2020, május 22 - 08:11 Sajtószemle

Koronavírus: Kásler Miklós mondatát saját levele cáfolja meg

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere azt állítja, hogy csúsztatás, hogy ki kellett üríteni ágyakat és szerinte ilyen utasítás nem hangzott el. Fejléces miniszteri dokumentummal bizonyítjuk, hogy volt miniszteri utasítás a kórházak felé.

·         A hivatalos kormányzati kommunikációban is megjelent az ágyfelszabadítás kifejezés. Még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is az ágyfelszabadítás kifejezést használta április 22-i közleményében, amikor az egészségügy felkészültségéről számolt be. Ezt megelőzően pedig április 15-én a hivatalos Koronavírus Sajtóközpont is úgy hivatkozott a folyamatra, hogy "több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket a kórházban" (...) "A kórházak már eddig is bővítették kapacitásaikat, sok ágyat felszabadították már mostanra is".

·         Az pedig, hogy ez a döntés utasítás formájában érkezett meg a kórházak vezetőihez Kásler Miklós április 7-i levele tanúsítja, melynek egy részletét a Portfolio meg is mutatja (de korábban az RTL Hírek műsorában is szerepelt ez a fejléces utasítás).

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/koronavirus-kasler-miklos-mondatat-sajat-levele-cafolja-meg-433100

Külügynek, pénzügynek egy a hangja: kórusban védi Káslert kilenc minisztérium

Az egészségügyért felelős miniszter által szórakoztatónak talált halálesetekről kérdezte a tárcákat az MSZP elnöke. Minden címzett nevében Dömör Csaba államtitkár háborodott fel.

Az MSZP elnöke arra emlékeztetett, hogy május 4-én, a Parlamentben Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szórakoztató, bár igaz történeteknek titulálta, amikor egy 41 éves, koronavírus-fertőzött kórházi dolgozó halálára és egy 32 éves, két gyerekes anya elvesztésére kérdezték. A középkorú férfiről azt állította a kormányzati kommunikáció, hogy más alapbetegsége is volt – erről épp csak az áldozat felesége nem tudott. Az agyhártya-gyulladásába belehaló fiatal anya pedig állítólag azért hunyt el,  mert a járvány miatt átszervezett egészségügyi alapellátásban nem jutott időben életmentő kezeléshez.

Tóth szerint jogos a Kásler iránt érzett társadalmi megvetés

A levelet Tóth Bertalan az EMMI kivételével kilenc minisztériumnak és két tárca nélküli miniszternek küldte el. Bár mindegyik címzettnek van sajtóosztálya vagy titkársága és máskor képesek önálló nyilatkozatra is, most Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt helyettük - Rogán Antal szócsöveként.

https://nepszava.hu/3078874_kulugynek-penzugynek-egy-a-hangja-korusban-vedi-kaslert-kilenc-miniszterium

Megfejtettük a kivándorló magyarok legnagyobb rejtélyét: végre elismerték, hogy sokkal többen mentek el

Az egy évvel korábbi 77 ezerről tavaly 109 ezerre emelkedett az Egyesült Királyságban élő magyarok száma – derül ki a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön közölt adataiból. Ez látszólag cáfolja azt a korábbi vélekedést, hogy komoly fordulat állt be a magyarok kivándorlásában, mi azonban azt gondoljuk, hogy inkább a korábbi évek statisztikai anomáliája okozza a mostani megugrást. Így viszont folytatódhat az erőteljes emelkedés idén is a hivatalos adatokban, így elérheti a Portfolio által becsült 200 ezret is az ott élő magyarok száma.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/megfejtettuk-a-kivandorlo-magyarok-legnagyobb-rejtelyet-vegre-elismertek-hogy-sokkal-tobben-mentek-el-433192

Gulyás Gergely: jövő hét kedden kezdeményezzük a különleges jogrend megszüntetését

kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta, hogy jövő hét kedden nyújták be a javaslatot az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről, viszont ha a járványhelyzet úgy indokolja, akkor a különleges jogrend visszatérhet. Jövő hét kedden érkezik a költségvetés is - a kormány továbbra is 3%-os visszaeséssel számol. Gulyás szólt az egyszerhasználatos műanyagok betiltásáról és a rendezvények megszervezésének tilalmáról is.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/gulyas-gergely-jovo-het-kedden-kezdemenyezzuk-a-kulonleges-jogrend-megszunteteset-433134

Megdobják százmillió forint közpénzzel a Pesti Srácokat és Szakács Árpád nem működő portálját

·         50 millió forintot kaphat a tavaly 11 helyreigazítási pert elbukó Pesti Srácok kiadója, a Gerilla Press, amely lap legutóbb gyerekpornós botrányával került be a hírekbe;

·         és szintén 50 millió forintot kap a nemzet legnagyobb szabadkőművesösszeesküvés-hívője, a kormánypropaganda egyik fő korifeusa, a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének az idei év elején alkotói szabadságra távozó főszerkesztője, Szakács Árpád cége is, amely egy rég nem működő történelmi portállal rendelkezik.

