítette, és elutasította.

Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia alternatív javaslatot nyújtott be a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására a hét elején ismertetett, német-francia kezdeményezésű helyreállítási alappal szemben – írta a dpa német hírügynökség szombaton. Olaszország a javaslatot „nem megfelelőnek” minősítette, és elutasította.

A magukat takarékos négyeknek nevező országok egy olyan rendkívüli alap létrehozását javasolták két évre, amely olcsó hitelekkel lendítené fel a koronavírus hatásait szenvedő európai gazdaságot. A pénz – amelynek összegét nem pontosították – az Európai Bizottság pénzpiaci közvetítésével kerülne a tagállamokhoz alacsony kamatozású hitelek formájában. A hiteleket a gazdaság és az egészségügy jövőbeli ellenállóképességének javítására, illetve gazdasági újjáépítésre lehetne fordítani. A négy ország megerősítette: ellenzi a német-francia javaslatot, amely az adósságok közösségi megosztásával és az uniós költségvetés emelkedésével járna.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/negy-unios-orszag-ellenjavaslattal-el-a-nemet-francia-helyreallitasi-alappal-szemben-130085

28 új fertőzöttet azonosítottak

Újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, közölte az központi járványoldal

Elhunyt újabb 4 krónikus beteg (3 budapesti, 1 vidéki). 

https://444.hu/2020/05/24/28-uj-fertozottet-azonositottak

Az ilyen képsorozatoktól tiltották el az Indexet

Portréfotó-sorozatot készített az MTI a járvány első vonalában küzdő egészségügyi dolgozókról. Három kórházban, a Szent Lászlóban, a Szent Jánosban és a Korányiban jártak, a képeket alább láthatják, és amellett, hogy minden elismerésünket fejezzük ki az azokon szereplőknek, muszáj tennünk néhány megjegyzést a sorozathoz.

Egyrészt ugyanezt mi is szívesen megcsináltuk volna, de nem engedélyezték. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta

ÖTSZÖR KÉRTE AZ INDEX

https://index.hu/belfold/2020/05/22/korhaz_foto_mti_emberek_dolgozok_nem_engedtek_be_koronavirus_vedekezes_felszereles/

Karácsony: Álljon meg a város egy percre Trianon 100 éves évfordulóján!

A főpolgármester azt kérte, hogy június 4-én az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz.

A főpolgármester úgy véli, a múlt lezárásához szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is. Közölte, hogy vitatkozhatunk arról, mi vezetett az 1920-as trianoni békediktátumhoz, de szerinte a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett ebben jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is. 

https://nepszava.hu/3079206_karacsony-alljon-meg-a-varos-egy-percre-trianon-100-eves-evfordulojan

Lendvai Ildikó Az óriás kerti törpe

Egy régi vicc szólt a szovjet kertitörpéről, amelyik természetesen a legnagyobb kertitörpe a világon. 

A szovjet kertitörpe volt a legnagyobb, most meg a magyar tűzijáték lesz. Igazi gigamega. „Európa legnagyobb fény- és tűzijátéka” – ígérik. Az EU beledöglik az irigységbe, az tuti. Fényes visszavágás lesz az uniós bíróság ítéletéért meg a sok frocliért. Jó, a rendkívüli jogrendet visszavonjuk, a határzónát megszüntetjük a nagyobb balhé elkerülése kedvéért, de ez csak taktikai visszavonulás. Milyen dolog az, hogy az ember a saját hazájában még csak ne is éheztethessen kedvére pár menekülőt! Már ezt a kis szórakozást is sajnálják tőlünk. De most jön a revans, ezért meg az egész ezeréves szívatásért. 3 nap rendezvény, 4 kilométer tűzijáték. Tudják, mint a 3 gyerek, 4 kerék.

Már ha meglesz, mert a kormánytájékoztatón azt mondták, még nem egészen biztos. A vírustól függ. Szerintem inkább tőlünk, mert ha túl nagy marad a tiltakozás, eszükbe juthat a 2000-es diósbejglizés. A Happy End és az Ezüsthajó által szervezett tűzijáték, a nagy biznisz, amelynek botrányát később a 2002-es bukta egyik látványos okaként is emlegették.

