2020, május 23 - 08:19 Sajtószemle

Valaki segítsen megérteni, mit látunk ezen a képen!

Igen, vannak fotók, amik ezerszer többet mondanak minden szónál. Most viszont egy olyat találtunk, ami úgy mond többet minden szónál, mondatnál, bárminél, hogy fogalmunk sincs, mi az a szó, mondat vagy bármi. A szöveg, amibe ágyazva a Honvédelmi Minisztérium honlapján megjelent, még karcolni sem tudja a felszínt, nemhogy feltárni bármit a lehetséges mélyebb jelentésekből.

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/05/21/honvedseg/

 

Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Igen, ennyire jól állunk

– mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában az első kérdésre: annyira jó-e a helyzet, hogy vissza lehet vonni a rendkívüli jogrendet? A kormányfő arról beszélt, hogy a kormány kedden a parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot, mert „kétségtelenül jól állunk, Magyarország sikeresen védekezett” a járvány első hullámával szemben, nemzetközi összehasonlításban is.

 

Sikeresen védekeztünk, de azért mégiscsak meghaltak emberek

– mondta a miniszterelnök, és részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Orbán szerint ugyan beszélhetünk sikerről, de mégiscsak fájdalmas ez a válság sokaknak. Szerinte a baloldalon kívül mindenki összefogott Magyarországon,

 

hát, most megkapják a magukét, mert szégyenszemre kulloghatnak a kertek alatt.

Orbán szerint a rendkívüli jogrend a legjobb döntéseik közé tartozik, mert időben meg tudtak hozni minden döntést, egy-két héttel sikerült mindenkit megelőzni nemzetközi összehasonlításban, és ebben

 

Kásler miniszter úr érdemei történelmiek.

Orbán Viktor szerint azért nem lett Magyarországon tömeges a megbetegedés, és nem okozott nagyobb károkat a járvány, mert Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és az általa irányított orvoscsapat mindenre időben tudott reagálni, felkészülni, és így kezelhető maradt a járvány.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/22/orban_viktor_kossuth_radio_pentek_nyilatkozat_koronavirus_veszelyhelyzet/

 

Lemond a Pesti úti idősotthon igazgatója, Skultéti József

Skultéti azt írta, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak.

„Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus-járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, azok a médiumok, amelyek az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték az otthont” – írja a főpolgármesternek címzett levelében.

http://pestihirlap.hu/2020/05/21/lemond-a-pesti-uti-idosotthon-igazgatoja-skulteti-jozsef

 

Müller Cecília: Kisgyermekeknek nem szükséges a maszkviselés

37 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a pénteki adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elhunyt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 1615 FŐRE CSÖKKENT.

Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 48  százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada,

483 FŐ IGÉNYEL KÓRHÁZI KEZELÉST, KÖZÜLÜK 23-AN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

Magyarországon a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma kerekítve 38 fő, de földrajzilag nagyon eltérőek az arányok. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejér megyében 87, Komárom-Esztergomban 74, Pest megyében pedig 40. 

 

https://index.hu/belfold/2020/05/22/opertiv_torzs_tajekoztato_pentek_osszefoglalo_majus_22/

 

MSZP: Egy 33 éves édesanya halt meg az egészségügy leállítása miatt

Egy öt hónapos gyermek és egy hét éves kislány maradt édesanya nélkül azért, mert a járványra hivatkozva nem látták el a magyar állami egészségügyben – állítja Bangóné Borbély Ildikó egy, a Facebook-oldalára feltöltött videóban, amely szerint az egészségügy leállása miatt az asszonyt nem tudták megfelelően és időben ellátni, ezért hunyt el május első napjaiban.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/22/koronavirus_egeszsegugy_elallas_bangone_aldozat_csalad/

 

Karácsony: Két bajuk van. Ha biciklivel megyek valahová, és ha nem azzal megyek

Erős sztori jelent meg Karácsony Gergelyről néhány nappal ezelőtt a kormánypárti sajtóban. Egy Facebook-bejegyzés alapján arról írtak, hogy a főpolgármester egyik este fél 7-kor megérkezett egy Erzsébet királyné úti kerékpárszervizbe, ahol „fittyet hányva az ott várakozókra, a sor elejére állt”, emiatt pedig akadt, akit már nem szolgáltak ki, miután sorra került. 