A pályázati kiírások sietnek közölni, hogy a kétszer ötven millió forintos közpénz átutalása

nem minősül állami támogatásnak

a jogszabályok szerint.

https://index.hu/kultur/media/2020/05/21/100_millio_forint_nka_tamogatas_pesti_sracok_szakacs_arpad_gerilla_press/

Jeszenszky Géza: Orbán veszélyes hazárdjátékos

Olyan politikát űz Orbán Viktor, ami egyszer visszaüt, és óriásit veszít, de nem csak ő, hanem az egész ország. Az eredményei csak látszólagosak, és bár azok tálalása a belpolitikában hasznot hoz neki, az igazi cél a magyar társadalom számára nem ez lenne – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a V21 tagja, aki az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, és a nehezítő körülményeiről is beszélt.

https://www.klubradio.hu/adasok/jeszenszky-geza-orban-egy-veszelyes-hazardjatekos-112566

Tiborcz István 2,3 milliárd forint osztalékkal gazdagodott - Egymilliárdért vette meg Mészáros Lőrinc szállodáját

Vég Márton mfor.hu

Egészen elképesztő, 2,3 milliárd forintos osztalékot vett ki a BDPST Zrt. nevű cégéből Tiborcz István, a miniszterelnök veje. Többet is kivehetett volna.

Csinos profit jött össze 2019-ben Tiborcz István, a miniszterelnök vejének fő cégénél, a BDPST Zrt.-nél: a 4,8 milliárd forint adózott eredmény után a május 8-i közgyűlésen úgy döntöttek, hogy 2,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosnak - derül ki a cég beszámolójából. Ezzel Orbán Ráhel férje biztosan előrébb léphet a 100 leggazdagabb magyar listáján. A 4,8 milliárd forintos profit rekordnak számít: 2017-ben 4 milliárd forint, 2018-ban pedig csupán 1 milliárd forint jött össze, és osztalékot nem is vettek ki a cégből.

https://mfor.hu/cikkek/makro/tiborcz-istvan-23-milliard-forint-osztalekkal-gazdagodott--egymilliardert-vette-meg-meszaros-lorinc-szallodajat.html

Falus Ferenc: Az egészségügy leállítása több kárt okozott, mint a járvány

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint az egészségügyi ellátórendszer teljes leállítása több kárt okozott, mint maga a koronavírus-járvány. Úgy vélte, a kórházak túl gyors és túl nagy mértékű kiürítése abszolút indokolatlan volt, és ez a kormány felkészületlenségét mutatja. Arról is beszélt: szó sincs róla, hogy túl lenne a járványveszélyen az ország. 

https://www.klubradio.hu/adasok/falus-ferenc-az-egeszsegugy-leallitasa-tobb-kart-okozott-mint-a-jarvany-112553?

A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja - jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

A számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

A DK korábban azt mondta, az ÁSZ olyan papírok eredeti példányait követeli, amelyek megsemmisültek a DK székházának másfél évvel ezelőtti tűzvészében, a másolatok ugyanakkor ott vannak a számvevőszéknél.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/21/asz_dk_koltsegvetes_tamogatas_felfuggesztes/

 

Felszámolja a kormány a tranzitzónákat

Felszámolja a kormány a tranzitzónákat, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: a luxembourgi Európai Unió Bíróságának ítélete ugyan elfogadhatatlan számukra, nem értenek egyet azzal, és ellentmondásosnak is tartják más nemzetközi jogi szervezetek, így a strasbourgi bíróság döntésével összevetve, de Magyarország köteles betartani az ítéletet, így nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat.

Feltehetően újabb konfliktusok forrása lesz, hogy ezután csak az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani. 

Gulyás közlése szerint négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek.   

Az ügyet a bírói fórumok elé vivő Helsinki Bizottság a Facebookon azt írta:

Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen fogvatartott kb. 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra.

 

https://index.hu/belfold/2020/05/21/tranzitzona_megszuntetes_emberi_jogok_europai_unio_birosaga_strasbourgi_birosag/

 

WHO: Rekordszámú új koronavírus-fertőzött egy nap alatt

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. A WHO vezetése aggódik a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a karanténból. „Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárványban” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban

– tette hozzá.

A szervezet legnagyobb aggodalma az, hogy az amerikai támogatás nagy részét eddig a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költötték, a források elapadása miatt azonban más partnereket kell meggyőzniük, hogy továbbra is finanszírozni tudják azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban – jelentette ki a WHO vészhelyzeti igazgatója.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/20/who_106_ezer_koronavirus_fertozes_24_ora_alatt/

 

Tárgyalni sem hajlandóak a kormánypárti képviselők arról , hogy fizetésemelésüket az egészségügyi dolgozóknak adják

Hadházy Ákosék a járványügyi alapba utaltak volna minden extra bevételt – a keresztény-demokraták azonban kivédték a populista ármánykodást.

 

https://nepszava.hu/3078540_targyalni-sem-hajlandoak-a-kormanyparti-kepviselok-arrol-hogy-fizetesemelesuket-az-egeszsegugyi-dolgozoknak-adjak

 

Dr. Dávid Ferenc Az államtitkár levelét megírta

Ki segít az elszegényedő nyugdíjasokon? címmel dr. Gurmai Zita MSZP-s parlamenti képviselő írásbeli választ igénylő kérdést tett fel, amelyre május 13-án az EMMI államtitkára, Rétvári Bence válaszolt. A levélből több passzust fogok idézni, és az egyes állításokhoz megjegyzéseket fűzök.