https://nepszava.hu/3079131_az-orias-kerti-torpe

Kentaurbeszéd - Lengyel László: Kékek és vörösök

Orbán Viktornak kisujjában van az uralkodás. Az uralom a társadalom uralása, ellenőrzése, kiszolgáltatottá tétele: a hatalom valamennyi forrásának és eszközének koncentrációja. Uralta a járvány okozta válságban az embereket. Büntetés és jutalom fölött ítélt. Tőle függtünk, döntései határozták meg életünket és halálunkat. Orbán Viktor nem tud kormányozni. Nem értette, s ma sem érti az egészségügyi, a gazdasági és a társadalmi helyzetet. A vírus nem ért a fenyegetésből és nem kér a jutalomból. A kormányzás válság idején hozzáértést és együttérzést, szakértelmet és emberséget igényel. A dolgok irányítását az emberek helyett. A járványt és a gazdasági válságot nem Orbán Viktorral, hanem ellenében lehet legyőzni. Nem elmulasztja, hanem növeli a bajt.

https://nepszava.hu/3079024_kentaurbeszed-lengyel-laszlo-kekek-es-vorosok

Szabad szemmel: Orbán abszurdumig vitte a tranzitzónákról szóló határozatot

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 23 .

https://nepszava.hu/3079135_szabad-szemmel-orban-abszurdumig-vitte-a-tranzitzonakrol-szolo-hatarozatot

Sorba állhatnak bocsánatot kérni, akik támadták a demokráciát

MTI, FACEBOOK MAGYAR NEMZET

A rendkívüli jogrend visszavonása azért történhet meg, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát eredményesen zárta Magyarország – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Dömötör Csaba azt mondta: a koronavírus Magyarországon sokkal kevesebb emberéletet követelt más európai országokhoz képest, ez teszi most lehetővé az élet fokozatos újraindítását, és azt, hogy a munkahelyek védelmével is erőteljesebben foglalkozzon a kormány.

Az idejekorán hozott döntések, a magyarok millióinak fegyelmezettsége és a szakemberek helytállása együtt hozta meg az eredményeket – jelentette ki köszönetet mondva mindenkinek, aki részt vett az összefogásban.

A rendkívüli jogrend visszavonása Dömötör Csaba szerint arra is felhívja a figyelmet, hogy

„nyugodtan sorba állhatnak bocsánatkérésre” azok a közéleti szereplők, akik az elmúlt hetekben emiatt támadták Magyarországot és a magyar demokráciát.

Szomorúnak nevezte, hogy köztük sok hazai ellenzéki politikust is találni. Úgy látszik, hogy nem tud akkora baj lenni, hogy ne támadják a saját országukat – fűzte hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sorba-allhatnak-bocsanatot-kerni-akik-tamadtak-a-demokraciat-8154650/

Több helyről pénzelik Ungárék hírportálját

AZ ÚGYTUDJUK.HU-T AZ LMP PÁRTALAPÍTVÁNYA SEGÍTI ÉS SZOMBATHELYRŐL IS TÁMOGATJÁK

Borsodi Attila MAGYAR NEMZET

Az Ungár Péter érdekeltségébe tartozó Úgytudjuk.hu internetes portált támogatja az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz, amelynek kuratóriumában szintén ott ül tagként az országgyűlési képviselő. Az alapítvány a hírportál zöld hírek rovatát pénzeli.

A Vasivíz Zrt. vezetője fontos szereplője a helyi balliberális oldalnak. Tavaly év elején ugyanis – még fideszes vezetés alatt – az ellenzék úgy alakított ki többséget a helyi közgyűlésben, hogy Molnár Miklós akkori alpolgármester és Balassa Péter (Jobbik) együtt szavazott a balliberális önkormányzati képviselőkkel.

Nemcsak a Vasivíz Zrt. hirdet azonban az Úgytudjuk.hu oldalon, a hírportál támogatói között találjuk a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-t is, amely mögött szintén ott áll a balliberális vezetésű helyi önkormányzat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-helyrol-penzelik-ungarek-hirportaljat-8154767/

 

Mélyen erkölcstelen Soros örökkötvénye

Tóth I. János MAGYAR NEMZET

Úgy tűnik, hogy Soros Györgynek mindenről az jut eszébe, hogy az Európai Unió nagy összegű kölcsönt vegyen fel. Ezt láttuk az európai migrációs válság esetében, ezt tapasztalhatjuk most a Covid–19-pandémia esetében is. Szerinte az Európai Unió „könnyen, gyorsan és olcsón” hozzájuthat ezermilliárd euróhoz, ha örökjáradék-kötvényt bocsát ki. A tőzsde­spekuláns félszázalékos kamatfizetést javasol, ami azt jelenti, hogy ezermilliárd euró után az Európai Uniónak az idők végezetéig évente ötmilliárd eurót kell fizetnie a kötvényt megvásárló hitelezőknek.