A történet bizonyíthatóságában talán a cikket közlő orgánumnál is kételkedtek, mert azt a címet adták a szövegnek, hogy „Állítólag Karácsony a sor elejére pofátlankodott egy bicikliszervizben”. Mindenesetre megkértük a főpolgármestert, mondja el az ő verzióját a történetről. 

Karácsony azt írta az Indexnek, hogy ott volt a boltnál, de nem ment be, „így se sorban állni, sem tolakodni nem tudtam volna”, és nem is akartam – tette hozzá. Úgy emlékszik, a bolt előtt két kerékpáros beszélgetett, egyikőjük lehet a Facebook-poszt szerzője. És hogy mi is történt a főpolgármester szerint?

 

https://index.hu/belfold/2020/05/22/karacsony_gergely_bicikli/

Kétszáz órát dolgoztak, mégis alig több mint 100 ezer forint az ápolók fizetése a János kórház Covid-osztályán

Hiába várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, áprilisi munkájukért a legtöbbjük lehetetlenül kevés fizetést kapott. A legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek.

https://24.hu/belfold/2020/05/22/janos-korhaz-fizetes-apolo-koronavirus-covid-osztaly/

Karácsony Gergely: „Én ezért bocsánatot kérek, remélem más politikusok is megteszik”

Mi történt a Pesti úton, és ki a felelős a halálesetekért?

Visszatérhetnek a turistabuszok, a szállodahajók és az Airbnb?

Mennyit lopnak most el a parkolóatuomatákba bedobált pénzből?

Van értelme megépíteni a Biodómot és az atlétikai stadiont?

Az interjú május 20-án készült.

Ha felelőst keresünk, az a kórházak működésével kapcsolatos rossz protokoll, amelynek a rosszaságát az bizonyítja, hogy ezt vissza is vonták.

A Pesti úti intézmény úgy működik, mint bármelyik magyar idősotthon, de a politikusoknak is lenne okuk a bocsánatkérésre, mert harcuknak az önfeláldozóan dolgozó emberek és az aggódó, vagy gyászoló családok csak áldozataivá válhatnak.

Ő ezért bocsánatot kér, reméli, más politikusok is megteszik.

A főpolgármester azt botránynak tartja, hogy a kormány megpróbálta eltitkolni a közvélemény elől, hogy a fertőzést  legtöbben kórházakban kapták el. A védekezésről úgy véli, a magyar relatíve sikeres volt, ha az olaszhoz hasonlítjuk, ha viszont a szlovákkal vetjük össze, akkor kudarcot vallottunk, az sokkal hatékonyabb volt. Az lehetett volna a miénk is, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. (…) És még valami: a védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt.

https://tldr.444.hu/2020/05/22/karacsony-gergely-en-ezert-bocsanatot-kerek-remelem-mas-politikusok-is-megteszik

Sürgősséggel összeül a NATO Trump lépése miatt

Donald Trump csütörtökön jelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat.

Mindaddig, amíg nem tartják tiszteletben, kivonulunk az egyezményből,

 

jelentette ki az elnök, és nem zárta ki a szerződés újratárgyalásának lehetőségét. Az amerikai diplomácia irányítója, Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy az amerikai kormány kilépése a Nyitott Égbolt szerződésből péntektől számítva hat hónap múlva lép életbe.

https://24.hu/kulfold/2020/05/22/nato-nagykoveti-tanacs-usa-oroszorszag-nyitott-egbolt/

Csányi Sándor üzlettársa ráhajtott a balatoni kikötőre

Nemcsak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös érdekeltsége kapott állami támogatást balatoni kikötőfejlesztésre, hanem Csányi Sándorhoz közeli cégnek is jutott 550 millió forint a balatonfüredi Uni Hotel kikötőjének fejlesztésére – írtuk április elején. Akkor még úgy tűnt, hogy az OTP-vezér köre beéri ennyivel, a pályázat kihirdetése után egy hónappal azonban Csányi Sándor üzlettársa átvette a tihanyi kikötő irányítását.

Pedig áprilisban még arról számoltunk be, hogy egy balatoni vállalkozó cége fejlesztheti az állami tulajdonban lévő Tihanyi Yacht Clubot. Ám a tihanyi Malackrumpli bisztró tulajdonosa, Járosi Tamás a Magyar Turisztikai Ügynökség 195 millió forintos kikötőfejlesztési támogatása után nagyjából egy hónappal otthagyta a kikötőt üzemeltető céget. Helyette Csányi üzlettársa, a 36. leggazdagabb magyar (a Szakonyi Péter által összeállított 100 leggazdagabb magyar listája szerint), Nagy György HO-ME 2000 Kft.-je lett a Peninsula Resort Zrt. tulajdonosa.