A levélből végül kiderül, hogy Rétvári összefogáspárti vírusellenes politikus, és szépen fejlődik. Stílusa és minősítései alapján – első KDNP-sként - hamarosan bekerülhet a Kocsis Máté - Kövér László - Kovács Zoltán nevével fémjelzett, elit csapatba. Rétvári Bence kormányzati szempontból most bizonyára kiválóan teljesített, csak azt nem tudhattuk meg hosszú leveléből, hogy ki, hogyan és mikor segít az elszegényedő nyugdíjasokon.

 

https://nepszava.hu/3078846_az-allamtitkar-levelet-megirta

 

Átírhatja Trump terve az Izrael-EU-viszonyt

Nemzetközi diplomáciai vihar körvonalazódik az amerikai béketervben is szereplő palesztin területek tervezett izraeli annektálása miatt. Magyarország megvétózta az EU Izraelt figyelmeztető nyilatkozatát.

https://nepszava.hu/3078808_atirhatja-trump-terve-az-izrael-eu-viszonyt

Szabad szemmel: Ha Merkel és Macron sikeres akar lenni, meg kell vennie a magyarokat és a lengyeleket

Minden jel arra mutat, hogy a járvány után csak az erős szövetségi rendszerek lesznek igazából életképesek.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3078851_szabad-szemmel-ha-merkel-es-macron-sikeres-akar-lenni-meg-kell-vennie-a-magyarokat-es-a-lengyeleket

Orbán Viktor a Karmelitában vigyáz az unokájára – fotó!

FACEBOOK MAGYAR NEMZET

A miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy hamarosan nyitnak a bölcsődék és az óvodák. A fényképek tanúsága szerint Orbán Viktor vigyázott az unokájára a Karmelita kolostorban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-hamarosan-nyitnak-az-ovodak-8146055/

Soros György Pedro Sánchezt választotta szócsövének

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

Ahogyan arról elsőként a Tűzfalcsoport beszámolt, Soros bedobta legújabb válságkezelési tervét az EU által kibocsátandó örökjáradék-kötvényekről. A legközelibb szövetségesei, talán jobban mondva bábjai, pedig egyből kifejezték támogatásukat. A baloldali spanyol kormányfő, Pedro Sánchez gyakorlatilag egyből rárepült az ötletre és felvetette a pár nappal később tartott uniós csúcstalálkozón, hogy Soros javaslata nyomán olyan adósságkonstrukciót kellene kialakítani, amit lejárat nélküli adósságeszközökkel finanszíroznának, és amely határtalan időre biztosítana kamatfizetést.

Április 22-én, szintén a Project Syndicate oldalon közölt írásában Soros kifejezetten arról írt, hogy a spanyol kormány úttörő szerepet játszik az örökjáradék-kötvények bevezetésében.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-gyorgy-pedro-sanchezt-valasztotta-szocsovenek-8145374/

A konfrontáció az uniós és a tagállami intézmények között kódolva volt

A NÉMET ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSE ÉS A MEGBOMLOTT INTÉZMÉNYI EGYENSÚLY

Trócsányi László MAGYAR NEMZET

A német alkotmánybíróság a múlt héten olyan döntést hozott, amely mind a politikusokat, mind a jogászokat vitára sarkallta. Egyesek a tagállamok és az Európai Unió közötti alkotmányos válságot említenek, mások igyekeznek az ügy egyedi jellegét, nem precedensértékű voltát hangsúlyozni. Mint európai parlamenti képviselő, akinek egyetemi katedrája is van, úgy érzem, nem tehetem meg, hogy ne mondjam el véleményem az ügyről.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-konfrontacio-az-unios-es-a-tagallami-intezmenyek-kozott-kodolva-volt-8138921/

Rögeszme

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

(Részlet Freud naplójából.)

Május 19-én öten foglaltak helyet az ATV stúdiójában: 2 db műsorvezető (teljesen indifferens); 1 db valaki (teljesen indifferens); 1 db Arató Gergely és a jó öreg Sigmund Freud – ők ketten történetünk főszereplői.

Sigmund hisztériások kezelésével foglalkozott a magánrendelőjében. Csupa korabeli Szabó Tímea, Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes, Cseh Katalin és miegyéb hevert a heverőjén, egyszer egy korabeli Bangóné is felkereste, de azt Sigmund nem vállalta. Ennek ellenére rájött, hogy sem az anális, sem az orális fixáció nem elegendő ok arra, hogy valaki ezekké vagy Gyurcsány Ferenccé vagy éppen Arató Gergellyé váljon felnőttkorára. Ennek mélyebb, egyszersmind borzalmasabb oka kell legyen.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/arogeszme-8143283/

Alapjogokért Központ: A migránsok Magyarországon kívül tartása az egyetlen ésszerű megoldás

MÁRKOS IMRE ÖRS MAGYAR NEMZET

Az Alapjogokért Központ közleményében reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai bejelentésére, miszerint az Európai Unió Bírósága döntését tiszteletben tartva, a kormány felszámolja a tranzitzónákat. Az elemzőközpont szerint, „a tranzitzónák felszámolása és a migránsok Magyarországon kívül tartása az egyetlen ésszerű megoldás az uniós döntéseket követően". A migránsok érdekeit a luxemburgi bíróságon képviselő, áljogvédő Magyar Helsinki Bizottság a saját győzelmeként ünnepli a tranzitzónák várható megszüntetését.

https://www.origo.hu/itthon/20200521-alapjogokert-kozpont.html

Varga Judit: Továbbra is megvédjük Magyarország és Európa határait

BORDÁCS BÁLINT MAGYAR NEMZET

A magyar kormány továbbra is megvédi Magyarország és Európa határait és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a nemzetközi migránsfolyosók kialakulását - szögezte le Varga Judit a közösségi oldalán, miután Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, az uniós bíróság ítélete után a kormány felszámolja a tranzitzónákat. 