Napjainkban az államkötvények útján történő hitelfelvétel erkölcsi szempontból semleges cselekedet. Azonban ez a rendkívüli javaslat morális kérdéseket is felvet.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/melyen-erkolcstelen-soros-orokkotvenye-8152721/

 

Elvettük a Nyugat ellenségképét

A HAZÁT JÓL SZERETNI AZT JELENTI, HOGY A JÓ OLDALON VÁLLALJUK A RÁNK ESŐ FELADATOT

Surján László MAGYAR NEMZET

A balról jövő támadásokat értjük. Nehezebb felfogni, miért viselkedik úgy némely testvérpártunk, ahogy még egy mostohatestvér sem tenné. Olyan pártcsaládról van szó, amelyik sikerrel oldotta meg a XX. század második felének két nagy feladatát: a háborútól tönkretett Európa gazdasági megújítását és a szovjet fenyegetés elhárítását. Létrehozták a német gazdasági csodát, évtizedekig vezették Olaszországot, megalapozták az Európai Közösséget. A kommunizmussal is eredményesen küzdöttek, bár ehhez kellett Ronald Reagan elnök politikája is.

Volt viszont egy harmadik kihívás, amit a kereszténydemokraták sohasem fogadtak el – emlékeztet Vladimír Palko volt szlovák belügyminiszter Levy prichádzajú (Jönnek az oroszlánok) című könyvében (2012). A baloldali liberalizmus az emberről nyitott vitát: mi az ember? Kell-e az életének érinthetetlennek lennie mind kezdeti, mind végső stádiumában? 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/elvettuk-a-nyugat-ellensegkepet-8152691/

 

Szlávik János: Fenn kell tartani a korlátozásokat

ORIGO

Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott bizonyos korlátozásokat - közölte Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János szerint a fertőzöttek és gyógyultak számának alakulása a járvány lecsengését jelzi,ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz nyáron, vagy lesz-e második hullám.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200524-szlavik-fenn-kell-tartani-a-korlatozasokat.html

 

A Gyurcsány-párti Jakab Péter alkotmányos puccsot hajtott végre a Jobbikban

BORDÁCS BÁLINT origo

Jakab Péter szabálytalanul változtatta meg a Jobbik logóját: a párt alapszabálya ugyanis világosan meghatározza, hogyan néz ki a szervezet jelképe, amit ennek értelmében csak a kongresszus módosíthatott volna  -  vette észre az Origo. A pártelnök autokratikus, diktátorokat idéző politikája ellen egyre több vezető jobbikos szólal fel.

A Jobbik jelképe: kettős kereszt piros-fehér-zöld háttérrel.

- a mai napig ez áll a Jobbik alkotmányának legelején. A logó több pártelnököt is túlélt, nem úgy Jakab Pétert: hétfőtől a piros-fehér-zöld helyett zöld-arany színek, a kettős kereszt helyett pedig egy furcsa (hashtag-szerű) ábra testesíti meg a szervezetet.

https://www.origo.hu/itthon/20200524-jakab-peter-jobbik-alapszabaly-logo.html

 

Szabad kezet ad a kormány, hány gyereket engednek be a kiscsoportos órákra

Az iskolák maguk dönthetik ezt el a helyi adottságoknak megfelelően. Hamarosan hazamehet az első vérplazma-terápiával meggyőgyított beteg, és május 7. óta 601 romániai idénymunkás jött Magyarországra - derült ki még az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

 

https://hvg.hu/itthon/20200524_Szabad_kezet_ad_a_kormany_hany_gyereket_engednek_be_a_kiscsoportos_orakra_operativ_torzs_vasarnap

 

Svájci közrádió: Orbán Viktor virtuálisan helyreállította Nagy-Magyarországot

Trianon közelgő centenáriuma alkalmából foglalkozott az SRF Magyarországgal. A műsorban megszólaltatták Schmidt Máriát, aki beszélt arról is, hogy miért igazságtalan szerinte az 1920-as békeszerződés.

 

A svájci közrádió (SRF) szerint Orbán Viktor igen ügyesen használja ki a maga politikai céljaira a 100 éves trianoni szerződés ütötte sebet: virtuálisan helyreállította Nagy-Magyarországot, de anélkül, hogy ehhez áthelyezte volna a határokat, ami nagy dobás volt a részéről. Mindössze pénz kellett hozzá, igaz, nem kevés, hiszen minden évben óriási összegeket folyósít a szomszéd államokban élő magyaroknak. Iskolákra, egyetemekre, de még a labdarúgásra is. Cserében a kisebbségi magyarság túlnyomórészt a Fideszre voksol, amikor él 2014-ben kapott szavazati jogával.