Válság van, és nem bírtuk tempóval, ezért döntöttem így. Kaptam egy ajánlatot, amit elfogadtam. Vállaltunk más projekteket is, a jövőben ezekre koncentrálunk majd

 

– indokolta Járosi a kiszállását a 24.hu-nak.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/22/tihany-kikoto-csanyi-sandor-nagy-gyorgy/

Nagyköveteket cserélt le Szijjártó Péter

Több nagyköveti poszton is személycserét hajtott végre Szijjártó Péter külügyminiszter az elmúlt negyedévben – számolt be a Magyar Közlöny alapján az Mfor.

A korábbi híreknek megfelelően Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett Londonban, Zágrábban Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba, Ottawában Ódor Bálint Dávid helyett Horváth Márk ideiglenes ügyvivő látja el a feladatokat, míg a Washingtonból hazatérő Szabó László helyett Zombori Dóra ideiglenes ügyvivő irányítja a nagykövetség munkáját.

https://24.hu/kulfold/2020/05/22/nagykovetek-csere-kumin-ferenc-london-zagrab-ottawa-washington/

Az izraeli külügyminiszter meghazudtolta magyar kollégáját

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője, Szijjártó Péter arról osztott meg ma (május 21.) egy videót, hogy felvette a kapcsolatot telefonon – a magyar kormányhoz hasonlóan az illiberális politikája miatt szintén sokat támadott – Izrael új külügyminiszterével, Gabriel (Gabi) Askenazival. Erről nyilatkozatot is kiadott.

Szíjjártó nyilatkozatában biztosította izraeli partnerét, hogy “Izrael továbbra is számíthat Magyarország korrekt és kiegyensúlyozott álláspontjára.” A magyar közlemény szerint állítólag “egyetértettek abban, hogy a nemzetközi politikai életben a képmutatás, az elfogultság és a politikai korrektség miatt érik támadások a patrióta, nemzeti alapon álló és a nemzeti érdekeket érvényesítő kormányzatokat”.

„Mivel mind Izraelnek, mind Magyarországnak ilyen kormánya van, garantált a két ország stratégiai együttműködésének további fejlesztése” – írták, majd hozzátették, hogy mindennek az alapja az, hogy “Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.”

A napokban beiktatott izraeli külügyminiszter, Gabi Askenazi irodája azonnal reagált a fenti bejelenésre és magyarázatot kért a magyar külügyminisztériumtól, mivel állításuk szerint “ezt egyáltalán nem is említették a beszélgetésükben”. A magyar külügyminisztérium szabadkozott, hogy fordítási hiba történt. 

https://izraelinfo.com/2020/05/21/az-izraeli-kulugyminiszter-meghazudtolta-magyar-kollegajat/

„Óriási siker ez nekünk, de főleg azoknak, akik végre kiszabadultak”

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke alig hitte el, hogy a kormány végrehajtja az Európai Unió Bírósága ítéletét, és tényleg megszünteti a tranzitzónákat. Interjú.

https://444.hu/2020/05/21/oriasi-siker-ez-nekunk-de-foleg-azoknak-akik-vegre-kiszabadultak

Az első kísérleteken már túl vagyunk, de még rejtély, hogy mire lesznek jók a most fejlesztett koronavakcinák

Az első vizsgálatok után még legalább annyi a megválaszolatlan kérdés, mint a megválaszolt. Például akad vakcina, ami a betegséget mintha megelőzné, de a fertőzést nem.

https://444.hu/2020/05/22/az-elso-kiserleteken-mar-tul-vagyunk-de-meg-rejtely-hogy-mire-lesznek-jok-a-most-fejlesztett-koronavakcinak

Koronavírus: csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország

A különutas svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/koronavirus-csatat-vesztett-de-a-haborut-meg-megnyerheti-svedorszag-.html

Putyin mosolyogva nézi a szánalmas amerikai-lengyel hadgyakorlatot

A járvány alaposan legyengítette a Moszkvát elrettenteni kívánó hadgyakorlatot. Az amerikai légierő tábornoka szerint az Egyesült Államok és Kanada elvesztette katonai előnyét az arktikus térségben. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/putyin-mosolyogva-nezi-a-szanalmas-amerikai-lengyel-hadgyakorlatot.html

Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál. A korábbi gyülekezeti tag Bartus László új könyvéből derül ki, hogy a felekezet alapító lelkésze, Németh Sándor a csodálatos kenyérszaporítással vetekedő módszerrel sokszorozta meg céges tulajdonrészeit egy liechtensteini offshore cég segítségével – ennek az első hallásra elég meredek állításnak jártunk utána a Magyar Hang Magazinnal közös tényfeltárásunk során. 

https://atlatszo.hu/2020/05/22/szegeny-hivek-gazdag-papja-nemeth-sandor-tenyleg-hazavitte-az-atv-tobbsegi-tulajdonreszet/

548 munkahelyet védenek meg a most támogatott cégek + videó

FACEBOOK.COM/SZIJJARTO.PETER.OFFICIAL

Magyar Nemzet

Pénteken újabb három magyar vállalat vette át a támogatási okiratát – olvasható a külgazdasági és külügyminiszter hivatalos közösségi oldalára felkerült legfrissebb videós bejegyzésben.

Szijjártó Péter a felvételen elmondja, a három magyar vállalkozás összesen 1,5 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, mellyel 548 munkahelyet sikerül megvédeni. Az említett cégek ehhez 724 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak.

A videón a tárcavezető azt is pontosan részletezi, hogy milyen fejlesztéseket és beruházásokat hajt végre az Abroncs kereskedőház, a kiskunhalasi TÉRVÁZ kft. és a VÁRDA VULKÁN nevű cég.

 

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/548-munkahelyet-vedenek-meg-a-most-tamogatott-cegek-video-8149958/

 

Orbán Viktor: Nehéz időszakon vannak túl emberek tízezrei + videó

KOSSUTH RÁDIÓ, FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR Magyar Nemzet

Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvánnyal szemben, sőt, sok országot ebben felül is múltunk – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Orbán Viktor elismeréssel szólt többek között Kásler Miklós miniszter tevékenységéről is, az ellenzék ugyanakkor a kormányfő szerint szégyenszemre elkulloghat a kertek alatt. A miniszterelnök az interjú során megerősítette, hogy a jövő héten véget ér a járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt különleges jogrend, és szólt a gazdaságvédelmi akcióterv már ma is látható eredményeiről, valamint arról is, hogy csak mi magyarok dönthetjük el, kikkel vagyunk hajlandóak hazánkban együtt élni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-nehez-idoszakon-vannak-tul-emberek-tizezrei-video-8148848/

 

Ismét az MDF–SZDSZ-paktumról

A KORMÁNYPÁRTOT A LEHETETLEN BELPOLITIKAI KÖRÜLMÉNYEK KÉNYSZERÍTETTÉK EGYEZSÉGRE

Csóti György–Fricz Tamás Magyar Nemzet

Nagy érdeklődéssel olvastam Fricz Tamás kitűnő politológus írását (Ki irányította a rendszerváltást?) a Magyar Nemzet május 16-i számában. A cikk első felével (Nyomásgyakorlás glaszékesztyűben – Sorosnak megtetszett az állami vagyon közcímek alatt) teljes mértékben egyetértek, csupán az utolsó mondattal szállok vitába, és néhány ellenvéleményt fogalmazok meg a második részben foglaltakkal szemben.

Az ominózus mondat így hangzik: „A globális hálózat azt is elérte, hogy a számukra kedves, mert neoliberális és globalista nézeteket valló, de ellenzékbe kerülő SZDSZ-szel a kormánynak egyfajta sajátos paktumot kellett kötnie.” Az MDF-et, élén Antall Józseffel, nem a globalista erők kényszerítették az elhíresült paktumra, hanem a kialakult lehetetlen és vállalhatatlan belpolitikai körülmények. Az igaz, hogy a „globális pénzügyi guruk”, élükön Soros Györggyel, megpróbálták zsarolni Antall Józsefet, aki azonban keményen ellenállt, visszautasította, ahogy Fricz Tamás is írja, az állami vagyon átjátszásra vonatkozó Soros–Sarlós-javaslatot

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ismet-az-mdf-szdsz-paktumrol-8148692/

 

Varga Judit: A kormány a valódi munkában hisz

origo

 

A magyar kormány a valódi munkában hisz, és a veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatosan cselekszik a családok, a gyermekek és a nők védelme érdekében - nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken.