A Magyar Kormány betartja az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Miután az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága egymásnak ellentmondó döntéseket hozott a tranzitzónákat illetően, hazánk számára nem maradt más ésszerű megoldás, mint azok felszámolása - tette hozzá az igazságügyi miniszter írásában. 

https://www.origo.hu/itthon/20200521-varga-judit-a-tranzitzonak-felszamolasarol.html

A magukat tudósnak képzelő baloldaliak a tudományt kiforgatva a valódi tudást járatják le

ORIGO

A korai szakaszban, amikor a járvány azok számára, akik időben komolyan vették, még valamelyest kontrollálhatónak látszott a határok lezárásával vagy szigorú ellenőrzésével, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau megtagadta ezt arra hivatkozva, hogy az ilyen intézkedések szerinte ellentétesek a tudománnyal, és idegengyűlöletet sugallnak. Néhány nappal később a körülmények arra kényszerítették, hogy változtasson az álláspontján: a határokat le kellett zárni. Álláspontját továbbra is a tudomány nevében igazolta: nevezett a jelek szerint meggondolta magát. Mathieu-Bock Coté, a nagyszerű, konzervatív kanadai filozófus-esszéíró ezzel a gondolattal indítja írását a Le Figaróban. Esszéjéből kiderül: a baloldal a globalizmus, majd a genderelméletek igazolása után most a koronavírus-járványban is a tudomány mögé bújva próbálja saját ideológiáját igazolni.

https://www.origo.hu/itthon/20200507-mathieu-bockc-te-a-szakertoi-kormanyzas-es-politika-zsakutcaja.html

Közel háromszázmilliós támogatást kapott a kormánytól Matolcsy György fiának cége

Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata, mondta a külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján. Három vállalat vehette át a dokumentumot, köztük a Matolcsy György fiának érdekeltségében lévő Balaton Bútor Kft. is. Szijjártó Péter szerint a járvány okozta visszaesésből előny is származhat, ha a magyar cégek felkészülési lehetőségnek tekintik a válságot, és fejlesztésekre fordítják a visszaesés miatt felszabaduló idejüket.

"A kormány ehhez azzal járul hozzá, hogy az uniós korlátozások feloldását kihasználva jelentősen emeli a beruházások támogatási arányát. Ha a magyar cégek megragadják a rendkívüli lehetőséget, az átalakuló versenyhelyzet nyerteseivé válhatnak,"

tette hozzá a miniszter. A Balaton Bútor közel 574 millió forintos beruházása 287 millió forintot meghaladó állami támogatást kapott. A pénzt nemcsak az ügyvezető igazgató, hanem a térség fideszes országgyűlési képviselője is megköszönte. Óvádi Péter külön méltatta, hogy 

a kormány gyorsan döntött a támogatásról.

https://444.hu/2020/05/21/kozel-haromszazmillios-tamogatast-kapott-a-kormanytol-matolcsy-gyorgy-fianak-cege

Megkezdődött a magyar koronavírus-vakcina fejlesztése

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint

"a két intézmény a közelmúltban Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést."

https://444.hu/2020/05/21/megkezdodott-a-magyar-koronavirus-vakcina-fejlesztese

Május végén megnyitja határait Horvátország a magyarok előtt

Bár fokozatosan feloldja a korlátozásokat, még nem hirdetik ki hivatalosan a koronavírus-járvány végét Horvátországban. "Ez egy új fertőző betegség, és számos kihívással kell még szembenézni," indokolta Vili Beros egészségügy-miniszter. A hivatalos adatok szerint az országban egy nap alatt hárommal, 2234-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a járvány halálos áldozatainak száma 96. 

Május 29-től beléphetnek az országba a Szlovákiából, Csehországból, Magyarországbó lés Ausztriából érkezők,

jelentette be Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter. Ezt megelőzően mobiltelefonos alkalmazás bevezetését tervezik a beutazások meggyorsításának elősegítése érdekében, tette hozzá.

https://444.hu/2020/05/21/majus-vegen-megnyitja-hatarait-horvatorszag-a-magyarok-elott

FALUS ANDRÁS: NAGY FÉLELMEM, HOGY MÉG TÖBB ÁLDOZAT LESZ

Míg az utóbbi hetekben minden a karanténról és a szociális távolságtartásról szólt, néhány napja a csapból is a lazítás és az újranyitás folyik. Szinte csak a járványgörbe témája tűnik állandónak, de most mintha épp az ellenkezőjét bizonyítaná annak, amit alig 3-4 hete jelentett. Vajon valóban ilyen gyorsan el tud tűnni a fenyegető veszély, és ha igen, mennyire volt indokolt a szinte hermetikus globális elzárkózás? A járványügyi helyzet miatt továbbra is online megrendezett Határtalan tudás csütörtökön 18 órakor kezdődő évadzáró rendezvényén egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszolnak a Közép-európai Egyetem (CEU) által felkért előadók. A rendezvényre ezen a linken lehet bejutni.