 

https://hvg.hu/360/20200524_srf_svajci_kozradio_magyarororszag_trianon_schmidt_maria

 

Csődbe vitte a vírus a több mint 100 éves amerikai áruházláncot

A megfizethető áron stabil minőséget kereső amerikai vásárlókat szolgálta ki a J. C. Penney, ám már a 2008-as válság megrendítette, a koronavírus-járvány pedig megadta neki a kegyelemdöfést. 2021-re áruházai több mint felét elvesztheti a csődeljárás végeztével.

 

https://hvg.hu/360/202021__j_c_penney_aruhazlanc__csodvedelem__virussokk__amerikai_remalom

 

Németh Szilárd babérjaira tör Orbán Viktor

Szokatlan posztot közölt Facebook-oldalán a miniszterelnök, amiből azt is megtudhattuk, kenyérrel vagy krumplival szereti.

Orbán Viktor a Facebook-sztárja lett az utóbbi hetekben: a miniszterelnök stábja a veszélyhelyzet kihirdetése óta mindennap posztol tevékenységeiről, de azt is megszokhattuk, hogy a legfontosabb bejelentéseket is a közösségi oldalon teszi meg - néha egy kis bakival.

Szombat délutáni stop-motion videójával azonban újított a stáb: ezúttal a kovászos uborka elkészítését láthatjuk 13 másodpercben, a cím pedig ennyi:

Helló, ubik!

 

https://hvg.hu/elet/20200523_Nemeth_Szilard_baberjaira_tor_Orban_Viktor

 

Pálinkás Józseffel madarászva – No5 A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kalitkája

interjú

A kutatásban és a kutatás adminisztrációjában eltöltött idő sem hasonlítható össze egy hivatal légkörével, legyen az bármennyire új és általunk igazgatott. Onnan sejtem ezt, hogy egy hetet eltöltöttem a hajdani Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM), mint lehetséges új munkahelyemen a második Orbán-kormány alatt, majd utólag ezt szabadságnak vettem ki, és mentem vissza az MTA kutatóintézetébe. A minisztériumban, az alá- és fölérendeltségre épülő körülményes kapcsolatrendszer miatt a szabadsághiány olyan elementáris volt, hogy már a második napon úgy döntöttem, hogy nem maradok ott. Teljesen idegen volt tőlem a korlátolt lehetőség, a változékony környezet és az irodasivatag. A házat folyamatos ki- és bepakolás jellemezte éppen. A bakaságomra emlékeztető csillagimádat köszönt vissza rám. Nehezen tudom elképzelni, hogy Pálinkás József jól érezhette magát itt a tudományos intézetek kínálta cselekvési szabadság után, amit még konfliktusos helyzet esetén is jellemez a tisztelet légköre. Persze az elnök kimagaslik a hivatal általános légköréből.

 

https://darvasbela.atlatszo.hu/2020/05/23/palinkas-jozseffel-madaraszva-no5-a-nemzeti-kutatasi-fejlesztesi-es-innovacios-hivatal-kalitkaja/

ÉLET ÉS IRODALOM Váncsa István

Jöhet a bakufu

Mária országa e vészterhes napokban mindinkább kaszárnyára kezd hasonlítani, apró különbségekkel persze. Az első különbség az, hogy a Magyar Néphadsereg laktanyáiban mindenki kapott enni, méghozzá nem havonta vagy negyedévenként egyszer, mint gondolnók, hanem naponta háromszor. Reggeli, ebéd, vacsora. Éjszakai szolgálat eseté­ben éjszakai pótlék, sőt, bár ezt a nyájas olvasó nyilván nem hiszi el, némely alakulatnál a harcos még ozsonnának is örvendhetett. A máso­dik különbség a szellemi színvonalban áll. Pártunk és kormányunk ci­zelláltabb elméi kétségkívül mélyenszántó megnyilatkozásokkal nyű­gözik le a nagyérdeműt, evvel együtt be kell látnunk, hogy a Magyar Néphadsereg politikai tisztjei Platónok és Arisztotelészek voltak hozzá­juk képest. A harmadik különbség pedig nyilvánvalóan morális termé­szetű. Egy hadtápos főtörzs mondta fél évszázaddal ezelőtt (talán már meg is írtam valahol), hogy tizenöt szolgálati év elteltével minden had­tápos katonát tárgyalás nélkül fel kéne akasztani. Biztosra vehető ugyanis, hogy folyamatosan kilopta az alakulat babgulyásából a mar­hahús kétharmadát és a bab felét, lopott cukrot, lisztet, zsírt, takarító­szert, talán még bakancsot is. Bitó. Komplett hadseregek, sőt komplett országok egyben történő lenyúlása azokban a történelem előtti idők­ben föl sem merült.