 

A tárcavezető közölte, most készült el az a majdnem 170 oldalas munkaanyag, melyet az Igazságügyi Minisztérium pénteken küld el véleményezésre annak a több mint 60 civil szervezetnek, amelyek meghívást kaptak a családjogi civil munkacsoport februári alakuló ülésére.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200522-varga-judit-a-kormany-a-valodi-munkaban-hisz.html

 

 

Újabb hiányosságokat állapítottak meg két fővárosi fenntartású idősotthonban

origo

 

Újabb hiányosságokat állapított meg Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzések és a bekért dokumentumok alapján.

 

 

https://www.origo.hu/itthon/20200522-ujabb-hianyossagokat-allapitottak-meg-ket-fovarosi-fenntartasu-idosotthon.html

 

A főváros visszaépíti a saját intézményeiben a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogait

Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok – ezt a Főpolgármesteri Hivatal közölte péntek délelőtt.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról állapodott meg a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével, hogy  új kollektív szerződést hoznak létre.

Döntés született arról is, hogy a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest-életpályamodellt.

https://merce.hu/2020/05/22/a-fovaros-visszaepiti-a-sajat-intezmenyeiben-a-kulturalis-dolgozok-kozalkalmazotti-jogait/

 

Financial Times: "Orbán már ott tart, hogy rendszere túlélheti névadóját"

Az Orbán-kormány 10 évét elemzi a Financial Times írása.

 

Orbán Viktor fenekestül felforgatta Magyarországot, most éppen a társadalmat alakítja át, de az élet veszélyes lehet azok számára, akik nem osztják a világnézetét. Így értékeli a magyarországi helyzetet a Financial Times, Európa legbefolyásosabb lapja a miniszterelnök 10 évéről készült összefoglalóban. Budapesti tudósítója arról ír, hogy az utóbbi három évben erősödött a nyomás azokra, akik másként gondolkodnak. Távozásra kényszerült a zászlóshajónak számító Közép-Európai Egyetem. Előírták, hogy nemzetközi civil szervezetek idegen ügynökségként jegyeztessék be magukat, bűntetté nyilvánították a hajléktalanságot, és a hatalom igyekszik még szorosabb ellenőrzés alá vonni a színházakat. Majd jött a járvány, és így a kormányfő jogot kapott, hogy meghatározatlan ideig dekrétumokkal irányíthassa az országot.

Erről szól még a cikk:

·         A demokrácia megszűnéséről

·         Az unortodox gazdaságpolitikáról

·         A szegényeket nem támogató politikáról

https://m.hvg.hu/360/20200521_Orban_mar_ott_tart_hogy_rendszere_tulelheti_nevadoja

 

Munkaalapú társadalom: az álláskeresők fele egy fillér segélyt sem kapott áprilisban

Még nem tudni pontosan, mennyire küldi padlóra a munkaerőpiacot a válság, de a rendelkezésre álló adatok komor képet festenek. A többféle állami intézkedésből a cégek nagy része elvileg már működőképes mankót kalapálhat össze magának, a legtöbben mégis csak saját magukra számítanak.

https://hvg.hu/kkv/20200522_Munkaalapu_tarsadalom_az_allaskeresok_fele_egy_filler_segelyt_sem_kapott_aprilisban

David Cornstein: Így segít a világnak az olyan barát, mint Amerika

A koronavírus-járvány és globális következményei. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének írása.

https://hvg.hu/velemeny/20200522_David_Cornstein_egyesult_allamok_nagykovet_magyarorszag_koronavirus

59 millió került át a Demeter Szilárd által vezetett PIM kasszájába

Az Alkotóművészeti Kft.-től elveszik, és a Petőfi Irodalmi Múzeumnak adják három ösztöndíj szervezését.

Ezzel tovább erősödik Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, miniszteri biztos, aki sokszor fejtett ki markáns nézeteket az irodalomról és irodalompolitikáról.

https://hvg.hu/itthon/20200522_Tovabb_erosodik_Demeter_Szilard_59_millioval_gazdagodott_a_PIM_kasszaja

 

Szabad szemmel: az Orbán-kabinet változatlanul kóstolgatja, meddig mehet el

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 22.