A Qubit a rendezvény médiapartnereként az esemény fő előadójával, a korábban a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetét vezető Falus András Széchenyi-díjas akadémikussal arról beszélgetett, hogy a SARS-CoV-2 vírusról eddig összegyűlt ismeretek fényében biztonságos-e a nagy újranyitás. Lehet-e bízni a gőzerővel kutatott potenciális gyógyszerekben vagy az egyelőre legfeljebb kísérleti stádiumban létező vakcinákban, esetleg a gyógyszerek és a nyájimmunitás helyett akár abban is reménykedhetünk, hogy a vírus ahogy jött, úgy tűnik el egyik pillanatról a másikra? 

https://qubit.hu/2020/05/21/falus-andras-nagy-felelmem-hogy-meg-tobb-aldozat-lesz

Majtényi: egy rendőrállam sziluettje bontakozik ki előttünk

„A jövőben a titkosszolgálatok mindent megtudhatnak rólunk, ezzel egy rendőrállam sziluettje bontakozik ki előttünk” – nyilatkozta portálunknak Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. A jogtudós szerint ma már felmerül az is, hogy az ellenzék mit keres a parlamentben, tud-e egyáltalán bármit is tenni, vagy csak díszletként van rá szükség a legképtelenebb törvények elfogadásához.

https://hirklikk.hu/kozelet/majtenyi-egy-rendorallam-sziluettje-bontakozik-ki-elottunk/363982?fbclid=IwAR2e-6Mc4cSudkLr1mbA1UMNWUdNwik28q8UcCVYfJlzz-XzVHGwXXwE7fs

Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam

Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését.

https://nepszava.hu/3078831_barkinel-lekapcsolhatja-az-internetet-az-allam

Kifulladt diktátorozás

Összehangolt politikai akció keretében igyekeztek lejáratni a baloldali politikusok a magyar kormányt itthon és külföldön, most csendben vannak a koronavírus-törvényt kifogásolók

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Egyetlen ellenzéki politikus nem kért eddig bocsánatot azóta, hogy kiderült, szó sincs az „idők végezetéig szóló korlátlan hatalomról”, amint a vírushelyzet lehetővé teszi, valóban megszűnik a kormány különleges felhatalmazása. Az összehangolt támadássorozat mindenesetre kifulladt.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200521-kifulladt-diktatorozas

Mit akartok, istenkáromlók?

Bencze Izabella Magyar Hírlap

A libsik és a komcsik megint összezártak. Bősz Anett és Varju László is kitett magáért. Védték Kun­cze Gábort, amiért megosztott egy olyan képet, amelyen Müller Cecíliát Jézusként ábrázolták, szavait pedig apostoli idézetekként gúnyolták

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200521-mit-akartok-istenkaromlok

A 60-90 százalékkal kevesebb találkozás meghozta a gyümölcsét, Merkely szerint ezért nem robbant be a koronavírus

Több vizsgálat igazolta, hogy a korlátozó intézkedések hatásosak és tömeges koronavírus-fertőzés nem lépett fel Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Innovációs és Technológiai Minisztérium által csütörtökre sebtében megszervezett online konferencián.

https://hvg.hu/tudomany/20200521_merkely_bela_korlatozo_intezkedesek_hatasa

Jönnek a szigorúbb légiszabályok, de nem ítélik halálra az utazgatást

Ahol lehet, mindenhol be kell tartani a másfél méteres távolságot az emberek között, kötelezővé válik a szájmaszk és felfüggesztik a vámmentes árusítást – ezek a legfontosabb elemei az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) által kiadott új repülési szabályzatnak. A légitársaságok jó része már az új elvek szerint működik.

https://hvg.hu/vilag/20200521_uj_repulesi_szabalyok

Nyugdíjazást kérte a Pesti úti Idősotthon igazgatója

Május 31-ével kéri nyugdíjazását a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - tudta meg a hvg.hu. A Fővárosi Közgyűlés tudomásul veszi az intézményvezető döntését. Úgy tudjuk, Skultétit felőrölték az elmúlt napok támadásai, ezért döntött így.

Utóda ideiglenesen Merucza Erika gazdasági igazgató lesz, később pályázatot írnak ki a helyére.

https://hvg.hu/itthon/20200521_Nyugdijazast_kerte_a_Pesti_uti_Idosotthon_igazgatoja

Tarr Béla: Közösen csesztük el

Kétszáz világhírű művész és tudós mellett a rendező is úgy gondolja, hogy amiben ma élünk, az végső soron abnormális, ezért nem folytatható.