Kormányzó urunk persze nyilván nem ezért imádja a katonásdit, viszont az tény, hogy nagyon vonzódik hozzá, és ez már azoknak is szemet szúr, akik a politikai élet árnyalatnyi finomságaira kevéssé fo­gékonyak.

https://www.es.hu/cikk/2020-05-22/vancsa-istvan/johet-a-bakufu.html

Kertész Ákos: igenis, a magyar genetikusan alattvaló

interjú

„Bibó István szerint, a zsákutcás magyar történelmi fejlődés torzította el a magyar néplelket. A szabadságharcot vérbefojtó Ferenc Jóskát is, az orgoványi gyilkosokkal, a tiszti különítményesek vérengzésével, Trianon elfogadásával hatalomra kerülő Horthyt is, és az esztelen gazdaságpolitikával, kíméletlen megszorításokkal a népről hét bőrt lenyúzó, a demokráciát eltaposó Orbán Viktort is rajongva tudják szeretni a magyarok. Ezt mondtam. Ezt vállalom” – nyilatkozta a Hírklikknek Kertész Ákos Kossuth-díjas író, aki 2012-ben kénytelen volt Kanadába emigrálni. De azt is hozzátette: szavait alattomos módon félremagyarázták, a genetikailag alattvaló magyart tudatosan alávalóként értelmezték.

https://hirklikk.hu/kozelet/kertesz-akos-igenis-a-magyar-genetikusan-alattvalo/364101

Mátyás Győző: Együtt vagy külön

Nem pusztán 500 milliárd euróról van szó. Illetve nem pusztán pénzről. Első látásra természetesen mindenki a számokra figyel a német-francia kezdeményezés kapcsán, ami a hétéves költségvetési pénzeken túl további 500 milliárd eurót biztosítana az Európai Unió tagállamainak a járványügyi veszélyhelyzet kezelésére. Tényleg elég jelentős summa. Mintegy 46 százalékkal növelné meg többletforrásként a felhasználható összegeket.

De talán mégsem ez a legfontosabb aspektusa a döntésnek, hanem az, hogy a szervezetet megrengetni látszó válság kezelése érdekében a németek és a franciák tettek egy közös lépést az Európai Unió stabilizálására. Sem Merkel kancellár, sem Macron elnök nem is titkolta, hogy az egyeztetett javaslat egyben szimbolikus gesztus, amelyik a kooperáció szükségességének deklarációja, és a szolidaritás kinyilvánításának aktusa. Vagyis a közös európai gondolat megerősítése. Ami éppen a járvány ideje alatt minden eddiginél nagyobb veszélybe került. Sylvie Kaufmann, a Le Monde szerkesztője a New York Times-ban publikált cikkében említi keserűen: “Ezen a télen a járvány brutális sokkja következtében az európai egység megtört. A tagállamok a schengeni régión belül visszaállították a határokat, és egymással harcoltak a maszkszállítmányokért.”

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-egyutt-vagy-kulon-185704

A Soros-rajongó Baranyi

Baloldali újságírók aktív közreműködésével formálná a „szabad helyi sajtót” Ferencváros polgármestere, aki „az elmúlt évek egyik legjobb hírének” tartja a migránsvédők sikerét

Korompay Csilla Magyar Hírlap

Már kétszer is megköszönte a ferencvárosi polgármester a Soros Györgytől kapott százhatvan PCR-tesztet, maximálisan osztja a Helsinki Bizottság tranzitzónák megszüntetése feletti örömét, a helyi lap főszerkesztőjének kiválasztásában pedig egy másik Soros-szervezet vezetője segít neki.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200523-a-soros-rajongo-baranyi

A CEU-s Sajó András a Facebook regionális főcenzora

Magyar Nemzet

A tízmilliós Magyarország is tagot delegálhatott abba a húsz fős testületbe, amely a Facebook tartalmi felügyeletét látja majd el. A szerencsés kiválasztott nem más, mint Sajó András, a Soros-egyetemként is emlegetett CEU alapító dékánja. A cenzúrabíróságot bemutató cikksorozatunk mostani része nem sok kérdést hagy afelől, hogy miért rá esett a választás. Sajó tökéletesen illeszkedik, ahhoz a tizenkilenc személyhez, akik kivétel nélkül a Soros-hálózat elitcsapatából kerültek ki. A bizottság összetétele egyértelműen azt üzeni, a spekuláns átvette a hatalmat a legnagyobb közösségi oldal tartalomirányítása felett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/cenzurabirosag-soros-koponyegebol-bujt-ki-a-magyar-tag-is-8124383/    

Merkel megváltozott - mit akarnak a németek?