 

https://nepszava.hu/3078992_szabad-szemmel-az-orban-kabinet-valtozatlanul-kostolgatja-meddig-mehet-el

Csehák Judit: Kásler erkölcsileg és szakmailag is felelős

„Nem arról van szó, hogy a Titanic kapitánya utolsóként hagyhatja el a hajót, hanem ha a kapitány nem tudja jól irányítani a mentési munkálatokat, akkor át kell adnia a terepet olyasvalakinek, aki ehhez jobban ért, vagy jeleznie kell a nyilvánosság számára, hogy lehetetlen a feladatát ellátnia az adott körülmények között” – ezt nyilatkozta Kásler Miklós szerepével kapcsolatban Csehák Judit volt egészségügyi miniszter a Hírklikknek adott interjúban. A szakember három „K" köré csoportosította a koronavírus okozta járvány hazai kezelését: a késve, a kritizálandó módon és károsan meghozott intézkedésekre.

https://hirklikk.hu/kozelet/csehak-judit-kasler-erkolcsileg-es-szakmailag-is-felelos/362923

A Corvinus után újabb hat egyetemet szervezett ki a kormány

Hat egyetem ingatlanai kerülnek augusztustól alapítványi vagyonkezelésbe az Országgyűlés keddi döntésével. A törvényjavaslatot a kormány képviseletében az innovációs miniszter nyújtotta be.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a-corvinus-utan-ujabb-hat-egyetemet-szervezett-ki-a-kormany.706516.html

Munkanélküli segély: az ország négyötöde mást akar, mint Orbán Viktor

A magyarok négyötöde egyetért azzal, hogy a kormány a válság miatt a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról érdemben növelje (6 vagy akár 12 hónapra) - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Ezzel szemben a kabinet egyelőre kitart a fejlett világ legszűkmarkúbb rendszere mellett.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/pulzus-koronavirus-valsag-munka-allas-munkanelkuli-segely.706688.html

Egy dolgozó miatt terjedt el a koronavírus a Pesti úti idősotthonban

Magyar Hírlap

Több ápoló is állítja: a Pesti úti Idősek Otthona egyik dolgozójától kapták el a koronavírust az intézményben lakó idős emberek. Az illetőnek lázasan, köhögve is be kellett járnia, ugyanis nem volt senki, aki helyettesítse - mondták a Ripostnak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200522-egy-dolgozo-miatt-terjedt-el-a-koronavirus-a-pesti-uti-idosotthonban

Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsonytól Fürjes Balázs

Magyar Hírlap

Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, és személyesen is áll a főpolgármester rendelkezésére a helyzet tisztázása és megoldása érdekében.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200522-soron-kivuli-tajekoztatast-ker-a-karacsonytol-furjes-balazs

Újrahasznosított vádak

Elképesztő leszámolási hadműveletbe kezdett a Jobbik vezetése

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

A parlament egyik legbalhésabb tagjaként Gyurcsánnyal elsőként közösen pózoló pártelnök a koronavírus elleni védekezés időszakát látta megfelelőnek, hogy újabb tizedelést végezzen a baloldalba integrált roncs­brigádban. Jakab Péter ugyanakkor csak befejezi azt a munkát, amit Vona Gábor annak idején elkezdett, nevezetesen a fasisztoid jegyekkel operáló mozgalom liberálissá fazonírozását. Ám a jelek szerint már azok sincsenek biztonságban tőle, akik eddig lelkesen asszisztáltak a folyamathoz. Ez a személyes vendetta ideje,
a belső kritikusok elhallgattatása.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200522-ujrahasznositott-vadak

Új iskolát építenek Felcsúton

600 gyerek tanulhat majd a 16 termes, két szintes intézményben. A településen egyébként kb 1900-an élnek.

https://magyarnarancs.hu/lokal/uj-iskolat-epitenek-felcsuton-130046

Ügyészség: Szakértői vélemény készült Donáth László zaklatási ügyében

A pszichológusi szakvélemény az ügyészség álláspontja szerint erősítette a megalapozott gyanút, közölte Rab Ferenc. A Pesti Srácok azt írta:  a szakértő ilyen esetekben a sértett traumatizáltságát, illetve az által elmondottak élet – és élményszerűséget vizsgálja meg. 

Donáth László lelkész 1998 és 2010 között négy cikluson át volt az országgyűlés MSZP-s képviselője. Donáth jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik. Tavaly az intézmény takarítónője tett feljelentést ellene. A nő azt állította a hatóságoknak, hogy Donáth László tavaly június elején bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látlelete vetetett, amely a nyakán ""halvány elmosódott bőrpírról" és "bevérzés gyanúról" számolt be. A nő vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően: fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki.