„Amikor mindenki arról beszél, hogy a vírus után jó volna már visszatérni a normalitásba, akkor az ember elgondolkodik: mi is az a normalitás.” Ez a gondolatmenet vezetett el oda, hogy Tarr Béla is aláírta azt a felhívást, amely arra kéri az embereket, hogy ne térjenek vissza a „normalitásba” a koronavírus-járvány után. (A kezdeményezésnek a nemzetközi mellett már egy magyar elágazása is van.)

Tarr Béla a HVG-nek adott interjúban azt mondta,

az egész pokol, ami most rázuhant a világra, hatalmas büntetés. Ha úgy tetszik, utolsó felhívás.

https://hvg.hu/kultura/20200520_Tarr_Bela_Kozosen_csesztuk_el

Gőzerővel épül a Népliget mellett a százmilliárdos kézilabdacsarnok – drónfelvételek

A kézilabdacsarnokot a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságra húzzák fel, amit Magyarország és Szlovákia közösen rendez meg. A létesítményt nettó 78,7 milliárd forintért a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építi fel. A Népliget szomszédságában már úgy hiányzott egy új sportcsarnok, mint egy falat kenyér, hisz csupán 500 méterrel odébb található a Groupama Aréna. A megvalósítás határideje 2021. november vége, s úgy tűnik, jól haladnak az építkezéssel: a drónfelvételeken már kirajzolódik az aréna alakja. A monstrum már most hatalmasnak tűnik, a betonoszlopok a buszpályaudvar fölé magasodnak, a sportcsarnok belsejében pedig négy daru is szorgoskodik.

https://atlatszo.hu/2020/05/20/gozerovel-epul-a-nepliget-mellett-a-szazmilliardos-kezilabdacsarnok-dronfelvetelek/

"Ha egy ilyen ügy eljutna a vádemelésig, joggal lehetne diktatúrázni Magyarországon"

A múlt héten 24 óra alatt két férfit állítottak elő teljesen átlagos Facebook-posztok miatt. Bár az eljárásokat megszüntették, a demonstratív rendőri fellépésnek bénító hatása lehet a közéleti vitákra. A Magyar Narancs legfrissebb számában jogászokkal elemeztük a helyzetet. Néhány részlet a cikkből.

„Ha egy ilyen, első ránézésre is egyértelműen a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába tartozó rémhírterjesztéses ügy eljutna a vádemelésig, akkor azt hiszem, joggal lehetne diktatúrázni Magyarországon” – véli Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ha-egy-ilyen-ugy-eljutna-a-vademelesig-joggal-lehetne-diktaturazni-magyarorszagon-129992

Financial Times: Orbán átszabja a magyar társadalmat

Tegnap a teljes kormánysajtót bejárta egy, a lapban leközölt olvasói levél. A ma megjelent cikkről viszont hallgatnak, nem véletlenül.

 

Szerdán a teljes kormánysajtót körbejárta Kovács Zoltán Facebook-posztja. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt közölte a nagyvilággal, hogy a Financial Times lehozott egy olvasói levelet, aminek szerzője (Andreas Stefanovszky, a Procter and Gamble regionális vezérigazgatója) védelmébe veszi a magyar kormány járványellenes intézkedéseit, és a kritikákra reagálva kiemeli, hogy Magyarország egy működő demokrácia.

Szerdán viszont megjelent Magyarországról egy valódi cikk is a Financial Timesban, annak apropóján, hogy Orbán Viktor 10 éve vezeti az országot. Ez a cikk, ami nem egy olvasói levél, már messze nem fest ilyen rózsás képet Magyarországról, így erről nem számolt be se Kovács Zoltán, se a propagandasajtó.

A Financial Times cikke nem nagyon részletezi, hogy mennyire szélsőjobboldalivá vált a magyar kormány, hogy az EU-ellen és Putyin mellett kampányolnak, ahogy arra sem veszteget túl sok szót, hogy miként bontotta le Orbán a demokratikus intézményeket vagy tette szinte teljesen tönkre a független magyar médiát. Az írás e helyett inkább azt mutatja be, hogyan alakította át Orbán a magyar társadalmat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/financial-times-orban-atalakitotta-a-tarsadalmat-130016

Polt elismerte: Simonka kilobbizott egy törvényt a Fideszben a büntetőügyében

Hadházy Ákos rákérdezett az ügyre, meglepően őszinte választ kapott.

 

"Az első, a vádat ismertető ülésre nem azért mentem el, hogy Simonkát lássam azon a bizonyos padon, hanem azért, hogy meghallgassam, valóban elhangzik-e a vádban az a mondat, ami a legsúlyosabb maffiamódszerről szól: a bűnszövetkezet eléri egy pártnál, hogy módosítson törvényt, hogy megússza egy vizsgálat következményeit. Elhangzott. Ezért újra Polthoz fordultam és az alábbi, meglepően őszinte választ kaptam" - olvasható abban a csütörtöki Facebook-posztban, amelyben Hadházy Ákos közzétette Polt Péter legfőbb ügyész válaszát.