A németeknek végleg el kellene végre dönteniük, hogy a saját útjukat akarják-e járni vagy elsősorban Európa jövője iránt akarják magukat elkötelezni. Látunk jeleket erre is és arra is - Angela Merkel sem volt úgy elkötelezett az európai projekt iránt, mint elődje, Helmut Kohl.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/angela-merkel-nemetek-europai-unio.706626.html

Spórolós lesz jövőre a büdzsé

Az államháztartás kiadásai 2021-ben mindössze 0,7 százalékkal emelkednek, vagyis reálértéken csökkennek, ami már-már megszorítás.

https://nepszava.hu/3079103_sporolos-lesz-jovore-a-budzse

Szijjártó folyton az EU-ra panaszkodik, miközben alig kért pénzt a magyarok hazahozatalára

Az első két gépről a magyar Belügyminisztérium számolt be, amikor Ujhelyi István megpróbálta ellenőrizni Szijjártó panaszait arról, hogy az EU kihagyta Magyarországot a programból. 

De mi van a maradék sok ezer magyarral, akiket Szijjártó beszámolói szerint a magyar kormány hozott haza? 

Őket más EU-s tagállamok által szervezett mentesítő gépek hozták vissza Európába.

 

Ahogy a magyar kormány által szervezett kambodzsai és amerikai járatokon, úgy a többi tagállam által szervezett járatokon is voltak mindenféle állampolgárok, így magyarok is. A magyar Belügyminisztérium erről így fogalmazott, egy Ujhelyi Istvánnak írt levélben: 

"A többi hazatelepített magyar állampolgár (több ezer fő) mind olyan gépeken érkezett, amelyet más EU tagállam indított, ezeket az utasok ingyen vehették igénybe."

https://444.hu/2020/05/24/szijjarto-folyton-az-eu-ra-panaszkodik-mikozben-alig-kert-penzt-a-magyarok-hazahozatalara

HÓMAN BÁLINT KÉT TESTE

A magyar miniszterelnökök holtestének általában kalandos története van, függetlenül attól, hogy kivégezték őket vagy meghaltak. Például tudja Ön, hogy hol van eltemetve Friedrich István, aki 1919-ben mintegy három hónapig volt Magyarország miniszterelnöke? A kérdésnek nemcsak azért van jelentősége a mai, labdarúgásra különös figyelmet fordító korunkban, mert ő volt az egyetlen magyar miniszterelnök, aki a nemzeti labdarúgó válogatott tagja is volt, hanem mert sorsa tragikusan összefonódott a ma nála lényegesen ismertebb Hóman Bálinttal. Friedrich István Károlyi Mihály közeli munkatársából lett a Horthy-rendszer híve és aktív támogatója, akit a Grősz-perben ítéltek el 15 évre. Hómannal együtt és egyidőben a váci börtönben raboskodtak, egy évben haltak meg, s itt, a börtöntemetőben temették el őket. Friedrich esetében 1990-ben semmisségi eljárással az ítéletet megszüntették. Hómant 2015-ben a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában posztumusz felmentette a háborús bűntett vádja alól. Együtt exhumálták a testüket, és míg Hómant ünnepélyesen újratemették 2001-ben az akkori igazságügy miniszter, kultuszminiszter és az oktatási tárca vezetőjének jelenlétében, addig Friedrichet visszatemették ugyan oda, ahol eddig volt: a váci börtön temetőjébe.

Mi a különbség Friedrich és Hóman pere és annak utóélete között? – tehetnénk fel a kérdést, hiszen Friedrich még ráadásul miniszterelnök is volt. Miért Hóman lett az 1989 utáni „történeti átértékelés” azaz a 1945 és 1989 közötti korszak történetének, ezzel közvetve az 1945 előtti korszak átértékelésére tett kísérletnek a szimbóluma?

https://qubit.hu/2020/05/24/homan-balint-ket-teste?_ga=2.112151751.2104530618.1590319903-280840560.1447769945

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.