Az ügyet elsősorban a kormánypárti propagandamédia karolta fel, amely egyik alkalommal sem felejtette el megemlíteni, hogy Donáth korábban MSZP-s képviselő volt, és a Momentum Mozgalom színeiben Európai Parlamenti képviselővé választott Donáth Anna édesapja. Ezzel egy időben Donáth Anna ellen is lejárató kampány indult a propagandamédiában.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/22/donath_laszlo_rendorseg_gyanusitas_szemeremsertes_konnyu_testi_sertes_fovarosi_fougyeszseg/

 

Egészségügyi Világszervezet: Soha ennyi új koronavírus-fertőzöttet nem regisztráltak egyetlen nap alatt, mint az elmúlt 24 órában

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból.    

"Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárványban" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatóján. "Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban."    

A legnagyobb aggodalmunk az, hogy az amerikai támogatás nagy részét a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költöttük, más partnereket kell meggyőznünk, hogy továbbra is finanszírozni tudjuk azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban - jelentette ki a WHO vészhelyzeti igazgatója.

https://168ora.hu/kulfold/koronavirus-who-egeszsegugyi-vilagszervezet-fertozottek-vilagjarvany-185584

 

Gajda Péter: Nem keresem meg az évi százmilliót

Lejárató kampány részének tartja a sajtóban megjelent, korrupciógyanús ügyekről szóló cikkeket Kispest szocialista polgármestere. Gajda Péter lapunknak adott interjújában beszélt a kormánysajtóban bemutatott felvételek főszereplőjéről, Lackner Csabáról, aki fehér poros zacskót lóbálva beszélt korrupcióról. Az MSZP-ből azóta kizárt képviselő ügyében lezajlott a vagyonnyilatkozati eljárás. Gajda szerint Lackner több mint tízmilliós terepjáróját az Orbán-kormány által biztosított családi kedvezmények igénybevételével vásárolta. A polgármester elmondta, nem fizetik ki a kerületi menzatender miatt kirótt százmilliós bírságot, a fővárosban pedig nem jó szívvel vállalta el a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság vezetését.

https://24.hu/belfold/2020/05/22/gajda-peter-interju-mszp-kispest-polgarmester-lackner-csaba-korrupcio-kozbeszerzes/

Séta az új Trianon-emlékműnél

EGY NEMZETET MEG LEHET ALÁZNI, ORSZÁGÁT MEG LEHET CSONKÍTANI, DE ELPUSZTÍTANI NEM LEHET

Gajdics Ottó magyar Nemzet

Trianon legnagyobb tragédiája, hogy a századik évfordulóhoz közeledve is azoknak kell magyarázkodniuk, akiknek ma is fáj a magyar nemzetet ért gyalázat. Közben pedig pezsgős tivornyákon tobzódnak azok, akik nagyon szeretnék végleg letaszítani a történelem színpadáról az ezeréves államot. Rendkívül beszédes, hogy a nemzeti érzelmű embereknek az elszakított országrészeken élő magyarok gyötrelmes sorsa fáj, míg a globalista multikulturálatlanoknak az, hogy mi még egyáltalán létezünk.

 

Csak az számít, mindenki tudja, hogy soha nem felejtünk, és érezze, akinek ez fontos, hogy összetartozunk, hogy egyetlen magyar sincs egyedül. Mert egy vérből valók vagyunk.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/seta-az-uj-trianon-emlekmunel-8148152/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

 

 

N. Kósa Judit Állami puding

Az egészségügyért felelős miniszter, a foglalkozására nézve orvos Kásler Miklós szövege, miszerint sosem hangzott el olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat, s hogy a betegek hazaküldése körüli fejetlenségért az orvosok a felelősek, mindent elmond az Orbán-kormány országvezetési gyakorlatáról. Ebből a mondatból a maga teljességében bomlik ki a lakótelepi rossz gyerek pimasz infantilizmusa: azt csinálok, amit akarok, de ha botját rázva jön a csősz, majd odalököm magam helyett azt a kis málészájút. 

 

https://nepszava.hu/3078985_allami-puding

Budapest 1945-ben és ma fantasztikus fotók

kattintás a régi képekre

https://www.rferl.org/a/broken-city-budapest-after-world-war-two/30599400.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.