Polt írásbeli válasza szerint Simonka György III. rendű vádlott két, a dél-bihari fideszes képviselő érdekeltségébe tartozó, kft.-ként működő termelői értékesítő szövetkezet (tész) ügyében lobbizott. Ugyanis az adóhatóság utólag ellenőrizte a két cégnek juttatott támogatások felszhasználását, majd miután szabálytalanságokat állapított meg, a pénz egy részét visszakövetelte. Polt válasza szerint Simonka lobbizása eredményes volt, mert 2016-ban - amikor már folyt ellene a nyomázás - egy törvényt és fölművelési minisztériumi rendeletet is sikerült módosítattnia. A főügyész szerint a módosítás után a tész-ek próbálták elérni az új eljárásrendre hivatkozva, hogy ne kelljen a támogatást visszaadni, Polt szerint sikertelenül.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/polt-elismerte-simonka-kilobbizott-egy-torvenyt-a-fideszben-a-buntetougye-miatt-130008

MÁR NEM A DK SZERINT ELÉGETT IRATAIT KÉRI SZÁMON A PÁRTON AZ ÁSZ, HANEM A 2020-AS PÉNZÜGYI DOKUMENTUMAIKAT

A DK szóvivője szerint politikai okokból függesztette fel költségvetési támogatásukat az Állami Számvevőszék. Ám a szervezet szóvivője szerint mindössze csak annyit kérnek a párttól, mutassák meg a 2020-as évre hatályos pénzügyi alapdokumentumaikat.

https://azonnali.hu/cikk/20200521_mar-nem-a-dk-szerint-elegett-iratait-keri-szamon-a-parton-az-asz-hanem-a-2020-as-penzugyi-dokumentumaikat

SNEIDER TAMÁS: NEM MONDOK LE A PARLAMENTI ALELNÖKSÉGRŐL!

Ha a Jobbik mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy Sneider Tamás ne legyen tovább a parlament alelnöke, akkor ki kell, hogy zárják őt a frakciójukból. Ez azt jelentené, hogy a párt saját volt elnökét rakná ki soraiból az Országgyűlésben.

·         A JOBBIK VISSZAKÉRI VARGA-DAMM ANDREÁTÓL A MANDÁTUMÁT

·         VISSZAHÍVJA SNEIDERT A JOBBIK A PARLAMENT ALELNÖKI SZÉKÉBŐL

https://azonnali.hu/cikk/20200520_sneider-tamas-nem-mondok-le-a-parlament-alelnoki-posztjarol

A DK és az MSZP pusztán a létével hozzájárul a NER továbbéléséhez – Rendszerváltás 30

válaszonline

„A morálisan lenullázódott szocialisták maradék két utódpártja (MSZP, DK) pusztán a jelenlétével hozzájárul a NER továbbéléséhez: nekik köszönhető, hogy a választópolgárok a lopást a politika természetes részének tekintik, a NER központilag vezérelt vagyonátcsoportosítására a többség rezignáltan legyint, de úgy gondolja, a Fidesz legalább erősíti a magyarságtudatot, csökkenti a rezsit, megvéd a migránsoktól, a koronavírustól, illetve nem adósít el bennünket (egyszóval, jobban korrumpál).” Papp József közgazdász, a Corvinus Egyetem nyugdíjas oktatója ott volt a tűzközelben a privatizáció időszakában  és most a Válasz Online olvasóinak megmutatja, min úszott el a tisztességes rendszerváltás, a joguralom kialakulása Magyarországon. Nem Antall Józsefen és nem Tölgyessy Péteren.

Elevenre tapintott a Válasz Online, amikor az Antall-kormány megalakulásának harmincadik  évfordulójára vitát provokált Schiffer András írásának és Ungár Péter hozzászólásának közreadásával.  A  liberális értelmiség két jelentős alakja is megszólítva érezte magát: Farkasházy Tivadar Ungár Péternek a szárszói találkozókkal kapcsolatos állításaira reagált, Kozák Márton, az SZDSZ egykori médiapolitikusa pedig  Schiffer Andrást konklúziójával szállt vitába.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/21/rendszervaltas-orban-gyurcsany-mszp-dk-ner-papp-jozsef/

Durván megugrott a járványban az állami költés

Áprilisban több mint 20 százalékkal nőttek emelkedő bevételek mellett az államháztartás kiadásai. A Pénzügyminisztérium szerint a járvány kezeléséhez minden forrást biztosít, akkor is, ha ezzel túllépi az uniós küszöböt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/aht-aprilis-reszletes-koronavirus.706660.html

Megvan, mivel gyanúsítják a fideszes országgyűlési képviselőt

Múlt héten már gyanúsítottként hallgatták ki a Fidesz országgyűlési képviselőjét Boldog Istvánt. Akkor azonban nem lehetett pontosan tudni, mivel is gyanúsítják a politikust.

Most a jobbikos Csányi Tamás kérdésére konkretizált a legfőbb ügyész:

·         két rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének

·         két rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének

·         és két rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettnek

a megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki Boldog Istvánt. Emellett házkutatást is tartottak otthonában, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó településen.

https://168ora.hu/itthon/boldog-istvan-korrupcio-vesztegetes-ugyeszseg-185588

Már nem aggódik Péterfalvi Attila a titkosszolgálati törvény miatt, de még így is rengeteg a kérdőjel

Noha a Népszava korábban arról ír, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának (NAIH) elnökének komoly kifogásai vannak az új törvénnyel kapcsolatban, ez már nincs így, ugyanis

a hatóság észrevételeit a jogalkotó beépítette a törvénybe

– tudtuk meg a NAIH elnökétől. Péterfalvi Attila a 168 Órának elmondta, ugyan nem az eredeti normaszövegbe, hanem csak annak indokolásába kerültek bele. Ez mégsem baj, hiszen az Alaptörvény szerint az ezzel együtt kell értelmezni a jogszabályokat, mert csak így lesznek alkotmányosak.

https://168ora.hu/itthon/adatvedelem-titkosszolgalat-megfigyeles-kibertamadas-nemzetbiztonsag-185547

Börtönnel fenyegette meg Szél Bernadettet az ismert fideszes ügyvéd

Szél Bernadett – hosszas harc után – kikényszerítette Kásler minisztériumából a statáriálisan kiürített kórházi ágyak pontos számát. Mint a Hírklikknek nyilatkozta, nem áll le, még ha Futó Barnabás meg is üzente, hogy egytől öt évet is kaphat rémhírterjesztésért.

https://hirklikk.hu/kozelet/bortonnel-fenyegette-meg-szel-bernadettet-az-ismert-fideszes-ugyved/363954

László Imre 100 milliós számlát küldött a kormánynak, hogy fizessék ki a járványra költött költségeket

A DK azt mondja, hogy csökkent a COVID-osztályokon dolgozók bére. A párt szerint viszont nem csökkenteni, hanem megduplázni kellene az egészségügyi dolgozók juttatásait. László Imre XI. kerületi polgármester arról beszélt, hogyan akarja kifizettetni a kormánnyal a koronavírus megelőzésére fordított költségeket.

László Imre az ATV Egyenes Beszéd műsorában elmondta, hogy meglepően látta, hogy sem a kórházban kezeltekről, sem a gépi lélegeztetésre szorulókról nem tettek közzé adatokat a mai napon. Szerinte is nagyon alacsony a fertőzöttek száma, ő is gondolkozik rajta, hogy mi lehet a hátterében, hiszen a svédeknél a halottak száma annyi, mint nálunk a fertőzötteké.

http://www.atv.hu/belfold/20200519-laszlo-imre-100-millios-szamlat-kuldott-a-kormanynak-hogy-fizessek-ki-a-jarvanyra-koltott-koltsegeket

Belengették a munkahelyvédelmi bértámogatás harmadik verzióját - Nagy dobás lesz benne

A Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a magyar autóipar helyzetéről, a hazai vállalkozások számára elérhető mentőcsomagról beszélt és belengette a munkahely-védelmi bértámogatás harmadik verzióját.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, A járműipari cégek lehetőségei a Gazdaságvédelmi Akciótervben című előadásában elmondta a mentőcsomagról, hogy a legfontosabb szempont, hogy annak arányosnak kell lennie, "mert azok pénzét költjük, akiket meg szeretnénk menteni. György szerint jelenleg a program második fázisában tartunk, az első fázisban a gyors levegőhöz jutás volt a legfontosabb szempont, "most pedig a munkahelyek védelme mellett előre tekintünk és a munkahely-teremtés is előtérbe kerül.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/belengettek-a-munkahelyvedelmi-bertamogatas-harmadik-verziojat-nagy-dobas-lesz-benne-433242

Nyugodtan lehet “szardaraboknak”, “férgeknek” nevezni ellenzéki embereket a HírTV-ben, nem indul eljárás miatta (+videó)

A Médiatanács szerint “nem sértettek emberi méltóságot”, ezért a hatóság nem indít eljárást a Hír TV szolgáltatója ellen, amiért a Keménymag c. műsor 2020. március 18-ai adásában „egyes újságírókra tett sértő, becsmérlő kijelentések” hangzottak el a műsor résztvevőitől.

Konkrétan Dezse Balázs és Jeszenszky Zsolt voltak azok, aki a kormányfüggetlen újságírókat

“szardaraboknak, férgeknek, illetve szarládáknak”

nevezték az adásban.

(Videó erről >>ITT<<).

A közleményben a Médiatanács így indokolta a döntést:

„A bejelentésben hivatkozott gyűlöletkeltést nem lehetett érdemben vizsgálni, mert az csak törvény által védett közösséggel szemben merülhet fel, és ilyen közösség nem volt azonosítható a műsorban.”

http://nyugatifeny.hu/2020/05/21/nyugodtan-lehet-szardaraboknak-fergeknek-nevezni-ellenzeki-ujsagirokat-a-hirtv-ben-nem-indul-eljaras-miatta-video

„Ez nem önkényuralom!” – Gulyás-Schiffer vita

részletek

Hogy áll a polgári Magyarország, az alkotmányos demokrácia ügye, milyen a politikai kormányzás Fidesz módra – és pontosan mi a Nemzeti Együttműködés Rendszere? E heti lapszámunkban vitainterjút olvashatnak Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Schiffer Andrással, az LMP volt társelnökével.

https://mandiner.hu/cikk/20200521_gulyas_schiffer_vita

Lehet, hogy a koronavírusnak köszönhetjük majd Székelyföld „pénzügyi autonómiáját”?

Fél évvel meghosszabbítaná a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését az Európai Bizottság. De mi ez az egész, és mi kell a külhoni magyarság számára óriási győzelmet jelentő eredményhez?

https://mandiner.hu/cikk/20200521_szekelyfold_penzugyi_autonomia

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.